≡ Menu

O scrisoare fermă și un articol hotărât fraudulos

Desen & Copyright @DION

Desen & Copyright @DION

Unul dintre cei mai respectați consultanți politici ai lumii – cofondator al Asociației Internaționale a Consultanților Politici – spunea că, dincolo de calitățile sale, un președinte este atât de bun, cât de buni sunt consilierii săi.

Șeful cancelariei prezidențiale este, în bună măsură, cartea de vizită a președintelui. Respectul pentru șeful statului trece, nu de puține ori, prin respectul pentru profesionalismul, conduita morală și eficiența șefului cancelariei.

Aflat pe o listă a posibililor consilieri ai viitorului președinte, numele dlui Dan Mihalache — considerat drept candidat la funcția de șef al cancelariei prezidențiale — a stârnit nu puține reacții negative.

Una dintre ele este scrisoarea publică adresată dlui Iohannis, prin intermediul revistei “22”, de un grup de intelectuali. Semnatarii scrisorii se arată “uimiți” de numele posibililor colaboratori ai președintelui – aici.

Nu cred că toate numele vehiculate în aceste zile prin tot felul de liste ar trebui să stârnească uimire, cum nici unele dintre numele care semnează scrisoarea adresată dlui Iohannis nu mai pot stârni vreo uimire.

Dlui Mihalache i se reproșează traseismul: De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează “perioada Năstase” virând apoi către Crin Antonescu.” Punct ochit, punct lovit.

Totuși, care este îndreptățirea morală de a semna un asemenea reproș, când semnatarul are la activ un “traseu curricular” care numără “peroanele” Ceaușescu, Iliescu, Băsescu și o haltă scurtă – eșuată doar din cauza receptivității reduse a președintelui – Emil Constantinescu?

Oricât de reprobabil este traseismul dlui Mihalache, această probă de traseim curricular nu se află în CV-ul Domniei Sale, ci în CV-ul unui mare “uimit”:

Gara A:Ion Iliescu este un om al stângii democrate. (…) Pe parcursul ultimilor 15 ani, Ion Iliescu a devenit o personalitate de vârf a procesului democratic din România. (…) Dialogul cu Ion Iliescu a fost o plăcere intelectuală.” Gara B: “Urmaş al marelui mistificator şi profitor al băii de sânge din decembrie 1989, Ion Iliescu…”

Dlui Mihalache i se mai reproșează și opinia privind parteneriatul româno-american. Foarte bine. Numai că, oricât de uimiți ne-am declara, dl Mihalache nu are nimic de-a face cu acest enunț:

“NATO a devenit un instrument al politicii SUA de coalizare a forțelor reacționare împotriva mișcării pan-europene de luptă pentru libertăți democratice și afirmare națională, un bastion de scindare a Europei în «Est» și «Vest», acționînd împotriva tendințelor de cooperare general-europeană, de înțelegere și pace“.

Dlui Iohannis îi este semnalat și limbajul folosit uneori de dl Mihalache – “jigodie frustrată”, “mai du-te și tu în mă-ta”, “mai caută pe goagăl”. Observația semnatarilor în legătură cu un asemenea limbaj este perfect întemeiată: e în grav dezacord cu ce aşteptăm din partea instituţiei prezidenţiale.”

Mă întreb cum au putut unele spirite atât de pudibunde să tacă-mormânt, timp de un deceniu, când nu șeful cancelariei prezidențiale, ci chiar președintele — ai cărui suporteri necritici s-au dovedit — folosea un limbaj care face să pălească citatele din grăirile dlui Dan Mihalache-Zarathustra?

“Stilistic”, afirmă semnatarii scrisorii adresate dlui Iohannis, “se află la antipozi faţă de dumneavoastră, şi ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare.” Absolut adevărat.

“Stilistic”, dl Mihalache ar fi fost un șef de cancelarie ideal pentru președintele Băsescu și nu e deloc greu de închipuit cât de armonioasă ar fi fost – aș spune, nu doar stilistic, fiindcă ucenicise la dl Văcăroiu, nu? – colaborarea dintre cei doi.

Vigilenți în a semnala, azi, o incompabilitate jenantă, câțiva dintre semnatari au ratat, ieri, să-i semnaleze dlui Băsescu o compatibilitate exemplară.

Dintre toți semnatarii acestei scrisori deschise, doar dl Andrei Pleșu a făcut un gest ferm, în momentul când a realizat incompatibilitatea “stilistică” dintre Domnia Sa și președintele al cărui consilier era. Fără scandal, fără tămbălău.

Doar câțiva dintre semnatarii scrisorii de acum și-au declarat spijinul pentru candidatul Iohannis, înaintea primului tur de scrutin. Cei mai mulți dintre ei au mers pe mesajul că numai dna Monica Macovei merită votul oamenilor, iar despre candidatul Iohannis au avut, vorba scrisorii, “nu multe vorbe bune”. Ba, dacă socotesc bine – niciuna.

După ce au pierdut, au devenit (unii – subit, alții – “condiționat”) susținători ai candidatului Iohannis. Din teamă de dl Ponta, nu din încredere în dl Iohannis.

Unii dintre ei se manifestă azi de parcă i-au adus victoria pe tavă. Bănuiesc că în poșta electronică a viitorului președinte stau la coadă kilometri de sfaturi. Ce-ar fi să-l lăsăm să dovedească ce poate? Nu pentru asta a fost ales? L-am ales să-i facem noi treaba?

Nu mă bate gândul că dl Iohannis ar putea greși mult prea devreme? Mă bate. Îmi e indiferent ce erori ar putea comite chiar de la început? Nu îmi este. Dar calea cea mai potrivită de a respecta încrederea pe care i-am acordat-o candidatului Iohannis este de a respecta dreptul președintelui Iohannis de a greși. Apoi – mai vedem.

M-am aflat în situația multora dintre cei care au votat Iohannis — nu am fost încântat de alianța politică din care făcea parte, dar am crezut în șansele candidatului de a fi mult peste calitatea alianței.

Să-i sugerezi în acest moment abandonarea tuturor celor care i-au stat alături în campanie — atunci când tu îl declarai “Un Fenechiu cu nume german”, un om politic fără identitate, nepreocupat de consolidarea justiției și a statului de drept sau te bucurai văzându-l acuzat că ar fi vândut copii, pentru a se îmbogăți — mi se pare un gest de insolență. Și pentru mine, insolența nu este neapărat expresia vreunui instinct intelectual.

Scrisorile deschise și apelurile de acest fel sunt, mai mereu, un amestec de intenții dintre cele mai onorabile și interese dintre cele mai străvezii.

Pe mulți dintre semnatarii acestei scrisori nu-i pot bănui decât de cele mai bune intenții; de onestitate greu de tăgăduit. Pe alții – doar că sunt bântuiți de groaza că, din cauza unor consilieri cărora le-au declarat războaie, nu vor avea la noul președinte accesul avut la președintele de dinainte.

Și ei, fără acces direct la președinte, se simt ca fermoarul fără dinți.

În asemenea cazuri, nu de societatea civilă și rolul ei de “câine de pază” al democrației este vorba, ci de o societate civilă pe acțiuni personale și jucând rolul de a decredibiliza tot ce nu le convine “acționarilor” respectivi.

În sfârșit, fiindcă uimirea e la modă, genul acesta de scrisori și apeluri cu supratitluri care sună, invariabil, “Intelectualii au semnat…”, “Intelectualii au făcut și au dres…”,  continuă să mă uimească prin folosirea frauduloasă a articolului hotărât enclitic.

Nu intelectualii au semnat…, au făcut și au dres… Câteodată este vorba de 50 de intelectuali; altădată – de 500. Niciodată – de toți. Chiar, de unde vine instinctul acesta de a monopoliza identitatea unui segment social?

Nici pe timpul lui Ceaușescu, nici pe vremea lui Iliescu, nici în deceniul Băsescu, nu toți intelectualii au făcut același lucru.

Acest același lucru nu a existat niciodată.

Așa cum interesele care-i sunt străine și sub a căror presiune viitorului președinte al României i se recomandă azi să nu cedeze nu sunt doar intereselor unui singur grup de presiune ori ale unei singure alianțe politice.

Există cam multe grupuri de presiune, cam multe alianțe de interese, și fiecare dintre ele arată – nu tocmai în mod dezinteresat – cu degetul spre presiunea interesată a celorlalte.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 • Dezideriu Dudas

  “Intelectualii” ( toti ) si tinchigii ( toti ) din mintea mea sunt in razboi deschis. Nu renunt insa si va intreb daca nu cumva dintii ‘ceia de la fermoarul ramas stirb n-ar trebui transferati direct la noi moguli…Ne-am saturat de noii “moguli fara dinti”…care umbla cu bani in sacose din plastic urmariti de reporterii vechilor moguli…Noii moguli pot fi si din ‘ceia vechi daca li se iau ” dintii galactici”.

  Comisia de Condamnare a Cariilor Galactice

 • PaduchelePlesuv

  La multi, ani Germania, de 1 Decembrie! Dupa un Fenechiu cu nume german avem, de astazi, un Ferdinand cu nume romanesc! Daca poetul George Tarnea a facut unirea prin copii, cum el insusi zicea, va face oare noul Ferdinand unirea prin adoptii? Vedem si primul rezultat al politicii sale externe: dupa ce li s-a aratat moldovenilor, acestia s-au inghesuit sa voteze cu Putin. Ceea ce mi-a sugerat un minunat distih, mai tare ca toate creatiile lui Tismaneanu la un loc, in noul sport national, curlingul ( de aceea nici nu participam la mondiale, marii nostri jucatori de curling au preferat competitia de acasa): “Cu Johannis Klaus in frunte/Vom avea victorii multe! / Mai, tata, mai/Of, of si-aoleo”!

 • PaduchelePlesuv

  A fost evident ca tinerii frumosi si liberi din Moldova, aflati la Moscova, au fost impiedicati sa voteze, stand la cozi uriase si luptand cu fortele de interventie ruse. Evident ca votul pro-Putin a fost dat masiv fiindca acesti tineri si-au sunat indignati rudele din tara si le-au cerut sa ii razbune.

 • Bogdan Brebenel

  Arc peste timp, la ceas de bilanț revoluționar: în 2004, la lansarea cărții “Marele Șoc”, Ion Iliescu era considerat “un om al stângii democrate”, în ultimul articol din ‘Contributors’ este “vaca sacră”. Pfiuuuuuu, mamă ce triple-axel! Individual IMPUS 🙂

 • From Canada

  O replica exemplara, clara ca cristalul -- pentru care va multumesc. E mare nevoie sa ramineti pe baricade macar inca o vreme, pina -- sper -- se vor mai linisti lucrurile.

  Dincolo de ceea ce ati scris dvs, ceea ce ma irita la scrisorile astea deschise adresate de autoproclamatii intelectuali gedesisti dlui Iohannis e vorbitul de sus, tonul autoritar, ultimativ si imperativ, insolenta adresarii, agresivitatea mascind foarte prost ura, lipsa decentei si a oricarui interes pentru un dialog civilizat. Nu asa te adresezi cuiva caruia vrei sa ii dai o mina de ajutor si pentru care ai un minim respect, asa cum, ipocrit, pretind ilustrii semnatari. Acesti pretinsi intelectuali sint, evident, rau intentionati si nu se deosebesc de acel Mihalache decit printr-o mai circumspecta folosire a lexicului. Dar agresivitatea si mitocania sint aceleasi.

  A propos, pe cine dracu mai intereseaza in lumea de azi ca unul sau altul se crede intelectual si ce naiba isi inchipuie acesti “semizei” ca le-ar datora restul lumii pentru ca ei cred despre ei chestia asta?!

  E evident ca scopul ascuns al grupului de presiune e sa il faca pe “provincialul profesoras” si presupus neexperimentatul in ale polemicii de Dimbovita -- aparut neinvitat in LUMEA LOR ca sa le incurce socotelile -- sa greseasca, sa rabufneasca, sa riposteze, sa scape niste vorbe grele pentru ca, apoi, sa aiba un nou motiv sa dea, apoplectic, ochii peste cap si sa urce turbati de furie pe baricade agitind flamuri razboinice si racnind amenintari apocaliptice.

