≡ Menu

Niciodată șpaga nu fu mai frumoasă…

Dl Adrian Năstase se întreabă ”Mai este oare Băsescu frecventabil?” Crezând că fostul premier mai are vreun dubiu în această chestiune, că este hăituit de vreo dilemă hamletiană, mă duc și citesc ce scrie aici . După ce veți citi, veți răsufla și dumneavoastră liniștiți: nu, președintele Traian Băsescu nu mai este frecventabil. Ura!

Multe dintre argumentele aduse de dl Adrian Năstase în sprijinul verdictului dat par ori chiar s-ar putea dovedi greu de respins. Totuși…

Totuși, îmi permit să cred că, în acest moment (și, teamă îmi este, chiar în anii ce vin), problema dlui Adrian Năstase nu este cât de nefrecventabil a devenit dl Traian Băsescu, ci cât de nefrecventabil îl va face dl Băsescu pe dl Năstase. Dacă va da ochii cu “mititica”, iar dl Traian Băsescu este monstrul pe care ni-l prezintă dl Adrian Năstase, nu știu cât drept la vorbitor va avea fostul premier.

S-ar putea ca dreptul la parloir să fie acordat cu mare parcimonie. Când vrea, generosul Traian Băsescu se poate dovedi foarte zgârcit, chiar dacă dl Ion Cazacu, unul dintre avocații  dlui Năstase afirmă că bancnotele de o sută de dolari puse de unii în cârca clientului său, deși au fost oferite între 2002 și 2004, au fost puse în circulație de Trezoreria Statelor Unite abia în 2005. Și vorbim de o generozitate  de… 118.650 USD.

Pușchea pe limbă, dle Năstase! Și apoi…

Și apoi, dl Adrian Năstase n-ar trebui să uite că este cel care l-a oferit, pe tavă, românilor pe dl Traian Băsescu în format de președinte. Frica de Adrian Năstase și mafiile pesediste a fost prea mare, pentru ca electoratul să nu meargă cu Traian Băsescu. Restul…

Restul, well, the rest is history – știm toți ce a urmat. Nu putem uita, însă, nici cum a început.

Eu, unul, nu știu câtă dreptate au cei care spun că niciodată după 1989 corupția nu a cunoscut forme frizând desăvârșirea cum a reușit sub cele două mandate ale dlui Traian Băsescu la Cotroceni. În schimb, nu am mari îndoieli că modul exemplar în care a fost construit, lansat la apă și întreținut crucișătorul Corupția Națională de către PSD (formerly known as PDSR) merită  gratitudinea PD-Leului.

Știu, corupția se numără în €uro și dolari, leul fiind mai firav, dar am mare respect pentru cum a reușit dl Mugur Isărescu să apere moneda națională.

Desen & Copyright 2012 - DION

Sigur, un Arghezi PSD-ist ar putea îngâna despre corupția de astăzi Niciodată șpaga nu fu mai frumoasă/Sufletului nostru bucuros de moarte.”, dar eu nu-l pot uita pe dl Adrian Năstase iritat că se vorbea prea mult despre corupție în timpul prim-ministeriatului său afirmând cam așa: Toată lumea umblă cu corupția în gură, dar nimeni nu aduce dovezi …”

Unii au adus. Ce-i drept, după ce dl Adrian Năstase nu ma era premier. Ce se va întâmpla cu dl Traian Băsescu, după ce nu va mai fi președinte, greu de știut. Dar cum în politică never say never, dacă, după plecarea de la Cotroceni, dl Băsescu va deschide promisa școală pentru politicieni, de ce nu i-ar oferi și universitarului Adrian Năstase o catedră? În felul acesta, școala ar putea deveni chiar academie.

În semn de mulțumire, dl Năstase ar putea pune întregul syllabus al cursului său sub un motto nemuritor pentru bieții muritori români, unul decupat din confruntarea directă Băsescu vs Năstase, ”Drumul spre Cotroceni”, din 8 decembrie 2004: “Măi, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns să aleagă între doi comuniști? Între Adrian Năstase și Traian Băsescu.“

După care, candidatul Traian Băsescu  mărturisea (sincer ori nu, asta-i altă poveste): “Pe cuvântul meu, îmi pare rău!”

Dar nouă?

P.S. Pentru cei cu memorie scurtă, iată aici un bonus, din 3 martie 2005.

 • Florin Iaru

  Zadarnicele chinuri ale dragostei… De fiecare dată cînd “democraţia” o dă prin gard, consecinţele sînt tot mai imprevizibile şi mai naşpa. Năstase şi-a construit o Constituţie în folos propriu. Cine e vinovat că nu se bucură el de ea (sau era mai corect să spun el, Constituţiul?)? Năstase poate fi şi cinstit -- prea tîrziu. A construit cu migală o corupţie endemică. Nici urmaşii lui nu-s prea veseli. De aia nici nu vor, cu nici un chip, să lase puterea din mînă.

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru

  “Endemiada -- opera anonima”

 • neamtu tiganu

  Motto “Schadenfreude ist die schönste Freude”
  Nu stiu sa traduc Schadenfreude, e atunci cind te bucuri ca unuia i s-a intimplat o nasoala, eu m-as bucura daca nastase ar intra in inchisoare, mai ales daca ar fi vinovat… si apoi urmatoru la rind!
  P.S Stiti ca se tot vorbeste de inchisori private? nastase si-ar putea construi una la Cornu si l-ar lua si pa fostu lui vecin!

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  “Dark joy” i se zice pe aici…

  Chiar nu cred ca bucuria cea mai mare/cea mai… frumoasa e sa doresti si sa vezi capra vecinului murind…

 • Gellu Dorian

  Si totuşi şpaga merge înainte!

 • Dorin Tudoran

  @Gellu Dorian

  E chestie de “management”, domeniu in care se spune ca “nu schimbi ce merge foarte bine”. Asa ca, de coruptie nu are nici un rost sa se atinga nimenea; ma rog, doar c-o spaga, se accepta….

 • Ceea ce ma uluieste mereu este amnezia cu care, de indata ce un bandit de asta national ajunge in opozitie, “poporul” ii plinge de mila! De asta nu e alternanta reala la guvernare: nici un guvern n-a plecat, inca, de la Palatul Victoria direct la “sere Codlea”, ori la “chibrituri Gherla”! De parca ar fi toti rugbisti, sa nu calci pe ei cind sunt cazuti! Iar cind sunt in picioare, sa te feresti, ca te zdrobesc sub crampoane…

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Este si unul dintre motivele pentru care am dat “bonusul” din martie 2005 din Jurnalul National. Trebuie sa recunosc, ca — in afara momentului cu “Felix, Mircea si Dorin”, Dan Voiculescu nu i s-a plans niciodata lui Tuca; nici cand l-am sutuit doar pe el, nici cand i-am sutuit prieteni ca Nastase, Geoana si altiii. Dar, de atunci, multe s-au schimbat… Si doar din rau in mai rau…

  S-auzim numai de bine!

