≡ Menu

O tensiune eternă: individ vs. mulțime

Desen © DION

Desen © DION

Hărmălaia campaniilor electorale ne fură atât de tare, încât nu realizăm momentul când din individualitate împovărată de spaime am devenit parte a unei mulțimi eliberate prin iluzii.

Câteva momente de liniște și meditație ne pot ajuta să înțelegem de ce și cum devenim gloată și de ce, odată ajunși în acel punct, ne este teamă să redevenim noi înșine.

Elias Canetti: “…distinctions are thrown off and all become equal. It is for the sake of this blessed moment, when no one is greater than another, that people become a crowd.”/…/”The most important occurrence within the crowd is the discharge. Before this the crowd does not actually exist; it is the discharge which creates it. This is the moment when all who belong to the crowd get greater or better than another, that people become a crowd.”/…/”But the moment of discharge, so desired and so happy, contains its own danger. It is based on an illusion; the people who suddenly feel equal have not really become equal; nor will they feel equal for ever.”/…/”But the crowd, as such, disintegrates. It has a presentiment of this and fears it… Only the growth of the crowd prevents those who belong to it from creeping back under their private burdens.”(Power and Crowds)

Gustave Le Bon: “In crowds it is stupidity and not mother-wit that is accumulated. The crowd is always intellectually inferior to the isolated individual.” (The Crowd: A Study of Popular Mind)

Søren Kierkegaard: “It is a paralogism that one thousand human beings are worth more than one… The central point about being human is that unit «1» is the highest; «1000» counts for less.” (The Diary of Soren Kierkegaard)

Eleanor Roosevelt: “When you adopt the standards and the values of someone else … you surrender your own integrity. You become, to the extent of your surrender, less of a human being.” (You Learn by Living)

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • 🙂 Ce să zici? Pot să contribui și eu la moștenirea umanității?
  Cînd nu gîndești, te doare capul. Dacă nu te doare, lumea e a ta.

 • Cand termini cartea pe aceasta tema, anunta-ma si dau link-ul spre ea…
  Cred ca iti amintesti de ce au unii cap -- ca sa nu-i ploa in gat…

 • Vasile Gogea

  Dragă Dorin,
  îngăduie-mi să răspund cu unul din ”exercițiile” mele din ”gramaTEMAtica” la problema raportului massă-număr.

  MULŢIMI…

  Nici o furnică

  singură

  nu va trăi atît

  încît să poată percepe

  şi identifica

  un elefant.

  Nici toţi elefanţii

  din lume

  nu vor trăi atît

  încît să poată percepe

  și identifica

  toate furnicile.

 • Valentin Feyns

  Si totusi . . . dat fiind ca gandurile sunt de duminica . . .Sunt unii care se roaga mai bine (mai usor?) in biserica, in timpul unei slujbe (as part of a crowd?) decat singuri acasa. “It is for the sake of this blessed moment, when no one is greater than another, that people become a crowd.” Trebuie sa renunti sa te rogi de teama ca “iti cedezi integritatea”?

 • Dinu P.

  Poate ca este o tensiune eterna pentru un observator, științific, temporara pentru un spectator, dar pare să fie mai degrabă inexistentă între individ și mulțimea în act.Afara dacă individul nu este prins din întâmplare în siajul ei. Altfel individul este ca mulțimea și mulțimea ca individul, o entitate simplificată care comunică inconștient, infra și para-verbal.Printre altele devine indestructibil, chiar și când este pe cale să fie aranjat fizic.
  Persoana, fie ea și angoasată de aceleași probleme ca indivizii în mare sau în mic, nu poate accepta restrangerea libertății sale ”psihice” fundamentale, singurul lucru care contează pentru ceilalți.O adevărată valoare definitorie, deși ironică spre sarcastică.
  De aceea se pare că spărgătorii de manifestanți încep prin a le deruta, apoi a le compromite, a speria brusc, în fine a le dezintegra în grupulețe.Și a comunica victoria.
  Pe toate aceste ”tehnicalități” se bazează și singura ideologie stabilă de azi, aceea a terorii. Impărtășită de stat, dar și de individ. Important este să fie mobilizare, fie pentru mișscare, fie pentru votare, fie pentru așteptare supusă.

 • Nu.

 • Sau ca suport de pălărie.

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran
  @ Florin Iaru

  Deci frica individului alimenteaza iluziile „eliberatoare” ale maselor…Vad ca tre’ „sa mai bag gaz” la „piosi”…, sa ramana „benzina de avion” si pe „la banditi”….Cand am lipsit o saptamana, spre „rusinea mea” ( bre’, da’ daca „ma raportati”…. sa stiti ca am fost si la „Sagrada Familia „ … Se pune ? )….., am fost o saptamana la Barcelona. Acolo, in Parcul Güell am vazut un „om fara cap”, atractia turistilor, care se intreceau sa se fotografieze cu el…Facea mai multi bani decat asiaticii care vindeau pe apucate, pan’ sa vina politia, „aminitiri” din Barcelona… Nu stiu insa cum se comporta acel om la ploaie si nici daca ar fi participat la un protocol unde era nevoie de palarie…Cu bani insa, in capitalism, poti face orice. La noi insa, e drept, s-ar putea sa ramai si fara corp….

