≡ Menu

Ne-am putea lipsi de aportul lui “Bratosin”?

08.01

Inițial, Ciprian Nica, Vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a declarat că nu a colaborat cu Securitatea.

În octombrie 2009, analizând documentele puse la dispoziție de CNSAS, Secția Contencios a Curții de Apel București a decis că Ciprian Nica a fost informator al Securității. (aici)

Ciprian Nica face apel, dar, în 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție menține verdictul dat de prima instanță – colaborator al Securității.

Deputatul își modifică declarația și recunoaște că a semnat, în ziua de 2 iunie 1976, un angajament cu Securitatea, dar respinge acuzația că este autorul notelor informative care îi sunt atribuite.

Instanța cere o expertiză grafoscopică. Expertiza stabilește paternitatea notelor – Ciprian Nica. Sentința este definitivă. (aici) și aici)

Definitivă pare să rămână și poziția de parlamentar a lui Ciprian Nica, pe care legea pare să-l fi uitat – minciună în declarația privind colaborarea cu Securitatea.

Ciprian Nica are aceeași opinie ca și colegii săi parlamentari în legătură cu inexistența vreunui motiv care să-l facă incompatibil cu poziția de parlamentar și cea de Vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Fostul informator, care a interpretat pentru Securitate rolul “Bratosin”, este creditat cu următoarea declarație plină de bun-simț parlamentar postdecembrist:

“De ce să îmi dau demisia din Comisia Juridică? Cu ce afectează verdictul de colaborator? Că nu mai este poliție politică.”

Cum să afecteze? Dimpotrivă, face bine sănătății morale a țării și regenerează șoriciul parlamentar.

08.02

Chiar nu putea fi desemnat alt parlamentar să prezinte amendamentul la OUG 31/2002 privind interzicerea “organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și al promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”, cărora le este subsumată și Mișcarea Legionară?

Cum s-a votat cu 302 voturi pentru, 3 abțineri și niciun vot împotrivă, am putea – așa, în chip simbolic, cum simbolic au fost condamnate și dictatura comunistă, și crimele comise de Securitate – să eliminăn din cele 302 voturi pentru, votul fostului informator al Poliției Politice comuniste?

Fie 302, fie 301, mesajul votului este la fel de limpede. Dar ar fi mai curat, fără aportul lui “Bratosin”.

Nu-mi spuneți că este inutil, fiindcă în Parlament (și nu doar acolo) sunt mulți alți “bratosini”.

Știu, dar de undeva ar trebui început, nu?

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 

 

 

 • Numai că avem o problemă: CONSTITUŢIA ROMÂNIEI!
  ARTICOLUL 30
  Libertatea de exprimare
  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi
  libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin
  imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public,
  sunt inviolabile.
  (2) Cenzura de orice fel este interzisă.
  (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
  (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
  Ceea ce înseamnă că o OUG îmi desfiinţează mie un drept CONSITUŢIONAL de a face aprecieri pozitive la adresa procărei persoane care îmi trece prin cap.
  Pe de altă parte, tovarăşul Stalin este dovedit PRIN DOCUMENTE ISTORICE drept un duşman al păcii mondiale, cu o contribuţie mai mare decât a lui Hitler la declanşarea conflictului mondial. Dar OUG nu-l priveşte nici pe el, nici comunismul (agresiv anti-naţional) pentru micul amănunt că URSS a ieşit învingătoare şi a dictat ea cine este “duşman al păcii”, cine este “fascist” (în care a fost introdusă inclusiv social-democraţia finlandeză). Iar stimabilii parlamentari se fac preş în faţa noului dictat ideologic impus de diverşi propagandişti neo-kominternişti.

