≡ Menu

Obamesc

Photo blog 7Timp de opt ani, politica externă a președintelui Barack Obama a făcut America să arate ca o rață mecanică – oarbă, surdă, măcăind pe fundul unui lac fără apă. “Doctrina” a fost acreditată prin sloganul Leading from behind.

Drept urmare, Dicționarul Diplomației Ubuești înregistrează în acest final de an un nou termen: “obamesc.” Ageamiul – șef și echipa lui pleacă, nu înainte de fi oferit și ultima măsură a unui diletantism “inovator”.

În loc să asigure o exemplară tranziție a puterii, așa cum i-a fost oferită echipei sale acum opt ani, Obama, între două partide de golf în Hawaii, s-a apucat de plătit polițe. “Moștenirea Obama” devine astfel și mai grea.

Primul pe listă – Benjamin Natanyahu. Cum n-a avut cojones să-l contreze pe “Bibi”, când acesta l-a umilit chiar la Washington, într-un discurs de pomină în Congres, Barack Obama l-a lucrat pe Natanyahu la ONU.

Leading from behind l-a trădat pe Barack Polichinelle: Israelul a anunțat că deține probe “ironclad” (a se citi ”beton armat”), potrivit cărora Casa Albă a ințiat și coordonat rezoluția votată în Consiliul de Securitate.

A urmat un discurs obamesc al lui John Kerry, care a turnat și mai mult gaz peste foc. După decenii în care Statele Unite au fost – deseori în chip necondiționat – de partea Israelului, azi au descoperit că au principii.

Cu ale sale bune și rele, Israelul este singura democrație într-o zonă în care Statele Unite nu pot avea încă un aliat mai de nădejde. Excesele unei administrații israeliene ori ale alteia trebuiau descurajate la timpul respectiv.

Nu au fost. Sau au fost, dar în forme care le-au făcut inutile. Azi, când una din părțile aflate în conflict continuă să nu recunoască dreptul la existență a celeilalte, rolul mediatorului rămâne aproape imposibil. Restul sunt vorbe.

Al doilea pe lista jucătorului de golf Barack Obama – un fel de caricatură a lui Tiger Woods – este Putin. După ce a intonat imnul Noi, cu mușchii ca oțelu’,/Vom culege mușețelu’”, Barack l-a amenințat pe Volodea.

Cu ce? Urmează să aflăm. De ce? S-ar fi amestecat în alegerile prezidențiale americane și din cauza asta Hillary Clinton a pierdut. Totuși, până și atât de partizanul The New York Times repetă că dna Clinton a pierdut pe mâna ei.

Singurul gest respectabil de politică externă a lui Obama a fost să refuze (2011) participarea la complotul inițiat și reușit de Angela Merkel și Nicholas Sarkozy de îndepărtare a lui Silvio Berlusconi din funcția de premier.

Desen © DION

Desen © DION

În 2009, Barack Hussein Obama venea la Casa Albă însoțit de prietenul său Rahm Israel Emanuel. Grație aroganței și stilului “Take-no-prisoners! “Dead! Dead! Dead!”, ”Rahmbo” n-a rezistat ca Chief of Staff decât doi ani.

Azi, ”Rhambo” este primarul autoritar al orașului Chicago, urbe revenită la legendara sa rată a criminalității – numai în weekend-ul trecut s-au înregistrat 17 morți și 41 de răniți. Probabil de vină este tot Donald Trump!

După alegerea acestuia din urmă drept președinte al Statelor Unite, Michelle Obama s-a specializat în rolul de Baba Vanga a Americii – totul se va prăbuși, America va intra în colaps total, nu mai există nicio speranță.

Fără a fi neapărat suporteri ai președintelui-ales, Donald Trump, foarte mulți americani speră să nu mai vadă vreodată la Casa Albă personaje de toxicitatea celor care se pregătesc să o părăsească.

Chiar dacă sunt ele bine educate, arată bine, au umor, se îmbracă ireproșabil și se dovedesc retori admirabili. Vorbitul e una, făcutul – alta.

Goodbye, Leading from behind!

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Pingback: Dorin Tudoran despre finalul penibil al mandatelor Obama… | @ntonesei's blog()

 • neamtu tiganu

  de la “Ich bin ein Berliner”, la “Yes, we can” si pina la jalnicul “Wir schaffen das”, parole, parole, parole, ca-ncepe sa-mi si fie frica de unu care vorbeste frumos.

 • Dezideriu Dudas

  Daca era si la noi cu O_BAn frumos ( ! ), O_BAn frumos ( ! ), poate nu ajungeam la sărăcesc NU sărăcesc, DA cinstesc ( Hai sa traim ! ) ! O_BAmesc…., DA sau NU, altfel vine tru(a)mp-a….poate fi o “clona imperialista”, actualizata, a apăsării romanesti….

