≡ Menu

O nouă lovitură de stat: soarele nu mai răsare de la Apus!

Nu cred că mă înșelam prea tare considerând că ziua de 29 iulie 2012 ar putea să dureze câțiva ani…

Printre dovezile aduse în sprijinul ideii de lovitură de stat – dovezi puse la dispoziția conducerii Comisiei Europene – a fost menționată și încercarea guvernării USL de a restrânge atribuțiile Curții Constituționale.

De la cancelarul german la ambasadorul Statelor Unite în România și de la președintele Comisiei Europene la atâția alții, apărători internaționali ai firavului stat de drept românesc au luat foc.

După desfășurarea referendumului, ambasadorul Statelor Unite  la București a recomandat ca nimeni să nu facă presiuni asupra CCR.

Ți-ai găsit!

A fost de ajuns ca judecătorii de la CCR să amâne decizia referitoare la validarea/invalidarea rezultatelor referendumului, pentru ca mari apărători de ieri ai statului de drept și ai independenței CCR să declare că este vorba de o “a doua etapă a loviturii de stat”.

Dl Vasile Blaga – diagnosticianul momentului – cere chiar “demisia de onoare a guvernului”, ca urmare a hotărârii CCR?!? Să te pretinzi, ieri, aprig apărător al independenței CCR, iar azi să-i pui sub semnul îndoielii capacitatea de a decide independent spune mai mult decât orice analiză ori pamflet despre dl Blaga.

Sunt sigur că până la apariția acestor rânduri, de la dna Angela Merkel la dl Mark Gitenstein și de la dl José Manuel Barroso la dna Viviane Reding, protestele transmise în legătură cu o asemenea gândire anti stat de drept vor fi curs torențial.

Dar dacă mă înșel?

Dl Blaga, șiret nevoie mare, nu acuză direct CCR. Domnia sa consideră Guvernul  vinovat de decizia CCR. Cu alte cuvinte, se revine la ideea că atât de apărata CCR nu este deloc o instituție independentă iar judecătorii de acolo joacă după cum le cântă unul sau altul. Dacă dl Blaga are dreptate, întrebarea ar fi: cum poate fi apărată o instituție a statului precum CCR (și, implicit statul de drept), când judecătorii care o compun nu doresc să apere instituția sau chiar o compromit prin servilism de partid?

Citesc și opinia că, da, dl Blaga are dreptate, fiindcă Guvernul a pus la dispoziția CCR date contradictorii în legătură cu populația României. Totuși, datele acestea nu erau cumva produsul muncii guvernării anterioare? Să fi avut timp, în numai două luni, actuala guvernare să producă două seturi de date care se bat cap în cap?

Ziarul Evenimentul zilei deplânsese și el încercarea guvernării USL de a limita atribuțiile CCR. Acum, tună și fulgeră, ba, ca întotdeauna informat “pe surse”, ne spune și care dintre judecătorii CCR sunt părtași la “a doua etapă a loviturii de stat” depistate atât de rapid de dl Vasile Blaga – aici și aici.

Dacă până și gazeta de perete a Palatului Cotroceni  acuză CCR de “impotență constituțională”, ce-ar mai fi de făcut? E greu de crezut că ar fi o dovadă peremptorie a respectării statului de drept dacă dnei judecător Iulia Motoc i s-ar da dreptul la patru voturi în loc de unu: – unul, în timpul ședințelor curții, două, pe Facebook și unul în timpul ședințelor de spiritism doctrinar conduse de dl Mihail Neamțu.

Desen & Copyright 2012 - DION

În vreme ce unii recomandă o coabitare politică fie și acum, în ceasul al 13-lea, pentru a se asigura o brumă de liniște unei țări răscolite de patimi iraționale, echipe de palavragii continuă șirul “demascărilor”.

Dna Rodica Culcer îl acuză, negru pe alb, pe dl Victor Ponta că îndeplinește sarcinile trasate de Moscova: ”Ocupat cu îndeplinirea instrucțiunilor emise de ‘Vocea Rusiei’, Victor Ponta a uitat să guverneze. A spus-o chiar el.”

Unde și când a recunoscut dl Ponta că îndeplinește instrucțiunile Kremlinului transmise prin “Vocea Rusiei”, dna Culcer uită să precizeze. Nu că dl Ponta nu s-a dovedit capabil să comită prostii de toate magnitudinile – de la plagiat la declarații de o puerilitate deconcertantă pentru un șef de guvern, de la masacrarea bugetului ICR la căzutul în mai toate cursele care i s-au întins –, dar până la trădare de țară drumul e lung.

O acuzație de trădare de țară nu ar trebui și dovedită? Sau statul de drept apărat de dna Culcer este (tot) acela în care cei care acuză sunt scutiți de obligația de a produce probe?

Am mai cerut cândva să fie tipărit documentul-tip care cuprindea îndatoririle față de statul român pe care și le asumau cei care primeau avizul “organelor de resort” (inclusiv avizul organelor de Securitate) de a lucra în ambasade acreditate în România pe timpul dictaturii comuniste.

Nu de alta, dar să nu ne trezim că, în replică la elucubrațiile Domniei sale, dna Rodica Culcer va fi acuzată, din nou, de te miri ce, fiindcă de la “Institutul de științe politice și de studiere a problemei naționale, care funcționa în clădirea Academiei “Ștefan Gheorghiu” din București ”, unde ”conform fișei postului, sintezele sale erau destinate în principal Secției de Politică Externă a CC al PCR și Consiliului de Miniștri”, a poposit direct ca lucrătoare la Ambasada Statele Unite pe timpul lui Nicolae Ceaușescu.

Cred că, amânând luarea unei decizii până la 31 august, CCR nu transmite deloc un semnal că intenționeză să valideze referendumul din 29 iulie și să scurteze astfel cel de al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu.

Cred în flerul dlui Băsescu. Declarația Domniei sale că nu se teme de această manevră spune multe. Dacă ce se susține aici sau/și aici este corect și dacă infracțiunile majore săvârșite de oamenii/structurile USL în ziua referendumului vor putea fi dovedite, dl Băsescu nu doar că se întoarce la Cotroceni, dar legitimitatea acestei reîntoarceri nu va mai putea fi contestată.

Este exact lucrul de care are cea mai mare nevoie omul politic Traian Băsescu în acest moment.

Oricât de mari ar fi anumite costuri și dacă tot s-a intrat atât de adânc în acest impas, cred că e momentul  să aflăm câți cetățeni români sunt, cu adevărat, în viață și câți dintre ei chiar au drept de vot.

Altfel, după acest referendum și zvonistica din jurul lui ne putem întreba, ani la rând, cum au votat, în ziua de 29 iulie 2012, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Terente, Titina, Burebista, Maria Tănase, Gică Petrescu, Nicolae Dobrin, viitorul nepot al Prințului Paul sau Romica Puceanu: DA sau NU?

Singura lovitură de stat ar putea deveni încercarea unora de a inocula în mentalul colectiv obsesia loviturii de stat.