 • Dezideriu Dudas

  E o problema de logica, chiar de morala profunda aici. Atat timp cat intre vechii ” bratosini” si cei noi, din 2008 nu mai exista nici-o diferenta ( pana atunci “povestile” Vestului erau credibile -- sustineti piata, nu implicati statul – ceea ce ei nu au facut atunci sau, mai bine zis, au facut tocmai invers…), la fel intre “strategii aferenti” din spatele lor, orice alb are si-un negru ( bine ca nu-i ala din bancurile cu americanii ca n-am mai avea nici-o sansa …) si invers in astfel de problematici. E drept, am putea porni de la noi. Ma refer la o modalitate de continuare tehnica, si de-aici se poate merge mai departe…, dar toti si-au scos baionetele mici de infanterie ( cam asa sunt conceptele azi fata de cuirasatele lui Marx…) si ameninta cu ele prin aer, iar atunci cand nu sunt vazuti ( cred ei ), se scobesc cu ele-ntre dinti…

  Am trait vremea cand Tom Gallagher scria in RL ca occidentalii vitupereraza securismul ( cel vechi, cel nou e mirific., atat timp cat nu poate fi devoalat…) in Romania, dar ei isi angajeaza la companiile lor doar profesionisti ai vechiului sistem. Atunci, cazul Shell Romania.

  Inca o data. Da, am putea porni de la noi. Americanii insa, nu pot din cauza rusilor, acestia din cauza UE, toti din cauza Chinei, China din cauza Tibetului iar Dalai Lama e guru mondial. Richard Gere poate depune marturie. O “biblie scientologica” gasim noi s-o punem pe vreo capota….

  La Bucuresti insa, “biblia scientologica” vine direct de pe “Columna cu Traian” si cum la “capitolul Traian” stam bine si-acum ( prea…), “coordonatele istorice” aferente au devenit isterice….A incercat ceva tatal lui Decebal Traian Remes cu prenumele fiului, dar acestuia prea i-au placut carnatii si desi avea o fabricuta de profil, nu se dadea in laturi nici la carnati oferiti ( acoperit –descoperiti apoi …) in cafenele….Carnatu’ acoperit a daramat Columna descoperita …PNL-ul a pierdut o sansa colosala. Nu se putea intelege mai bine mai bine ” prin noi insine”, “porti deschise”….

  Si ultima data, da, am putea porni de la noi. Propun, de la comunitatile locale. Macar stim ca “X” e diferit de “Pix”, cu tot “Tix-ul” national sau global…….Am incercat ceva cu absolventii de licee si facultati dar abia ca am “imbarbatat” fabricile de “Tix-uri”, ca devenisera tare sfioase si feciorelnice de-atata belfereala…. Voi continua in privat, pentru ca risc sa transform “publicul” in “privata”…

 • Alex Anca
 • generalulfranco

  D-le Tudoran am niste intrebari. De ce va ocupati d-vs de
  probleme mici in vreme ce prietenul d-vs Vladimir Tisminesky si-a luat
  scutierul Marius Stan si a plecat in Spania sa scrie o carte despre ma-sa si
  matusi-sa care au fost mari eroine cominterniste in razboiul civil spaniol? Pe
  banii cui se duce Tisminesky in Spania? Cum vine chestia asta sa condamni
  comunismul in Romania (mi-a crapat obrazul cind am vazut ca ati fost in comisia
  lui Tisminesky) insa faci o carte despre eroinele comuniste Hermina Tisminesky
  si Cristina Luca adica Cristina Boico sotia generalului de Securitate Boico
  venit si el in Romania tot de la Moscova? Tocmai el sa scrie despre patimile “pamintului spaniol” si ranile razboiului civil din Spania cind familia lui a fost trimisa acolo de Moscova sa omoare? Adica in loc sa se lupte spaniolii intre ei s-au luptat fascistii germani trimisi de Berlin si comunistii internationali trimisi
  de Moscova si dupa ce condamna comunismul in Romania Vladimir Tisminesky pleaca cu invitati dupa el (pe banii cui?) sa scuipe pe mormintul lui Franco si sa
  ridice statuie lui Stalin in Catalonia? De ce nu scrie el o carte despre cum a
  devenit odioasa de Ana Pauker subalterna lui tac-su Leonte Tisminisky la Editura
  Politica dupa ce Stalin s-a saturat de “tovarasa Ana” si l-a pus pe Dej sa o
  beleasca? La fel si Valter Roman si nevasta-sa tot in Spania trimisi de Moscova
  si pe urma Petre Roman face “revolutie anticomunista” in Romania? Ma asteptam
  la alte texte din partea d-vs in aceasta perioada. Ca sa nu ziceti ca mint uite aici corespondenta lui Tisminisky din Spania http://www.contributors.ro/global-europa/memoria-razboiului-civil-patimile-pamantului-spaniol/?cfcc