 • Gellu Dorian

  Şpăgarul şef al pesedeilor, Miki, a fost mîntuit, dupa ce a trecut şi pe la UNPR. Dar cu un şpăgar închis, nu diapare şpaga. Că şpaga este adînc înrădăcinată în mentalitatea fiecărui român, de la mic la mare, de la şpagă mică la şpagă mare, nu mai încape nicio îndoială. Acolo unde şpaga a fost mare, se văd averile de peste noapte. Că Adrian Năstase nu şi-a clădit averea pe baza ouălor vîndute din cuibarul de la Cornu, ci din şpăgile vîndute. Dar dacă nu sunt dovezi la dosar, legea îl va scoate basma curată. Şi atunci despre ce vorbim. O avere ilicită o poate dovedi în foarte scurt timp un fisc adevărat. Însă şi acolo şpaga a făcut imense averi. Cum spui, ce merge bine, n-are rost să dwsfiinţezi…

 • @Dorin Tudoran
  Si daca n-om mai auzi (ca poate vom imbatrini indecent de mult), macar sa simtim si ceva mai bine! (Ca de vazut, nu mai e nici o speranta: o data vede nasul pasarica finei!)

 • Gellu Dorian

  -- Fie şpaga cît de rea,/ tot mai mare-n ţara ta. -- Cine rîvneşte la şpaga altuia/ cade odată cu ea. -- Cine ia şpagă de dimineaţă/ departe ajunge! -- Pierzi, cîştigi/ şpăgar te numeşti! -- Şpaga nu merge de prea multe ori la Parchet. Şpagă pentru şpagă/ dosar pentru dosar. Prinde şapăgarul/ scoate-i şpaga. Şi aşa mai departe

 • Dorin Tudoran

  @Gellu Dorin

  “Decat sa furi maine un ou/ Mai bine furi azi un bou!”

 • Sigmund SchadenFREUDE

  @ ZIGEUNER DEUTSCH (also known as Neamtu Tiganu)
  DIE SCHADEN FREUDE e ridicata la inaltimea unui concept, afin cu DAS RESSENTIMENT, in cutare op nietzschean (nu va devolaez, deocamdata, care) cu ecou in OMUL RESENTIMENTULUI de Max Scheler, ci nu in OMUL RECENT (savanta compilatie patapievicioasa). Versiunea hexagonala din biblioteca-mi ne da LA JOIE MALIGNE, “bucuria rautacioasa”, ”bucuratul de raul intimplat altuia”. Adi Nastase ar trebuie sa-si aminteasca insa, din ideile filozobice ale sofistului principal de la ICR, ca va castiga ceva pierzind (dar nu neaparat scapind sapunul sub dus la pandaimosul binemeritat), fie si doar noi amici de viitoare cotcarii, unii poate chiar mai dotati decit Michi-Spaga=cel-Vestit, frumos portretizat in VOL AU-DESSUS D’UN NID DE COCOS, carticeaua publicitarului Jacques Seguela… Ehehei, pe vremea ceea Serbanut lucra, tot pentu banuti, dar intru folosul lui Petre Roman…

 • Gellu Dorian

  Din punctul de vedere al acestei paremilogii, da, este corect!

 • Gellu Dorian

  Mi-a scăpat un o la paremiologii. Rogu-te corectează. Multam.

 • Hera Herakleitoris

  @Gellu Dorian
  Nu stiu culmea spagii carpato-dadanubiene, ci numai pe ceea a pizmei cisprutice, asa cum am invatat-o la facultate, in pauza dintre doua cursuri (de materialism dialectic + istoric): ” Culmea invidei = sa ravnesti la… aba altuia!”

 • Dorin Tudoran

  @Hera Herakleitoris

  Vezi, tot am ramas cu cevashilea de la materialismele alea, dialectice si istorice. De la materialismul celor de azi, greu de priceput cu ce ne (mai) putem alege, ca au luat totul…
  S pentru asta, unii si-au tras porecla de…”libertarieni”!

 • Pai nu si pentru asta l-am alesaram noi pe TB in 2004? Acum, de ce oare nu exultam de bucurie, cand, iata! ne da si capul lui Motoc?

  Hmm!.. Pai, daca avocatul lui Adrian Nastase poate dovedi si “aporia” spagii in dolari, anterioara emisiunii dolarilor!, chiar ca-i putem aplica presedintelui epigrama lui Richelieu: Multe lucruri a facut, si bune si rele, dar pe cele bune le-a facut rau si pe cele rele le-a facut BINEEE!

 • Dorin Tudoran

  @No Name/DP

  Am mari indoieli in legatura cu ce afirma avocatul dlui Nastase. Nu ca m-ar mai putea mira ceva in Romania, dar daca avocatul ar avea dreptate n u exista decat doua posibilitati. Una care… “se poate” (i-au inscenat toata povestea). Alta… care “nu se poate” -- dl Nastase avea bancnotele inca nepuse in circulatie de la Ministrul de Finante… al Statelor Unite. Si asa ceva e mai greu de crezut, nu?
  dar, cum spuneam, deocamdata sunt foarte sceptic in legatura cu ce afirma avocatul…

 • erata -- de ce nu exultam, cand…
  (scuze pentru pleonasm)

 • Dorin Tudoran

  @ No Name/DP

  Toti o patim, cand scriem “din mers”…

 • AVP

  Cine fură azi un bou, mâine-mi fură “Planeta-Ou”… oops.

  Apropo, dle ex-editorialist jn-apan, unde sunt comentariile de altădată ? :roll:

 • Paremiologul de serviciu

  @Gellu Dorian
  Definitia, in prezentul context, a paremi(o)logului: un functionar care iti cere,in schimbul prestatiei pentru care ia leafa nesimtita de la buget, ce? O duzina de proverbe si zicatori -- de buna seama…

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Planeta matale este — oops! gluma! — un ou furat de cand v-ati apucat sa-i numarati ouale dlui Nastase, drept e, la invitatia Domniei sale.
  Ca au ras toate comentariile (unii le au, integral, ca au pile!), mai e cum mai e, dar ca au lasat butonul “Comentariul tau” si, de fapt, nu poti lasa nici un comentariu, nu prea e amuzant. E ca si cum au redesenat totul pentru @Goe -- bate si nu ti se va deschide!

  Te cauta insistent (si) p’aci @ Dna Choe. Da din coate, isi potriveste cerceii, ba isi pune pantofi cu toc, ba umbla in “adidasi”, mai miauna, mai scuipa, ba si amenintza. Ma rog, ca rapandula, ce sa-in faci?

  Totusi, n-ai putea, oare, sa-i spui doamnei cu pricina ca pentru postul de chibitz (chiar daca esti doamna) conditiile profesionale sunt a) sa nu-ti puta gura si b) sa nu-ti puta picioarele.

  Mersi!

 • AVP

  Eu ti-am zis cine cred ca e nemernicu de goe al lu mboe (ai vazut vreo desmintire mai hotarata? :roll:), dar m-ai luat in balon…oops. La relatiile domniei tele din lumea literara de Romanica nu ti-ar fi fost greu sa faci verificarile de rigoare, si astfel l-am fi demascat pe un hartuitor odios si pe un sociopat extrem de periculos. Sociopatu rh are macar minima dignitate de a ne insulta si calomnia de pe blogu altuia (recte al sociopatului universal, goe al lu mboe, si-al criptoantisemitului superstitios, apocalipticos si antibasinos, totodata, nu spui tzine, persoana neinsemnata, sireaca…), insa goe te pute la cap si de 20 de ori pe zi, fiind de o virulenta extrema. Experimentul Pitesti a fost apa de ploaie pe langa experimentul la care ne supun trolii sociopati -- pe noi doi, si-n special pe mine, caci doar sunt mai megaloman, de… -, subt privirile placide ale contemporaneitatii crestin-democrato-liberale si literare, pai cum dreaq.

