≡ Menu

No grave upon the earth…

Despre Cleopatra – ultimul faraon egiptean – Harold Bloom scrie că a fost “prima celebritate a lumii.”

Despre personalitatea Cleopatrei, Michael Grant scrie că este învăluită într-un soi de “ceață a ficțiunii și vituperării.”

Despre Cleopatra și Marc Antoniu, Plutarh ne spune că, la ordinul lui Octavian, au fost îmbălsămați și înmormântați împreună.

Despre mormântul celor doi, Shakespeare scrie ”No grave upon the earth shall clip in it/a pair so famous.”

32

Despre Traian Băsescu, dușmanii spun că e ca și mort, politic vorbind, și că tot ce au de făcut simpatizații lui este să-i amenajeze mormântul.

Despre Traian Băsescu, prietenii și simpatizanții cred că abia după ce va părăsi Palatul Cotroceni va dovedi cât de puternic este.

Despre ce va urma după plecarea de la Cotroceni, președintele Traian Băsescu spune că se va implica foarte serios în viața politică.

E greu de ghicit dacă Partidul Mișcarea Populară va fi mormântul politic al celui mai puternic politician român post-decembrist, cum speră unii.

E greu de ghicit și dacă Partidul Mișcarea Populară va fi piedestalul pe care va fi înălțat bronzul încă viu Traian Băsescu, cum anunță alții.

Dacă, politic vorbind, Traian Băsescu va fi înmormântat singur sau alături de altcineva, doar Petrache Lupu știe, dar este incommunicado.

Eu, unul, cred că și cei gata să-l vadă pe Traian Băsescu imbălsămat cu dosarele Flota, Mihăileanu, Nana și cei gata să-l treacă, încă din timpul vieții, în rândul zeilor se pripesc.

Cât despre Cleopatra, chiar dacă a fost prima celebritate a lumii, nici Harold Bloom, nici Sebastian Lăzăroiu nu știe dacă a fost și ultima.

Există faraonițe al căror destin este să “turning history into a palimpsest.” Există și faraonițe pricepute la “turning history into a rosy note”. Diferența poate fi doar de un nas.

Plăcerea sadică a istoriei este să ne țină pe jeratic, dar în fiecare dintre noi doarme un fachir.

Să-l trezim, dacă suntem curioși să vedem ce va urma.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Gertrude Steiner

  @ A ROSE IS A ROSE IS A ROSE
  Turning history into a rosy note? Why not into a blue one? Vu que, quand je marche dans la bouse… je chante du blues. (Ma gindesc totodata la scrisoarea lui Cioran, din 1943 sau 1943, catre amicul sau Noica, indemnindu-l, data fiind iminenta navalirii Ostirilor Sovietice Atotbiruitoare, sa vina-n Francia decadentei asumate, dar cit mai repede, cu argumentul ca, dupa stalinizarea tarii romanesti, toate doinele aveau sa fie de jale, adica blues curat, coane Vulcanescule, iar Miorita -- curva.)

 • parintele cleo 4 melidoneanu

  dom tudorane,
  nasu nashicii noastre natzionale pre multzi va nashi, pre semne si consemne, ca cam fonctziile si secretziile mneaei doboara gradu & gradele (nu alea d’afara), sau, te pomeni, viceversa, ca nestiute sint caile domnilor nostri basescu si maior

 • Mara (Dana)