  P.S. De ce acest „comentariu certocrat „ ? Pentru ca eu cred invers. Frica maselor ar trebui sa alimenteze iluziile eliberatoare ale individului, invers decat realitatea demantelata de d-nul Tudoran. Poate o scapa vreunul…si ne salveaza pe toti ( de acord cu dom’Gustave -- Le Bon -- : masele n-au cum sa scape… ). Eu deja mi-am pus sacosa la coada…Nu-mi cereti sa ma sacrific mai mult…desi, daca n-are cine, n-are cu ce, ca inginer, nu pot sa nu-mi indeplinesc misiunea…Dom’Neamtu stie de ce. Ne-ar manca maistrii, iar muncitorii si mai si….

 • neamtu tiganu

  ieri au avut loc alegeri locale in Germania!

  A cistigat particularitatea, unii comentatori pretind ca s-a terminat cu sistemul partidelor…

 • Ontelus DG

  Veronica Porumbacu, ,,Tăcerea”

  ,,Nu sunt niciodată văzută.
  Nu mă simţiţi niciodată.
  N-am vocea clară a trompetului
  sunând asaltul cetăţii.
  Sunt doar căldura imaginii
  ce-o poartă la piept ostaşul.
  Nu sunt orchestra bogată în viole, nici orga.
  Sunt ecoul din sala concertului,
  după ce ultimele aplauze s-au stins, şi luminile
  rare îşi povestesc, retrăind bucuria.
  Nu sunt ploile primăverii cu toane ciudate,
  sunt aerul respirat de cel dintâi fir de iarbă
  şi lumina de apus la căderea ultimei frunze.
  Nu sunt patima
  care-şi strigă vecia de-o clipă –
  sunt ceea ce rămâne din dragoste,
  subînţeleasa poezie a ploii mărunte şi sure.
  Nu sunt marea ce-adună în palme
  legănări sidefate.
  Sunt tăcerea unde se coc în afund
  cuvintele toate.”

 • Ontelus DG

  Gabriel Chifu, ,,Papirus”

  ,,am făcut sul întreg peisajul –
  cerul cu nori şi cu câteva stele,
  apoi văzduhul prin care tocmai
  trecea vântul, tocmai trecea
  mirosul liliacului înflorit,
  tocmai trecea o umbră.
  apoi strada cu biserica din apropiere
  şi cu casa mea (ce mă cuprindea şi pe
  mine,
  stând la masă şi citind).
  da, am strâns, am rulat
  tot universul meu, ca pe un papirus,
  iar papirusul
  l-am legat cu o sfoară de cânepă
  şi l-am pus deoparte,
  la păstrat,
  pentru alte vremuri.”

 • AT

  Nu am crezut vreodata alegatiile privind experimentul la care ar fi supusa Romania.Din motive de logica, realism, teorii, dar si pentru ca astfel le)as fi dat dreptate produselor oarecum fiintiale ale vechiului regim, comunist ca nume,securist ca functionalism. Adica mincinos patologic ca virtute esentiala.
  Nici acum nu cred in ce a fost; prezentat,din motive de deplin conspirati, acoperiti si rezervisti care au lucrat cu strainatatea pentru a=si acoperi; sub semnul sigurantei nationale, activitatea infractionala. Sau imbecilitatea ascultatoare pentru a fi comoda, bine rasplatita de zisul stat.
  Dar acum cred ca Romania este intr)un pericol major.
  Nu are lideri. In sensul ca nu exista.Daca iei un trecator pe orice strada din localitatile patriei, cu pasul sociologic cu care a fost nutrita Clona Presedintelui Romaniei; si o lasi nelucrata de gunoaiele din servicii; poti afla lucruri macar un lucru benefic pentru cetatenii patriei.Incur ajare, de ex. Iar pamatuful pus ca PrimMinistru foloseste bine jargonul ineficient si inept al birocratilor fantoma; dar veninul sau nu ajunge decat pentru vreun prost pus de SIE ca ministru proaspat; in dauna celulailt prost penal, si sa nu mai vorbim de ceilalti conspirati stiuti de toata lumea care fiinteaza fie si temporar…
  Nu are institutii. Obiectiv, dar si subiectiv, ca punctele de intrare si iesire din sistem sunt agenti. Gunoaie securiste.ale ‘noastre’ sau,si ale altora, in special austrieci.
  Nu are societate civila. Organizata; desigur; de cetateni, ca agentii serviciilor secrete nu sunt cetateni/ Nu sunt si nu au fost vreodata. Eu le doresc sa nu mai fie deloc.
  Dar avem un DNA care nu indrazneste sa se ocupe de serviciile secrete, adica de acopeirii lor fizici sau juridici.Presa este controlata de aceleasi javre cu grade, cu juramant si tot ce trebuie sa fii un infractor cu impunitate; ba chiar cu familia mica.
  Imaginea Romaniei este simpla; o prapastie intre blocurile comuniste, unde putem vedea unul sau doi cetateni virtuali care se tot afunda in groapa neregulata, cu scopul legitim de a scapa de forta incotosmanata militara a Pseudo=Statului, vizibil sau invizibil ca atare, care cad, aluneca, se ridica si ii mai injura o data inainte de a fi arestati. Ca In Nicaragua ori Guatemala, Argentina sau Chile fiind parfumuri de clasa, cu dictaturile lor selective/
  Deci Romania? face ce faceau astia in America Latina, cu acelasi ajutor neprecupetit al SUA militara, pusa in slujba afacerilor banoase si fara risc propriu,, dar cu aparenta Rechstaat)ului. Ideologia anticoruptiei este imbatabila; chiar mai tare decat cea antiterorista: pentru ca are o baza reala
  Alternativa este ca societtea civila sa fie civila, si nu securista, chiar daca nu toti securistii sunt incompatibili cu cetatenia.Ba chiar sunt multi care stiu ca acum Romania trece printr)o krisis clara, spre o katastrofa epocala.
  Pseudo=Presedintele Romaniei are acum o alternativa. Ori isi da demisia rapid, pana in noiembrie, ori va fi demis de adevarata societate civila, care se va gandi ineluctabil la o petitie de suspendare si demitere a acestui produs toxic si total inutil.
  Altfel, poate ca un manifest al AGOREI,de acum 25 de ani, facut public acum de Dl Tudoran, si pe care nu am avut cum sa=l cunosc, ar schimba aceste traiect inevitabil. Daca ar intalni terenul potrivit.Eu cred ca acum este momentul oportun de incercare; in sens bun, de contracarrare a experimentului unor forte diabolice externe, din pacate inepte si americane, si perfect imbecile intern, pentru ca este cu adevarat un moment periculos.
  Expermiment;traiect plin de consecinte nedorite, ca sa fiu elegant in exprimare. Nu ca mai conteaza.
  Agora-actiuni-tip sau consecinte greu de anticipat acum. Alegeti, dar nu subiectiv. Desi nu veti avea nicio influenta, daca veti fi singuri.Veti fi un land cum zicea MRU, un stat dar fara suveranitate; aici este scoala germana, corecti dar fara dreptate, si aici militarizatii si pseudomilitarizatii americani vor furniza nu doar pretexte, ci si motive pentru tot ce este mai bun