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Iar eu ti-am spus ca nici nu poate fi vorba de persoana la care te gandesti. Esti “gresit”.

  In alta ordine de idei (adica, aceleasi idei, dar in alta ordine, mai… ordonata), nu trecu mult, si rapandula de @Dna Chloe imi si trimise un alt mesaj.

  Cum se vede, nu doar acel @Dl Goe e tinut tot timpul in priza.

  Ce-ar fi sa le fac cunostinta. Poate se iau, si ne lasa?

 • AVP

  Stai putin, vrei sa spui ca Goe si Chloe nu sunt unul si acelasi sociopat ? :roll:

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Pohete spun:

  a) acel @Dl Goe e o inventiune si “autorul” din spatele inventiei nu este cel pe care ti s-a pus pata (nici o legatura cu Pata);
  b) @ Dna Chloe, da sociopata.

  Mai vobim despre ei, mai incolo.

 • napocitaniu
 • Katrina

  Cum A nastase nu a cunoscut indemnul unui mare filozof aztec, concetatenilor sai, ” Nu cumparati chinezarii din China, prin intermediul unor consuli romani, ca veti fi condamnati pentru coruptie”, a ajuns victima piratului de la Anvers…De cand am citit despre condamnarea lui A Nastase, am donat toate ungierele, adidasii, vuitoanele nevestei, televizorul, piticii din gradina si tot ce vine din China…..Chiar daca am golit casa, cel putin voi dormi linistit ca autoritatile romane nu ma vor condamna pentru coruptie……

 • InimaRea

  Toata filosofia de viata a tatalui meu era “sa pun capu’ pe perna si sa dorm linistit”. Adica, sa nu aiba de ce se teme ca vine Volga neagra, care venea si pentru hotomani, si pentru dusmani de clasa. Drept pentru care, a trait zgiriiat, si-mpuns mereu de nevasta-sa -- fire intreprinzatoare, frenetic-activa -- cu alintul “mamblegule!”
  “Mamblegu'” a vazut -- la altii -- case care se-ntorceau dupa soare, si a-nghitit in sec -- “las’ ca nici in patratica mea nu-i asa rau!” P’orma i-a vazut pe unii din ai pricopsiti, priponiti; pe cucoanele lor -- disperate. Si i-a compatimit, domnule! De, saracii -- zicea -- daca n-au avut noroc in viata!
  Cind cazu Nastase (vorba lui Balcescu “Si cazu trupul lui falnic ca un copac”) imi cazu si mie fisa: Uite, domn’e, ce mucalit era al batrin!
  Stiam de el -- m-am gasit cu unu’ care i-a fost un soi de capuchehaie: cica l-a batut gindu’ sa subtilizeze pina si sabia lui Stefan cel Mare, pe care greu o puteam imprumuta de la turci, s-o mai vedem si noi cind si cind.
  Din aceeasi vreme -- a pubertatii sale cleptomane -- veneau vorbe piezise despre orientale covoare insirate ca margelele pe ata, ca sa dea o idee despre magazinele insirate tot asa, de pe Calea Victoriei, Magheru, “6 Martie” (care s-a facut de 3 bulevarde de-atunci incoace).
  Sa va zic cum i-am presimtit eu caderea. La o-mparteala de premii literare, sub aripa lui Ontanu si egida asociatiei literatilor bucuresteni, venise si el dimpreuna cu Vosganian. Dadusera si ei o fuga, chiulisera un pic de la trebile parlamentului. La plecare, il priveam cam cu parapon, probabil, nu’s ce-aveam eu cu omu’ ala numa’ lapte si miere. La care d-lui -- din inaltimea aia a lui -- ma vede si ma saluta. Nu ma recunoscuse ca n-avea de unde. Am raspuns rece, abia-nclinind capu’ -- n-aveam incotro, va dati seama. Dar m-a pus pe ginduri gestu’ lui. Si p’orma, mi-a venit -- asa -- ca o veste: Timidului astuia ii fuge pamintu’ de sub picioare de cite ori se uita unu’ tinta la el.
  Bine, dar atunci -- de unde lacomia? (Cu aroganta, era usor de unde i se tragea.)
  Alta cunostinta, alta veste proasta: aventuri picante cu madam Stanoiu, cind erau si ei mai tineri si nebunatici. Cica-i gonea femeia de serviciu cu maturoiu’ de pe unde s-aciuau, ca nu-si putea face treaba de rau’ lor.
  Adica, era uman cindva, domnule! Il bintuia demonul aventurii picante, al pacatului ostentativ -- era si-un pic exibitionist, carevasazicalea. Iti vine a-i spune “omul recent”.
  Eu zic asa: pe blogu’ lui, omu’ asta recent medita -- cumva, poate ca subconstient -- la ce e si ce nu (mai) e sa fii frecventabil. Se privea in oglinda si-i aparea Dracu’ acolo -- un alter ego la care doar a rivnit, in toata viata lui de mare mahar, poate ca dintotdeauna. Si-si punea nadejdea intr-un soi de justitie divina: Las’ c-ai sa gusti si tu din strachina durerii!
  Sa-l auda Al de Sus!

 • Dli

  Din pacate spaga face parte din vita multor oameni, sub pretextul daca dai ai , inca Romania mai are de lucrat la mentalitatea acolor oameni.

 • sierra

  “dar, cum spuneam, deocamdata sunt foarte sceptic in legatura cu ce afirma avocatul…”

  Respectivul avocat n-a facut respectiva afirmatia intr-un talk-show la OTV, ci in instanta. Si a adus probe: fotografii ale bancnotelor despre care DNA afirma ca sunt exact cele trimise de Nastase lui Paun intre 2002-2004 (pozele astea fac parte din rechizitoriu, deci au fost depuse la dosar chiar de catre procurori) versus seriile acelorasi bancnote de pe site-ul trezoreriei americane. Si nu se pupa, cronologic vorbind. Ce mai este de cercetat aici, sa-l tortureze pe Nastase ca sa spuna cum a calatorit in viitor? 🙂
  Banii au fost depusi de sotii Paun la DNA in 2006, iar in prezenta procurorilor, expertilor, avocatilor si politistilor judiciari s-a intacmit un proces-verbal cu seriile bancnotelor respective. Asa se explica aparitia bancnotelor de dupa 2004. Numai ca sotii Paun au declarat, sub juramant, faptul ca banii predati sunt banii primiti de la Nastase, adica ei au spus, Nastase ne-a dat 700.000$ si uite banii, uite dovada. Nici nu mai are importanta cati au fost cu totul si cand au fost predati autoritatilor, precizarea lui @napocitaniu chiar este “neesentziala”, relevant este ca sotii Paun au mintit. Nici nu mai conteaza daca au mintit in totalitate sau partial, in fata instantei, acum, sunt martori necredibili. Si, din pacate, cazul Zambaccian are ca piesa de rezistenta exact declaratiile celor doi.

 • Dorin Tudoran

  @Sierra & napocitaniu

  Iata de unde si cum se pot cumpara bancnote “netaiate”:

  Where can I purchase sheets of uncut money?
  You can purchase money from the Bureau of Engraving and Printing’s web site .