  Sint incintat sa constat ca, pina acum, dl Iohannis a avut inteligenta de a nu se lasa antrenat intr-o spirala polemica agresiva, nu a bagat in seama obraznicia cu care i se vorbeste si a raspuns exasperant de calm si civilizat tuturor magariilor.

  Iohannis si “intelectualii” de Dimbovita -- Domnul si vagabonzii.

 • Dana (Mara)

  La multi ani si un gind bun de ziua nationala a Romaniei!

 • Gheorghe Campeanu

  Nu vad cum se poate nega ca personajul Dan Mihalache ar fi o prezenta toxica, cel putin stilistic, in preajma noului Presedinte. Trec peste ceeace mi se pare de la ‘distanta’ (de aceasta data nu neaprata geografica) o interventie inoportuna din partea celor care-i dau un avertisment public de grup dlui. Iohannis. ma gandesc de exemplu la cum si-a ales Presedintele Obama primul White House Chief of Staff in persoana diafanului domn Rahm Emanuel, a carui performanta transforma prin compratie stilul contondent intr-o boare primavaratica. Nu am vazut o furtuna de proteste si scrisori ale Republicanilor in ianuarie 2009. De ce nu poate un presedinte ales sa hotareasca fara chibitzi pe cine pune sa-i pazeasca poarta?

  Dl. Tudoran mentioneaza ca dintre numele cele mai notorii ale semnatarilor numai dl. Andrei Plesu a avut resursele si caracterul de a-si separa cariera de asocierea cu dl. Basecu, in timp ce un at semnatar, nu foarte anonim, are cu totul alte antecedente. As completa ilustrarea traiectoriei acelui pol de gandire si atitudine independenta fata de putere cu un citat mult mai recent:

  “Pentru a nu repeta jenantele momente ale formarii echipei de consilieri a lui Emil Constantinescu, dl Iohannis ar trebui sa se fereasca de doua lucruri: clientelismul unora si parvenitismul altora. “Traian Băsescu a comis o mitocănie impardonabilă, unul dintre cele mai josnice şi gratuite atacuri politice din cariera sa. Ar trebui să-şi ceară scuze.” Date fiind antecedentele domnului cu pricina, puritatea etica a evolutiei sale, nu vad cum Presedintele ales ar putea rata numirea sa ca sef al cancelariei, chiar si peste protestele dlui. Muraru. As aminti si atitudinea exemplara a marelui moralizator al natiei romane in cazul dialogului Presedintelui Basescu cu Regele Mihai, cind la mustruluit energic pe marele sau prieten pe subiectul stilisticii deficitare.

  Spre deosebire de el, dna. Andreea Pora (si dansa semnatara a prezentei scrisori), nu neapata o critica acerba a dlui. Basescu, abia a reusit sa lege doua cuvnte de dojana in articolul ‘Un cap in gura Maiestatii Sale Regele Mihai”:

  “Traian Băsescu a comis o mitocănie impardonabilă, unul dintre cele mai josnice şi gratuite atacuri politice din cariera sa. Ar trebui să-şi ceară scuze”. As zice ca dna. Pora mai are multe de invatat de la domnul Tismaneanu despre ‘speaking truth to power.”

 • Marian

  Scrisoarea cu pricina -- mijloc de intrare în grații.

 • PaduchelePlesuv

  On-line, real -time de la parada: il vad pe dl Blaga, care priveste flamand, parcain cautarea unei portii de ciolan (cu fasole).Si remarc vremea rea, cred ca ziua nationala ar trebui mutata: pe 16 Noiembrie.

 • Bogdan Brebenel

  10 Mai e alegerea cea mai potrivită din punct de vedere istoric…

 • Pingback: O scrisoare fermă şi un articol hotărât fraudulos « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • He he he, atins, scufundat.

 • Liviu Antonesei

  Blind devastator, ca sa spun asa! Excelent tonul, master. Face deja furori pe pagina mea de FB! Sa fie primit!

 • PaduchelePlesuv

  Ocupat fiind cu pierderile colaterale, nu am reusit inca sa comentez superbul articol al dlui Tudoran, fapt pentru care ii ofer scuze (nu cer scuze, cum astazi se zice): comentez printr-o intamplare din viata mea; pe vremea cand viceprimar al capitalei era dl Vatasescu, am avut onoarea sa insotesc, ca tanar de incredere si viitor (devenit de fost viitor), un fruntas politic al vremii, la o intalnire cu acesta. Am fost invitati in cabinetul viceprimarului, desi el nu era acolo si l-am asteptat cateva, nu multe, minute. Anton Vatasescu a intrat nervos, rosu la fata si, nereusind sa se abtina fata de invitati, a urlat, pur si simplu: “astia din Alianta Civica nu se mai satura, mai vor INCA un bloc! De unde sa le mai dau eu inca un bloc?”
  Ei bine, domnule Tudoran, cred ca noua alianta civica recoagulata, dupa principiul distribuirii in familie (mai tineti minte, in anii ’90, familiile in care tata era PSD-ist, mama taranista, fiul liberal si fiica PD-ista, pentru ca familia sa castige oricine ar castiga?), mai vrea inca un bloc. Din intamplare, dl Johannis a dorit sa ofere un apartament dlui Mihalache (uite, acum imi dau seama ca am picat pe hobby-ul dlui Johannis. O intamplare.). Mai cred ca semnatarii unei scrisori politice trebuie impartiti in trei categorii: una, mica, de initiatori si scriitori ai scrisorii; a doua, de semnatari profesionisti (nu vreau sa ma duc cu mintea mai adanc de atat, printre semnatarii profesionisti romani am avut fosti profesori din facultate si m-a deranjat sa ii regasesc intr-o astfel de postura) si oameni care nu pot refuza rugamintile prietenilor de a da o semnatura, acestia din urma, de obicei, ajung sa regrete semnatura, dar se consoleaza cu ideea ca au ajutat un cunoscut.

 • PaduchelePlesuv

  O fi, dar nu si din punct de vedere isteric, care ne caracterizeaza mai bine. Si apoi, ce este un fost rege german venit in Romania cu doua valize goale si in tacere mediatica, fata de un saxon venit la Cotroceni cu 6-7 (nici el nu mai stie) apartamente si masini de Eur 100000, cu o presa intreaga dupa el si cu o legiune de intelectuali? Adevarat ca dl Johannis va fi, cred, la plecare, bogat ca un rege.
  Permiteti sa fac o observatie punctuala: pana la urma, prezidentialele din Romania au reprezentat doar un episod local din lupta de piata intre Mercedes (prin Ioan Rus) si BMW (prin neica Schmidt).
  Pe de alta parte, parca nu ati fi sesizat placerea mea de a incerca bucuria acestui sport numit curling. Dar poate ca aveti dreptate in a nu ma lasa sa ma alatur dlui Johannis, voi fi o gura mai mult de hranit si un buzunar mai putin de furat.

 • onofrei

  I-a ciuruit! O spun fara ghilimele -- ca ca sa nu se creaza ca e citat din vreun clasic al politichiei romanesti ( viitor fost prezident, acuzat de Eugen Simion ca, invingand in alegeri, ”a ciuruit democratia”, nu pesedeul; la propriu, iara nu metaforic). Da, Dorin Tudoran i-a ciuruit pe epistolerii sinecdoacei totalitoante, alsow known as PARS PRO TOTO, cu arma-surpriza a articolului hotarit + enclitic. Bravo lui! Le-a reamintit poate ca si Partidul proceda la fel cind vorbea in numele intregului populational din R.S.Romania, inclusiv in al mortilor si in al inca nenascutilor

 • iosif breda

  Aveti dreptate, singurul inconvenient fiind ca, in mai, caldura mare, vin mustele la ciolanul cu fasole (iar mai apoi creste procentul de CO2 pe metru cub de aer respirabil).

 • Fasolozoful de pe hat

  Hotii lui Matei Calinescu, din ”Zacharias Lichter”, fura de la cersetori, iar acestia cersesc de la hoti. E cu circuit inchis. Mai frumoasa-i viziunea lui Cioran, in ”Tratatul despre decompunere”, cu ”pozitia celui sarac”, pozitionat la mijloc de drum intre bogatani si cersetori, sugandu-i vlaga si unii si ceilalti, iar el perseverind in absurditatea de a spera… precum boul spre apa si natiunea catre viitor. De unde propunerea mea de a li da hamesitilor, pe 1 decembrie, in loc de ciolan, un exemplar din cartea lui Cioran, usor de asortat, aceasta, fasolei fierte la cazan.

 • InimaRea

  Nu ma-ndoiesc ca semnatarii scrisorii deschise au căderea morala de a-l sfătui pe Herr. De ce o fac, m-ar interesa. Sa-i ofere alibiul de a se deroba de unele obligații fata de partida care l-a purtat spre victorie? N-ar fi rău dar la ce îndemn ar face-o? Al propriei conștiințe? Posibil dar improbabil dat fiind numărul mare de constiinte proprii semnatare, unde propriul devine colectiv -- colhoz imi vine-a spune.
  Atunci, la-ndemnul Altcuiva -- al cărui plan sa fie-ndeplinit doar pe jumătate, pina acum? Componenta listei de semnături ar justifica presupunerea ca Elita încă mai Răspunde la comenzi. Dar poate-s eu cam prepuelnic. Poate ca oamenii astia -- ori măcar citiva dintre ei, deveniți molipsitori prin exemplul personal -- chiar se gindesc la binele tării. Caz in care ar trebui sa existe si contrapropuneri, nu doar exorcizări.
  Poate chiar exista dar nu-n scrisoare deschisă, ci-n plic -- ca o mutare decisivă la șah, intr-o partida întrerupta.
  Aici nu ma pot hotărî: avem reluarea unei întrerupte ori aceea a ajuns la final, si urmează alta partida? Neîntrerupții semnatari de apeluri si scrisori deschise imi sugerează oarece continuitate, ainsi que…

 • Ovidiu

  Domnule Tudoran excelent articol.

 • No Name / DP

  Semnatarii scrisorii au ramas, din pacate, niste lideri inchipuiti ai societatii civile, desi ii urmeaza concret o minuscula parte din electorat, aflata aproape de marja de eroare a masuratorilor sociologice. Cand e vorba de manifestari de strada, ei nu reusesc sa scoata in piete nici macar un numar de protestatari egal cu numarul semnatarilor cate unuia sau altuia dintre apelurile pe care le initiaza. In alta parte sunt liderii, deocamdata informali, ai societatii civile de azi, cei care pot mobiliza mii, zeci de mii de oameni in strada si -- iata! -, milioane la vot. Mie cel putin, scrisoarea “intelectualilor”, lasand la o parte faptul ca e emanata de inchipuiti patroni incontestabili ai cheilor intelectualitatii, imi pare ca are un iz usor ultimativ si chiar usor santajist: “Domnule Iohannis, de nu te subordonezi noua, ai sa ai de-a face cu societatea civila!” Ei nu, zau? Care societate civila? De cand e ea reprezentata de UN SINGUR GRUP de la intelectuali, stransi in jurul unei singure publicatii, Revista 22? Ce parte a societatii civile se simte reprezentata de Domniile Lor, in afara grupului insusi? Mi-a placut nespus de mult eleganta cu care dl Iohannis a pus lucrurile in dimensiunile lor reale, sugerand ca acesti intelectuali care se indentifica nici mai mult mici mai putin cu insusi conceptul de intelectualitate reprezinta, de fapt, doar un grup. Un grup printre multe altele, dintre care unele cu infinit mai multa influenta civica.

 • ella fixlagard

  Intelectualii damBOUVITZEIeni? Unii dintre ei macar?

 • PaduchelePlesuv

  Multumesc frumos pentru sugestia culturala si, fara indoiala, politica. Propunerea dvs. a inceput a se materializa chiar de la acest 1 Decembrie, media semnaland ca, in Bucuresti, numai primarul Negoita a mai oferit fasole (cu ciolan , sper), in timp ce altii s-au mai culturalizat si ofera concerte,….manifestari spirituale la care trebuie sa vii satul, ca de baut poti sa bei si acolo.
  Insa putem observa nu doar ce a aparut, ci si ce a disparut, odata cu excluderea lui Vanghele au disparut micii si berea din oferta gratuita. Cred ca acum micii se servesc numai cu mancare.

