≡ Menu

Neagoe dar nu Basarab

                                          

Un turnător prolific și viforos a fost Dan Zamfirescu – teolog, bizantinolog, ziarist și promotor al protocronismului. În 1971 a ales și stabilit, împreună cu Florica Moisil, un text fundamental — Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie.

Cu umor aproape britanic sau doar din cinism,  Securitatea l-a ascuns pe turnătorul Dan Zamfirescu sub numele de cod ”Neagoe”. De sub această acoperire, Dan Zamfirescu a cântat pre mulți, la toate stranele.

Temperament instabil, pe mine Dan Zamfirescu m-a cântat pe diverse voci: condescendent sau panicard, cu minuțiozitate sau doar cu virulență acuzatorie, supărat că Partidul nu-l apără de mine și alți vânzători de neam și țară “de teapa” mea sau oferind servicii mai mari chiar decât cele ce i se cereau.

“Neagoe” lua drept Theodosie pe oricine vroia să-l asculte în Securitate,  de la vlădică la opincă. Adică, de la Iulian Vlad la locotenentul major care-i primea înscrisurile ori dactilogramele. La fel proceda și cu cei din Poliția de Partid – de la ferocele Eugen Florescu la ridicolul Petru Șteț.

Una dintre schismele apărute între anticomuniști români de ultimă oră este cea reprezentând două poziții chipurile opozabile. Unii, spre a-și apăra prietenii, afirmă că da, a fost neonorabil să fii turnător, dar, înainte de a-i pedepsi pe turnători, mai întâi să ștergem dușumelele cu securiștii, ofițerii care le-au transformat amicii în turnători. Partizanii acestei idei populează mai ales segmentul numit comunismul caviar.

Alții, spre a-și înfunda dușmanii, consideră că turnătorii trebuie beliți de vii — chiar și cei plecați deja dintre noi! — indiferent de circumstanțele în care au devenit informatori, surse etc. Mai pe șleau – securiștii lor au fost răi, ai noștri au fost buni. Pe ai lor îi bumbăcim, pe ai noștri îi proptim în tot felul de institute, colegii redacționale, consilii de administrație,  comisii și comitete, ba, îi trimitem, în continuare, să  reprezinte România peste tot în lume.

Cazul lui Dan Zamfirescu poate ilustra teoriile ambelor “școli de gândire” ce se confruntă în din ce în ce mai aluvionarul anticomunism românesc. Semn că schisma e una de suprafață, nu una de esență.

Pe de-o parte, Dan Zamfirescu apare din documentele Securității drept un turnător de vocație – nu e nevoie să-i ceri, să-l șantajezi. “Neagoe” toarnă, fiindcă ăsta îi este felul. Vine de unul singur la tine cu tunătoria în plic.

Pe de altă parte, se cuvine să ne întrebăm când și cum a fost încurajat ori împins un cărturar nu lipsit de merite să devină un turnător mizerabil. Că e ”al lor”, ori ”al nostru”, turnătorul trebuie cântărit cu atenție, dreptate și, de ce nu, și cu o doză de umor.

Iată o cântare  (http://bit.ly/cPU1bB) aflată în dosarul meu de urmărire informativă oferită, cu simț patriotic, Securității de ”Neagoe”. După cum veți vedea, în contextul morții lui Iosip Broz Tito, reprezentam, alături de alții, nu doar un pericol pentru Nicolae Ceaușescu, ci pentru întreaga zonă a Balcanilor…

Iată și certificatul de turnător: NEAGOE DAN ZAMFIRESCU_0003

Pedeapsa lui ”Neagoe” (şi a celor de teapa lui) nu stă, neapărat, în disprețul pe care i-l poartă victimile sale. Stă, mai degrabă, în disprețul pe care-l nutreau pentru el mulți din angajații Securității. Unele dintre turnătoriile sale erau atât de aberante, încât până și unii dintre ofițerii de Securitate se simțeau datori să semnaleze ”mai sus” că informațiile primite de la “Neagoe” trebuie privite cu precauție, autorul lor fiind o jigodie.

Iată o Notă-portret din Cartea Albă a Securităii, Volumul IV, referitoare la turnătorul Dan Zamfirescu. Click-uiți imagine de mai jos și distrați-vă:

 

 • @) Dorin Tudoran

  Multumesc pentru noua adresa, pe care am inceput s-o popularizez. Am senzatia ca ai introdus si niste modificari in pagina, parca s-a facut mai… spatioasa. Mi se pare mie?

 • Daca_nu_nu

  Mda… Parte bună, parte proastă…
  Partea bună e că judecaţi echilibrat: ”…se cuvine să ne întrebăm când și cum a fost încurajat ori împins un cărturar nu lipsit de merite să devină un turnător mizerabil.”
  Partea proastă e că or mai fi cu duiumul situaţii de genul acesta.
  Una peste alta, Dumnezeu să le ierte sârgul, că oamenii nu-i vor ierta.

