≡ Menu

Nu ne-am înțeles la principii — cerea prea mulți bani

Desen © DION

Desen © DION

Fiecare președinte al României postdecembriste este “sintetizat” într-o pastilă. Producător: Formatorii de opinie & Asociații. După ce este “omologată” de opinia publică, pastila este depusă într-o cutie de conserve pe care apoi este lipită o etichetă cu numele celui “sintetizat” și mențiunea “extract de președinte”.

În cutia care poartă numele lui Klaus Iohannis, actualul președinte este “paradigmat” cam așa: dacă tace, ”De ce tace, doar e președinte?” Dacă vorbește, ”De ce se bagă, asta nu e treaba președintelui?”

Președintele Iohannis face o greșeală. Nu mică. Nu mare. Foarte mare.

În mod natural, mulți dintre cei care l-au votat își exercită dreptul de a se declara nemulțumiți, dezamăgiți, chiar înșelați. Accentele patetice sunt puse de utopiști – ei consideră că oamenii cărora le dăm votul trebuie să facă, întotdeauna, numai ce și cum vrem noi, pentru ca noi să nu ne simțim ”trădați”.

Un vorbitor reafirmă un adevăr – “Suntem, de 26 de ani încoace, prizonierii clasei politice.”

Totuși, cum  de nu intră în coliziune acest adevăr cu un altul, exprimat de același vorbitor, cu mai puțin de doi ani în urmă: “Timp de zece ani, cât ați fost, sunteți președintele României, nu ați făcut decât să ne așezați pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al Romaniei, trebuia să ne așezăm. Și pentru asta, vă mulțumim.”

Dacă scădem 10 din 26, rămânem cu un bilanț mai puțin întunecat: doar 16 ani de beznă a prizonieratului și 10 ani de strălucire pe drumul spre Rai — un fel de Epocă de Aur ceaușistă, comparată cândva, de alt vorbitor, și el ilustru, cu Epoca lui Pericle.

Țâșnesc din blocstarturi cei care nu l-au votat, ba au și făcut campanie împotriva candidaturii sale – “Un Relu Fenechiu cu nume german!”. “Premierul de la GRIVCO!”. “V-am spus, dar nu ați vrut să mă ascultați — omu’ e vândut. E agent acoperit.”

Un fost locotenent-colonel de presă care a fost obligat (oare de cine și de ce?) să se autodeconspire, anunță că Iohannis nu prinde anul 2019 la Cotreceni și cere oamenilor să iasă în stradă; probabil ca să-și vadă prognoza îndeplinită.

Este trezită din moțăiala civică o pușcă dezafectată. Ne dă o capodoperă — ”Cioara vopsită” –, dar uită să menționeze că e vorba de un autoportret.

În timp ce unii o ridică din rastelul adormirii, alții lipesc de cătarea ei portretul lui Iohannis. Pușca ia foc. Din pricina fumului pe care-l produce, nu i se mai văd nici urmele de pe când lucra, sub Ceaușescu, la ambasada SUA din București, nici “implementările” băsismului la TVR; nici altele.

Nu mai e loc să arunci o vorbă de mulțimea catilinarelor produse de foști pupini prezidențiali (2004-2014).

”Iohannis a distrus statul de drept!”, ne anunță casandrele fostului protocol. Cum așa, tocmai  a opta minune a lumii, construită de ei și Traian Băsescu, acel stat de drept despre care ni se spunea că poate să reziste și la un cutremur de 9,5 grade pe scara Richter, la o alunecare de teren de 40% alcool pe scara Chivas Regal și la un tsunami de gradul Elena pe scara Traian?

Pentru ei, semnele unui adevărat stat de drept erau statul Elenei Udrea cu fundul pe biroul președintelui Băsescu, numirea directorului SIE, pentru că așa “își dorise suflețelul” soției celui numit sau/și prevenirea Elenei Udrea de către directorul SRI – fiți atentă, sunteți în colimatorul alor mei.

