≡ Menu

O moștenire politică, doi moștenitori și masa succesorală

04.03

Președintele Traian Băsescu se dovedește, încă o dată, “animalul politic” postdecembrist cu cel mai bun instinct – atât de apărare, cât și de atac.

Decizia doamnei Elena Băsescu de a nu candida pentru alegerile europarlamentare din acest an este o lovitură de maestru a dlui Traian Băsescu.

Ea lasă în ofsaid politicieni cu “acareturi” (soții, fiice, iubite, prieteni etc) la Bruxelles cărora încearcă să le prelungească viza de “flotant permanent” la PE.

Lasă în ofsaid și papagali prezidențiali din rasa Elena Udrea, și echipele care au primit ordin de a strânge suta de mii de semnături pentru Elena Băsescu.

În ofsaid se trezesc și oameni ca dl Cristian Preda, al cărui demers pe lângă dna Elena Băsescu de a candida pe lista PMP m-a nedumerit.

Scoate însă dintr-un ofsaid kilometric oameni etichetați (unii pe drept, alții pe nedrept) drept “intelectuali ai lui Băsescu”, spirite neliniștite de orice, dar nu și de ridicolul ”EBA la Bruxelles!”

Contribuția dnei Elena Băsescu la ieșirea dintr-o situație jenant-națională a fost imprudența de a călca pe un bec nu doar roșu, dar și prea fierbinte pentru platfusul politic-intelectual al Domniei sale.

“Becul” se numește Monica Macovei.

Obrăznicia mezinei prezidențiale de a se autoflata și de a o privi de sus pe dna Macovei a trezit reacții pe care “stratega” Elena Băsescu nu avea cum să le bănuiască.

Dna Macovei este o ”nucă tare”, mult prea tare pentru mașina de mestecat succesuri și eșece pe care o reprezintă dna EBA. Un singur Băsescu poate polemiza cu dna Macovei – Traian.

Elena poate doar să tragă cu urechea și să ia notițe.

Două jurnaliste cu simpatii cunoscute pentru proiectul politic legat de numele dlui Traian Băsescu, doamnele Sabina Fati și Andreea Pora, au sancționat prompt momentele create de EBA.

Când o giruetă ca Mihai Neamțu compară laudele aduse dnei Elena Băsescu cu cele aduse Ceaușeștilor, poate fi un semn că vântul nu mai bate, necondiționat, din direcția stabilită.

“Dragă Stolo” și-a luat și el inima în dinți preferând să rostească o bucățică de adevăr despre fata marelui frate devenit un prieten prea platonic: “în cinci ani de zile nu a fost niciodată raportor al PE.”

Dacă ieșirea din scenă nu i-a aparținut dnei Elena Băsescu, felul cum a făcut-o reconfirmă brandul de subțară EBA. I-au trebuit câteva încercări să rostească “testul electoral”, și tot nu sunt sigur că a reușit.

La capitolul ironie ar fi reușit, dar i-a pus din nou piedică dușmanca ei cea mai necruțătoare – limba română, devenită în cazul EBA un soi de Nemesis, zeița răzbunării și a justiției divine:

“Poziţionarea mea pe un loc eligibil m-ar dezonora, aşa cum aţi observat şi dumneavoastră, presa, trocurile imorale sunt rezervate marilor justiţiari.”

Bănuiesc că distinsa oratoare va fi vrut să spună ”justițiabili”, dar nu i-a ieșit. Nicio problemă, are tot viitorul în față – cu un Ph.D., cu tot.

O9.29

Drept e, membrii PMP trebuie să-i rămână recunoscători dnei Elena Băsescu.

Dacă EBA și-ar fi pus mintea cu partidul înființat de președintele Băsescu, candidând independent, PMP nu ar fi putut obține un rezultat care sa-i legitimeze pe membrii formațiunii drept moștenitori ai președintelui:

“Nu puteţi fi urmaşii mei, dacă nu câştigaţi!” Și a câștiga înseamnă, în acest caz, “un scor de două cifre”.

Or, mărturisește cea renunțând la o cursă pe care o câștigase încă înainte de a se da startul: “Nu candidez nici ca independent, pentru că nu vreau să iau 3 sau 4 procente din partidul creat de tatăl meu.”

Reîntorcându-mă de unde am plecat, capacitatea dlui Traian Băsescu de a câștiga mereu, văd în mișcarea de acum a președintelui cel puțin patru posibile câștiguri:

1. Oricât de drag i-ar fi PMP, mai dragă îi este fiica, căci “mai aproape mi-e pielea decât cămașa.” Salvând astăzi pielea politică a fiicei, îi oferă acesteia șansa de a-l moșteni politic. Cândva.

Când? Rămâne de văzut.

2. Cu procentele pe care sigur le-ar fi răpit independenta EBA, membrii PMP pot obține “un scor de două cifre” și să devină, astfel, și ei moștenitori ai președintelui.

3. Mișcarea dlui Băsescu dă foarte bine în afara țării, transmițând mesajul că președintele României știe nu doar să vâneze și să condmane excesele altora, dar e capabil să le stăvilească și pe cele din jurul său.

4. Cum tatăl declară că fiica “este majoră și știe ce face”, EBA va putea fi creditată cu acest pas, tardiv, de bun-simț. Succesul acestui transfer de “credit familial” poate fi periclitat, dacă dna Elena Băsescu va continua să ne spună care europarlamentari români sunt “revitalizați” la Bruxelles de dudui mai tinere.

Părțile lezate de asemenea “deconspirări” de mahala ar putea recurge la metode similare, și, zău, ne-am săturat să tot auzim numele dnei Elena Udrea târât, în chip nedrept și necavaleresc, în asemenea contexte despre “revitalizări” de “interes național”.