  Oameni buni, sa analizam putin nucleul dur al fiecarui partid din peisaj, sau altfel spus spune-mi pe ce nucleu dur te bazezi ca sa intuiesc cine esti, pe ce te bazezi, care este strategia partidului, daca este una naturala, corecta sau una de conjunctura numai pentru a atrage voturi cu orice pret. Deci PSD -- nucleul dur :pensionarii. Seductia s-a produs si prin gesturi pragmatice, foarte mult cintareste in afinitatea pentru psd faptul ca prin legislatia fsn-ista romanii au avut posibilatea sa isi achizitioneze in proprietate personala locuintele sociale primite inainte de 89. Si intr-un fel este cam singura dintre cistigurile palpabile pe care le au romanii din patura medie. In mediul rural avem in psd fenomenul nedorit al baronilor care au reusit prin practici mafiote sa tina tot asa un nucleu dur, in special in Moldova si Muntenia. Zona capitalei a fost “centrul”, concentrarea de capital si interese, afaceri cu fonduri de la stat, devalizari, oportunitati, etc. Aici aveam ani de zile propasiti si protejati alde miticii din cloaca gen prm, fostii securisti care au prosperat bine mersi, protejati si de psd si de pdl.
  Din tot acest peisaj, parca numai partidul PNL are totusi o doctrina politica, poate atrage oameni competenti din clasa de mijloc care au cit de cit convingeri de dreapta si o minima cultura politica.
  Observam ca in cazul pdl nucleul dur era in zona Ardealului, iar perioada de maxima sustinere a fost in cazul in care a sedus electoratul de dreapta si din diaspora prin discursul anticomunist. Cind balonul s-a fisiit, sustinerea se dovedeste destul de subtire. Dupa masurile de sacrificare a paturii medii si sarace prin reducerea salariilor, inchiderea unor spitale, sfidarea prin promovarea Elenei Udrea, lumea s-a cam lamurit cu pdl-ul. Vazind ca se subtiaza vizibil fiind parasit de lumea buna cu afinitati de dreapta si convingeri anticomuniste, pdl prin pragmatismul gen Elena Udrea care am vazut cum a imbracat in campania electorala o bluzita de la second hand fara decolteu, a incercat sa isi umfle numarul de voturi curtind jenant comunitatea rroma si prin liderii marcanti ai pdl si pe cei care voteaza previzibil din rindurile confesiunilor penticostale din Ardeal, basca seducerea electoratului basarabean prin retorica nationalista dar cu vizibile interese electorale.Vedeam preocuparea aceasta mercantila si pragmatica de racolare de electorat. Aici este hiba partidelor din Romania, electoratul este racolat, nu se merge pe cultivarea culturii politice si nu se incurajeaza mersul firesc al lucrurilor -- oamenii sa se inscrie intr-un partid in functie de propriile convingeri. Dar asta nu se poate face pe fondul acesta de saracie generalizata si fara o clasa de mijloc cit de cit conturata. Deocamdata apologia capitalismului neoliberal o face in Romania o mina de strategi si deontologi care au fost toata viata bugetari la stat sau descurcareti si descurcarete care au facut averi din afaceri dubioase cu statul.
  Asa ca aceste descurcarete (blonde vopsite sau mai putin blonde) si descurcareti sint de fapt mai mult jucatori economici decit “jucatori politici”. Si se pare ca merita sa te reinventezi pentru a mai putea sa joci ecomomic sub paravanul unei agitatii politice.

 • Michael Shafir

  Doar a explicat ca “the rosy note” was yellow. Dar Traian il va bate pe Marc Antoniu. Va fi înmormantat cu Cleopatra-i bretonata, cu EBA pentru a avea succesuri pe lumea ailalta si cu cuțu-cuțu Boc pazind accesul spre camera mortuară.

 • Va fi sau nu va fi Partidul Miscarea Populara a strong moving or most likely a grave upon the earth pentru Traian Basescu? Difficult question, pending answers. Totusi, colationand eu in fuga “tactica cavaleriei politicare” , parcimonios dezvaluita de @ Cumatrul Agerila in calupul precedent, cu « Cursa pe contrasens », in relatarea unui fost premier (excelent redactata de un fizician cu doctorat la Paris), inteleg ca ex- P.M.-ul nu ne-a lasat doar imaginea inghetata a unui ghiul stralucind pe un deget mic cu unghie mare, ci si o profetie. As fi numit o profetia profetiilor, daca n-as avea acum impresia ca a fost – ca mai toate profetiile -- , o falsa/inselatoare prorocire. Ma refer la afirmatia stinsului politician PNT-CD si, apoi, PD ca, pana prin 2008, “structurile”, care dupa ’89, au facut jocul politic in Ro, nu se vor mai implica in politichie. Cum va veni asta nu ne-a spus-o insa autorul “cursei pe contrasens” si cred ca nici de l-am chema intr-o sedinta de spiritism nu ne va lamuri pe ce s-a bazat cand ne-a insuflat o asemenea speranta natanga. Asa ca, tinand cont de cele de mai sus si facand eu apel la propria intuitie, risc sa scriu ca nici « structurile » nu si-au stabilit ÎNCĂ prea bine cum se va misca Mişcarea si cum va fi reinventat al ei tatuc, de va mai fi maur la datorie.

  P.S. Ingaduiti-mi, va rog, si un link spre minunatia despre care a scris @Yorgos Le Jourdain :
  rel="nofollow">

 • Maestre, nu exagerați băgându-i în zeamă pe Traian și-a lui madam Vuitton alături de Cleopatra și Marc Antoniu? Just sayin… 🙂

  P.S. Eu cred că “va urma” un episod care nu se va termina cu “to be continued”. Electoratul va sancționa atât de dur partidul lui Băsescu încât asta va echivala cu un șut în fund afară din politica mioritică. Băsescu nu mai este o locomotivă, e precum sonda aia spațială căreia i s-a terminat combustibilul și rătăcește la granița sistemului solar, până se va izbi de vreun obiect pierdut și el prin spațiu.