 • ion dodon din poligon

  Tinerii frumosi si liberi din Moldova nu prea se duc la Moscova. In mod sigur, cei de neam rusesc. Ii gasim in UE peste tot, nu la Moscova. Iar cei de neam rusesc ii voteaza, via Moscova, pe Igor Dodon, Usatii si, in cel mai rau caz, pe Voronin, comunistul jucator la doua capete. E mai complexa treaba p-acolo de cat credeti, simplificand mult, D-Voastra. Ca noutate extraordinara, dincolo de Prut, e faptul c-au aparut, in zonele cu densitate romaneasca mare, tineri moldoveni care nu mai stiu ruseste. Decat vag. Ceea ce nu ne poate intrista.

 • PaduchelePlesuv

  Tot in pierderile colaterale apare si mica observatie ca rezultatul alegerilor din Moldova se contureaza, spre final, dupa “reteta Traian Basescu”: seara invins, dimineata invingator sau turul I invins, turul II invingator. Dealtfel, nu imi amintesc nici o alegere castigata de Traian Basescu (o fi fost, dar nu le mai stiu nici eu pe toate) mai inainte de a o fi pierdut. De aceea sa nu sapam mai adanc in acest moment electoral al fratilor nostri de peste Prut, ca nu se stie ce gasim, poate dam chiar de reteta, sa ne bucuram ca a castigat cine trebuie sa castige si sa ne pregatim material si moral, fiinca, zic eu, problemele noastre cu rusii de abia incep.

 • hui potcaru

  De ce in ciuda ”efectului Iohannis”? L-au votat majoritar pe acesta, la 16 noiembrie trecut, chiar in satul natal al varanului Plahotniuc, aliatul de peste Prut al Pontei Dragneice, desi-i duse acolo pe gratis, cu autocarul, oferindu-le ceasuri si alte cadouri. Moldovenii romanofoni au luat ceasurile, s-au carutt pe gratis, dar, nefiind supravegheati in cabine, nu l-au mai votat pe Pontagiu. Mai isteti decit votacii multipli din Teleorman.

 • InimaRea

  “A cere scuze” e formula hibrida din presenter ses excuses si demander pardon. Cum de-a ajuns scuza iertare, n-am idee dar poate ca tot dintr-o citire-n diagonala a unui frantuzism -- qui s’excuse s’accuse.
  Oricum, nu de azi, de ieri se cer scuze. Parca dintotdeauna. E-adevarat ca-n copilarie eram uimit de expresia “Va prezint scuzele mele” (Teatru la microfon) dar imi inchipuiam ca asa vorbeau domnii in vechime, de unde -- umorul expresiei.
  Acum, daca exista -- si exista -- a scuza (cu sensul a ierta, a trece peste) are noima si a cere scuze, parerea mea…

 • PaduchelePlesuv

  Draga InimaRea, am intrebat pe vremuri (poate am mai povestit asta, daca nu am spus-o o repet) o tanara steluta -- pe atunci -- a limbii romane, astazi o referinta in materie, cum e cu limba romana corecta: limba romana corecta este aceea vorbita de poporul roman, mi-a zis ea. Am retinut ideea, cam ceea ce a zis Ponta ca electoratul nu poate gresi, asa ca nu zic rau de nici una dintre formele cu scuze, dar m-am fudulit si eu ca sa vada altii ca stiu, fiindca prostul daca nu-i fudul…nu i se vede tichia de margaritar!

 • PaduchelePlesuv

  Vedeti, chestiunea e ca nu am scris ce cred. ci am parafrazat o formula propagandistica bastinasa, asa, ca sa vad cum suna zisa despre altii. Desi la Moscova chiar a fost coada la vot ca la Paris si interventie a politiei. Altfel, ador situatiile complexe. Haideti sa va zic cate ceva din viata mea: in clasa a IX-a, ne-am inscris cu totii, ca limba secundara, pentru engleza, am primit manuale de germana si ne-a venit profesor de rusa, pe care l-am poreclit instantaneu Lenin si l-am dat, cu totii, afara din clasa, de a trebuit sa vina directorul si sa ne tina un discurs clarificator. Lenin a plecat repede si ne-a venit o profesoara la care am avut numai 10, rostind, in romaneste, o singura fraza: doamna, stiti ca eu nu gresesc niciodata la rusa. Si nu ma mai asculta, dealtfel nici nu prea greseam, in adevar. Totusi, tratarea superficiala ( din motive politice!) a limbii ruse m-a facut ca astazi sa nu mai stiu nimic din ea. O fi bine, o fi rau? Nu stiu daca e bine sa nu vrei sa cunosti rusa, daca ai ocazia sa o inveti si sa o vorbesti, insa cu siguranta ca e rau sa fii de partea rusilor, indiferent daca le stii sau nu limba.

 • PaduchelePlesuv

  Fiindca am glumit mai sus, numind “efectul Johannis” ceea ce am considerat o crestere a procentului de vot pentru pro-rusi dupa ce Johannis s-a aratat moldovenilor. Am citit in presa de dincolo de Prut ca presedinte PSD Moldova a fost surprins de presa in ipostaza jenanta (electoral, nu sexual!), insa nu am citit si detalii, jurnalistul a fost mai preocupat sa scrie ca individul a injurat ziaristii si cum, decat sa descrie faptele. Buna ideea cu ceasurile totusi, poate ca rusii nu au jefuit destule cand au fost pe aici, ori poate ca au jefuit prea multe si le mai trebuiau si romanilor. Ce ceasuri au dat, de 10 lei? Ori Orex, ca sa aratam ca mai avem mecanica fina? Altfel, cum dvs ironizati candidatul pe care eu l-am votat, de ce sa nu ironizez si eu candidatul votat de dvs? A, e o diferenta, candidatul votat de dvs a castigat. Ce sa-i faci, nu puteau castiga amandoi.

 • neamtu tiganu

  Deoarece, si pt. ca vaz ca intelectualii nostri nu iau nici o initiativa, ma vad nevoit io sa bag o scrisoare intredeschisa, va rog, bitte, sa bagati voi alea, cum se numesc, alea de komma, virgulele!

  Sehr geehrter Herr Präsident,
  Lieber Klaus,

  weil anumiti intelectuali sfaturi iti dau, ne-am gindit sa nu fim mai prejos si sa te ajutam si noi. Cine suntem noi?
  Wir sind die Intellektuellen, aia adevaratii.
  Wir sind Diaspora, aceea care arbeitet macht frei pt. Vaterland, care a stat Schlange sa te voteze, in Nacht und Nebel Aktion. Noi suntem aceea care ne-am lasat riu, ramu si am plecat de linga boi, am plecat d-acasa.
  Wir sind die Taxifahrer, die Schlösser, die Putzfrauen, die Bauern….
  Cu alte cuvinte Wir sind das Volk.

  Bai Klause, ai grija mha, pass auf, ca noi te-am facut noi te desfacem, Junge, hör gut zu, nu faci tu ce vrea muschii tai, ca suntem o Demokratie.. de azi inainte vei pune Leute in pozitii de seama numa dupa ce te vei consulta cu noi, hast du kapiert? verstehst du?

  Hochachtungsvoll!
  Mit freundlichen Grüßen!

  Io, Maria sa Poporul.

  Herzlichen Glückwunsch, Rumänien, zum Nationalfeiertag!

 • Ultor

  Acest grup de intelectuali a avut o pondere importanta asupra societatii civile in prima parte a anilor ’90. Dupa alternanta la putere, prin CDR, grupul si-a pierdut coeziunea, identitatea si chiar virginitatea. A mai cunoscut o mica tresarire in anii premierului-vanator, ca sa sucombe (moral) spectaculos in asa-zisul regim basescu. Astazi se afla in situatia ridicola a unei doamne trecute care nu-si accepta varsta, necrutatoare cu farmecele sale trecute. Jenibil pana peste poate…

 • Bogdan Brebenel

  Comentariile de pe Contributors la articolele d-lui Tismăneanu sunt “moderate” — a se citi filtrate. Toate amintirile din epoca glorioasă a dialogurilor intelectuale cu Ion Iliescu (a se vedea “Marele Șoc”) sunt cu minuțiozitate refuzate de autor sau de mediatorul sit-ului. Așa se înțelege dialogul cu publicul. QED.

 • Švejk

  Foarte bună referința la Rahm Emanuel! La capitolul vorbe grele, Dan Mihalache e mic copil printre politruci. Habar nu au intelectualii critici ce maniere are băiatul ăla cu gura mare din Chicago și ce de milioane de dolari a făcut doar pe baza ăstor calități, că altele nu mai are, de când joacă diverse roluri de șef în politica americană. Dar, cu puțin noroc, s-ar putea să îl vedem într-o zi lîngă Rod Blagojevich.

  Poate nu le-ar strica pudibonzilor de ocazie să asculte discuțiile de la Casa Albă ale lui Nixon cu consilierii. S-au dat publicității multe ore de înregistrări audio, erau și pe youtube la un moment dat. Să audă ei acolo rasisme, antisemitisme și înjurături de crăpa tapetul de pe pereți, pocnea lemnăria și inlemneau consilierii.

  Înspre Victoria Nuland, cu al ei “Fuck EU!”, a mârâit măcar unul dintre intelectualii critici de la GDS? Unul singur măcar? Că doar eram înjurați la grămadă, fără discriminare, adică inclusiv ei.

  E, se vede că mai depinde și cine (te) injură…

  Mi-a plăcut bășcălia scârbită a lui Rogozanu la adresa intelectualilor disperat-de-critici:
  “După alegeri apar întotdeauna cei care le-au cîştigat cu adevărat. Scrisoarea deschisă a celor de la 22 este de departe cea mai amuzantă dintre toate: ei contestă posibili consilieri prezidenţiali, daţi “pe surse” pînă acum. Mihalache e singurul nume pomenit. Dar nici ceilalţi nu-s mai breji, înţelegem din text. Să mai spunem că scrisoarea seamănă şi ca o autoinvitaţie?

  Domnule Iohannis, dacă mai apăsaţi încă o dată pedala pentru demararea unui stat mic, flexibil, aşa cum îl anunţaţi în programul din campania electorală, începeţi-l direct cu tăierea stipendiilor intelectualilor. Lăsaţi-i cu cerul înstelat deasupra şi cu un card gol în buzunar, poate îşi revin din penibil. Există şi varianta să-i luaţi pe unii semnatari consilieri, doar ei au cîştigat alegerile.”

  P.S.
  Aud că, pentru a se evita în viitor situațiile neplăcute în care funcția bătea uneori gradul prin redacție, Andy Lăzescu a fost făcut mare șef la revista 22. Normal. E război, Ioane! À la guerre comme à la guerre. Ordine și disciplină, că vă ia mama dracului de civili tâmpiți.

 • Teszter

  Lunga discutie inutila.

 • Dezideriu Dudas

  Asa zicea si Brecht. Sunteti de serviciu ?

 • Ilinca

  Exact! De cate ori am comentat ceva “deranjant ” la un articol al lui Tismaneanu, comentariul a fost cenzurat. De ceva timp nici nu-mi mai pierd timpul comentand- din cand in cand citesc, pentru ca este foarte amuzant- pentru ca asta imi aduce aminte de copilaria si adolescenta dinainte de 89, cand eram obligati sa spunem ceea ce “trebuia” si nu ceea ce gandeam.

  Deci lupul isi schimba paryu dar naravul ba. Tot un biet catelus -comunist -mioritic ramane, bietul lup naparlit!

  PS de cateva ori m-am amuzat sa comentez in stilul gretos agreat de VT in care ii spuneam ce mult apreciez ce scrie, ce idei extreordinare are, il luam cu “domule profesor ” etc. Comentariile astea ” treceau” imediat. Cred ca autorul se indreapta cu pasi repezi spre o scleroza totala si iremediabila daca nu-si da seama ca multi comentatori isi bat joc de el, efectiv! Sau poate nu-l duce mintea……..un biet doctorat genul ” Ravagiile comunismului asupra pseudo intelectualului roman” este egal cu zero! Dar cine sa priceapa?

 • Ilinca

  Discutie inutila pentru cine nu gandeste (doar citeste) si cade in fund la vederea oricarui articol aparut pe contributors ( bun sau rau, corect sau nu, exagerat sau mediocru), persoana care isi imagineaza ca pe lista de semnaturi a scrisorii adresate lui Iohannis sunt numai intelectuali…. Cati stiu ce inseamna de fapt un intelectual?

