≡ Menu

Omul Balama

Născut pe marșul regional Interesul poartă fesul, s-a angajat lacheu la curtea Regelui Mahmur.

A ciugulit din palma neluminatului monarh ca păsările din palma Sfântului Francisc de Assisi.

Azi, regele s-a autodistribuit în rolul celei de a treia sale vieți – toba vigilentă a Opoziției.

Lacheul și-a schimbat și el bateriile, s-a autoresetat și a devenit depanatorul Propoziției.

43

Își scrie viața, trăind viețile altora. Ronțăie cojile de semințe scuipate de alții. Dă în floare.

Din când în când, Omul Balama scârțâie. Dar și atunci ține să știm că e scâncetul unui titan.

(Desene & © – DION)

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 • Liviu Antonesei

  Ha, ha, ha! L-am dibuit. De altfel, s-a mai bucurat de atenția matale, Master!

 • neamtu tiganu

  Cin sa fie, cin sa fie? Am o banuiala, dar nu sunt sigur, de altfel se potriveste la mai multi!

 • DG Ontelus

  O mare dezamăgire este omul politic Viktor Orban. Un pionier al democratizării Ungariei, la sfârșitul anilor 80 ajunge astăzi la performanțe antidemocratice triste. Se pot face comparații cu Polonia fraților Kaczynski, dar aceia mi se par mai autentici în demersul lor politic, chiar exagerat pe alocuri, în vreme ce involuția politică, intelectuală, umană a lui V. Orban este întristătoare. Probabil că va sfârși rău, iar destinul său dă de gândit și probează că nu este bine să sări mai mult decât este cazul peste propria umbră, dacă nu vrei să-ți fie rău, desigur. Dar cine sunt eu să judec, spun un punct de vedere, cu scuzele de rigoare, în caz că mă înșel.

 • Nu prea văd legătura între tragi-comedia Omului Balama și cazul Viktor Orban. Cum mă voi afla în Ungaria pe la sfârșitul verii, voi “scruta peisajul” cu maximă atenție pentru a fi sigur că descifrez exact ce se întâmplă.

 • Păi, cum altfel? Se potrivește “la mai mulți”, fiindcă e un portret robot, nu? Firește, există și candidați cu șanse mai marti decât ale altora de a fi “depistați pozitiv.” În altă ordine de idei, mai veselă decât ravagiile comportamentale ale Omului balama — îmi place foarte mult echipa asta de puștani ai Ghermaniei fotbalistice. Mare curaj să renunți, aproape în bloc, la o generație (ba chiar două) de fotbaliști consacrați dar cam plafonați și să împingi în față o trupă nouă.

 • DG Ontelus

  Nu cunosc decât un singur caz, în istoria modernă a României, în care un intelectual autentic să fi reușit atât în plan cultural, cât și politic: Titu Maiorescu. Este excepția care confirmă regula că viața culturală și viața politică, în cazul românesc, cel puțin, nu fac casă bună. Fie ajung să susțină aberațiile extremelor politice, fie decad în mediocritatea mainstream-ului, fie se compromit lamentabil, în forme dintre cele mai diverse, intelectualii români au probat oportunismul persoanelor complexate, autosuficiență, donquijotism, propensiuni nebănuite spre mârlănie, drapată sub haina inteligentă a ironiei. Scuze dacă mă înșel, dar asta cred de multă vreme, iar atmosfera sulfuroasă a modernității li se datorează și lor, nu doar păsărilor prădătoare din politică sau economie.

 • Aș cam fi de acord cu dumneavoastră, așa că nu văd de ce ar fi nevoie de scuze. Și-apoi, chiar dacă nu aș fi de acord cu dumneavoastră, tot nu ar fi nevoie de scuze.

 • DG Ontelus

  Vă mulțumesc!

 • neamtu tiganu

  “Fotbalul e un joc simplu cu 22 de participanti si un balon, iar la sfirsit cistiga Germania.”
  Linecker.