Cum în România totul poate fi deja declarat anticonstituțional, de mâine dimineață ne putem trezi că totul poate fi denunțat drept lovitură de stat. Locul întâi pe listă: răsăritul soarelei. Plătit de Moscova, soarele nu mai răsare, ca pe vremea guvernării PD-L, (de) la Apus.

“Trădare! Trădare! De trei ori trădare!”

 • gabriel

  “…dacă infracțiunile majore săvârșite de oamenii/structurile USL în ziua referendumului vor putea fi dovedite…”

  Daca indoialile dvs se refera exclusiv la ce se poate dovedi, nu si la daca si cat s-a fraudat (de exemplu, 8n comuna socrilor mei s-a inregistrat un turism electoral masiv. De ce? Pentru ca au venit sa voteze la ei oameni din doua sate apropiate, carora primarii PDL le interzisese sa voteze. Romanul, ca intotdeauna, a gasit solutia. 🙂 ) eu zic sa stati linistit. Parchetul madamei Kovesi a intrat pe fir aseara si va dovedi si ce s-a savarsit si ce nu s-a savarsit. 🙂
  Da ma intreb si eu ca fraieru, la prezidentialele din 2009, cand PSD a decartat probele cu camionul, unde era parchetul Lulutei? Dormea somnul de veci?

 • Radu Calin Cristea

  Dorin, ce naiv esti?! Cum sa nu fie lovitura de stat? Se poate? As vrea sa-ti amintesc doar ca pe listele electorale de la sectia de vot din incinta Liceului IL Caragiale din Bucuresti a figurat si Gen. (r.) Ion Mihai Pacepa? Nu simti parfum de conspiratie? Daca punem la numaratoare si cei doi subofiteri care au scotocit dupa judecatoarea Aspazia prin banca de date personale usor accesibila oricarui terchea-berchea avem si componenta militara. Ma ajuti in demonstratie cu citarea R. Culcer. Ar mai fi ideea trintirii de catre Eteria uselista a guvernului. Nu sunt probleme! In fond, lovitura de stat poate fi antedatata cu vreo 2 luni si nimerim la tanc peste caderea guvernului MRU. Puristii s-ar mai putea crampona de niste detalii, cum ar fi o lovitura de stat data de parlament sau cum e aia lovitura de stat a puterii impotriva opozitiei. Quittons le sujet…L-am vazut si ascultat acum citeva ceasuri pe Traian Basescu vorbind cu gura plina despre LOVITURA DE STAT! O chestie nu pricep, totusi. Daca acum asistam la o lovitura de stat, atunci, in decembrie ’89, dupa faza pe revolutie, ce a mai fost? S-ar zice ca o predare pasnica a puterii…

 • Dorin Tudoran

  @ gabriel

  Degeaba invocam ce s-a intamplat sau s-ar fi intamplat in 2009. Doar ce este dovedit conteaza. Si dl Baconschi vorbeste de miracolele electorale din 29 iulie 2012 fiindca de Paris 2009 nu-si mai aminteste.
  Eu,unul, sunt linistit, fiindca n-am umblat nici cu minunile PD-L-ului, nici cu minunile USL.

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Calin Cristea

  Oh, parfum simt, dar nu miroase prea bine.
  Dl Basescu poate spune ce doreste, dar eu nu inteleg altceva: daca, in final, a hotarat ca referendumul este ilegal si ca nu vrea sa participe la el, pentru ce are nevoi de un “sediu de campanie”? N-am auzit pana acum de partide sau candidati inidividualui care, neparticipand la alegeri, cheltuiesc totusi bani pe “sedii de campanie”?!?

 • gabriel

  “Eu,unul, sunt linistit, fiindca n-am umblat nici cu minunile PD-L-ului, nici cu minunile USL.”

  Stiu. De-asta im8 permit sa va bat la usa din cand in cand. Imi place felul elegant si inteligent in care va folositi fluierl de arbitru ca sa calmati toti patimasii care vatrec pragul, basisti si antibasisti deopotriva. 🙂

 • OvidiuB

  Toate ca toate, domnule Tudoran, dar cu regretatul Nicolae Dobrin (zis ce-i drept si Gicu) ce-ati avut? 🙂

 • Dorin Tudoran

  @OvidiuB

  Mi-a disparut raspunsul… O iau de la capat…

  L-am cunoscut pe Gicu inainte de a ajunge pe stadionul din… Trivale, care stadion nici nu prea era in Trivale. L-am vazut prima oara la o miuta, pe malul Argesului, langa un… stadion. Buncii mei materni traiau in Stefanesti-Arges (langa Florica Bratienilor). Mergeam cu bicicleta la Pitesti -- 7 kilometri.
  Am si trait cativa ani -- copil fiind in Pitesti. Cand Titit teasca a devenit antrenoe la Pitesti, in vara aceea l-am vizitat de cateva ori. Imi explica — cum explica el tot timpul — cum ar dori el sa mearga cuplul Dobrin-Troi.
  …Probabil ca de asta am scris “Gheorghye” in loc de Nicolae… de la Gicu.
  Sa va spun una veche: beau fotbalistii din Pitesti la un barulet situat undeva pe Bulevard (in fapt, strada din centru…) cam vizavi de Casa Armatei, parca. Ziceau sa sunt secretosi cand consumau tescovina (unii dintre ei numai). Cand o comandau, nu-i spuneau tescovina ci “mai da-mi un Tesco del Mondo”…

 • gabriel

  Apropos de serafica Luluta si dobermanul ei, Parchetul General:

  În primul rând, Parchetul General nu a solicitat nimic AEP. „Nouă nu ne-au cerut nimic. Noi am încărcat arhiva şi am trimis-o la firma XOR IT, iar procurorii au luat-o direct de acolo”, ne-a declarat vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ.

  „Procurorii nu aveau nici un drept să preia documentele care aparţin AEP. În acest moment, există un singur organism, o singură persoană juridică şi anume Biroul Electoral Central care răspunde de problemele legate de listele electorale. Cât timp BEC este în funcţiune, nimeni nu are dreptul să se adreseze AEP, această instituţie intrându-şi în rol doar în perioadele în care nu există BEC”, ne-a declarat Ciprian Dobre(PNL), fost membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, actualmente preşedinte al CJ Mureş. Cum BEC este încă în funcţiune (cotidianul.ro a verificat şi i s-a confirmat că BEC pentru referendumul din 29 iulie nu a fost încă desfiinţat – n.a.), nimeni nu avea de ce să apeleze la AEP sau la orice altă firmă aflată în raporturi juridice cu instituţia. Aici avem deci caracterul ilegal al acţiunii procurorilor. Mai mult, în comunicatul Parchetului General se spune că instituţia s-a autosesizat în urma comunicatului CCR privind „datele contradictorii” pe pe listele electorale. Numai că procurorii nu au cum să stabilescă dacă pe listele electorale au fost morţi sau alte persoane fără drept de vot. Din acest punct de vedere, din nou, Parchetul General încearcă să mascheze adevărata sa acţiune, aceea de a „diminua” forţat numărul celor care au votat.

