≡ Menu

O comisie heroină

 

Copertă & Copyright 2012 - ION BARBU

Deși a trezit zâmbetele multora, Comisia de Integritate a PD-L, condusă de dna Monica Macovei, a lovit năprasnic în pleava angelică a partidului. Curățenia de toamnă a exclus inamicul public # 1 al tinerei generații de pe listele de candidați la narghileaua parlamentară: Cocaină Mihai, județul Argeș.

Inamicul public # 2 al mult-încercatei noastre națiuni, Heroină Elizabeta, arhipelagul Delta Dunării, nu a candidat. În aceste condiții, excluderea sugerată chiar de Bruxelles nu a putut avea loc. Spre a șterge rușinea acestui eșec de proporții, Comisia a luat măsuri de o intransigență exemplară. A fost respins de pe liste până și Brândușe Aurică, județul Hunedoara.

Electoratul hămesit de etică și echitate așteaptă din partea USL măsuri similare. Forțe radicale din sânul uniunii propun excluderea de pe liste a cunoscuțulor infractori Ecstasy Jeana (Râmnicu Sărat, în vârstă de 103 ani) și Viorel Etnobotanicu (Satu Mare, fără vârstă).

Voci extremiste din uniune susțin însă că, spre a răspunde prompt la ”lovitura nucleară Brândușe”, ar trebui ras Crin. “El Volo” salută, strategic și politologic, o asemenea soluție definitivă, irevocabilă și oarecum finală. “El Crin” ridică din pleoape, zâmbește și se întreabă dacă asta miroase a bine sau a (Băile) Felix. Puțintică răbdare – vine ea Otilia și aduce răspunsul la această enigmă.

Sunt de notat încă două reacții.

Prima – Cocaină continuă să murmure dezorientat: ”Pă mine m-ați omorâtâââ,/da’ cu brândușa/ce-ați avutâââ?”

A doua – aflată la  Pleșcoi, pentru aprovizionarea de toamnă, d-na Viviane Reding, Comisar European pentru Justiție, a declarat cu lacrimi în ochi: “Pentru curajul de a îndepărta cocaina de pe listele de candidați ai PD-L, comisia dnei Macovei trebuie să primească titlul de Comisie heroină. Voi propune acest lucru, imediat ce mă voi întoarce la Bruxelles.“

De modă ceva mai veche și sătul de vrăjeli, eu vă propun un Otis Redding, dacă tot vorbim despre adicții:

 

 

 

 

 

 • lucid

  D T: sa va dau un motiv de optimism iscat din tabara ingerilor uslinosi, inca o dovada ca e multzi oameni de cultura acolo. Prezidentul judetzului Prahova cu pana acum doar trei mandate, unul cosma, isi introduce in batalia pentru un post de deputat progenitura cu o recomandare geniala: “are inclinatzii pentru cultura INFORMATZIONALA -- nu mai citeste cartzi, CI DIRECT DE PE ECRAN”. Cu un asemenea intelectual viitorul culturii -- macar in varianta “informatzionala” e asigurat in rrrrominika. In fond si foarte multzi dintre noi, cititorii blogurilor, am inlocuit gutembergu’ cu stevejobsu’.
  Despre pamfletul de mai sus continui sa cred ca putetzi mai mult, am citit texte mult mai bune aici.
  Iar despre sa zicem confratzii care-l injura pe Cartarescu (imbecilii care-l acuza ca nu stia de ma-chun-lu-ul ala recent nobelizat nu merita atentzie) spre ghinionul lor provin in majoritate din cumplitul distih arghezian:
  Sa VREI pana la mie
  Sa POTZI pana la sase.
  Macar balacareala Barbu-Manolescu se facea totusi intre doi posesori de OPERA. Astazi, pe astia i-avem, cu astia injuram.

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  Nu e un pamflet, e doar o glumitza de week-end. Cine poate scrie un pamflet pe o tema care este, cum sa zic, un “autopamflet” desavarstit?

  Nu prea vad injuraturi adresate lui MC pe acest blog. Sunt si “critici (mai) ascutite”, dar de aici si pana la injuraturi e o cale lunga.

  Sa va dau (si eu) o tema, doua de gandire:

  1. Cum vine treaba asta -- elimini un candidat, pentru ca a fost un amarat membru UTC (doar repetentii nu erau bagati in UTC si la pioneri), dar dai OK unui fost membru in CC al UTC, unde nu ajungeai doar pentru ca erai premiant, nu?

  2. Mai stie cineva ceva de faimoasa Lege a lustratiei, pentru care dnei Roberta Anastase (garanta legii…) i s-a acordat titlul de Membru de Onoare al Asociatiei 21 Decembrie?

  Nu trebuie sa-mi raspundeti, caci nu e vorba de intrebari, ci doar de “ganduri retorice” — daca tot exista si “intrebari retorice”.

  Weel-end usor.

 • Gheorghe Campeanu
 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran #2

  Avind o relatie mai timida si difuza cu “sinele” estetizant decit amicul dvs. mereu pe faza, sint victima catharsisului facil-lejer. Pe scurt, m-am ras ( cu i din a).

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Asa ziceam si eu — e de ras.

  Iata ce zice Cristian Teodorescu:

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/monica-macovei-n-a-votat-o-pe-udrea-nici-dupa-ce-a-sunat-telefonul-de-ce-si-a-inchis-pravalia-etica-86274.html

  Inca o data: ce cauta dna Macovei printre oamenii si “oamele” acelea caci, zau asa, nu poti face bici chiar din orice..?

  Si daca asa stau lucrurile — deciziile comisiei cu pricina sunt “doar consultative” si in Parlament se duc, din nou, informatorii Securitatii si tot felul de pitzipoance, fiindca asa vrea dl Vasile Blaga sau asa zice “telefonul” — la ce bun tot acest tambalau de zici ca ar fi vorba de Inchizitie?

