≡ Menu

O lectură a lui Cioran în cheie Brădățan

“One of the most intriguing things about the later Cioran’s writings is his

voice as a

political critic. In History and Utopia, there is a chapter called

‘Letter to a Faraway Friend.’ ”

 

ontheheightsofdespair

AICI

 • Dezideriu Dudas

  Nu ma asteptam ca « prietenii nostrii de departe » sa (« ne ») poata da o noua forma a identitatii noastre : SCEPTICOCRATIA…Dealtfel, se pare, doar ( in special ) mie ( inca inconstient….), care abia acum am inteles ca « disperarea » lui Cioran era izbavita de scepticism, in sensul in care « pasul n+1 » al scepticismului era mai mare decat « pasul n » al disperarii…..Adica, « la noi », intotdeauna incertitudinea trebuie sa fie mai mare decat certitudinea, ca sa « rezistam » ( Gheorghe Mocuta scrie de « textzistenta » in « Apostrof »…) pe « Certocratia »….Vorba ‘ceea : « ce ti-as face de te-as prinde » ( adica n+1 = n …DE AICI, IN LOGICA POLIVALENTA A’ LA ANTON DIMITRIU, CU « 2 + 2 = 5 », poate gasim si « SCAPAREA »…, ca « SALVAREA » suna prea laborios in cazul « disperarii »….) !…. Ideile , de unde scorul 6 = 6 ( cum mai scriam, e remiza…., pare 6-0 doar dintr-o singura « alternativa » / « posibilitate »… ) sunt dintr-un material al « Institutului de Filozofie si Psihologie C.R. Motru » al Academiei Romane in care apare schimbul de scrisori dintre Cioran si Noica la care cred ca face referire dom’Costica.

  NOICA
  1. Daca nu-mi reuseste Pacatul e bine. Am Voluptatea. Daca Nu, e bine. Am Virtutea. / Trebuie sa iubesti ALTERNATIVA in Intregul ei, cu amandoua POSIBILITATILE deodata ( n.m. – deci, in “cheie Noica”, dupa bine si rau, sa nu disperam precum Camus, ci sa facem binele rau si invers….o idee care va trebui re-analizata pentru ca nu e suficienta experienta Binelului in cazul lui Adam nici cea a Raului in cazul lui Iov….).
  2. A devenit exponential dupa iesirea din inchisoare ( ? )
  3. Insingurarea – bucuria culturii. Ne fereste de mizeria istoriei.
  4. Israel s-a dezis de Mesia, cum tot incearca Europa cu valorile care i-au adus civilizatia ? / Joseph de Maistre : « Geniul rasaritului nu rezista civilizatiei »…
  5. Europa : Nu stii unde e stapanul si daca nu cumva stapanul e un simplu mecanism….
  6. Despre Adamismul lui Cioran : Este un avantaj sa fi la inceput de drum, nu un dezavantaj. Nu este o binecuvantare sa stii ca ai pus samanta intr-un pamant tanar si plin de vlaga ? Paharul gol nu trebuie sa fie motiv de disperare ci motiv de a-l umple.

  CIORAN
  1. Daca esti convins ca nu exista o mica Certitudine, Indoiala este inevitabila. – Asta ma salveaza / n.m : SCEPTICOCRATIA…
  2. Nu sunt Nihilist ci Sceptic
  3. Petre Tutea despre Cioran : « Sceptic de serviciu al unei lumi in declin »
  4. Nu poti trai decat murind. Moartea incepe odata cu viata. ( n.m = merge si, Nu poti muri decat traind ?. « De buna seama »…., dar, la romani, trebuie integrat si mitul lui Dracula, sa nu ramanem doar « plagiati »……. )
  5. Occidentul se stinge lent pe cand in fata Rusiei se afla inca istoria…Steven Segal si Gerard Depardieu au citit « Schimbarea la fata a Romaniei » ? Sau e vorba doar de vechiul materialism vituperat de Marx ?
  6. Adamismul – totul trebuie reinceput.