  Conform legislaţiei electorale, procurorii pot interveni în două situaţii în procesul electoral. Într-o primă fază ei pot deschide dosare penale pentru sesizările primite de la poliţie sau de la alte persoane competente în timpul campaniei electorale şi în ziua votării. Or, în această situaţie, nu se impune preluarea integrala a listelor electorale permanente şi suplimentare, ci eventual, în caz de vot dublu, se pot solicita doar listele din secţia de votare unde a votat presupusul acuzat şi din secţia votare de domiciliu a persoanei respective. Şi, repetăm, preluarea nu se face de la AEP, ci de la BEC, atât timp cât acest organism nu este dizolvat.

  Parchetul General mai poate deschide dosare penale -- ulterior zilei votării şi desfiinţării BEC -- în urma sesizărilor venite de la AEP, dar şi în această situaţie se preiau doar listele electorale care au legătură cu persoanele care fac obiectul sesizării. sursa:cotidianul.ro

 • OvidiuB

  Lumea e mica, domnule Tudoran 🙂 Parintii mei s-au mutat cam de 7 ani in Stefanesti-Arges, dupa ce locuisera 3 ani la 2 strazi de stadionul Trivale. Iar chiar langa stadionul Trivale e si locul unde este ingropat Gicu Dobrin -- am fost la acel cimitir la 2 saptamani dupa moartea sa si n-am vazut niciodata nimic asemanator cu ce-am vazut acolo. Omul a fost…”one of a kind”, intr-adevar (desi, de buna seama, eu vorbesc din auzite, fara sa-l fi vazut jucand).

 • Dorin Tudoran

  @OvidiuB
  “Gascanul”, in afara de geniu, avea si un fel de umor special. mi-l amintesc in perioada in care se saturase sa raspunda acuzatiilor ca bea prea mult. A hotarat sa spuna ca el nu bea cine stie ce sau chiar mai deloc. Deci, intr-un interviu, a raspuns cam asa: “Acum, gandeste-te si dumneata. Daca eu as fi baut la viata mea, cum spun unii, mai eram eu acum in viata?”…
  Cred ca interviul a aparut cand era deja cu un picior in groapa. A…fentat-o ce a fentat-o, dar…
  Week-end linistit -- trebuie ca e foarte frumos acum, seara, in Trivael; daca nu e prea cald inca…

 • OvidiuB

  Seara, si in Trivale, dar mai ales in Stefanesti -- se lasa o racoare dumnezeiasca…numai pe noi aici, in Bucuresti, ne-a pedepsit cineva cu dogoarea asta.

  Numai bine.

 • @Dorin Tudoran Stiti ce ma intriga cel mai mult este sintagma “lovitura de stat parlamentara” Daca aceasta “constructie verbala” venea de la un politician spuneam : da un politician caruia ii plac “comparatiile suprarealiste” Dar venita de la cineva care isi aroga drepturile de cel mai fioros anticomunist si analist politic Suna ca dracu vorba lu Petre Roman.

  In rest cam mult oportunism si lipsa de masura cam de ambele parti.

  Cat priveste Rodica Culcer si altii ca ea care striga “vin rusii” incep sa apar ca in poveste Petrica si Lupul. Le-a mers odata cu Geoana versus Basescu si isi inchipiui ca va merge intotdeauna . Spre norocul nostru lupul nu este real asa ca povestea ar trebui rescrisa.

 • @) Dorin Tudoran

  Perfect. Nu prea vad ce-as mai putea comenta/adauga. Cel mult, in privinta lui Dobrin, pe care virsta m-a ajutat sa-l pot vedea jucind, chiar aici la Iasi, de citeva ori, ca echipa asta a mai fost si-n prima divizie uneori! Si, probabil, toti politrucii astia pe care-i critic din 1990 incoace, n-au primit laolalta atitea injuraturi cite a primit Nea Angelo pentru ca nu l-a lasat sa joace in Mexic…

 • Spuneti ca nu ati umblat cu minunile USL-iste, nici cu cele PDL-iste. Dar va scapa ceva: jocul a inceput conform listelor electorale (gresite sau nu) existente. Indiferent carui guvern, caror guverne apartine vina pentru eventualele greseli, cum explicati ca USL contesta propriul referendum, si contesta liste electorale pe care era foarte sigur ca partid(declaratiile anterioare ale lui Rus stau marturie) inaintea referendumului? Si mie mi-ar place sa joc poker, si sa fac cartile pana imi convin, iar daca totusi nu castig sa spun ca kocul a fost gresit, si mai joc o data. Ce pacat ca nu ma lasa partenerii, daca intelegeti vreau sa spun.

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Gascanu’ vs Nea Angelo… Parerile raman diferite… Amea, dupa ce am vorbit nu doar cu amandoi, dar si cu altii care au fost acolo: Gascanu’ a fost un pic mai vinovat… Altitudinea si caldura nu l-au ajutat… Greu de spus ce-ar fi facut alt antrenor… Putea sas-i zica: “Nu pre e pregatir, dar il bag maca 20 de minute, ca daca face vreo minune…” Angelo Niculescu nu credea in minuni… Singura lui minune este cea declarat de atatea ori: Cand fac echipa, intai pun pe tabla numele lui Radu N-ller si apoi pun restul echipei… ” Radu N-ller (fostul meu coleg de liceu si de echipa de adolescenti) si Dobrin nu mergeau impreuna prea bine. dece, Dumnezeu stie… Radu tinea mult mingea, Dobrin mai putin, dar era limpede ca amandoi credea u ca “eu sun conducatorul de joc”. Dobrin a avut geniu; Radu o constanta de cronometru. Nea Angelo iubea… cronometrele elvetiene si, in plus credea ca si Dumitrache era un geniu; si a fost… Complicat…

 • Dorin Tudoran

  @ virgil

  Tot ce trebuia sa faca dl Basescu cand a fost invitat in Parlament si acuzat, apoi suspendat temporar prin vot era lucrul urmator: “Consider lucrul pe care l-ati facut aici drept o lovitura de stat si nu o accept. NU am cum sa accept asa ceva…” In schimb, daca nu ma insel, prima declaratie a fost cam asa: “Bine. Mergem la referendum cu adevarul si dreptatea.”

  Repet: dl Basescu se va reintoarce la Cotroceni. O parere…

 • Şerban Foarţă

  Dar pe Dan Coe unde l-aţi lăsat?! Hai, băieţii!

 • @) DT

  Ceea ce nu stia nea Angelo este ca marele Giscan era unul din foarte, foarte rarii fotbalisti din intreaga istorie a jocului care putea face minuni… Dar asta e de-acum!

