≡ Menu

“Nu-i așa, părinte?” Folclor pre și post-electoral

 

 

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

Un preot se desparte de parohia pe care a slujit-o timp de câteva decenii. Enoriașii hotărăsc ca la masa de adio să-i facă un cadou. Invită și un politician care să spună câteva cuvinte și să-i înmâneze preotului cadoul. Politicianul întârzie să-și facă apariția și atunci preotul încearcă să umple timpul povestindu-le enoriașilor câteva amintiri:

“Prima mea impresie despre parohia aceasta a fost îngrozitoare și s-a datorat celei dintâi spovedanii pe care am primit-o aici. M-am temut că am ajuns într-un loc teribil, căci omul care mi s-a spovedit cel dintâi mi-a mărturisit că fura aparate de radio și televizoare, că șterpelea și pensiile părinților, că  deși avea nevastă și trei copii, trăia cu soția șefului. Fusese implicat, spunea el, și în spargerea unei bănci. În plus, îi transmisese sorei sale mai mici o cumplită boală venerică.

Am rămas înmărmurit! Dar după aceea i-am cunoscut și pe ceilalți enoriași. Erau cu totul altfel decât acel om pierdut. Pot să spun că parohia aceasta este una formată din oameni corecți, responsabili, cu valori morale, credincioși și cu frica lui Dumnezeu, oameni cu totul altfel decât acel om care, deși nu l-am mai văzut de atunci, aud că a rămas așa cum l-am cunoscut – un om fără niciun Dumnezeu. Anii trăiți aici au fost minunați …”

În acest moment sosește politicianul, se scuză rapid pentru întârziere și își începe discursul astfel:

“Niciodată n-am să uit venirea părintelui în parohia noastră… De fapt, am avut norocul să fiu primul care i s-a spovedit. Nu-i așa, părinte?”


 

 • Domnule Tudoran,

  Va rog, nu mi-o luati in nume de rau dar eu cred ca parabola asta si-a cam pierdut actualitatea in Ro. Faza descrisa de dvs. e pur si simplu de-pa-si-ta. Sunt gata sa bag mana in foc ca politicianul roman nu mai da doi bani pe taina spovedaniei. In schimb, e gata sa umple de parale (si alte privilegii) orice popa care se implica in campania lui electorala sau care -- inimaginabil atltadata -- ii permite sa-si lanseze speech-urile electorale chiar din amvon. Parol, cred ca milioane l-am vazut, la tv, pe dl preshe (na, ca-l alint si eu ca Danilet!), adresandu-ne mesaje electorale din interiorul unei biserici, inconjurat fiind de inalte si fericite fetze bisericesti. N-am retinut daca il sustinea, acolo, si Preainaltul. Dar, daca imi ingaduiti, atasez un link spre o poza de la un alt eveniment la care au fost imortalizati, in acelasi cadru, Preafericitul Preshe cu Preainaltul Daniel si zeci de preacurate fetze bisericesti.

  http://www.dcnews.ro/2011/10/fotografia-anului-basescu-inconjurat-de-fete-bisericesti/

  P.S. Credeti ca s-a spovedit, inainte?

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP

  1. Tot ce pare de-pa-sit revine in actualitate. Glu-mesc.
  2. Am si eu imaginea respectiva salvata pe ecran.
  3. In legatura cu optiunile politice ale Din-Cale-Afara-de Prea-Fericitului-Daniel intrebati-l pe dl Baconschi.
  4. Nu stiu daca presedintele Basescu s-a spovedit ori nu inainte; spovedania este o taina intre cel ce marturiseste si cel ce primeste marturisire -- preotul.