  Si, in sfarsit, care e diferentza intre USL si PD-L, dacxa au aceeasi “politica de cadre”?

  Oh, am intzeles: asta nu mai e treaba dnei Viviane Reding.

  Asa e.

  P.S. Sa scapam cu bine din calea uraganului Sandy si pe urma mai tragem o partida de ras.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Da, angry Sandy pare sa se pregateasca sa de buzna-iama prin partile noastre, Vom tot ‘calca in strachini’ pline cu apa potabila de rezerva raspandite pe dusumelele din casa. Sixty mph! Nu-i de ras (inca) , dar vom incerca sa radem dupa ce se termina vizita dumneaei. Bine ca nu am lustrat inca lectricitatea si apa potabila.

 • Alina

  Din ciclul : Inca o comisie sau Cum sa prostim prostii … Cunosc cel putin doua cazuri din judetul meu care, in ciuda respingerii candidaturilor de catre aceasta “Monica-aparatoare-a-legii”, si le-au depus totusi … Una dintre ele este a unui fost primar care incearca intrarea in Parlament si punerea la adapost (cel putin temporar) de bratul legii, iar cealalta ( culmea -- Aurica Branduse !!:)!! ) a fost respinsa pe motiv de traseism politic :)))

 • @) Dorin Tudoran

  Ma bucur ca te-a aflat cu un tonus atit de bun sfirsitul de saptamina, master! Nu mi-i rusine sa marturisesc ca si eu am ris spartul, cum se spune! Auguri!

 • @) Gheorghe Campeanu

  Doar ca risul meu, sa fie clar!, a fost cu i sin i! W end placut.

 • andrei i

  dna Macovei a incercat, macar pdl i-a dat ocazia sa incerce. Sigur ca n-a reusit (era previzibil, pt pdl dna Macovei e doar un plus la “imagine”). Poate o sa-i ofere si usl ocazia sa incerce (pt “imagine”, nu pt altceva), dar asta, sigur, dupa ca se trateaza, ca dl Doctor (sic !) Ponta ne asigura dupa referendum ca e un “caz medical” (am citat exact). Poate incearca sa se trateze la doctorul Oprescu. Sau Beuran. Sau Bradisteanu. (etc.)

 • lucid

  D T: la fel va urez weekend usor, mai ales ca l-am vazut pe Bloomberg la televiziune cam panicard. “Urca” furtuna (ca au retrogradat-o) Sandy chiar asa de sus? Nu credeam. La New York imi amintesc ca sediul ONU e cel mai “jos” langa apa, apoi se urca usor spre centrul Manhattanului. Iar cei de la ONU se pot urca la etajele superioare pana trece “valul”.
  La Bucuresti in acest weekend a dat deja buzna furtuna vestilor “bune”:
  -- managerul numir one week ago la TAROM -- un asustriac cu experientza in domeniu -- a spus “pardon, scuzatzi, bonsoar”, ceea ce arata cat de groasa e situatzia companiei
  -- rectificarea bugetara de acum trei ore a crescut deficitul cu un miliard patru sute milioane lei (un miliard scaderi incasari -- economia de-abia isi mai trage sufletul si patru sute milioane dar de la nashu’ mare la asistatzii votantzi), deficit care se “rezolva” acum printr-un imprumut de la banci care va fi platit de guvernul viitor, evident
  -- apropos de guvernul viitor, nea Florica G, de departe singurul profesionist din echipa de golani a ordinarului plagiator, i-a anuntzat pe cei “interesatzi” ca din decembrie se intoarce la BNR, pe el sa nu mai conteze din 2013; preventiv, ponta a anuntzat azi ca, totusi, 98% din bugetul pe 2013 trebuie facut de ministere pana in decembrie, nespunand insa ca-l va face si public pana la alegeri
  Iar revenim la vorba batranului Marx cu “economicul determina politicul” si parca am prefera un uragan serios dar scurt decat o grindina sistematica amenintand sa perforeze treptat toata sandramaua.
  N-am auzit de prostia cu lustrarea ex-utecistilor de rand -- sunt doar peste 15 milioane in Romania cei care aveau peste 14 ani in decembrie 89. Iar despre legea iustratziei sunt convins ca mult-galagiosul “lustragiu” Sorin Iliesu tocmai de aceea candideaza uslinos, deci e pe jumatate rezolvata.
  Serios vorbind, surpriza mare este confruntarea Sandra Pralong -- bi-repetentul mult-chiulangiu. Scorul va releva cel mai exact profilul moral al populantului de azi al rrrrominichii.

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  A reusit vreodata vreo initiativa majora a dnei Macovei in PD-L? Cum poti sa pretinzi ca vrei sa cureti “toata tara”, “toata clasa politica”, atunci cand nu te ia nimeni in seama in propriul partid sau in propria alianta politica? Dintr-un factor dinamic, dna Macovei a fost transformata — de chingile propriei formatiuni politice — intr-o gluma trista. Si, cand propriul partid este impotriva ideilor tale de innoire, de integritate morala, nu poti continua sa dai vina pe adversarii politici, fara sa devii exact inversul imaginii pe care o aveai candva. Cand PD_L si ARD au o “politica de cadre” identica cu mecanismul ce trimite in Parlament reprezentantii USL-ului (de la escroci la turnatori ai Securitatii, de la fosti activisti la ofiteri acoperitietc.) si ai altor formatiuni politice, atunci in ce consta diferenta substantiala intre partile aflate in competitie, in afara unor spectacole de Integritate…

  Regret, dar dna Macovei a devenit prizoniera unui angrenaj care produce, pe banda rulanta, “forme fara fond”.

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  Cu cine si pentru ce se confrunta Sandra Prolong?!?

 • lucid

  D T: Sandra Pralog candideaza din partea ARD in acelasi colegiu cu ex-interimarul cotrocenist. Sunt convins ca o cunoastetzi bine pe S P, asa ca putetzi sa ne furnizatzi o parere avizata.

