≡ Menu

Neanderthalul din om: amintiri despre trecut, prezent și viitor

Violența  nu  este  semn de tărie.  Este semn de  slăbiciune. Când nu mai găsești nici un argument spre a-ți susține un punct de vedere și recurgi la amenințare, ai pierdut și dezbaterea și șansa de a înțelege ceva din argumentele celuilalt. Cu alte cuvinte, n-ai depășit nici o clipă pragul monologului în care te-ai zidit de bună voie.

A folosi drept deflector amenințările venite din partea unor hăitași loviți de turbare cu speranța că astfel poți deturna cursul natural al unei discuții neconvenabile e un truc ieftin. El urmărește să șteargă granița de neșters între o dezbatere legitimă și hăituiala la care se pretează detracați de toate felurile. Încercarea de a stabili conexiuni nenaturale între o dezbatere legitimă și amenințări cu moartea poate duce la aruncarea în derizoriu a unor pericole reale.

Amenințările de felul celor pe care le primește Vladimir Tismăneanu nu au apărut de ieri, de azi și nu au luat în colimator doar câțiva oameni. Încă de pe la sfârșitul anilor ’80, grupul de redactori, colaboratori și membrii ai Colegiului de redacție al revistei AGORA au început să primească astfel de mesaje. Cei mai tineri dintre noi, mai proaspeți în exil, aveam o șansă să simțim pe proprie piele prin ce trecuseră, nu o dată, mai vechi membrii ai exilului cultural și politic românesc, oameni cu merite substanțial mai mari decât ale noastre.

Fiecare dintre destinatari a luat asemenea amenințări în chip diferit: cu îngrijorare – unii; cu amuzament – alții; cu sentimente confuze – mulți; cu tragică nepăsare – alții. Când amenințările cu moartea venite din partea unei grupări autointitulată parcă ”Fiii lu Avram Iancu” au început să burdușească cutiile noastre poștale, am arătat una dintre ele unui prieten mai în vârstă. A râs și m-a asigurat că dincolo de logoreea agresivă, expeditorii nu se dovediseră vreodată capabili să facă pasul de la vorbă la faptă.

Au urmat alte valuri de amenințări. Am fost unul dintre cei care, pentru o bună bucată de vreme, n-au dat doi bani pe veninul acelei maculaturi. Când Ioan Petru Culianu m-a sunat să-mi spună că amenințările pe care le primea “se diversificaseră”, i-am recomandat câteva lucrui. Nu m-a ascultat. În schimb, m-a rugat să-i telefonez mamei sale la Iași și să-i explic motivele pentru care nu se putea ține de cuvânt și hotărâse să nu fac promisul drum în România.

Nu am vorbit cu mama lui Nene, dar i-am sunat pe Tereza (Tess) Culianu – sora lui și pe Dan Petrescu – cumnatul său. Distanțele obliterează câteodată intensitatea unor mesaje. Poate că Tess, mama ei și Dan vor fi luat, în primă instanță, motivele transmise de mine drept un simplu pretext pentru ca Nene să nu meargă în România. Din nenorocire, uciderea lui Nene avea să ne spună că în cazul său amenințările nu erau doar vorbe-n vânt.

La puțină vreme după uciderea lui Nene, am început să primesc amenințări ”mai diversificate”. M-am adresat autorităților americane și am primit ajutorul necesar. Au fost săptămâni foarte stresante: am instalat în casă un sistem de alarmă extrem de sofisticat; erau zile în care nu era bine să stăm în dreptul feresterelor; se scrutau cu atenție mașinile ce mergeau în spatele autobuzului școlii unde învăța fiica mea; se notau numerele plăcilor de înmatriculare ale automobilelor ce erau în spatele mașinii noastre; schimbam rutele folosite la mersul și întorsul de la birou etc.

Amenințările cu moartea au devenit și telefonice. Trebuia să fiu primul din casă care să ridice telefonul, pentru ca restul familiei să nu audă acel: “Avem un glonț pe care e scris numele tu. Te trimitem curând după prietenul tău Culianu.”

Pentru ca autoritățile să aibă dreptul să-mi asculte telefonul, am adresat o cerere Ministerului Justiției, cerând ca toate convorbirirle mele telefonice să fie ascultate și înregistrate. A trecut ceva vreme, dar într-o după amiază mi s-a comunicat rezolvarea cazului: doi rezidenți americani de origine română (unchi și nepot) fuseseră arestați în San Diego. În momentul forțării ușii apartamentului în care locuiau, autoritățile i-au surprins în timp ce ardeau în niște lighene de metal maldăre de amenințări tipărite, ciorne, însemnări, adrese, itinerarii etc.

Am răsuflat cu toți ușurați. Eu, unul,  am spus autorităților americane că, mai mult ca sigur, cei doi erau doar mișcarea de învăluire. Lovitura, dacă ar fi venit, ar fi pornit dintr-o altă “bază”. Asta cred și astăzi.

Am făcut această incursiune într-o experiență personală dintre cele mai dureroase spre a se înțelege că nu pot fi decât alături de Vladimir Tismăneanu, când  se confruntă cu amenințări de felul acesta. Are deplina mea solidaritate. Căci e greu de știut când merită și când nu să iei în serios o amenințare de felul celor pe care le primește.

Pe de altă parte, cine încearcă să stabilească legături între texte critice, asumate public, și josnicia amenințărilor  cu moartea făcute la adăpostul anonimității, doar spre a deturna atenția de la dezbateri necesare, săvârșește la rându-i o josnicie.

Nu omul din Neanderthal îmi repugnă, ci neanderthalul din om.

 • Florin Iaru

  Îmi aduc aminte, parc-a fost ieri…
  Eram în casa ta washingtoniană și ne pregăteam de coborît -- unde altundeva? -- în Down Town. Îmi amintesc poveștile, dar și grija ta pentru ai tăi. Trecuse Epoca de aur, rămăseseră grija, neliniștea. Ce mă “distrează” și acum e specificul amenințărilor: un român din Spania, mare admirator al lui Păunescu, mi-a promis solemn că va avea grijă de nevasta și copilul meu, iar un membru al Legiunii franceze, că se va ocupa personal de mine.
  Din fericire, 99,9% dintre amenințări sînt palavre ale unor nimurici. Din nefericire, 0,1%, nu.