  BAnul Nou sa va aduca numai Bucurii ! Cinstea Veche sa va tina departe de necazuri !

  BAnul Fluturilor

 • Dezideriu Dudas

  Decat saraci si cinstiti, la noi, mai bine parole, parole….la voi….Paul Goma imi scria odata ( prin 2004 ) intr-un “context fluturesc” ( vezi mai sus…) : “ restul textelor costa prea scump pentru punga mea “ ( cel mai iefin, pe care mi l-a si returnat, a fost “Ion Iliescu” – ma voi explica curand -- caut si China, aista-i doar Tibetu’ -… Era ceva de genul, “daca Iliescu-i gresit, desi…., mai bine sa ramana la voi ”….Mi l-a returnat ! ….)…. N-aveti (nici) voi parale, da’ parole….Vorba d-lui Dorin Tudoran, “Frig sau frica”, tre’ divizata ( noi deja ne-am divizat economia si ne-am mai face planu’ daca ne-ar mai da cineva ceva…: haine vechi, seringi, “pansamente” proaspat scoase de la “reforma”, ace, brice….) ! Numa’ frica tre’sa rămâie….De frig nu poate fi vorba că intinati nobilele idealuri ale CET-urilor voastre, sfinte si necorupte. Doar ale noastre sunt pacatoase !

 • James

  V-am citit articolul cu privire la mult visatul IAR-95 si apoi m-am intrebat daca estimarile dumneavoastra (pe care cu un oarecare necaz le considerati optimiste), 100 de ingineri, 10 ani, se refera la constructia unui supersonic sau la infiintarea si promovarea unei industrii capabile sa construiasca un supersonic. Pare aproape totuna. Trump spunea ca el n-are nevoie de un nou AF1, dar cred ca ideea nu e tocmai aceea de a cheltui 4 miliarde $ pentru a transporta o singura persoana, ci mai degraba pentru a mentine o industrie aviatica la anumite standarte de performanta. Nu-mi inchipui naiv ca Boeing nu-si ia partea leului din contract, insa cu partea ramasa SUA beneficeaza, si aici numai dumneavoastra puteti aprecia, poate de cea mai performanta industrie aviatica de gen a momentului. Pare sa fi inteles si el ca anumite raporturi se statornicesc in timp, de ce sunt astfel si nu altfel, si acum, iata-l ca, o cam da cotita. Prin urmare eu nu cred ca vorba produce mare schimbare, dar cel putin aia frumoasa mai domoleste lumea. Spre ex. despre Ciolos se spune ca n-ar fi avut mari merite, pentru mine, unul, l-a avut insa pe acela considerabil (si poate de cartea recordurilor in politica romaneasca) de a nu enerva lumea ! La noi limita suportabilitatii unui regim pare sa fie de 6-7 ani (1989 -- 1996, 2004 -- 2011), apoi orice aroganta, manifestat fie si numai prin ranjet (specialitatea autohtona), e taxata. Americanii par ceva mai rabdatori ! 🙂

 • neamtu tiganu

  Domnul James,
  nu stiu daca aici e locul in care sa discutam despre aviatie. De altfel ai punctat corect diferenta intre a produce un avion si a detine suprematia tehnologica. Desigur statul american subventioneaza masiv, mai pe fata, mai discret efortul de a ramine in frunte, intii in domeniul militar, mai apoi realizarile fiind transferate in domeniul civil. De altfel in “razboiul” Boeing-Airbus se acuza unul pe altul ca sunt subventionati si deci nu e concurenta libera.
  Intorcindu-ne la Obama, pe care l-am simpatizat cindva, masurile vis-a vis de NASA mi se par absolut criminale. “When President Obama recently released his budget for NASA, he proposed a slight increase in total funding…the accompanying decision to cancel the Constellation program, its Ares 1 and Ares V rockets, and the Orion spacecraft, is devastating.”

  Nu stiu ce va face Trump, declaratiie lui belicoase “Based on the tremendous cost and cost overruns of the Lockheed Martin F-35, I have asked Boeing to price-out a comparable F-18 Super Hornet!” nu suna prea incurajator.

 • Paul Horja

  Uitati sa mentionati ca sloganul ‘leading from behind’ (mai exact ‘don’t do bad shit’) a venit ca o reactie la politica externa bezmetica a administratiei Bush, i.e. a grupului din jurul lui Darth Vader Cheney. In privinta Israelului, Tom Friedman explica astazi in NYTImes de ce pozitia Obama&Kerry este exact pozitia a cca 50% din populatia Israelului ingrijorata de derapejele lui Bibi. Cat despre Obama, nu-i duceti grija-- pleaca din functie cu 53.6% approval rating cf. RCP. Formularea ‘foarte multi americani’ este insa geniala prin imprecizia ei… este confirmat de sondaje (si implicit de votul popular) ca si mai multi americani sunt oripilati de profilul noii administratii. Nu as fi scris pe acest forum de limba romana daca nu as fi vazut cuvantul ‘toxicitate’ asociat abil cu ‘foarte multi americani’.

