≡ Menu

O victorie strălucită!

Desen & Copyright2014 @ DION

Desen & Copyright2014 @ DION

La sfârșitul anului trecut, portalul anticorupție România curată a inițiat (aici)  Premiile României curate pe anul 2014.

Există șapte categorii de premii:

Traseistul Anului

Supraviețuitor Fruntaș

Pericolul Legislativ în Acțiune

Intelectualul Anului

Curaj în exercitarea justiției

Cea mai activă  instituție în favoarea bunei guvernări

Implicare civic

La categoria “Intelectualul de aur al anului 2014”, s-a detașat decisiv Vladimir Tismăneanu, care a obținut 40% din voturile exprimate, urmat de Sorin Cîmpeanu – 34% și Cristian Preda – 29%).

Printre meritele câștigătorului sunt menționate următoarele:

“Pentru că a făcut cel mai mare sacrificiu personal în aceste alegeri pe care susține că le-a câștigat, pierzând vila RAAPPS Lac 2 a doua oară, în favoarea candidatului de dreapta Klaus Johannis, pe care l-a declarat un Relu Fenechiu cu nume german care decorează pe unii cu simpatii legionare.”

În Laudatio (aici) se fac referințe la: ”celebrul caz al IICCMER, această piatră de temelie a statului românesc, această prelungire Ghencea a vilei Lac 2, cartierul general al lui Vladimir Tismăneanu; pentru că l-a înfrânt pe Victor Ponta în alegeri cu sacrificiul vilei amintite, în care nesimțiții de la RAAPPS l-au instalat pe câștgătorul Klaus Johannis.”

Salutând această performanță excepțională

Premiul MARȘARIERUL

 acordă dlui Vladimir Tismăneanu

Marele Premiu

Marșarierul de Platină

cu

Decolare și Aterizare Vericală

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • vica kobe

  Sa-l felixcitam fara amaraciune, fara umbra de invidie, chiar daca isi merita premiul cu asupra de masura..

 • Colette Simon

  Intelectualul de aur a mai saltat un procent. 🙂

  Votează “Intelectualul de aur”!

  Vladimir Tismăneanu (41%, 578 Votes)

  Sorin Cîmpeanu (31%, 433 Votes)

  Cristian Preda (28%, 398 Votes)

  Total Voters: 1,409

 • Ultor

  Acum nu fi-ti rau si d-voastra, omul a muncit din greu pentru acest premiu. Putina recunoastere nu strica: “Polit(o)mul de aur”

 • neamtu tiganu

  bre nea Ultor, scoate bre liniuta aia care ti-a scapat, ca ce vor zice aia, intelectualii?
  Atit eu cit si nefasta il felicitam pa dom Prof pt. premiu obtinut! La mai mare!

 • nea caisa

  Cred ca, in spiritul articolului dui Tudoran, pot relua o mai veche anecdota:
  -- se zice ca Bernard Shaw a fost rugat de un ziar sa nominalizeze primele 10 personalitati ale anului in curs si ziarul a primit urmatorul raspuns:
  1. George Bernard Shaw
  2. George B. Shaw
  3. G. Bernard Shaw
  4. G.B. Shaw
  5. Bernard Shaw
  6. Shaw, George Bernard
  7. George
  8. Bernard
  9. Shaw
  10. Shaw, Bernard George

  Sa nu il intrebam niciodata pe dl Tismaneanu cine este intelectualul anului!

 • Dezideriu Dudas

  Dom’Neamtule,
  Vezi ca m-am autodemascat. Nefasta-mi stie de mata’ si de “nefestele” de pe-aici….Nu ma nenoroci ! Sunt destul de talentat si fara ajutor….Dau o bere daca scap !

  Dom’Ultore,
  Multam. Nu aveam lista cu banditi ( ultimul comentariu de pe “Agilica& Agerica” – fara frica…). O pierdeam si “scapau” banditii daca nu erai mata’….

 • Dezideriu Dudas

  “De la Cluj”, mi se “sopteste-n casca”, sa ma implic. Abia l-am laudat pe “toteu” acum 3-4 zile pe-aici si acesta, probabil in semn de protest, s-a sinucis…Bre, da’ cu Gabriel Ontelus ce-ati avut ? Sau atunci nu stiati cum tre’ procedat ? Procedare specialistum est ?