  Altfel, bun venit în noua ”faţă” a blogului. Îmi place. E luminos şi primitor.
  A, chiar: foarte bine că aţi păstrat fotografia cu pribeagul la pas prin lume. Spune multe!
  Baftă mai departe!
  Citim, citim!
  Marcela

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Este alt design pastrand doar fotografia header-ului. In rest, totul este redesenat. Cum vezi, chiar si sectia Comments…
  Am importat si toate textele de dinainte+comentariile, inclusiv cele din primul blog, inchis la 9 septembrie 2009.

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  “Pribeagul” e si un “certocrat” intors cu spatele la noi si discutiile noastre, fiindca el are doar certitudini nu si dileme… Dar, aveti dreptate, e si un pribeag. Sa vedem incotro se indreapta…
  Numai bine!

 • Vasile Gogea

  Cred ca era nevoie de o prezentare atit de eleganta si sobra a blogului pentru a atenua
  mizeria si imaginarul pestilential continut in “documentele” lui “Neagoe”.
  Pentru moment, (amintindu-mi acum zilele in care “murea” Tito, dar inca sub impresia inmormintarii de la Kracovia), nu pot sa fac alte comentarii (nu cumva, Doamne fereste, sa destabilizam Baltica!).
  Sa fie cu folos!

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea

  Mizeria lasata in sufletele noastre de alde “Neagoe” si ai sai e greu de sters…
  Ce sa mai spun de tragedia poloneza?
  Cand ma linistesc putin, voi scrie despre aceasta nou nefericire polacă.
  Seară bună!

 • Judeca global ( in orice caz, strategiile balcanice si le asuma cu multa competenta 🙂 ) acest “Neagoe” -- acum “teolog si bizantinolog” (cred ca sunt legiuni intregi de securisti in domeniile acestea).

  Imi place cum arata noul blog.
  Doua mici observatii:
  -- cred ca nu e prea fericita ideea (dupa gustul meu) de a relua fotografia autorului la fiecare postare;
  -- “home”-ul trebuie adus in susul paginii, ca l-am gasit greu ca sa ies din text…

  Urari de bine!

 • Dorin Tudoran

  @ vasgar

  Multam pentru observatii.

  Home-ul a fost mutat pe pozitia #1 in Sidebar. Cum termini de citit un articol, apesi pe butonul “Back to Top” (jos, dreapra ecranului). Asta duce pagina sus, si imediat in drepata este Home.

  Cu fotografia nu mai o iau de la capat — ideea designer-ului, ceva legat de varianta de tiparire a textelor, feed-urile RSS etc.

  Cat priveste legiunile de securisti refugiati in teologie si bizantinologie a) Vezi vechiul text “Preoti fara (nici un fel) de Dumnezeu si b) Mihail Neamtu, criticul si istoricul literar analizand poetii simboliti ce au cantat Canalu’ (!?!) ii va prinde si demasca pe toti intr-o clipita!

 • alin fumurescu

  Felicitari pentru noul design! Orice (re)inceput se vrea fecund. Mai asteptam!

 • Dorin Tudoran

  @ Alin Fumurescu

  Multam. N-am prea mari merite in privinta design-ului, in afara impulsului ca trebuia altceva…

  “Docomentele”… Trebuie sa predau cartea in doua saptamani; cu cat citesc si selectez mai multe pagini, cu atat ma loveste o sila de nedescris. Ma tot intreb daca exista pedeapsa mai cumplita ca, dupa ce ai trait ce ai trait, sa mai si citesti (si sa publici) ce era in spatele a ceea ce ai trait…

  O saptamna buna!

 • Domnule Tudoran

  Felicitari pentru noul blog. Chiar daca nu postez citesc periodic despre lucruri foarte interesante legate de viata noastra sciitoriceasca. Din pacate multi dintre locatarii de drept au ales sa “recite” poezii pe o alta scena.

  Sucses

 • Florin Iaru

  Salut, Dorin, pe (la) noua adresă!
  Foarte, foarte distractivă e religiozitatea acestor ipochimeni ajunşi, azi, la fel de intransigenţi ca ieri! Cu o condiţie: să nu se afle, dracului, că au turnat! În rest, se ţin strîns de ortodoxie, de Patriarh şi odăjdii, de-ai zice că-s gata să-şi dea viaţa pentru sfînta cruce.
  Viaţa noastră, fireşte!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru

  Pai, se le spuna Prea-de-Tot-Fericitul Daniel sa-si mai dea si vietile lor, ca pe ale noastre “si” le-au dat pina am uitat si deca mai suntem vii ori morti!

 • Dorin Tudoran

  @ Virgil

  Multumesc pentru urari.

  Fiecare e liber sa recite unde vrea — la orice “strana”, la orice “sursa”, pe orice “blog”.

  Tot ce ma intereseaza este sa nu-mi spuna ca sunt cu.. noi.
  In rest, ii priveste cu cine au fost, sunt si vor fi!