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  Sandra Pralong la ARD? Interesant.
  O cunosc chiar foarte bine.

 • Ultor

  Cred ca-i dam mult prea multa importanta acestei doamne (merita apelativul acesta numai in sens protocolar), MM. Propaganda animata de aceleasi servicii de dinainte si de dupa ’89 au mai adaugat un mit la multele adunate si fumate intre timp. MM e in plin Caragiale, fara a avea insa nimic din farmecul aparte al acestor personaje. Criteriile invocate de aceasta doamna ar lustra-o nu numai pe dansa , dar si pe principalii sai parteneri politici. Cazul Basescu e scandalos din punctul asta de vedere. sa infierezi tu, securist (extra)ordinar, pe ceilalti securisti tine de noaptea mintii. Acest fapt in sine nu poate fi scuzat, oricate pretexte pot invoca baseliotii intelectuali.Basescu a constituit din acest p.d.v. un adevarat test moral pentru intelighentia romaneasaca. Putini l-au trecut cu bine. Imi pare nespus de rau sa constat ca intelectuali pe care-i petuiam in mod deosebit pana in 2004, sau transformat intr-o agentie de PR in beneficiul unei persoane cel putin nefrecventabile. Dar tot raul poate fi si spre bine; s-ar putea construi de-acum, pe baze asanate, o societate civila cu mai putine aere de vedetism si mai eficienta in acelasi timp.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Liviu Antonesei

  Eu sant in gasca cu dl. Serban Foarta in rezbelul dintre i din a si i din i.
  Returnez urarile de w/e senin. Ne vom stradui si noi pe aici in calea furiei pe numele ei de scena Sandy.

 • @) Gheorghe Campeanu

  Eu tin cu scoala lingvistica de la Iasi, nu, nu din patriotism local, ci pentru ca mi se pare mai rationala! Pe aici, n-avem parte de uragane, dar sintem deja amenintati de sosirea iernii pe la inceputul saptaminii care vine…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Intrebri:

  1. De ce a ales Razvan sa candideze in Aradul lui Falca si nu in Iasul natal?
  2. Daca Razvan candideaza la Arad, va candida “diplomatul Mărar” la Iasi?
  3. Crezi ca panseluța T. Baconschi se va umple de “succesuri” la Iași?

 • lucid

  S-a modificat modificarea: dupa ce s-a speriat in Sectorul 1 de strambele posibile ale lui Chiliman si a trecut in sectorul 3 sub aripa ‘telectualului “Bioterra”-ist cu cca doua mii de apartamente pe persoana fizica, speriat si aici ca se va duela cu Sandra Pralong, ultimul interimar a aterizat in lanul cu stiuletzi din Teleorman unde va face pereche “nepereche” cu dragnea. Vesela campanie (cu accent pe “i”)! Iaru tocmai comenteaza la o latrina teveu.

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  Daca pe Sandra o cunosc foarte bine, pe dl Antonescu nu l-am intalnit. Totusi, totusi, tousi, hai sa fim seriosi: Crin Antonescu s-a speriat de Sandra? @lucid, asta e prea de tot.

  Nu stiu ce face Florin in acest moment, dar daca e la o latrina, dvs. de ce va spalati ochii uitandu-va la latrina respectiva?

 • Ultor

  @ DT

  Daca nu e cu suparare pot incerca si eu cateva raspunsuri. N-am pretentia ca sunt si cele mai pertinente… La prima intrebare s-ar putea raspunde ca “nimeni nu e profet in satul lui”, numai ca raspunsul e unul totusi mai nuantat. Notorietatea de care se bucura in targ MRU nu e una pozitiva; aflat cu elevii la olimpiada Nationala de Istorie organizata anul acesta la Iasi, am fost surprins sa constat resentimentul multor colegi de breasla in raport cu premierul(istoric si…istorie , inclin sa cred si el) de atunci. Ceea ce i se reprosa in mod general lui MRu era arivismul si aroganta…Cam toate luarile de pozitie sunau cam asa: “E baiat destept, dar…”. Imaginea asta o avea cand era inca pe val, pe cad acum, in urma unei campanii de presa ostila, ce-i ingroasa trasaturile de ciocoi, ii e imposibil sa candideze intr-un oras cu un nivel de saracie egalat de putine aglomerari urbane de aceste dimensiuni in Romania. Din punctul acesta de vedere orice candidatura a unui pedelist cu profilul lui MRU ( e si cazul lui Baconschi) suna mai mult a sanctiune decat a recompensa…

 • @) Dorin Tudoran

  1. Pai, ai dat singur raspunsul, acolo e Falca, aici Primaria e a PSD, iar CJ al PNL…

  2. Pai, la Iasi, cum ai observat si tu candideaza dl Baconski!

  3. Da, dupa starea de spirit de aici, cred ca va pleca incovoiat ca o pasare in zbor de la succesuri!

  Acum, serios vorbind, aici, oarece sanse dintre pedeli ar putea avea profesorii Oprea, fostul rector al Universitatii si, Spinu, ambii oleaca mai atipici, nepolitrucizati de tot, nefanatici ai jupinului.