  Da, probabil se va intoarce, dar nu simt vreo pulsatie optimista din acest motiv…

 • Pingback: M-ai îmbrățișat cu toată ființa ta | Teologie pentru azi()

 • Florin Iaru

  “Oricât de mari ar fi anumite costuri și dacă tot s-a intrat atât de adânc în acest impas, cred că e momentul să aflăm câți cetățeni români sunt, cu adevărat, în viață și câți dintre ei chiar au drept de vot.”
  Da’ cuponul de iulie? Da’ cuponul de septemvrie? da’ cuponul de noiemvrie? da’ alelalte?
  De fapt, Dorin, aici e bătaia peştelui. Ambele tabere se tem ca dracu’ de tămîie de un rezultat valabil. Că nimeni nu ştie cui derveşte adevărul.
  Îndrăznesc să cred că sîntem cam 17,5 de milioane de votanţi. Deci referendumul va fi invalidat.

 • Florin Iaru

  Dorin, ah, comentariile, mamiţo, mă-nnebunesc. Da’ pe bune! Ăsta chiar îţi aparţine şi n-a fost remarcat de nime…
  “N-am auzit pana acum de partide sau candidati inidividualui care, neparticipand la alegeri, cheltuiesc totusi bani pe “sedii de campanie”?!?” E exact definiţia actualei lovituri de stat.

 • InimaRea

  Acum, doar despre “Răţuşca cea Urită” -- CCR (despre Gicu, al’dat’).
  Măi oameni buni, ‘ai să vedem nişte chestii:
  -- ţara asta nu mai are guvern, preşedinte, parlament -- e condusă de CCR ca de o Cupolă.
  Cînd s-a hotărît că Ro are nevoie de o curte constituţională, capii politici au zis “Da, dar să fie răţuşcă”: constituţional, să-noate-n ape tulburi, iar pe uscat să meargă legănat -- Stînga-Dreapta.
  Putea fi o răţuşcă performantă dar a ieşit urîtă căci, altfel, nu putea fi oprită cu “Las-o jos că măcăne!” Ştiţi că urîta e mai rău văzută decît proasta -- aia măcar arată bine. Aşa c-a fost urîţită -- împestriţată de nici răţuşcă nu poţi spune că mai e, ci o combinaţie între pinguin, gîscă şi morsă (foarte important! Aveţi a vedea de ce).
  Care-i rostul unei curţi constituţionale? Să verifice constituţionalitatea actelor politice, guvernamentale, prezidenţiale -- bravo!
  Aici, a fost o-ntreagă discuţie: Domn’e, dacă nu-i scoatem un ochi, o să vadă tot. Şi nu e bine. Dar nici s-o scoatem chioară nu se poate. Să iasă şaşie. Cît de şaşie, a-ntrebat unu’. După algoritm, a fost soluţia -- cine-i la putere, prinde ochiul zdravăn, opoziţia -- pe celălalt.
  Oameni socotiţi, părerea mea -- dar nu de tot. Fiindcă se-ntîmplă că mandatul membrilor Curţii nu poate ţine pasul cu alternanţa la guvernare, schimbarea majorităţii parlamentare, nici măcar cu alegerile nu poate. Aşa că strabismul ei altminteri judicios conceput creează probleme. Ca acum: 5 sînt ai fostei guvernări (pinguinii) 3 -- ai actualei (gîştele) unu e al morsei. Cînd normal ar fi fost ca, imediat după “lovitura de stat”, gîştele să devină majoritare, morsa să dispară să le facă loc. Iar pinguini, unu-doi, de sanchi. Atunci, hotărîrile Răţuştei ar fi fost corecte, n-ar mai fi lăsat loc de-ntors. Bunăoară, Băsescu era demis pînă acum, nu-şi bătea nimeni capul cu cvorumul.
  Aşa insă, a fost posibil miracolul: aberaţia genetică numită CCR -- dar cunoscută ca Răţuşca cea Urîtă -- a spart barierele izomorfismului şi a căpătat conştiinţă de sine. Pinguinii, gîştele şi morsa au realizat faptul că, constituindu-se într-o singură specie -- Răţuşcă, să schimbe porecla în renume -- capătă o putere formidabilă asupra genitorilor trecuţi, prezenţi şi viitori. Dintr-o eroare -- adevărat, dar dracu’ i-a pus pe pedelei să ceară UE, lumii şi lui Darwin însuşi ca Răţuşca să fie lăsată-n pace, să-şi îndeplinească rolul? Uite că Răţuşca şi-l ia în serios şi pune şaua şi pe apărători, şi pe violatori.
  Oricît s-ar fi documentat Europa -- şi orice tehnică de investigaţie ar fi pus la bătaie -- tot n-ar fi dus-o capu’ că un organ consultativ -- fie el şi constituţional-consultativ, se poate transforma într-unul unind în doar 9 membri “cele 3 puteri ale statului”. Europa era cu ochii pe guvernarea USL -- să respecte separarea puterilor în stat -- apărînd, astfel, statul de drept. O toantă, Europa asta -- pune botu’ la vrăjeală: argumente, liste, corectitudinea votului; acum -- şi la renumărarea viilor şi morţilor votători.
  Cineva a fost mentalist, în toată povestea asta. Şi de l-aş şti, nu v-aş spune cine-i dar nu-l ştiu -- şi mor de ciudă!

 • Crisanta

  Speram că 29 iulie 2012 va fi finish-ul și voi fi scutită să mai văd așa de multe mizerii, dar dacă credeți că ziua 29 iulie va mai dura „câțiva ani“ mă termină. Încerc să-mi alung spaima gândindu-mă la câtă dreptate are Einstein referitor la relativitatea timpului. O zi poate dura chiar câțiva ani. Ce ne-ai făcut bătrâne Albert!
  Revenind la realitate poate că aveți dreptate; CCR fiind numită pe criterii politice probabil își va arăta recunoștința pentru cei care i-au plantat acolo. Până la un verdict doamnele Angela și Viviane, precum și domnii Mark și José ne vor mai da „indicații prețioase“. Oare așa arată democrația europeană? În care alt stat domnului Mark Gitenstein nu i s-ar fi făcut bagajele?
  Pentru ceilalți sfătuitori putem să le recomandăm să ne cam scutească pentru că Europa, prin aportul lor, nu stă pe roze.
  Rodica Culcer după ce CV colorat are vă mai mirați că se da așa zglobie cu „Vocea Rusiei“? Despre Mihail Neamțu numai la simpla rostire (sau scriere) a numelui său mă cuprinde teama: dacă l-ar fi scăpat Moni de la fereastră și cădea peste cei 8-10 suporteri ai d-lui Băsescu? Ar fi murit cu degetele în formă de V fără să știe despre ce victorie este vorba. (Parcă are un oareșce partid.)
  În încheiere, vă rog să-mi permite-ți, ca penultima frază din articolul dumneavoastră să-l modific olecuță: Singura lovitură de stat ESTE încercarea unora de a inocula în mentalul colectiv obsesia unei lovituri de stat.

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru
  Asta am spus si eu: va fi invalidat si dl Basescu se intoarce la Cotroceni. Ranile vor ramane larg deschis, echipele de zgomot vor lucra pana la… cangrena si apoi tot unul dintre acesti gargaragii va veni sa intrebe inca o data: “Cum s-a ajuns aici?”