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru:

  Daca nu as sti ce stiu, daca nu as fi trecut prin ce am trecut si daca nu as banui pana unde poate merge dementa unor nenorociti, as spune ca asemenea amenintari nu merita nici o atentie. Dar merita. Pentru acel 0.1% de care-l mentionezi si care poate face diferenta intre amenintare si crima, viata si moarte!

 • Daca_nu_nu

  Deci asta era discuţia despre ameninţările cu moartea? Acum înţeleg.
  În acest punct, îmi exprim şi eu deplina solidaritate cu dl Vladimir Tismăneanu.
  Sper ca autorităţile să identifice şi să anihileze toate actele de această natură.
  Aici este vorba, totuşi, de viaţa omului, iar actele acestea teroristo-barbare trebuie înăbuşite din faşă.
  Dincolo -- poveşti, discuţii, politologie, păreristică, alea-alea -- rămâne cum am stabilit.

 • Fără nici o rezervă sunt alături de Vladimir Tismăneanu, fie şi numai pentru că, şi de la el, am învăţat să pot să nu fiu de acord chiar cu el!

 • Ioan Costea

  Cum oare și ce fac „oamenii” grotelor pentru a se reconcilia cu oamenii, cu lumea -- totuși -- bună și frumoasă? Vai și-amar de ei!
  Așa cum am venit să cer tăcere la moartea poetului Adrian Păunescu (nici o importanță că nu este pe gustul meu!), vin alături de domnul Tudoran și alții în respingerea amenințărilor calibane la adresa domnului Tismăneanu (contează oare dacă-l mai citesc sau aprob?). De unde atâta Rău? De ce să fie chiar atât de greu de înțeles? -- Fața hidoasă a vieții…
  Vade retro, Satana!

 • mariana

  Detest blestemele. Condamn amenintarile de orice tip incepand cu cele, execrabile, de moarte. Oricat am fi de rationali, ele ne afecteaza psihicul, ne murdaresc viata.
  Nestiind multe despre Dl. Tismaneanu si circumstantele care, probabil, au generat amenintarile cu moartea, am incercat sa citesc cat mai multe articole si declaratii ale domniei sale. Aflasem deja cu stupoare din prezentul text infioratoarea experienta prin care ati trecut Dvs., Dle. Tudoran. Este posibil sa ma insel, dar cred ca ati facut-o publica cu acest prilej. Daca asa este, am o nedumerire.
  Intr-una din declaratiile sale, Dl. Tismaneanu spune ca nu si-a publicat Dosarul de securitate (privind urmarirea sa de dupa stabilirea in SUA) si nici Certificatul de ne-securist eliberat de CNSAS pentruca i se parea nepotrivit, pentruca nu-i sta in fire. Cuvintele exacte nu mi le amintesc, dar mie mi s-au parut o “impunsatura” la adresa celor care au facut-o. Si cati sunt ei ?… Pe de alta parte, acum se vorbeste peste tot de aceste amenintari facute publice.
  Fara a subestima gravitatea acestor actiuni marsave, ma intreb daca totusi au aceeasi greutate si importanta ca niste documente ce vor ramane obiect de studiu, probe neechivocabile a unei foarte nefericite perioade din istoria recenta a poporului roman.

 • @Dorin Tudoran

  Articolul dumneavoastra intr-o societate normala nu trebuia scris. se intelege de la sine ca intre oameni de un anume statut intelectual nu se pune problema amenintarii, jignirii si altor violente. Insa am o rugaminte daca puteti face publice eventuale concluzi ale autoritatiilor americane referitor la moarte lui Culianu. Din ce stiu in Romania a fost o mica agitatie in media imediat atunci dupa care lucrurile au intrat in umbra si o tacere totala.

 • li

  @DTudoran
  Acum cu intarzierea neinformatului imi explic de ce la o postare a mea undeva nu stiu unde , VTismaneanu mi-a raspuns interpretendu-mi spusele intr-o nota antisemita , eu fiind ultimul om din univers care gandeste despre cineva etichetandu-l drept evreu , tigan , azer arab sau ce va mai vine-n gand . Atunci am gandit ca VTismsneanu este genul de om care-si gaseste scuze sub scutul “d-aia nu ma place ca-s evreu ” Acum imi cer iertare pentru ca si daca 0,1% este posibil …nici nu stiu ce mai pot spune . Oare mai pot spune ceva ? Oare mai pot spune ca VT a studiat atat de bine comunismul incat in mod inconstient poate , i-a invatat tehnicile ? Mai bine nu mai spun nimic ca poate omul are dreptate si nu vreau sa-mi para rau ca nu l-am crezut .

 • Dorin Tudoran

  @ li:

  Sunt doua lucruri diferite.
  Primul -- chiar daca sansele ar fi, cum spune Florin Iaru, de 0.01% ca dlui VT sa i se intample ceva, orice om decent nu poate spune deact ca amenintarile sunt o metoda criminala de intimidare.

  Al doilea -- tot o forma de intimidare este si aceea de a acuza de anti-semtism (mai) orice comentariu ce nu-ti convine.