 • AT

  Partea buna este ca individul, de obicei, stie mai mult si mai bine decat multimea.De exemplu, eu stiu ca SIE,in ciuda comunicatului -acela de acum cca 3 saptamani-laudat de absolut toata lumea-Doamne, cate jigodii tolerezi!-face un soi de spionaj; pe scara larga, pe suportul diasporei, la aliati NATO. Ar putea sa o faca pt SUA, dar asta nu explica de ce au si oameni in SUA, trimisi imediat dupa asa-zisa Revolutie. Apoi, de ex,in Franta, in Spania, in Italia. Eu zic anume ca iau informatii pentru puterea lor, adica pentru perpetuarea puterii lor ilegitime in Romania lor. Dar le folosesc si pentru schimburi, de ex prin terti, gen prietenii lor de schimburi de sclavi, in Ierusalim si Berlin. Si care ajung la prietenii nostri rusi. Aici nu am nimic de comentat, pt ca nu pot.Este politica de stat. Facuta de niste jigodii vechi, cu franciza kaghebista.
  Pentru ca eu stiu niste oameni care fac asta din 1988, de ex, in Franta, mi s-au inchis, ca sa citez, toate usile.Asta e bine, ca a invata ca Romania in pericol este ceva …bun.
  Ce este mai grav este ca nimeni nu are curajul sa afirme un adevar simplu. Ca SIE si SRI au o fratie veche, neinstitutionala, neinregsitrata, si acum au hotarat ca stiu suficient, ca i-au prostit pe americani, controlul lor este incredibil in cadrul statului De la securisti zisi ofiteri la turnatori, vechi si noi.
  De aceea cred ca cel mai bine este ca Presedintele Romaniei sa plece acum.Oricum treaba este bine facuta, si nemernicii de americani nu se opunm ba chiar le place,pana vineuun moment de moarte Care il va prinde la bronzat, cu nevestica

  Bine.

 • AT

  Partea proasta a relatiei individ=pluralitate este ca multimea beneficiaza de inspiratia, la propriu, a fiintei lor metafizice, fie ca este imaginar, fie inconstient colectiv.Care nu sunt atat de separate pe cat cred unii profesori de nonsensuri
  De aceea pluralitatea practic nu greseste decat atunci cand devine multime.Si la romani, toleranti aparent pentru ca isi refuleaza sistematic pornirile considerate, de vectori culturali statorniciti cu vipusca, drept nepotrivite, mecanismul defularii greseste mereu tinta. De aceea este nevoie mereu de antrenori, regulatori, sefi si indicatori.Ca sa stii cum sa gresesti mai bine; in grupul mare.
  De aceea Romania nu a gresit; formal; la alaegerile prezidentiale; poate toate; cu exceptia lui Emil Constantinescu. La ultimele alegeri a gresit cu intentie. Cu ura fata de stat. Cu, spunea un alegator concitadin de)al meu, sa imi…in…
  Si aici Romania pluralitatii; devenita multime din cauza unui stat abuziv si criminal)mafiot nu putea sa greseasca.
  Asta se va dovedi stiintific.