  Procedurilii Gurii ( nu mai scriu a cui -- sa acopar si “Dreapta”…)

  P.S. Daca apuca Gabriel Ontelus sa vorbeasca cu cei de la Charlie inainte, cred ca-i transforma in “Martorii Profetului”….Scriu asta cu infinita simpatie pentru oameni precum G.O. deoarece acestia se pare ca nu pot apare in spatiul public. Strica “piata”….
  Reiau si potentez o ideea lasata acum 3 zile pe-aici. Cred ca islamul are nevoie de o reforma protestanta, in genul celei declansate de Luther, ca prea au trecut direct la neo-protestantism, ceea ce, facand referire la vorba lui Voltaire despre Jourain, oricum fac toti fara sa stie…Da’ numai in ziua a saptea…, cand nu se lucreaza.

 • acrotiri

  Dar ce ziceti, d-le inginer, de umoristul negru (mai exact metis cameruno-francez) cu numele Dieudonne M’Bala M’Bala, care scria pe blogul sau, apoi le stergea, vorbele, grele pare-se de sensuri multiple: ”Je suis Charlie Coulibaly/Sint Charlie Coulibaly”? Are cumva, ca Faust, doua suflete in pieptul sau paros? Hat er zwei wohnende Seelen in seiner Brust?

 • Ultor

  Mersi, o fac …Sa nu raman telectoal.Si-apoi nu toate liniutele sunt rele..he, he…

 • Ultor

  Ei isi spun deontologi. Au si ei un simt al umorului (involuntar) dezvoltat.

 • Dezideriu Dudas

  Mai degraba m-as referi la Radu Herjeu ( “Io sono Giordano Bruno “) sau Vasile Gogea, “acuzat” de “Faclia Clujului” ca-si apreciaza prietenii…., ajungand acolo pana la fiica lui Le Pen si Claude Levy-Strauss ! Bineanteles, fara “a-l ierta” pe Noica -sanchi ! –pretext pentru continuarea “teoriei rezistentei”(calatoria continua…)

  Nu ma o(u)mor nici dupa u(o)moristi negri nici dupa tragedieni albi de tipul celui indicat de dvs…N-as trece nici de gardul lui Le Pen…desi Vadim al nost’, mai informat despre “prostii nostri, din popor” ( decat Le Pen, despre “prostii lor”…-?- ), s-ar face ca ploua ( si-al dreaku’, chiar “s-ar baga” ploaie…ca nici nu mai stim daca “se merita” sa murim la revolutiile viitoare….)…

  Intunericimile Constantei
  ( “Faclia” de la Cluj, nu poate fi decat una, asa e “pe ramura”…La Constanta, sarita “de pe ramura” / “ramuri”, “e” mai multe… Adica ACTIVITATILE-s a-hotice, cum le zicea un maistru de la Zarnesti viitorilor ingineri ai Canadei cand dorea sa-i certe ca n-au organizarea in disciuplina ‘ceea….Hai bre’, ca tre’ sa recunoastem ca suntem cam a-hotici, si sigur si fimeia ceea de servici a lui dom’Neamtu ar fi spus la fel dar nu studiase “teoria a-haosului” precum maistru’ ‘cela…Nu scriu si la ce scoala, ca poate totusi scap…)

 • Dezideriu Dudas

  Ma refeream la banditi adevarati, din ‘ceia care pe vremuri sugeau sangele poporului ( e drept, prin “1984” se cam saturasera si “se delectau” mai intelectual si metaforos, dar cu atat mai periculos…) iar acum au indrazneala sa nu fie de acord tocmai cu deontologii care de 50 + 25 de ani tot incearca sa ne bage-n cap disciuplina…Da’, cel putin la mine, e a-haos in cap, cum scriam mai sus…si nu intra ! N-am organizare la cap si “ei” nu stiu pe unde sa bage marfa….!
  Nu ma faceti sa va dau lista, ca nu mai scap….

  (Pen-?…Antepen-?…-Hai ca ne-am zapacit !-)Ultimul Marfar

 • Gheorghe Campeanu

  Intelectualul anului? Domnia voastra blagati, pe semne. Iata cum il descria in 2012 dl. Patapievici pe castigatorul premiului Romaniei Curate, la lansarea opului memorial ‘Lumea secreta a nomenclaturii’ :
  “….poate ca cel mai exceptional produs universitar al spatiului cultural romanesc [formulare memorabila -- n.m.] …..acest cel mai, poate cel mai important produs universitar de origine romaneasca pe care-l avem….”. Poate rectificati sintagma “intelectualul anului”.