 • Mattei

  Sceptic nervos, melancolic entuziast (se percepea asa, nu se gandea), Cioran pare ca s-a ferit doar de melancolia de a fi fost inteles, cea mai mare a scriitorului. Dar a si fost ferit cu siguranta.
  In Caiete regreta ca singurul titlu onorabil, de Dusman al neamului omenesc, nu se mai decerneaza. Poate de aceea ii placeau cersetorii si homelesii din Paris, interesanti peste poate.Dar poate tocmai de aceea esecul era o obsesie haotica, fara legatura posibila cu politica, nici macar prin exsitentialism, ori trairism. Afara de politica demiurgului cel rau.
  Dar acum esecul programat altfel decat metafizic, planificat cu determinare al Romaniei securiste conspirate l-ar fi scarbit mai mult decat distrugerea utopiei sub senilele tancurilor ocupante, sau decat arestarea lui Noica de care s-a gasit foarte uimit culpabil. Cineva vorbea de Iuda aici, foarte interpretabil. Cioran ar fi fost scarbit ca pana si Demiurgul cel Rau a fost inlocuit pe sest, in Romania sub-istorica, facandu-l inutil pe Iuda. Nici nu mai ai pe cine sa injuri, pe romaneste.

 • Dezideriu Dudas

  Cand tocmai credeam ca « imblanzisem » disperarea lui Cioran ( spre sfarsitul vietii a regretat ca s-a indepartat de Romania si limba romana…) in « CHEIE actualizata », desi ma framanta faptul ca din cei 4 apostoli care au fost 3, LUC(i)A(n) si Mattei, retinusem doar grija oprimarii noastre ( cand la noi, la ingineri, se vede invers, oprimarea lor ne sensibilizeaza si ne determina o privire si mai « inteligenta »…) la dom’LUC(i)A(n), iaca’ recupereaza rapid dom’Mattei. Nu-l mai vede pe Iuda ! Mai rau, extinzand absenta lui Iuda, ne-am afla in grava situatie in care nu mai ai pe cine sa-njuri, pe romaneste ! Sa nu ne pierdem cu firea ( a nu se confunda cu pan’del(i)e, lie, ciocarlie – ca imn perpetuu al veseliei publice, o continuare in forta a « arestarii Rasdaq-ului », sansa istorica oferita Romaniei de-un mare om de sfat, mic la stat……) ! Putem sa ne-njuram cu totii intre noi, « iudeste », sa nu se plictiseasca cei care privesc la acvariu. Doar sa nu bagam in seama fraierii. Aia chiar ne vor crede si ne-om trezi cu nefacute…N-avem « noi » jandarmerie cate nefacute pot face ei…. « O lectura a lui Cioran in cheie Bradatan » se poate incheia cu « Harry Tavitian » alergand « Chevron-ul » pe campurile inflorite ale globalitatii ( pana-nvata globalii strategia cu fantinile otravite si holdele parjolite, ne vom trezi cu protectorate a’ la Johnny Raducanu in fiecare catun, de vor crede americanii c-au dat navala « puii vii » ai lui Dracula, fiecare dotat cu-n pian mic de infanterie, dotat cu sloganu‘ demobilizator – sanchi, de-o corectitudine politica imbatabila -- , NU TRAGETI IN PIANIST !….)….’Geaba face dom’Mattei apoi « Regulamentul de fuga » de la Baneasa, pe articole, ca n-are Baneasa jurisdictie la « judecatorii de la Berlin »…., singurii specializati in litigiile dintre Taran si Imparat….Cum la « Berlin », nu s-a mai vazut Imparat fugarit de Taran ci doar invers ( a fost odata un « soviet », pe-acolo, da’ le-au luat apoi sovieticii pe toate….), iaca un nou argument virtuos pentru integrarea jurisdictiilor ( da’ sa nu faceti ca la NATO si UE si sa incercati sa integrati si aburu’…dezintegrand « furnalele », mai textzistente decat « macaralele » la care aburu’ conteaza doar iarna, cand nu-i ca vara…) ….Altfel ne trezim cu Harry presedintele lumii si la noi la ingineri ar fi o catastrofa. La ce ne-ar mai folosi orchestra nationala inginereasca daca insusi presedintele lumii ar fi un fel de om-orchestra ? Abia o asemenea nedreptate chiar ne-ar dispera, aproape oprima…