 • AT

  Partea cu adevarat proasta este ca Romania este intr-un pericol major. Nu pot specifica, dar simt acest pericol major, Este imediat, dar nu militar, si nici rusesc
  Sper sa ma insel, dar nu este cazul, treaba este reala si bine gandita
  Cand se va dovedi, patria vrea niste sacrificii

 • AT

  Am aflat si eu ceva. Ca ai putea muri fara sa ai afecte primaresi persistente in acest sens, si fara a fi impins stiintific.
  Ma refer la patronul deja celebru al Hexi Pharma, un biet pion al unor oameni bine stat orniciti/ Creati de SIE., nu exista indoiala; si trecuti cu vederea de SRI. Pentru ca ultimii nu se pot pune cu forta primilor; fanatic=pshihologicq; resurse materiale negre si putere de stat rezervata la discretie.
  Deci un om a murit. Este marca SIE; impingerea la sinucidere fiind ceva profesionist si deja exersat cu nenumarati cetateni/
  Daca as spune ca si eu am fost un subiect al lor m=as da mare. Si totusi am fost. Nu stiu cum am reusit sa trec peste; poate din cauza unora de la concurenta diabolicilor amintiti. Si a contributiei nepotrivite, dar constante la blogul Dlui Tudoran
  Partea deplorabila este ca si eu am luat virusul acelor diabolici; de la SIE. Adica stiu ca unii vor muri; nu exista alternativa legala.Cat despre mine; probabil nu stiu suficient ca sa fiu mai mult presat. Sau poate ca m)am imunizat; cu ajutoarele amintite
  Regret enorm ca inca nu am fost aranjat; asa cum mi)a fost promis. Mai este timp; dar eu oricum voi face tot ce depinde de mine pentru a le intoarce dementilor de la SIE doza letala pe care mi=au inoculat=o mie.

 • AT

  Adica, dintr-un om linistit si dedicat unor valori clasice, am devenit ceva greu de definit;poate un profesionist.Fara contact fizic, dar eficient

 • AT

  Romania este o democratie informala. De obicei in sens prost. Barfa ‘ortodoxa’ este implacabila.
  De data asta cred ca Romania este o democratie vie, influentata doar partial de mijloacele mass-media, o democratie in care oamenii discuta unii cu altii. Nu rezultatul politic, partial sau total, este esenta care trebuie considerata.
  Acum s-ar putea sa fie un moment capital, in care cetatenia, exprimata sau nu electoral, exprima ceea ce nimeni in lumea asta nu poate nega. Poate deturna, falsifica, ceea ce se va intampla, pentru perpetuarea puterii de emanatie securista mixta,ca singura putere de stat, pastrata asa cu orice ‘sacrificii’, dar acum poate fi un moment in care identitatea romaneasca, politica, se va impune.Un moment curat.
  Deserviciile sa conduca, sa faca sa dreaga in continuare. Dar sa tina cont de acest moment curat.
  Pentru ca este ultimul.Al lor inclusiv, cred eu.

 • Dezideriu Dudas

  Stiam eu ca sunteti credincios !

 • AT

  Credinciosia este o nevointa, credinta un dar. Bine ar fi sa fim daruiti, dar si mai bine sa fim gnostici dincolo si dincoace de evangheliile canonice.
  Altfel, politica este doar ceva trecator, ca si oamenii care pretind ca i se consacra, fara sa treaca de starea de minoranta patenta, dar si definitiv, cand vor afla ca viata li-a fost inscenata, cu avantaje nete, dar mai ales aparente.
  Iar puterea se razbuna. Cand lumea devine ‘mai draga’.Si mai aparent civlizata. Mare pacat de societatea civila romaneasca, nici sfera privata nu-i va mai ajunge sa se adaposteasca.
  Si totusi va invidiez, cel mai bine este sa fii inginer!

 • Dezideriu Dudas

  Scria cineva recent pe blogul d-lui Gogea ( d-na Magda Ursache ? ) : « traim vremuri in care binele se face rau iar raul se face bine… »….Da, e bine , chiar « cel mai bine » sa fii inginer….Asta, relativ. La superlativul absolut, este « foarte bine »….Acesta nu mai e insa al inginerilor. Nu se face la politehnica asta….Dar, tocmai din aceasta cauza probabil cauta d-nul Tudoran odata doi ingineri….Abia acum m-am prins si de ce doi….Dorea sa acopere ambele grade de comparatie ale superlativului, atat cel relativ cat si cel absolut….Azi nea’Gabriel il certa pe Nicusor Dan pentru ca, daca pentru 2 + 2 = 4 Steinhard spunea ca nu ar fi nevoie sa existe Dumnezeu, nici el n-ar trebui sa se ia la tranta cu divinitatea….Mutatis –mutandis, in acelasi context, la nea’Gabriel, 2 + 2, daca la Nicusor dadea un « popa pios », la nea’Gabriel dadea…domnu’Jack. Eu votez Nicusor ! Vorba lu’ « Mutu » de la Bacau’ de pe vremea lui Teasca ( nea’Titi, antrenorul roman pus de generalul Chelaru imediat dupa 1990 antrenor la nationala Moldovei, desi ar fi trebuit sa fie invers la cati spectatori in «agora» aduna nea’Titi….) : « Omu’ ti biletu’ ! », aici, « omu’ si votu’ » ( adica, bre’, nu fac politica, ci doar imi exercit votu’…)…Asa, ca, scap ! Daca nu intelegeti, acum sigur se va intampla :

  Catalin Predoiu ii raspunde astfel lui nea’Gabriel, cand acesta-i desfide « relativismul absolut » Stanga-Dreapta al aceluiasi Nicusor ( daca « Nicusor avea o toba », scapa, asa…) : « Ce constat la rândul meu, cu un gust amar, este că în trei săptămâni nu vă mai “trec fiorii” la ideologia “nici de stânga, nici de dreapta, nici de centru”. Se vede ca dom’Catalin n-a prins « vremea rezistentei »…A pierdut prilejul sa taca….Ja(c)k si Rac, nu !