Un  doctor în muzichie politică — instrumentist care a umblat cu țambalul de gât pe sub portretele genialului Ceaușescu, democratului original Iliescu spre a sfârși compunînd cântecul de pahar “Băsescu aka Henric al V-lea” — tună și fulgeră împotriva traseismului unui consilier al lui Iohannis. Cei doi peripateticieni ar face bine să se ia de mână și să facă schimb de experiență pe itinerarul Bulevardul Primăverii – Sanctuarul de pe Machu Picchu. Returul nu este obligatoriu.

Sunt scoși la înaintare și mici găinari de cursă lungă, uitați pe unde care nu mai emit.

Un scârțâit care se visează bubuit de tun îi transmite președintelui ”Adio și n-am cuvinte, domnule președinte!” Păi, cum să mai aibă cuvinte personajul cu pricina, când le-a pus pe toate în gura unui ziarist de la N.Z.Z.? (AICI)

Ca să nu uităm gustul cinismului intra și extravilan, asupra căruia are un monopol de nezdruncinat, Traian Băsescu intră în acțiune cu două glume din Guvernele Golden Blitz I și II.

Prima. E adevărat că s-a căciulit în fața lui Voiculescu să intre la guvernare (2004), dar a făcut-o doar ca să-l îmbrace pe nemesisul său în frac de “soluție imorală”. Numai că, nesimțit cum îl știm, Voiculescu-INTACT s-a făcut că nu vede imoralitatea și a aceptat soluția. Moralitatea a rămas, INTACTĂ, la Băsescu, ginecologul tuturor virginităților politice postdecembriste.

A doua. E adevărat că pe când candida la primăria Capitalei, l-a vizitat pe Voiculescu la GRIVCO. Dar nu s-au înțeles asupra principiilor. Adică, Voiculescu i-a cerut prea mulți bani. Deci, dacă-i cerea mai puțini, băteau palma, ca doi bărbați principiali. Și cu Stolojan, trei. (AICI)

Fascinată de sloganul “Nicio legătură între titlul articolului și conținutul lui!”, o publicație cu ștaif băsist titrează: “Iohannis retractează: Nu sunt apropiat de Intact.”

Sensul primar al verbului a retracta este acela de a reveni asupra unei afirmații, pentru a te dezice de ea. Iohannis nu a afirmat niciodată “Sunt apropiat de Intact”. Așadar, ce a “retractat” precizând “Nu sunt apropiat de Intact”? Nu orice revenire la o afirmație anterioară — spre a face o precizare, spre a aduce o clarificare —  este implicit și o retractare. (DEX. “A retrage o afirmație, un cuvânt etc., a reveni asupra celor spuse, a se dezice; a se lepăda de o faptă, de o atitudine din trecut.”)

Președintele Iohannis și-ar face un mare bine dacă nu s-ar angaja în clinciuri cu media și dacă ar ocoli cu încăpățânare rolul de “președinte jucător”, mai ales acolo unde terenul este contestabil. Ipostaza respectivă a fost compromisă, pe lungă durată, de cotonogarul și cotonogitul Traian Băsescu.

Această ”săptămână neagră” are darul să-i dea dreptate și Laurei Ștefan, care consideră că amânarea intrării în drepturi a Agenției de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a creat și poate crea, în continuare, multe probleme (“Este esențial rolul acestei agenții și cred că, dacă ea ar fi existat în România, poate nu am mai fi văzut atâtea zbateri și dezbateri publice despre un lucru care într-un stat de drept este pînă la urmă banal – faprul că deciziile judecătorești trebuie puse în aplicare de toate instituțiile administrative fără niciun fel de intervenție politică.”), și Laurei Codruța Kovesi: Degeaba înfiinţăm o instituţie nouă dacă procedurile pe care ANAF-ul le reclamă că sunt ineficente nu au fost modificate. Să vedem după operaţionalizarea acestor agenţii… este important să înceapă confiscarea acestor bunuri.”

Nu întrebarea “Poate un președinte român să fie mai prețuit decât a fost Traian Băsescu, când era pe val?” prezintă vreun risc pentru președintele Klaus Iohannis, ci răspunsul la altă întrebare – “Poate un președinte român să devină mai detestat decât Traian Băsescu, cel din zona referendumului din 2012?”