  Learn More

  http://www.richmondfed.org/faqs/currency/

  Si-apoi, banii au stat, de la inceput la sfarsit (primire de la familie Nastase -- depunere pe masa investigatorilor) intr-un singur loc, safe-ul SRI-stului?

  Mai vedem

 • sierra

  Si daca tot m-a trimis @napocitaniu pe HotNews, am gasit acolo rechizitoriul intocmit de procurori. Am cedat nervos dupa cateva pagini de “pasareasca” juridica, insa ce-am apucat sa citesc nu prea are logica. Ei spun asa: “Invinuitul ADRIAN NĂSTASE a primit în mod repetat foloase necuvenite de la IRINA PAULA JIANU ……si de la IOAN PAUN, în scopul numirii şi menţinerii acestuia în funcţiile de consul general, şef al Consulatului General al României la Hong Kong, precum şi pentru menţinerea permanentă în misiune în străinătate. Foloasele necuvenite au constat în contravaloarea unor bunuri achiziţionate din Republica Populară Chineză, a cheltuielilor legate de introducerea acestora în ţară şi transportul intern…..”

  Pai tocmai ce vorbiram ca Paun a declarat ca Nastase i-a dat 700.000 $ ca sa-i cumpere chinezarii. Deci “foloasele necuvenite” au fost sau nu pe banii lui Nastase? Nastase si-a dat singur mita? 🙂 Problema, mai degraba, ar fi cei 700.000 $, cum au fost ei obtinuti, ii poate justifica Nastase?

  Declaratia lui Paun care vine mai la vale povesteste cum s-a mobilizat el, dimpreuna cu toata ambasada, sa faca shopping in China pentru familia Nastase, adica in ce fel institutiile statului s-au facut pres in fata premierului Nastase. E scarbos, dar nu cred ca intra la foloase necuvenite, poate la abuz in functie.

  Daca cineva a citit mai mult din rechizitoriu, orice precizare cred c-ar fi binevenita. Nu de alta, dar cum in Romania orice este posibil, ca cetateni romani, ni se poate intampla sa ne intersectam si noi vreodata cu “profesionalismul” procurorilor.

 • Dorin Tudoran

  @AVT

  Stai putin, sa vorbim si lucruri serioase, de @ Dna Chloe a vreme tot timpul sa vorbim.

  Ca tot nu stii matale cine e Dinu Zamfirescu, dar ti-au spus politologii lu peshte ca dl Zamfirescu mergea cu masina institutului la Paris; ca tot nu stii matale cum sta chestia cu bugetul de la IICCMMEERR; ca tot se plange dl Neamtu, ca uite, nu are post la universitate, si ii este greu; ca tot iti merge tie rau, fiindca e nevoie de bani pentru IICCMMEERR sa aresteze securisti, iata o marturisire a dlui Mihail Neamtu, ca sa vezi ce se cheltuieste de la buget pentru a fi pusi la paman securistii care ti-au stricat tie viata:

  “Mihail Neamțu povesteşte pentru Money Express care îi mai e viața în timp ce lucrează la mişcarea politică ce ar mai salva din pierderile PD-L: „Aveam un grant al Academiei Române care îmi asigura un post căldicel, cu șofer, casă de la RA APPS. Mai aveam un post de director științific la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului prin care puteam călători oricând la orice hotel de patru stele din Europa.”

  Daca nu stii cat costa o noapte la un hotel de patru stele din Paris, Madrid, Berlin, Roma, Lisabona, Geneva etc., da un „search” pe net sau iti spun cat am platit eu cand am fost ultima oara la Londra.
  Ah, si nu uita sa adaugi la cheltuielile dlui Neamtu si acel „M&I”, diurna, bre, nu te speria, care in orase precum cele mentionatenu nu este, probabil, sub 140 Euro.

  Poate pricepi macar unul dintre motivele pentru care cele doua institute au trebuit maturate si date, la cheie, oamenilor de nadejde.

  Hai, pa!

 • sierra

  Pai banii au fost predati DNA in 2006, deci nu mai era nevoie de “uncut money”, ei erau deja in circulatie. Probabil inteligentu’ de Paun a cheltuit din banii ramasi de la Nastase si a pus la loc suma cheltuita folosind ce avea la indemana, adica dolari aflati in circulatie in 2006. N mai conteaza unde au stat banii de la inceput pana la sfarsit, conteaza ca in momentul predarii lor investigatorilor, Paun a spus “uite banii de la Nastase, deci am spus adevarul”. Si n-a fost asa.

 • Dorin Tudoran

  @Sierra

  Da. Ofeream link-ul doar sore a se intelege ca exista multiple variante in care se puteau a)cumpara bancnotele si b) cheltui banii si apoi inlocui cu altii intrati in circulatie mai tarziu…
  SD-ar putea ca pasul avocatilor (facut, fireste, in disperare de cauza) sa faca situatia acuzatului si mai… vanata

 • sierra

  Apropos de DNA si DIICOT, “structurle” laudate de coana europa, nu putea “piticotu” asta, al carui sef ne-a spus, in conferinta de presa, cum ii da pe ei profesionalismu afar’ din casa, sa emita o interdictie de a parasi tara pe numele deputatului Boldea? Molia aia care a zburat nestingherita peste granita, inainte ca parlamentul sa dea unda verde pentru arestare lui? 🙂

  Apropos de votul din parlament. Intai au votat cum sa voteze. Adica s-au hotarat sa dea trei voturi distincte, unul pentru arestare, unul pentru perchezitie, unul (cred) pentru inceperea urmaririi penale. Dupa ce-au votat, si-au dat seama ca vor avea nevoie de 6 urne. Pe care… nu le au. 🙂 Au votat din nou (dupa certuri interminabile) ca vor vota o data, nu de trei ori. Toate astea intimp ce se tot numarau, sa vada daca au cvorum de sedinta. Si nu-l aveau. 🙂
  Dvs realizati ca boii astia MUUUU conduc tara????

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Nu sunt boi, iar eu nu sunt lovit de teorii conspirationiste. In acest caz (ca si in altele), criminalul a fos tscos din tara in modul cel mai profesionist cu putinta. Daca va fi “prins”, va fi un trofeu electroal pentru cei care l-au “prins”. Daca nu-l vor prinde (curand), inseamna ca e “mai potrivit” sa nu se afle in tara. Cu tot ce se stia despre cazul respectiv, sa auzi ca a fugit e o poveste de adormit copiii; si eu nu mai sunt copil, de mult…

 • Shadow

  @sierra

  eu cred ca sotii paun au facut si ei un “ghiseft”, au pus banii la banca sa castige si ei din “dobanda”.

 • sierra

  Corect. Stati c-a iesit purtatorul de vorbe al PDL, Sever Voinescu, si ne-a spus de ce a fugit Boldea din tara. Din cauza de “mecanism constitutional”! 🙂 Daca opozitia nu era catar si accepta propunerea generoasa a PDL de a modifica legea fundamentala, acu Boldea era la racoare…. Deci: Boldea a fugit din tara cu complicitatea opozitiei! 🙂

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Binenteles: in situatii cotoioase, scoti in fata Cotoi-ul. Am scris candva despre acest “personaj nefrecventabil”, cum i-a spus Serban Foarta, ca functia sa nu este cea de “Purtator de cuvant”, ci de “Purtator de vorbe/Purtator de zvonuri”.