  EVANGHELIA DUPA HUMANITAS

  P.S. Daca domnu’Jack i’ déjà celebru, cel putin pe-aici si pe la Cluj…, domnu’Rac i’ politica romaneasca humanitarista….Cre’ ca dom’Catalin a ‘nnebunit ….Sa fluieri in biserica si sa mai si zici ca-i « sfanta liturghie »….

 • AT

  Tocmai va apreciam, deloc critic, si iarasi vadati in petec.Domne’, toti securistii sunt ingineri.Diplomati, unii.
  Asta nu este nimic rau, atata vreme cat ingineria inseamna disciplina mentala, si cunostinte validate fara coruptie.Proprie.
  Asta insemna ca va apreciez, ca inginer.
  Azi nu inteleg decat ca humanitarismul nu are de-a face cu societatea civila, si ca Dumnezeu este in afara matematicii. Citat….
  Sa va contrazic, nu mai am energie. Este periculos sa te joci, in plus, cu energia altora. Dar eu cred ca stiti ca poti darama un avion, da nu poti convinge un om ca este in afara sine sie si.Cu un gand.
  Eu nu fac politica. Nu imi permit multe, mai ales eu.Insumi.
  Societatea civila inseamna multe lucruri contradictorii. Unele pericloase, altele idioate, iar altele ininteligibile.Domn Nicusor va fi distrus, dimpreuna cu consilierii lui. Nu neaparat fara ratiune, dar nu pot sti eu ce general a fost destept candva, apoi a iesit la pensie si urmasii lui nu au preluat decat tehnica.E valabil si pentru esenta esentiala, Piata U iversitatii. Distrugi simbolul, candva ‘ajutat’ cu stiinta, adica informatii, profile psihologice, oameni prieteni,ceva amenintari, iar daca scapi cu viata din haos poti face profit. Asta se numeste arta securista, bazata pe stiinta pavloviana si descendenti.
  Si peste ani esti distrus public fara sa stii, macar.’
  Cu domn Liiceanu, singurul filozof clasic pe care il recunosc, azi, adica nu strict legitimat de garduri metodologice, daca nu gresesc, a gresit din motive multe si aprofundate de bani, inclusiv cu editia Cioran. A Academiei, a Dl Simion, daca nu ma insel.
  Sa iti apropriezi o epoca din viata lui, adica drepturi de autor, asta nu este filosofie, ci dimpreuna jefuire. Cu securistii care de asemenea se bucura, sa faca uitata, inaccesibila viata practic a unor oameni rari. Si este pacat, ca nu par sa fie dimpreuna, nici macar Dmn Plesu, mai adecvat acestor critici stilistice incognoscibile pentru muritorii de dincoace de ajutorul social al unui stat defunt asistential.
  Mare pacat ca organele au fost filosofi din traduceri, din rusa. Acum par sa citeasca, cu greu, din engleza, ce dracu vor aia cu ideile lor tampite, ele (organele) fiind responsabile cu organizarea prostiei de stat.Dar parca si aia asteapta doar pen sionarea, de unde dependenta lor de emanatiile locale ale blatului securist romanesc. Pun pariu ca noul ambasador rus le va da clasa tuturor. Chestie de scoala serioasa, anvergura (nu Timorul de Est), dar si planificare.
  Sa vedem noi acum la ce scoli fara frecventa au absolvit marile clone securiste ale Romaniei, puse in functii prea vizibile pentru defectele lor fatale.

