≡ Menu

Noaptea gheneralilor naște plutonieri

Desen & Copyright @ DION

Desen & Copyright @ DION

Generalul (r) Aurel I. Rogojan nu este un imbecil. Este fostul șef de cabinet al generalului (r) Iulian Vlad, Șeful Securității din ultimii ani de domnie – democratică, vezi bine – a cuplului Nicolae & Elena Ceaușescu.

Nici Iulian Vlad nu este un imbecil. Pentru unii el este un criminal. Pentru alții – un erou. Pentru Rogojan – un idol. Nu sunt printre cei care să creadă că într-o democrație fostele vârfuri ale Securității nu au dreptul să caște gura.

Altfel, România de azi nu s-ar deosebi prea mult de România lui Ceaușescu, Vlad, Rogojan, Pleșiță, Homoștean, Filip Teodorescu etc. Dar, spre a-și merita dreptul la opinie, Vlad, Rogojan & Co. nu ar trebuie să se ocupe, din nou, cu anumite lucruri. Cu scenarita, de pildă.

De când nu mai au dreptul (și datoria patriotică) să asculte telefoane, să instaleze tehnică de ascultare în casele și acareturile oamenilor, să le deschidă corespondența, să-i fileze, să-i omoare în bătăi, să-l dea unora pe “Radu”, ca să-i iradieze doar așa, un pic, cât să moară, să arunce în aer sedii ale unor ”posturi de radio dușmănoase” etc., astfel de ”specialiști în informații” nu mai pot descifra omul din fața lor.

Și asta-i scoate din sărite.

Rogojan nu îl poate “citi” pe Klaus Iohannis. Nu e singurul care nu poate. Mai toți încercăm să-l “citim”, să-l “descifrăm”. Numai că Rogojan își rezolvă impasul cognitiv cu uneltele specifice meseriei de până în 1989: Pe ce mână joacă Iohannis, un preşedinte al nimănui?!”

Generalul, chiar dacă azi doar în rezervă, e de înțeles.

După ce, alături de Vlad, a fost mâna lui Ceaușescu (“mâna lungă a revoluției”, ca să citez din clasici); după ce Iliescu a jucat pe mâinile lui Ion Talpeș, Nicolae Ionel și Mihai Caraman; după ce Băsescu a ridicat toate mâinile moarte la grad de general, doar-doar i se va spune “Să trăiți, domnule Șefu’!” până la moarte, cum de-ar juca Iohannis (prost sau bine, limpede sau confuz) pe mână proprie?

În capul celor ca Rogojan, pentru a fi cineva sau ceva în România, ori joci pe mâna celor ca fostul său șef, ori ești un trădător ori, și mai lesne, vei fi trădat, cum zic unii că l-ar fi trădat Vlad pe Ceaușescu, deși, interesant, Iulian Vlad n-a murit ca Vasile Milea – “sinucis”. N-a murit chiar deloc.

Pentru Rogojan, om obișnuit cu spectacolul trimiterii oamenilor liberi în captivitate, ce mi-e ”captiv”, ce mi-e ”captivat”: Faptul de a fi fost captivat de ‘think tank’-ul societăţii civile”.

Și dă-i, și analizează cum a fost adăugată “o nouă verigă” “în lanţul slăbiciunilor care vulnerabilizează flancul estic al euroatlantismului.”

Dacă Băsescu acuză Washingtonul de încurajare a demonstrațiilor din aceste zile, Rogojan, mai informat ca fostul președinte, arată spre Moscova (via Chișinău), care i l-a răpit pe Ceaușescu. De la ”agenturili” lui Ceaușescu iată-ne la “Ataşatura (!?!) Comercială a URSS”. Zice “coechipierul” lui Pavel Coruț:

“Şi ca să întăresc temeinicia motivelor de reflecţie, am să relatez un fapt petrecut vineri, 6 octombrie 2015, ora 13.50 în faţa unei clădiri abandonate din Piaţa Charles de Gaulle, unde până înainte de evenimentele din decembrie 1989 a funcţionat Ataşatura Comercială a URSS. În locul numit, la ora menţionată, pe trotuarul de lângă imobilul aflat în paragină era adunat un grup de tineri, care comunicau cu un roşcovan aflat în curtea fostei reprezentanţe, în timp ce de peste gard le dădea nişte bannere roşii înfăşurate pe lance neagră. După grai şi alte aparenţe (trădate de cele două prezenţe feminine din grup), păreau a fi studenţi de dincolo de Prut… Era ceva ilegal, trebuia anunţată poliţia?! Întrebarea o fi retorică, dar ascunde în tâlcurile ei erodarea unui climat al securităţii publice, care în alte împrejurări nu ar fi fost posibilă.”