 • Ultor

  ” Banditi” cu asociatie… Pe stil nou vad ca tot banditi sunt considerati. Ce sa- i faci, dialectica victimei in istorie.

 • Dezideriu Dudas

  Stilul nou, e tot ala vechi ( are rezistenta mare …). Grav nu e la “ai nostri”, care se predau inainte de a fi atacati….Grav e la ceilalti…, care stiu ca n-are cine sa-i atace vreodata… Daca nu s-o fi sfarsit “sfarsitul istoriei”…
  Cineva de pe blogul d-lui Gogea, “binefacator si sincer”, imi aduce aminte…

  Desi “e vorba” de “intelectualul de aur”, conexez temele si, “binefacator si sincer”, fac referire la faptul ca anterior scriam ca islamului ii lipseste varianta protestanta, desi cea neo-…, exista…. Kemal Karpat a esentializat mai bine, tinand cont de etapizarea necesara : islamului ii lipseste un Vatican…

 • nea caisa

  Rectificai.

 • Dana (Mara)

  Sa vedem cine va iesi victorios si in justitie, pentru ca prevad un proces de calomnie dupa ce am citit in Observator cultural cererea dlui Ovidiu Simonca.
  Din seria cind ingrijorator de multi (printre care si prieteni) iti spun insistent ca esti turmentat, te duci frumusel la culcare.

 • Emil Chirila

  v.Valerian Stan “Despre un duh al raului”

 • Gheorghe Campeanu

  Prudent, intelept, deontologic gestul Dvs. Sint sigur ca v-ar aplauda toti cei zece idoli ai lui GBS mentionati mai sus

 • Emil Chirila

  La V.T. nu conteaza câţi / cine voteaza…conteaza cine “numara” !

  Superlativul Anului la categoria “Subterana intelectuala”
  Se acorda ex aequo profesoarei Alina Mungiu-Pippidi de la Hertie Schoool din Berlin, si lui Dorin Tudoran, fost disident anticomunist si fost sfetnic politic al partidului-televiziune din buzunarul lui Dan Voiculescu, aka Felix.

  Motivatie: Sa fii sotia nepotului de fiica a lui Nicolae Iorga si sa te distrezi pe seama celor care critica decorarea de catre presedintele Klaus Iohannis a unui admirator al “moralitatii
  legionare”, este o realizare unica. De asemenea, sa fi fost prieten cu Monica Lovinescu si cu Virgil Ierunca, iar acum sa fii luat in brate de fratii Roncea, de Ovidiu Hurduzeu, de Mircea Platon si de Iulian
  Capsali, este, nu mai putin, o realizare unica.

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Emil Chirila,

  De 25 de ani in Romania, parca suntem doar in ziua-a 7-a… De lucrat, nu lucram ( decat pentru “ alte biserici”…). Este o formula pe care o folosea des pe-aici Liviu Antonesei. O folosesc si eu in contextul in care am renuntat sa mai evaluez pe internet daca sunteti “om de bine” sau “bandit” ( mai sus, incepeti “bandit”, dar probabil in continuare il citati pe galacticu’…)… Ambele formule, in “certocratie”, cu semn schimbat Folosesc termenul special pentru definirea comentariului final care va este dedicat, in sensul in care, daca bascalia publica si institutionala devine inflamabila, doar un suvoi de apa ca-cascada, ar mai putea opri dezastrul…Tot Liviu Antonesei cred ca incearca ceva cu Mircea Danieliuc in acest sens, post-caragialeean. Daca a uitat, ii voi reaminti.