 • AT

  Strict tehnic. Cu raul si binele.
  Anticoruptia este o ideologie. Se poate argumenta, gen ca pedepsele, prevazute de un Cod Penal si de Procedura, facute specil anti-constitutional, sunt egale cu ale unui furt nu neaparat calificat, abuzul in serviciu nu trebuie neaparat considerat patrimonial, ci ca atingeri ale proprietatii ca la John Locke, adica ale drepturilor omului, in esenta (DNA nu gandeste decat in bani, si aia trecuti in pix, de unde reiese influenta unor consilieri abolut nefamiligliarizati cu aventurile existentiale romanesti)
  S=ar putea face o simpla trecere in revista, strict, tehnica, juridica, a problematicii codificate juridic a coruptiei, si se poate dovedi ca este o ideologie. Poti fura sapte flori, caz real, si sa primesti cu un an mai mult condamnare decat cineva care a furat, delapidat, miliaone de euro. Asta nu este gluma, nici prostie, ci planificare.
  Iar abuzul in serviciu este si mai si. Nu este patrimonial, dar nici patrimonial. Ci obisnuit. Ca la deservicii.Ii doare in …Banii, pastrarea pozitii de colonel de cacat al patriei, ca sa nu mai zic de generalii de la centru, asta nu este abuz in serviciu?Cine ii ancheteaza?Nimeni.
  Niciodata.
  Stat mafiot-criminal si idiot.
  Daca sanatatea publica, strict sanatatea, nu poate fi curpinsa in domeniul sigurantei natioonale, eu ii invit pe toti securistii sa nu apeleze niciodata la sistemul public (in care unii medici nu sunt cunoscuti, dar sunt oameni de aur, efectiv), nici privat (al lor, de jigodii care mor altfel fara publicitate, ca HEXI Farma Animalelor -care ii conduc stiu mai bine- le-au furnizat si lor substante numai bune).
  Pe scurt nu dau doi bani pe lupta anticoruptie care nu recupreaza prejudicii, nici nu condamna corespunzator, ci doar pentru eliminare din politica- ca sunt colegi de-ai lor, securisti, din diverse domenii indispensabile vietii -, si nici pe siguranta nationala.Pe care analfabeti cu experienta in infractiuni in forma continuata, in orice cod penal civilizat, o pretind indispensabila.Ca sa existe multi prosti supusi, care sa le plateasca jigodiilor maltratante salariile, casele de serviciu, primele secrete si concediile..
  Sa nu umblati in grupuri mai mari de 3 persoane. Ca in noiembrie 87, in Brasov. Si daca o faceti, sa taceti.
  In grupuri cat mai mici.
  Perfect!

 • AT

  Este mult mai rau. Oameni trimisi, unii vanduti, sa se ontegreze in comunitatea tinta. Este mult mai rau.
  Partea buna este ca vorbim de rebuturi. Care revin in Romania.
  Spionajul nu se face decat cu oameni vulnerabili.
  Adica este o contradictie in termeni, chiar dara Vasilica se crede smecher si aminyteste de aventura lui Svjeik. Asa cum am aflat si eu, institutional. De la un prostalau din Campulung, stabilit in Cluj.
  Nimeni nu poate dovedi.
  Corect.
  Dar nimeni nu poate face ceea ce i s-ar pretinde.
  Asta, mai ales asta, nu poate dovedi nimeni.
  De aici rezulta totul.
  Cand va fi un eveniment, veti intelege.

 • Dezideriu Dudas

  A fost o ratacire-n viata mea ! Promit sa nu-l mai jefuiesc pe d-nul Liiceanu, el, ayatollah al societatii civile, eu, un amarat de simplu membru…Asta, pe « ramura societate ». Nici, « dimpreuna cu el », sa jefuiesc filozofia…Pare ca se descurca si singur. Mi-am dat seama inca de la episodul Paul Goma ca e descurcaret. Asta pe « ramura istorie ».

  P.S. Vad ca de fapt probabil va refereati la faptul ca Liiceanu l-ar fi jefuit pe Cioran…Totusi, atat timp cat « toti securistii sunt ingineri », inseamna ca ar trebui sa fiu inteles : NU NE « PUTEM LUA FILOZOFIA INAPOI » ? Tocmai scrisesem ca ma las de jaful ‘cela mic ( masini straine, sapunuri si saruri de baie fine…) in « principal » si in « p.s. » vreau sa trec la « jaful cel mare » ( filozofia )…N-or fi cumva si toti inginerii securisti ? Sa ne anunte si pe noi cineva…., ca altfel trebuie sa-l reactualizam din nou pe Mircea Dinescu sa-nteleaga lumea sa se fereasca de « masinile salvarii »….Eu, pios ( tandru, ar spune dom’Vasile, dar iata ca aici tandru poate parea de o agresivitate si o ipocrizie extrema….), parca am inutit asta. Sirena-mi mai lipseste ! Cum, ultimele generatii de sirene l-ar pune in mare incurcatura pana si pe « tehnocratul fondator » Vasile Roaita, tre’ specificat : daca « inginerii » tin solenoidu’-n curte, e OK…Da’ pt. asta tre’ cunoscuta « REZISTENTA » ( va rugam sa nu le-o jefuiti « fondatorilor » -- oricum vi-o dau ei moca, acum s-a schimbat modificarea, acum e invers…)… Nu mi-am dat seama de ce n-am putut sa particip la ultima intalnire a fostilor mei colegi de facultate, inginerii, multi dintre ei cu ceva probleme, pe vremuri, la « REZISTENTA ». Incep sa inteleg…INCONTINENTA se studiaza si ea ?