 • Mattei

  In proprii lui termeni, Cioran a incetat sa scrie: nu mai avea nimic de ascuns. Altfel, este greu de inteles de ce greseala fundamentala a vietii fiecaruia (incarnarea, si locul ei) devine tot mai vie inainte de ‘incredibila indiscretie a mortii’ (si Noica parca auzea un soricel, abraziv mai mult decat rumegator).
  Dv. sigur nu ati avut niciodata nimic de ascuns, desi scrieti cam privativ, daca nu privat. Eu nu scriu, vorbesc, asta este singurul lucru comun care ne poate face sa ne injuram ‘iudeste’.
  In rest, Berlinul a dat un ordin de restrictie informal reprezentantilor patriei, si anume sa nu se apropie, nici simbolic, nici analog, nicicum fizic de hotarele Europei, exact cand credeau niste fosti inexistenti contrariul. Baneasa Twin Peaksului se poate bucura, ei se ocupa cu rezolvarea crizelor de legitimitate tot de ei aduse pe lume. In 2009, in 2012, in 2014, in revolutia din oct 2015, arhiva veche si Excel-ul nou al romanilor verzi din lumea aia occidentala profund decazuta si libertina a lucrat intens.Nu singura, ci cu partea disciplinata riguros a avortonului Securitatii, daca este sa ne uitam la pozele lor de manechine prim-madone, iubitoare de aliati dispretuiti. Restul sunt patrioti inutili, si nu putin vexatorii.
  Pseudo-alegerile 2016 vor elimina ultima indoiala ca lovitura de stat continua, operata cu arme juridice, dar nu legale, si cu atat mai putin constitutionale- nu actele faptuite, ci apartenenta so modul de operare al actorilor ne spune totul, dar desigur noi nu putem sti asta- este pe cale sa fie desavarsita. Si cum dictatura este imposibila azi, autoritarismul idem din motive de incapacitate ideologica (fara de un sos pe baza de nationalism pt nedezvoltati), intelectual-cognitiva, logistica si practica (afara de filajul in haita executat de scursuri paradigmatice, si de materialul clientului obtinut gratie unor microfoane capitaliste, sper puse si in buda Avocatului, dar si Conducatorului Preaiubit al Poporului)
  flagranta a operatorilor (incadrabili direct intr-un articol retoric, dar insumand intreg Codul Penal), rezulta ca lovitura de stat permanenta lucreaza pentru puteri straine. Plata nu va reveni turcului, nici lucratorilor lui Iuda care nu exista, ci celui de-al 13 trib, nord-dunarean, care ii proslaveste mitul.
  Siria a fost distrusa de razboi. La noi totul sta bine la picioare, pe solide fundatii criminale intarite de virturi militare neindoielnice. Dar interiorul este ca exteriorul sirian.Cine va vrea sa vada, va vedea. Ceilalti doar vor simti, si mai ales resimti. Un lucru deloc rau, deoarece drept.
  Si asta este bine.Mai ales pentru inginerii specialisti in ezoterismul bricolajului unor ruine.

 • Lucian

  Emil Cioran ne deranjează. Ca și Brâncuși. Sau Coandă. Ionesco. Istrati. Cazaban.Eliade, cu al său “Ivan”. Sau. Nu știm unde să îi punem, cum să îi îmblânzim.DaDa.
  Băgați-vă Buletinul în urnă, doamnelor și domnilor colaboraționiști!

 • DG Ontelus

  Sufletul are nostalgia veşniciei, iar faptul că naşterea implică şi moartea este, în egală măsură, echitabil şi consolator.

 • DG Ontelus

  pe de o parte// e cât se poate de firesc/ începutul presupune sfârșitul/ ai a ai și z/ vine ziua/ după care vine și/ noaptea/ pe de altă parte/ însă/ ceva nu se leagă/ răbdare totuși/ cândva taina se va lămuri/ chiar dacă pentru asta/ invariabil ți se spune/ că vei muri

 • DG Ontelus

  mă surprinde// și mă întristează deși înțeleg/ în parte motivația superstițiilor/ astrologice numerologice/ existența pare mai logică/ paradoxal invocând iraționalul/ orice s-ar spune/ suntem cu mult mai demni/ de milă decât ne place să credem

 • DG Ontelus

  cel mai greu lucru// cred că este să iubești necondiționat/ aproapele/ și asta din cel mai simplu și chinuitor motiv/ în fapt nu ne iubim cu adevărat/ pe noi înșine/ ne place să credem că ne iubim/ dar e una dintre multele iluzii ale vieții

WP Admin