 • andrei i

  In zilele noastre (dar n-a fost niciodata altfel), preotul ar putea sa-l deosebeasca pe primul enorias de ceilalti doar prin “dimensiunea” pacatelor: primul a furat un bou, ceilalti au furat doar oua, ca n-au avut (inca) ocazia sa fure un bou

  PS. cred ca tocmai am fluierat in biserica “poporului” (a.k.a. Catedrala Bantuirii Neamului)

 • InimaRea

  Taina spovedaniei n-a fost taină la-nceputurile creştinismului. Alcoolicii anonimi au reînviat practica protocreştină a spovedaniei în grup. La două milenii distanţă, a rămas psihologic adevărat că doar mîntuirea-i act individual, pocăinţa e terapie de grup. Restricitiv înţeles “grup” -- fraţi întru credinţă, legaţi de jurămîntul iubirii şi-al iertării aproapelui.
  E puternică instituţia duhovnicului, în nordul Moldovei. Îţi vine-a zice că şi credinţa oamenilor, atîta popor se duce la liturghie, din toate vîrstele. Dar să nu-şi închipuie cineva că Decalogul are mai mare trecere aici, decît în restul lumii ortodoxe româneşti. Populaţia liturgică trăieşte la fel de laic ca şi cea ne, defel necompetitivă economic, politic etîcî.
  Nu ştiu cum decurge spovedania. N-am duhovnic fiindcă mi-e imposibil a crede că-i de-ajuns a spune “Am minţit, înşelat şi suduit, părinte” şi -- gata, mă simt uşurat de păcate. Mă-ndoiesc c-ar înţelege preotul în acărui parohie-am picat ce e cu procesul de conştiinţă, cînd el e convins că un canon “rezolvă problema”.
  Sigur, poţi alege duhovnic de oriunde. E o ierarhie şi-aici. De pildă, e fală curată să-ţi fie duhovnic părintele Justin, de la mănăstirea din satul Petru-Vodă (Neamţ). Prin alte părţi, alţi văzători cu duhul, gata a fi canonizaţi îndacă ce se-nalţă la cele sfinte. Chiar şi-n pofida exagerat de fericiţilor, cărora viitorii sfinţi le cam stau în gît. Nici din sens contrar nu vine mare iubire. Să nu vorbesc cu păcat, afară de-o strict dogmatică iubire-a aproapelui, cam nici un fel de consideraţie. Ceea ce face ca-n rîndul mirenilor, superultraextramega Preafericitul să fie tocat mărunt din buze. Într-o izbucnire de sinceritate, o cimotie-am mea -- zelos creştin practicant -- mi-a recitat convingerea-i sădită-n mii de ore liturgice, cum că Patriarhul BOR ar fi trimisul Satanei pe Pămînt.
  Mă rog de iertare pentru vorbe proaste şi mă grăbesc a preciza că asta-i venea din campania anticip iniţiată de părintele Justin, acum cîţiva ani: NU, paşapoartelor biometrice, cărţilor de identitate cu cip -- toate menite a fura sufletul creştinului.
  Prin forţa împrejurărilor, am cam bătut mănăstirile din nordul Moldovei, ba şi unele biserici, de neevitat -- de altfel. Cum multe-s prevăzute cu instalaţie de amplificare a sunetului divin, poţi fuma liniştit în stradă şi-asculta predica. Ba chiar şi la un rachiu poţi, că bate taica popa amplificat pîn’la baru’ de peste drum.
  Am auzit, astfel, cum se afurisea fimeia-n pantaloni. Că nu-i dat fimeii să poarte pantaloni -- se mînia bătrînă voce înfundat -- Dumnezeu a lăsat ca numa’ bărbatu’ să poarte pantaloni, iar fimeia fustă să poarte. Iar fimeia-n pantaloni ticăloasă e şi preacurvă-n faţa Domnului, şi trebuie izgonită (Mănăstirea Vorona -- Botoşani, anno Domini 2005, să nu ziceţi că scornesc).
  Fimei-mea a ieşit smerită şi miruită de la liturghie. O priveam -- aşa -- ca de departe, zîmbind subţire: Te simţi bine, nevastă?
  Se simţea minunat dar n-avea a vorbi cu mine de asta: Mă iubea da’ mă şi compătimea că nu-s în stare a asculta Cuvîntu’ Domnului.
  Numa’ că, de-ndată ce-ajunserăm acasă, îşi luă blugii să mergem cu alte treburi. Păi, ce faci -- zic -- n-auzişi că fimeia-n pantaloni îi diavolu’ pe Pămînt?
  Mă priveşte cu milă: ea-i mîndră că şi-a luat bărbat deştept da’ tare-i prost cîteodată! Da’ mă iubeşte, aşa că-mi taie avîntul ironic, fără tulburare: N-ai văzut ce bătrîn era?
  Nu văzusem, prin ziduri să-l fi? “Ei, dacă-l vedeai, nu mai spuneai prăpăstii”.
  M-am bucurat în sinea mea. Aveam o fimeie deşteaptă-n casă, care respecta selectiv învăţătură primită-n biserică. Nu era habotnică -- asta ştiam -- dar nici aşa toantă încît să creadă tot ce zice-un popă, mai ales unu’ c-un picior în groapă.
  De la Baba mea, ştiam că Aghiuţă e un drăcuşor care stă cu furca la coste şi te-ndeamnă: Fă rău, fă rău!
  Cît mă priveşte, cred c-a avut dreptate. M-am trezesc că mă-ndeamnă Aghiuţă să-ntreb un preot paroh -- cam pătruns de misia lui, mi s-a părut mie -- dacă-i de acord cu predica de la Vorona. Era, cum să nu fie? Da’ nu mai bine-afurisea bătrînul părinte sodomia decît portul pantalonilor? Că eu m-aşteptam că tot Sinodu’ să iasă cu icoane şi bărbile-n vînt, cînd cu Liberty parade.
  Domnule, zice popa împăcat cu soarta, aia-i politică. Noi ne vedem de păcatele noastre şi-uşurăm suferinţa pe cît ne stă-n puteri.
  Zău că Aghiuţă mi-a şoptit: Du-te la spovedanie şi zi-i că eşti gay, să vezi ce zice?
  Nu fac eu din astea, oricîte drăcii îmi trec prin cap. Şi-apoi, rămînea valabilă zicerea parohului -- fiecare, cu păcatele sale.
  Poate crede cineva c-am un dinte-mpotriva gayilor. Cam am dar mă tratez -- cu mîna pe inimă vă spui. Însă altu-i baiu’ meu, p’aci: Gayi pot jura cu mîna pe Biblie? Şi Ireal de Fericitul ce zice, îi primeşte şi pe gay la sînul Bisericii? Ori face şi el ca bătrînul popă de ţară: cică-ntr-o duminică dis-de-dimneaţă, zorea popa spre ţintirim. De după un gard, un mirean îi strigă “Săru’mîna, părinte! Da’ ce mergi parc-ai fi … sodomizat?”
  Se cunoaşte, taică, se cunoaşte?…