 • naramza

  Nu mai comentam ce au facut in 2000, inainte de turul doi al erectiilor prezidentiale, cind au facut apeluri si liste, dimpreuna cu dalba si blinda Blandiana, sa fie votat ”democratul” Ilici si respins, ipso facto, ”fascistul”Vadimovici. Liste pe care au trecut, cu de la sine putere, multe persoane, indeobste scriitori, unora fara sa le ceara permisiunea. Boierul Vasile Gogea poate sa confirme. A dat el imediat o dezmintire in ”Observatorul cultural”, dar raul era facut. In 2000, uitau ca poti fi pentru , poti fi contra si… te poti abtine cind ai de ales intre doua rele. Si-au amintit de arma abtinerii doar in 2012, cind cu suspensorri basescieni + pierderea ciolanului ICRiu, si au recomandat-o calduros. Telectualii lui Peste Prajiti, deh!…

 • Bogdan Brebenel

  Este absolut foarte trist ce se întâmplă cu dl. Tismăneanu. Dezamăgire mea este semnificativă pentru că odinioară i-am citit analizele, articolele, etc. cu mare interes și l-am apreciat sincer. Comisia Prezidențială a produs un document valoros, care trece drept realizare a adminstrației Băsescu. Din păcate, a sărit orbește în barca partizanatului politic. În plus, schimbările radicale de opinie de-a lungul anilor se pare că nu au fost simple accidente. Mare, mare păcat.

 • HP

  Nu l-am votat eu pe Iohannis. Era frig si-am stat acasa. L-a votat numai fumeia din dotare, transilvanofila de cand o stiu, dar, parsiv cum mi-s, nu am dezavuat-o.

 • InimaRea

  Da, domn’e, era o vreme cind Filologia credea cu tarie ca limba romana e vie, si ca uzul stabileste norma, nu invers. Dupa Regulile Sextil Puscariu si aventurile limbii romane prinse-n DEX si-n DOOM -- ca-n insectar -- pare-se ca-i invers azi. Plus concurenta romglezei, a rromanei si-n curind si-a romdeutsche. Basca argourile, pe linga jargoanele profi.
  Dar promotiile tot mai numeroase de picati la bac, tocmai la limba romana, arata ca sintem pe calea cea buna -- tot mai putini sint interesati de limba asta atit de grea pina si pentru nativii ei. Cui vede manualele de gimnaziu, ii e simplu sa-si dea seama de ce: tinerii intra-n liceu suparati rau pe limba romana.
  Si-atunci, ce mai kikirez gilceava?

 • Dezideriu Dudas

  Mai vino seara pe la noi, Svejkule draga ! Eu tot le zic “la banditi” ca ne tre’ si noua disciuplina…Lui don’ Andy i-o mai fi ramas din retelele ‘celea de cand era la “Curentul”….Iar disciuplina ca la retele, mai rar…Ca doar curentul ‘cela nu era impins de vant….

 • OvidiuB

  Sper ca domnul Iohannis a folosit aceasta scrisoare ca pe un bun pretext pentru a corecta o intentie initiala despre care si-a dat seama ca e gresita. Nu-mi doresc ca intelectualii cu pricina sa-si aroge brusc un soi de pozitie de “cenzor moral” al gesturilor noului presedinte, macar si pentru faptul ca nu sunt dintre cei care au stat in avangarda sustinatorilor domnului Iohannis.

  Poate totusi domnul Iohannis s-a razgandit si si-a dat seama ca dl. Mihalache nu e cea mai buna solutie pentru post si si-a zis ca, daca tot e sa il retraga, macar sa lase impresia ca pleaca urechea si la vocea intelectualilor cu pricina.

 • victor-viorel conta

  Eu stiu: Un intelectual e un nene ce intra in librarii si cand nu ploua.

 • robert tulcescu

  M-am prins! Va place sa interpretati rolul de ADVOCATUS DIABOLI din procesele romano-catolice de canonizare, dar nu prea doriti sa vi se deconspire jocul.

 • Dezideriu Dudas

  Catre :

  MARIA SA POPORUL

  MARIA TA,

  Dupa povestea cu licuriciu’ Tismaneanu a inteles care va fi trendu’ si nu a durat mult pana a aparut Comisia de Condamnare a Comunismului.

  Cum mata si cu dom’Klaus sunteti nemti amandoi si n-aveti nevoie de nici-un licurici ca sa stiti ca aveti aceleasi interese…, va comunicam ca nu mai vrem inca o Comisie de Condamnare, mutatis-mutandis, a Nemtilor…

  VERSTEHEN SIE ?

  Din partea lui ELENA TA, Monica Mea

 • george sireteanu

  Da, invatarea limbii ruse e o chestiune ce merita problematizata. Ce uluitii ar fi fost detinutii politici din Anii Cinzeci sa afle ca Mircea Eliade, la Paris si chiar in acel moment, se chinuia, cu dictionarul rus-francez, sa invete respectivul idiom! L-ar fi blestemat cu siguranta daca nu ar fi aflat ca avea nevoie de el pentru a-si citi bibliografia de specialitate la viitoare carte despre samanismul siberian.

 • nu oricine merita atentie

  Inainte sa mai pierdeti vremea raspunzind unor comentarii stupide, informati-va cine e autorul. Daca dati click pe cuvintul Teszter (cel in albastru, deasupra genialului comentariu “Lunga discutie inutila.”), veti vedea ce mai zice inteleptul, despre ce si pe unde. Domnul acesta pare sa fie interesat de telefoane, iar dupa nickname as zice ca testeaza genul asta de scule ca sa-si faca bani de pepsi. Vreun pusti blazat de 15-16 ani, cu turul pantalonilor la nivelul genunchilor si sapca intoarsa pe dos, care a nimerit pe-aici cine stie prin ce intimplare si a zis sa-si lase cacarezele inainte de a se intoarce la telefoanele lui.

 • daca-mi permiteti

  Cred ca sinteti tare tinerel domnule Brebenel daca i-ati citit analizele, articolele, etc. cu mare interes și l-ati apreciat sincer. Din pacate, am mai vazut citeva cazuri de romani inocenti, tineri toti, cazuti in plasa acestui Fenechiu de Potomac cu nume rusesc.

  Noi, astia mai batrinii, am stiut dintotdeauna cite parale face Tismaneanu, analizele si articolele lui. Ca sa nu fie dubii: zero parale.

  Comisia aceea Prezidențială NU a produs un document valoros, ci o imensa magarie.

 • AT

  Proiectia ego-ului nu poate fi considerata o eroare. Nici macar cand ego-ul este doar o alta proiectie, pe un ecran de teatru de vara.Asta se poate verifica doar in subsecventa lupta pentru suprematie in proiectiii, fara elemente ajutatoare.Poate mai apare o societate civila institutionalizata, ca organizata ar mai fi.

 • AT

  Nici un cofondator nu poate avea dreptate integral (sau doar el are), iar in cazul de fata afirmatia pare prea ofensiva. Consilierii sunt importanti, adesea esentiali, dar asta depinde de sistemul politic, de majoritati, ba chiar de hazarul neiertator al grupurilor de interese. Dar nu cunosc vreun grup, intelctuali, societate civila, grup de lobby etc care, in asa numita lume libera, inca, sa puna conditii fantasmatice. Asta se datoreaza, fara indoiala, ignorantei mele. Si zic bine se datoreaza.
  Persoanele se discuta, la noi, sau la unii dintre noi, pentru ca nu avem legatura democratica cu democratiile liberale, cunoscute ca atare de parteneneri, aliati, omologi etc. Adica la “noi” nici campania nu este campanie electorala, partidele nu par a fi pe calea descrisa de vreun clasic (nicimacar timpurii, ca sa nu zic obsoleti- desi pt sociologi nu exista nici un impediment, pentru inteligenta lor deosebita aplicata la nimicul concret), institutiile nu exista (in afra de Banca Nationala si Agentia Nationala de Meteorologie, nu neaparat in ordinea asta), societatea civila este, in cea mai buna dintre formele posibile, incivila.
  Si intelectualitatea de sertar, care a trait deloc mojiceste din sinecuri private si din functii indeplinite deja dintotdeauna (de repere, nu intodeauna lipsite de substanta ori valoare), contesta un nume, a priori. Nu persoana e importanta, desi eu contest integral si pe viata un prim-vicepresedinte al unui partid inexistent, provenit dintr-o alianta care nu a existat.Importanta este cecitatea, deosebita, interesata, poate, in orice caz incredibila. Dar si mai importanta este lipsa lor de cultura democratica. Practicata, nu vorbita ori conferentiata.
  In fine,in chestiuni de literatura si de intelighentia nu ma pot pronunta. Din ignoranta. Dar este o ignoranta sanatoasa, desi doar pentru mine, daca ma uit la societatea civila institutionalizata din Romania. Si care este in buna parte doar organizata. In sens de interese publice privatizate dinainte ca cineva sa se fi gandit la asta. Si aici nu e vorba de subsidii.
  Perfect. Chiar si amintirile folosesc la ceva, in Romania.

 • Bogdan Brebenel

  Nicio problemă, din nefericire pentru dvs. nu cred că raportul comisiei prezidențiale ar fi o “măgărie”. De altminteri nu menționați niciun argument.

 • Hantzy

  Lade es auf Petition online auf! Să-mi pui și io meine Nachname darunter, ca semn de înaltă prețuire și stimă și mândrie… Dacă recitesc ce tocmai scrisăi, ich glaube ich habe zu viel contributors gegessen. Mit glutamat!

 • Dezideriu Dudas

  Deci sunteti mai multi. Si aveti si sageata. Arc aveti ? Saracu’ Brecht ( a jucat pe alta parte…) avea doar sageti….si in disperare de cauza a
  propus sa nu “se” mai arunce sagetile cu mana. Dealtfel, “bosimanii”, mai hoti (
  pe-atunci nu era dezvoltata anticoruptia ), cum puneau mana pe sageti cum le
  rupeau si le aruncau pe foc…Nu va grabiti, ‘cela al constructiei, nu ‘cela al gheenei…

 • ultor

  Practicile lor sunt dintre cele mai neliberale posibil…am fost un abonat fidel al revistei22, timp de mai bine de 10 ani. In rarele cazuri când solicitau opinia abonatilor, despre varii situatii, aveau grija sa-si impuna punctul lor de vedere,afisand in mod arogant pozitia lor de superioritate informata. Mai pe sleau, te faceau prost in fata…La asa tratament m-am jurat ca nu-i mai citesc niciodata.Si nu cred ca am pierdut ceva…

 • Ultor

  Cunosc atitudinea. Ce asteptari poti sa mai ai de la persoane care au alergie la diferenta de opinie? Dar in schimb se bat cu caramida in piept ca ei sunt aparatorii statului de drept, la rigoare insarcinand chiar serviciile cu aceasta misiune.Vezi cazul DP Aligica. Despre VT, prietenul crestin-democratului Becali nu cred ca mai e nimic de zis, o face singur si o face prost.

 • PaduchelePlesuv

  A fost o magarie, va rog sa cititi materialele din acea perioada. Asta daca nu ne credeti pe noi, care stim cea fost in comunism la noi.

 • PaduchelePlesuv

  Cu tot respectul nu, doar ca ieri am fost mai inclinat catre gluma.

 • PaduchelePlesuv

  Aaa, nici o problema, va respect optiunile.

 • MariaRadu

  Absolut oribil! Cum adica “noi te-am facut noi te desfacem?” Suntei in spatele garii, unde-si dau pumni mardeiasii?

 • Maria Radu

  Dl. Iohannis are o puterea de judecata carteziana de fizician si o experienta politica de european. In primul rand, d-lui nu a confirmat lista care a circulat in presa. Nu-i putem atribui ceva care nu este cert emis sau acceptat de catre domnia sa. De unde stim ca dl. Mihalache n-a transmis presei lista respectiva? Cred ca ar fi interesant sa vedem de cate sfaturi ale d-lui Mihalache a tinut cont dl Iohannis.