Ultima săptămână ne lasă să înțelegem că este posibil și că, la o adică, se pot găsi chiar mai mult decât șapte milioane de nemulțumiți. Ca să nu mai spun că nu doar Liviu Dragnea poate face și un mort cu o vechime de o sută de ani să se prezinte la un referendum și să voteze cu entuziasmul unui minor căruia i se dă voie să fumeze etnobotanice.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • neamtu tiganu

  Poanta noua… O limuzină goală oprește în fața palatului Cotroceni. Din ea coboară Iohannis. ..

  Se pare ca si omul invizibil poate crea dusmani, pt. ca oamenii de bine sunt 24 din 24 la datorie, ei vegheaza, avertizeaza… se indigneaza si uite asa au si ei un subiect pe care sa-l toace, ca trebe si gura lor sa manince ceva, chiar daca miroase urit!

  Presu ar trebui sa faca si el niste comisii, niste institute prezidentiale…

 • Pingback: Invitat Dorin Tudoran: Nu ne-am înțeles la principii — cerea prea mulți bani | @ntonesei's blog()

 • Ontelus DG

  “Autobahn” (Kraftwerk)…

 • Dezideriu Dudas

  Birlicii diareiei care inalta “zmeul Romaniei” pe “cele mai inalte culmi” ( si erau “destul de inalte” si cele de dinainte de 1990, dar “anticomunismul“ i-a facut “fata mare”, n-asa ?….) au avut in “Birlic in gara la Marasesti” un mare antidiareieic ….Ii multumesc pentru asta fostului meu diriginte, profesorul de matematica Stefan Antohi, de la liceul Bacovia ( actual Fedinand ) Bacau. Daca profesorul de romana Zdrobis era “liceul”, prof. de matematica Stefan Antohi era “tara”, cel putin pentru mine….Scriu asta cu infinit respect pentru bunicul meu din partea mamei, pe front, infanterist, in al II-lea razboi mondiale ( strabunicul, in primul ). Din pacate n-am apucat sa aflu de la el mai multe despre luptele de la Marasti, Marasesti si Oituz…Incepuse odata sa-mi povesteasca cand eram in armata ( T.R., la Botosani, tot infanterie ), dar n-a mai apucat sa continue…Spre deosebire de “birlici”, el avusese si o meserie…

  P.S. Birlic era absolvent de Drept, desi a ramas in constiinta noastra ca unul din marii nostrii actori ( daca nu, cel mai mare…). Birlicii, se pare, de Stang….Talentul lor ”actoricesc” pare cel mai savuros cand construiesc ei Dreapta ( acu’ se mai hodinesc…)… Cu Stanga “au rezolvat-o” deja.

 • Ontelus DG

  Virgil Mazilescu,
  ,,te rog beatrice să ne întâlnim”

  ,,te rog beatrice să ne întâlnim
  te rog şi n-ar trebui să te rog
  mâine seară în steaua vega

  îmbrăcat cu o haină albă simplă uşoară
  fără cravată fără să-mi amintesc
  versuri sau alte lucruri frumoase din naştere
  simplu pe măsura hainei mele
  voi coborî din tramvaiul 709
  cu o flacără la butonieră
  cu un pui de şopârlă în palmă
  să mă poţi recunoaşte imediat

  te rog beatrice te rog beatrice te rog
  la ce oră omenească vei vrea
  mâine seară în steaua vega”

 • Ivi

  E atat de multa nevoie de o adevarata, onesta si taioasa voce ca a dumneavoastra,, incat v-as ruga sa fiti mai des prezent pe net. Oricum multumesc!

 • Virgil… Un poet exceptional.

 • OvidiuB

  Ca intotdeauna, aveti mare dreptate si e mult bun simt in ceea ce spuneti. Iohannis a gresit in iesirea sa de saptamana trecuta (din “miercurea neagra”?!?), asta mi-e clar, dar basistii radicali sunt printre ultimii oameni care au dreptul sa se declare tradati sau dezamagiti. Marea lor dezamagire e ca Traian Basescu nu mai e la carma, in rest…ipocrizii dambovitene.