 • Ontelus Dan Gabriel

  Semnul unanim recunoscut pentru emergența modernității este secularizarea. Or, nu este întâmplător că, în plan european, epoca modernă începe – convențional – odată cu prăbușirea Bizanțului. În plan românesc, eșecul modernității este cel mai bine evidențiat prin preluarea funcției de prim-ministru de către patriarhul Bisericii Ortodoxe. Și contextul european era atunci nefast, dar nici monarhia constituțională nu mai avea soluții în 1938, deschizând calea regimurilor dictatoriale. Iată de ce și statul totalitar dintre 1948 și 1989 a avut evoluția binecunoscută, de la stalinism la național-comunism, iar momentul 1989 ne-a găsit după 150 de ani de așa-zisă modernizare, cu o majoritate săracă și disperată. În mod fatal, slăbiciunile acumulate istoric se răzbună.

 • @) All

  De buna seama, popii stiu foarte bine ce spun atunci cind recomanda sa faci ce spune popa, nu ce face el. Insa si asta cu multa reticenta, ca deodata ce-i vezi binecuvintind -- si primind de la ei foloase! -- politruci, cu alte cuvinte dind Cezarului nu doar ce este al acestuia, dar si ceea ce apartine turmei si lui Dumnezeu.

  Pe de alta parte, este limpede ca modernitatea este marcata, pe linga cadrul valoric adus de revoilutiile care au inaugurat-o (Libertate, Egale, Fraternitate, pe filiera Revolutiei franceze si Legalitatea, pe cea a revolutiilor “pasnice” anglo-saxone) de laicitate, deci despartirea bisericii de stat si tratarea religiei, credintei, bisericii, asa cum si trebuie, ca apartind sferei private, nu celei publice. Daca privim in istoria primei noastre modernizari, cea esuata pe la 1938, ba chiar si a celei de-a doua, initiata in decembrie 1989, observam fara efort ca mai e mult pina departe!

 • mihai rogobete
 • Cinic.

