≡ Menu

O haimana fosforescentă – Neamțu (nostru) de Sigmaringen

Iunie, 2011. Aflat în compania academică a formatorului de idei fixe Ion Cristoiu și a infiltratului de presă acoperit-(auto)descoperit Robert Turcescu, Președintele Traian Băsescu face una din istoricele sale declarații de marinar dus cu pluta prin Istorie:

“Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României.”/…/”Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi (a) ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război – şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?”

Mihail Neamțu – pe atunci în unul din multiplele sale roluri, cel de țuțăr prezidențial, – ne explica, ex cathedra, măreția gândirii istoricului improvizat Traian Băsescu, pentru a înțelege, “fără marjă de interpretare”, diferența imensă dintre eroul născut cu simuțul răspunderii absolute și umilul trădător, lipsit de onoare:

“Comandantul adevărat nu e marinarul care se agață primul de colacul de salvare al navei. Iată de ce în vocabularul preşedintelui Traian Băsescu, substantive precum „trădare” sau „laşitate” sunt univoce, fără marjă de interpretare. De ce? Pentru că detaliile regulilor marinăreşti se inspiră dintr-o tot mai neînţeleasă etică a onoarei. Lumea ofiţerilor nu intersectează uşor universul jurnaliştilor, al poeţilor, al erudiţilor snobi, al eseiştilor brilianţi sau al intelectualilor de salon. De aici şi neînţelegerea sistemului de valori care-i permite unui fost comandat de navă să judece un fost şef de stat, chiar şi atunci când exactitatea referinţelor istorice îi scapă.“

Absolut – “fără marjă de interpretare”!

Decembrie, 2017. La moartea Regelui Mihai, președintele Traian Băsescu schimbă ușurel macazul:

”A murit un fost șef de stat. Din patru am rămas trei. A fost un șef de stat de vremuri grele. Dumnezeu să-l ierte. Nu aș comenta și altceva, nu sunt pregătit.”

Noroc că în 2011 era “pregătit” de prietenul său “Prinsul Paul” și avea ce și, mai ales, cum să comenteze.

Mihail Neamțu, azi în rol de liberal acomodant, schimbă și el macazul. Asta ca să nu uităm vorba “Cum e turcu’ și pistolul”.

Numai că, dacă veți avea răbdare să urmăriți monologul de mai jos, care constituie doar un sfert din timpul în care Mihail Neamțu s-a aflat branșat la priza canalului Vocea libertății, veți vedea că de data asta pistolu’ e cu mult mai tare ca turcu’. Deși, fie doar și primele câteva minute sunt edificatoare.

Iată cum comédia românească s-a procopsit cu un nou personaj – Neamțu nostru de Sigmaringen.

 

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Cinicul de serviciu

  Poate chiar ar trebui încropita o listă a rușinii. Cu cei care până ieri il înjurau pe rege și azi ii aduc osanale. Osanale ii aduc și copiii celor care l-au silit să abdice sau chiar cei care-l expulzau din Romania anilor 90.

 • Liviu Antonesei

  Nici nu trebuie o listă, au avut grijă singuri să se facă de cacao…

 • DG Ontelus

  index// publicitatea negativă aduce beneficii sigure/ iată cum un intelectual pomenit de atâtea ori chiar și în moduri peiorative/ trage foloase consistente de pe urma citării sale în buclă/ implicit ca și în politică și nu doar aparențele sunt de conflict/ dar pe la spate cozile se leagă cu sau fără știrea celor în cauză/ spune-mi cine și cât te laudă sau critică și-ți spun ce-i de capul tău

 • Vintila Dascalita

  Chiar asa! Eu nu am nici timp, nici chef sa il ascult. Mi-e suficient ca “l-am citit” o data.

 • Vasile Gogea

  În dicționarul lui Șăineanu, „haimana” are și sensul de „fără stăpîn”. „Umblă haimana”, adică rătăcește în căutarea unui stăpîn, ca un „cîine comunitar” în căutarea unui… os de ros! Superlativ ar fi un os… domnesc, nu?

 • DG Ontelus

  pornirile resentimentare ale intelectualului devin îngrijorătoare cu toate că paturile de spital erau toate ocupate o soluţie de avarie devenind practic imposibilă// domnule ei erau nişte oameni extrem de serioşi/ se promovau unii pe alţii/ îşi făceau servicii vizibile previzibile invizibile rizibile/ ce mai constituiau o adevărată comunitate intelectuală/ pen şmen gen/ iar la final ţi-o trânteau mai vrei ceva poftim cultură/ într-adevăr rezistau prin cultură/ ce-ţi rămânea ţie de făcut/ simplu să mai stai o tură/ stau ce să fac toată viaţa am stat/ sigur cel mai frumos vom sta cu toţii acolo în pământ

 • Ciobanu Florin Valeriu

  Tipic romanesc.Caragiale nu va muri niciodata.Tradare,tradare,dar sa stim si noi!Ca sa dormim linistiti si nu ne mai chinuim singurul neuron care mai este treaz(adica neimbibat cu alcool).Este,domnu’ Basescu?

 • Dezideriu Dudas

  “Dilemele se rezolvă prin unificarea contrariilor” -- Constantin Brâncuși

 • DG Ontelus

  fabuloasa consemnare a unui antropolog într-un secol al optimismului omniprezent și de-a dreptul contagios// mlaștina devenise tot mai puturoasă/ biologul nu mai regăsea în vreun tratat ineditul compoziției vitale din arealul respectiv/ nucleul celula țesutul căpătau configurații ce contraziceau orice coagulare știută a viului/ geologul descoperea stupefiat o coabitare incredibilă între mineral și organic/ legăturile chimice și fizice descrise minuțios în cărțile de specialitate/ erau puse între paranteze în această mlaștină și tot ceea ce se putea spune era că/ elemente și interacțiuni nebănuite până atunci că pot caracteriza/ ansambluri stabile de materie și energie se manifestau ca atare/ știința se rescria sub ochii curioșilor și/ cu o inerție firească a marilor sisteme sociale/ urma să lumineze pe principiul ergonomic al ledurilor/ mințile și sufletele noilor generații în baza noilor programe cursuri manuale/ pe care savanți de prestigiu urmau să le redacteze/ o dată în plus în glorioasa istorie a umanității/ în cel mai strălucitor mod cu putință/ omenirea progresa

 • Ultor

  Nici sa rad de comedia asta nu mai pot. E prea multa si prea frecventa aceasta contorsionare a lichelismului carpatin…In Republica lui, noua si-ngropata s-a jucat de-a omul mare, barbat de stat si de mare sfat..Republica din Ploiesti a ouat pui vii in curtea lui Mihail. Pana la urma cei mai mari monarhisti sunt republicanii de rit nou-vechi…

 • Cinicul de serviciu

  Candiano-Popescu s-a reincarnat si a fost clonat.

WP Admin