 • Basescu & oranjeria au fost, -- in perioada postceausista -, cel mai vast proiect de marketing politic (intern si international) al “structurilor”, whatever they are: servicii de informatii -- monoteiste ori inchinandu-se (cum spunea InimaRea) si unor zei straini, retele de influenta si jaf formate in jurul fostelor nuclee de coruptie din PCR etc. etc. Nici la disidenta lui Iliescu (fata de canalul lui Ceausescu( -- care, de bine- de rau, tot mai avea un sambure cat de mic de adevar -- nu s-au pus la bataie atatea resurse materiale si intelectuale cate s-au consumat pentru insidioasa ambalare a piromanului de la Rouen si trimis al Cabinetului 2 la Anvers in poleiala plina de stelute culese direct de pe steagul SUA si cel al U.E.! Cat o priveste pe Monica Macovei, mie mi se pare clar ca buna-ziua ca dumneaei a fost distribuita in aceasta grandioasa mizanscena ca responsabil PR, desigur, dupa ce a fost spalata bine-bine in albia societatii civile de toate pacatele de procuror comunist (cu granita deschisa spre Occident ori de cate ori i-a poftit sufletelul). Iar despre societatea noastra civila… nil nisi bene, ca “de mortuis”. Se spune, si nu fara temei, ca zornaie de epoleti si colcaie de fosti informatori, agenti ori colaboratori vocationali (fara contract) ai Secu (e drept, unii partial deconspirati) dar si de absolventi ai Academiei SRI, institutie care, printre alte specializari de profil, organizeaza si studii de masterat pentru reprezentantii societatii civile, ca doar asta face si CIA sau MI5, se strofoca patriotic sa-i pregateasca pe exponentii societatii civile. Ori…, nu??
  http://www.sri.ro/subpagini/44/studii-master-civil.html

 • lucid

  D T: se pare ca nu cunoastetzi bine populantzii sectorului 3, e o zona cu restrans apetit politic, dar cu multzi a-politici capabili de fronde greu de prevazut. In orice caz, dragnea a declarat cacandidatura e “la cererea peneleu-Teleorman (sic!) si…a lui Personal”.
  Nu, nu “statzionez” -- mirosul, evident ! -- niciodata mai mult de trei minute pe latrine, si asta doar in cazul in care au si invitatzi care merita. Doamna Macovei, in acest caz. In rest doar le zappez pentru ca pe “cablul” meu sunt chiar inainte de calupul Euronews, CNN, France 24, BBC.

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  Nu pot pretinde ca as cunoaste bine componenta celor din sctorul 3, desi am locuit in sectorul cu pricina si am niste membrii de familie in acesl sector. Dar va spun — cu ochii inchisi — ca Sandra nu poate castiga in fata dlui Crin Antonescu oriunde s-ar desfasura competitia, fireste cu exceptia unei intalniri restranse, “de salon”, unde si eu as putea in favoarea Sandrei.

  Stiti bine ca Florin Iaru este prietenul meu si nu-mi place sa-l terfeliti, daor asa, de dragul terfelirii… Aveti o parere diferita decat el, dati cu ideea lui “de pamant”, altfel cineva va poate spune ca si dvs. va uitati la si cititi tot felul de “online”-uri latrinoase. Chestiune de gust si de optiune, nu?

 • andrei i

  Partidele isi trimit oamenii de baza unde au sansele cele mai mari sa castige; “dreapta reformista” a avut mereu -si mai ales acum- sanse mici la Iasi si sanse mari la Arad; de-aia candideaza MRU acolo.

  @No name/DP:
  Nu vi se pare ca exagerati cu suspiciunile fata de societatea civila ? Credeti ca Andrei Cornea si Liiceanu au epoleti ? Cristian Ghinea e ofiter (la Politia rutiera, unde ?) ? Pe principiul “se zvoneste”, “se stie ca” putem sa banuim pe oricine de orice. Doar n-o sa ne luam dupa intelesul pe care il da SRI termenului “societate civila” (adica ofiteri acoperiti care umbla imbracati civil). Nu stiu exact (poate sititi Dvs) cu ce se ocupa dna Macovei “inainte”, dar “dupa” a avut destule initiative laudabile (chit ca nu i-au iesit, dar asta nu din vina ei). Dna Macovei a fost lider APADOR-CH, alaturi de Gabriel Andreescu (nu chiar un “securist”…)

 • @andrei i # 27

  Vi se pare ca exista in Ro, astazi, un ONG, macar unul, ori vreun sindicat ori o miscare ecologista ori orice alta forma de asociere civila care sa mobilizeze cetatenii in vreo forma de protest impresionanta, cum ar fi, de pilda, un protest in favoarea sau contra unui anumit mod de functionare a ICR, ori a CNSAS? In 1990, Alianta Civica a scos in strada, intr-un protest pasnic, intre 250.000 si 400.000 de oameni (diferentele de estimare fiind date de unghiurile de vedere antagonice ale celor care au facut aprecierile). Cu putini ani in urma insa, la un justificat meeting de protest fata de unele schimbari machiavelice in modul de functionare a CNSAS, vreo treizeci de ONG-uri si asociatii civice “au reusit” contraperformanta de-a mobiliza in Piata Universitatii din Bucuresti maximum 300 de protestatari, cifra care spune aproape totul despre lipsa de prestigiu si, in fond, de credibilitate a asa-zisilor reprezentanti ai societatii civile.
  Ceva mai inainte, CNSAS deconspirase mai multi reprezentati activi ai societatii civile ca fiind fosti colaboratori ai Securitatii: Smaranda Enache, Andrei Corbea Hoisie, Sorin Antohi. Nota Bene, cel putin prima si ultimul erau “stalpi de baza” ai societatii civile, membrii marcanti ai GDS, publicati frecvent de “22” (ca si dl Corbea Hoisie, de altfel). Sigur, exista si exceptii, dl Claudiu Craciun, revelatia manifestatiilor de protrest de la inceputul acestui an, fiind una dintre ele.

  Si nu, nu cred ( pentru ca nu am nici macar un indiciu care sa-mi permita asta) ca G.L. sau A.C. sunt ofiteri, dar in cazul d-lui Liiceanu, cel putin, si mai ales in cazul d-lui Plesu am vazut destule oscilatii de raportare fata de T.B. ca sa nu-mi pun destule intrebari privind eventuale parghii detinute de presedinte pentru a “stimula” si “corecta” reactiile publice ale celor doi.

  Faptul ca presa e impanata cu “civili” ori detinuta de “civili” exact in acceptiunea termenului mentionata si de dvs., cred ca nici nu mai e cazul sa facem vorbire.