Așadar, când alții se arată incapabili să definească moștenirea politică pe care o vor lăsa, președintele Traian Băsescu are, încă de pe acum, și moștenirea, și numele moștenitorilor politici.

Cam pe la toamnă, vom începe să avem o idee și despre bunurile care formează “masa succesorală.”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • mihai rogobete

  Fiat Luxten !

 • InimaRea

  “…zău, ne-am săturat să tot auzim numele dnei Elena Udrea târât, în chip nedrept și necavaleresc, în asemenea contexte despre “revitalizări” de “interes național”.
  Iata eleganta “unei perverse” de Washington DC! Razbunarea pixelului albastru, rabdator calit la flacara mov.

 • @) Dorin Tudoran

  Ieri, cind am primit filmuletul cu conferinta de presa a toantei lui tata, mi-am spus, vorba personajului lui Preda -- Marin, desigur! -- asa ceva nu exista. Dar exista, ba chiar girafa se si exprima. O sa pun linkul aici, textul tau cistiga prin aceasta ilustrare!

  rel="nofollow">https://

  In rest, ma mira ca vezi in continuare in bietul „tatal meu” nu stiu ce mare strateg politic, cind el nu e decit Chioru in tara orbilor… In rest, nici vorba -- viitorul suna bine, ca doar PMP reprezinta chiar viitorul!

 • Pingback: O moștenire politică, doi moștenitori și masa succesorală « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Ivi

  O nedumerire planeaza asupra acestui articol …si de aici o intrebare pentru autor: sa-l citim in “cheie ironica” …sau sa-l citim in “cheie realista” …sau “in ce alta cheie”?

 • E si asta o tactica, probata la noi cu succes inca din “iepoca de aur” si dusa de cumetrii capitalismului postdecembrist pe nebanuite culmi de eficienta. Mai intai le spui slariatilor, care asteapta o cuvenita indexare, ca nu nu mai sunt deloc bani pentru salarii. Faci tot posibilul ca rumorile pe aceasta tema si nemultumirile pe care le genereaza sa atinga cote insuportabile. Apoi vii, ca un lord, si le achiti tututor salariile, la data fixa, fara a mai fi nevoit sa le explici de ce nu le dai si maririle/indexarile prevazute in contractul de munca.

  Ori alta: anunti o iminenta si naucitoare majorare de preturi. Nemultumirile se acumuleaza pana la punctul de-a exploda mamaligile. Cand corzile suportabilitatii publice sunt intinse la maximum, vii si spui c-un aer victorios ca, de fapt, majorarile se vor situa fi doar la jumatatea nivelului prognozat. Desigur, lasi sa se inteleaga si ca ai un merit personal in temperarea actorilor pietei.

  In, in fine, inca una. Cand PDL era pe cai mari, Silviu Prigoana si-a impins la inaintare politica fiul cel mare, Honorius. Cand presa a carcotit, dl Prigoana i-a replicat in stilul caracteristic: “Ce au cu Honorius? Sa zica mersi ca nu le-am pus-o pe Bahmuteanca pe lista.”

  In toate cele trei cazuri, salariatii, poporul si presa au rasuflat la unison cu rasuflare. Ce tare e angajatorul, cat de preocupat de viata romanilor e guvernul si cat bun-simt are totusi dl Prigoana! Si dl Basescu, bineinteles!

  Dat fiind ca basistii persevereaza in a pune semnul egal intre cazul EBA si cazul altor doamne din PE, cum ar fi de pilda dna Adina Valean sau dna Ramona Manescu, tin sa le zadarnicesc din fasa efortul de-a impune false analogii. Adina Valean a devenit membru al P.E in 2007, cand a fost aleasa si vicepresedinte al grupului ALDE. Al doilea mandat l-a castigat in iunie 2009. In aprilie 2009, P.E a adoptrat raportul Domniei Sale referitor la o reducere semnificativa, de la 1 iulie 2009, a tarifelor maxime in cazul trimiterii de mesaje text și descarcrii de date de pe Internet in regim de roaming.

  Dl Crin Antonescu si d-na Adina Valean s-au casatorit in septembrie 2009, asadar sotul nu are vreun aport in cariera politica a sotiei.

  Situatia sta cam la fel in cazul dnei Ramona Manescu, membru in P.E. din 2007, perioada in care a coordonat cu succes mai multe programe in domeniul tineretului. Sotul doamnei a devenit primar al Sectorului 6 de abia in 2012.

 • corecturi
  paragraful 2: majorarile se vor situa doar la jumatatea nivelului…
  paragraful 3: In fine, inca una.

 • Doar un mic comment strict material: chestia ca politicienii varstnici isi trag cate o partenera de sex jucand ceva rol oficial pe langa ei e practica curenta in parlamentul Romaniei si judetele adiacente. Cred ca e subiectul de discutie preferat: cine ce si-a mai achizitionat. Fiti atenti cand mai sunt prezentate la televizor bombele blonde care se plimba printre parlamentari.

  Deci atat.

 • Marki

  „Salvând astăzi pielea politică a fiicei, îi oferă acesteia șansa de a-l moșteni politic. Cândva.”
  Da, da. Au apărut deja (deocamdată timide), presupuneri despre o EBA… prezidențiabilă. (http://www.formula-as.ro/2014/1109/editorial-15/miza-prezidentialelor-17470) Autor: Toma Roman.
  De necrezut, nu?
  Pe de altă parte, tot de necrezut ar fi faptul că un „animal politic” de talia lui Băsescu ne-ar face astfel de… daruri. „Ieșirea din scenă”, bine regizată, a EBEI (păcat că n-a fost în stare să-și învețe rolul!) are conotații adânci, cu bătaie lungă, așa cum îi stă bine unui președinte-jucător.
  Dar… om trăi și-om vedea.