 • No Name / DP

  Pana la urma, faptul ca intelectualii de la “22” ii cauta la traseul curricular pe prezumtivii consilieri ai presedintelui Iohannis n-ar fi un lucru rau in sine, (mai ales daca facem abstractie de context). Uimirea si ingrijorarea mea sunt insa mai mari decat ale Domniilor Lor cand citesc -- negru pe alb!- ca GDS, prin Consiliul lui Director, l-a numit deja pe Alexandru Lăzescu in funcția de redactor-șef revistei.
  Pentru cine nu stie inca, dl Lazescu a fost timp de doi ani Presedinte -- Director General al TVR ( 2010 -2012) si din aceasta pozitie a reusit teribila, dubla “performanta” de-a urca institutia pe culmilie nechibzuintei financiare, prabusind-o in acelasi timp in abisul celor mai mici cote de audienta ever. Pai, ori suntem vigilenti, ori nu suntem!

 • Dezideriu Dudas

  Si cei de la videochaturi o fac singuri si ce viata tata….Stim ca exista servicii de ascultare dar or fi si de privire ? Cand scria HRP in primul pre-numar ( scuzati expresia) din “Idei in dialog” aparut in “Academia Catavencu”, despre “modelul de cunoastere tip roata”, la asta se referea ?

  Comisia de Condamnare a Osiesismului

 • neamtu tiganu

  Marie si Marioara, ia un par si ma omoara, paaaru sa fie de soc, sa nu ma omori da tat!

 • neamtu tiganu

  Grüß Gott,
  te vazui p-acolo, felicitari, reusesti sa “kriegst die Kurve”, haloo, nu e vorba de ce va ginditi voi, le-o zici, da se fuck ca nu pricep.
  Io nu pot fi atit de diplomat “Ein Man ein Wort”.

 • 1. Dincolo de imensa dezamagire pe care o reprezinta pentru mine dl Vladimir Tismaneanu, continui sa respect imensa sa curiozitate intelectuala, stiinta de carte si multe din analizele sale. Foiletonul politic de gazeta este partea cea mai vulnerabila a activitatii sale si ea l-a mutat in zona activismului-agitatoric de care parea a se fi salvat definitiv cand a parasit Romania. O trista si paguboasa (intelectual vorbind) intoarcere la unelte precare, vetuste si, deseori, degradante.

  2. Raportul Comisiei este o realitate bizara: pe de-o parte, e foarte bine ca exista; pe de alta parte -- este o lucrare lipsita de orice metodologie, o colectie de texte (unele vechi si reprelucrate in graba), o lucrare fara Nord si Sud, Est si Vest.

  3. Repet aici ce am spus din capul locului, atunci: pentru condamnarea crimelor comunismului, presedintele avea nevoie de un text scurt — o fila, o fila si jumatate. Raportul trebuia alcatuit in liniste, nu sub presiunea “termenului de predare” ( 3 luni sau 6 luni), revazut si, la nevoie (si ar fi fost mare nevoie!) rescris pana cand ajungea in forma si la calitatea care sa-l fi facut o lucrare, cu adevarat, de referinta. O colectie de texte puse impreuna “cu furca” nu poate fi o lucrare cu aspiratii stiintifice.

  4. Curios este ca exista cel putin doua texte de la inceputul anului 2005 in care autorii lor spun cam acelasi lucru: pentru a condamna comunismul, presedintele nu ar fi avut nevoie de comisii, comitete, etc. Date existau din abundenta, desi dl Basescu spunea ca nu are cum sa condamne crimele comunismului, fiindca nu are munitie sa o faca. Cei doi autori erau dl Tismaneanu si, cu voia dumneavoastra, subsemnatul. Dar, in momentul in care presedintele a hotarat infiintarea Comisiei si i-a incredintat-o dlui Tismaneanu, acesta din urma a descoperit ca era o nevoie vitala de o asemenea… comisie. Daca tot se ajunsese la solutia Comisiei, cele doua documente — o scurta declaratie de condamnare a crimelor comunismului si un raport exhaustiv nu ar fi trebuit sa fie puse sub teroarea aceluiasi termen “in trei ori sase luni vreau totul pe biroul meu”.

 • Bogdan Brebenel

  Mulțumesc pentru detalii.
  1. În întregime de acord;
  2. Nu pot comenta referitor la aparentele imperfecțiuni de conținut a lucrării… sunt de formație tehnică și nu e domeniul meu. Personal, găsesc tonul și informația din raport foarte potrivite. O simplă opinie de cititor și nimic mai mult;
  3. O simplă divergență de opinie între specialiști și beneficiar. Nimic mai mult. Termenele de proiect sunt întotdeauna agresive și în înginerie, nu sunteți singur pe lume 🙂 Aveți dreptate, ar fi fost preferabil ceva mai mult timp pentru o astfel de lucrare, 6 luni mi se pare și mie un termen agresiv;
  4. Un alt caz când dl. VT și-a schimbat opinia “on the fly”, în funcție de împrejurări. No comment.

 • Ultor

  In cur cate sunt caile D-lui…

 • Ultor

  Da, asa e. De d-nul Mihalache nu te poti entuziasma in niciun fel…Si n-ar fi singurul consilier pe ca re ni-l anunta Johannis la care se poate ridica din sprancene. ii prefer insa taberei asezate intempestiv in pozitie de Cerber la usile Cotroceniului, din simplul motiv ca nu sunt (inca) aroganti si impertinenti ca mai sus numitii/naimitii..As spune ca prima urgenta ( uite ca dau si eu sfaturi!) a noului presedinte consta in trasarea unui cordon ‘sanitar’ in raport cu intelectualitatea basificata. Daca n-o face, va pierde f. rapid capitalul de incredere cu care este creditat acum. O perioada de detoxifiere n-ar strica nici insistentilor civici, ca tot e post si tot se dau de dreapta.

 • Dezideriu Dudas

  Ati avut si dvs. un text ? Unde il putem gasi ? Nu cred ca l-am citit pana acum sau poate ma insel ?

  Problema cu Vladimir Tismaneanu tine de altceva. In ce masura e constient ca ” activismul lui agitatoric ” poate fi folosit exact de cei despre care el “spune”…., iar situatia pe care el crede ca o diagnosticheaza corect nu e determinata de multe ori chiar de prietenii lui politici, strategici…

  Daca as povesti un “basm”, tot la fel de liiceean… despre cum s-a infiintat si s-a dezvoltat piata de capital romaneasca esuata in Fondul Proprietatea, ” as “da stingerea” , cum va scriam mai teoretic in privat, in luminozitatea pretioasa si fada a “conceptelor economiei de piata” dar si intr-o realitate care pare a inmuguri canceros la nesfarsit…Nu ar folosi insa nimanui. Ar canibaliza si mai mult bosimanizata noastra societate. Radu Vasile s-a inselat mult cand a zis ca se va termina odata de furat….Am ajuns sa fim nevoiti sa ne furam si caciula singuri altfel nu suntem responsabili, suficient de maturi, alea-alea…De la Libertate vs. Necesitate, un binom gasit de mine in timpul comunicarii cu Vladimir Tismaneanu am ajuns acum, in timpul comunicarii cu dvs., la binomul Frica vs. Rost. Este de fapt acelasi lucru, dar dvs. ati reconturat binomul limitand excesele libertatii si incadrand limitele necesitatii in areale sociale. Primul termen al binoamelor ar trebui sa determine Stanga politica, al doilea, Dreapta politica… Binomul galactic al lui Tismaneanu va tensiona intotdeauna la extrem societatile. Sunt momente cand e nevoie si de “matrici galactice”, dar parca sunt suficienti 25 de ani….atat timp cand nici in ceilalti 50 nu ne-am simtit prea bine…

  Probabil va trebui sa o fac totusi ( povestirea “basmul liicean”…), la un alt nivel. Nivel in care sa am incredere ca nu are interes sa continue canibalizarea….Multi ani toate canalele de acces au fost infundate…

 • marian

  Iar ati scrantit-o cu virgula! Se spune (mai exact: se scrie): EIN MANN, EIN WORT, nu EIN MANN EIN WORT. Data trecuta ati uitat si de majuscula inceputului de propozitie, si de virgula, si de semnul exclamarii, obligatoriu in finalul unei propozitii exclamative precum ”Iesi afara, javra ordinara!” Uf, gramatica asta ne omoara cu zile! Pe unii dintre noi.

 • Iata ce spunea in ziua de 21 februarie 2005 dl Vladimir Tismaneanu si ce considera ca ar fi fost mai potrivit decat infiintarea unei Comisii. Cine este interesat sa verifice ca, intr-adevar, aveam aceeasi pozitie cu a dlui Tismaneanu in aceasta chestiune poate cauta in “presa vremii”. Peste 3 luni, parca — pe la sfarsitul lunii mai — aparea Comisia condusa de dl Tismaneanu. Mi-a facut onoarea sa ma invite sa fac parte din ea, dar am refuzat politicos. I-am mentionat oserie de motive; pe unele dintre ele le-am facut publice, fiindca unii ma acuzau ca fac parte din Comisie (daca as fi facut parte, nu ar fi fost nimic de care sa-mi fie rusine), altii ca ma “opun condamnarii comunismului” — alta imbecilitate, reluata peste ani de trogloditii de la ILD. Dar iata opiniile dlui Tismaneanu din 21 februarie 2005:

  “Daca de la Ion Iliescu nu ne-am fi asteptat sa procedeze in directia unei rupturi categorice si radicale cu comunismul,
  inclusiv printr-o condamnare lipsita de ambiguitati, in cazul lui Traian Basescu surpriza este reala. Nu vad ce nevoie are d-l Basescu sa se impiedice in argumente pur administrative, legate de constituirea unei comisii, atata vreme cat exista o baza documentara colosala, exista lucrari stiintifice validate international care spun lucrurilor pe nume.”

  “Am scris acum cateva luni un articol in Jurnalul National, intitulat Presedintele Basescu si problema comunismului.
  Reiau aici ideea centrala. O comisie gen Comisia Wiesel ar avea nevoie de o persoana cu autoritatea morala a lui Elie Wiesel pe post de presedinte. Se gandeste d-l Basescu sa invite un fost disident, sa zicem pe Paul Goma ori pe Doina Cornea, sa prezideze o asemenea comisie? Personal nu cred ca fostii disidenti si aceia dintre noi care am scris in publicatiile exilului anticomunist simt nevoia unei asemenea confirmari a unor adevaruri strigatoare la cer. Cititi scrierile doamnei Cornea si veti vedea ca distinsa disidenta nu a avut vreo indoiala privind natura inumana a sistemului. Nu-mi pot imagina fie si o secunda ca presedintele actual al Romaniei a uitat de ce s-au rasculat romanii in decembrie 1989.

  Nu sunt impotriva unei asemenea comisii, dar nu vad de ce este nevoie sa asteptam un rezultat in fond previzibil pentru a spune transant ce trebuie spus: statul roman condamna ideologia si practica sistemului comunist asa cum a
  functionat acesta in Romania intre momentul acapararii puterii de catre PCR si prabusirea din decembrie 1989.”

  “Ar fi poate mai rational si mai putin costisitor sa se comande un studiu sintetic unei institutii precum Institutul Roman de Istorie Recenta. Riscand sa ma repet, o spun din nou: avem la ora actuala toate datele necesare pentru ca statul roman sa deplanga public, prin vocea presedintelui Basescu, barbaria
  totalitarismului comunist.”

 • Bogdan Brebenel

  “Nu sunt impotriva unei asemenea comisii, dar nu vad de ce este nevoie sa asteptam un rezultat in fond previzibil pentru a spune transant ce trebuie spus: statul roman condamna ideologia si practica sistemului comunist asa cum afunctionat acesta in Romania intre momentul acapararii puterii de catre PCR si prabusirea din decembrie 1989.”

  Adevărat, se putea condamna comunismul și fără o comisie specială. Însă, ca simplu privitor la acest episod, fără a cunoaște amănunte din culise, nu văd nimic grav cu numirea unei comisii pentru a legitima acțiunea de mai târziu a președintelui. Comisia Wiesel este un exemplu cum de altminteri ați și amintit. În Africa de Sud a funcționat Comisia pentru Adevăr și Reconciliere sub patronajul lui Desmond Tutu. Similar în Liberia, Cambodgea, etc. au funcționat sau încă funcționează astfel de comisii / institute de investigare a regimurilor totalitare sau a atrocităților comise în timpul războaielor civile. Mă bucur că ați fost invitat să faceți parte, la fel cum a fost invitat și dl. Goma. Detaliile despre refuzul dvs. nu mă privesc, fiecare decide ce e mai potrivit pentru sine. Mulțumim pentru informații.