 • sierra

  Revin. Sa stiti ca sunt si boi. Turma din parlament nu stia ca Boldea a plecat din tara, stiau doar jupanii. De-asta s-au si straduit atat, in primul rand, sa nu aiba cvorumul (si aici i-a incurcat opozitia care le-a dat o mana de ajutor), in al doilea rand sa nu dea cu parul, ci cu nuielusa, usurel, adica votam pentru perchezitie, dar nu pentru arestare, de-un paregzamplu (si aici i-au incurcat urnele, ca nu s-au strans in numar de 6) 🙂

 • sierra

  @shadow

  Daaa… Si nu i-a dus capu’ ca daca-i pun pe toti la banca, obtin o dobanda mai mare… 🙂

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Serviciile care se ocupa cu asemenea actiuni nu informeaza plenul Parlamentului despre ce fac. Si in alte parti se opereaza (cam) la fel…
  Parlamentul a calcat toate franele din instinct de conservare: se creaza precendentul o incurcam si noi. Asta-i limpete. Ca sa nu “streseze” Parlamentul si din alte motive, ceva mai importante, “le-a scapat si asta printre degete”. S-ar parea ca in loc de 5 degete la o palma au doar cate unul… Cu asemenea “navod” le scapa printre ochiuri si un elefant, d-apai pestisorul de aur care poate vorbi prea mult, daca e prins…

 • sierra

  “Domne’, hahalera asta imi aduce aminte de bancul in care, finalmente, unu’ zicea, parca: “locomotiva asta trebuia omorata de cand era un biet samovar”…

  N-am “instincturi” (God Bless EBA!) ucigase, dar fata de cotoiul asta am un dispretz mai sever decat s-ar/ar merita…”

  Domnule Tudoran, asa o “delicatesa” de comentariu trebuie citit iar si iar… 🙂

 • sierra

  Sigur. Mai tineti minte, acum cativa ani, cum il cautau james bonzii lui Ungureanu pe unicul nostru terorist, Hayssam, iar el statea cu orele la palavre, in direct, la Antena3? 🙂

  Va spun ca este si multa prostie, atat de multa, incat nici aparentele nu mai sunt in stare sa le salveze. Sau nu le mai pasa.

 • neamtu tiganu

  Vezi domne de ce e bine sa vina astia tineri la putere, astia curati care n-au fost formati in comunism? Pai ce se compara deputatu tinerel cu nastase, asta e un talent innascut, fura cu casa, cu parcu, cu cartieru, a furat in patru ani mai mult decit nastase in 20, si din postura pirlita de parlamentar, pai ia sa fi fost prim min, amaritu de nastase de abia s-a bucurat si el la chinezarii, stau si ma-ntreb ce draq io fi placut.
  De aia de abia astept ca noua generatie, viguroasa, neinfectata de comunism, activa, cu lap top, ipod si ochelari de soare, sa ia conducerea patriei.
  Ce-ar fi daca Nastase fuge din tara, parca vad ca-si face ferma de oua prin Columbia, poate face si fro planeta ou, ca are experienta!

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Da, imi amintesc. Uite ca dna K.i ne anunta ca DIICOT stie unde e fugarul. Deci: “dati-mi lumina verde, si vi-l arat in cinci minute”.
  Se discuta in aceste momente: aratam “fugarul” ori nu? teama este, probabil, sa nu vorbeasca ce nu trbuie cei ce i-au tinut “de urat” fugarului de cand a “fugit” pana a fost “prins”.

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganau

  De acord, dar sa ia conducerea patriei cat mai repejor, cam i, sa zicem, cateva saptamani. Altfele, vor lua numai conducerea, ca patria va fi deja plecata intr-o vacanta foooooarte lunga, dom’ neamtule. Alles G…

 • InimaRea

  Sper sa nu stric bucuria cuiva dar nici banc nu poti spune c-ar fi ideea ca Nastase ar da cuiva $700 000 pe mina, pentru a-i face cumparaturi (avioane, elicoptere, nu chinezarii decit daca alea ar fi din jad, cu diamante si-alte pretiozitati din astea, in cantitati industriale -- inca).
  Cu banii aia e alta poveste dar sint tinuti in povestea asta ca Matrioska -- din care va aparea una mai mica dar mult mai afurisita. (Inclin sa cred ca banii aia erau pentru vreun tablou de colectie, unde Nastase licita prin interpus. Bomba ar fi ca tabloul sa fie pe lista celor furate, iar Nastase -- pe a colectionarilor morganatici).
  Sotii Paun au colaborat la minaria asta, din pur patriotism -- ca-n alte vremuri, zic.
  De curind, am aflat (din presa, de unde?) ca e un clenci cu condamnarile: numai una poate fi cu suspendare, toate urmatoarele sint musai cu executare. De unde, practica multor procese disjuncte, care ar putea fi judecate -- bine mersi -- nedisjuncte cita vreme acuzatul e acelasi, iar capetele de acuzare pot fi cit de multe.
  Astfel, acuzatul poate primi o pedeapsa cu suspendare de 3-5 ani, dupa care, una cu executare de 1-2 ani -- si-acolo-i tot interesul, sa guste onorabilul din gamela penitenciara. Asta fiind “atentia” din partea celui caruia i-a trecut glontul pe la ureche, in Dosarul Flota.
  Nu m-ar misca trista poveste a familei Adrian Nastase daca n-ar fi alta tristete in alta poveste: cum se trag sforile-n Justitie, sa iasa pe inima cui le trage. Orice condamnare cusuta cu ata alba e semn de primejdie pentru oricine respira in raza de actiune a unei astfel de justitii.
  Apropo de Justitie: Va amintiti, poate, ca Dosarul Flota a fost inghetat cu motivatia ca ar fi indus ideea de presiune politica, in timpul campaniei pentru prezidentialele din 2005. Adica, orice borfas cu proces pe rol poate scapa de urmarire penala, cita vreme candideaza la presedintia tarii.
  Mi se pare misto. Pardon, “corect” trebuia.

 • @Sierra, @Dorin Tudoran

  Apropo de felul cum “se opereaza'” in alte parti si la noi: “Der liebe Gott steckt im Detail”, spune tot Occidentul, pe cata vreme noi spunem ca “Diavolul se ascunde in detalii”. Cu riscul de-a ma repeta: la noi, raul, ca politica de stat, e mai intotdeauana facut cu o mare temeinicie si cu grija de-a ascunde in fiecare detaliu cate un dracusor, daca nu chiar pe tartor insusi! La noi, cand se opereaza rau, se opereaza al naibii de bine, dar cand se incearca a se opera bine, ne trezim cu cate un Ciomu la foarfeca si bisturiu!