 • Cinicul de serviciu

  Banuiesc ca Obama ar fi jucat, poate, alta carte in politica externa daca n-ar fi avut multi ani un spin in coasta la Casa Alba, Mme Clinton. Bill Clinton declara prin anii 90 ca el este cel mai pro-israelian presedinte dupa Harry Solomon Truman.
  Dezastrul din Libia a fost generat de Sarkozy + Carmeron si Obama s-a lasat tarat in el numai la insistentele Mme Clinton. Deciziile cele mai proaste in politica externa s-au luat cand familia Clinton a controlat State Department.
  Evident nu e o scuza pentru Obama si nici dovada de leadership.

 • James

  In zilele noastre oferta pare sa se limiteze la (1) debitul urias de truisme (respectiv parole, parole, parole si si mie mi s-a parut ca Obama, atata cat l-am ascultat, imita discursul papal, “sa facem bine, ca sa nu fie rau”) sau (2) declaratiile belicoase cu nu stiu cata acoperire. Cred ca Trump prin declaratiile pe care le face, 180 grade fata de Obama, doreste mai mult sa-si intretina publicul, sa-l faca sa creada intr-o schimbare, nu neaparat sa le si puna candva in practica. Dar om vedea …
  P.S. Considerentele de mai sus nu sunt cumva de imputat numai celor doi, In Europa situtia e aceeasi.

 • Dezideriu Dudas

  I-abil, i-abil, da’ nu ca Bill !

 • neamtu tiganu

  nasoala e ca rezultatele deciziilor unor politicieni de virf se vad de abia dupa multi ani si cind e de bine si cind e de rau. De la Alexandru cel Mare, trecind prin mult citatul Hitler, mai nou Duamna de fier carbon, Merkel si cum ii chiama pa toti astia au luat decizii care au influentat lumea si peste sute de ani. De aceea 53,6% approval rating cu numai citeva saptamini inainte de iesirea din decor nu-nseamna nimic.

  Exemplu, Schröder al nostru a plecat cu coada intre picioare, dar a lasat in urma niste masuri de dreapta, el fiind in principiu de stg, care au salvat Germania si de care a profitat pina de curind Merkel.

 • Valentin Feyns

  Nu am citit articolul lui Tom Friedman, dar nu cred ca 50% din populatia Israelului se gandeste la Zidul Plangerii ca la un “teritoriu ocupat”. Din fraza despre Obama, cea mai buna parte e confirmarea ca “pleaca din functie”. Descrierea sentimentelor “multor” americani drept “oripilati” e in tonul “multor” publicatii “infect” (sau daca preferati “toxic”) de liberale. “Ingrijorati” ar fi fost probabil mult mai corect, dar cui ii mai pasa de corectitudine.

 • DG Ontelus

  pregustare// de ce e-atâta liniște-n amurg nu știu/ pulsează-ntruna corpurile cerești iar sufletele/ vibrează în ritmul lor unind cerul cu pământul/ ci zgomotul de peste zi e compensat pe timpul nopții/ când o tăcere nefirească ne cuprinde anticipând/ misterul ce ne-așteaptă-ntr-un târziu/ și vine sigur pentru fiecare/ și ne-spăimântă ori ne cruță de iluzii/ chiar de nu știu ce e cu pacea învăluitoare-a serii/ cred că felul negreșit în care-apare-ntotdeauna/ după cele douăzecișipatru de ore egale și inegale/ e-o promisiune a celor ce stau a se-ntâmpla/ cu sau fără voința noastră/ astfel libertatea și iubirea și muzica și toate celelalte au sens/ în acest calm amurg pregustare a fericirii

 • DG Ontelus

  r12// în cap în viață pe limbă/ și pentru azi și mai cu seamă pentru ieri/ care intermediază lumile spirituale etno-lingvistice/ ne familiarizează continuu cu inimaginabilul inconceptibilul/ cu firea-mi slabă nu muncit-am/ de-azur rubine și-ametiste/ că n-ar fi rău să vă distrez puțin plec imediat/ şi ce coincidenţă chiar în primele optsprezece zile/ mon semblable mon Serge/ Modern History From Patrology to Pathology/ vindecă-ne de urgia ce ne face-ntruna silnici/ barbaria inexorabilă în care ne cufundăm/ damnat în interior exil/ milă se cuvine purtătorilor și purtătoarelor de frumusețe

WP Admin