  Nu stiu la care va referiti la U21, sau la echipa “mare”, ca ambele au cistigat, noi nemtii cistigam tot?
  Inca odata se dovedeste suprematia disciplinei asupra talentului. Cind am iesit la pensie, acum doi ani, mi-am propus sa ma fac antrenor de fotbal la copii. Evident ca-n Germania iti trebuie pt. asta licenta. Am fost la doua-trei antrenamente demonstrative cu copii de 5-6 ani. M-am lasat pagubas cind am vazut ca jumate din antrenament consta in pregatire tactica, restul fiind pregatire tehnica. Miuta, adica jocul propru-zis, se practica doar la ocazii. Unde mai pui ca sedintele tactice se fac pe teren si pe aici ploua, ploua. Se poate imagina figura pustilor si pustoaicelor de 5-6 ani stind in ploaie si urmarind indicatiile antrenorului.

 • Dezideriu Dudas

  “Balamaua” ar avea și deal, nu doar vale….Inițial dom’Onțelus probabil s-a gândit la o “balama” între politică și cultură…..Da’ la deal, că la vale tot am avut….S-a scuzat, că probabil îl citeau și “selecționabilii” din “naționala lui globală” pentru România….., și s-a cam săturat lumea de “ghermanul Daum” de atâtea milenii pe-aici…., invariabil, lăcătuș-sef, un fel de fenomenolog al tinichigeriei….Filozofii, copii de mingi ai tinichigiilor – mari speranțe ale diagramei Fe-C ( Fier – Carbon ).… Doar Nae Ionescu a luat un Maybach să ducă mai repede echipamentul la spălătorie….Când Maybach-ul a ajuns la Gigi Becali s-a ienervat pentru statica moștenită și, dinamic, a crezut că tre’ să-i dea bice cu levieru’…., să rămână cumva F(l)erul ( vorbelor…) la Dreapta iar Carbonul ( cu demonstrații la tablă, pentru “verticala suverană” ) la Stânga. Până și diagramna Fe-C s-a divizat in România…., ca efect al unității unei diagrame mai cuprinzătoare….
  PENTRU DOM’NEAMTU : la balamaua lui, dacă dom’Tudoran scria și “gradul” ( nu “halul” balamalei, mai aproape de realitate ), totul era clar….La balamaua lui dom’Onteleus nu ajută nici toate gradele din lume….Halul, însă, în care a ajuns Romania după ce a traversat un regim bun 28 de ani și nu reușește ce reușea un regim rău, care “s-a” revoluționat după 50 de ani…, ar putea însemna totuși ceva…Provizoriu, până si “balamalele la vale” ar fi bune la ceva, dacă ar ajuta cumva prosperitatea hambarelor….Problema este însă că prea mulți trăiesc doar din utopia importanței balamalei, in mintea lor, mai importantă ca semănatul, aratul, secerișul, etc….Bine e că dom’Tudoran ne arată balamaua-n “gradul” gol ( intr-un “hal”….), dar bine ar fi dacă ar antrena și selecționata lui dom’Onțelus….Meciurile tot vin….și nu e de scris aici în ce “hal” ne prezentăm, indiferent de “grad”….

 • La ai mari, la care nu se asteptau prea multi sa castige. la aia mici9, U21 stiam ca vor castiga. Antrenamentele… Pe la sfarsitul anilor ’70, un prieten munchenez cu pile m-a dus la un antrebament al celor de la Bayern… Imi amintesc un interviu al lui Marcel Raducanu, ramas atunci in Ghermania, despre antrenamentele la nou sa echipa in comparatie cu cele de la Steaua.