 • AT

  Mea culpa. Problema este ca si eu incerc sa ma mulez pe stilul preaopinentilor, de unde reiese cam o varza.
  Dar avantajul este ca astfel nu pot fi prea logic, si daca altcineva se oboseste cu pseudo-stilul meu, eventual, asta poate fi usor categorisita. Desi nu si influenta adiacenta.
  Incontinenta este o sovaire, din fiziologia spiritului.Deci poate fi stiuta, fara studiere.Fara arhive, fara principii teoretico-practice. Important este sa fim hotarati, chiar hotarnaciti, restul este subiectivitate, sper… energetica….
  Dimpreuna jefuire nu este a filosofiei, dar intuitia este corecta. Este a unor viitori tovarasi, sper de autostrazi, fie si suspendate, atata vreme cat nu sunt suspendate mefistofelico-juridic.
  Adevarul-adevarat ca inginerii-securisti, dar si securistii ingineri sunt atat de vulnerabili incat pot fi, eventual, gratulati cu un zambet frumos.Filozofii sunt impermeabili, perfecti, simpatetici.Si cei de la scurtul curs universitar, si cei de larga respiratie.
  Aceasta fiind zisa, Dl Liiceanu are spirit filosofic autentic. Si l-a pastrat, dar a simtit si nevoia sa se compromita aiurea cu unii cabotini puternici.Chiar foarte puternici, ani buni.Este dreptul domniei sale.Cu Dl Plesu treaba este mai complicata, de unde si Noica era oarecum pus in dificultate de precocitatea ganditoare, dar fara gand filosofic, daca facem abstractie de tema etica, rupta de practicile bizantine. Parca in Jurnal e un pasaj in acest sens.Daca nu, asa l-am interpretatt eu.Asta nu inseamna ca ar fi un tip comun, dimportiva,si eu fac abstractie de voga politico-culturalo-financiara care l-a ridicat, l-a purtat si il va eterniza intr-un bust (care ii va displacea sigur,…). Du pa ce va fi profitat, sau poate va fi fiind saturat de multele incremeniri in proiecte vechi, aparent la zi.
  Iar rezistenta este atat de eficienta ca nu stie nimeni de ea. Ca fuse, si puternica, si oamenii fara proptele ale ei (alta decat opinia, apropo, si Papa acesta genial de frumos indrazneste sa fie ce multi nu au fost, de unde reiese ca va fi ultimul, dar mai ales ca Argentina, Am Lat. nu este Europa de Est) inca pot deranja pe multi, asta este un mister al istoriei. Sau mai degraba o ridicare la istorie, ca in grad. De unde imposibilitatea filosofiei, ca i- luat practica pe dinainte..
  Dar azi nu exista nicio rezistenta. la nimic, stiut fiind ca nimicul nu exista. Desi pare foarte activ, chiar galagios. Si in curand va fi calificat drept tehnocrat.
  Ziceam si eu, un tehnocrat compromis ca liber-cugetator

 • AT

  Doar un cuvant. Solenoid. Nu l-am citit, dar antecedentele, si stilul inspirat al scriitorului imi miroase a ceva pestilential. Ca la Urmuz.Un Premiu Nobel.

 • AT

  Dar putm exagera. cadv. Un avion doriti (este preferinta mea)? sau poate un vapor, adica nava?
  V-as ruga sa fiti sobru. Orice se poate rezolva. Eu prefer multe bacterii, in spitale romanesti. Nimeni nu stie, nu vrea sa stie, nu va sti.
  Sa fim romani cu mana pe inima, de obicei lipsa.(eu persist, insist in avertismente)(prefer avioane). Sa ramanem, pt moment, la accidente, gen Colectiv. Banale…, dar de stat!Inter…

 • AT

  Daca bacteriile nu sunt suficiente, avem imaginatie eficienta la dispozitie.Nu terorista, ca la la Colectiv, fosta Pionerul, ci doar eficienta. Eu prefer avioane. Si, mai ales, prefer puterea gandului…pozitiva.A la Comte. Auguste.

 • AT

  In fine , sa nu amestecam lucrurile spuse acum cateva ore cu ce spun acum. The Medusa Touch nu este doar un film. Desi meduzele sunt primordiale.
  Cei vesnic bucrosi sa se afirme, sa se mai gandeasca.Dar si ceilalti.Apropo de incontinenta. In rest, noi nu traim decat in chirie, pe Terra.Vie.

 • AT

  Omul care are de0a face cu institutiile statului, intre ghilimele enorme, stie ce inseamna asta. E ca si cum s-ar lupta cu nenumarate personaje din basme, el nefiind Fat-Frumos. Gunoaiele de stat stiu asta.
  Intre puncte puncte ne strecuram toti. Sau aproape toti.Asta se numeste, inca, Republica Romania. Este drept, pentru cunoscatori, Securista.
  Este suficient.

 • AT

  Eu eram un om dragut.Dovada ca mi0a luat multe ore de gandire, trecand prin lucruri foarte serioase, ulterior de golaneli,
  daca asta doriti, domnule viitor daramator de avioane, nu ma dau inapoi, mai ales ca ca am recidive in acest sens. Ma pis pe gunoaiele de la SIE, dar acum adaug, fara sa vreau, si pe prostalaii pusi de la SRI. Sa nu ma pis pe stat, ca se supara doamnele lucratoare!
  Asta este o incontinenta serioasa!

 • AT

  Dl DD tocmai a inteles ca noi, astialalti, ii putem satisfacace dorintele prea bine informate, de la SIE, dar nu a inteles ca, facand asta, a intrat intr-o categorie fictiva, incare Eu, de exemplu, nu am am intrat. Dar care il va solicita.
  Fiintial.
  PS Astept zborul tinta.

 • AT

  Toate semnele indica o restauratie. Avem un gunoi-sef, chipurile care a recuperat artefacte dacice, dupa ce a stiut vreo 10 ani ca unii folosesc mijloace moderne de detectare.A istoriei. Dacice. Si nimeni dintre daci, inclusiv popi, nu se sesiseaza.