 • @) DT, All

  Nu ma incumet la profetii, pentru ca, deosebit de Bacovia, nu mi s-a implinit nici o profetie politica. Pot incerca doar un diagnostic -- din punct de vedere politic, TB este o mortaciune. Din pacate, pina la a deveni mortaciune, in toata cariera sa politica vizibila, dupa 1990, dar si in cea invizibila, desfasurata mai intii ca turnator si apoi ca acoperit, a fost chiar moartea. Din pacate, nu in vacanta, ci una foarte activa. Tot ce a atins a cazut secerat, incepind cu flota si sfirsind cu tara, fara a uita liota de sprijinitori ai sai, pe care i-a recompensat cum a stiut el mai bine. Nu fac lista intreaga ca nu incape in tot cyberspatiul, nu doar in aceasta portiune a sa. Da, politic, este o mortaciune pe care unii o socotesc vie, ba chiar inca utilizabila ca locomotiva. Cind o ia la bord mai marinareste, el insusi crede ca e viu! Nu cred ca mai sint suficient romani prosti, prosti politic, ca sa nu jignesc en gros, ca sa-i iasa aceasta noua cacealma politica. Pina acum, i-a iesit jocul la cacealma, dar exista un capat in toate. Cei care au plecat de la PDL, laudati, inclusiv de campionul tradarilor pentru tradare, si se agata acum de moastele sale sint eminamente cretini sau atit de disperati incit cred ca mai poti face din rahat bici. Nu, nu mai merge. Daca politic e mort, in rest ii doresc o viata cit se poate de lunga, eventual matusalemica, ca sa-si poata roade unghiile in pensionul in care, pina la urma, tot va ajunge, ca sa le tina companie lui Nastase, Varanului si altora asemenea, ca doar avem Justitie endependenta careia de nimica, de nici o influenta politica, nu-i pasa. Deci, viata lunga si puscarie pe masura!

 • @Mara (Dana) # 3
  Mi-a placut mult remarca dvs. privind seducerea si racolarea electoratului, in locul unei atrageri rationale, pe baza de doctrina si program. Ref. la PNL spuneti cu buna dreptate: “Din tot acest peisaj, parca numai partidul PNL are totusi o doctrina politica, poate atrage oameni competenti din clasa de mijloc care au cit de cit convingeri de dreapta si o minima cultura politica.” Si, cu toate acestea, PNL nu poate juca de unul singur un rol decisiv in politica noastra. Ma tot intreb DE CE si toate incercarile de raspuns ma duc cu gandul hat inapoi, la epoca premargatoare multipartidismului postrevolutionar. Cele doua partide majore (dintre care unul hegemon pana mai ieri ) s-au construit logistic si dpdv al resurselor umane pe baza fostelor structuri comuniste -- de partid, sindicale si apartinand “serviciilor”, plus pe sprijinul mediatic al fostelor organe de presa, al corifeilor lor si al unor intelectuali care si-au castigat o larga notorietate inca inainte de ’89. PNL, ca reintruchipare a unei dragi fantome politice (partidul Bratienilor) a pornit in cursele elctorale postdecembriste cu un imens handicap logistic si fara adeziunea neconditionata a unor voci celebre deja, din societatea civila. Ca PNL nu a reusit nici pana-n ziua de azi sa-si consolideze structurile de partid din teritoriu si nici sa-si atraga -- neconditionat (aparent macar!)- sustinatori ardenti si foarte vocali, e iarasi evident, liberalii, spre deosebire de PSD si PDL, neavand afiliat nici acum vreun post TV, vreo revista sau orice alt mijloc de informare in masa. Si din aceasta cauza, pentru a supravietui si a-si implini menirea -- de a guverna -- PNL a fost obligat la asociere, ba cu PDL, ba cu PSD, cu unul, adica, dintre cele doua partide mamut, cu origine comuna si aparate propagandistice sensibil apropiate ca forta. Prin asociere, ba cu unii, ba cu ailalti, PNL a castigat posibilitatea de-a accede la guvernare (altfel nici nu vad cum ar fi facut-o), dar a pierdut, prin fiecare mariaj politic, si din forta mesajului propriu, si din claritatea programului de guvernare. O data bruiat din stanga, de PD, si supus imediat unor agresiuni de completa dislocuire pe esichier, a doua oara, nowadays, bruiat tot dinspre pe stanga, de PSD, care dispune si de media capabile sa-i trimita partenerul de guvernare intre corzi, PNL e cam singur intre doua fronturi (foste candva, culmea cinismului politicii, de salvare nationala!) Mai e si prestatia all’improvviso a dlui Crin Antonescu, parca mereu surprins de media cu lectiile nefacute, ceea ce se traduce, la nivelul alegatorului, intr-o oarecare neincredere in seriozitatea si forta partidului. Sperantele de redresare a partidului se indreapta din nou spre solutia Johannis, dar nu e tocmai bine cand soarta unui partid atarna doar in “omul providential’. O automobilizare a dlui Crin Antonescu e absolut necesara. Va fi capabil s-o faca in mod convingator?

 • @Liviu Antonesei
  Nu sunt sigur ca viitorul dlui TB este atat de negru si apoi, nu uita, Bacovia era — zic eu — ironic cand scria ca si- vazut implinite toate profetiile. Cum tot asa — ironic, zic eu — era cand “povestea” ca a fost la “casa cea mare” (Casa Scanteii) unde a primit “de lucru” (de scris, adica…)

 • @) DT

  Pai, eu nu descris viitorul, care e imprevizibil, iar la noi si mai dihai, am pus un diagnostic si mi-am exprimat o speranta fierbinte!