  Nu inteleg de ce e fericit mai mult decit trebuie(prea fericit!)dl Daniel,in vremurile astea triste pentru enoriasi lui???.
  Daca tot se definesc ei umili slujitori ai domnului,n-ar fi mai normala titulatura:Preaumilul Daniel !???
  Vina ,normal, nu e doar a lui ci a intregii biserici ortodoxe ,care e cam defazata fata de realitate,ca si in cazul construirii ”casoaiei neamului”(probabil vor sa compenseze ”nerealizarili”din ultima mie de ani)
  p.s. Delenda Carthago !(nu zic mai mut ca azi nu mai avem voie)

 • Descântec “pentru toate cele”: pocitură, deochi, ursită (E. N. Voronca -- “Datinele şi credinţele poporului român”)

  Se descântă cu un cuţit părăsit, în usturoi, şi cu acela se unge, sau în apă cu care se spală şi se bea, restul se toarnă pe câne cruciş si, de s-a scutura, nu i-i nimic omului.

  Ustur mere şi Maica Precista
  Pe-un jij de deal
  Cată-n carte,
  Cată-n parte,
  Cată-n toate părţile
  Unde a vedea
  Nouă strigoaice
  Cu nouă ţânci răi,
  Nouă lupoaice,
  Ş-a strigat Maica Precista
  În gura mare:
  Voi nu-l pociţi,
  Nu-l săgetaţi,
  Nu-l giughieţi,
  Da’ luaţi giungheturele,
  Săgetăturele,
  Şi le duceţi
  În dealul Galariilor,
  Pocitoarea ciutelor.
  Voi acolo pociţi,
  Acolo giunghieţi,
  Acolo săgetaţi
  În strachină de argint
  Cupele sprijinind.
  Da’ X. să rămâie
  Curat şi luminat,
  Ca Dumnezeu ce l-a dat
  Şi Maica Precesta ce l-a lăsat,
  Alo -- haide!

  P.S. Ma gandesc ca, daca tot e “pentru toate cele” -- adicatelea pentru “pocitură, deochi, ursită”, o fi bun si pentru votare! Macar la fel de bun ca spovedania politicianului nost’!

 • Daca_nu_nu
 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  1. In aceasta campanie electorala (la care nu ar fi avut voie sa participe…), presedintele a facut pentru ARD tot (rau si bun) ce putea face; pana’n ultimul moment.
  2. UDMR-ul s-a dus intotdeauna cu invingatorii. Probabil ca se va duce si acum. Si cei din UDMR nu sunt singurii pe lume care procedeaza astfel. Isi apara interesele.
  3. In sfarsit, cred ca dl Basescu a comis o gafa monumentala: dupa mai bine de doua decenii, democratia romaneasca si statul de drept nu pot asigura maghiarilor sansa de a-si vedea interesele aparate, daca nu sunt reprezenati in Parlament. Halal democratie! Daca nu ar exista o formatiune politica intemeiata pe criterii etnice si nu politice sa intelegem ca de maghiari nu le-ar pasa nici uselistilor, nici pedlistilor, nu?

 • andrei i

  @Shadow:
  Ideile dvs keynes-iste sint rezonabile, chiar daca discutabile (“stimularea consumului” e o cauza majora a crizei, totusi) iar deficientele de informatie (cum ca salariile de “la privat” ar fi scazut doar dupa austeritate etc.) le puteti remedia usor prin simple cautari pe google.
  Insa ceea ce e grav e ca folositi un gen de insinuari calomnioase (ca cica eu as vrea sa diapara pensiile, ba chiar si “educatia”) si de demonizari grosolane (ca daca-l sustin pe TB inseamna ca-s “taliban”) larg raspandite in regnul uman (si mai ales in acest popor in cangrena morala in care mi-a fost dat sa ma nasc). Eu nu va popt ajuta sa va dezbarati de aceste metehne, va trebui sa incercati singur. Sper sa si reusiti.