  (O analiză excelentă, mulțumim!)

 • Nicolae Prelipceanu

  Retragerea asta şi reacţiile pozitive îmi amintesc de bancul cu cetăţeanul care i se plânge mai marelui că nu mai încape într-o singură cameră cu familia sa numeroasă, iar acesta îi recomandă să mai bage şi oile şi găinile şi ce mai are prin curte, iar omul e de-a dreptul exasperat, dar, după aceea, şeful îi spune să scoată, una câte una, oile, găinile etc. şi-l întreabă “ei acuma cum e?” Răspunsul e cel de-acum, la retragerea persoanei respective din cursă: “acuma e bine, foarte bine chiar!”

 • InimaRea

  Era o emisiune -- pe Animal Planet, parca; daca nu, pe Discovery -- despre “ucigasii perfecti” din lumea animala. Era un Top 10, cu criterii riguroase de masurare a fortei de ucidere, a strategiei de, raportate la specie (ca dimensiuni). Astfel, un pestisor dat dracului era mai periculos -- in termeni relativi -- decit o pantera (preferata mea). Cum ar veni, evoluau in lumi paralele dar se trezeau intr-o competitie virtuala, in care ajungeau chiar si-nvingatori desi, intr-o lupta directa, n-ar fi avut nici cea mai mica sansa.
  Pina la urma, emisiunea aceea era o aplogie a uciderii ca mijloc de supravietuire. Pentru o minte dedata la speculatii, putea fi si una a uciderii ca filozofie de viata.
  Dreptu-i, comparaison n’est pas raison. Si iata de ce:
  Armele raptorului Basescu nu sint inteligenta -- ori “spiritul” -- de animal politic. Mai curind, sint ale parazitului -- un pradator tot redutabil, atacind organismul in care s-a instalat, dinauntru; minindu-i caile de aparare, subminindu-i imunitatea, imbolnavindu-l pina la a nu mai opune rezistenta, in nici un fel.
  O fi si inteligenta aici, microbiana -- sa-i spunem. Redutabila, data fiind puterea de adaptare a virusilor, bunoara, care se pare c-au invins antibioticele -- produse de sinteza ale civilizatiei, parind salvatoarele omenirii, o lunga perioada.
  Aparent neintreruptul sir de victorii politice ale lui Basescu este -- si-n fond, si-n principiu -- dovada imunitatii scazute a corpului nostru politic si social, la actiunea sa microbiana. Caci, de la bun inceput, el a mizat pe slabiciunea, iar nu pe taria acelui corp. Or, principala slabiciune i-a fost coruptibilitatea. Astfel, Basescu a corupt la scara larga -- de la politicieni, la oameni de afaceri, speculindu-le fie lacomia, fie vulnerabilitatea in fata legii.
  O arma predilecta a sa a fost Femeia. Cum am mai spus, a lucrat pe modelul Kaddafi, care avea o garda pretoriana compusa exclusiv din femei. Saftoiu, Udrea, Macovei, Anastase, Ridzi, Manta, plus aia de-o “cunostea de mica” si-a tot fost ministreasa laTransporturi (ca-i uitai numele) -- o cohorta de femei dispuse la a face orice, absolut orice, pentru Maritul. Intuitiv, nu statistic, treaba murdara a fost facuta mai ales de acelea. Fiindca nu le putem suspecta pe toate de iubire trupeasca in folosul natiunii, e de tras linia sub alta calitate comuna lor -- lipsa de scrupule, probabil venita dintr-o tara de caracter (fie aceea genetica ori dobindita prin educatie in familie).
  Cu riscul de a da in alegorie, perseverz: Microbul Alfa a mobilizat microbi de rang inferior pentru a-i executa strategia Septicemie.
  Nimic de mirare, atunci, ca si propria-i fiica e folosita in acelasi fel. (Cum si cealalta, de a intrat in gura lumii ca dubios latifundiar). Atita doar ca sirul lui de amazoane are doua capete care fac diferenta intre afectivitate si indiferenta. Respectiv, EBA e retrasa din competitie, in vreme ce Ridzi e condamnata cu executare. Daca EBA nu i-ar fi fost fiica, ar fi fost lasata sa cada, fara pic de compasiune, odata ce si-ar fi-mplinit misiunea. Si ar fi cazut zgomotos. Cred ca acest pericol l-a determinat sa renunte la ideea de a-si trimite mezina, pentru inca un mandat, in PE. Numai daca te uiti la stafful de campanie al Infantei, si-ti dai seama cum au fost indeplinite conditiile candidaturii. Or, dupa plecarea lui Papa, EBA nu ca n-ar fi apucat a-si termina mandatul, dar ar fi simiti mult mai repede ca Severin ce-nseamna “justitiarismul” romanesc.

 • a notarius

  N-o vad pe Elena Basescu politician in viitor. Nu exclud insa ca este posibil.
  Privind raportul tata-fiica, cred mai degraba ca este vorba de o afectiune reala care n-are nicio legatura cu inteligenta si talentele fetei, ci cu sentimentalismul omului puternic care se simte dator sa recompenseze cumva familia incercata de lungile sale absente si probleme.
  Este de asemenea limpede ca Basescu stie sa se foloseasca de femei, acestea apreciind in el exact acea forta si hotarare instrumentale care il fac atat de urat in fata adversarilor. Inteligenta sa fireasca, calmul omului care trebuie sa ia decizii in mijlocul uraganului, ii completeaza imaginea,
  Desigur, Basescu nu este o persoana ireprosabila. In politica persoanele ireprosabile n-au posibilitati de supravietuire.
  Politicianul este in fond seful unei gasti care lupta pentru prada.
  Diferentele apar in marimea gastii, modul in care le apare prada si instrumentele si mijloacele pe care este gata sa le foloseasca pentru a intra in posesia ei.
  Politicianul exemplar difera de ceilalti prin recunoasterea intregii comunitati, nu doar a unei parti din ea, ca fiind gasca, prada si mijloacele decurgand apoi firesc din aceasta reprezentare

 • Şerban Foarţă

  Când o vezi/auzi pe respectiva, îţi aminteşti maxima citată de Baudelaire din, pare-se, Joseph de Maistre, -- şi anume: “Le Sage ne rit qu’en tremblant”!