 • @Liviu Antonesei # 10
  AMIN!

 • OvidiuB

  Nu ca vreau sa fac pe inteleptul (ca nu sunt si nu vreau), dar astept ziua in care ne vom lamenta nu despre Basescu, ci despre cine vine in locul lui. Ca e clar ca nu vin nici EBA, nici Udrea, nici vreun intelectual din PMP…

 • @OvidiuB

  Nu fiti atat de sigur. Chiar e greu de stiut cine va fi noul presedinte. Poate ma insel.

 • Ontelus DG

  O listă de cuvinte: creație, liber arbitru, suferință, vibrație, sens, iluzie, și, a înțelege, dincolo, timp, milă, zâmbet.

 • Ultor

  @ OvidiuB
  Pai cam asa ceva spunea si Antonescu: conteaza cum se iese din epoca Basescu, spre-nainte sau spre-napoi? Apoi mai conteaza si cat de rau te arzi cu unul sau cu altul. Dupa cum arata campul inainte de batalie mari sperante n-ai cum sa nutresti, decat daca te amagesti singur…

 • CRĂCĂNEL

  SPECIAL CHIAR RĂU HALAL!
  De 3 x ! RUŞINE ! RUŞINE ! RUŞINE !
  Dragi intelectuali,
  Toţi laolaltă şi la grămadă (excepţiile parcă nici nu mai contează) şi în special mai „Marii” şi „Celebri” !
  În Comunism aţi fost Formidabili şi Disidenţi ( unii !)
  În post-comnusim aţi fost ce-aţi fost, grozavi, anti-comunişti, teoreticieni, povestitori, eroi, victime, neînţeleşi, sabotaţi, păcăliţi, etc. etc. etc. , dar aţi fost INCAPABILI să faceţi ceva pentru România
  Şi-acum, atraşi, ştim noi de către CINE !, ca deştepţii în „capcanele istoriei”, vă sfîrtecaţi ca chiorii,
  între voi, şi vă continuaţi JALNIC penibilul „eroism”.
  Sunteţi NULI ! Toţi ! Ţara (vă) stă Dovadă !

 • InimaRea

  Ái sa va scap de-o grija -- viitorul presedinte va fi Isarescu. Iar guvernul va fi agreat de FMI/BM/BCE. Romania va fi prima ara guvernata direct de finanta euroatlantica -- si aici e jmekeria: tre’sa fie un model de succes.

 • CRĂCĂNEL

  Trebuie precizat !
  Acum că AICI s-a putut, comentariul aşezat ceva mai sus, acelaşi, a fost CENZURAT pe Contributors.ro la articolul celebrului domn V. Tismăneanu, „Sunt catelu lui Basescu !” .
  „Et ainsi va le monde!”
  Contributors.ro fiind unul dintre cele mai CENZURoide ideologic-propagandistic vorbind, forumuri „intelectuale” româneşti actuale. Nici cu altele nu ne-ar fi ruşine, şi sunt destule.
  În altă ordine de idei, în contextul actual nu are nici cea mai mică importanţă cine ve fi următorul preşedinte al României. Vă risipiţi „cerneala” inutil, dacă cumva n-aveţi alte scopuri „intersa[n]te”.
  Restul VĂ aparţine, în totalitate !

 • D-lor,
  nimic din ceea ce e previzibil nu se va adeveri! (am scris lipsit de diacritice!)

 • AINSI VA LE PET DU MONDE

  @CRACANEL
  Daca prin intelectual intelegem un individ ce intra in librarii si cind nu ploua, cei la care trimiteti D-Voastra in postarile vituperante de mai sus nu au a se rusina prea mult de statutul lor. Fac si ei ce pot. Fat si ei ce poc. They fuck what they can. Mai ales intelectualii pub(l)ici, ”pubic lice”, ”maitres de la voie pubique” , ori simplii ”pub guys”. Nu si cei a-kratici, nu si cei apofatici. Ii spui unuia dintre acestia din urma: TAT TWAM ASI! El iti va raspunde (fie si prin semne deocheate, impreunind, bunaoara, policele, aratatorul si degetul impudic): NET! NETI!

 • Onisim Wittgensteinhardt

  @Vasile Gogea
  Addendum la ce ati respus adineaori: ”Si nici o fapta buna nu o sa ramina nepedepsita”.