Hotărît lucru, pe lângă Aurel I. Rogojan, cei de la Stratfor Global Intelligence sunt niște diletanți. Câtă perpicacitate la “antenele” dlui general – “După grai şi alte aparenţe (trădate de cele două prezenţe feminine din grup), păreau a fi studenţi de dincolo de Prut…”

Concluzia generalului este neiertătoare: România nu pare a avea un lider adevărat, un lider cu prestigiu şi autoritate morală, care să întruchipeze valorile în care crede comunitatea, pentru ca în momente ca acestea să ne polarizeze energiile către un ţel.

Păi de, domnule general, așa ne trebuie, dacă șeful  dvs., Iulian Vlad, l-a trădat pe Ceaușecu și “a trecut de partea revoluției” iar România a pierdut singurul lider adevărat, cu prestigiu, autoritate morală, capabil să întruchipeze valorile în care crede comunitatea (toată comunitatea sau numai cea de informații?) și să ne polarizeze energiile către un țel.

Poate-l întrebați pe dl general Vlad dacă n-ar fi dispus să ne “polarizeze” dânsul, ca pe vremuri. Dacă e ocupat, poate că Filip Teodorescu ar fi disponibil. Dar dumneavoastră? Dumneavoastră ați fi dispus să ieșiți din rezerva asta care vă mănâncă ficații? N-ar fi mai gustos să-i mâncați pe ai noștri și să nu mai turnați gaz peste foc? Nu de alta, dar lumea e deja învrăjbită până la paroxism.

Domnule gheneral, nu-i așa că pe Cioloș ăsta nu-l cheamă Dacian, ci Lászlo și că e soacra lui Kossuth Lajos și străbunicul lui Lászlo Tökés? Pe care Tökés, dacă nu l-ar fi scăpat de la execuție Ceaușescu (apud. Filip Teodorescu), România ar fi “polarizat” și azi respectul lumii întregi?

În altă ordine de idei – a se scuti, domnule gheneral, că pute de la o poștă a “Atașatură”!

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Dezideriu Dudas

  Nea’ Aurica deconspira inca o data “Roscovanul”….Dom’le, ce intuitie a avut Sergiu Nicolaescu….

  Scriati ca lui al’de Marian de la Evenimentul zilei “i s-a sculat curajul”. Da, da’ in jos, nu in sus….

  Pentru nationalismul ( in sens de patriotism – asa avem voie ? ) in sus, si nu in jos, nea’ Aurica ar avea pe undeva dreptate, s-ar afla intr-un “joc necesar”…Da, “jocul” ar fi bun, dar jucatorii “tin picioarele stramb”….Nu inteleg, de ce toti ce au “fobia roscovanilor”, nu-i citesc cu atentie cartile lui Liviu Tofan despre razboiul rece, partea de intelligence, in care a fost implicata Romania…S-ar simti marcati mai mult de “fobia prostovanilor” decat de cea a “roscovanilor”…. “Roscovanii”, fara “prostovani”, si-ar pierde din maretia culorii….E drept, ROGVAIV-ul global, impune un joc mai “la deposedare” la infuentele culorilor, nu doar “roscovane” ( un fel de “rozaliu” la “turnesolul” anticoruptie…)….

  P.S. Pe undeva il inteleg pe al’de nea’Aurica. Dupa ce i-am citit cartile lui dom’Liviu ( nu al nost’, ci Tofan – ale lui al nost’ am inceput sa le citesc de prin 1997, dupa ce, infrangator, “ne-am luat tara” in 1996, pentru prima data, sau, cum “s-ar” spune acum, am facut, “primul pas”…. ), am avut ocazia sa comunic cu dom’Liviu Tofan…Nu stiu ca sa zic, dom, don…, ca nea’ nu-mi vine sa cred, da’ dom’Tofan vorbea cu mine de parca as fi fost stra-stranepotul lui Goethe, si nu stramosul meu ar fi scris ci eu, “Teoria culorilor”…Bre’, da’ nu disperati ! Teoria ca teoria, da’ practica ma omoara… La sfarsit, dom’Liviu a parut ca rasufla usurat ca “a scapat”…Iaca nu ! Inca-l “urmaresc”…

 • Ontelus DG

  În sporturile colective, echipele au titulari și rezerve. Și, oricât n-am crede, se invidiază unii pe alții… Iar dacă ajungem să cercetăm, măcar puțin, chiar vom crede. “But who cares?”
  ,,Allons enfants de la Patrie,/ Le jour de gloire est arrivé!”