 • Nu inteleg de ce nu adresati intrebarile dumneavoastra direct dlui Tismaneanu. Cateva lamuriri:

  -- nu am avut si nu am un prieten care se numeste Tisminesky. Am avut un prieten al carui nume a fost intotdeauna Tismaneanu si care nu este raspunzator de ce parintii sai si-au schimbat numele; oricum, schimbarea numelui fiind un drept nu o infractiune;

  -- nu stiu de ce v-a crapat obrazul, dar in niciun caz nu putea sa se produca un asemenea dezastru din cauza mea -- nu am facut parte din Comisia Prezidentiala condusa de dl Tismaneanu. Am fost invitat sa fac parte, am multumit si am explicat — mai intai dlui Tismaneanu, apoi public — de ce nu pot accepta onoranta invitatie;

  -- nu stiu la ce texte va asteptati de la mine “in aceasta perioada”, dar eu scriu despre ce gasesc de cuviinta;

  -- in razboiul civil spaniol nu au luptat doar agenti ai Berlinului si agenti ai Moscovei; au luptat, mai ales, spanioli cu optiuni politice diferite. Ca Berlinul si Moscova au incercat sa foloseasca aceasta tragedie pentru a-si impune “punctul de vedere” este o realitate, dar nu singura. Cei care au platit costurile au fost spaniolii.

  -- cand mai treceti pe aici, dle “franco”, incercati sa fiti ceva mai civilizat si sa faceti afirmatii intemeiate, altfel veti gasi “usa” inchisa.

 • Nu inteleg de ce incepeti cu “Numai ca”. Textul meu nu se ocupa de “constitutionalitatea” amendamentului votat, ci de altceva. Inteleg frustrarea dumneavoastra legata de faptul ca, desi condamnat, in Romania comunismul poate fi laudat iar figuri sinistre precum Stalin (si ceausescu etc.) pot fi admirate, dar asta nu-l transforma pe Hitler intr-un ingeras si “un prieten al pacii mondiale”.

 • Staţi un pic să mă lămuresc. Adică încălcarea unui drept contituţional INALIENABIL ar fi un lucru “minor”? Şi să înţeleg că dacă acel turnător ar fi lipsit din Parlament (ba chiar ca acesta să fi fost constituit din cei mai nevinovaţi şi puri cetăţeni ai României), în acel caz legea în discuţie ar căpăta valenţe pozitive? Dar cu Constituţia cum rămâne? Vă reamintesc -- dacă tot aţi pomenit de idiotul de Hitler, că în SUA, care a avut o contribuţie uriaşă în al doilea Război Mondial, pot exista fără probleme şi neîmpiedicate de nimeni mişcări politice de la extrema dreaptă (nazişti, KKK) până la cele de extrema stângă -- cu publicaţii,lor, în care preamăresc pe oricine, Stalin şi Hitler inclusiv). Şi asta pentru că există o Constituţie a SUA care garantează acele drepturi la liberă exprimare şi liberă asociere.

 • the

  Apreciez rabdarea dumneavoastra vizavi de feluriti donkey…

 • Am spus undeva ca a incalca un drept constitutional e un lucru minor?!?