 • InimaRea

  Nu m-aş încumeta a explora raţiunea acestui text. Nu că n-ar avea deplină justificare şi la doar o repede privire. Dar, tot aşa, s-ar constata că era de ajuns o frază de respingere a unei practici subumane. Teoria Neanderthalului din om, însă, duce cu gîndul şi la alte intime nevoi de solidaritate cu victima ameninţărilor. Parte din ele este expusă în text, altă parte vine din completări ale solidarilor. Una peste alta, reiese că nu pot fi suspectaţi oameni ca Dorin Tudoran, Florin Iaru, Vasile Gogea, Liviu Antonesei şi alţii cărora nu le ştiu decît nick-urile, de practicarea ameninţării violente.
  Sînt şi vorbe care nu trebuie spuse -- cum ar fi acelea “de la sine înţelese”. Fiind deasupra oricărei bănuieli, la ce bun disculparea? “E de la sine înţeles” că oameni ca aceia mai sus pomeniţi sînt incompatibili cu ideea de violenţă, sub orice formă s-ar manifesta. De ce-ar mai fi nevoie să şi teoretizeze imposibilitatea logică de a practica vreun fel de violenţă?
  Nu ştiu, de aceea nu mă-ncumet a explora întreaga motivaţie.
  Dar mă aventurez a mă-ntreba ce efect ar avea asupra “victimei” textul de aici, plus comentariile.
  Dacă “Volo” ar fi convins că antisemitismul -- istoric şi universal valabil -- renaşte spectaculos tocmai în ţara sa natală, i-ar putea nuanţa acest text, măcar, acea convingere? Ori i-ar putea induce o cît de palidă senzaţie de respect pentru românii ăştia atăt de vulnerabili la puseuri neanderthaliene?
  Dar dacă eu cred că Tismăneanu îi dispreţuieşte sincer pe români (mă rog, poate că nu pe toţi la fel; pe unii, preşedinţii ţării -- de pildă -- condescendent, ca pe nişte piticuţi drăguţi, bunăoară) sînt suspect de neanderthalienism, de antisemitism, de amîndouă dacă nu-s cumva tot una? Dar nu sînt căci şi evreii trebuie să fi trecut prin Faza Neanderthal. Sau n-aveau cum? Oricum, istoria lor nu pomeneşte faza asta.
  Nefiind de la sine înţeles ce cred eu despre Tismăneanu, am de ce argumenta.
  Eu nu-l cunosc personal, aşa că nu-l pot decît analogic. Astfel, văd cum a plecat el din ţară -- “atunci” -- şi cum Dorin Tudoran. Mai ales, văd ce a făcut fiecare pînă să obţină paşaportul eliberator.
  Aici, îmi permit o licenţă, sper că nu risc exagerat: Iţic se repatriază. La vama Otopeni, prezintă un imens portret al lui Ceauşescu, ceea ce-i încîntă pe vameşi. La Tel Aviv, însă, vameşii se uită chiorîş: Ce-i cu ăsta? Ei, zice Iţic, nu vă uitaţi la poză, uitaţi-vă la ramă -- groasă, din aur masiv.
  Deci, nici unul, nici alltul nu mai puteau suporta regimul -- unul, pe cel politic; altul, pe cel alimentar, probabil. După Loviluţie, cine-a fost necesar Noii Românii -- răzvrătitul ori paşnicul anticomunist?
  Simt că mă-ntind prea mult, şi că tare-aş avea chef dar nu se face. So, întotdeauna va fi nevoie de un om pentru liniştea noastră, şi-ntotdeauna acela va fi evreu dacă vine la concurenţă cu un ne-evreu. Ne-evrei ca Tudoran, Oprea etc nu-s capabili de calmul suveran fără de care nu ajungi eminenţă cenuşie (roşie, neagră, oranj, violet etc).
  Dacă eu, care-s român, n-am o părere grozavă despre români, cum ar avea un cosmopolit congenital?
  PS: Totuşi, precizare: sinceritata dispreţului cred că vine din predictibilitatea românului. Variantă de lucru: De cîte ori venim, nu plecăm cu mîna goală.

 • mariana codrut

  @ Ce mizerie inspaimintatoare aceste amenintari la adresa ta si a lui Virgil Tismaneanu (ca sa nu mai spun de IP Culianu!!!) Credeam ca, odata cu disparitia lui Ceausescu, va disparea si saminta aceasta de josnica speta -- a teroristilor motivati… “patriotic”!!!!

 • otto waldmann

  “The implicit seems awkward only to the unsuitable mind” iar parafrazindu-l pe Locke, minimalistul gindirii politic-practice, Bill Clinton avertizeaza “It’s the politics, stupid !”. O mica modificare lexicala pentru a scobori la nivele mult mai relevante legaturile interdisciplinare intre psihopatologia criminalistica si vocatia ambitiilor fara limite etice din agora conflictului deschis si comprehensiv.
  Datorita faptului ca in spatiul ecologic Orwellian de sorginte mioritica/porcina Regulamentul Ordinii Interioare al Cocinii permite oricarui intrus de a fi properly consumed, mirarea soartei iminente seems indeed unsuitable.

  Culianu, intr-adevar, nu a initiat asasinatul de sigla nepasionala sau mafiota, ci, mai curind, acea de ultima replica anti Ciceroniana, desi speculatile sint singura explicatie pe care o avem intr-un caz extrem de trist. Caci trebuie sa zabovim oleaca pe pragul puntei de a eleva importanta cuiva asociativ bazat pe niste sugerate “echivalente” . Asta deoarece Tismaneanu nu poate reclama analogii de prestanta pe simplul motiv ca este un muritor cu o posibila, sau nu, shorter than the due date self life. Altfel ajungem la lozincarii de genul Caesar,Trotzki,Tsimaneanu -- bastionu Pacii E !!! Nu numai ca nu rimeaza, dar de la intregul concept ti se pleaca intelectual.
  Distinctia necesara este intre comportamentul maladiv al analfabetilor etici, criminalii si cea a politologului care angajeaza partizan toate fortele deschise cit si oculte din transeele opuse.
  In anii saptezeci un editor de revista politica din Sydney imi telefona sub infarct sa fiu la el in birou in doua minute. Odata ajuns mi-a facut cunostinta cu o doamna octogenara care se intimpla sa fie Babette Gross, sotia lui…Willi Munziger ! Acesta a fost a veritabile one degree of separation intre mine si un adevarat simbol martir al mirsaviei politice.
  Ca eu sa scriu un paragraf juxtapus depre Tismaneanu si Munziger e un adevarat hilul Hashem. O fac numai pentru ca trebuie sa-mi vindec febra indignarii asocierii oprtuniste intre un simbol al asasinatului mirsav si un fellow traveller al alternativelor shlemile.
  Oxigenul egocentrismului Tismanean este atentia agorei focalizata pe vectorii lui veleitari, indiferent de continutul retoric, chiar si o zarva cacofonica ii este utila. Tismaneanu functioneaza numai asociativ; ori liste interminabile ca prolog la mai toate elucubratile sale ( cu anumiti pereni ca Ahmatova, Koestler (!), Mandelstan sau flotanti e.g. Gide, Sartre etc. ) ori cabinete Presidentiale strictly on a temporary/necessary basis .
  Fara a trivializa o chestiune care, in sine numai o minte obscena o poate deride, publicitatea unei scrisori ca apel la publicul…. investigator poate avea si ca scop majorarea unor creante din aceea agora unde indiscretii foarte recente -- vezi napadirea pe un hoit inca cald asudat cu lacrimi ce se cereau sa inece mai timpurii shelacuri salivare -- ca atare Paunescu a suferit si ca om si ca stilp al infamiei -- il plasau pe saritorul “free agent” politolog in spatiul porcin al realitaii politice.
  Carevasazica ce facem acum ?! Deplingem pe un destinatar de psihopati ca echivalent la indignari care, asa cum sint ele populare coincid cu “E multi, dar e poporul !” sau stam with the eyes on tha ball si observam cum Tismaneanu trece cum vrea muschii lui Rubiconul bunei cuvintze de parca zau ar fi Leonte Rautu redivivus. Cit despre posibiltatea de a devenii eventual si un martir al anti Semitismului, let me tell you, by me and by MY people, it’s a groisse haloimes.
  Caci astfel, aflat in vidul dintre luntre, scrisul NU e in scrisoare ci pe zidul abandonarilor “loialitatilor” succesive, zid de care Tismaneanu incearca sa-si rezeme raceala calculelor sale “existentiale”. If one can call that a living…