 • Bogdan C.

  @InimaRea
  Cred ca d-lui Antonesei ii place ceea ce scrieti. Dupa parerea mea exagerari, enormitati (no offence!). Cred ca problema sticlei afumate din fata ochilor a d-lui Tudoran este ca ea de fapt se afla in interiorul nostru, pt ca unii(de ex dl Tudoran) se pricep perfect a discerne in fumul din sticla televizorului pt ca si-au lustruit bine sticla din interior, ca sa zic asa (asta acceptand faptul ca sticla interioara tot ramane, mai limpede la unii sau mai afumata la majoritatea dintre noi). Cat despre compasiunea in politica, doamna Ritzi si oricine n-ar trebui sa mizeze prea mult pe ea cand e vorba de a incalca legea. Am vazut manifestata aceasta compasiune la membrii psd care faceau zid la propriu in fata tribunalului pt diversi corupti de top(Bivolaru de ex) si nu mi s-a parut a fi o calitate ci o calamitate.
  Mi s-ar parea ceva bun sa fie o septicemie de basita(de la Basescu) in romania dar nu exista nimic in acest sens, decat in mintea dvs. Stau marturie sutele de mii, milioanele de fani Antena3 precum si cele 7.4 milioane de romani care au votat cu foamea in stomac demiterea lui basescu. Deci exagerati. Una peste alta cred ca vedeti lucrurile pe dos, un lucru de loc rar in zilele noastre. Uneori sunteti amuzant si aproape urmuzian:”antibioticele, produse de sinteza ale civilizatiei, parand salvatoarele omenirii”, “principala slabiciune i-a fost coruptibilitatea”, “Basescu a corupt la scara larga”(pana si propria-i fiica pe care tocmai ce a intarcat-o, am putea spune), “o arma predilecta a sa a fost Femeia”, “a lucrat pe modelul Kaddafi” si cate si mai cate.

  @Dl.Dorin Tudoran

  Daca Base isi lasa mostenirea fiicei(sau se pregateste in acest sens) parerea mea este ca o va lasa pe aripile vantului. dar desigur ca o astfel de mostenire se poate instrumentaliza si eba ar putea-o transfera simbolic si cat se poate de public si ceremonial, cu subiect si predicat, cam ca la o investire cavalereasca,unei persoane competente la timpul potrivit. Sa fie aceasta persoana Nuti Udrea, Cristian Preda? MRU? Neamtu?????! Cine stie sa ghiceasca in negura viitorului?

 • @Ivi
  Nu raspund la provocari — fie ele in cheie ironica, fie ele in cheie realista. Si-apoi, cine ne interzice sa credem ca ironia poate fi realista si realismul poate fi ironic?

 • nc

  Elena Băsescu în politică e precum o persoană aflată în comă, care trăieşte doar conectată la aparate. E o glumă, un copil cu tupeu pe care ta-su îl bagă pe gît „subalternilor”. Privind ieri clipul postat de dl. Antonesei mai sus, am avut aceeaşi senzaţie că nu-i adevărat -- de realitate contorsionată. Oribil.

 • @Șerban Foarță
  În traducere EBA -- Maistru’ ăla de Iosif “Masajul care ne tremură”

 • nc

  Bogdan C.:

  Gîndiţi-vă la efectul corupţiei: duplicitatea (cea prin intermediul căreia reacţia socială a fost anesteziată). Duplicitatea românilor a permis îngenunchierea României după ’89 încoace, pentru că mai oricine a făcut mînării (după modelul dictat de putere: „Eşti prost dacă ai ocazia să furi fără să fii prins şi n-o faci.”).

  Dvs, daţi un exemplu de reacţie doar. Românii nu au reacţionat însă consecvent, aşa cum era nevoie pentru a împiedica virusul să contamineze/corupă organismul.

 • Ontelus DG

  Oamenii sunt bucuroși.
  Zilele trec, una după alta.
  Universul respiră democratic.
  ,,Dar halatul, cât e halatul?”

 • Bogdan C.

  @No Name/DP

  Daca va referiti la mine cand spuneti ca basistii persevereaza in a pune semnul egal intre eba si alte doamne din PE dandu-le exemplu pe valean si manescu va spun ca manipulati pt ca eu nu am pomenit pe respectivele. Ma intreb doar ce interes aveti.

 • Bogdan C.

  @nc

  Nu inteleg nimic, fiti mai explicit. Vad ca metafora lui basescu ca virus are mare succes.