 • InimaRea

  Chiar așa, don Dorine, de ce nu vă ocupați dv de ce-l doare pe fiecare, nu sînteți medicul de familie de pe Certocrația? În loc să veniți cu chestii d-astea minore -- cum ar fi sperjurul (că toți parlamentarii și demnitarii depun jurămîntul de credință față de țară, constituție etîcî) -- nu mai bine v-ați ocupa de Abisinia, de Negusul și de cum i-a scos Hitler din impas pe belicoșii ‘talieni ai lui Il Duce? Care nici Albania n-au putut-o ține singuri?
  Ori, măcar din cînd în cînd, să-ntindeți o canapea din aia, pe care să se-mpace fiecare cu durerile sale postplacentare, că-i multă lume necăjită, zău așa!

 • In curand intind canapeaua, dar pentru mine. Am aflat, din surse sigure, ca odihna ar cauza mai putin sanatatii decat “monitorizarea” realitatii; realitatea pe care, oricum, nu o poti schimba.

 • Dezideriu Dudas

  Am citit in seara asta un pasaj impresionant pentru mine. Napoleon il trimite pe un general al sau la Kutuzov, seful armatei tarului in timpul sederii sale la Moscova, ajuns acolo dupa victorii obtinute cu pierderi uriase. Incerca sa obtina si pacea si capitularea rusilor. Kutuzov incerca sa poarte un dialog monden cu generalul francez, dorind sa lege dialogul de o vizita a sa la Paris. Dupa minute bune, generalul francez, exasperat, ii spune ca Napoleon doreste pacea, in anumite conditii…. Kutuzov, are o replica istorica : Cum ??? Noi abia am inceput razboiul…..

  Razboiul impotriva fascismului pare sa se fi terminat prea repede pentru socialisti si cel impotriva comunismului prea repede pentru “populari”….

  Trebuie sa mai scriu ca am citit ideile din primul pasaj in cartea “Napoleon / Kutuzov”, scrisa in China…., in romaneste !!! Kutuzov o fi fost confucianist ?

  Ca filozof amator ( “Si Ilie face filozofie”, cum odata facea sport…) mentionez si viziunea din comentariul meu pe materialul d-lui Vasile Gogea, “ Cristina Manole despre ANAMTEME si alte teme in Observator Cultural” ( Mircea Eliade “m-a omorat”….). Daca evaluam ca Individualul in Fascism a incercat sa cotropeasca Globalul ( Generalul in termenii ontologiei nicasiene ), iar in Comunism a cam fost “in banca lui” ( cum ar fi, un fel de “pe banii lui”, acum…), rezulta diferenta de perceptie istorica a celor doua totalitarisme. Individualul nu a cotropit Generalul in comunism dar, fiind tot un totalitarism, a recuperat prin Determinatii….

  A invoca o regula restrictiva limitata ( Constitutia, legea…) in fata a doua fluvii de de-limitari totalitare, nu e o intreprindere care sa poata avea succes. E drept insa, dvs. evocati tocmai partea de de-limitare a Constitutiei….Imi puteti scrie totusi care ar fi cel de-al treilea fluviu ( sau or fi mai multe…, dar nu din acelea formate din 3 picaturi de apa, ca noua posibilitate de a forma partide de 3 membri dar cu debit necesar de jdemii…), care s-ar mai putea inscrie cu suces la competitie ? E drept, putem sa facem si arta pentru arta….Am putea scrie ceva si de al’de
  ALDE, dar vom face cu alta ocazie o analiza a structurii Parlamentului European pe axa I-D-G, Individual ( “popularii ) – Determinatii ( alte variante, alte “competente partajate”…) – General ( “socialistii”). Plecand de la aceasta viziune putem intelege mai fidel si globalismul….