 • divanuriletomitane

  « COMENTARIUL 3 – INTRE MINCIUNA SI DRAMA », sau DE UNDE NU AR MAI FI NEVOIE DE « VOIE » ( « INTEGRAL SI DE LA UIN PUNCT » )….

  Anuntasem anterior actualului comentariu, determinat de cuvintele d-lui Dorin Tudoran « castiga cei ce nu cer si nu mai au nevoie (integral si de la un punct) de voie de la cei care incep sa piarda… », ca voi prezenta un posibil punct de unde nu ar mai fi nevoie de « voie » ( imaginat si printr-o colaborare cu “Alianta pentru o Romania Curata” – Alina Mungiu). O fac in comentariul urmator., « Punctul de unde nu ar mai fi nevoie de voie » ( ? )

  In actualul comentariu, amintind de Alina Mungiu, trebuie amintita aparitia « colegului » ei de la RL Tom Galagher, la TVR sambata seara. E de retinut opinia lui, intarita de Rodica Culcer, ref. la marile probleme cu care se confrunta Romania.. Mentionez acum doua : 1. Avantajarea Ausriei si Germaniei de actualele elite politice ale Romaniei ( !!!…, o asemenea afirmatie, facuta de un « universitar » din Marea Britanie, sambata seara , la orele 20.30, la Televiziunea publica !!! )… 2. Ref. la relatia Romaniei cu UE, elitele politice ale Romaniei sunt viclene iar functionarii europeni nu s-au implicat ( a dat exemplul lui Jonathan Schelle – legatura cu ultimul comentariu din aceasta serie : la « Constanta » si-a pierdut Jonathan Schelle pensia de inalt functionar european….). Aceasta ultima idee este de relationat cu acea structurare facuta de MS Regele Mihai I : « ai nostrii » : IRESPONASIBILI, « ai lor », IPOCRITI….Iata ca Tom Galagher ne ajuta sa mai facem un pas spre decriptare….Nu sunt un fan Galagher ( si pe acest blog am demonstrat aceasta ), retin acea scrisoare comuna a lui cu Vladimir Tismaneanu catre un inalt functionar european din Suedia ( sau NATO ?, nu mai retin bine) in care il atacau « la baioneta » pe Adrian Nastase. Dupa un timp, ambasadorul Marii Britanii, sarise si el « la gatul » lui AN cu termopanele…Pana la urma englezii si-au dat seama de gafa si si-au retras ambasadorul…Ne-au lasat insa, alaturi de intreg occidentul, « cadou », lupta anticoruptie. Nu ca nu am avea nevoie de ea. Dar, dusa de noi, din interiorul tarii, si nu de cei care au avut si au numai de castigat din coruptia din Romania….

  Ref. la initiativele de la Constanta din comentariul urmator, un vehicul important va fi un ONG ce se va numi Corpul General al Functionarilor Publici -- CGFP. Facand o analiza scurta, vizualizez ca pe cele 3 nivele de administrare a functiei publice, la nivelul 1, doar prin Agentia Nationala a Functionarilor Publici, nu ne vom putea ridica niciodata la Serviciul Public din Marea Britanie sau din SUA, doar prin implicarea institutiilor efective, sau a functionarilor insusi ( la noi, prin sindicate ), nu ne vom putea ridica la nivelul administrarii functiei publice din Germania, Franta sau de la nivelul, functionarilor europeni din institutiile comunitare. E nevoie de un mix de strategie pe cele 3 directii, dar, problema cea mai mare in actuala Romanie cred ca este la nivelul 3, de unde initiativa infiintarii CGFP. O voi lega de cea anterioara demarata de mine, COMITETELE DE INTREPRINDERE.

  Ca elemente de tehnica, am abordat prin trei mijloace comentariile de pe blog. 1. Reactii la problematici consonante. 2. Incercari periodice de sintetizare a unor fractali ( portiuni, aici ) ai blogului, ca sisteme de referinta pentru valorizari ulterioare. 3. Prezentarea propriilor initiative consonante. Aduc o schimbare. Densitatea initiativelor mele a crescut mult si nu voi mai avea nevoie de categoria a 2-a. Pe de alta parte, ca si comunicare privata, dupa ce am trecut de la formula de 6 la cea cu 3 persoane, pentru viitor, nu cred ca mai e nevoie decat de o formula cu 2 persoane….Cand voi ajunge la a comunica doar cu dvs., voi fi trecut si de « punctul » critic ( l-oi fi trecut deja ? ) si nici nu voi mai avea nevoie integral de « voie »….