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  1. Nu e credibil ca AN i-a dat pe mana 700.000 USD unui ofiter SIE acoperit pentru cumparaturi personale. Nici macar daca AN este si el SIE acoperit si celalalt ii era subordonat.
  2. Da, despre o suma ce depaseste sensibil miliardul se vorbeste de mult si e legat de “proiecte” in Singapore.
  3. Da, din trei procese, e nevoie SA EXECUTE pedeapsa intr-un singur. Efect: terminarea oricarei ambitii politice si mancatul din gamela la “mititica”.
  4. Printre erorile comise de AN a fost si aceea cand, in momentul in care Basescu a inceput sa-l alerge bine de tot, Nastase a spus ceva de felul “Domne, eu am fost un domn, am avut dosarul tau Flota in laba, ii puteam da drumul, dar m-am gandit ca as ceva nu se face…” Sa-i spui asa ceva lui basescu, sa se auda public mesajul este sinonim cu a te sinucide. “Nu se face?”, si-o fi spus dl Basescu. “Uite ca se face!”, si-a raspuns singur. Pe AN l-a pierdut aroganta: nu a crezut nici o clipa ca unul “mai prost ca mine” il poate pune in genunchi. L-a pus, nsi nu stiu cine e mai prost dintre cei doi…

 • Dorin Tudoran

  @No Name/DP

  In tara in care traiesc eu, amandoua veriunile sunt folosite: si Dumnezeu si Diavolul… Despre fiecare dintre ei se poate spune ca se afla in detalii… Si-mi place aceasta flexibilitate, sansa data Diavolului, fiindca, in realitate, in micile detalii Diavolul se afla de mai multe ori decat Bunul Dumnezeu. Un exemplu: informatiile pe care nu le poti citi decat cu lupa din contracte, documente, agreements cu o banca, o comanie de credit cards etc.

 • sierra

  @Dorin Tudoran #50

  L-AM GASIT (DT)

  Pai, da. Si acu stau si calculeaza, ce au de pierdut, ce au de castigat daca-l aduc inapoi pe individ. E posibil sa-l aduca, ca sa-si arate structurle muschiuletul. Apoi, eu cred ca va urma un adevarat spectacol de sunet si lumina. Arestari, perchezitionari, lupta impotriva coruptiei si evaziunii, exterminarea baietilor destepti din energie etc. Dupa ce vor termina cu noi, vom fi ca anesteziatii aia din discoteci, care nu-si mai aud gandurile de prea multi decibeli si carora li s-au incurcat sinapsele de la orga de lumini. Vom lua calea cabinei de vot (care o vom lua) cu creierele terciuite de la ditamai spectacolul. Si-n timpul asta ‘mnealor vor fura si privatiza tot ce mai e de furat si privatizat… Pe repede inainte, ca timpul ramas este scurt si trebuie sa dovedeasca loialitate stapanilor care-i tin cocotati la putere.

 • neamtu tiganu

  Doino, nu-mi place sa te corectez, da la nemti nu am auzit decit “Der Teufel steckt im Detail”, niciodata Dumnezeu, e adevarat ca nu am vorbit cu toti nemtii!

 • Aha, asa e la dumneavoastra, acolo! Aici, insa, cred ca e mai mult precum am zis. Rar mai vezi cate o urma a trecerii Domnului printr-un detaliu, si asta se intampla, cand se intampla, mai ales in cazul vreunui spectacol de teatru, al unui film, al vreunui blog, in vreo carte, tablou, cronica. cercetare stiintifica si in altele asemenea lor. Cand vine insa vorba de politica de stat, de la elaborarea de catre guvern a unui proiect de lege, pana la intemeierea unei institutii noi, cerute de UE, bunaoara, oh-la-la! -- aproape cate detalii, tot atatea ascunzatori pentru dracusori!

 • sierra

  Reiau un comentariu disparut. E posibil sa-l aduca pe Boldea in tara, ca sa-si arate structurle muschiuletul. Dar, mai ales, pentru ca se va incadra in spectacolul de sunet si lumini pe care ni-l pregatesc. Sa va tineti cate vor aparea de-a valma, arestari, perchezitii, batalii impotriva evaziunii, coruptiei, baietilor destepti etc. In asa fel incat sa ajungem la vot (care om ajunge) anesteziati, cum sunt tinerii din discoteci, cu sinapsele incurcate de la prea multi decibeli si lumini tremurande.

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Nu stiu ce s-a intamplat. Mi-a mai semnalat cineva disparitia unui comentariu. L-am cautat, dar nu-i ?!? Sa nu fie mana lui Boldea…

 • InimaRea

  Dorin Tudoran: “nu stiu cine e mai prost dintre cei doi…”
  Orice-nvins e mai prost decit invingatorul sau -- macar, la un moment dat. Daca momentul e decisiv, e si rezultat final.

 • sierra

  Dorin Tudoran

  Nu stiu cat e de la dvs, cat e de la mine si cat e de la Boldea. 🙂 Ca mie mi s-a si blocat PC-ul si tocmai ce am pierdut cateva ore de munca. Da nu-i bai, muncim si punem la loc. Sunt, insa, pierderi mult mai grave, ireparabile… daca-ti pierzi patria, cine ti-o mai gaseste?

 • @neamtu tiganu

  La urechile mele, zicerea a ajuns de la niste nordici, care nu-l puneau decat pe Dumnezeu in detalii. Ei mi-au livrat-o cu tot cu numele parintelui ei, Aby Warburg. Acum, daca s-au mai stricat si nemtii intre timp, n-o fi vina lui Warburg, ci -- stiu eu? -- poate a lui Luther, care n-o fi aruncat destul de tare cu calimara dupa… Duca-se pe pustii!?

  P.S. Te pomenesti ca “pustiile” or fi aici, in Ro?

 • Daca se intelege ca l-am pus pe Luther, cronologic vorbind, dupa Warburg, sa stiti ca mi se trage de aporia din dosarul dlui A. Nastase, ca am ramas tot intreband-ma: ce-o fi fost mai intai: spaga sau dolarul? Daca tot nu conteaza acolo, poate nu conteaza nici aici…

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  n-o fi de la “boldea”, dar am ceva probleme de cateva zile.

 • sierra

  No Name

  Si binele si raul locuiesc in oameni, se intampla prin oameni. Daca nu-l mai vedem pe Dumnezeu nici in mare, nici in mic, asta nu inseamna ca El nu mai exista, ci ca suntem noi neputinciosi si orbi. Bine a zis domnul Tudoran : “De fapt, mergem nu pe mâna unora sau altora dintre ei. Mergem mână în mână cu ei toți. De aceea, noi suntem, de fapt, cei mai mari mincinoși.”

  De-asta ma enerveaza pe mine poezeaua aia de gradinita “Basescu e raul cel mai mic”. Stam si masuram, cu ochelari sau fara, care-i mai ticalos intre ei, fara sa intelegem ca si un “rau mic”, chiar si un “bine mic” pot deveni “un rau mare” , daca noi lasam sa se intample asta. Basescu si cei asemenea lui sunt “capodoperele” noastre, creatia somnului nostru. Ce sa facem, daca nu am iesit sa spunem “NU!” la timpul cuvenit, incercam sa recuperam acum toate sloganurile pierdute, sa mergem in piata sa strigam “Jos Iliescu si PSD”? Sa stam sa ne jelim sub drobul de sare si sa-l impaiem pe Basescu la Cotroceni? Asta-i solutia???!!! Sau sa intelegem care ne sunt complicitatile, care-i partea noastra de vina, sa ne trezim dracului odata si sa pricepem ca puterea sminteste si ca ea trebuie ingradita. De legi, de institutii, dar mai ales de reactia prompta a societatii. In frunte cu elitele ei.