 • Dana (Mara)

  Complementar si interesant “Mandela pe trotineta”(I) in O.C. Hopa mitica si MRU proaspat propus la SIE, deci tot acolo sintem cu sau fara Basescu. In Adevarul sfatosul Talpes da lectii de geopolitica parca ar fi Brucan reincarnat, SRI se revendica copios de la generalii fostei Securitati (I.V) care sint albiti ca buni patrioti, deci nu ma mira ca marunti turnatori sa nu se jeneze ci sa spuna cu tupeu ca de fapt isi serveau patria. Daca pina si in “tabletele” de istorie recenta ale dnului Cioroianu de 5 min de istorie Ceusescu este reconsiderat, se insista pe “realizarile socialismului” si nu pe politicile scelerate care au dus la disperare o tara intreaga. Eu ma tot intreb cum a fost posibil ca in Romania sa fie forma cea mai jenanta de servilism ceausist care cred ca nu are egal in lume? Asa cum a fost posibil atunci din frica si oportunism, este si astazi posibil. Si daca marim scala de ce sa ne limitam numai la romani care au suferit sub comunismul impus de la Moscova? De ce sa nu punem lupa pe oportunista Europa si statele potente economic ca Germania, Austria, Franta etc. care cocheteaza cu Rusia si au facut tot posibilul ca sa nu poata fi incriminat comunismul exact in termenii fermi si cu consecintele similare condamnarii fascismului. Si asta din ratiuni economice pentru a nu ii supara pe rusi si chinezi.Pentru ca in mod logic Rusia ar fi trebuit sa plateasca despagubiri imense statelor din estul Europei unde a impus comunismul si au suferit milioane de oameni. Si atunci de la romani la ce ne putem astepta, daca semnalul este dat de la UE foarte clar? Reconciliere cu calaul si atitudine crestineasca de iertare sau pentru liberi cugetatori impacarea cu gindul -- comunismul a fost o etapa istorica necesara in evolutia omenirii. Nu se spune ca fara comunism nu ne-am fi electrificat si alfabetizat? Daca tot vad comentariul lui@inimarea:disqus mai jos pot da si exemplul dinsului ca fara comunism “altfel’ ar fi fost si “tropaitul” chinezilor, deocamdata este “controlat” in pas de defilare. Disidentii sint pusi la colt si pe coji de nuca pentru pozitii mai ferme, neutralizati, discreditati, iar bomboana de pe coliva amneziei caldute si oportuniste este ca pentru a sictiri niste sensibilitati voci relevante din elita intelectuala (de ex. recent V.T.) isi permit “detasarea” de a separa idealistii de stalinisti, de a sugera ca de fapt comunismul era bun dar a fost aplicat prost de aripa uzurpatoare si feroce, de Stalin si nu de idealisti. De parca “idealista” A.P. venita pe tancurile sovietice nu ar fi stiut exact ce se petrecea in inchisorile comuniste cu floarea intelectualitatii romanesti si cu oamenii cei mai demni si valorosi ai tarii pe care i-a strivit cu buna stiinta. Gesturile acestea de sfidare a inteligentei romanilor eu cred ca sint facute anume, nu sint intimplatoare.

 • Nobel

  Astept cu interes un text depre plagiatul lui Cartarescu.

 • Care plagiat?

 • Între urmașii unora dintre cei care au ajutat la impunerea comunismului in Romania exista, de mult, o competiție: părinții/bunicii mei au fost idealiști, ai tai au fost niste mancurtzi/mancurtizatzi fiorosi. Finalul? Toți au fost niște idealiști; victimele impunerii comunismului — niște lași. Exista însă si urmași cu mult bun-simt, care nu se amesteca in asemenea concursuri de snoave ci își văd de viețile lor profesionale si sociale cu demnitate. Nu sunt “vizibili” tocmai pentru ca trăiesc decent si nu fac tărăboi ideologic de taraba.