 • andrei i

  Ieri, “poporul” a grait. Si a a spus, in esenta, asta:
  http://www.contributors.ro/reactie-rapida/lectia-pe-care-le-am-dat-o/

  PS. n-are rost sa vorbim despre coruptie si aroganta; astea au fost la fel de prezente si-n guvernarea din ultimele 6 luni

 • andrei i

  @No name/DP
  1. daca de la cineva care ar trebui sa plateasca impozit 20 de lei, iei doar 10 si vrei musai sa iei 20, s-ar putea sa nu poata plati 20 si sa dea faliment si deci sa plateasca in final nu 20, nici macar 10, ci 0 (zero). De-asta (printre altele) e oarecum tolerata evaziunea (evident, ar fi mai bine sa fie scazute impozitele)
  2. nu cred ca ICR-ul a fost “ingrasat”; nici nu vad ce castiguri politice ar fi obtinut de aici Basescu&co -doar nu-l banuiti pe Basescu ca ar fi si naiv pe deasupra, nu ? Cu siguranta ca stie si el foarte bine ceea ce stiu si eu si cred ca stiti si dvs, si anume ca arta contemporana, filmul romanesc “realist” contemporan si alte forme de arta cu priza in retelele mondiale artistice n-au practic nici un fel de lipici la “publicul larg” (mai ales din Romania, dar de peste tot), ca pe cei mai multi dintre alegatorii bashtinashi ii doare-n cur de sofisticariile astea (desi, culmea, multi artisti contemporani sint amorezati de “popor”, pt care zic ei ca fac tot ce fac) -si atunci, ce strategie ar fi fost asta ?
  3. eu tot nu inteleg care e “marele rol” jucat de “serviciile secrete” in Romania de azi; mi se pare evident ca tot ce e esential dpdv politic se joaca la vedere, prin alegeri, coruptie, acuzatii de plagiat, anchete DNA, luari de pozitie de la Bruxelles si de la Hilary Clinton (si “sacosele” electorale, sigur, dar si astea-s practic “la vedere”). Ce rol au putut juca, de pilda, serviciile secrete in rezultatul votului de ieri ?

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  Regret sa va spun ca textul de pe contributors (contributors este o platforma de presa a Cotroceniului) este un pericol pe care-l prevazusesem. Ca dupa multe infrangeri electorale, si aceasta din 9 decembrie va oferi “baietilor de mingi”, “pupinilor”, cercurilor concentrice ale camarilei” etc. posibibilitatea de a nu recunoaste erorile cimise de liderii lor preferati, ajutandu-i pe acestia din urma sa imbrace rasa martirilor. Hai sa fim seriosi. Cine nu accepta ca a pierdut, nu poate castiga in viitor decat prin vechi tertipuri.

 • Dorin Tudoran

  @ andfrei i

  Nicio miscare politica mai importanta, niciun proiect cat de cat politic de dupa 1989 nu a fost scutit de
  prezenta si “atentia patriotica” a serviciilor secrete. Nu serviciile acestea sunt ale statului, ci statul aduce acestor structuri servicii in numele “intereseului de stat”, care interes este determinat de un jucator ori altul cu parghiile serviciilor la indemana.

 • @andrei i

  Toate bune va doresc si, daca se poate, in primul rand investitii de incredere cat mai putin paguboase. Nu mai “combat” cu dvs. 🙂 , pentru ca aveti asa o ingenuitate politica… incat ma si jenez de propria graba de-a va convinge cu lucrurile sunt mult mai complicate si gri decat le credeti.

 • Daca_nu_nu

  Am întârziat răspunsul în mod intenționat, dle Tudoran, ca să văd de nu cumva m-am pripit și-oi fi eu singura care gândește astfel. Ei bine, nu sunt.
  Dle Tudoran, eu nu sunt nici șovină, nici naționalistă, cum cred că deja v-ați dat seama. Dar nu pot să nu tresar când Președintele în funcție are un mesaj pentru Maghiari, dar niciunul pentru Români… Asta una. Două: Premierul în funcție -- cel mai probabil și viitorul -- spune, la câteva clipe după încheierea scrutinului, că va bate palma cu UDMR-ul… Nu pot să nu mă-ntreb dacă dl Prim sfătuitu-s-a cu cineva ori ba…
  Altfel, da: după mintea mea, poporul maghiar trebuie să aibă, în România, aceleași drepturi pe care le are poporul român, pe care le au celelelalte minorități. Drepturi. Nu privilegii!!! No offence nimăruie.