 • InimaRea

  Bogdan C.: Acu’, daca tot te bagi in seama -- cu tupeu, zic eu, ca cine dracu’ poti fi sa ne iei pe toti, de la o margine, doar un neispravit care se-agata de oameni ca o capusa de blana oii ( no offence!) -- trebuie observat, mai intii, ca esti anlafabet functional; adica, nu pricepi ce citesti decit la modul propriu, alt nivel de intelegere nu-ti e ingaduit.
  Eu l-am contrazis pe dl Tudoran, pe ideea ca Basescu ar fi ““animalul politic” postdecembrist cu cel mai bun instinct”. Nu fiindca punctul d-lui de vedere ar fi nesustenabil -- mai ales daca avem in gind Ferma animalelor, de Orwell -- ci fiindca socotesc ca acest model este depasit de realitate: acolo, era o parabola a totalitarismului. Or, noi nu traim in totalitarism, sa fim nevoiti sa suportam toate malversatiunile unui personaj sinistru. Democratic inghitim toate porcariile de care s-a dovedit capabil pentru simplul motiv ca nu ne scandalizeaza, nu ne deranjeaza, e ca si cum ne-am fi-nvatat cu raul, ca viermele in hrean. Votul impotriva lui nu-i si-mpotriva felului sau de a face politica, e doar personal -- o rafuiala intre el si poporul la care facea apel ori de cite ori avea interesul de a submina institutia fundamentala a democratiei -- parlamentul. De rafuiala asta au parte toti sarlatanii, pina la urma.
  Maniera sa insidioasa nu avea semne exterioare -- bube, umflaturi, chisnovari (schilodiri) -- era ca o boala asimptomatica. Astfel ca septicemia la care ma refeream e pe cale sa devina -- daca n-a si devenit, deja -- o boala autoimuna a populatiei traitoare in Ro.
  Cu maxima indulgenta, admit ca esti doar slab de minte, nu ticalos, atunci cind o aduci in discutie pe Ridzi care, pasamite, ar fi facut de capu’ ei ce a facut, neluind in seama riscurile actelor sale ilegale. Dar e de ajuns sa vezi in ce companie a fost, cine i-a fost sefa care-a-mpins-o-n ghearele ilegalitatii, si din ordinul cui, ca sa-ti dai seama ca -- acceptind functia de ministru -- a facut pactul cu diavolul. Cum dracu’ judecam, de scapa diavolul nu ca nepdepsit, dar nici macar citat ca martor? Pai, doar cu un neuron -- si ala, vai steaua lui!
  Apropo de “septicemie de basita” (si mai aveai pretentia de a descoperi hurmuzismele) te poti bucura -- exista, functioneaza-n draci, insa probabil ca nu pe gustul fiecarui admirator al lui Basescu; si asta, pentru ca nu empiric se stabileste, ci prin analiza serioasa a starii societatii noastre, in ansamblu -- aproape cazuta la pat dar crezind c-ar avea tot viitorul inainte.

 • Domnule Tudoran, frumos articol!
  Domnule InimaRea, frumos comentariu!
  Domnule Antonesei, multumiri pentru link!

 • @Bogdan C. # 19

  Nu m-am referit la dvs., e plin ciberspatiul de aiureala asta, inclusiv EBA a spus-o (“sotii disperate, de la PNL”), dupa cum puteti auzi si in link-ul oferit de dl Antonesei.

 • Dezideriu Dudas

  Continuare la „ ingineriile lingvistice”, observ, nemuritoare, si „pe nou”, dupa „dictatura nemiloasa „…:

  MARIA TANASE : LA IARMAROCUL DE VORBE “Hai la băiatu, ia vorba fierbinte, / îţi ţine de cald şi te-ajută la minte! // Vând vorbe pestriţe, orice măsură, / se potriveşte la orişice gură! // Închiriez arhaisme cu ora. / Cuvinte mecanice, Firma Pandora. // Vorba dulce mult aduce. / Repar la moment epitete năuce. // Cuvinte zemoase, cuvinte harbuz, / vând vorbe de leac pentru văz şi auz! // Ia, doamnă, ia doamnă, o vorbă de-amor, // pentru noptieră, în dormitor! // Atelier de-ndreptat adjective sucite. / Ascut la tocilă cuvinte-cuţite. // Poftiţi vorbe fragede pentru salată! / Poftiţi cu piper, vorbărie tocată! // Marele parc neologic. Real: / hiperbola care mănâncă mangal. // Must natural de cuvinte! Conţine / cele mai noi şi mai mari vitamine. // Aicea se vine cuvântul cel mare, / doi bani kilogramul, să ia fiecare!”

  ( sursa, Nicolae Ciobanu, intr-un text despre Mihai Ursachi….
  Mirare de” intelectual light” : Sa fie totusi” motorul din Tecuci”, atat de folositor…, omului ? )

 • neamtu tiganu

  din ciclu “tot tiganu isi lauda ciocanu”, declar ca fi-miu are aceeasi meserie cu mine si o face deja mult mai bine. Nu numai fii imparatilor mostenesc imparatia, exista chiar si-n democratie exemple, frantuzoaica Le Pen, care se pare ca-i pe val, Gandhi, fiu lu ta-su din Corea de nord, nepoata lu Musolini si, hai sa ne facem ca uitam, ca si cea mai tare democratie din lume, aia americana, are “mosteniri” din tata-n fiu.

  Da invers nu se pune, daca tata a fost din ala rau, baiatu trebe sa fie bun, nu, nu dam nume?

  Desigur, lucrurile sunt mai complicate atunci cind un lup de mare, unu care lupta cu furtunile zece luni pe an, ajunge pa uscat, imbibat cu wiski si pune de-un copil. Probabilitatea ca acesta, adica copilu, sa fie cit de cit normal e egala cu zero.
  Cel mai amuzant mi se par talibanii basisti, vad ca apar si pe aici tot mai multi, pe undeva singele lor taliban apa nu se face si tare s-ar inchina progeniturii, da, pe undeva, isi dau seama ca, totusi, nu se potriveste.
  Saracii, niste suflete chinuite, ii vad cum posteaza cu frina de mina trasa!

 • Dezideriu Dudas

  Observ ca de fapt e un poem chiar de Mihai Ursachi…Din volumul ” Inel cu enigma”, 1981.

  Maria Tanase putand fi doar o interpreta “divina”…? Va tin la curent, daca “motorul” mai da ceva semne…Daca o fi electric, e destul “curent”…De la “vant”…

 • Bogdan C.

