≡ Menu

Numai cu două luni în urmă

Cine nu a avut timp să citească interviul realizat de David Remnick cu Leonard Cohen și publicat în The New Yorker, iată mai jos sonorul. Un dar pentru care, dincolo de blestematele diferențe de opinii politice, lui Remnick i se cuvine întreaga noastră gratitudine:

 • Dezideriu Dudas

  « IUBIRILE mele SECRETE » ( patria, profesia…), pe langa cele nefestice ( drepturile omului, statul de drept …) m-au tinut departe de acest subiect pana acum ! ODIHNEASCA-SE IN PACE ! Sa-i fie confortabil, cum si-a dorit !

  Mie mi se pare ca moartea lui Cohen « a lovit » mai mult literatura decat « nob(i/e)lul » Bob Dylan, care de fapt i-a dat un sens mai profund. Un ziar titra odata : “James Joyce nu a murit. Trăiește în Montreal și se numește Cohen.” Va fi greu sa se zica vreodata : ” Leonard Cohen nu a murit. Trăiește în orasul X și se numește Y “. Nu cred ca se va naste vreodata vreun poet si/sau scriitor cu o voce atat de expresiva ca a lui Cohen….Pana si el, dupa ce, odata, in incercarile din literatura nu-si gasea confirmarile dorite, a considerat ca vocea lui trebuie sa semene cu a lui Bob Dylan ( sursa Wiki ) pentru a-si continua in paralel si cariera muzicala ! Dupa ce a inceput sa imprime la studiourile care l-au lansat pe « regele» Elvis Presley insa, a renuntat la a-si mai modifica vocea….

  P.S. Leonard Cohen a trecut de « regii pamanteni » si a ajuns la « fundamentul monarhiei », IUBIREA…Sa-mi fie iertata viziunea, triviala, dar in acest context artistic si tragic, pot face o afirmatie care cred ca acopera bine stupefactia « oamenilor de bine » ai Americii ( sunt convins ca nici Trump n-a mancat salam cu soia ) fata de « greseala » poporului american, a’ la Brecht : Trump a mizat pe un adevar ( partea cu evreii cred ca e secundara in acest context, mai ales ca intr-o varianta, vorbind de cauze, nu apar printre ele, iar in alta varianta, vorbind de efecte, iar sunt absenti…. / deci, poate fi ignorata problematica, prin angrenarea « variantelor », altfel ramanem blocati in paranoia conspiratiei…) ce nu mai era rostit. Aici iubirea de la Cohen la el a insemnat dorinta de putere, dar nu cu pretul renuntarii la personalitatea sa ! Dorinta de putere bazata pe un adevar « neconform » teoriilor virusate de o cunoastere din ce in ce mai propagandistica, deci din ce in ce mai departe de adevar, a reprezentat un vector de penetrare incredibil ! Tocmai ca nu a achiesat la « cunoasterea » de pe piata, l-a facut eficient. A-l compara cu Gigi Becali reprezinta 0,001 din problematica ( sunt totusi elemente de consonanta, dar, cum am scris, in jurul lui 0,001 % ) ! Daca Becali ar face “Ucenicul” ( serialul de televiziune care l–a propulsat global pe DT ), nu ne-ar fi clar daca pentru oi sau pentru oameni…Trump a mostenit un imperiu imobiliar. Becali niste oi, desi meritul sau este incontextabil ca a ajuns la nivelul unui imperiu asemanator lui Trump, pastrand totusi proportiile. Nu am crezut ca va castiga Trump. Nu credeam ca « Spirala tacerii » poate penetra in public, atunci cand opinia publica este filtrata de mass-media 100 %. Am citit insa prea in viteza aceasta teorie acum 20 de ani. Este, cred, un alt exemplu, ca si stirile negative pot declansa reactii spre rezolvarea pozitiva a lucrurilor….”Spirala tacerii” este un fel de reactie in lant….Fiecare profesie are SECRETELE ei, dar numai IUBIREA ii poate asigura “tronul” si “sceptrul” in relatia cu masele….Fara IUBIRE, cred, doar tronul…si, iar dom’Leo ne face sa intelegem situatia, cel putin noi, romanii : a stat cativa ani intr-o manastirea BUDISTA…Acum ca nu mai exista nici CVT, avem sanse mai mari sa scapam…, macar noi, romanii !