 • OvidiuB

  Reactia lui andrei i este, ca si a autorului articolului citat mai sus, putin viscerala (feminina, mi-a venit sa-i spun…daca mi-este permis). Data fiind amploarea dezastrului “dreptei” (de care incepem sa ne convingem cu totii), este o reactie totusi explicabila. Multi incearca un soi de teama gandindu-se la viitor.

  Cheia oricarei infrangeri insa sta, in mai toate cazurile, in propriile slabiciuni. Iar la ARD am putea face o lucrare de doctorat (una pe bune!) despre acestea. Aceasta a fost o infrangere eminamente meritata, insa ma indoiesc ca va avea cineva timp de o analiza lucida. Se va merge “pe burta”, ca la fotbal, “important e sa uitam ce-a fost si sa strangem randurile, meciul urmator e greu etc. etc. etc”.

  Propun o abordare un pic (doar un pic!) mai optimista, precum reiese din acest articol:

  http://vasiledancu.blogspot.co.uk/2012/12/sa-ne-fie-frica-de-majoritatea-lui-ponta.html

  P.S. Si in acelasi timp, nu poate sa nu-mi fie jena de cei care nu au votat catusi de putin uninominal, de au ajuns Gigi Becali si Sorin Rosca Stanescu deputati, iar Dom’ Profesor Dan Voiculescu reales cu 70% din cate inteleg…

 • Shadow

  1. Stimularea consumului nu este o idee proasta in sine. Modul de simulare a acestui consum a devenit absolut aberant cu mult timp inainte de criza.
  2. Salariile de la privat in Romania “s-au reajustat”(au scazut) dupa inceperea crizei in lumea occidentala asta am sustinut. Intamplator lucrez in ceva “bransa” care are sub ochi informatii de genul asta inainte ca ele sa “explodeze” ori sa fie “atent vopsite” pt public.
  3. Ce insinuare calomnioasa am avut eu cand dvs cu propria dvs “guritza”(penel) ati sustinut ca pensionarii sunt asistati si ca nu ar fi deloc “solidari” cu actualii contribuabili. Am si spus ca e vorba de un “contract” pe care acestia l-au acceptat cu statul pe vremea in care ei erau contribuabili si care nu poate sa fie azi “denuntat” sub forma in care dvs doriti denuntarea lui. Intre “scaderea pensiilor” si “disparitia lor” e cale lunga. Sub un anumit nivel al scaderii veniturilor si al nivelului de asigurare de sanatate e doar o chestie de “tortura” a asa zisului “pensionar” si “asigurat” pt ca se vrea in realitate ca acestia sa “degajeze” locul cat mai repede posibil.
  4. Educatia este o alta problema pe langa sanatate care momentan in Romania nu urmareste eficienta viitorilor contribuabili, nu urmareste nevoile pietii muncii.
  5. Sincer inca odata subliniez ca nu ma intereseaza, contrar a ceea ce sustineati dvs, motivele pt care il sustineti pe unul ca basescu. Pt mine tine de “talibanism religios” pt simplul motiv ca actualul presedinte nu a avut si nu are viziune, strategie si nici macar interes pt dezvoltarea Romaniei.

  Nici eu nu va pot ajuta sa va “dezbarati” de “talibanismul credintei in basescu”, macar am avut buna cuviinta de a o spune clar de la inceput. Si nu cred, personal, ca puteti reusi. Unde nu exista “dubii” nu vor exista nici in viitor “dubii”. E simpla “credinta oarba”.

 • Shadow

  1. Perfect de acord, nu omor rarele “gaini cu oua inca daca nu de au macar valoroase”. De aceea atat cresterea de contributii in 2009 cat si forfetarul au dat o lovitura serioasa sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. E momentul celor cateva sute de mii de de firme mici si mijlocii care chiar daca nu produceau cine stie ce la bugetul de stat macar nu “ingrosau” numarul celor “asistati”(someri) pe bugetul de stat. Exact asta s-a intamplat in urma politicii lui pogea si videanu. Si din pacate in final nu au platit doar zero ci au intrat la cheltuieli.

  3. despre servicii a devenit vizibil care este “circuitul informatiei” in natura si pe ce se “arunca banii” contribuabililor. Pe urmarirea oponentilor politici si atat. Ori taman pt asta nu sunt ele “create” si “intretinute” aceste servicii.