 • Dana (Mara)

  Sa nu ignoram si importanta sustinere a “Familiei Popular Europene”. Cine se asociaza acestei familii nu are voie sa dispara din peisaj. Sint curioasa pe cine va lua in brate nasa din familia europeana, pe “prematurul” (vorba presedintelui) PMP sau pe “orfanul dar totusi scos din penele rele” PDL? Este interesant si cine va mai migra dinspre pdl spre pmp. Daca migreaza Aradul -Oradea si diaspora militanta ala W.Brinza este clar. Deocamdata liderul din Alba ne transmite cu citate din latina ca ramine la pdl. Interesant este cum se vor pozitiona fata de cele doua partide ziarele evz, rl, rev.22 si postul B1.
  Fiind din Cluj pot sa va spun ca clujenii sau daca preferati pentru a evita cacofonia intentionata ca napocanii il sustin pe Boc. Asta este, cu asta defilam. A adunat un mare capital de incredere prin faptul ca a directionat in timpul guvernarii pdl importante fonduri pentru proiecte in Cluj. Oamenii sint incintati ca au facut izolarea termica a blocurilor, de stadionul municipal, de proiectul cu marele spital din Floresti, proiecte din bani europeni de schimbare a conductelor de apa si canalizare si asfaltare . Mama imi spune incintata ca in cartierul Grigorescu voi avea o surpriza placuta si nu voi recunoaste strazile cind voi veni in vacanta de vara pentru ca totul a fost finisat inclusiv cu pista pentru biciclisti. Deci de la firul ierbii va spun ca aripa Boc are sustinerea masiva a clujenilor. Perceptia unei mari parti a clujenilor este ca datorita lui Boc lucrurile merg bine.
  Deci inclin sa cred si eu ca pmp va fi infiat in primul rind de familia europeana si ar fi interesant daca are “alocatie”, se pare ca pdl-ul a cam fost sponsorizat legal cum se asigura de obicei, prin fundatii ale generoasei, influentei si bogatei familii. Apoi cum spunea si doamna @No name/DP, spre deosebire de PNL care nu are structuri de promovare, ca sa nu zic propaganda media si tv.,constructia pdl -- pmp are si inca una foarte eficienta.
  Barometrul este optimismul Elenei Udrea care este genul pragmatic care nu concepe ca ar putea miza pe tabara “perdantilor”. Parerea mea este ca Udrea face pe proasta, dar stie tot, inclusiv planurile strategice trasate de servicii. De aici si siguranta ca sint sustinuti indiferent de gafele pe care le fac pentru simplu motiv ca sint din sistem si sint utili. Ce importa ca alearga singuri pe o pista si ca dinsa este penibila si alearga pe tocuri, important este ca ei au fost “selectionati”.

 • CRĂCĂNEL

  Poet-pet-ului mondial
  Dar cînd ei se fac foc de paie că plouă, în realitate cu „cku”, pen’ că cică atîta doar pot, adică nu pot, nici măcar un poc, nici măcar un (veritabil) „pet”, nu de statul lor, ei, ar trebui să se ruşineze, căci nu statutul deranjează, ci paravanul acesta, şi mai abitir, taman de ceea ce ei nu se ruşinează, adică de ceea ce nu fac, ci doar „rus-pet”. Şi-apoi, fie vorba-ntre noi, ei singuri au dovedit şi dovedesc, că statutul lor nu-i d’ajuns şi nici intrarea-ntr-o librărie indiferent de vremi şi vremuri, şi nici cititul unei biblioteci întregi şi nici scrisul, scrisului scrisorilor sau a unei cărţi întregi, două, trei, nu-i suficient, să-şi imagineze c-ar fi „glorios bastard” pe NET sau NIET, tocmai acum cînd cică-s liberi şi curajoşi. Cît despre ceea ce ştiu ei să facă, cu „cku” şi cu degetele, semnele de îndrăzneală şi cutezanţe, avem mai peste tot semne doldora de realizări luminos minunate solide, dar atenţie amatorilor de şarade multiple şi-amestecate : s-ar putea să rămînă, sărmanii de ei, victime inocente cu degetele îmbîrligate băgate adînc „ad aeterum” în locul de unde cu răsunet doct-rinar, exact cam cum pare să se fi întîmplat de la ’89 încoace, ies parfumate „rus-sovietice-pet-ările” lor armonioase în şi din cor madrigal. Fiecare pricepe ce poate, trage-n aer cum simte şi degajă ce-i mai rămîne, dacă mai poate, poetic, patetic, petomanoic. N-AJUNGE !

 • CRĂCĂNEL

  addendum : “statul lor”……….statutul……lor !

 • @CRACANEL

  Sincer, nu prea inteleg unde si de ceanume batetzi…

 • CRĂCĂNEL

  @D.T.
  Eu nu bat şi nici nu dau cu paru’.
  Primul comentariu are mesagiul.
  Relativ uşor de înţeles chiar pentru oricine, l-a înţeles pînă şi poet-jucătorul cu, şi la cuvinte rimate.
  De-aia a şi sărit ca ars poliglot talentat multilingvist, cu statut cunoscut.
  Cel de-al doilea, era un răspuns adresat acestuia, o completare încercînd o lămurire, cea a rolului intelectualilor în România post-decembristă, înafara statutului lor de cititor, cumpărător de cărţi într-o librărie indiferent de vreme şi vremuri, scriitor de „scrieţi, scrieţi, scrieţi”, fără rezultate, urmări şi realizări concrete la nivelul societăţii româneşti aflată-ntr-un declin superb şi-ntr-o bălăcăreală magnifică întreţinută bine făcător şi mai ales „indecibil” de luptele amical-fratricide între intelectualii de vază şi glorii, precum cea recentă între unii şi alţii dintre, ştim noi cine, persoane importante, nu spui cine.
  Să nu vă fie cu supărare, vă rog, o fi stilul de vină, bată-l norocu’, căci realitatea-i atît de clară, iar poezia, unică.