 • Cu riscul de a contraria, cred că guvernul Năstase, cu toate păcatele lui (inclusiv corupția și tentațiile cultului personalității) pare astăzi unul de tehnocrați pe lângă isprăvile heirupiste ale guvernului Băsescu (mă rog, Boc).
  Corupția este o cunoștință veche a clasei politice românești, nu a fost inventată după 1989. Afaceri scandaloase și imorale au fost mereu (cele cu armata, notorii, tunutile Skoda, sau cele din domeniul bancar -- Marmorosch-Blank sunt exemplele cele mai celebre)
  Fără să-i iau partea lui Adrian Năstase, dar acel guvern a fost unul care a furat dar a și făcut ceva (intrarea în UE, privatizarea, plus triplarea a PIB-ului)
  De partea celalaltă, guvernul PDL a furat și… n-a făcut practic nimic bun. În afară de declarații inutile (neadevărul lor se va vedea curând, în aprilie când CNS va comunica cu cât am scăzut economic în Q1 2012) despre cum ne-au salvat ei pe noi de la nu știu ce nenorociri, altceva n-au produs. Iar PIB-ul a scăzut. Chiar și dacă ar fi fost cinstiți 100% (ca Iliescu) -- tot a fost mai rău cu ei.

 • @Sierra
  De acord. Avem si noi partea noastra de vina, oricat ne-om fi spart noi plamanii strigand “JOS!”, cand am simtit o batjocura ori un atac la democratie; om fi facut noi ceea ce ne-a stat in putinta, dar tot n-am facut indeajuns, din moment ce suntem unde-am ajuns. Chiar daca n-am mers intotdeauna mana-n mana cu “ei”, ne-am prefacut macar din cand in cand ca nu se intampla nimic grav si ca putem sa ne vedem, linistiti, de treburile noastre. Dar vina noastra e una mai mult metafizica. In schmb, cea a elitelor e una morala (daca suntem de acord cu clasificarea facuta de Japsers). Dar nici in privinta elitelor nu trebuie sa generalizam, desi, cu exceptiile (care confirma regula), Dumnezeu sa le mai inteleaga! De incercat au incercat si Lucian Boia (foarte documentat, referindu-se la elitele interbelice si de imediat dupa), si Liviu Cangeopol -- cu referire la cele de azi. Incearca si @Dorin Tudoran, luandu-le bob cu bob! Dar, cata vreme intelectualii nu pot avea cariere total independente de Putere… nu poti sa le ceri prea multe, fiindca nu intotdeauna mintile stralucite se dezvolta in caractere exemplare sau viceversa. Poti sa-i huiduiesti, sa-i blamezi si… cam atat. Si, daca mai traim si intr-o tara saraca, in care scopul number one al Puterii e controlul total al resurselor… si Puterea mai are si tendinte autoritare, Dumnezeu cu mila! En gros et en detail.

 • Gellu Dorian

  Vorba aia -- unde dai si unde crapă…Nimeni nu s-a legat de faptul dacă Traian Băsescu mai este sau nu “frecventabil”, cum a lansat ideea Adrian Năstase şi cum a fost pusă în discuţie de tine, dragă Dorin. Diversiunea, de obicei, face jocul în care intră cei care vor să o întreţină. Unii chiar se întreabă “unde sunt comentariile de altădată”. Chiar aşa, unde sunt?

 • mihai rogobete

  @Gellu Dorian:

  Păi, şi cum ai rămas, soro, borţoasă?
  Ete-aşa: din vorbă-n vorbă

 • neamtu tiganu

  nea Rogo, mortala poanta, mi-ar fi placut s-o spun io! 🙂 🙂 🙂

 • Şerban Foarţă

  Cine fură azi un ou,
  mâine va fi luat drept bou
  c-a furat numai un ou!

  Q. e. d.

 • Ivi

  ..dar unde-i ”Michiduța șpagă” din vremea ”bulibașei Nasty”? …un ”tartor băhăit secund”, ne susură-n timpan – de dragul ”para-leuoaicei Nuțy”, ”micuța șpagă”, ”parandărăt” va fi…

 • gellu dorian

  Cine fură azi oleacă,
  Mîine va fura o vacă!
  Şi din vorbă-n vorbă vaca
  va făta un bou -- şi iaca!

 • gellu dorian

  COMLETARE

  Şi din vorbă-n vorbă vaca
  va făta un bou -- şi iaca
  plină-i staniştea întreagă
  stă în Parlament să ragă!

 • Pingback: Bună “Dimineaţa”, România! Trezeşte-te! (Cu Tudor Arghezi, din mai 1933 pînă azi… ) « Gogea's Blog()

 • @) Serban Foarta

  Dar se poate si mai rau --
  Cine fura azi un bou
  Miine merge la cavou
  Ca se-aprinde chapeau!

 • @) SF

  “sub chapeau”, desigur!

 • Adevărul e că pentru “păţania” lui Adrian Năstase cu Justiţia ar trebui să mă bucur, că doar şi pentru aşa ceva l-am ales pe Băsescu în 2004. Numai că, în 2012, o asemenea bucurie primită de la Băsescu îmi cam strepezeşte mintea, dacă pot să mă exprim astfel!

 • Cine a furat ieri vapor
  Maine e achizitor
  Si, mai mult, chiar profesor
  La scoala politicienelor!

 • InimaRea

  Cine fura azi un ou? Doar un bou.
  Boi-boi da’ multi…
  --
  Demnitate: Apropo de parerea dv despre Guvernul Nastase, v-as propune alt referential -- nu “Regimul Basescu”, e prea usor asa.
  Integrarea noastra europeana a fost compromisa de tratativele Guv Nastase, cu Comisia Europeana. Cum spuneam in alt loc, despre altcineva, “s-a aruncat ancora inainte” si a iesit nu tisnirea intru europenitate ci tragerea la edec. Completez: si tragerea in piept (argotic) a istoriei unei tari care-si dorea intrarea in UE dar habar nu avea ca nu la masa bogatilor avea s-ajunga, ci la coada vacii Europa. Care nu fu vaca de muls la care toti visau -- stiau ei c-avea lapte dres cu miere. Laptele fu lapte-praf-in ochi, mierea -- de viespe. Fiindca asa semna Guv Nastase Tratatul cu UE: Va angajati sa primiti tot ce va dam? Da. Va angajati sa ne dati tot ce vrem? Da. Alors, soyez les binevennus!
  Stiu ca asta-i alegorie dar mi-e lehamite de abordari tehnice. Am lucrat citiva ani “pe UE” (si nu numai) si-am constatat direct ca oameni trimisi acolo la tratative se informau pe picior, la scara avionului de Bruxelles: Domn’e, care-i Consiliul Europei, si care -- Consiliul European -- nu-i tot un drac? Si ce diferenta e intre Consiliul Europei (!) si consiliile europene, ca ala se tine semestrial iar alelalte mai des?
  Cel mai misto a fost la negocierea “cotei” pentru Parlamentul European. Era imposibil sa-i scoti din cap, unui dregator -- membru al comisiei de tratat -- ca alegerea unor deputati pentru PE nu insemna ca, automat, toti cetatenii Ro deveneau cetateni europeni. Asta, in timp ce -- sub ochii lor cirpiti -- drepturile europene ale cetatenilor Ro, viitoare membra a UE, erau facute bucatele si portionate pina la kalendele grecesti.
  Fiindca aveau si ei un fix -- comparatia cu Austria si Elvetia: Cum adera Austria, aderam si noi, da’ bine ca-naintea Elvetiei. Probabil ca-s tare fericiti ca Elvetia a ramas de caruta, nu e-n UE, ca noi.
  Adica, era brambureala de sus pina jos. Astea fusera conditiile in care Guv Nastase puse deshtu’ pe Tratatul European. Si asta-i tot ce conteaza cind vorbim de guvernul acela -- ca ne-a livrat la pret de lichidare de stoc. Numa’ sa sarbatoreasca Nastase -- ca presedinte al RO -- aderarea. Uite ca nu-i fu dat.
  Nu zic ca-i doar el vinovat -- “preaderarea” inceputa de Emil Constantinescu fu bogata in “atentii” pentru tarile printre care ardeam de nerabdare a ne numara.
  Ce n-a-nteles Constantinescu -- nu vad nici azi de ce -- este ca Ilici i-a croit drumul catre Europa, nu el “a asezat Romania pe drumul fara intoarcere”. Ilici, care a crezut ca Europa-i fraiera, ca poate fi dusa cu preshu’, ca nu se prinde la jmekeria romaneasca “una spun, alta fumez”. Ei, uite ca Europa fu mai dasteapta decit romanasii nostri.
  Bomboana pe coliva o puse Basescu, cind accepta ca-n loc de fonduri europene nerambursabile, sa ne-mprumutam un pic la UE, daca tot nu putem “sa le accesam”. De-acu’, o sa le-accesam binisor, sa-ntoarcem datoria.