 • Bogdanel Breban

  Volodea Tismaneanu a fost un oportunist toata viata lui. Se face ca uita cum se lupta cu tovarsul Piscoci sa devina secretar UTC la facultatea de filosofie. Uita cum incerca sa ajunga in anticamera lui Nicu Ceusescu. Uita ca a fost lector CC UTC. Uita ca se milogea de Leone Rautu sa-l angajeze la Stefan Gheorghiu. Si uita…multe altele.

 • Ghita Carliont

  Daca acesti domni si doamne intelectuali de varf, directori de constinte, carmaci morali, etc, etc ar fi avut un minim de bun simt si ar fi vrut intradevar sa-i fie de folos lui Johannis ar fi putut sa-i scrie prin posta. Aici a fost insa vorba de santaj, presiune, impertineta si aroganta. Alegeti dumneavostra procentajele.

 • Gheorghe Campeanu

  Ca si trecutul recent, prezentul recent ridica un numar crescind de dileme… “insolubile”. Deci, cind ne izbim de acestea, recurgem la sintagme ‘utile’ .. voalate

  “Canaliile il detesta pe buna dreptate.”

 • Ultor

  Sunt cazuri in care intr-adevar tebuie infiintate comisii pentru stabilirea, nuantarea, cuantificarea unor realitati, prin absenta unor bibliografii complete ale fenomenului. Acest lucru nu se aplica insa cazului romanesc; bibliografia mentionata exista la fel cum la nivel de principiu intreaga opinie publica romaneasca (avizata) impartaseste asumtia ca regimul communist a fost unul criminal. Pana si Ion Iliescu si partidul sau admit acest lucru. Mai mult, T. Basescu a admis in Campania electorala explicit acest lucru ( scena cu “Mai Adriene, ce soarta are poporul asta care este nevoit sa aleaga intre doi comunisti…). Imediat dupa alegeri, insa, pozitia presedintelui s-a schimbat. Acest lucru s-a vazut foarte clar prin disputele legate de constituirea noului board al CNSAS. Fostul reprezentant al PD-ului a fost mazilit in stil stalinist ( pt. mine ramane si acum un mister faptul ca maniera in care a fost lucrat acel om n-a trezit nicio reactie de protest..)iar ascensiunea lui Ticu Dumitrescu lqa sefia Colegiului a fost blocata, preferandu-i-se acestuia persoana controversatului C. Turianu. La acest moment G.Liiceanu a avut o interventie f.dura la adresa presedintelui ( aflat in China si f. departe de aceste probleme, dupa marturisirea sa ) fapt ce l-a determinat pe acesta sa reflecteze asupra daunelor de imagine provocate de tema anticomunismului, mai ales ca Tariceanu punctase prin infiintarea IICCMER. Pentru a surmonta acest deficit, Basescu a decis sa instrumentalizeze in mod ipocrit si interest tema anticomunismului. Restul e istorie…

 • Dezideriu Dudas

  “ Canaliile il detesta pe buna dreptate.”

  Exceptionala formulare, inclusiv reiterarea ei in context. Stefan Odobleja ar mai fi scris un capitol la “Psihologia consonantista “…

  Ar merge si “ Oamenii buni il apreciaza nedrept “ ?

 • Bogdan Brebenel

  În regulă, fiecare e îndreptățit să creadă ce dorește. E firesc până la urmă așa ceva. Am citit toate argumentele, niciunul nu m-a convins că demersul comisiei a fost în cele din urmă unul inutil. Sau o aparentă “măgărie”. (1) Se putea condamna comunismul fără comisie? Da, dar nici atunci nu ar fi fost bine pentru că s-ar fi ridicat voci care ar fi contestat legitimitatea acțiunii. Reamintiți-vă de spectacolul din Parlament orchestrat de nostalgicii comuniști când TB a citit raportul final. Sau de cât de vocali au fost anti anti-comuniștii, fanii împlinirilor mărețe din Iepoca de Aur. Ce s-a petrecut acolo mie nu mi s-a părut concordie și consens pe tema criminalității regimului comunist din România. (2) Putea fi raportul final întocmit mai bine, mai profund, mai sistematic? Posibil, orice proiect de asemenea anvergură poate fi recalibrat și îmbunătățit. Dl. Tudoran spune că termenul a fost agresiv și îi dau dreptate în întregime. (3) S-a folosit TB de raport pentru lansarea politică și cucerirea electoratului ex-CDR? Desigur. Orice politician dorește suport și voturi. TB a dovedit cu vârf și îndesat timp de 10 ani că este un politician-rechin care a știut să profite întotdeauna de astfel de situații. Din nefericire pentru toată lumea TB nu a absorbit prea multe din mesajul acelui document. (4) E bine că există un astfel de raport? Evident, ca și raportul Comisiei Wiesel, raportul Comisiei Tismăneanu constituie un început de normalizare după perioada traumatică pe care România a străbătut-o de la finele anilor ’30 până în 1989. E unul dintre puținele proiecte finalizate în timpul administrației Băsescu.

 • No Name / DP

  Bine si frumos zicea dl Tismaneanu atunci! De aia l-a si creditat o vreme atata lume! Pacat ca nu le-a mai spus tot asa si-n continuare. Regimul Basescu a scos tot ce-i mai rau din oameni: unora le-a scormonit instinctele primare, altora le-a gadilat orgoliile, le-a satisfacut arghirofilia si, in general, le-a stimulat egocentrismul si pofta de sange… Zece ani de domnie basista, zece ani de provocari pentru firile si caracterele mai slabe, care si-au dat pe rand in petic. Abia astept sa ne faca pa-pa cu manuta de la celebra perdeluta galbena…

 • Dezideriu Dudas

  Ar trebuie sa-l citesc mai cu atentie pe Eugen Ionesco sa pot intelege in context istoric remarca dvs. “Adio rinocerizare”…Pentru ca eu ii vad si valente pozitive. I-am scris de “n” ori lui Vladimir Tismaneanu ca nu e nevoie doar de “Sturm” ci si de “Drang” ( dom’Neamtu verstehe…). “Dictatorul” ne-a demonstrat totusi ca “treaba” trebuie facuta temeinic…Doar cu “Corul sclavilor” nu se mai putea trece in veci la “lucrul bine facut”…E drept, nici asa nu exista nici-o garantie in afara de noi….

  Retin cu cata candoare a povestit Eugene Ionesco intr-una din cartile sale de intalnirile cu Constantin Brancusi, intotdeauna, la atelierului acestuia din Monmartre ( l-am cautat odata atat de mult, daca retin bine, pe Rue de Rossin, incat, bineanteles, am dat de-al lui Dali / “al nost’ ” fusese “rechizitionat” undeva mai in centru, la Centrul Pompidou / mutatis-mutandis, sper sa nu ajunga vreodata camera de lucru a lui Paul Goma la Centrul Vanghelie… )… . Acesta, la o varsta a re-copilariei, invariabil ii facea curte d-nei Ionescu, inclusiv cu declaratii de dragoste ( ! )….Nu mai stiu si daca o chema Elena…Nici nu mai verific, are cine ( sa ne…)…

 • Dana (Mara)

  Citind si (era sa spun bomboana de pe tort sau de pe coliva)”Portret de presedinte la capat de mandat” si comentariile eferente de pe Contributors ma gindesc la un documentar in stilul lui Andrei Ujica in stilul no comment cu imagini sugestive ale portretului presedintelui alternind scene de la banchetele famigliei pdl-ului unde dna Udrea se mladia languros pe umarul sotului Cocos cu recentele anchete ale DNA despre afacerile din retrocedari, imbratisari cordiale cu inalti demnitari ai rivnitelor aliante strategice si lauda constanta a ambasadorului, campaniile de decorari, Romania reala din timpul “masurilor de austeritate” cu inchideri de spitale si lipsa medicamentelor pentru tratamentul de chimioterapie alternind chiar in acea perioada cu de ce nu voiajul pdl-istilor in masa (excursie surpriza organizata de economul Boc de reculegere la locurile sfinte cu un ditamai avionul), imagini de la evenimentele de nasit si cununat in compania selecta a “printului Paul” alternind cu jignirile grosolane aduse M.S.Regele Mihai… etc.
  Si peste astfel de imagini sa curga textul domnului Liiceanu.

 • No Name / DP

  Adio, rinocerizare -- in sensul de adio, isterizare, aliniere, adormirea cu dedicatie a spiritului critic… Sper.

 • Dezideriu Dudas

  Multumim pentru semnalare.

  Doua remarci pe textul liicean :
  1. Adrian Nastase s-o fi copt la focul gheenei statului romanesc ?
  2. Daca “dictatorul”….” nu era nici el un inger”, o fi fost unul din dracii ‘ceia care au poticnit “masinaria cosmica ( galactica, pentru tismanieni ) a Ticalosiei * “ ?

  Editura Turii Urmatoare, dupa Tura Kakos Demiurgos

  * Cand din alegeri in alegeri prezidentiale, “sistemul ticalosit” trece de partea unuia dintre candidati, oare de partea cui trece ( nu neaparat intre doi fosti doi comunisti, propozitie de geniu, ca si vizita lui Geoana la Vantu…) ? La infrant sau victorios ? Bine, fie, sa mai asteptam o tura…Nu va ganditi la victoria ‘ceea infrangatoare ( caz in care n-aveti cum gresi ) ca alea cu regionalele “ s-au dat”…

 • Dezideriu Dudas

  @ Dom’Neamtu

  Oare ce vrea sa zica nea’Gabriel mai jos ?

  “ Adevărul e că primul drum al lui Băsescu ajuns președinte al României a fost în bordelul politicii românești. “

  O vrea si pe lista lui al’de mata…, tinand cont de panegiricul care a insotit remarca de mai sus ? Mai ales ca la “auto-apucare de par” si la “extragere de sine din toate prapastiile “ a ramas rezistent de frunte…

  Bre’, stati bre’ la coada…Noi degeaba am murit pe blogul lui dom’Tudoran ( e drept, mai ne-rezistent de felul lui…)?

  Editura Hanimalas

 • Ultor

  Incep cu sfarsitul raspunsului tau, in care afirmi ca e singurul proiect finalizat de Basescu, evident, e vorba de cel referitor la condamnarea comunismului. Bine ar fi fost sa fie asa, dar realitatea e total alta, si din pacate chiar contrara. TB s-a marginit exclusiv la condamnarea discursiva a comunismului, nefacand nimic pentru resposabilizarea celor vinovati de complicitate cu acest regim. Nu intamplator Vasile Paraschiv I-a returnat decoratia, scarbit de demagogia anticomunismului basescian. Si acum argumente concrete de complicitate cu sistemul communist/securest al presedintelui: retragerea propunerii de candidat pentru functia de prefect al capitalei a fostului ofier de securitate (Silvian Ionescu ) nu l-a impiedicat pe acesta sa ocupe functia de director la Agentia Nationala de Mediu, unde cred ca e si astazi. sa nu uitam ca acest ofiter e cel ce-l monitoriza pe Basescu la Anvers. Numirea lui Gh. Dobre ca ministru al transporturilor in primuil guvern Tariceanu a fost propunerea aceluiasi Basescu; Dobre e cel ce a dat verde garniturii cu mineri din gara Craiova in iunie ’90, destituind un impegat care oprise trenurile. Acelasi presedinte a garantat membrilor Comisiei acces nelimitat la orice arhiva cu documente din epoca comunista; arhiva fostului PCR a fost si a ramas si azi inaccesibila. Legea lustratiei a fost considerata de insusi Basescu caduca, deci a ramas clasata (figura printre propunerile remediale ale Comisiei). Rezolvarea proceselor Revolutiei si mineriadelor n-a inaintat cu un milimetru in epoca justitiei independente “garantata Basescu”; mai mult, ele au involuat prin eliberarea din functie a procurorului Dan Voinea. Sa mai adaugam ca niciun tortionar communist n-a fost deranjat de justitia independenta si nicio pensie a acestor tortionari n-a fost diminuata? La polul opus nicio masura compensatorie pentru victime n-a fost adoptata. Aceste ultime evolutii sunt, totusi, datorate guvernului Ponta (horibile dictu!).In ceea ce priveste spectacolul jenant dat de Vadim la momentul citirii declaratiei, si a altora ca el, acest lucru se datoreaza in principal nominalizarii lor personale ca laudatori ai regimului ceausist; din perspectiva lor acest lucru a constituit un atac la persoana. Si sa fim si noi intelesi, prea mult nici nu s-au inselat. Daca VT ar fi fost obiectiv ar fi trebuit sa se mentioneze si el in raport, ca de altfel si pe alti, aflati insa de partea cea “buna” a baricadei. Acest lucru se numeste simplu. minciuna prin omisiune. Sa mai adaug doar ca la cateva luni distanta Basescu aprecia primii 10 ani de mandat Ceausescu ca fiind pozitivi? Sa mai spunem ca acelasi presedinte refuza sa-si recunoasaca apartenenta la structurile regimului reperesiv condamnat chiar de el? Exista proba concludenta a racloarii sale ca informator al Securitatii ( e adevarat, nu si notele informative ca si in cazul I.Iliescu!), la fel precum intreaga sa cariera pre si postcomunista tradeaza apartenta la structurile Sistemului secursst… Sa mai mentionez fuziunea cu partidul lui Magureanu, colaborarea cu Talpes, etc.

