≡ Menu

O remiză cu tâlc

“Evenimentul zilei” își anunță victoria chiar din titlu: “Evenimentul zilei a avut dreptate! Marian Munteanu a scris cu mâna lui notele din dosarul Securității!”

La rândul său, Marian Munteanu își anunță victoria în partida cu ”Evenimentul zilei”: ”Salut decizia CNSAS și consider că este o decizie corectă pe care o așteptam.”

Ambele părți au o tristă dreptate: “Evenimentul zilei” – fiindcă expertiza grafologică a dovedit că Marian Munteanu “a scris și semnat atât Angajamentul, cât și notele din dosar.”

Marian Munteanu – fiindcă CNSAS nu l-a acuzat că ar fi făcut poliție politică. Nici nu ar fi putut, în pofida existenței textelor olografe ale lui Marian Munteanu.

De ce? Fiindcă legislația care guvernează acest subiect — cândva foarte fierbinte, azi aproape uitat, cu excepția campaniilor electorale – este mizerabilă.

Desen și © DION

Desen și © DION

Un turnător, oricât de murdar, nu făcea poliție politică, nu avea calitatea de a face poliție politică. Poliție politică făceau organele de represiune, de la Securitate la Poliția de Partid.

Turnătorul (informatorul, sursa etc.) doar punea la îndemâna organelor care făceau poliție politică material care putea distruge viața unor oameni.

Că organele de represiune decideau să folosească ori nu o turnătorie sau alta spre a transforma un om într-o țintă a poliției politice nu ținea de turnător.

Până când această legislație imbecilă nu va fi abandonată și înlocuită cu una cum se cuvine, vom continua să fim martorii unei loterii întristătoare.

Un turnător ale cărui turnătorii au fost folosite de organele de represiune pentru a face poliție politică va continua să fie considerat – în mod eronat sau corect – a fi făcut poliție politică. Băiat rău.

Un turnător ale cărui turnătorii nu au fost folosite de organele de represiune pentru a face poliție politică va continua să fie considerat – tot în mod eronat sau corect – a nu fi făcut poliție politică. Băiat gigea.

În cazul de la care am pornit, oricine e liber să-l considere pe Marian Munteanu fie băiat bun, fie băiat rău. Cei care au dreptate nu se înșală mai mult decât cei care nu au dreptate. Și viceversa.

O remiză pe măsura seriozității legiuitorilor români postdecembriști.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 

 

 

 • Dana Scumpu

  problema e ca, dupa cum scrie in comunicatul CNSAS, rezultatul analizei grafologice inca n-a venit -- e in asteptare … comentariile ar veni dupa -- hm?!

 • @ Dana Scumpu: I-am transmis (via Facebook) dlui Mirel Curea de la Evenimentul zilei comentariul dumneavoastra. Iata raspunsul dlui Curea:

  “Mirel Curea A venit nota cu rezulatul expertizei inca de joia trecuta, dom` Tudoran. Este la presedintele CNSAS, a prezentat-o membrilor Colegiului. Intregul raport cu plansele de comparatie, cu explicatiile, cu toate detaliile ce au condus la concluzie, urmeaza sa soseasca prin posta speciala.”

 • Mattei

  Remiza presupune sau indică egalitatea, șahul etern neagă jocul sub forma unei remize. Altfel spus, tâlcul este că trecutul nu a trecut, el este prezent sub acoperirea unei condamnari definitive doar pentru că factice.
  Dincolo de persoane, indivizi, poliția politică a fost definită astfel încât să denote iremediabil trecutul. Dar dacă, din nebăgare de seamă, extindem această definiție până azi, dacă ne aducem aminte că anume unii dintre colaboratorii de altădată sunt veseli și azi, ba chiar sunt folosiți în comun de cei doi mari dușmani instituționali care nu fac decât să ne apere de noi înșine, cumva paralogistic,iar metodele nu au murit, ci au fost legiferate ne- și anticonstituțional în codurile care reglează întreaga viață socio-politică,
  nu cumva rezultă faptul cumplit că regimul totalitar a murit condamnat în contumacie, dar Statul său este foarte vioi în practicile, oamenii, desconspirați sau nu, obiectivele tactice și strategiile care sunt născute de Omul cu adevărat Nou în fine realizat?
  Dictatura a murit detestată, democrația s-a născut moartă.Și coruptă rău, auzim mereu mai des, poate până o plastografie ne va anunța cumva final, printr-un faliment tăcut, că am trăit într-o ficțiune a unor analfabeți funcționali.
  Dar nu-i rău deloc. Eu unul aș vrea să mă înscriu la un curs de expert grafolog, că înțeleg că doar așa poți înțelege cum stă treaba cu Statul de Drept Fictiv. Sau Mușamalizator de Drept.
  Sigur ești mai bine răsplătit așa decât un procuror ori judecător, fie el și miilitar decorativ și, în plus, poți rămâne și pur liberal într-o lme de comuniști fără de Marx, dar cu mulți îngeri traduși constant.

 • Dezideriu Dudas

  Adica 2 + 2 nu fac 5, nici macar 6 ?

  Patraru’ suparat pe secerea ontica refuzand extensiile industriale desi valul tofflerian al serviciilor ar permite in Romania o baie in marea poluata. Curatenia adevarata nu e posibila. Curatenia nu s-a nascut la sat, ci la stat.

  P.S. « matrice » : Schimbare data eveniment “ROMANIA, ACUM” : NU 3 decembrie 2016 ( prima sambata dupa 1 decembrie ), CI 28 ianuarie 2017 ( prima sambata dupa 24 ianuarie). DE CE a intervenit schimbarea ? Echilibrul Geografie – Istorie era mult disproportionat in data de 3 decembrie 2016. Prea multa geografie in varianta istorica si prea multa istorie in varianta geografica….

 • Mihai Angheluţă Jr.

  Să înțelegem că, în lipsa unui răspuns clar din partea CNSAS dacă Marian Munteanu a fost doar urmărit și anchetat/pus să dea declarații sau a scris de bunăvoie note informative (recte în lipsa unei concluzii grafologice clar făcută publică), cei care îl acuză de colaboraționism au tot atâta de dreptate cât cei care cred că a fost doar o victimă a Securității?

 • DG Ontelus

  în vis// după acel moment despre care îmi este rușine să vorbesc/ mă suprimă da bineînțeles păi la ce bun să supraviețuiești unor asemenea clipe/ cum crezi c-ar fi ea în stare să facă așa ceva într-adevăr nu prea se poate/ oricum iubirea și moartea nici nu există/ nu știi că totul se reduce la bani și faimă putere și imagine/ lasă-mă cu sclifoselile alea auzi eros și thanatos nu mai termini odată cu/ cărțile din care îmi tot citezi tu nu vezi pe ce lume trăiești pleacă de-aici/ și-am plecat ce era să fac omul părea foarte sigur pe el iar mie nu-mi place să contrazic

 • DG Ontelus

  manualul// lucrătorului cu publicul/ avizat de ministerul cerebralității/ ministerul lunii aprilie luna curățeniei/ ministerul misteriosului muștar/ conținând părți capitole paragrafe/ informații din părți/ capitole lipsă din gestiune/ păr cu agrafe/ apă în carafe/ utilă din cauza volumului/ extraordinar de date puse/ cu multă solicitudine/ la dispoziția publicului/ adevăratul proprietar producător și beneficiar/ al tuturor noilor cuceriri ale științei și tehnicii/ precum și al prieteniei dintre popoare/ de la orașe și sate/ hai mai lasă-mă frate/ că m-ai dat pe spate/ totul e de calitate

WP Admin