 • Gheorghe Campeanu

  Savuroasa stirea ca gen. (ret. ?) Pacepa cutreiera pe coridoarele unde mi-am facut primii sase ani de scoala! Poate ca avind privirea fixata prea indelung pe orizonturi, a vazut rosu. Ma intreb, daca prin absurd, s-ar przenta la “pebliscit” cum ar putea fi identificat cu biroul populatiei, date fiind prezumptivele operatii plastice la vizaj.
  Iata un link util pt. dl. general sau toti cei care au votat in contumacie:

  http://www.apador.org/blog/cum-poti-verifica-daca-cnp-ul-tau-a-votat-fara-tine/

 • Radu Calin Cristea

  Daca-mi permiteti o interventie subiectiva -- dat fiind ca vorbesc despre un fost coleg de serviciu -- as atrage respectuos atentia ca nea Angelo l-a nedreptatit si pe Raducanu Necula. Pai primea Rica-Inima-de-Leu golul luat printre picioare de Adamache in meciul cu Anglia? Oricum, Dorin ospitalierul cred ca traieste o experienta unica. Nu stiu daca i s-a mai intimplat ca o postare a lui pe o tema sa iste comentarii atit de insufletite transferate pe tarim fotbalistic. Ii ramin recunoscator lui Serban Foarta ca nu l-a uitat pe Dan Coe. D.C. fost gasit spinzurat in fata apartamentului din Koln la citeva zile dupa ce atacase regimul Ceausescu la “Europa Libera”. Ciudata coincidenta, nu-i asa?

 • Eu nu cred ca toata “garagara” asta oparitoare a fost chiar degeaba si nici ca va ea continua, din septembrie, exact in aceeasi forma. Chiar daca dl Basescu se va intoarce la Cotroceni -- prin invalidarea referendumului -- nimic nu va mai fi cum a fost, nici pentru domnia-sa, nici pentru oponentii domniei-sale, nici pentru fiecare dintre noi si nici chiar pentru Occident si super-mediile lui de informare!

  In primul rand, noi avem sansa de-a afla pentru prima oara dupa ’89 cam cati mai suntem cu adevarat; iar marimea populatiei unei tari e, mai mult sau ai putin, o componenta a identitatii ei de-a lungul si de-a latul mapamondului.

  De va reveni la Cotroceni, Traian Basescu se va intoarce cu o imagine facuta praf -- si la intern si, unde e mai dureros pentru sustinatorii dumnealui (care vor fi si ei nevoiti sa-si schimbe repertoriul), si la extern! In zilele din urma presa occidentala a devenit la fel de necrutatoare cu dl TB. cum a fost in ultima vreme si cum va continua o vreme sa fie si cu oponentii dumnealui. Votul din 29 iulie, chiar daca nu l-a dat jos, l-a delegitimat si i-a pus in fata oglinda anemicului suport popular de care se mai ‘bucura”. Din punctul asta de vedere, votul diasporei a fost chiar mai devastator !

  Daca dl Basescu se intoarce la Cotroceni, ceea ce deocamdata inclin si eu sa cred, nici tabara uselista nu va putea iesi din vara asta la fel cum a intrat. Dezamagirile, indignarile si frustrarile produse zilele astea de felul dezlanat, cu iz de improvizatie, -- si aia cu delay! -- , cu care si-a jucat partitura nu vor putea trece ca un simplu frison, ca si cum nici n-ar fi fost.

  Intr-un fel, toti suntemn partasi la un fel de drama nationala jucata “pe repede inainte”. O piesa care ne-a smuls mastile si ne-a aratat lumii intregi asa cum suntem noi de fapt. Iar lumea nu se va mai putea preface ca nu ne-a vazut, in sfarsit, exact cum banuia de mult ca am arata fara farduri!

  Asta nu inseamna ca ne va fi mai bine, dar cu iluziile moarte si cu armele propagandei tocite, pregatiti pentru tot ce-i mai rau, vom suporta poate mai usor, cu mai multa maturitate, ceea ce va veni.

 • InimaRea

  Problema lui Angelo Niculescu -- “Dom Profesor” -- n-a fost elveţianismul ci dinamovismul. Tehnica dinamoviştilor din Naţională -- cu Dinu căpitan de plai, nu cu Radu Nw -- era să-i dea Gîscanului pasele la piept, cînd i le dădeau, că-l cam ocoleau în joc. Nu-i deloc de neglijat rolul lui Lucescu (căpitanul echipei, deh…) care, înainte de a fi mare antrenor, era -- ca jucător -- un pui de lele dinamovist. I-a trecut cînd s-a dus la Corvinul, apoi iar l-a pocnit şi a adus jumătate din echipa aia în ograda lui Dinamo.
  Am avut două naţionale care puteau cîştiga Mondialele -- în 1970 şi-n 1994. După mine, Generaţia de Aur a fost la Guadalajara, nu în SUA. Ceea ce nu-neamnă că Iordănescu n-a fost mai prost antrenor ca Niculescu, fiindcă primul s-a temut de glorie, celălalt -- doar de băgătorii de seamă care i-au făcut echipa în Mexic. Sigur ca “Dom Profesor” ar fi avut nevoie de un curaj nebun, să treacă peste ifosele “conducătorilor delegaţiei” şi să joace -- măcar cu Brazilia -- cu Dobrin şi Tamango, de la-nceput (că amîndoi au fost pe lista neagră, nu? Or, la 3-0 pentru Brazilia, Niculescu l-a putut scoate pe bietul Adamache şi l-a putut băga pe Tamango. Dar în loc să-l bage şi pe Dobrin, l-a pe Tătaru II, un fel de Torje de azi.
  Sigur că Dobrin şi Tamango au sărit gardul şi s-au dus să se răcorească. Înainte de a fi un văzut în asta indisciplină sportivă, “conducătorii delegaţiei” au văzut tentativă de “a rămîne ilegal în străinătate”. Fiindcă s-au întors în cantonament şi n-au cerut azil politic, li s-a pus în cîrcă doar greşeala politică -- ceva care nu te mai lăsa să joci fotbal la natională.
  După Mexic, Dobrin n-a mai vrut să vină la naţională. Acelaşi om, caruia i-a ţîţîit fundu’ de frica securiştilor care-i păzeau pe toţi, la Guadalajara, l-a sunat pe Gicu şi l-a chemat pentru meciul cu Portugalia (parcă, de acasă) spunîndu-i “Te rog eu, bine”?
  Din amintirile lui Dobrin, cel mai mult m-a afectat asta: Îmi plăcea grozav Mopsu’ (Dumitrache). Din păcate, n-am apucat să jucăm niciodată împreună la naţională.
  Dinamoviştilor, Dobrin le-a plătit-o chiar în Ştefan cel Mare, cînd le-a suflat titlul de sub nas, cum i-a suflat mingea lui Sătmăreanu II. Dar noi am rămas cu regretul că n-a fost Gicu în iarbă, la 3-2 pentru Brazilia. Bine c-a fost Tătaru II (fie iertat!)
  Aşa se face că Dembrovski are statuie în Mexic, nu Dobrin ori Dumitrache. Dacă juca Dobrin aveam măcar performanţa de a ieşi din grupe şi-ncă înaintea Braziliei -- cinstit, fiindcă avea o echipă, acolo, sub a noastră. Nu mai zic că-n primul meci -- cu Anglia (0-0) -- îi băteam pe englezi de le mergeau fulgii. Aşa, ne-am mulţumit cu puţin -- l-a-ntors Dumitrache de 3 ori pe Bobby Moore ca-n categoria Onoare, şi-a fost 0-0.
  Relaţia lui Dobrin cu Titi Teaşcă a fost cam aşa: cînd cerea Teaşcă ture de stadion, Gicu cerea bicicletă să le poată face. Iar echipa care a făcut meciul cu Panatinaikos -- cu fabulosul gol al lui Troi, din pasa pe spate a lui Dobrin -- era antrenată de Halagian, un tip care-şi cunoştea lungu’ nasului. După ce a ajuns şi ăsta la Steaua -- ca şi Teaşcă, de altfel, şi tot după el, ca şi la FC Argeş -- i s-a urcat la cap că era antrenor. Numai că n-a făcut nici unul purici acolo, că erau prea mulţi generali pe metrul pătrat. Singurul care a putut a fost Jenei -- pe linia lui Pişti Covaci.