 • Dac, chestia cu,,, Roscovanul e de nota 10+ Daca asta era calitatea informatiilor ce ajungeau la Ceausescu, e de mirare ca n-a cazut cu zece ani mai devreme…

 • Dana (Mara)

  Se pare ca baietii au inceput sa faca jocuri de glezne, antrenindu-se pentru meciul revansa -- dosarul revolutiei. Dupa cum pompos ne anunta ca a rupt tacerea dupa 26 de ani Iulian Vlad in “Conferinta” de la Tirgu Jiu. Ne transmite ca dinsul nu a fost in “Cupola”, motiv pentru care nu a fost cooptat in cpun si ca a ordonat sa nu se traga in manifestanti. Nu dezvolta notiunea “cupola” dar cred ca dupa 25 de ani se pot desecretiza arhivele Secu’ sa vedem si noi cum era informat Ceausescu despre “agentuli”, care dupa cum putem presupune sint serviciile secrete straine activate conform intelegerilor Gorby-Regan care au convenit asupra “disidentului” Iliescu ca omul potrivit sa faca tranzitia la perestroika dupa cum singur se tradase Iliescu cu “Ceausescu a tradat numai comunismul”.
  Interesant este ca aceste mesaje sint transmise insistent in spatiul public in ultimele luni in locuri cu mare vizibilitate, in motul ziarului “Cotidianul” la Opinii prin vocea lui Aurel Rogojan si in “Adevarul” prin promovarea lui Ioan Talpes in “dialog” cu dl. Unteanu care tot genul acesta de fumigene lanseaza cu “Declaratia de la Budapesta” si da-i si lupta cu sloganul cit de patrioata-i Secu’ si vigilenta si cum ne-a salvat sa nu fim sfirtecati de rusi si unguri. Cu ironie as putea spune ca acesti oameni se prefac sau chiar sufera de sa-i spun “sindromul Rakovski”(de la sinistrul bolsevic Cristian Rakovski care se pare pusese gind rau Romaniei dodoloate planuind sa ofere Transilvania ungurilor si regiunea de est din Romania -Moldova sa fie alipita actualei R.M in sfera de influenta ruseasca. Din fericire oamenii sint imuni la astfel de intoxicari, au ajuns evenimentele din anii ’90.
  O zi buna.

 • Dana (Mara)

  Oare ar avea curajul un cercetator serios sa analizeze riguros activitatea Securitatii din 1989 si 1990 sub aspectul tezei destabilizarii la revolutia din 1989 pe care o sustin majoritatea coloneilor? Se pare ca in 1989 se infiintase chiar un Comandament Special de Coordonare condusa de Aristotel Stamatoiu, care sa monitorizeze activitatea “agentulilor” care nu erau “identificate” numai clasicele sovieto-americane, ci cica si franco-germane, anglo-olandeze, italiano-austriece…etc. Iar acest Comandament se formase tocmai pentru ca nu se raportase imediat despre difuzarea la BBC a acelei Declaratii de la Budapesta de catre seful de la externe, Alexandru Bebe Tanasescu (dupa 90 general si adjunct al directorului SIE). Alt nume de colonel SRI -- Filip Teodorescu in cartea “Un risc asumat”. Si oare citi altii interpreteaza tendentios textul acelei Declaratii? Este varianta dinsilor, dar care daca nu este combatuta cu argumente inca de acuma se poate sa prinda radacini. Recent un comentator ratacit pe Certocratia nici nu stia cine este domnul Tudoran, spunea “un excelent traducator”. Daca ii lasam pe fostii Secu’ sa ne scrie istoria ne trezim peste citiva ani cu imbratisarea teoriei ca fostii disidenti si ceilalti semnatari ai Declaratiei au fost tradatori.
  P.S. Numele de colonei le-am gasit la subiectul cu Declaratia de la Budapesta, ca altfel nu merita sa imi incarc memoria cu aceste nume. Nu am mai pus link ca intra mai greu comentariul.