 • DG Ontelus

  O joncțiune de gradul zero, care implică și oameni balama: arhitectura instituțională a statelor, oportunitatea politică și socială a legiferării, eficiența administrației publice, sofisticarea ingineriilor economico-financiare, manipulările și limitele intelectuale sistematice ale mass-media, șocul bio-psiho-moral-social generat de tehnologii, relativismul cultural, efectele multiple și parțial previzibile ale schimbărilor eco-climatice, limitele procedural-umane ale serviciilor de intelligence, diversitatea mentalitară a societății civile. Mai presus de toate stă lupta surdă, invizibilă, cronicizată în modernitate între aflarea altruistă a coerenței lumii și ignorarea ori subminarea egoist-cinică a acesteia, la nivel individual și colectiv. Agregarea postmodernă a oamenilor alunecă mai degrabă înspre animalitate, în dauna spiritualității de orice fel, care devine o curiozitate, un exotism păgubos, sfâșiat mai devreme sau mai târziu de interese, patimi, deșertăciune. Aceasta este lumea și în ea trăim cu toții, defilând, hoinărind, plutind…

 • Cinicul de serviciu

  Balamaus presupune o rotatie limitata in jurul unei axe fixe. Cel la care ma gandesc eu (probabil si domnul Tudorsn) nu are are o axa fixa poate face rotatii de 360 grade.

 • DG Ontelus

  Exotic sau nu, nu se mai deschide disqus-ul nici la haiduc, nici la 4 Iulie. Și digitalul face grevă ori se gripează, pare-se. În separeul balamalei digitale fiind, deținând drepturi de proprietate intelectuală care ilustrează ‘măreția dreptului’, de unde și refrenul nemuritor ‘stâng-drept-stângul’, voi cita o strofă din hit-ul acestui an, 2017, “Swala”, al la fel de nemuritorului cântăreț american Jason Derulo, aici într-un featuring cu Nicki Minaj și Ty Dolla Sign: “Love in a thousand different flavors/ I wish that I could taste them all tonight/ No, I ain’t got no dinner plans/ So you should bring all your friends/ I swear that a-all y’all my type”. În trei luni și jumătate, are peste patru sute cincizece de milioane de vizualizări pe youtube și reflectă fidel spiritul veacului, artistic, mentalitar, societal, uman.

 • DG Ontelus

  Știre France Press de astăzi, 07.07.2017: «Macron à Las Vegas: l’enquête pour “favoritisme” confiée à des juges L’enquête sur le déplacement d’Emmanuel Macron en janvier 2016 à Las Vegas, qui fragilise la ministre du Travail Muriel Pénicaud, s’accélère: des juges d’instruction ont été désignés vendredi pour poursuivre les investigations.”Au vu des premiers éléments de l’enquête préliminaire” ouverte le 13 mars, le parquet de Paris a annoncé l’ouverture vendredi d’une information judiciaire contre X pour “favoritisme et recel de favoritisme”. Au centre de l’affaire: une soirée le 6 janvier 2016 à Las Vegas, en plein Consumer Electronics Show (CES), grand-messe mondiale de l’innovation technologique, au cours de laquelle Emmanuel Macron, alors ministre de l’Économie, avait rencontré des dirigeants de start-up françaises. Business France, agence publique dirigée à l’époque par la ministre du Travail Muriel Pénicaud, est soupçonnée d’avoir enfreint la réglementation sur les marchés publics en ne faisant pas d’appel d’offres pour l’organisation de cet événement, confiée au géant de la communication Havas en décembre 2015. “La mise en concurrence n’a pas eu lieu concomitamment entre les trois prestataires contactés”, Apco, Publicis et Havas, écrit le cabinet E&Y dans un audit rendu en juillet 2016, d’après une source proche du dossier. De son côté, l’agence de communication fait valoir qu’elle a signé avec Business France le 23 juin 2015 un contrat-cadre sur “la promotion de l’attractivité économique de la France” notamment aux États-Unis. “Nous avons toujours cru opérer dans le cadre de ce contrat-cadre, remporté par Havas à l’issue d’un appel d’offres, et pour nous le marché de Las Vegas ne nécessitait donc pas de mise en concurrence spécifique”, a-t-on réagi dans l’entourage du groupe publicitaire. Révélé par Libération, l’audit d’E&Y relève aussi qu’il n’y aurait eu “aucun bon de commande, aucun devis réalisé, aucun contrat signé, aucune facture”, une situation susceptible “d’engager la responsabilité pénale des auteurs”.»