  E important sa critici un om atunci cand greseste, dar e si mai important s-o faci de pe o pozitie corecta si de buna-credinta.

  Numai bine!

 • Dezideriu Dudas

  PROLEGOMENE PENTRU BAZA VIITORULUI CAPITAL ( cel vechi, al lui Marx, nu poate fi declarat vinovat, desi poate parea )

  CAP. 1 TREI PUNCTE, O SINTEZA, TREI PS-URI, PENTRU A EXPLICA DE CE UN MILIARD DE EURO DAT “DIN MILA” OAMENILOR DE BINE DIN ROMANIA, UNUL FURAT DE OAMENII CEI RAI DIN MOLDOVA, POATE FI, BAZA VIITOAREI ARMATE “PRO” CAPITAL ( PANA NU SE-NTOARCE VOICULESCU SI FACE “ANTENA 1” ) – “SPINUL” DONA’LAURA, MAI “IEFTIN”, 493 MILIOANE DE EURO .

  1.Din materialul d-lui Tudoran rezulta, oarecum, ca problema generala pentru Romania, intr-un fel, tine de principii prea multe si bani prea putini….

  2. Plecat de la un simplu’ soldat ( hai, sublocotentent in rezerva ), sunt pe cale sa devin general al unei armate formata, deocamdata din mine….

  3. Dona’Laura ( nu merge doma, asa ca aici sunt “inimareaist”…), a afirmat azi ca s-au furat 493 milioane de Euro in anul 2015, suma rezultata din instrumentarea proceselor DNA

  1+2+3 = BRANDUL ARMATEI “MELE”, Ideea vector ( “complexa”, ca la “numarul complex” descoperit de dom’ Liviu, al nost’, nu cel de la “recenti” – in postarea lui de azi, 25 februarie, “ Matematici complexe intr-o minte blonda”… ) :

  Pana in 2012, “armata” era toata cantonata la bucatarie, la magazii in timp ce …”fraierii” pazeau gardurile, erau pe camp ( alaturi de taran, care era pe camp … -- “taranul e pe camp” si-acum… -…)…Dupa 2012, la bucatarie au ramas doar bucatarii iar la magazii doar gestionarii. Carcalacii, e drept, nu prea inteleg doctrina militara…Cele 493 de milioane de Euro furate de carcalaci, sunt regretabile, dar “toata China Romaniei” se ocupa de ele…Pe noi ne intereseaza cei 1 miliard de Euro pe care i-am dat gratis, patriotic, in interesul national, la Combinatul Krivoi Rog. La noi, dona’Laura e “trei in unul” ( cu soldatul si generalul )…Ar mai fii soldati, cata frunza cata iarba, la cata “iarba” chiar si generali…, da’ sunt ocupati cu “cantatul la Zamolxes”, ca vechiul stat major, sta major, c-asa-i in etimologie… ca si-n tenis….

  PS 1 “Armata mea” are cheltuieli minime. La 1 om cheltuiala, revine si 1 om venit ( cei care vin da’ pleaca, sau invers…, au acum ocazia sa ne zapaceasca din nou, da’ sper sa ne considere prea fraieri…), deci e “brici”. Cine “se risca” sa crestem cheltuielile , va rog sa va prezentati cu “echipament de picior”, dar si “de cap”….

  PS 2 “Armata mea” e “de bine”. Nu-i rea si nu-l va da in judecata pe dom’Gigi pentru palmaresul Steaua. Daca cineva din vechea armata vrea sa se transfere la mine, promit ca voi demonstra ca “echipamentul de cap” al lui nea’Gigi e mult mai putin nociv Romaniei decat “echipamentul de picior” al celor care stiu, sunt informati, sunt convinsi ca altfel nu se poate, nu e momentul…, ca “portul de cap” poate fi periculos…Portul Constanta si portul taranesc sunt doar doua diversiuni in acest context….