 • divanuriletomitane

  PUNCTUL DE UNDE NU AR MAI FI NEVOIE DE « VOIE » ( ? )

  La CITY PARK MALL, asociat CENTRULUI DE SERVICII PUBLICE, poate fi imaginata organizarea unor conferinte publice prin care « Constanta » sa fie pusa si pe « harta doctrinara » a politicii Romaniei, nu doar pe cea a politicii concrete. Se pot crea mijloacele unei dezbateri reale ale ideilor politice, sociale si economice in Romania. De exemplu, in cazul aparitiei publice,
  -- a unui Program de Guvernare, ar trebui primita Replica tehnica a Partidului 2 ( P 2 ) si a Partidului 3 ( P 3 ), in cazul aparitiei Programului P 2 , ar trebui primite Replicile P 1 si P 3 , s.a.m.d…
  -- a unui Program tehnocratic ( din Administratie, inclusiv BNR…), ar trebui primite replicile de la P1 + P 2 + P3 ( inclusiv Replici tehnocrate la Programele P 1 , P 2 si P3 )
  -- a unui Program din societate ( ONG-uri, societati profesionale ), ar trebui primita Replica P 1 + P 2 + P3 + Replica tehnocrata ( inclusiv Replica societatii pentru Programele P 1 + P 2 + P 3 + Programul tehnocratic).
  ….Pentru concretete, redam mai jos partea din comunicarea nostra ref. la posibilele intalniri din anul 2011 :

  « Pentru viitor, vizam organizarea, probabil in luna februarie 2011, a « Divanurilor Tomitane » editia a II-a, prin participarea in primul rand a asociatiilor profesionale locale, la 4 evenimente publice de prezentare a unor lucrari de referinta :
  1. Pentru societate : Cartea istoricului Bogdan Murgescu, ” Decalajele economiei Romaniei fata de Europa, anii 1500 -- 2010 ” / D-nul Bogdan Murgescu a fost de acord in principiu.
  2. Pentru idei social-democrate : Cartea d-lui Adrian Nastase, ” Romania Europeana” / Am avut cateva comunicari cu d-nul AN pe aceasta tema si d-na Mihaela Nistorescu, asistenta sa, mi-a transmis ( acum cca. 3 ani ) ca ramane ca in viitor sa gasim o modalitate de organizare a prezentarii cartii.
  3. Pentru idei de dreapta : Cartea d-lui Valeriu Stoica ( alaturi de Dragos Paul Aligica), ” Reconstructia dreptei” / Am discutat odata cu d-nul Valeriu Stoica la Conferinta anuala de Drept organizata de el ( si Gheorghe Piperea ), prea putin insa pentru a intra in astfel de propuneri. Ma bazez insa pe d-nul Mircea Iustian -- PDL pentru contactul cu d-nul Stoica.
  4. Pentru idei liberale : Cartea d-lui Claudiu Doltu ( propunerea PNL pentru viitorul ministru de finante ), ” Monetarismul ” ( scrisa alaturi de Alexandru Tasnadi ). / Aici, ma bazez pe d-nul Alexandru Tasnadi ( este in conducerea CENTRAS Romania, a carui presedinte este d-nul Dorin Tudoran, probabil unul din sustinatorii importanti ai initiativelor noastre ) ».

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Critica e una, chiar si “misto-ul” dar amenintarile sunt extrema ultima. Nu este posibil ca cineva sa ameninte cu moartea. Sper ca dl Tismaneanu sa fi contactat deja politia pt a fi prinsi cei care-l ameninta. Sper ca macar sa fie prinsi. Si sper ca amenintarile sa nu ajunga niciodata sa se realizeze. Sunt si eu alaturi de dl Tismaneanu.