  In privinta doamnei MM, daca dvs. va imaginati ca “samuraiul justitiei” s-a nascut odata cu APADOR-CH, asa cum Traian Basescu s-ar fi intrupat din spuma marii in 2004, consider ca eu trebuie sa pun punct acestei discutii, care ar fi inutila, cel putin pana cand pe dvs. va va impinge curiozitate sa aruncati un ochi si pe background-urile persoanelor despre care aveti pareri atat de ferme. Ma rog, doar daca nu va imaginati ca si MM a parcurs, dupa ’89, Drumul Damascului, si s-a convertit ca Saul din Tars.

 • lucid

  D T: pana si un imperator castiga bani din latrine, vorba lui, banii nu au miros. In fond orice prestatzie trebuie remunerata, ca asa e in capitalism. Desi de la “Cenaclul din Tei” la “cenaclul” lui de-alde stirblea-striblea e o micutza (in?)(e?)volutzie…
  PS: Am citit ca in cateva ore guvernatorul statului NY opreste nu numai bus-urile dar si metroul. E chiar asa de groasa cu Sandy? A trecut de Washington sau vine dinspre est?

 • Dorin Tudoran

  @ Este… Nu ca voters a cantu lui dar ca into sere este cel teribil din ce s-a vazut pe aici

 • Dorin Tudoran

  @ No Name/DP

  Nu am auzit decat vorvotbe despre Smaranda Enache. Probbe nu-mi aduc aminte sa fi produs cineva.
  Sorin Antohi a marturisit si, foarte important, s-a autolustrat. de ani si ani nu mai are legatura cu proiecte in care sa fie rulati bani publici. Construieste proiecte excelente cu o fundatie occidentala. Intelectual — lipsa lui din viata publica se simte.

 • @Dorin Tudoran

  Ma bucur sincer sa aflu ca dna Smaranda Enache si-a clarificat situatia la CNSAS, risipind alegatiile cu privire la o colaborarea cu SECU. Faptul ca nu s-a mai mai manifestat in spatiul public de foarte multa vreme m-a facut sa cred ca a preferat o retragere discreta. Regret cele scrise mai sus cu privire la dumneaei.

  Cat despre Sorin Antohi insa, cred ca admiteti si dvs. ca s-a autodenuntat numai dupa ce i se apropiase funia verdictului de gat, dupa ce avusese parte de o lunga si amicala pasuire din partea prietenului dumnealui HRP. La fel si cu autolustrarea: a recurs la aceasta atitudine (soteriologica!) numai dupa scandalul turnătorilor de la Academia de Vară a ICR Berlin, (2008) cand Herta Muller şi Richard Wagner au contestat prezenta dumnealui si a lui Andrei Corbea-Hoisie in proiectele ICR Berlin.

  P.S. Va doresc sa treceti cu bine de Sandy, citesc lucruri infioratoare despre acest uragan; rudele noastre din Washington s-au pregatit sa-l intampine cu provizii cat pentru o luna de zile.

 • Gheorghe Campeanu

  In ton cu sobrietatea care ma cuprinde in asteptarea cataclismului Sandy, mi-am dat seama ca cel mai mult ma roade disparitia dl-ui. William Brânză de pe listele de candidati. Cu ar putea altcineva sa reprezinta armiile de diasporezi cu constiinta civica?

 • andrei i

  @No name/DP:
  1. faptul ca in Romania n-a mai existat dupa anul 2000 (de fapt, cam de prin 1996) nici macar o singura demonstratie care sa fi adunat macar 10 000 de oameni (nici macar 5 000, de fapt) n-are nici o treaba cu “serviciile” si nu are decat o legatura vaga cu (pretinsa) lipsa de credibilitate a liderilor “societatii civile”, in schimb are o legatura foarte stransa cu schimbarile petrecute in societatea noastra intre timp (de pilda, faptul ca sint multe televiziuni, ca oamenii au alte preocupari, ca in primii ani dupa Revolutie oamenii simteau nevoia sa se manifeste pt ca n-o putusera face pina atunci etc.) si o legatura la fel de stransa cu lipsa de alternative credibile (in ’90 oamenii care protestau isi puneau sperante in diverse partide din opozitie, azi in cine sa-si puna sperante, ca e mult prea evident ca toate partidele sint cam la fel);
  2.dnii Corbea si Antohi au merite profesionale incontestabile;de-asta erau publicati in “22”, nu din motive “oculte”; dupa ce au fost “dati in vileag” au cam disparut din viata publica (by the way, de Carol Sebastian mai stiti ceva ?);
  3. faptul ca oscilatiile de opinie ale lui Plesu si Liiceanu va fac sa va puneti astfel de intrebari spune ceva despre Dvs, nu despre ei (adica, ati putea sa va ganditi la alte motive pt oscilatii, nu la asta);
  4. complet de acord cu ce spuneti despre presa; presa de la noi e intr-o stare jalnica;
  5. cred ca ar trebui inversata perspectiva: nu eu sint cel care crede ca Basescu si M.Macovei s-au intrupat din spuma marii ci cei care vad in Basescu (si, prin extensie, M.Macovei) principala sursa a relelor din viata noastra politica sint cei care isi inchipuie ca cei care -ca mine- apreciaza unele reforme liberale ale lui T.B. si M.M. si ii prefera pe acestia fata de adversarii lor au aceasta credinta;

 • @andrei i

  Eu, personal, n-am pus in discutie calitatea intelectuala a unor asa-zisi reprezentanti ai asa-zisei societati civile romanesti; m-am referit strict la schelete din dulapurile personale, cele care, odata scoase la iveala, le-au pulverizat statutul de ceea am putea conveni ca ar trebui sa fie un intelectual public. Asa ca, incepand de la punctul 2, dvs. ati mutat deja discutia pe alta strada. Cat despre punctul 1, bineintels ca si schimbarile petrecute in societate au avut un rol in dezimplicarea cetateneasca dar, dintre toate schimbarile, spulberarea increderii in oameni si institutii a fost preemineta, asa ca, si cu acest detour, ne intoarcem tot la lipsa de prestigiu si credbiltate a celor care inca se mai cred indreptatiti sa vorbeasca in numele societatii civile. Ar fi interesat un sondaj de opinie care sa masoare increderea publica de care care se mai bucura acesti intelectuali. Exceptiile -- bine ca exista! -- ca intotdeauna, confirma regula.