  @InimaRea

  No offence, no offence domnule InimaRea! Vad ca sunteti antibasist definitiv, ma intreb ce veti fi cand base nu va mai fi. Pana atunci puteti merge in Kiseleff si sa recitati impreuna cu ponta, ca pe o mantra, AMR-AMR-AMR-…

 • Dezideriu Dudas

  @ don’InimaRea # 21
  Ne puteti spune, aici, in fata Marii Adunari Certocrate, cum era mai bine in „dictatura nemiloasa” ? Sa pari „slab de minte”, sau mai degraba „ticalos” ? Ca nici acum, chiar la noi, la certocrati, nu e prea clar…”Indulgenta” poate fi si mai mica…, totusi, nici chiar ca la „Sumudica”…

  De ce ar conta doar aparentele si nu si fiintarile ? Deja ne indreptam spre nivelul Noica si nu ne permite „sumudica” din primul paragraf…Poate mai spre dimineata…

  @ Bogdan C. # 13
  Nici „enormitatile” celea nu pot masca „sumudica” unui nou venit, mai ales ca, vorba lui InimaRea, nu va stim IQ-ul. Mare, mic, va spunem la sfarsit…

  Scuze d-lui Tudoran pentru „transferul global” al unei trairi de „militian local” ( ma refer la mine, sa nu ma trezesc gratuit cu „prieteni scumpi” )…Promit ca n-o s-o mai fac ( in secundele si, hai…, minutele, urmatoare…)…

 • M Platon

  Baconschi insista sa ramana intr-un “ofsaid kilometric”:
  http://www.cotidianul.ro/baconschi-de-azi-nu-mai-e-nicio-urma-de-traian-basescu-in-pdl-234609/
  Pe vremea cand jucam fotbal in curtea scolii, astfel de oameni, care ramaneau in spatele fundasilor adversi, se numeau “pomanagii”. Acum se numesc “excelente”.

 • @M Platon
  EXCELENTI POMANAGII…

 • Ontelus DG

  Este sărbătoare.
  Ne bucurăm împreună.
  Lumea e mai bună.
  Azi nu a fost soare.

 • Bogdan C.

  @Ontelus DG
  Cand AntiBase-apare
  Soarele rasare!

 • cosmin use-de-biserica

  @Bogdan C
  Treaba cu sapte milioane de alegatori cu stomacul gol e, nu va suparati, fie gogomanie, fie demagogie ieftina, Nu toti romanii papa moluste la masa lui Ponta, dreptu-i, dar magazinele sint pline, reduceri ai peste tot, daca stii sa le cauti, si nimeni nu sufera de malnutritie sau de foame, multi dintre compatriotii nostril fiind, vorba lui InimaRea, doar ”saraci lipiti crasmei”

 • jan valjenica

  @NC
  Istoricul Nicolae Iuga are o formula si mai si despre compatriotii nostri, numindu-i, in perspectiva istorica, nu numai ”duplicitari”, ci si “cleptomaniaci”, ”iobagi duplicitari si cleptomani”. Pe blogul Boierului Gogea…

 • Bogdan C.

  Am revenit la textul d-lui Tudoran si-am mai tras o portie zdravana de ras, m-am revitalizat nitel. Ca basist convins, taliban, am viata grea printre cei 7.4 milioane concetateni antibasisti.

 • InimaRea

  Bogdan C: Tot n-ai inteles dar deja-s obisnuit cu asta. N-am nimic cu Basescu, cu care-as putea sta la un pahar de vorba oricit de rotund, ca sintem aproape leat. Basismul e o varianta a tulpinei microbiene de baza, care nu la noi s-a fost descoperit, la noi doar nu se trateaza.
  Ontelus: Era pretentios regimul dinainte: sa fii ticalos dar sa pari cumsecade (de-acolo mi se trage mefienta fata de oamenii cumsecade); si sa nu pari prea istet dar sa se vada ca te orientezi, in functie de situatie -- cum ai functiona pe baterii, nu pe o alimentare constanta si asigurata (a principiilor, regulilor, legilor, si-a altor prostii din astea).
  Daca voiai sa te pui rau cu lumea, era de ajuns sa-i arati ca una vorbea si-alta fuma -- se chema ca fluierai in biserica, si-asta nu se facea, deranja modul de viata statornicit.
  Filozofia de baza era bazata pe:
  -- interdictie binevoitoare: Sa nu scuipi impotriva vintului (cu varianta nervoasa “sa nu te pisi impotriva vintului”);
  -- liberul arbitru: Decit sa plinga mama, mai bine plinge ‘ma-ta;
  -- maxima discretie: In oala acoperita, nu dau gunoaie;
  -- principiul concurentei: Totul e sa stii sa-ti vinzi marfa (sufletul, adica, alta marfa -- de unde?);
  -- pe sincera apreciere a rolului femeii in viata si societate: Toate femeile sint curve, afara de mamele, surorile, sotiile si fiicele noastre.
  Asta din urma forja si spiritul solidaritatii de grup -- era clar ca, odata rostita, se referea la familiile membrilor grupului. Evident ca-ndata ce parasea cineva grupul, intra la regula generala -- Toate femeile etc.

 • Shadow

  @Bogdan C

  antibasismul nu exclude in nici un fel anti alti “clienti” politici cu “viziuni” (vizuini mai degraba) tot atat de antidemocratice. A fi antibasist nu implica a fi pro pontist, pro crinist sau mai stiu eu ce alte “pro-uri”. Asta nu inteleg “pro basistii” ca simplul anti la o “mentalitate”, “caracter” (care oare ?), personalitate, etc nu inseamna ca esti “pro -- adversari”.
  probasismul este o forma de “talibanism” si ca orice talibanism el este “impins” la extrem.