 • Eduard

  Stiinta este una, politica altceva. Doar imbecilii stipendiati sunt convinsi de altceva, si dv. nu sunteti unul. Dar va apropiati tangential, daca va imaginati cumva ca scapati.
  Leonard Cohen a fost un moralist in sensul moralistilor francezi, dar cu mijloace contemporane. A vazut esenta profund morala a vietii, in ciuda tutror moralismelor.Si ironia invincibila a ei.
  Stiinta si tehnocratia au lumina lor, invizibila in spectrul politicienilor civilizati. De aceea este nevoie mereu de inovatii psiho-sociale, sa acopere ceva deja decis. Razboi sau pace. Cum dv nu puteti plati nici una, nici alta, trebuie sa aderati in alt mod.G-ralul Degeratu spune ca suntem in razboi. Corect, doar ca un razboi ni-l permitem, nu si pacea dinainte hotarata.Black Box contra Black Cube, cu simbolismele respective.
  Un singur om deranjeaza acum.
  (promit sa ma ocup doar de lucruri potrivite pt mine, adica marunte). Poate ca niste gratare cu manele sunt mai utile decat niste securisti patrioti, dar cultura va va salva.De civilizatia de-acum imposibila.

 • Eduard

  Intr-un moment trait de propria mea persoana am auzit un om cu renume mondial statuind, public,ceva ciudat:’David nu il mai poate bate pe Goliat’. Imediat dupa ce se referise la el ca la o victima a Securitatii.
  Nu stiu ce sa mai zic…asa ca voi tacea.

 • Valentin Feyns

  Am citit “Leonard Cohen Makes it Darker”. Scris in pur, perfect New Yorker style. Scris la nivelul subiectului. Cred ca LC zambeste de acolo de sus.

 • DG Ontelus

  Virgil Mazilescu: ,,legendă// urme foarte adânci pe zăpadă/ mulţumirea aşchia asta din carne/ lumina tulbure a lunii februarie/ nici vorbă nici vorbă nici vorbă/ ne întorceam dintr-o călătorie obişnuită/ mai aveam câteva ceasuri de mers/ prin zăpada şi prin lumina tulbure/ a lunii februarie nici vorbă/ și când am ajuns în marginea pădurii/ și când am aprins focul din nou/ le-am simţit răsuflarea în ceafă/ doi călăreţi falnici şi lângă ei umbra/ celui de-al treilea (pirpiriul) atârnând/ ca o blană rece de câine ca un stindard/ urme cât se poate de vizibile pe zăpadă/ și lumina tulbure a lunii februarie/ ne-am uitat cu subînţeles unii la alţii/ am deschis repede cartea cum ai deschide/ fereastra dinspre grădină în zorii zilei/ câştiguri şi pierderi scria acolo negru pe alb/ dar într-o limbă de care nu ne mai aminteam/ câştiguri şi pierderi scria – într-un timp/ care de mult timp nu mai era al nostru”

 • DG Ontelus

  nu mai vreau nimic// am avut cam tot ce-am vrut/ iar ceea ce nu mi-a fost dat/ deși m-a ispitit/ nu era pentru mine/ ci pentru altceva/ și pentru altcineva/ fiți buni dragilor

 • DG Ontelus

  peisaj mohorât// plouă mărunt/ sufletul curge și el/ sărmanul/ înspre aiurea/ frânturi sclipiri sunete/ același dor/ același murmur/ buzele îl repetă/ la nesfârșit/ dar e pace/ lumea e senină/ și calmă/ și bună/ copiii cântă/ am trăit frumos

 • DG Ontelus

  speranța// nu mi-o voi pierde/ niciodată/ cel puțin sper asta/ tot ceea ce se întâmplă/ mă îndrumă să aștept încrezător/ să rămân liniștit/ orice se va întâmpla/ în lume ori cu mine

WP Admin