 • Ultor

  Impresii la cald, dupa lectura articolului d-lui Liiceanu de pe Contributors…Prima impresie e ca Liiceanu= Liiceanu. Nimic din fiinta si din stiinta acestuia nu s-a clintit. Mai descopar ca autorul este un marxist structural, nu unul conjunctural…Stie deja ce vor scrie istoricii in viitor despre Basescu, si aceia trebuie sa scrie ce spune El despre Basescu. Asta se cheama istoricism, o malformatie congenitala a celor ce vor sa scrie istorie dar n-au caderea necesara sa o faca. Acelasi domn Liiceanu amesteca jumatati de adevaruri cu elemente contrafacute in mod grosolan. Propagandistul Liiceanu il surclaseaza pe filozoful Liicenau; 1-0 pentru primul. Ce mai aflam de la autor? A, da. Toti cei care il critica pe carmaci sunt frustrati si orbiti de ura. fiinite atavice lipsite de discernamant…Cat despre El, da, chiar El, isi asuma linistit si detasat valurile de injurii si incriminari, stiind ca Adevarul, da, el Adevarul, este proprietatea lui. Am zis!

 • Bogdan Brebenel

  “TB s-a marginit exclusiv la condamnarea discursiva a comunismului, nefacand nimic pentru resposabilizarea celor vinovati de complicitate cu acest regim. ”

  Adevărat. Dar există un mare “DAR”: comisia pe care a patronat-o instituția prezidențială nu și-a propus așa ceva. Nici nu avea cum pentru că NU a operat drept o instanță juridică. Nu a fost Tribunalul de la Nurenberg, nici măcar Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Africa de Sud. A fost vorba despre o condamnare simbolică și nimic mai mult. Dar absolut necesară, România începând să intre în rând cu lumea odată cu publicarea raportului. Pe baza acestui document alte instituții ale statului ar fi trebuit începerea demersului pentru responzabilizarea celor vinovați.
  Cât despre a doua parte a comentariului dvs. ce înșiruiți este perfect adevărat dar nu face parte neapărat din subiectul discuției de față. Am menționat în comentariul meu că TB nu a înțeles prea multe din raportul comisiei prezidențiale. Lucrul acesta a marcat dealtminteri perioada 2006 -- 2014, jongleriile, butaforiile si derapajele sale politice, duplicitatea în problemele de decomunizare. Nici nu avea cum pentru că la origini își trage seva din zona roșie, este un politician care a exploatat de minune vidul lăsat de sfărâmarea CDR, dispariția de facto a PNȚCD. A capitalizat electoral pozând în reformator inițial, învățând multe din mers, chiar mai mult decât își propusese în 2009. Valul schimbărilor l-a dus unde este astăzi. Personal, mă bucur să îl văd plecând. Destul e destul.

 • Bogdan Cojocaru

  Cred că cei de la antena 3 vor aprecia viziunea dvs la adevărata ei valoare, de ani buni secreta ceva asemănător.!

 • Scuzati-ma ca intervin, dar gasesc (nu doar usor) deplasata comparatia (sau ce va fi fiind ea) cu Antena 3.

 • goret vidal

  Ar merge si” Les poetes elegiaques, c’est tous des canailles.” (Cfr.Paleologu: ”Despartirea de Noica”)

 • Ultor

  Pana la urma vad ca ne regasim cam pe aceleasi aliniamente…Lipsa de sinceritate in condamnarea comunismului ii reprosam presedintelui TB. In schimb daca ne marginim la condamnarea simbolica a comunismului, asta a facut-o E. Constantinescu la Sighet, intr-o ambianta mult mai potrivita chiar decat tribuna Parlamentului. Ce ma deranjeaza insa la aceasta condamnare e faptul ca ea a venit pe o tema deja adjudecata…Problema comunismului nu mai constituia o problema, ca pe timpul lui E. Constantinescu. Pana si Liiceanu uita ca orientarea prooccidentala a Romaniei dateaza tot din mandatul presedintelui mentionat…Iliescu si nastase n-au facut decat sa continue drumul atlantic al Romaniei ( incheierea negocierilor cu UE si aderarea la NATO -2003). Coruptia si lipsa transparentei de tip democratic nu sunt necesarmente racile comuniste. Dar e usor sa te lasi purtat de val si sa-ti dai singur apa la moara

 • neamtu tiganu

  Duomnu Bogdan, iti dau cu minus. Nu ar fi prima data, da sa stii ca minus cu minus nu face plus, ca doar nu ne-nmultim.

 • PaduchelePlesuv

  Poate ca dl Tudoran a asteptat ca vreunul dintre comentatori sa constate si sa afirme ca scrisoarea din ’22’ este o scrisoare de santaj politic. Mie asa mi se pare. Sa o defalcam un pic in cuprinsul ei, “traducand”, in plan politic, continutul:
  “Chiar dacă în alegeri aţi fost candidatul unei alianţe de partide, votul
  a fost acordat acelor principii cu care am înţeles că vă identificaţi:
  lupta împotriva corupţiei, întărirea statului de drept, modernizarea
  ţării, impunerea unui alt stil de a face politică.” Dar s-ar putea ca noi, semnatarii sa fi inteles gresit si atunci, scriindu-ne, in viitor, crezurile privind coruptia, statul de drept, modernizare, stilul politic, vom scrie implicit (sau explicit) si imporiva matale, dle Johannis.
  “Ați vorbit recent despre asasinarea României în acești 25 de ani ai
  tranziției ca urmare a parazitării bugetului țării de către o alianță a
  clasei politice cu oameni de afaceri oneroși.” Dar am putea sa remarcam si noi ceea ce a afirmat, dincolo de vorbe, Tariceanu si anume ca stralucirea Sibiului s-a realizat si prin parazitarea bugetului in raport cu alte orase, care poate meritau mai mult decat au primit.
  “Cei ieşiţi în stradă la Cluj, Timişoara şi Bucureşti n-au manifestat în
  sprijinul vreunui partid politic, ci pentru valorile pe care le
  întruchipaţi în ochii lor.” Matale, Johannis, insemni putin ca sef de partid iar partidul tau inseamna putin pentru electori. Ai fost asociat unor virtuti personale care sa corespunda unor nazuinte ale electorilor, unei imaginatii a acestora. Dar ochii lor pot fi facuti sa vada si altele, iar imaginatia poate fi trezita la realitate.
  “Ca primar al Sibiului, participând prea puţin la jocurile puterii de la
  centru, păreaţi să proveniţi mai curând din rândul lor decât din rândul
  acelor politicieni versaţi pentru care interesele de grup predomină
  asupra celor naţionale. La urma urmei, de asta aţi şi fost votat.” Ati fost votat fiindca, in ochii electorilor, ati parut un cetatean si nu un politician versat. Dar afost o parere a electorilor, la formarea careia am contribuit si noi, iar parerile pot fi schimbate.
  Si asa mai departe.

 • Dezideriu Dudas

  @ No Name / DP
  @ Bogdan Cojocaru

  Interesanta revenire pe materialul “Razbunarea biletelului roz” din 3 noiembrie a.c. a d-lui Tudoran.

  No Name / DP a conchis azi, “ liberalii l-a dat jos pe Ponta“, dupa ce Bogdan Cojocaru scrisese acum o luna, inainte de alegerile din turul II ca si comentariu pe articolul mentionat, “ spuneti-i lui Crin sa nu dea bir cu fugitii”…si sa-l dea jos pe Ponta, “daca se mai simte liberal”.

  Vazand mai jos in fapt ce inseamna expresia “a da bir cu fugitii” * , cred ca nu doar liberalii… ci intregul corp politic dar si institutional romanesc “a dat bir cu fugitii” pentru a mai rostogoli starea de exces de putere in care se afla….Chiar daca “fugitii” capitalului strain ( cu liota de institutii si vuvuzele aferente ) nu prea se mai inghesuie….Exagerez ? Urmariti subiectul redeventelor PETROM, rostogolite inca 1 an…

  *. “ A da bir cu fugitii = În Evul Mediu erau dese trecerile țăranilor dependenți –vecini în Moldova, rumâni în Țara Românească – dintr-o țară în alta. Pentru a-i încuraja să se stabilească în țările unde veniseră, domnii îi scuteau pe noii veniți de bir. Mulți dintre țăranii autohtoni, fugeau de pe moșiile unde erau aserviți și se așezau în aceleași locuri ca și fugiții din celelalte țări pentru a fi asimilați acelora și astfel să nu mai plătească și ei, cel puțin o perioadă, birul. De aici expresia. “ – sursa google, “Plopeanu”.

 • No Name / DP

  Scuze pentru dezacord, dar ii ramasesem datoare dlui B. Cojocaru c-un raspuns, asa ca, initial, subiectul replicii fusese Crin, inlocuit apoi cu liberalii, fara sa mai revin si asupra predicatului.

  Dl Bogdan Cojocaru, ca un basist pur sange (sper sa n-o ia ca pe un afront, din moment ce presedintele insusi a facut apel la basisti, iar intelectualii catalogati astfel isi asuma azi calificativul de “basisti” ca pe un titlu de glorie), mi-a cerut “sa intervin pe langa Crin”, dupa ce intr-un comentariu anterior ma identificase cu nu mai stiu ce doamne pesediste. Profit de moment sa-i spun dlui B. C. ca nu toti contrabasistii sunt pesedisti, asa cum nu toti care nu sunt cu noi sunt impotriva noastra. Asta, una la mana: ar fi bine sa renunte la maniheismul asta de jalnica amintire. A doua la mana, oricate critici i s-ar aduce dlui Crin Antonescu, nimeni nu poate sa spuna ca nu si-a respectat cuvantul ( cine a mai demisionat pentru ca partidul n-a atins la europarlamentare scorul pe care si l-a propus?? ) si nici ca ar fi fost lipsit de viziune politica. Chit ca ulterior nu i-a mai convenit, dumnealui ii ramane totusi meritul de a-l fi adus pe Klaus Iohannis la Bucuresti si de a-l fi promovat direct in marea politica.

 • No Name / DP

  De doua ori a fost scris deja cuvantul santaj ref. la scrisoarea din “22.”

 • Bogdan Cojocaru

  Dragut. Asa e, nu toti contrabasistii sunt pesedisti, unii sunt liberali si asta nu e o problema. In rest, manipulati cam transparent. Crin ar putea fi generos si sa imparta frateste acest merit cu Ponta si Base.

 • Nu sunt nici “basist”, nici “contrabasist”, dar zau nu ma simt manipulat de cineva.

 • Bogdan Cojocaru

  Dvs tineti “justa masura”, ceea ce nu se intampla la multi din cei ce ne exprimam aici, din nihilism …or something.

 • N-as spune ca este o scrisoare de “santaj politic”.!?!Mi se pare amuzant ca oamenii care au fost PD-l=isti inversunati, chiar fruntasi PD-L=isti sa strambe azi din nas ca dl Iohannis a fost candidatul unei aliante politice din care face parte si… PD-L!?! Unii au trecut si prin caricatura de partid PMP, nu?

 • Fiecare cu adevarul lui.

 • Bogdan Cojocaru

  Pai de ex Crin si-a respectat cuvantul cand i-a convenit. D-lui a mirosit cursul evenimentelor si le-a imbracat in hainele respectarii cuvantului dat. E insa si asta o tarie, cum am mai spus.