 • Revenire
  Parca as schimba ceva din ultima fraza. In loc de “cu mai multa maturitate”, as zice, cu mai putina isterie. Mi se pare o formulare mult mai prudenta.

 • Florin Iaru

  Dorin, din nefericire, una dintre tabere are un aparat de propagandă la care cealaltă tabără nici nu poate să viseze. Nenorocirea e că aceşti propagandişti sînt surzi ca nişte cărămizi, orbi ca nişte prezervative şi fanatici. Nu ştiu cu ce să le compar fanatismul…

 • Dorin Tudoran

  @Radu Calin Cristea

  Am batut mingea de cateva ori si cu marele Dan Coe, la Strandul tineretului, unde manager era viitotul regizor de film Constantin Vaeni, care dormea intr-o camaruta langa bazin…
  Nu sufar de “scenarita” sau “complotita”, dar Dan Coe era un leu de om. Greu de crezut ca s-a spanzurat. Pe de alta parte, prieteni buni din Germania, care-l intalnisera si ajutasera, mi-au spus ca era extrem de deprimat. Crezuse ca va gasi ceva de lucru -- nu prea a gasit, si pentru un om cu mandria lui..

  Rica?

  Poate ca nu lua golul luat printre picioare de Adamache, dar putea face altele.. De pilda: ar fi putut sa faca exact ce a facut, pe 23 August, intr-un meci de pomina cu Cehoslovacia. Daca nu era raposatu Gicu sa dea un gol cu capul (?!? probabil ca va fi dat gol cu capul de vreo patru ori in toata cariera) de jos, in cadere, langa bara, eram eliminati…

  Judecatile retroactive & cu “daca” sunt foarte parsive…
  Week-end placut si, daca se poate, fara… arestari.

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru

  Nu sunt nici orbi, nici surzi. Sunt niste javre -- mercenari. M-ai certat candva in legatura cu una dintre jigodii (stiu, era greu sa crezi atunci…); uita-te la el (adica la jigodie…).

 • Cinic

  O tempoara,o mores !
  Oricit de cinic ma dau,m-ati tusat rau cu amintirile despre Gicu si ’70!
  Eram un ciutan de 13 ani si am vazut meciurile ,tirziu dupa miezu noptii,la un unchi mai instarit si microbist(la tzara pe vremea aia erau extrem de putine tvuri)
  De atunci am abandonat UTA arad si sint suporter infocat FC.Arges!
  Sint faze antologice cu gicu! pe linga cea cu Panatinaikos, cea cu Turcia cred, cind pe o zloata perfecta,gicu ,intr-o balta de plutea mingea,asteptat la iesire de trei adversari,baga picioru si o lifteaza spre un coechipier!
  Avea sclipiri de geniu,gicu.
  Apropo,dupa golul lui Dobrin,Ricone l-a pupat apasat zicind in limbajul lui: saru-mana boierule!
  Despre nimicnicia clipei,nu vreau sa-mi mai amintesc(si fotbalistica dar mai ales politica)vorba unuia:niste prostanaci.
  Culmea ca si ”evaluatoru” a intrat de data asta in aceeas categorie!

 • InimaRea

  Pentru apărătorii statului de drept al lui Băsescu, ceva instructiv
  http://www.realitatea.net/dezvaluiri-incendiare-mapn-isarescu-ungureanu-kelemen-kovesi-blejnar-cu-grade-obtinute-cu-nereguli_981596.html
  Aveţi idee de ce trebuie sa ajungă toţi colonei? Gradul de colonel e ca bacu’ pentru viitorii generali.
  Şi cine-i şeful tuturor generalilor? Uite-aşa se pune de o juntă militară “în rezervă” dar activă-n draci.
  Bine, intoxicarea asta vine de la MApN, unul din participanţii la lovitura de stat.

 • Tot discursul public din această campanie electorală stă sub semnul enormității. Grosolănia asta cu “lovitura de stat” a fost enunțată (mă mir că nu-l bușea râsul) special ca să se poată invoca altă enormitate, cea a boicotului. De parcă s-ar fi votat dacă exterminăm țiganii. Și la suspendarea din 2007 a fost invocată tot o lovitură de stat, dacă îmi aduc bine aminte. Dar suspendarea președintelui este articol de constituție (Art. 95) ai zice că în România puciul este legiferat.
  Atunci să continuăm pe linia enormului și să spunem și că încercarea de reveni în funcția de președinte cu 11%, cu amenințări și cu negarea suspendării seamănă chiar mai mult cu definiția clasică a puciului. O minoritate care încearcă să acceadă la putere fără să fi câștigat alegeri (în cazul nostru, referendumul)

 • Crisanta

  Dumneavoastră ați afirmat „cred în flerul dlui Băsescu“. Cu tot respectul pentru ceea ce credeți, dar eu nici măcar în flerul lui nu mai cred. Infracțiuni la referendum au fost și vor mai fi, dar ca aceea din Franța anului 2009, când se vota la 3 secunde, cu siguranță nu. Întoarcerea „fiului risipitor“ la Cotroceni este imposibilă dacă ținem seama de cei 8,5 mil. care practic reprezintă masa reală de votanți.
  Nu-i suspectez pe cei de la USL de prea multă inteligență, dar de data asta au avut un scenariu excelent. Să ne gândim că atunci când PDL-ul cu o lună înaintea desfășurării referendumului strigau cât îi ținea gura că s-au fraudat alegerile li se rupeau inimile d-lor Angela și Viviane și d-lor José și Mark. Prin acest scenariu le-a dat impresia că au câștigat prin boicotul ungurilor și PDL-iștilor din structuri care au boicotat referendumul la îndemnul acelui duo de tristă amintire Băsescu-Orban. A urmat o noapte de euforie când au sărit în sus (ca Geoană), s-au înfățișat pe fereastră ca niște mușcate și mușcați și au declarat ce alegeri corecte au fost.
  Acum situația se va așeza în tiparele realității care vor fi indubitabile și pentru Merkel, Gitenstein, Barroso și Reding. Poate într-un viitor vom ști să și expulzăm pe ambasadorii care-și depășesc cu nerușinare misiunile și vom ști ce să facem când ni se vor mai da indicații prețioase gen democrație occidentală și liste cu observații.