 • Stanciu Victor

  Nici nu mai stii ce sa mai crezi.
  Meditatia transcendentala a fost o conspiratie, britanica, nu o falsa memorie a -inca unul?- sef de cabinet. Fapt: companionul (la inceput, ca dupa aia subiectul a “mers singurel pe drum”, apud Vulpea, referitor la cel care nu este nici Brandus, nici Ciordas) estetizant al viitorilor amatori de vita Kobe si sute de mii de dolari daruiti de oameni care nu l-au citit pe Marcel cel Mauss, el a recnoscut secretarului general ca ea-meditatia transcendentala- nu corespunde mersului inainte al societatii socialiste.Ca este retrograda si demna de lasat pe mana cadrelor, stra-mosi ai resurselor umane corporatiste (pastorite de o vulpe, un lup, un ursache, un ginere de blanar).
  Sa servim inca un ecler. Micul Paris nu a fost victima unei atentii analogon unui atac terorist.Ca Orasul Luminilor. Asta pentru ca adjunctul Diviziei (Inspect) Antiterorism a fost prins negociind pacea tarii, pretul fiind un mizilic de hartie colorata, oferita de un producator de pui. Si asta din timp, desi nu chiar atat de devreme incat sa-l prinda pe un Iskandarani, sa zic, sau poate Omar Mukles si Hayssam. Dar suficient de recent sa-l cunoasca pe fostul procuror general, actualmente delegat la MAI, piesa neglijabila intr-un complot de lasare la vatra siriana a singrului terorist al tarii (ca cel in slapi, cu butelia, af sot prea momit, ca si cel cu grenada, de la Monnet). Specialist in arme si munitii, antiterorism era sa zic.
  Poate niste oua-ochiuri? Nici dracu nu a vazut baeti vorbitori de romana, in tot felul de masini Lada. In afara de consultanti pro bono, reabilitatori ai sistemului filosofico-practic CEKA. In sensul pro-americanismlui sau, inca dinainte de orice contact subversiv cu acesta.
  Dulceata de trandafiri o lasam pe alta data.Si la o alta masa, de injineri, unii prea nemti ca sa fie adevarat, oricum mult prea prost dispusi. De altii.

 • Eduard

  Ba să-mi dați voie să vă contrazic. Aurel (!?), prietenul prietenilor de la Cluj, mai ales Napoca (ba chiar de la Sălaj, sau Turda, sau Câmpia, sau Bistrița, că Aradul este luat de mult), inspiratorul tuturor imbecililor care nici să mintă public nu mai știu, dar știu să predea geopolitica și relații internaționale unr viitori răcani,
  deci Aurel este. Singura lui faptă bună, și aia vorbită, a fost să recunoască ferm că Securitatea nu și-a folosit unitatea de asasini la NICIO CRIMA. De aici rezultă că restul au fost toți criminali, și sunt încă, sprijiniți de falșii noștri aliați americani. Că dacă ar fi fost veritabili ar fi făcut cu puii lui Talpeș și Măgureanu, mai târziu, ce a făcut Manfred Werner cu Caraiman.Deci negocierea lor s-a dus, și voi ai noștri de asemenea…
  În rest, cum zicea generalul Ursache, nu trebuie să ajungi la crime…că se poate rezolva altfel. De acord eram.
  Eu vin și zic, deși nu sunt miliardar, că nici asta nu mai este așa de sigur, ba chiar viața ne va contrazice fatal pe toți.

 • Eduard

  Dar să nu vă îngrijorați. Gen. Ursache (nu singurul) avea acoperire perfectă director economic la Spitalul Ploiești (2008). Am cunoscut un alt sie-ist, blond și nesemnificativ, care de asemenea se dădea director economic la Spitalul de Urgență din Cluj (în 2007).
  De aceea HexiPharma avea vânt la pupa, un vânt sereist cointeresat în sănătatea patriei. Și apropo, niciun prostănac de Stat nu se deranjează că sunt mai mulți securiști decât medici (făcând abstracție de unii care le fac pe ambele, la Cluj, de ex….)?
  Nu?
  Bine.

 • Eduard

  Înțeleg că pe toți infractorii de stat îi interesează prețul medicamentelor, că mai știu cel puțin două doctorițe nepracticante (una a devenit medic de familie, de câtiva ani) cărora le place să stea la un small talk cu tovarășii infractori de la SIE, chestii private pe bună dreptate. Și încă…
  Dar dacă un băiat are carte de vizită ca inspector la Primăria Sectorului 5, la control, începi să te întrebi dacă nu cumva cei care se dau liberi întreprinzători, fie ei horticultori, sau ecologiști la un mare ONG de reciclare, nu sunt nu doar mai cinstiți, ci și mai puțini infractori, că doar nu uzurpă niciun fel de calități oficiale.
  Protocoale, regulamente, asta contează, și infracțiunile pe care le poți face liber, că legea dă-o dracului. Nimeni nu verifică, și ei sunt de-ai noștri.
  Păi să sugerăm puilor de sucriști care vor sugestii. Verificați la CCR regulamentele militare de la Inteligenți și veți descoperi că sunteți toți penali, de ani și ani. De protocoale între penalii de forță nici nu mai zic. După ani și ani. Compact.
  Ziceam și eu așa, într-o doară, moraliștilor penali de 2 lei.
  Deci bine.

 • Eduard

  Dar am pornit de la unitatea de asasini și de la inteligența lui Aurel. Păi marinarii atlantiști porniți de la Constanța, care sunt pregătiți pentru asta, nu vor avea niciodată șansa să își exercite talentele, altele decât amenințări judicios întocmite de zarcă?
  Mare păcat!

WP Admin