 • sierra

  @Liviu Antonesei

  As spune ca exagerati comparandu-l pe Basescu cu moartea. Moartea poate fi si o binecuvantare. De exemplu, pentru bolnavii de cancer lasati fara morfina de nazistul Duta, inca unul din oamenii presedintelui. Basescu, mort politic? Nu conteaza… Se va gasi un suflet mare care sa-l resusciteze mai ceva ca Smurdul. Domnul Plesu, de exemplu. Care ne spune ca Basescu e al mai mintos si mai strateg politician al vremurilor noastre. Pentru domnul Plesu, minciuna, furtul, inselatoria, smecheria, escrocheria, santajul etc sunt semne ale unei inteligente remarcabile. Pentru domnul Plesu, a infesta cu homunculi slugarnici serviciile de informatii, procuratura, ICCJ, CSM, CCR, ANI etc inseamna strategie care l-ar fi facut invidios si pe Sun-Tzu. Aferim, Boierule! Daca nu ne-ai calauzi Domnia-Ta, ne-am rataci intre bine si rau. Si ce te faci cu atati rataciti si-un STS neputincios? Pai, te rogi la Dumnezeu sa fie niste moti prin preajma.

 • InimaRea

  Nu va suparati, boieri dumneavoastra, da’ eu ramin fidel mitului lui Pygmalion -- cum facu el pe Galateea din chiatra -- ce daca marmura, tot chiatra-i -- si cum se-amoreaza el de dinsa, si-o ruga pe Zeita Frumusetii sa-i dea -- dracu’- suflare, ca de minte n-o duce lipsa, are el pentru tot natu’ (cum ghini agraieste marele maestru al combinatiilor, dl Plesu).
  Ca Clepatra -- sa ma iertati de vorba proasta! -- era regina, si-nca a Eghipetului, a mai veche civilizatie a lumii cunoscute la vremea lui Octavianus Augustus. Era faraoanca, aproape (ceea ce nu-seamna ca era doar tiganca, asa cum ar zice mistocarii dimboviteni). Iar Antoniu -- ce era Antoniu, un general roman si-atit, nici macar Cezar nu era, iar pacatoasa de faraoanca stia deja cum era c-un cezar al vremurilor, ca gustase si din slava-i cheala.
  Binevoiti a observa, asadar, sensul schimbat al actiunii transformatoare: Antoniu era jucaria Cleopatrei, in jocul ei de putere; pe cind Pygamlion ii era si tata si mama Galateii -- stapinul ei absolut (ma rog, si el -- la mina zeilor dar “Din zei de-am fi coboritori…” samd).
  Acu’, insa, vine partea grea: cin’ sa fie Afrodita ce-din-spuma-marii etc? As avea eu o idee, numa’ sa nu ma rideti ca foc ma fac! DragaStolo-i Afrodita noastra, ce-i puse Pygamalionului nostru, caldura Galateii noastre-n poala. Ba si-un fel de Cronos ar fi DragaStolo, ca-i lasa locu’ sau celest lu’ Zeus al nostru, minca-i-as eu ochii aia a’lui, spanchii!
  Daca ma-trebati pe mine -- si bine-ati face, ca am deja raspunsul -- ca ce l-o apucat pe DragaStolo sa dea el si vesnicie, si muiere, va spui ca acolo si-atunci fu un moment magic: o Forta Superioara ‘otari totu’. Da-da… Si numai un intelept cu barba alba si lavaliera imaculata poate cunoaste Adevarul. Da’nici el nu-L poate spune pe tot deodata, ci-L picura-n urechea noastra, cu multa grija si-ndelung rabdator, sa nu ne ia de cap taria Sa.
  Iar voi bag sama ca si-ngroparati miracolul (”No grave upon the earth shall clip in it/a pair so famous.”) Frumos, tare frumos da’ si tare neadevarat!
  Caci vin si va-ntreb: Ce-i Pygamlionu’ nost’, vreun cavaler scit, de-nmormintat de-a-ncalecatelea, si cu nevestele alaturi? Ori vreun maharajah care, tot asa, cu alai de robi si concubine? Atunci, ce cauta grecu-n Eghipet, ma rog frumos? (Da, bine, si neamtu-n Bulgaria, fie cum vreti!)
  Nu mai bine citam din clasici in viata? (Jana nu e moarta/ Jana se transforma).
  Ne paste iar minunea resurectiei, oameni buni! A la Lapusneanu (De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu) ce ramase necunoscut Occidentului, care puse botu’ la Dracula, un pauvre diable pe linga tartorul tartorilor.
  Bine, admit simbolistica -- in imaginarul popular, cuplul elono-traian ramine-va vesnic-eternel. Dar nu-i de aer asta piatra tombala? Si nu-i ca Graalul -- pretudindeni de cautat, nicaieri de gasit? Asa zic eu c-ar fi -- si-atunci sa te tii lacasuri de cult inaltate-puzderie spre a slavi, in veci, Iubirea!
  Daca nu s-or spiritualiza astia doi, uite-aci sintem!