 • No Name / DP

  Exact, a avut fler, asadar o calitate. Plus meritul de a-l fi impus pe dl Iohannis in prim-planul vietii politice. N-am spus ca dl Antonescu l-a facut presendite pe dl Iohannis, cum nu l-a facut nici dl Basescu. A adus doar candidatul capabil sa-l dea jos pe dl Ponta.

 • Aflu pe acel site — Contributors — ca am refuzat un comentariu care apoi a fost postat acolo. M-am uitat in “masinaria” blogului meu: comentariul respectiv nu a ajuns niciodata la CERTOCRATIA. Cum este semnat “Tony”, adica “Dl Goe”, adica multe altele, n-ar fi aparut, fiindca autorul/autorii comentariului se afla pe “lista neagra” a acestui blog de cativa ani si din motive cunoscute. Asa ca, si-a zis “Tony”, “Ce sa-l mai trimit la CERTOCRATIA, il pun direct pe Contributors si ma dau victima. Exista site-uri/bloguri deschise oricarui comentariu — cum il pui, cum apare si site-uri/blog-uri moderate. In momentul de fata CERTOCRATIA este un blog deschis, dar are o “lista neagra”. Nu stiu ce setare a comentariilor exista la Contributors, dar consider ca orice blog/site moderat are dreptul sa refuze comentarii. Pe ce criterii o fac ramane o alta poveste. Singura modalitate de a dovedi ca ai scris un comentariu si nu a aparut este sa ai un screenshot unde apare cunoscutul “Comentariul dumneavoastra asteapta sa fie aprobat/moderat…”

 • Lector CC UTC nu cred ca a fost…

 • Da, are dreptate: unii se urasc de unii singuri.

 • Nu am spus ca infiintarea a fost “ceva grav”. Discutia noastra incepuse, parca, de la schimbarea “din mers” a opiniilor, in functie de ce iti aduce o asemenea schimbare.

 • Bogdan Brebenel

  Am deviat bine de la subiectul inițial dar discuția s-a încins bine. 🙂

 • Dl Liiceanu a avut o interventie extrema de dura si nedreapta in momentul in care dl Tismaneanu a fost numit presedintele Comisiei. Apoi a avut un puseu de entuziasm “si inalta apreciere” la fel de nenuantat ca interventia initiala.

 • Bogdan Cojocaru

  Si domnu’ Tudoran, v-a tabarat toti liberalii , pesedistii, nihilistii pt ca ii criticati pe VT, Liiceanu, dar muzica dvs nu e totuna cu zdranganitul d-lor( adica nihilistilor si pesedistilor si liberalilor, ma intelegeti!)

 • Cam aveti dreptate…

 • Bogdan Brebenel

  Unele comentarii trec, altele nu. Depinde de dispoziția moderatorului 🙂

 • Bogdan Cojocaru

  Nu e bai domnu neamtu, nu toate minusurile dor.

 • Ultor

  D-nul Liiceanu este o natura umorala, ceea ce-l predispune le foarte multe exagerari .Vede enorm si simte monstruos…

 • PaduchelePlesuv

  Scuze daca nu am observat, asa e cand sunt multe comentarii, iar ieri, in finalul luminoasei epoci Basescu, nu am avut curent electric, nici de o luminita la capatul tunelului, acolo.

 • InimaRea

  Dl Antonescu a pierdut jalnic, iesind din viata politica de parc-ar fi capatat o boala rusinoasa, ori ar fi facut vreun comert cu insusi Maria Sa -- Dracu’. De la vizita-n America, i se trage -- o fi nimerit in jacuzzi gresit, o fi tras ceva pe nas pe-acolo sau o fi prins cursul scurt de “Ne lasi?”
  Deci, cistiga -- impreuna cu Ponta -- tot ce era de, si pe urma se face-al dracu’, nu ca daca Iohannis nu e, nimic nu e!
  Dar poate c-a pierdut eroic, s-a sacrificat pentru tara, “Si-i va fi mormintu-mpodobit cu flori”.
  Totusi, ma-nduiosaza cei care-i cinta azi “Presarati pe-a lor morminte…” Ei cred cu tarie in ultima varianta. Dar, de stiut, nu stiu ni’ca -- si-abia aici vad eu maretia sufletului romanesc: Decit sa-l banuiasaca de miselie, il suspecteaza de inteligenta.
  Adevarat eroism, parerea mea…

 • InimaRea

  Si-ar mai fi o chestie: Ponta pare a fi dobindit prestigiul fioros al unui Norriega ori Chavez. Nu ca-mi pare rau pentru el, nici c-as regreta rezultatul alegerilor -- doar am votat si eu Iohannis, cind era de -- da’ si eu roman cu naturelu’ simititor, nu-mi vine sa-i mai si zdrobesc teasta aluia de fu dat jos de pe cai mari. Mi-e de-ajuns ca-i tras acu’ de cai mascati, la loc cu verdeata, la loc cu dulceata…

 • PaduchelePlesuv

  Este interpretarea mea, stiti emisiunea piese clasice in interpretari moderne, nu cred ca e un simplu strambat din nas. Tot asa cum si utilizarea dublului standard cred ca isi are sensul ei; lui Mihalache i se face o vina ca a lucrat cu Adrian Nastase in timp ce unul dintre semnatari l-a glorificat (macar apreciat) pe Ion Iliescu. PMP a fost un esec de la bun inceput, de cand cu inregistrarea numelui ceea ce l-a consacrat ca partid personal sau de familie, daca doriti. A fost un esec din nou, prin desemnarea ca sef a dnei Udrea, devenita, ca si lider (deja imi repet niste afirmatii) o perdanta de profesie, ea a inregistrat un esec de cate ori a condus cate o formatiune politica, incepand cu organizatia de Bucuresti a PDL. Insa, mai mult, in registrul partidelor politice este inregistrat si un partid politic, pe undeva, prin zona Fundulea -- si nu cred ca un gospodar din rural a putut face efortul de a strange 25000 de semnaturi -- asa incat cred ca exista si o rezerva a PMP, pentru zile si mai negre.

 • Gheorghe Campeanu

  Stimate domnule B(?) Breban

  Beletristic vorbind, detaliul biografic cu pozitia de lector al cc utc este mai degraba o broderie contrafactuala ‘in revers’. Daca imi permiteti, as adauga ca remarca “a fost un oportunist toata viata lui” are cusurul/neajunsul unei miopii funciare: domnul in cauza nu are decit 63 de ani, departe de punctul bilantului tip ‘toata viata’, si un viitor straluce in fata domniei sale (si a noastra, a spectatorilor). Ce va face sa credeti ca in noul cincinal care incepe pe 21 decembrie a.c. domnul profesor nu ar putea sa se dezbare radical de meteahna pe care i-o imputati? Deci, cum vine asta cu “toata viata lui”? Poate retrageti ‘infamia’ care altfel va va proiecta urgent in categoria deja citata “canaliile il detesta pe buna dreptate”.

 • ego ipse

  Da, da, caii, mascati ori nemascati, sint ”animaluri” psihopompe. Si nu numai la etrusci. Dovada Ponta, subiect al pompelor funebre politicare. Iar in spatele dricului sau, comod asezati pe o stinghie, cioclii joaca popa-prostu.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Leconte de Lisle

  Credeti? Totusi Rimbaud era atit de tinar….Plutôt Baudelaire? Sau raminem la ITM?

 • InimaRea

  Iar popii joacă tontoroiul pe morminte, cînd nu alba-neagra.

 • No Name / DP

  “Deci, cistiga -- impreuna cu Ponta -- tot ce era de, si pe urma se face-al dracu’, nu ca daca Iohannis nu e, nimic nu e!”

  De acord doar cu primul enunt din fraza dvs. A castigat cu Ponta, in USL, functia de prim-ministru si guvern USL, dar a facut-o de pe o pozitie de egalitate cu Ponta. Prin urmare avea si Antonescu dreptul, egal cu al lui Ponta, sa numeasca un vicepremier in acel guvern, cum avea dreptul, ba si motivele, sa-i scoata pe Chitoiu si Stroe din acelasi guvern. Ponta ii refuza cererile, concomitent cu presiunile care sa fac asupra lui din partid, (nu doar dinspre tata-socrul) sa nu le cedeze liberalilor candidatura la presedintie. Ponta ezita (in mod realist) sa-si anunte candidatura, intrucat toate sondajele aratau ca, fara liberali, nu poate trece de 50 la suta, asa ca mai se lasa, mai nu se lasa, ca fata mare… Contextul aratand asa, Antonescu incepe sa piarda autoritate in propriul partid si, intr-un orizont apropiat, si sansa de-a fi candidatul USL la prezidentiale. Mai bine, zic, fiindca eu, una, nu l-as fi votat. Si nu pentru ca n-ar fi avut curaj politic si imaginatie combinatorie, ci pentru ca-mi parea prea superficial, jucand prea des al’improviso si subminat de un -- banuiesc ca structural -- deficit energetic. Tot raul spre bine; ce-a urmat e istorie deja.

 • InimaRea

  DP: Doamnă, dv luați de bun ce spunea Antonescu. Eu nu iau de bun nimic din ce spunea el ori celalălalt, iau de bun numai ce nu spune nici unul. Doar ca-i un fel de bun inutilizabil, că nu știu ce-i înăuntru.

 • Ultor

  Nu contrafaceti realitatea…Crin n-a plecat din USl, a fost expulzat din USL. E. totusi, o diferenta. Sigur ca pe urma lucrurile s-au precipitat urat in ceea ce-l priveste, dar asta e o alta discutie. Si nu cred ca in cazul lui Crin e vorba de sacrificiu, ci de orgoliu… Oricum am lua lucrurile Crin ramane un politician aparte in peisajul de dinozauri in care a activat…Capacitatea de a renunta nu prea defineste clasa noastra politica. Nimeni din liga celor mari n-a plecat la timp si irevocabil de pe scena, preferand sa se faca de cacao prin zabaterile lor jenente pentru a mai prinde un os de ros.

 • Dezideriu Dudas

  Nici miselie, nici inteligenta. Oportunitate. Abia de-aici incepe complicatia …”Oportunitatea” o fi desteapta sau “proasta” ?

  Un prost incantat ca “dulcele targ al Iesilor” i-a facut partid.
  ( desteptii nu pot fi incantati cu 1, cu 2…pana la n-1, unde “n” se negociaza intens “la” tarile ca Romania / la SUA, “n” tine de primul milion de dolari, in Romania, de ultimul…Aveti grija de acea “unitate” 1….. A nu se confunda cu “diviziile lui Stalin”…, acolo sunt alte tari…)

 • Îmi place articolul.
  Cu muțumiri.

 • Stiam interviul respectiv. “Detaliile” se tot schimba, dupa cum bate vantul…

 • Bogdan Brebenel

  A-ha! Deci în 2005 nu era necesară o condamnare a comunismului ca întreg, ca sistem (doar am avut bune relații cu China la acea vreme), ci trebuia analizată exclusiv dictatura comunistă din România. “That’s it!”

  Tare de tot… cred că această transformare a d-lui Tismăneanu din ultima decadă a fost foarte dureroasă dar în același timp și instructivă pentru domnia sa.

 • Bogdan Brebenel

  “Pana la urma vad ca ne regasim cam pe aceleasi aliniamente”

  Da, așa este.

  “Iliescu si nastase n-au facut decat sa continue drumul atlantic al Romaniei ( incheierea negocierilor cu UE si aderarea la NATO -2003)”

  Nu au avut de ales.
  Merită un subiect separat evoluția (sau involuția) lui Emil Constantinescu.

 • Ana Muresanu

  Ana Muresanu -- subscriu Dorin, intrutotul. Ma irita acest tip de scrisoare “grijulie”, plina de sfaturi. Wir wolllen Herrn President doch nicht entmündigen!

 • Intors de la Londra si uitandu-ma peste presa romaneasca, observ ca presedintele ales, KI, continua sa fie bombardat cu sfaturi, recomandari etc. Mai ales cei care i-au fost impotriva il sftuiesc cu cine, si de ce sa nu lucreze. Interesanta optica — perdantii alegerilor ii spun castigatorului ce sa faca. De ce n-au castigat ei alegerile, daca tot sunt asa de priceputi?

WP Admin