 • otto waldmann

  Dintr-un reflex logic ma vad nevoit sa-l asociez pe Makarenko cu Wittgenstein.
  In umbra comentarilor din partea lui “shadow” aplic dsciplinarismul celor doi, unul ca disciplinarist par excellence, celalalt ca obsedat cu preciziunea verbala, in care de fapt nu avea doloc incredere.
  Cind zici ” nu este posibil ca cineva sa ameninte cu moartea” un sens ar fi ca, de fapt Tismaneanu nu a fost amenintat -- specific vorbind/scriind -- iar celalalt, unversal facind acelasi lucru ca amenintarea cu moartea ar fi imposibil de facut, este, cel mult acceptabil ca o chestie surrealista. Simplele obiectii de mai sus rezolva disputa ! Deci fallacy #1 is out of the way.
  Ce ne facem, apoi, cu populara ( si voi revenii la “populara” ) reactie afectiva de a fi “alaturi” de Tismaneanu ?! Daca asi fi alaturi de Tismaneanu in zilele de azi cu cine altcineva m-asi imbrincii, cel putin in scopul de ajunge la obiectul afectiv sa-l string in brate barbateste, lacrimi picurind, glas -- daca asi mai avea, vorba lui Korolenko -- vibrind si… lost for words. Precizarea principala ar fi ca: forget lost for words. Asadar ce i-asi zice eu politologului amenintat numai de unul , dar inconjurat de legiuni (!!!) ale scutului uman de empatii.
  Asi zice: ” Volo -ca-mi permit -- cum dracu ai ajuns sa-ti tirasti demnitatea prin santurile groazei, sa cersesti mila speriatilor, sa trebuiasca sa demonstrezi ca meriti sa nu fi casapit de vreun descreierat/descreierata ?!
  Intrebarile fiind retorice, iata si extensiunea lor explicativa.
  Fiind alaturi azi de Tismaneanu inseamna a fi alaturi de cei care el a ales sa-i fie anturajul. Ca Presedinte de IICCMER, pe listele “Personalitatilor” de persecutati de comunisti pina nu demult erau frumos plasati, sub acea Presedentie, d-alde Nichifor Crainic, Radu Gyr, Decebal Zelea Codreanu si multi altii de aceeasi teapa.
  Mai recent Presedintele Volo invita cetitorii dintr-o revista blog sa ii citeasca IICCMERu si sa invete si ei ce face el pacolo. L-am intrebat frumos atunci prin revista aia printr-un prietenos ” ce mai faci draga Volo ” daca nu cumva pe la IICCMERu LUI ar fi si niscavai legionari. Raspuns canci -- cuvint extrem de legitim intr-o limba la fel de legitima si inseamna romanescul “NU” -. In schimb, dintr-o eroare inexplicabila Pres. Volo trimte un mesaj bosilor revistei respective, copiindu-ma -- din eroarea aia -- si pe…mine. In mesajul respectiv sint facut aproape la fel ca in scrisoarea notorie care se pare ca a primit-o recent “amenintatu” , plus indicatia pretioasa data revistei de a se scapa ” at once” de mine si de un frate geaman care il am complet intimplator. Zis ( de Pres.IICCMER ) si facut ( de revista). Diverse mesaje trimse de mine lui Tismaneanu direct -- mind you aveam emailul lui gratie erorii -, in care ii explicam extrem de clar de ce si cum adica asi vrea sa stiu si eu de legionari, au ramas fara replica. Atunci am decurs la doua necesare. Una a fost ” ia sa vad io domne IICCMERu pe direct !”
  Si vazindu-l ce credeti ca se putea vedea ??!! Egzact legionarii si ceilalti monstrii de care amintesc mai sus.
  Al doilea lucru care l-am facut a fost sa nu mai merg la Presedinti de IICCMER sau “redactori” de reviste nevinovat de inslavite focarului de directive, ci sa ma adresez oamenilor MEI cu care nu am nici o diferenta etica si ideologica. Numai dupa ce diverse organizatii a dracului de mai mari decit IICCMER, dar de care IICCMER are mare nevoie, au pus aceeasi intrebare, inclusiv numele alea blestemate, cam vreo sase nume au disparut de pe lista de “Personalitati”. Intre timp un loial preten al Pres. Volo m-i s-a scapat cum ca Volo ar fi spus ca el nu ar avea nimic de a face cu lista, care chpurile ar fi fost facuta inainte ca el sa fi fost implicat -- si inca cum !!- cu IICCMER. O scuza exact la fel de rationala ca si spusa aia de mai sus ” sint si eu alaturi de Tismaneanu”.
  Recunosc insa, ca Vladimir/Volo avea motive foarte serioase a priori sa fie repulsat (!) de mine. Iata de ce: tot recent nu stiu cum mi-a cazut in leptop -- vezi repulsat -- documentarul de iepoca -- to be precise 1993 -- “Condamnati la Fericire etc.” scris si narat de viitorul Presedinte de Comitii si IICCMER, Tismaneanu. Si ce ne vad noua ochii -- astia a dracului de scoliti in spirit crud de Makarenko -- ??!! Se vedea cum pe fundalul perfect ales din alte milioane posibile de narator -- Tismaneanu, al uni articol de ziar din anii ’30 legionar si daca nu chiar, atunci categoric extrem de anti semitic, articol care dadea o lista de evrei comunisti, argumentind foarte citet cum ca partitul comunist roman este compus din jidani, -- vezi iudeo-bolsevismul celora din lista de mai sus -, vocea peren tinara si proaspata a naratorulu/creatorului/politologului Volo declara urmatoarele: ” partidul comunist roman era format din elemnte alogene”.
  Nu Crainic, Gyr, Zelea Codreanu ne zice asta -- desi daca te uiti la blogul actual al “urmasilor” lor, tot legionarii, gasesti capitulul de “Alogeni” clar deliniat -- ci Vladimir Tismaneanu imbratiseaza exact aceeasi terminologie si, implicit, ideologie atit de anti semita ca mie unul m-i s-a intors stomacul de zce ori, trei ori pentru termen ca atare si sapte ori pentru narator.
  Confruntat, Tismaneanu, in caracter, nu a raspuns direct observatilor, dar dupa doua zile documentarul s-a facut disparut, acelsi canci ca de mai sus.
  Onorabil exit ??!! My foot !! Dupa 17 ani de servicii aduse “Miscarii” recrudescente, retragerea in panica si rusine are exact valoarea de a trada adevarata natura a celui care l-a conceput.
  Deci aflat alturi de Tismaneanu in aceste momente grele m-asi vedea inspirat de soarta imediat post revolutionara a obiectului de comparatie frumos descris de Dorin Tudoran, i.e. amaritul de Paunescu, cel odinioara fondant in flegmele celor care nu faceau decit sa umple salivar vidul unde poate cindva ar fi existat si o constiinta. Iata o alta analogie intre cei doi si iata de ce Vladimir Tismaneanu nu are DREPTUL de a fi atacat anti semit. Altcumva, nu e treaba mea….

  VREAU SA IMI EXPRIM SI EU DORINTA DE A FI ALATURI DE TISMANEANU !!!

  ( deci pazea !!)

 • Dorin Tudoran

  @ otto waldmann:

  1. Daca nu ma insel, dvs. si Vladimir Tismaneanu va cunoasteti foarte bine.
  2. Eu nu va cunosc, dar am auzit de dumneavoastra. Daca nu ma insel, pentru prima oara, la Paris, probabil chiar de la… Vladimir Tismaneanu.
  3. Oricat de multe lucruri am sa-i reprosez, nu cred nici ca Vladimir Tismaneanu este antisemit, nici ca are vreun mare drag pentru legionari. Banuiesc ca, mai degraba, vorbele de narator de film i-au scapat, iar galeria de portrete la care va referiti nu i-a sarit in ochi, fiind cu privirea concentrata pe alte… portrete.
  4. Daca exista ceva straniu si se leaga intr-un fel de reprosurile pe care i le aduceti este ca, dupa ce s-au tras toate sforile ca Marius Oprea si Dinu Zamfirescu sa fie eliminati si institutele lor sa fie contopite sub conducerea lui Vladimir Tismaneanu, acesta din urma a adus drept Director Stiintific al institutului un domn care, prin anii’90, mustruluia intelectualitatea tarii ca nu a inteles Legiunea!?!
  5. Sa aud acum ca Vladimir Tismaneanu este vanat (si) de asasini de sorginte legionara, mi se pare o ironie a sortii.
  6. In sfarsit, cum am trecut prin experienata unor asemenea amenintari si, in cazul meu, doi “guralivi” au fost arestati in timp ce ardeau probele care ii incriminau, consider ca orice amenintare trebuie luata in serios si condamnata, caci, dincolo de divergente de opinii si pozitii — uneori divergente vehemente! — amenintarile de acest fel sunt o marsavie. Chiar si can li se intampla unor oameni pe care am ajuns sa-i dispretuim pentru un lucru ori altul.