 • erata -- preeminenta, desigur

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP

  1. Academia de vara -- ICR Berlin: am scris atunci un text despre decizia ICR. Mi-a raspuns dl Mircea MIhaies in “Evenimentul zilei”. I-am raspuns. Desi i-a cazut foarte greu ce spuneam, desi ce spuneam venea intr-un moment foarte greu pentru el, dl Antohi a inteles de ce luasem acea pozitie. A fost un moment care a consolidat o amicitie care incepuse cu multi ani in urma si care avea sa devina o prietenie.

  2. Speram ca Sandy sa nu faca prapad in aceasta zona, dar nici oamenii de meserie nu pot ghici ce se va intampla.

 • Bine măcar că s-a ridicat alerta de tsunami în Hawaii!
  Să sperăm că şi Sandz va fi ceva mai… belle!

 • …Sandy, desigur…

 • Mara

  Va tin pumnii sa treceti cu bine peste uraganul Sandy. Avertizarile sint nelinistitoare. Tot mai bine in tarisoara noastra ferita de vecinatatea oceanului, “Gradina Maicii Domnului” cum frumos a fost numita…
  Numai bine.

 • andrei i

  @No name/DP:
  1. n-am mutat discutia, am vrut sa arat ca “societatea civila” tine cont si de valoare (in mod pozitiv) si de greseli (cand e vorba sa-i “lustreze” pe cei care au gresit);
  2. oricum, n-aveti nici un motiv sa-i suspectati pe Plesu si Liiceanu ca ar fi “teleghidati” de Basescu (asta, indiferent de valoarea sau lipsa de valoare a operelor lor);
  3. in ’90 “prestigiul” cel mai mare il avea Iliescu si “societatea civila” a dumnealui (i.e. “serviciile” sub acoperire “civila”); acum cel mai mare “prestigiu” il au tot felul de “vedete” de tinichea vopsita (si care, de altfel, n-au nici o treaba cu politica); daca s-ar fi facut un sondaj in ’90, probabil ca “societatea civila” ar fi adunat cam un milion de opinii favorabile; azi, probabil ca GDS&co ar aduna (e doar o presupunere) cam jumatate din acea cifra, insa daca am adauga diverse oengeuri gen “salvati Rosia Montana”, probabil ca am ajunge tot pe la un milion; ca nu se manifesta, asta-i alta discutie; nici la Marea Revolutie din Ianuarie nu se manifestau decat vreo 800 de oameni (ca sa fiu generos, ca erau mai putini) pe seara -in Bucuresti- , deci sa zicem (dar cu larga generozitate) ca au fost 10-12 000 in total (toate zilele la un loc), desi erau mult mai multi cei care simpatizau cu ei; eu am fost prin Piata, dar n-am stat, pt ca nu voiam sa “manifestez” alaturi de tot felul de “militanti” (monarhisti, anticapitalisti, hippioti -pestrita adunare) si de diversi lumpeni resentimentari (nu asa era ? ma rog, mai era si dl Craciun, dar asta-i el insusi o categorie, un fel de Chomsky in devenire, pt astfel de oameni probabil ca si cel mai plicticos canton elvetian poate fi denuntat drept o tiranie sangeroasa)

 • Mara

  Daca nu-i cu suparare @Andrei i, de-a cui sinteti asa sensibilos de nu va puteti compromite manifestind linga “militanti monarhisti”? De cind este rusinos sa militezi pentru monarhie in Romania? Dupa felul cum combateti sinteti vreun beneficiar, bursier, masterand, angajat al masinii de propaganda PDL, care fie vorba intre noi este foarte eficienta.

 • andrei i

  pare-se ca Sandy aterizeaza luni seara sau marti dimineata, asa ca pina treceti cu bine si peste (sau.. pe sub) asta o sa mai las deoparte furtunile care agita apa (murdara) din paharul politic bastinas si o sa va tin si eu pumnii. Bafta !

 • Florin Iaru

  @Gheorghe Campeanu
  Dar n-a dispărut! Numa’ s-a odihnit nițel. 🙂 E bine-sănătos la datorie!

 • @) Dorin Tudoran

  E oficial, Sandra Pralong candideaza in Bucuresti intr-un cokegiu in care candideaza Ecaterina Andronescu. Eu i-as dori sa cistige, sa mai fie in Parlament si alte -- chiar altfel de -- doamne decit Udrea, Anastase si altele de aceeasi factura…

  In alta ordine de idei, uragan usor, daca asa ceva e posibil! E totusi ciudat, zona aceea ce Coastei de Est nu este in mod obisnuit afectata de asemenea fenomene meteorologice…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Pai, sa castige. De ce nu? Dar, bag seama, ca ii este anuntata candidatura si la functia de presedinte al Romaniei. Cu viteza asta, ne putem trezi cu Sandra candidand si la functia de Secretar General ONU.

 • @) DT

  Asta cu presedintia n-o vazusem inca… De asta ii trage niste ghionturi MRU dlui presedinte? Are un articol pe FB. Eu nu mai folosesc FB, dar mi-a semnalat cineva…

 • @andrei i

  Haideti ca sunteti simpatic: “am vrut sa arat ca “societatea civila” tine cont si de valoare etc.” Culmea era sa mai si tina cont numai de afilierea politica… pen’ca la cat de civila e….

  Chomsky ati zis? Aha! Poate va plac, in schimb, libertarienii nostri de dreapta, care prospera pe bani de la stat.