  PS 3 Plahtoniucul Moldovei e acuzat c-ar fi furat cu oamenii rai 1 miliard de Euro de la banci in Moldova. Bre’ nea’Vlade da’ mata’ chiar nu-ntelegi nici atatica ? Oamenii de bine din Romania dau gratis 1 miliard de Euro Ucrainei si nimeni n-are nici-o treaba iar mata’ tot te tii de rele ? E drept, ai avut si ghinion. Daca nu venea doar pacatosul de Vantu la tine si venea si evlaviosul Voiculescu, ai fi inteles c-ar fi bine sa nu fie rau ( asta-i din fotbal, dar voi sunteti varza aici…, noi ne mai descurcam, cu Clujul, cu Bruxelles-ul…) , e cea mai cunoscuta liturghie a Bisericii Poporului Roman. Asa, ai crezut ca e de-ajuns cunoasterea cea veche….Vorba lui dom’Vasile, “ai dracu’ rusii” astia…, extinsa de mine in context cu… daca nu ne prindem noi, ramane cum au stabilit ei. Dom’Vasile se referea la faptul ca daca ninge la americani, tot rusii sunt vinovati si incheia ca totusi, desi iarna i-a incercat mult, va veni certamente si primavara…La fel si in DOCTRINA “ARMATEI MELE” : DESI FURTUL DE CAPITAL NE-A INCERCAT MULT, VA VENI SI VREMEA CAND VOM PRODUCE CAPITAL ! CERTAMENTE !

 • Dinu P.

  Desi aveti dreptate, parca s-ar potrivi aici si alta adevarata continuare a gandului. Corect, dl. Iohannis nu va putea fi scutit de un potential exit, chiar mai mare decat al Ex-ului. Unii il si anunta, iarasi mai mult decat corect.De asemenea, ar trebui, si mi se pare mult mai mult decat corect, sa se fereasca de clenciuri cu mass-media.
  Dar nu pentru ca are un potential mai mare in aceste eventuale, sau nu, perspective, ci pentru ca de Excelenta Sa nu se pot lipi asemenea nefericite afecte. Pentru ca virtualul nu sufera atasamentele primare, nu s-a inventat un asemenea super-lipici, demn doar de Romero si JuliEta. Pe Excelenta sa nici macar ridicolul nu il atinge, in lipsa unor aderente mesterite de niste baeti.
  Dar motivul real si unic este ca Actualul, cum n-a mai fost virtual pe pamant, nu poate fi nici demisionat, nici demisionar. Pentru ca o face zilnic, ca o forma proprie de a face nefacutul. Poate ca se teme de propria semnatura, poate prefera rolul de punte,Specialitatea Presedintilor Romaniei, niste nefacuti celebri de o Constitutie-Hibrid. Care le spune constant unora cum sa faca in asa fel ca Nefacutul sa capete noi valente, daca nu specii si increngaturi subliminale. Singura problema este ca si Mostenitorul sau, potrivit intocmai cu memoriile dinainte de a incepe sa faptuiasca ce mai ramasese nefacut, pare la fel de amorezat de rolul sau de punte.
  Ramane sa gasim pe cineva sa se infrateasca cu destinul pregatiti asa de bine.

 • Dinu Petrescu

  Singura problemă a principiilor este că pari sa ști de unde pornesc, dar nimeni nu poate spune unde, și mai ales când, se opresc. Banii sunt doar un mediu de negociere (chiar și atunci când nu îi ai, deloc).
  Și totuși este fals. Cu siguranță știi doar unde se opresc, restul sunt doar accidente…de parcurs.

 • Dinu P.

  Sa ceri pretul corect este o dovada de moralitate.Si capacitate. Si eu am cerut un pret, acum 4 ani. Infractorii care se scalda in sute de milioane de euro “produse” prin activitatea de stat s-au simtit jigniti.
  Si au avut dreptate. Pentru ca pretul meu era un raspuns la batjocura ilegalilor-legali.
  Sa vedem cine ii mai rascumpara pe ei, acum, cand isi vor prezenta toate ofertele pregatite din timp.Doar ca acum fac afaceri cu forte care nu depind nici de bani, nici de amenintari.
  Deci principiile se protejeaza mereu, prin negocieri in bani.

Next post:

Previous post:

WP Admin