 • Excelent articol. Pacat ca doar putini dintre intelectualii de marca ai Romaniei se implica in acest scandal care, ne place sau nu, ne va afecta viata nu numai pentru urmatorii doi ani (in cazul revenirii la Cotroceni a lui Basescu Traian). Campul de lupta pare ocupat de catre multimea cata frunza, cata iarba, a dependentilor de ICR sau de sursele bugerare controlate pana acum ceva vreme de catre portocalioți.

 • alex

  Din ce lume faceti parte ? Nu ma asteptam la prestigiul pe care-l aveti sa fiti cetatean antenian, intr-o zona intunecata a tarii numita Anteneida.Doar o parere si restul il puteti deduce singur …

 • Dorin Tudoran

  @ alex
  Daca asta intelegeti citind acest blog, nu am la randu-mi decat o parere, restul il puteti deduce singur: alex, desi cu nume atat de frumos, sunteti un dobitoc.

 • @) DT

  Dupa stil, pare sa vina inliniedreapta si e adevarat -- acolo e o puternica aglomeratie de dobitoace… Intr-adevar, pacat de nume, dar nu ne costa nimic sa banuim ca e un pseudonim, asa ca un fel de eu al dorintei…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Javre ordinare. Multe dintre ele traiesc chiar pe aici. In week-endul trecut mia- descris cineva cateva dintre exemplarele ce populeaza un grup de asemenea imbecili chiar in zona “m,etropolitana a Washingtonului”. O davada in plus ca, pentru a fi o javra, nu trebuie sa traiesti doar intr-un anume loc…

 • Daca_nu_nu

  Javre, javre, dar de se-ntâmplă să nimereşti 3-4 de-ăştia într-o zi asaltându-te, apoi ăla eşti: te umplu de venin de nu-ţi revii într-o săptămână! Boală grea asta la români: plin de „pricepuţi” care „ştiu” ei mai bine cine/ce/cum eşti, „din ce lume faci parte” etc. etc. etc…

 • @) DT

  Cu siguranta, frate. Descartes credea ca bunul simt e democratic impartit la toata lumea, dsi dincoace si doncolo de Pirinei, insa javrosenia, ca sa spun asa, e infinit mai bine impartita!

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Rapandula
  Of, uitai: dupa sucesul la locale, a fost rein(n)viat sinucisul din vecelul trenului,așa ca, mamito, “Goe”liada a fost relansata in forța.

 • Radu Calin Cristea

  Dorin, revin provocat de tine cu acea memorabila faza cu Rica. Conduceam Cehoslovacia cu 1-0. Rica ii paseaza, nebuneste, lui Ceapkovici, aflat aproape de linia de 16 metri, care egaleaza. Rica se prabuseste in iarba. Dinu se apleaca asupra lui si il incurajeaza. La cealalta poarta, peste citeva zeci de secunde, Lucescu centreaza de pe dreapta si Dobrin marcheaza un gol magic cu capul, de sub bratul unui fundas. Aud si acum vocea lui Topescu, dupa un moment de uluiala: “Dobrin, Dobrin!” Tribuna sare in aer. Mi-a povestit mai tirziu Lucescu ca Rica a refuzat sa creada ca e gol si a tot zacut cu fata in iarba. L-a desteptat acelasi Dinu cu o injuratura de la mama ei. Apoi a fost un alt moment care nu s-a vazut la televizor. Rica devenise exaltat datorita rasturnarii situatiei si il tot ruga pe Dinu sa-l lase sa-l imbratiseze, in plin joc, pe Giscanu care il scosese din belea. L-a potolit alta injuratura. Am cistigat, totusi… Promit sa nu mai revin cu obsesii fotbalistice. Dixit!

 • neamtu tiganu

  nici eu nu mi-am putut imagina ca ticalosia poate atinge asemenea nivel. Incepe cu-njuraturi, monitorizare, continua cu blesteme, clonari, continua cu amenintari, pina la a-ti sicana familia.
  Nu stiu cum va vine voua, da mie-mi vine uneori sa-mi bag … pixu-n toata chestia asta si sa uit unde m-am nascut si chiar sa uit lb. romana. N-o fac pt. ca vad, totusi, ca mai exista oameni minunati, Marcela, de ex, hai nu te-nrosi, fiind unu dintre cei putini.

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran
  Apoi, s-ar putea să-i fi reînviat -- da, da, cu doi „n”, ha, ha, ha!!!
  Dar de-i adevărat ce scrie-aci, în linkul ăsta, şi-or bătutără băeţii ăştia palma, s-au agitatără fără rost alde dl Goe cu ai lui, că jocurile s-au făcutără într-altă parte şi fără ca ei să ştie…

  http://www.cotidianul.ro/ponta-blat-cu-basescu-sau-gafa-de-zile-mari-190527/

 • Daca_nu_nu

  @) Neamţu
  Ba nu te supăra pe limba română, că nu are ea nicio vină, săraca…

 • @Dorin Tudoran #41

  Daca ar exista numai una, n-am avea decat sa am compatimim cu dvs. , atenuandu-i, poate, efectele. Dar se pare ca exista cate una ori chiar mai multe pentru fiecare. Eu tocmai am inchis telefonul dupa o… convorbire (?!) cu un asemenea specimen, dupa care m-am dus glontz la cutia cu imigran. Unele par sa fi dezvoltat asa o forma de delir sistematizat, imposibil de zdruncinat, si refuleaza (printr-un mecanism aproape inconstient) toate evidentele care nu mai incap in puzzle-ul lor absurd.

 • @) Dorin Tudoran

  Master, un nou articol despre “Eu, fiul lor” tocmai a aparut in Cultura. Linkul mai jos

  http://revistacultura.ro/nou/2012/07/vitregii-dorin-tudoran-si-unchiul-secu/

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Multam. Mare surpriza. Sincer.

 • @) DT

  Cu mare placere. Stiu ca e mare surpriza, stiu si de ce… Dar stii si tu cum sint ardelenii, le ia oleaca de vreme ca sa inteleaga ce si cum-ul unei chestii… Daca nu cumva o va fi patit-o si AB cu nebuna/nebunele!

 • Daca_nu_nu

  Aparte: Iar are ce are cu ardelenii…
  Tare: Heeeeeeei!!!