 • Shadow

  Eu oricate eforturi as face nu gasesc nici macar o singura “reforme liberala” a lui traian basescu sau prin extensie a dnei macovei. Si nu ma mira ca nu gasesc. Pt simplul motiv ca “orientarea” lor nu este spre “deschidere” ci spre “centralizare”(subordonare), cultura total opusa chiar si unui “incipient ersatz” de liberalism(ca sa raman politicos) :-).

 • nc

  @ andrei i:

  Uiţi momentul Arafat de acum aproape un an, apropo de ce poate determina un om cu prestigiu.
  Cînd admiri prea mult nişte personaje gri, fără impact social important, există riscul să ajungi să nu mai crezi că pot exista oameni care să mişte ceva prin exemplul lor. Aşa numiţii „intelectuali publici” sînt nişte oameni care stau la căldurică şi recomandă compromisul (resemnarea); cam ăsta e nivelul lor. Invită nu la revendicări reale, ci la a alege „răul mai mic” (citat din A. Pleşu), ca aspiraţie maximă. Cred că pentru o conştiinţă „care se respectă” e al naibii de jenant. Cred că A. Pleşu, dacă nu simte un conflict interior atunci cînd deschide gura, are o mare problemă.

  Uite cine a determinat căderea unui guvern, ăştia pe care în mod greşit i-am privit cu dispreţ în momentul ăla, că sînt nişte gherţoi care distrug o demonstraţie civilizată. În fond, nişte tineri -- nişte OAMENI care vor o şansă în ţara care e şi a lor şi care au vorbit singura limbă pe care o înţelegea puterea atunci, limba violenţei (aviz şi USL).
  Merită văzut clipul pentru reamintire (cred că-i şi ce-a mai reuşită filmare făcută din tabăra celor care s-au bătut cu jandarmii).

  rel="nofollow">

  Bănuiesc că pentru Pleşu, Patapievici & Liiceanu ei nu există, pentru că nu fac parte (din punctul lor de vedere) din mediul lor de viaţă. Ei şi alte categorii de oameni a căror suferinţă e ignorabilă, pentru că ei nu contează, nu fac parte din viaţa lor, a acestor insulari cu pretenţii de conştiinţe naţionale.
  De fapt, cred că problema de bază a tuturor acestor „gînditori” la binele comunităţii e că le lipseşte… simţul comunităţii.
  Vrem, nu vrem, sîntem unii pentru alţii mediul în care trăim. Dacă ai o minimă deschidere, nu poţi să fii fericit dacă ai în jur oameni nefericiţi. Interacţionezi cu ei şi numai văzîndu-i. Inevitabil.

 • lucid

  D T: cred ca, cunoscand-o, suntetzi convins ca doamna Pralong este o Doamna, nemeritand glumitze ieftine cu sediul ala de pe Potomac acum amenintzat de Sandy.
  In alta ordine de idei cred ca o sa fitzi bucuros sa va reimprospatatzi un pic memoria: in locul monei pivniceru, chiriasa puscariasului de pe vremea lui ceausescu vlasov, a fost ales in CSM un oarecare adrian bordea. Bordea, aron bordea, va spune ceva?

 • OMG, ce ce-a facut Sandy in NY! Sper ca sunteti bine, cu toti ai dumneavoastra.

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  Cum se apropie careva alegeri, cum se incinge taratza in unii. printre ei si dumneavoastra:

  1. Inainte de a sanctiona niste comentarii drept “glumite ieftine”, recititi-va comentariul despre Mircea Cartarescu, al carui admirator ati devenit in chip subit. Sa-l reiau inca o data?
  2. Da, numele generalului de Securitate (Sef de divizie) Aron Bordea imi spune multe. Il puteti regasi si intr-o carte despre care — potrivit unui bun obicei --, desi nu ati citit-o, aveti opinii. Aron Bordea apare de 22 de ori in documente foarte grele. Si e vorba despre viata mea. In viata dvs. ce rol a jucat generalui Aron Bordea, sau stiti numele, asa, din presa?

  3. Nu stiu cine este Adrian Bordea sau ce rol a jucat sau joaca in viata dvs.

  4. O recomandare: incercati sa fiti mai linistit, altfel campania asta electorala si alegerile va pot ruina linistea olimpiana.

 • andrei i

  @Mara:
  1. fiecare e liber sa se asocieze cu cine crede de cuviinta; nu vad de ce as accepta sa “manifestez” alaturi de oameni cu care nu vreau sa am de-a face (monarhisti, printre altii);
  2. probabil ca Dvs va inchipuiti ca toti cei care au alte opinii sau optiuni decat Dvs sint platiti de cineva ca sa aiba acele opinii sau optiuni.

  @nc: domnule, cred ca ati simtit in tonul meu dispretul pt cei care manifestau pasnic; multiplicati acest dispret cu 10 si o sa intelegeti ce simt pt cei care manifestau violent (si carora Dvs le luati apararea).

 • andrei i

  @No name/DP:
  Ati tzintit gresit: cei mai multi libertarieni nu cred ca statul ar trebui desfiintat complet (doar o factiune, anarho-capitalistii, crede asta) ci ca ar trebui sa fie “minimal”, adica sa ofere un simplu cadru pt interactiunile libere dintre indivizi (dar e greu de imaginat ca s-ar putea renunta vreodata la acest cadru). Intru edificarea Dvs, aruncati o privire aici:http://www.cadi.ro/index.php/vizualizare/articol/agenda/35
  Pt a modifica statul in directia dorita de tine, cel mai bine e sa te implici tu insuti in acel stat (altfel, dupa criteriile Dvs, M.Thatcher si L. Walesa s-ar fi aflat in deplina “incompatibilitate”). Ar fi o contradictie daca masurile promovate de libertarieni prin intermediul statului ar fi masuri de tip social-democrat sau conservator.
  Iar “ideile” politice ale lui Chomsky sint inepte, indiferent unde lucreaza el (la stat, “la privat” sau unde o fi), in timp ce ideile libertariene -aplicate de stat !- au scos din saracie 500 de milioane de oameni in ultimi 20 de ani, numai in India si China.