 • Shadow

  @Ovidiu
  Are si de ce sa va fie frica. Nu este deloc “optimist”. Din cauza unui “joc tampit” e posibil ca obiceiul de “jucator” sa se eternalizeze in Romania. Si azi cu majoritatea USL ne putea astepta si la chestii si mai rele. S-au creat doar precedente pt o perioada lunga. Asta este doar un “monstru” sau “familie de monstri” pe care “somnul ratiunii” (lipsa de atitudine cand “jucatorul suprem” se juca in afara oricarei reguli) l-a posibil creat.

 • @) OvidiuB

  Cred ca proportiile dezastrului PDL/ARD au fost provocate, in afara de propriile erori, si de “mina de ajutor” data de dl Basescu prin implicarea dumisale in campanie. Multi dintre votanti s-au racorit, ca si cum ar mai fi fost vorba despre un alt referendum… Si nu, ca de obicei, mai nimeni nu va pricepe nimic din aceste alegeri, nici invingatorii, nici invinsii. De-o pilda, primii ar trebui sa-si dea seama unde poate duce infatuarea, aroganta…

 • OvidiuB

  @Shadow
  E ironic -- pana la alegerile de ieri, parea ca nimic nu poate fi mai rau decat un “regim Basescu”. Conteaza, probabil, de unde privesti.

  @Liviu Antonesei
  Ce-i drept, eu greselile lui TB le trecusem la categoria “greseli proprii ARD”. Bunaoara, sunt convins ca iesirile din ultima saptamana au adus si ele cateva procente…USL-ului. Dar toate astea nu vor fi constientizate (si cu atat mai putin evitate pe viitor) daca atitudinea de moment a ARD (ori a sustinatorilor sai) este de a se supara ca vacarul pe popor.

  Cat despre aroganta si infatuare in randul invingatorilor, sunt extrem de sceptic. Deja se evoca “balcoane” si altele…cred ca materialul uman de la varful USL are o propensiune puternica spre aroganta. Au avut si maestri ilustri, ce-i drept…

 • Shadow

  @OvidiuB

  Nu este ironic, este numai logic. Dezbinarea asta creaza. Reactiune. Precedentele la fel nu fac decat sa permita interpretari si mai aberante ale legilor in viitor. Mergea la fel si in “accelerarea precedentelor” pe care a “marsat” si presedintele. A mers si asta? Incercam si mai mult. Regimul basescu spre asta se indrepta. Regimul ponta are “drept” azi sa “inoveze” chiar. Si este la fel de periculos. Nu tine de relativizarea “punctului de observatie”.

 • OvidiuB

  Va dau dreptate -- interpretasem eu gresit.

  Basescu a fortat mereu regulile, a calcat pe orice cutume si -- in tot cazul -- a initiat si perpetuat aceasta spirala a violentei politice. Mai problematic decat atat este ca sustinatorii “astorlalti” isi doresc si ei ca MAI INTAI sa fie rasi “basistii” de pe fata pamantului si-abia apoi sa devenim civilizati. Vad ca Ponta tot vorbeste despre impacare, despre o singura Romanie, despre ascultarea invinsilor…iar eu ma tot gandesc ca astea sunt un fel de “cuvinte-cheie” in spatele carora se ascunde comanda: sa inceapa macelul! (figurativ vorbind, desigur).

  Numai bine.

 • Shadow

  @OvidiuB
  Eu vad ca numai Ponta vorbeste de impacare, in spate se ascut cutitele si intradevar se pregateste “platirea datoriilor”. Sa fie Ponta vre-un “sfanta”? Nu cred. Sa fie singurul care intuieste in realitate ceea ce asteapta romanii? E posibil nu neaparat probabil. Si astia de acum risca sa se arunce in aceeasi “spirala” a “tupeului” si a “violentei”. Doar ca in cazul lor va fi si mai vizibila. Nu au “charisma” de “neam prost” pe care o avea basescu. Nu va dura asa de mult pana cand se vor intalni cu primele proteste. Ei vor incerca sa “copie” dar in realitate nu fac decat sa se “screama”. Va putea ponta sa ii tina in frau? Nu cred, nu stiu. Macar daca il va putea tine in frau pe Antonescu.

WP Admin