  Insist in acest mod pe o logica de muchie de cutit, pentru a nu crede d-nul Dorin Tudoran ca am devenit biserica “Martorii linsajelor” celor care (mai) au curajul de a spune NU….Si nu ma refer la cei “cu voie de la Militie si de la Primarie”, ca nu cumva sa creada cineva ca nu inteleg suprapunerea de planuri…Inteleg, si tocmai de aceea stiu ca planurile ‘celea ar putea (mult) mai mult….”Vorba” acelui partid de stanga din Germania : ”Germania poate mai mult decat capitalismul“. Deocamdata, Romania, nu poate mai mult ca capitalismul…

  Comentariul se refera la “luatul in brate”…Ref. la Dan Voiculescu, voi soca ambele “biserici”, si Pro si Contra (merge brici si “Antena 3” aici…)…Prietenii lui Voiculescu isi vor dori sa nu-l fi cunoscut, dusmanii, din contra…. Calatoria continua…
  ( Intre timp am observat ca intr-adevar sunteti “bandit”. Bine ati venit ! / Las insa intreg comentariul, altfel al’de “oamenii de bine” n-ar sti ca exista si astfel de energii post-Banciu si Badea…. , atat timp cat pe nea’Volodea il protejeaza jdemii de webmasteri…si cred ca nici macar nu-si cenzureaza singur “gutuile”…. )

  “COMENTARIU CERTOCRAT DE ZIUA-A 7-A” :

  Nea’ Emile, mata vii mai rar pe-aici . Fii atent : pe dom’Neamtu cand il ia in brate nefasta, nu “rezista” prea mult si se duce in gradina…Dar i-a draku rezistenta ‘ceea ( ca la Codul penal, nu faptasul ci fapta conteaza…), pentru ca si atunci cand sta in gradina si iar nu mai “rezista”…, se duce sa-l ia in brate nefasta…Nici nu mai stii cum e cu luatu’ in brate, e gradinarism sadea, sau e antigradinarism ( musai, initial se infiinteaza televiziunea Pro Gradinaritul, condusa de unul din liderii revolutiei conservatoare…., apoi Comisia pentru Cercetarea Crimelor Gradinarilor… )

  REZISTAREM NON REZISTAREM NECESARUM REVOLUTIONEM ESTEM

  Gabita Scolareanu Ratiune, jurnalist paltinisan alaturi de Eugenica Simionica Minune

 • mia

  Nu prea cunoasteti punctul de vedere al Monicilor Ieruncieni despre legionari. Mai nimic nu stiti despre colaborarea lui Virgil Ierunca pentru scoaterea elegantei, excelentei reviste ”Ethos”, in care publica, sub pseudonim, si Nicu Steinhardt. Intre altii.

 • mia bis

  Erata: ”despre colaborarea lui Virgil Ierunca si a fostului legionar Ioan Cusa”

 • yoyo

  Le imputati cumva unor Ovidiu Hurduzeu si Mircea Platon ca admira uneori ”incorectitudinea politica” a lui Dorin Tudoran?

 • …si Horia Stamatu, bun prieten al “monicilor”, dar asta nu inseamna ca “monicii” aveau simpatii legionare; chiar daca era prieteni — ca si Vlad georgescu si eu, cu Aurelio Rauta… Exista dialog si dincolo de optiuni politice; sau, daca nu exagerez, abia atunci se poate vorbi de dialog, cand asemenea optiuni sunt diferite.

 • Cata vreme poti sa tii un condei in mana, un proces de calomnie nu mi se pare prima optiune. Ma rog — o parere strict personala.

 • ian

  ”Gradina sadea”: cu trimiterea la Marchizul de Sade, la Sadoveanu, la francois-villonescul ”sadinet'( cu sens de ”potka”) sau la slavicul ”sad”, var bun cu ”rasad”?

 • nea caisa

  Ce nu fac eu pentru dvs?

 • Gheorghe Campeanu

  Ma simt flatat, si va multumesc. Dar eu speram ca o veti fi facut nu pentru ca v-am sugerat eu, ci de dragul adevarului, culturii romanesti (in versiunea dl-ui Patapievici) si mai ales din consideratiune pentru laureatul “de aur” (ca sa nu mai pomenesc toate ‘permutarile’ lui G B Shaw). Oricum, va urez o zi buna acolo in livada.

 • nea caisa

  Serioss, am ajuns si eu la concluzia ca nu utilizasem cuvantul potrivit; dar, daca am putut imbina utilul cu placutul… Care livada?

 • Gheorghe Campeanu

  Si eu, tot seriosss, tot cu utilul spre placut, parol!
  Livada cu… caisi. Cu plecaciuni din departare.

 • cucu

  ”Livada cu visinata”, gresit atribuita de Catavenci lui Cehov, nu vi se potriveste…

WP Admin