 • @andrei i

  Da, dom’le, stiu ce vor libertarienii nostri: stat minimal, in general, indeosebi pentru ceilalti (pe care sa-i taxeze doar din cand in cand pentru ca apoi sa-i ignore), dar cu baierele bugetului larg desfacute pentru ei insisi -- ceva care sa functioneze pe modelul ICR-ului HRP-ist. Cand vor ajunge sa se autofinanteze si nu vor mai cere sa fie superbugetati de catre stat, cand vor iesi din conditia ideologica de strutocamile, vor deveni, poate, credibili si asa-zisii nostri libertarieni. Asa, cu libertarieni care vor stat minimal al caror buget sa-l pape ei tot, rog a se scuti….

 • @andrei i

  Da, dom’le, stiu ce vor libertarienii nostri: stat minimal, in general, indeosebi pentru ceilalti (pe care sa-i taxeze doar din cand in cand pentru ca apoi sa-i ignore), dar cu baierele bugetului larg desfacute pentru ei insisi -- ceva care sa functioneze pe modelul ICR-ului HRP-ist. Cand vor ajunge sa se autofinanteze si nu vor mai cere sa fie superbugetati de catre stat, cand vor iesi din conditia ideologica de strutocamile, vor deveni, poate, credibili si asa-zisii nostri libertarieni. Asa, cu libertarieni care vor stat minimal al carui buget sa-l pape ei tot, rog a se scuti….

 • Shadow

  In china nu exista idei “libertariene”. Exista doar o forma de capitalism acceptata(tolerata) de partidul stat. Libertarienii sunt la milioane de ani lumina de ceea ce reprezinta “autoritarismul” fie ca el este de tip chinez sau Thatcherist.

 • andrei i

  @Shadow:
  evident ca m-am referit exclusiv la programul economic libertarian (piata libera, pur si simplu) adoptat de China, de Thatcher si de multi altii; chiar si asta e mai aproape de libertarianism decat China lui Mao sau Marea Britanie cvasi-socialista (inclusiv sub “the torries”) din deceniile postbelice

 • andrei i

  @No name/DP
  Intr-adevar, ICR-ul sub HRP a fost o institutie care a urmat principii liberale (sau libertariene, daca vreti), au recunoscut-o inclusiv adversarii ideologici ai lui HRP (si ai lui Basescu). Si, oricum, la drept vorbind singurii libertarieni din “zona” sint HRP si Catalin Avramescu (si nici ei in totalitate): ceilalti “intelectuali ai lui Basescu” sint fie crestin-democrati, fie conservatori de diverse nuante fie, cel mult, liberali care cred intr-un rol esential al statului (cum e Cristian Preda).

 • Shadow

  @andrei

  Dle draga libertarianismul este opusul autoritarismului nu al comunismului sau al capitalismului care se gasesc “absolut intamplator” pe alte axe :-).
  Programul economic promovat (numai piata libera nu a fost si nu este, vezi china sau Uk si protectionismul lor, vezi politicile lor de monopol, etc) nu au legatura decat cu diferite forme de “centralizare” (asa zise “reglementare”) deci tin aproape de acelasi autoritarism.

  hrp si avramescu ar fi avut sanse sa fie mai aproape de libertarieni daca nu s-ar fi abonat niciodata la “banii statului”. Daca ar fi trait din scris si atat sau alte profesii liberale sau semi liberale. Cred ca exista destul de multi aici pe forum care au o legatura cu “statul” si cu “sinecurile” sale mult mai mici decat cele detinute de exemplele dtale de mai sus.

  PS. 1. In democratia cu partid unic, unul din “jocurile” asa zis intelectuale ale lui avramescu, se pot observat extrem de bine nuantele pur autoritariste ale acestuia si nicidecum “libertariene”.
  2. A crede in rolul statului nu este rau(nu toata lumea poate sa-si plateasca garzi private, medici privati, scoli private, etc). A crede insa ca “statul este o persoana” este absolutist si absolut aberant. Dl Preda crede doar in “rolul esential” al lui basescu ca inlocuitor a notiunii de stat. De aici si incercarile sale nereusite de a-l asemana pe acesta cu dl Coposu, cu Napoleon sau cu De Gaulle. Alta viziune “absolutista” si profund “autoritarista”.

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow and @ andrei

  Cred ca libertarianismul este conceptul cel mai prost inteles in Romania. Pana si vorbaretii “de dreapta” care-si dau cu parerea (si ifose nenumarate) pe o linie amintind de diagonala altei ideologii se considera, pe ici, pe colo, libertarieni. Imi amintesc de o incercare a dlui Sorin Cucerai sa explice pe un site ce este si ce nu este libertarianismul. Cu totul efortul sau, nu cred ca rezultatele au fost… promitatoare.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  libertarianismul este asimilat in Romania “capitalismului pur”(care o fi ala?).
  Opus al “comunismului endemic” de care de bine de rau ne acuzam intre noi de doazeci si ceva de ani ca suntem amatori. Nu am sarit peste unul din cele mai stupide obiceiuri umane. Acela de a ne “vana” aproapele. Romanul se “excita” de placere cand vaneaza alt roman. Ne-am pierdut fibra nationala? Oare am avut-o vreodata sau in istorie exista doar exceptii?

  Interesant este ca atat cei care se considera de dreapta dar si ei care se considera de stanga asimileaza identic libertarianismul (cu a sa “clona” in mentalitatea populara -liberalismul) cu “capitalismul pur”.

  Rezultate promitatoare probabil peste vreo doua generatii.

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow

  Nici o mirare, atata vreme cat oameni de stanga, azi-dimineata, unii se dau de dreapta, mai pe dupa-amiaza, iar seara devin ori “libertarieni endemici” ori “comunisti cu simtulproprietatii private”.

WP Admin