 • Supreme Court

  Dumneavoastra faceti haz de necaz si sunteti prea ingaduitor cu Basescu, Blaga et co.

  Chiar daca USL nu este sfanta, in cazul suspendarii a procedat mult mai corect decat Basescu si slugile lui: nu a inventat voturi, nu a mituit alegetorii, nici macar nu a actualizat listele electorale inainte de referendum — listele ar fi trebuit fie actualizate, fie declarate de MAI ca depasite inainte de referemdum.

  Daca puteti informa oficiallii americani despre ce se petrece cu adevarat in Romania, astfel incat SUA sa afirme sprijunul pentru democratie, nu pentru o persoana, ar fi un gest apreciat.

 • Pingback: O nouă lovitură de stat: soarele nu mai răsare de la Apus! « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • mihaela grancea

  Ceea ce m-a stupefiat, zilele acestea, a fost “metodologia” condamnarii apriorice. Se condamna, cu cele mai teribile “amnezii”, ceea ce USL-ul nu a facut inca, dar cica “o sa faca”. vE ca si cand pdl-istii stiu mai bine decat uselistii ceea ce acestia au de cand sa faca pentru a “duce Romania la dezastru”.
  E, in primul rand, de cateva luni, dar foarte vizibil dupa referendum, un razboi mediatic. Intre timp, PDl-ul are aprijinul traditional al B1, dar si al ambiguitatilor Realitatii (asa am constatat versatilitatea domnului Burezeanu), ubicuitatea Digi Tv si…noile posturi Transilvania Look si Transilvania Live. Dar si Antenele au ramas, evidet, partizane, pe frontul mediatic. Asa ca tema loviturii de stat a devenit, in aceasta media, una curenta.
  In rest, am constatat ca in cazul Romaniei prognezele nu sunt coerente, aici hazardul are, a avut intotdeauna, un rol mult prea mare. Imprevizibilul, “vremurile interesante”, din nefericire, se repeta. Desi, istoria, in mare, nu se repeta.
  MG

 • Pingback: Dorin Tudoran: O nouă lovitură de stat: soarele nu mai răsare de la Apus! « Blogul galben al lui Gondolin (Radu Zlati)()

 • InimaRea

  Suportaţi o veste bună? Am ajuns la concluzia că s-a produs o lovitură de stat. Da, ladies & genlemen, au dreptate bocitoarele portocalii -- se prăbuşeşte statul la care “clasa politică” a lucrat peste 20 de ani, pînă a ajuns butaforie potemkiană.
  Discuţia de azi, pe tema demisiei a doi miniştri importanţi pentru soarta revizuirii listelor electorale permanente, a relevat un adevăr de o cruzime fără precedent democratic: numărul exagerat de pe listele electoale permanente a fost în folosul tuturor candidaţilor şi partidelor care i-au susţinut. Evident, nu şi în folosul populaţiei votătoare dar ăsta-i rostul politicii -- nu? -- “să-l facă” pe cetăţeanul de rînd.
  Astfel: numărul consilierilor (comunali, citadini, judeţeni) tinde către dublul meritat prin norma de reprezentare leguită.
  O armată de hoţi, şpăgari, traficanţi de influenţă, jmekeri dedulciţi la afaceri private pe bani publici, plătiţi din banul public pentru a jefui bugetul mai ceva ca-n filmele cu hold-up. O clasă aparte, transpartinică prin lipsă de scurpule, lăcomie, imoralitate penală.
  Adevărat, “pieptănarea” listelor electorale permanente pune în pericol “statul lor”, fiindcă le ameninţă organizarea jafului proiectat şi pus în operă la nivel naţional. Practic, dacă reies cu 2-3 milioane de persoane mai puţine decît acum, trebuie refăcut şi calculul cu consilierii, trebuie alte alegeri locale -- practic, cam o treime din consilierimea parazitară a statului român riscă să rămînă fără obiectul muncii. Vă daţi seama ce bătălii ar fi în interiorul “clasei politice” pentru a rămîne, cînd alternativa e moartea politică -- de aici, economică, moartea pur şi simplu?
  Astfel: scade dramatic posbilitatea furtului electoral. “Căpşunarii”, care numai grija alegerilor din ţară n-o aveau, nu mai pot vota fără s-o ştie. Poate ştiţi, poate nu, dar în comisiile electorale se fura după algoritm, după închiderea urnelor. Toţi reprezentanţii partidelor participau la licitaţia voturilor “neexprimate” şi, în funcţie de forţa de persuasiune a unui ori altuia, comerţul ieşea potrivit algoritmului ori după voia celui mai tare.
  Gîndiţi-vă că sînt minimum 3 mil. de voturi în joc -- o adevărată armată de teracotă a timpurilor noastre, de o inestimabilă valoare electorală.
  Astfel: principalii indicatori macroeconomici stăteau în pixul ministrului Finanţelor, care jongla cu PIB -- şi, de aici, cu tot felul de balanţe de plăţi. Reprezentanţii finanţei mondiale veneau, citeau, bifau şi plecau -- ce să facă, să ne facă ei recensămîntul? Lucrau cu materialul clientului -- conştienţi că era escroc dar, în Lumea a III-a, e inevitabil contacul cu escrocii, totul e să le impui condiţii de plată care să te scoată la vopsea. Nu contează cine achită nota de plată, afacerile sînt afaceri.
  Demersul USL e sinucigaş -- cum a fost şi cel al lui Băsescu, de a-şi da foc la valiză, asmuţind DNA pe unii dintre “oamenii săi”. Dar e salutar pentru statul român, care poate renaşte din mocirla unei farse “democratice”. Nu cred că, la nivelul conducerii tricefale, s-a calculat pînă la capăt. Dar cred că e bine că nu i-a dus capul să realizeze consecinţele devastatoare pentru “statul lor de drept”, ale acestei aparent aberante măsuri de revizuire a listelor electorale permanente. CCR le-a pus bomba în braţe şi a aprins fitilul. Dacă explodează, e de bine -- oricît de rău ar fi o vreme, pînă se reaşează toate. Dacă se fîsîie, înseamnă ca le-a venit mintea la cap şi aleg să rămînă-n pat cu duşmanul, nu să moară cu el de gît.

 • SENZAŢIONAL! SUPER! PONTA A GĂSIT-O PE ELODIA! Unde a fost ascunsă atâta amar de vreme “Vă rog doar să verificaţi cât mai rapid posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveţi, dacă pe listele electorale permanente la 29 iulie 2012 s-au aflat persoane decedate, fără cetăţenia română sau diverse alte cazuri prevăzute de lege. Dacă veţi reuşi, fără să-l supăraţi pe preşedintele suspendat, să îi scoateţi de pe listă şi pe generalul Pacepa şi pe Elodia Ghinescu, nu poate fi decât în beneficiul şi spre deliciul mass-media”, a fost declaraţia lui Ponta.

 • Ministrul delegat al Administraţiei, Radu Stroe, a declarat duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu şi că acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie.

WP Admin