 • InimaRea

  “Filozofia de baza era bazata” -- pfui! M-am spurcat de la contacul cu lumea aia, in care circula si vorba “baza temeliei fundamentului”.

 • @Shadow

  Corect. Din pacate, nici “ceilalti nu inteleg” ca a fi anti”ei” nu inseamna ca esti pro”ceilalti”

 • anti cariat viorel anton laurentziu tariceanu

  si eu am fost, dar m’a tratat

 • OvidiuB

  Domnule Tudoran, doua scurte observatii:

  1. Imi ingadui sa va contrazic: nu cred ca EBA va avea sansa sa i se transfere vreo mostenire, credit sau orice alt beneficiu de pe urma mult mai (cap)abilului sau tata. Romanii nu vor vota niciodata o persoana manifest proasta, care nu reuseste sa transmita coerent o idee. Vanghelie sau G.Becali nu fac parte din aceeasi categorie cu EBA, ei sunt oameni ne-cititi, dar cu inteligenta si care stiu sa comunice cu omul simplu. EBA e departe de asa ceva si cred ca nu va avea niciun fel de viitor demn de luat in seama in politica.

  2. La partea cu “marii justitiari”, eu cred ca trimiterea era spre dna. Macovei, deci termenul a fost folosit adecvat.

  Iar ca o nota personala, speram (nu ma si asteptam) la o reactie chiar mai viguroasa a societatii civile impotriva ţăţismelor Elenei Basescu la adresa Monicăi Macovei. Din pacate, asteptarile -- nu sperantele!, mi-au fost confirmate.

 • @OvidiuB
  Reactii la/impotriva tatismelor Elenei Basescu?
  Astept un nou Apel al “GDS”…

 • a notarius

  @Shadow
  Mi-e greu sa va urmarescu cu atatea pro si anti, proanti si antipro.
  In Romania zilelor noastre exista doua tabere politice. Formate oarecum in jurul celor doua dimensiuni occidentale dreapta-stanga.
  Dreapta romaneasca politica insa nu prea exista. Crestini-democratii au fost eliminati dupa implozia PNTCD iar liberalii joaca mai mult pe stanga. S-a gasit asadar Basescu care a zarit locul ramas liber (prima bila rosie) si a ocupat-o, fortand astfel intelectualitatea romaneasca, traditional de dreapta, sa-l accepte ca reprezentantul lor politic. Nu e niciun secret ca Basescu nu este de dreapta, a facut acest pas din ratiuni de oportunitate politica, asa cum Orban in Ungaria a trecut de la liberali, in Ungaria traditionali de stanga, in dreapta lasata libera dupa guvernarea MDF.
  Nici stanga romaneasca nu sta stralucit. Fara traditie, fara intelectualitate, nu poate scapa de umbra criptocumunismului, adunand sub multiplele sale fuste o adunatura heteroclita de oportunisti, securisti convertiti, activisti reciclati si o noua generatia formata dupa chip si asemanare cu acestia.
  Aceasta ciorba de prost gust nu are bucatar doar degustatori interesati. Si care de aceea sunt pro sau contra in functie de cine invarte polonicul atunci cand ei ajung sa guste ciorba.
  Finalul: a te lipi ca timbrul de plic de cate o persoana politica / am evitat termenul de personalitate, se va vedea de ce / dovedeste lipsa de cultura si maturitate politica sau interese legate de unul sau altul sau, in majoritatea cazurilor, ambele.
  Romania a fost condusa/administrata prost in ultimii 25 de ani, nu cu mult mai bine ca in vremea analfabetilor ajunsi in varf pe scara de incendiu a ideologiei staliniste.
  Un cetatean nu poate cere mai mult liderilor sai politici decat sa administreze inteligent tara, sa nu fure banii din cosul de bucatarie, si sa aiba decenta sa se dea la o parte in momentul in care problema ii depaseste.
  La ora actuala nu avem astfel de lideri.
  Singurul care a dovedit cate ceva din aceste cerinte a fost Traian Basescu (a doua bila). Dar el este incult, necioplit, voluntar, cam ca un sef de familie care o saptamana este ireprosabil dupa care pe nepusa masa se imbata si arunca televizorul pe geam (bila neagra).
  Iliescu, cu voia noastra ultimul de pe lista, a fost lucrarea lui Gorbi, Constantinescu gaselnita unui poet, Antonescu este un egolatru la marginea psihozei iar Ponta un smecheras cum gasesti cu miile prin Oltenia Mare.
  Sa fi pro sau contra acestora seamana cu a confunda castelele facute din nisip pe plaja cu cele din Valea Loire-ei.
  De ceilalti la moda astazi n-am vorbit. Nu merita cuvinte.
  Problema nu e cu cine tii si impotriva cui. Problema e daca stii despre ce si cine vorbesti.

 • Shadow

  @a notarius
  O sa incep cu sfarsitul postului dvs.
  “Problema e daca stii despre ce si cine vorbesti”.

  Si e reala dar din nou extraordinar de “relativa”. Daca imi permiteti nu as putea spune ca o pot “aplica” unora din ideile dvs insa o pot aplica “altor” idei care va apartin.