 • otto waldmann

  Stimate Domn Tudoran

  Zvircolit in dubii si ipoteze dintre cele mai salbatice am incercat si eu sa vad cum ar fi putut un Volo pe care intr-adevar l-am cunoscut cindva personal si cu care ma inrudisem inainte de divortul respectiv de prima mea tovarase de viata (12 luni de viata ca sa fiu precis ) sa se scape si ca autor si ca narator.
  Nemaiputind suporta zvircolirile am decis ca de fapt pretiosul filozof a stiut extrem de bine ce scrie, citeste, nareaza si couminica. Intimplator ar fi putut sa treaca strada pe rosu, sa dea cu cotul in ceasca de capuccino sau sa scape picaturi de mustar pe cravata intr-un McDonalds muscind prea infometat intr-un Big Mac, dar cind iti infigi caninul in istoria comunismului lui taica-su maica-sa, ca nu zic proprii MEI parinti, nu scapi nici un mustar pe cravata ori de Ferrero or de pionier !!! Volo al nostru e de o precizie mintala si verbala care taie ca un bisturiu in obiectele lui vectorial/oportuniste. In cazul asta eroarea nu numai ca nu e umana dar e…intentionata.

  Cit despre IICCMER, pledoariile mele relativ la legionarii bine plasati si protejati au durat mult prea mult si au fost mult prea dureros de clare ca, din nou, sa-i ofere Presedintelui vreo circumstanta atenuanta. In plus, detasarea de responsabilitate morala facuta de Tismaneanu in timpul conflictului pe tema il implica si ca co-leader de organizatie si ca strasnic defender al entitatii institutionale respective in forma ei nealterata. Ca eu sa trebuie sa argumentez ca un Zelea Codreanu plasat semnificativ pe o grila “stintifica” drept victima a iudeo-bolsevismului -- ala din documentar -- reprezinta, concret, un sprijin valoros Miscarii Legionare, fara a avea deloc intelegerea IICCMER-ului lui Tismaneanu, deci printr-o implicatie directa a lui, fara “distractii” din alte directii, toleranta mea fata de acelasi Tismaneanu nu a putu decit sa expire trist si in acelsi timp revoltator.
  Pe mine nu ma mai mira nimic la Volo. Alternantele lui afectiv ideologice de-a lungul unei perioada relativ scurte nu e deloc un fenomen unic.
  Asocierile notorii ca tehnica de propulsare a sinei valorice specific Tismaneana ma aduce de data asta la o analogie intre Koestler si Tismaneanu. Amindoi fellow travellers cu oscilatii de loialitate si angoase de propulsari din neanturile complexelor de o polarizare a specificului total ametitoare pentru spectator, ce sa mai zic de performer himself. Precizez insa, ca la ora actuala, exact din aceasta perspectiva Koestler este probabil cel mai notriu dezavuat al epocii.
  Asisderea Tsimaneanu se apropie in salturi ametitoare de aceeasi perpectiva.
  Deci trebuie sa il intelegem si noi pe cameleonicul infatigabil arheolog al identitatilor, dar numai conform a celor oferite tocmai de el.
  La complexitatile de mai sus putem adauga, ca atare, si calificativul de ” amenintat cu moartea”, asta neschimbind deloc esenta si intentia declaratilor facute atit de amplu…documentate.

  Aaaa, eu am la activ zeci de amenintari, daua cafteli urmate de hospitalizare, recent prezenta la poarta biroului de caracter middle eastern appearance cu ranga metal in mina si voice over de context, un kidnaping Georgia 1996, mai toate pt. ca dadracu nu vreau sa oscilez din a fi loial unui principiu usor de inteles. Deci ne aflam din nou on the same page cu respect fata de principii sfinte.

 • Nu ma indoesc ca de-alungul anilor D-l. Vladimir Tismaneanu a primit cateva mesaje neplacute,inclusiv cateva mesaje deosebit de agresive.
  Cumva,insa si de data asta am o senzatie ciudata de oportunism,fiind vorba si de o coincidenta: aniversarea asasinari presedintelui Kennedy .
  Un alt motiv pentru care senzatia de oportunism este prevalenta sunt si reactiile D-lui Vladimir Tismaneanu la multiplele mesaje de solidaritate primite de Domnia Sa in blogul dansului preferat.
  Imi inchipui ca proaspat amenintat cu moartea i-ar fi fost ceva mai dificil D-lui Tismaneanu sa injunghie un curcan fie el si la cuptor insa nu am absolut nici un dubiu ca la desert Dl.Vladimir Tismaneanu a servit multiplele mesaje de suport din partea admiratporilor Domniei Sale.
  Atentie insa: excesul acestor deserte o fi facand bine la ego,insa afecteaza colesterolul bunului simtz.

 • Radu Humor

  (…)

  Domnule Dorin Tudoran
  Ma vad nevoit sa va dau dreptate si atunci cand imi cenzurati postarile, deoarece inteleg ca suntem pe cale de a fi definitiv invinsi !
  Noi in propria noastra tara, iar dvs chiar in mai multe….
  Mi se pare doar ca cedam prea usor !

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor: #20

  Nimeni nu poate fi invins mai crunt de altcineva mai abitir decat o face de unul singur. Nu va cenzurez din placere. O fac din dorinta de a pastra discutiile de aici intr-o atmosfera acceptabila pentru toti participantii si din convingerea ca unele dintre… convingerile altora imi sunt atat de straine incat daca le-as accepta la comentarii ar trebui ca in minutele urmatoare sa ma inhtreb ce este in capul meu.