 • @) sierra

  Pai, n-a facut pirjol in jurul sau?! Iar, acum, a decazut de la conditia de moarte la cea de mortaciune politica…

 • Dana (Mara)

  http://www.capital.ro/germania-vrea-sa-sprijine-constructia-de-centrale-nucleare-in-romania-170470.html
  Dar tabloul intereselor este mai complex si toti ceilalti mari jucatori isi dau mina intelegerilor pragmatice pe deasupra Romaniei. SUA are interesul securizarii zonei si promovarii propriilor interese prin exploatarea gazelor de sist, Rusia are interesul aprovizionarii Europei cu gaze, iar dinspre sud din Mediterana se itesc alti furnizori de gaze si noi jucatori pe piata gazelor. Asa ca eu nu ma mir ca oameni ca Basescu au fost purtati prin toate posturile importante in politica de 20 de ani pentru ca putem intui ce spate puternic are presedintele, vorba aceea la asa servicii secrete “jucatoare” si fara scrupule in a creiona planuri geostrategice -si nu ma refer la cele romanesti care sint in relatie de subordonare fata de acestea -- asa presedinte selectat care intruneste toate calitatile. Si la noi planul este soft, amaritii de sirieni platesc la proportii apocaliptice, de genocid pretul acestor jocuri geostrategice creionate de zeci de ani. O diversiune mai mirsava decit cea pusa in practica in Siria nu cred ca a mai incercat omenirea de la al doilea razboi mondial. Daca Europa (vorba doamnei Nuland) si Sua(idem) interveneau ferm ca in cazul Mali sau fosta Iugoslavie si nu lasau intentionat situatia sa degenereze prin radicalizarea exaltatilor mercenari veniti sa lupte din Europa, poate aveau loc alegeri libere si nu se ajungea la o asemenea amploare a dezastrului umanitar. Dar in marele lor cinism, situatia le convine de minune iar arabii suniti din zona sint simpla carne de tun. Marile puteri ale lumii isi dau inca odata mina cu Rusia & co pe deasupra unor dezastre umanitare. Culmea este ca mai si pozeaza in inocenti.

 • Dana (Mara)

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/pana-aici-disciplina-de-partid-de-aici-incolo-omul-i-50562.html
  Poate fi spus si mai subtil, diplomatic, dar copilarind in cartierul Manastur am auzit si eu des expresia:
  Pina aici “democratia”. De aci incolo ii Manasturu!
  Dar adevaratul sens l-am inteles numai dupa 89.

 • Ontelus DG

  O listă de personalități: Moise, Iisus Hristos, Lao Zi, Buddha, Platon, Leonardo da Vinci, I. Newton, J.S. Bach, F.M. Dostoievski, M. Eminescu, Ch. Chaplin, T. Berners-Lee.

 • sierra

  @Liviu Antonesei

  Parjolul e in noi, domnule Antonesei. Stiti, serviciul m-a purtat cativa ani buni in afara tarii. La intoarcere m-am intalnit cu oameni dragi mie, multi dintre ei cunoscuti din copilarie sau tinerete. I-am lasat calzi, bine educati, ingaduitori, generosi… I-am regasit cinici, agresivi, salbaticiti, aproape catatonici in fata suferintei altora. Sunt istoviti, nu mai vor nimic, nu mai nadajduiesc nimic, nu mai cred in nimic. Nu traiesc, supravietuiesc. Ca dupa un cataclism.

  Fireste, Basescu nu este unicul vinovat, probabil suntem milioane. Insa forta lui distructiva a fost atat de mare, incat consecintele mandatelor sale ne vor bantui mult dincolo de moartea lui politica.