 • DG Ontelus

  de-ale sinapselor// acel baștan era om greu/ rapid mi-a pus pumnul în gură/ ne-am întâlnit în defileu/ făcea de gardă într-o tură/ cu un compas și un echer/ ne dădea tuturora lecții/ un șmecher fin și un becher/ ne amețea numai cu frecții/ avea la el reportofon/ era acoperit deplin/ și pro yankeu și rusofon/ făcea petiții calm senin/ prietenii din tinerețe/ l-au demascat de-atâtea ori/ cu o anume gentilețe/ privea neutru zicând mori/ și cu relații te făcea/ aveai viața tăiței/ întotdeauna îi mergea/ cădeai din stele în bordei/ istoriile literare/ îl consemnau politicos/ îngăduia doar osanale/ altfel redevenea furios/ și se băga-n atâtea chestii/ un under cover meseriaș/ la bază se-ocupa cu trestii/ a fost odată pe făraș/ a-ntors situația dibace/ s-a ridicat cam lăpușnean/ acuma nici nu știu ce face/ e mai ceva ca nea tarzan/ suportă ironia bine/ precum oțelul s-a călit/ dar în memorie te ține/ când nu te-aștepți te-a și belit/ să știți că nu inspiră frică/ are vreo patru fețe cinci/ dar la pretenții cât ridică/ nici cinci decenii nu-l atingi/ cu toate astea-l prețuiesc/ ca nimeni m-a-nvățat ce-i lumea/ și pentru toate-i mulțumesc/ am să-l revăd probabil lunea

 • DG Ontelus

  asfințitul crailor// a fost odat-un cărturar/ cu ochii mari și părul rar/ având discurs distinct și clar/ în acel trist sistem solar/ el publica destul de rar/ elaborase-un dicționar/ însă puțini aveau habar/ de conținutul elitar/ și într-o vară pe l-amiaz/ dădu și el de un necaz/ mașina luată prin ucaz/ îi rămăsese fără gaz/ și omul nostru fin obraz/ se amuza și făcea haz/ gândind că pân’ și apa seacă/ simți o mână prostănacă/ în partea dreaptă de la geacă/ știa desigur ce-o să facă/ deși convins nu era dacă/ va evita să stea oleacă/ la reședința elegiacă/ în fine crima săvârși/ la închisoare poposi/ iar cărturarul elegant/ un om discret plăcut șarmant/ ședea precum un elefant/ pe acel raft puțin pe cant/ lângă tratatul gros de kant/ el însuși un tratat constant/ de vorbe cu petrol lampant/ într-un ținut descurajant/ cu azimutul invariant/ pe loc termin nu vă rețin/ din epic a rămas puțin/ deznodământul magnanim/ cu intelectul maritim/ un suflet cald și eponim/ iar trupul rece-n țintirim/ il treno va stil matein

 • DG Ontelus

  playlist 6// Eagles – Hotel California/ Boston – Foreplay. Long Time/ Supertramp – Breakfast In America/ Asia – Sole Survivor/ Electric Prunes – I Had Too Much To Dream Last Night/ Dire Straits – Sultans Of Swing/ Rose – Magic Carillion/ Gabriel Troy – Palamakia/ Michael Jackson – Beat It/ La Bionda – Sandstorm/ Proconsul – Fata cu tatuaj/ Double D – Spune-mi dacă vrei/ Jimi Hendrix – Hey Joe/ Led Zeppelin – Good Times Bad Times/ AC DC – Touch Too Much/ Alice Cooper – Poison/ Guns’N’Roses – Sweet Child Of Mine/ Pet Shop Boys – It’s A Sin/ Erasure – Love To Hate You/ Cat Stevens – Morning Has Broken/ Carlos Santana – Black Magic Woman/ Mylène Farmer – Désenchantée/ Jessica Jay – Casablanca/ Tamperer & Maya – If You Buy This Record/ Marillion – Garden Party/ Sinead O’Connor – Nothing Compares To You/ Enya – Orinoco Flow/ George Harrison – What Is Love/ John Lennon – Mother/ Ringo Starr – La De Da

WP Admin