 • @) No Name/ DP

  Eu cred ca nu trebuie sa vi, sa ni se strepezeasca mintea, ci sa speram ca Justitia va merge pina la capat -- in acest caz, precum si in altele si ca nu se va opri aici. Daca Justitia chiar “isi da drumul”, poate ca si cei de astazi, in frunte cu Cirmaciul, vor ajunge sa-i afle puterea…

 • @Gellu Dorian

  Nu stiu daca statul s-a modernizat ori ba in ultimii ani, dar campul paremiologiei -- in mod sigur!

 • Dorin Tudoran

  @ALL

  Nu stiu daca cetateanul Adrian Nastase este vinovat de coruptie, stiu insa ca Guvernul Nastase suferea de cleptomanie: in vreme ce presedintele Constantinescu si Conventia Democrtatica si-au asumat toate riscurile, toate preturile (acceptarea atacului asupra Jugoslaviei lui Milosevici), PSD-ul tuna si fulgera in Parlament, media etc. impotriva asumarii acelor riscuri, preturi ale aderarii. Cand Romania a fost acceptata in NATO (in principal pentru felul in care si-a asumat niste responsabilitati foarte nepopulare), la putere revenise PSD-ul. In drum de la Moscova spre Washinton m-am oprit pentru 36 de ore la Bucuresti (din motive de familie) — toate televiziunile erau pline ochi de PSD-isti, mai mici si mai… foarte mari, care isi arogau meritele pentru acceptarea Romaniei in NATO, umblau cu paharele de sampanie in mana…
  Cleptomanie la… drumu’ mare!

 • @Liviu Antonesei

  Aveti dreptate, asa ar trebui; sa gandim/gandesc pozitiv. O justitie care si-ar da drumul, cum ati zis, multe probleme ar rezolva.

  @Dorin Tudoran
  Cine a furat revolutia a furat si integrarea in NATO, iar cine a furat ultimele alegeri a furat si revolutia, si integrarea!
  Si, paremiologic vorbind (sic!), hotia merge mana in mana cu domnia.

 • Dorin Tudoran

  @Serban Foarta, @AVP & ceilalti

  Cer scuze — mai ales dlor Foarta si Padina — pentru ca in lipsa mea, administratorul temporar al blogului a scapat la “lumina tiparului” panseurile unei plosnite a hyperspatiului. Cand mai lipsesc, voi lasa “temporarului” pompa cu flit.

 • Şerban Foarţă

  Stimate domnule Goe,

  aveţi dreptate: n-am bănuit că comit plagiat.
  Promit că n-o să mai comit (plagiat).

  I.L. Caragiale

  P.S. Promit, în rest, să mă… debloghez definitiv.
  Plec la Berlin.

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin,

  n-am ştiut, când comiteam răspunsul, că-i răspundeai şi tu dlui Goe.
  Nu pot decât să-ţi mulţumesc.

  Nu credeam, însă, ca trei biete stihuri să merite acuza de plagiat.
  Că-z doară furgăsisem un ou, nu o omletă!

 • mihai rogobete

  Din câte ştiu, pentru idealist, reputaţia este cea mai valoroasă avere; cei care fură o fac pentru a fi măcar aşa respectaţi.

 • Dorin Tudoran

  @ Serban Foarta

  Deh, personajul e neamtz -- duduie de printzipuri!

 • mihai rogobete

  Remarca mea generalisimă de la 88 -- şi aşa, nepocnită -- n-are chichirez cu Şerban Foarţă.

 • Şerban Foarţă

  “Furgăsisem” e o antifrază.
  Mai potrivit era, pesemne, PLAGIASEM UN OU, NU O OMLETĂ!

  Adaug, în încheiere, că-i imposibil să te baţi cu lipsa crasă de umor,
  reaua-credinţă şi tâmpenia.

  Lebewohl!

 • Dorin Tudoran

  @Serban Foarta

  Fii, domne’, serios. Pe langa personajul cu pricina, severul acela de Voinescu este o bijuterie de tinut la/de/pe mana….

 • Daca_nu_nu

  Dar @) Dl Goe nu furat mie „daca nu, nu”-ul, pus articol subsol dl Pleşu la „Dilema veche”, adică aici?
  http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/ce-fel-primar-vrem
  E-te-te, hoţoman pezevenghi, hodoronc-tronc!

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Oops! Unii se reinchid in “compartimentul special” al vagonului, desi controlorul i-a mai scos de acolo la rugamintea mamitzelor.
  E si asta un sport -- iti umpli bereta cu rahatel, ti-o indesi bine pe cap, pana sub nas, si de-acolo tipi cu gura plina “Sa vie vidanjorii!”
  Deh, ce sa facem? E “Anul Caragiale” si personajele Conului Iancu sunt lovite de “eczuberantza”.

 • Furăciunea a devenit politică de stat, văcsită drept eliberatoare, de când cu sovieticii. Teoretic, cf. manualului de istorie, a discuta despre acest tip de furăciune, înseamnă a discuta despre “lighioane moarte de (cel puţin) trei zîle”. Practic, realegerea Băsescului şi a Putinului, arată că decorul pare să se fi schimbat, dar atmosfera e cam aceeaşi. Că Băsescu “mărturisea” în scena oglinzii, la alegerile din 2004: “Pe cuvântul meu, îmi pare rău!” (simţitor cum e, putea să şi “plânge” -- declinarea Iebei)… e în ton cu această “mare” schimbare.

  La o adică, dilema “Măi, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns să aleagă între doi comunişti?” e golănească. Nu fu altădată România mai frumoasă?! Nu mai avem alte simboluri? Vezi şi
  http://bursaneagraagandirii.blogspot.com/2012/03/un-rege-ca-simbol-si-persoana.html

  E vremea de pus pomi.

WP Admin