 • InterNiet

  @Cracanel + Ainsi-va-le-parapet-du-monde
  Dupa cum ideati -- si frazati -- amandoi, nu se poate sa nu apartineti, si inca ambii doi, ruspetantei tagme urechiate, chit ca diferit, de Alteritatile Voastre, asadar acelui ”genus inefficiens intellectualium virorum mulierumque”, neconfundabil cu ”genus irritabile vatum/poetarum”. De unde banuiala mea ca va autocriticati viguroas. (Si bine faceti.)
  NB. Expresia sanscrita corecta, aplicabila refuznicilor la angajari politicare, de tip sartrian, ori doar existentiale, e : ”Neti ! Neti !” (Pas de cela, Ninette!Pas de cela, Ninette!) Intretine doar o vaga relatie, si aia de paronimie, cu InterNETul sau cu interdictorul ”Niet!” al Ursului Sovieticoios de odinioara. ”Tat twam asi!” (You are that!), formula folosita de gazetarul politic Eminescu drept titlu poematic, se poate utiliza metaforic, scoasa din contextu-i upanishadic, si pentru a-i indemna pe unii locuitori, dornici sa devina cetateni, la implicare in militantism politic, dezbateri societale + alte oengeuri cu scop nelucrativ. Punind botul la asa ceva, ei devin, ”ipso facto”, cind au studii superioare si ceva acces la logos epiditic, intelectuali cu acte in regula, buni sau rai -- dupa caz, nu dupa ukaz. Dar, vai, de-si propun sa imanentizeze eshatonul, sa aduca raiul milenaristilor sovieto-hitlerieni pe melagurile natale, dau cu oistea in parapet, ”car ainsi va le pet du monde”. De unde sfatul celor din vechime: ”Quidquid agis, prudenter agas et respice finem, amice!” Morala povestii: mai bine cu intelectuali ruspetanti, chit ca nu intotdeauna eficaci, ori cu tetrapiloctomistii de biblioteca sau de web, decit cu inversunatii paradisului terestrizabil (de orice culoare ar fi dinsii), ca ne vom fi fript indeajuns cu Bestialitatile Lor Flatulentioase. Parerea mea (pe care mi se intimpla sa n-o impartasesc intotdeauna)!

 • Federico NietzsCHEguevara

  @InimaRea
  Sa-i dam Cezarului Cleopatra pe care o merita, iar domnului St.Cazimir PYGMANOLIONUL cuvenit. Pygmalion + Mesterul Manole (nu Manolescu de la scularia Uniunii Scriutoare) = PygMANOLion. Ideea unui Pygmalion, zamislitor al unei Galatei cu nuri fabulosi, cu muna si rabdare insufletibila. pe care insa , asemeni ctitorului legendar al Monastirii Arges, o pune, vector de durabilitate, la temelia problematicului sau edificiu. Avantajul Marinerului Jucator si Zeusic ar fi ca, asumind rol de Pygmanolion, poate oricand pune la baza temeliei noului sau fundament politic, in locul, sa zicem, al babornitei proxenetice din ”Stan Patitu” lui Creanga, patru din cele patru entitati feminine din dotare (daca nu cumva si nepotica, utila, ea, mai ales pe Feisbucarie, bunicizarii -- umanizarii populisticiene -- a unei imagini publice destul de sifonate, mai ales cu concursul neprecupetit al Antenelor Varanice, si nu numai). Ei?

 • InimaRea

  Comandante CheGuevara, la fix evocat St Cazimir, cu Partidul Liber Schimbist (si simbol, baietelul omuletului lui Gopo, cu floarea-n gura). L-am votat cu drag, ca sa vad ca l-am votat ca sa intre in majoritatea PSDR. Ma vaitam de asta, unui amic universitar, iar acela nu-ntelegea: Doar l-ai avut profesor pe Strul Cazimir, cum dracu’ sa te mire?
  Sint chestii care n-au cum sta-mpreuna, oricit de vioaie ar fi mintea omului. Cum Pygmalion si Manole. Sint de sens contrar, adica.
  Chiar imi vine-a fi suparacios, ca sa nu dau in plins de ciuda. Ca eu pe altceva mizam cu evocarea Pygmalionului, fir-ar -- dar-ar! Dar, deh -- opera-l mai si tradeaza pe creator, cum la perversul de Bernard Shaw, bunaoara. Noroc cu muzica lui Lowe, ca mai alina patimile: It rain in Spain…

 • elena din udroia

  @Cracanel
  Visul tau, Cracanele drag, e sa-i vezi pe toti intelectualii, pictorii, scuptorii, scriitorii si alti poeti uitindu-si uneltele de lucru intercolegial, incheindu-si galcevile, rezbelurile fratricide si disputele televizorale pentru a se strinsuni in jurul cui? In jurul Partidului Unic de buna seama. Ca pe vremea Ceausescului. Dar daca, dragule, ei au couilles si nu vor sa se strinsuneasca in jurul nimanui, cel mult in jurul propriilor couilles? Ce facem in cazul acesta: trimitem securoicii sa-i aresteze? Daca nu voteaza la referendum cum le cer Antenele Felixiene, ci se abtin, trimitem militienii sa-i amendeze? Ohohohoo…

 • nina rares

  @Elena din Udroia
  L-am avut pe Cracanel acordeonist la o petrecere cu manelisti de frunte, o parte din ei basescieni de-ai lui Bercea Mondialu. Undeva linga Pontoise, intr-o tabara care nu fusese inca distrusa de Sarkozy. Si din gura le zice bine, mai dihai ca Florin Salam, dar sta prost cu gramatica limbii romane si rimele-i stau mereu sub apa. Altminteri, intelectual fruntas al comunitatii sale, declinolog de dimineata pina seara, Romania il dezamageste pentru ca nu asculta de comenzile sale, nici nu-i indeplineste dorintele de marire si progres personal.

WP Admin