  Infrangerile unora (doar intr-o ntara) si ale altora (in mai multe tari, cum spuneti) nu sunt ncu adevarat infrangeri decat in masura in care le luam ca atare. Eu, unul, nu le iau in sensul in care o faceti dumneavoastra.

 • otto waldmann

  re;Makri
  Ca tot venii vorba de Thanks Giving si ca tot mai sintem obsedati de Tismaneanu, pe acel blog/revista de loialitati reciproce, intr-adevar VT, strcitul obiect de preaslavire stie -- de undeva -- cum sa-si trateze adulatorii.
  Dupe un politicos “Buna seara”, semnatura lui, si scuzele de rigoare ca ori abea a aterizat din Hawaii sau termenat o tacla la Capitol Hill, sueta la o mica Bill Gates agapa intrerupta numai de un telefon de la Palatu Cotroceni, uite ca ne da si noua o bagare-n seama. Si ca o adevrata maicuta de sorginte Moromete intinde o strachina de lapte serpisorilor infometati de bagarea aia-n seama. Si crezi ca ar fi vreun pacatos sa nu-si dreaga vocea-ntr-o osanala ?? Doamne fereste !
  Totii alearga-n lacrimi de estaz la mintuitoru ideologic care ne lamureste de decenii ca care era de fapt numele de la circumcizie citire a lui Tov. Gheorge Stoica si cum ca de fapt nu s-a nascut in Anatevka ci Kasrilifka si ta-su n-a fost chiar shames ci un amarit de circiumar.
  Si asa acest genuine Petrache dela Maglavit of Latter Days scapa ologii duhului debusolat de cirjele neputintei de a intelege de ce s-a facut telemeaua de paispe si in repe chineza si cu inca vreo sase cerculete dupe 14. Un fel de hrana spirituala pe cartela…

  Cum sa nu-l adori ?!

 • Radu Humor

  Off topic :
  M-am lamurit si cu astia de la UE, daca ei trimit o delegatie de observatori condusa de Monica Macovei ( cu fiica presedintelui Romaniei ca membra !?) la alegerile din Moldova !
  Curat tembelism!
  N-aveau decat sa le trimita prin Burkina Fasso ca acolo le statea si lor mai bine, mai ales dupa cum arata botosata lu’ tata !

 • securit (lovit de securi…)

  …felicitari mister dorin tudoran ! desigur ca “fericirea inseamna sa luptzi ! dar sa mai shi invingi citeodata ! ” daaa, atzi luptat shi luptatzi pe viatza shi pe moarte pentru victoria binelui shi sa nu va mai aud ca spunetzi ca atzi fost invins ca nu e adevarat ( aaa, dar v-am mai spus sa va ginditzi la batalia de la austerlitz= victoria asupra tuturor imperiilor raului…e reconfortant shi mobilizator )…ooo, dar lupta dintre bine shi rau este eterna shi oare care va invinge azi ? dar miine ? succes ! contatzi shi pe mine ! aaa, dar sa nu uit ce voiam sa scriu : bunul dumnezeu sa-l odihneasca pe i.p. culianu ! shi vreau sa mai scriu doar atit : poate vi se pare deplasata comparatzia pe care imi permit s-o fac intre culianu shi kenedy -- erau cam ” nepotrivitzi ” pentru momentele respective …shi afirm ca americanii aveau alte interese in romania shi in zona astfel ca ideile lui culianu deranjau ; acuma ar trebui deschise arhivele americane shi romaneshti ( dupa 20-25 de ani ) ca sa se faca lumina shi sa speram ca criminalii sa plateasca…shi sa cada shi alte “piese “=criminali ca la domino , shi sa se opreasca spirala terorii neanderthaliene ( = care e de fapt un cerc vicios al unor criminali cu gene distructive, malefice shi in (anti)umane ; dar sa nu uit sa le scriu criminalilor versetul din iov 28.28 : ” frica de dumnezeu este intzelepciune ! ” ( adica tradus -- daca le e frica de dumnezeu vor avea intzelepciunea sa nu faca nimic rau …) ; doresc la toata lumea multa intzelepciune shi sa gindeasca corect !

 • Radu Humor

  “unele dintre… convingerile altora imi sunt atat de straine incat daca le-as accepta la comentarii ar trebui ca in minutele urmatoare sa ma inhtreb ce este in capul meu.”
  Intratat v-au marcat “aprecierile” lui MMihaies ?!
  Parca HRP zicea ca din contradictii (se) naste progresul…..
  Sau nu ?!

  P.S. Ce s-a intamplat pe Vox Publika face parte din acelasi set de probleme ?

 • Dorin Tudoran

  @ otto waldman #22:

  N-am citit. Nu stiu cum si de ce ne baga in seama. Nu stiu ce vrea de la bravul Gheorghe Stoica…

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor #25:

  Nu m-au marcat, nu m-au speriat, nu m-au luat (cu totul) prin surprindere afirmatiile lui Mircea Mihaies.

  Una este o contradictie, alta este altceva al carei nume tin sa-l ocolesc.

  Ce s-a intamplat cu VoxPublica? Nu stiu. A fost desfiintata platforma? N-am avut timp sa ma uit in ultimele zile, dar m-ati facut curios. Ma voi uita mai pe seara si daca nu a disparut din hiperspatiu inseamna ca va tineti de glume.

 • mariana

  Am citit articolul d.lui M.Mihaies, introdus si prezentat de V.Tismaneanu ca fiind “exemplar prin tinuta morala, empatie, claritatea optiunilor, coerenta analitica”.
  In prima sa parte, articolul mi-a lasat senzatia unui imn. A doua parte, de-o virulenta rar intalnita are alunecari de cea mai proasta calitate. Exceptand indubitabila claritate a optiunilor…

 • Dorin Tudoran

  @ mariana

  N-as fi de acord cu dvs. MM este, printre altele, un excelent pamfletar/polemist si excesele sunt parte naturala a unor asemenea texte.

 • mariana

  @ Dorin Tudoran

  Ma refeream strict la articolul cu pricina. Asa ca ramane …ca mai inainte (cu imnul, alunecarile indecente, etc.).

WP Admin