  Sanatate.

 • andrei

  Buna seara.
  Cine ne poate spune cu ce se ocupa ILEANA LUCACIU, respectabil critic de teatru azi, la ziarul SAPTAMANA, pe vremuri??? Fac o ampla documentare despre secretele domniei sale si am nevoie de tot ce stiti…

  O mare “luptatoare anticomunista” de azi, Ileana Lucaciu, de la Romania libera, pe vremea cind era la Saptamina era zeloasa in astfel de operatiuni, iar acum se bazeaza pe pretinsul nostru deficit de memorie.

 • marianacodrut

  Daca insii astia s-ar purta altfel acum, probabil ca multi le-ar acorda circumstante atenuante pentru porcariile pe care le-au facut cindva (cind nu sint criminale): “asa au fost vremurile!”.
  Dar uite ca nu stau cuminti in banca lor nici acum: “manageriaza”, implementează, culturalizeaza, boicoteaza, lumineaza etc. in continuare tara, cultura si… prostimea!
  Pe scurt, maninca ficatii altora.

 • Dorin Tudoran

  @ mariana codrut

  Sunt un fel de “ficatei la tigaie”, meniul preferat al unora si altora.

 • Dorin Tudoran

  @ andrei

  Oops!

  Cum vad ca stiti unde lucreaza Ileana Lucaciu, de ce nu-i transmiteti rugamintea dvs, direct la ziarul “Romania libera”?

  “Saptamana” nu era ziar; era doar un… saptamanal. Daca ar fi fost ziar, multi dintre noi am fi sfarsit prin puscarii ori ne-am fi luat lumea in cap mai abitir decat am facut-o…

  Deci: cautati-o pe Ileana Lucaciu. Stie multe despre “Saptamana” si campaniile “patriotice” duse in paginile acelei reviste mai mult a Securitatii decat a Primariei Bucurestilor…

 • Vasile Gogea

  Totdeauna apare cite cineva care “are n’are treaba” intreaba cine si cu ce se ocupa Ileana Lucaciu. Sau Vadim Tudor. Sau A. Paunescu. Sau…
  In fapt, este vorba despre ce faceau sau erau impiedecati sa faca… cu totul altii decit cei citati inainte.
  Acum, desigur, as putea spune ceva despre “doamna Ileana Lucaciu” (am fost trei ani referent literar la un teatru de stat din Romania), dar parca ar fi mai bine sa tacem despre aceasta trista umbra a vietii teatrale din tarisoara!
  In alta ordine de idei, (pentru Mariana), nimeni nu poate “minca ficatii” cuiva decit daca ii are! La noi cam toti barosanii au niste ficati uriasi! Toti sunt cirotici atunci cind ii ia DNA-ul!Dar, nimeni nu e Prometeu!

 • Dan Zamfirescu este şi autorul cărţii “Fenomenul Caritas şi mîntuirea românilor prin ei înşişi” http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=12842
  Jocul Caritas, pentru cine nu-şi aminteşte, este ăla în care cotizai cu o sumă şi primeai după 3 luni de 8 ori mai mult. Sau nu primeai.

 • Dorin Tudoran

  @ mariusmioc

  Spirit “antreprenorial”! Asta e.

  De la Caritas, unii n-au primit (cei mai mulți), alții -- da, au primt (și încă foarte mult).

  Cât privește obiceiul unora de a se topi cu banii, el — obiceiul, nu “Neagoe”! — pare unul… istoric.

 • Doamne, ce bizantinism! Cîtă frică de pierderea controlului! Ce neaşteptate implicaţii avea moartea unui dictator* dintr-o ţară “frăţească”!** Văzut de la trei decenii distanţă, tabloul e halucinant. În ce ospiciu am trăit!

  ———————
  * De unde se vede că, precum în Bizanţ, succesiunea la tron era prost legiferată. Frica domina toate satrapiile întemeiate de URSS. Din scremutul comunicat dat de yugoslavi, la vreo trei zile după moartea lui Tito, mi-a rămas în memorie menţionarea capacităţii statului de a mobiliza o armată de 7 milioane.
  ** Vorba lui ID Sîrbu: unde rîzi, şi cine crapă.

 • Dorin Tudoran

  @ Marius Delaepicentru

  Pai n-a spus cineva ca am trait in mintea unui nebun?

  Nenorocirea a fost ca nebunia Nebunului Principal era alimentata si incurajata de nebunia & jegoseania unor armate de nebuni, turnatori, voluntari intr-ale delatiunii etc.

 • li

  @Dorin Tudoran
  Nenorocirea este ca nebunia acestui popor se prelungeste peste ani si chiar si pupinii sau adulatorii delaepicentru intepeniti in trecut ( “În ce ospiciu am trăit!” )nu percep ospiciul din prezent , ospiciu cu atat mai halucinant cu cat cica suntem o particica din coana Iuropa , Europa pe care o doare-n pix de anormalitatea noastra .

WP Admin