  Doi, Avem o lupta pe abuzul in serviciu, adica pe definitia lui. Nu vor pierde doar manageri-baschetbalisti, ci si gunoaie aduse fara concurs, fara selectie alta decat calitatile sportive, eventual de raliu (ca Ponta, candva..)

  Trei. Vara asta va fi furtunoasa. Eu unul le doresc numai probleme. Tuturor. In special prietenilor nostri, extra-teritoriali.

 • AT

  Puterile lumii ăsteia sunt covârșitoare, dar nu decisive.
  De aceea un surâs le va fi ac de cojoc. Dacă nu puteți, zâmbiți!
  (dar să evitați, cu orice preț, rânjetul. Și hăhăiala.Bucuria le este mereu superioară.)
  O săptămână pentru bucuria de a fi!

 • AT

  Exista totuși un pericol. Unii zâmbesc cu ochii.De aceea un surâs este greu de definit!

 • AT

  Marin Preda si Amza Pellea. Primul a fost devastator, cu Delirul, apoi Cu cel mai .. Amza Pella era la fel, fie doar cu prezența sa. Doar arhivele TVR mai scot o scânteie incredibilă. Efectiv incredibilă artă, in amănunt premonitorie.Și Cel mai iubit, preluat de vasilisci întru reproducere.
  Deci mai există si alte pericole. Cum zicea și profesorul meu de istorie din liceu, dar si alti oameni cunoscători.
  Păi atunci să ne bucurăm.
  Să râdem, dar mai important este totuși să surâdem.
  O săptămână!

 • AT

  Amza Pellea.

 • AT

  Și asta este important. Foarte. Cel mai iubit dintre pământeni a devenit- nu este ceva nou, sunt ani..- o jucărie trasă la sorți doar de vasilisci.

 • AT

  Vasiliscii câștigă mereu,chiar și când sunt eliminați. Întotdeauna prea târziu.
  Dar putem să le adresăm un surâs Președinților României și Germaniei.Mai ales Germaniei, care își recunoaște deschis ineficiența politică.
  Are și de ce, Președintele Germaniei, care a știut și nu a tăcut.. N și al României, proaspăt ca o floare, inexistent ca o boare, cu un viitor deja scris în Memoriile din 2014.
  Dar, mai ales, să surâdem planului, iremediabil pus în marș din octombrie roșu, adica noiembrie. Început, cum se cade, cu un atentat terorist. Fără dinamită, deci inexistent, cu deflagrație, dar greu recunoscută, după două sau chiar trei expertize, uitate azi oportun, un accident în toată regula în care o țara întoarce un serviciu altei țări. Ba chiar o împinge să fie ce nu paote fi, adică ilogică.
  Deci să mulțumim capacității de planificare și execuție a unei țări, în folosul alteia, care nu pare a ști nimic. Și nici nu va ști vreodată ceva, de aceea trimite un simbol demult inutilizabil în Realpolitik.
  Dar noi îi putem surâde, cu drag, ca și cum am fi de-ai lui.

 • AT

  O cortină de fiare, multe vechi, din România, se ridică peste Europa.De aceea o strategie pe 20 de ani de neființă este salutară. Cu bemolul că trebuie făctă cu atenție, că și timpul este (tot mai) contractat, între purtătorii de nimicuri solide, privilegiați ai ascezelor nefârtaților frățești. Că, vorba lui I.D.Sârbu, “Ceea ce avem noi de făcut este să împiedicăm ca ideile să ne împiedice în realizarea planurilor noastre ferme.” Doar că acum suntem tot mai puțini
  Imposibilă mărire!

 • Dezideriu Dudas

  Fiind un deziderian adevarat tre’ sa va scriu ca nici macar impiedicarea ‘ceea nu ne-a reusit. Prea ne-am obisnuit “sa ne impiedicam”….Batranul Dezideriu stia asta si probabil de aceea a avut acea formulare din care se poate intelege si contrariul….Depinde de nivelul si capacitatea de abordare a sensurilor.

  P.S. Ref. la acel “bemol”, asa ar fi fost, daca “Visegrad-ul” nu s-ar fi cuplat atat de puternic la “diezii europeni”….In seara asta la B1 TV moderatorul l-a intrebat pe Cornel Nistorescu ce om de afaceri roman are afaceri in Europa, cum europenii au la noi….A ras, dar totusi si-a adus aminte ca exista o exceptie. E unu’ ( nu l-au numit, dar se amuzau ca-l cunosc amandoi… ), cu afaceri in Senegal, dar care acum e inchisoare ! Vorba lui Paraipan : ” Cine misca nu mai misca ! “

 • AT

  E drept, împiedicarea reciprocă, mutuală, într-o combinatorică patriotică, a tuturor cu toții, deveni o virtute care nu mai ține seama de alte standarde decât ale sale, fie ele psihologice ori geo…orice. Important este să fie eficientă.
  Dar asta nu mă împiedică să împiedic și eu ca aniversarea Dlui Tudoran să treacă neamintită cum se cuvine, deși nu sunt eu tipul cel mai indicat să tulbur discreția unor felicitări și gânduri de bine.Mai ales că nu sunt singurul care crede, probabil, asta.
  La Mulți Ani, dle Tudoran! Un gând bun și doar cele mai bune dintre urări!

WP Admin