  1. basescu nu a “zarit” locul ramas liber el a dorit sa-si “aroge” locul ocupat de “implozia pntcd” la care a contribuit din plin.
  2. intelectualitatea “guraliva” romaneasca din punctul meu de vedere, este doar
  “vocal” de dreapta in esenta ramanand de “stanga”. Nevoia de “posturi publice” bine platite s-a observat enorm in ultimii ani. Labele poc si salariile, deplasarile si celelalte, nu-i asa, valente ale posturilor.
  3. cum cele doua “interese” se suprapuneau, “furnizorul de posturi publice” si “profitorii intelectuali guralivi” ai acestor posturi au cazut in mod absolut “pragmatic” la “pace”.
  4. putem detalia ce inseamna pt unii si pt altii “dreapta”. Pe “dreapta economica” pnl a fost si a ramas cel mai de dreapta, pe “dreapta traditionala” religioasa si oarecum conservatoare avem o gramada de “noi clienti” care-si aroga aceasta “dreapta”. Din pacate un numar mult prea mic de “vip-uri politice” vin din “mediul real” al “intreprinderii private” eventual ca totusi conteaza, fara foste sau actuale contracte cu statul.
  5. sunt absolut de acord cu faptul ca de 25 de ani avem numai “non inteligenti” si “personal interesati” la conducere nu sunt insa de acord ca tb ar fi indeplinit macar “cateva cerinte elementare”. Nici vorba de administrare inteligenta in toate posturile de administrator, nici vorba de “nebagat mana” si nici vorba cu “datul la o parte” de la “butoiul cu slanina” sau cu recunoasterea necunoasterii sau a incompetentei personale.
  6. o mica paranteza vizavi de Oltenia fie ea si mare, caracterul de “smecheras” se aplica tuturor regiunilor romanesti in principal celor “bogate” si foarte “atragatoare” acestor tip de “capuse” cum este de exemplu si bucurestiul.

 • InimaRea

  a notarius: Nu ma intereseaza Basescu ci intelectualitatea, despre care spuneti ca fost fortata sa-l accepte ca pe liderul sau politic fiindca ea ar fi traditional de Dreapta, iar el ar fi ocupat locul de parcare fara stapin, al Dreptei romanesti.
  Cred ca va ginditi, in primul rind, la Elita incolonata in urma d-lui Plesu. Care nu vad cum ar fi traditional de Dreapta -- nu vad rostul de a lungi vorba pe tema asta. O fi de Dreapta fiindca asta-nseamna anti PSD dar “traditional” mi se pare exagerat spus. Poate ca va ginditi la argumentul “rezistenta prin cultura”, menit a-i conferi aura de traditional anticomunista. Eu as limita “traditional anticomunist” la putinele si binecunoscutele noastre exemple de rasculati impotriva regimului comunist, dintre care patriarhii Elitei n-au avut norocul a face parte.
  Una peste alta, anticomunismul romanesc -- ca expresie, nu ca traire interioara -- a trait frumoasa aventura de a fi vocal si intransigent abia dupa moartea comunismului. Si s-a napustit asupra a ceea ce a considerat a fi urmasa comunismului -- Stinga confiscata de PSD. Conduita ce ne apare, azi, ori generata de orbire intelectuala, ori de calcul negustoresc. Inclin spre ultima varianta.
  Asadar, Elita -- expresia glamour a intelectualitatii de Dreapta -- s-a alaturat proiectului politic al lui Basescu, intr-un contract tacit dar atent negociat.
  Cum nu putem limita intelectualitatea la “intelectualii lui Basescu”, avem a observa ca alta parte a sa a mers cu Stinga -- PSD. Probabil ca din aceleasi motive economice, iar nu din generozitatea spirituala care anima Stinga occidentala.
  In afara acestor parti angajate politic, exista cea mai importanta parte a intelectualitatii romanesti, cea orgolios respingind cintecul de sirena al politicului. Dreptu-i, nu se bucura de avantajele decurgind din afilierea politica dar se, de libertatea de a vedea -- si a o si spune clar -- ca Stinga-Dreapta e un cadril nu doar de-ndoielnic gust dar si deloc benefic pentru tara asta. Precum si de prezumtia de onorabilitate, de refuzat partilor combatante cita vreme acelea n-au putut impiedica defel politica anticulturala a regimurilor coplesite de “dificultati economice”. Aparind numai pe unii oameni de cultura, si nu Cultura, aripile politice ale intelectualitatii au capatat culoarea si mirosul politicii, in dauna aerului intelectual sanatos “traditional”.

 • @InimaRea
  Cam avettzi dreptate…
  Mi s-a acrit intreband si intrebandu-ma cum poate fi “traditional” de Dreapta Traian Basescu care, dupa ce Romana a smuls o halca din marea Stanga, a preluat partidul de Stanga al lui Roman apoi a infiltrat niste oameni de Stanga (Stolojan) in PNL care au smuls de acolo niste oameni de Dreapta nemultumiti de Tariceanu? Adica un PD-L (95-97% oameni de stanga + 3-5% de Dreapta) a devenit marea Dreapta? Ce sa mai vorbim de Tariceanu: dupa ce a provocat exodul unora din PNL spre PDL, se arunca azi in bratele PSD-ului? Prea multe viraje de/spre Stanga ale unor actori “traditional” de Dreapta.

 • cainele bingo

  @ Dreapta, stinga, centru = vorbe goale pentru politicar. El poate fi toate acestea succesiv, simultan sau simultan-succesiv. In functie de interese ori de nevoi. Don Petrica Roman nu s-a dus si el catre Leberali, pentru o sinecure, ceva mai tirziu insa, urmind exemplul luminos al fostului sau subaltern, mariner la baza?

 • Caprarul Lebed

  @InimaRea
  Si la case mai mari se intimpla la fel. Nu spune undeva romancierul Michel Tournier ca in Franta adevarata Rezistenta antigermana a inceput dupa retragerea trupelor nemtesti? La noi, asijderi: grosul revolutionarilor si al anicomuistilor s-a ivit dupa impuscarea Tovului, unii avind si carnetul peceriu ascuns unde trebuie, pentru ca, la o adica, sa poata fi refolosit, ca nu se stie niciodata…

WP Admin