 • InimaRea

  Doamnă, ține de nonfactual invocarea nenorocirii instaurării comunismului cu tancurile sovietice. E cum te-ai întreba ce-ar fi fost Europa fără Evul Mediu. Ei, ce-ar fi fost -- vorba lui Marin Preda.
  Într-o anumită logică, în partea noastră de lume nu era de ales între Hitler și Stalin. România Mare intrase în varianta lose-lose a Jocului. Dac-am fi fataliști, am zice că atît i-a fost României libertatea -- din 1859, în 1941. Cît a avut de ales, țara asta a ales calea dreaptă trasată de părinții fondatori de la 1848: constituirea statului național, obținerea independenței, dezvoltarea democratică.
  Ca să nu mai pierdem vremea cu lamentări despre lașitatea românului, să ne uităm la granița de vest a Lagărului socialist: țări cu istorie la zi -- nu la ”fefe” ca a noastră -- au cunoscut aceleași căderi moral-intelectuale: Germania (de Est) Cehoslovacia, Polonia, Ungaria ”au construit socialismul” sub cizma rusească. Și lumea se-nvățase cu modul acela de viață, cum și noi ne-nvățaserăm, ”păcat” c-a-nnebunit Ceaușescu și-a vrut el să facă din rahat slav, bici asiatic. (Poate că nu degeaba se trăgea din ceauși.) Așa ajunseră românii să urască socialismul neobolșevic, de-ale cărui nenorociri de final nu-și mai amintesc azi, doar de ”mărețele-mpliniri” își. Datorită diversiunii care nu se mai termină, ajunseră-n așa hal de prosteală -- să toace la nesfîrșit povestea cu tancurile sovietice, cu evreii sovietici, cu urmașii lor și-ai altor cominterniști. Ce-are a face -- ar spune bătrînii pașoptiști. Una-i una, alta-i alta. Dacă sîntem nemulțumiți pe prezent, dăm vina pe trecut și ne-am scos? Păguboasă strategie, cum bine se vede!
  Fiindcă urmăriți atent ce se-ntîmplă-n Țară, vedeți că s-a găsit explicația eșecului nostru național: Securitatea a pus mîna pe toate, ea conduce -- și pe față, și din umbră; a ocupat gările, a ascuns izvoarele, a tocat pădurile, avuția națională -- en gros și en detail. Trebuia stîrpită ”atunci”.
  Ei, asta numesc eu dilemă: Dacă erau stîrpiți toți securiștii, ”atunci”, ar fi arătat altfel țărișoara noastră, acum? Ori nu mai rămînea piatră pe piatră, tot scotocind în arhive și dîndu-i în vileag pe toți care dăduseră cu subsemnatul la Secu?
  Pînă una-alta, Istoria-și vede de mersul la gebea -- ca Pisicuța lui Hogaș -- aducînd cam la zi situația turnătorilor: văz că intră pe țeavă cei recrutați în ultimul deceniu de comunism. Păi, e bine -- mai avem la un colț și-nchidem și povestea asta. Abia apoi avem a vedea pe unde mai scoatem cămașa, fără alibiul securismului, activismului, nomenklaturismului, ”al grelei moșteniri” -- în genere. Că ne vom moșteni doar noi între noi. Ei, cum a’ si?

 • Dana (Mara)

  Uneori satira are efect mai mare decit analize “incrincenate”. Cred ca totusi numai prin acest instrument subtil mai poate fi activat simtul umorului si al ridicolului care trebuie sa existe la oameni inteligenti cum este dnul V.T. (care poate fi atrofiat in anumite circumstante de izolare si inchistare intelectuala). Imi imaginez o emisiune simpatica si reusita de satira cu acele papusi pe modelul francezilor, unde de exemplu dupa temele copioase de politica interna care sint de ironizat din belsug sa apara la sectiunea “Cultural” corespondenta de la Madrid a dnului Tismaneanu secondat de asistentul invatacel Marius Stan (pe post de paratrasnet  sau antena tip Deveselu) aflati in excursia pelerinaj in eroica Spanie, imbracati in tricouri cu imagini cu Nicole Kidman din filmul Hamingway and Gellhorn si cipica de soare cu steluta rosie. Dialogurile ar putea fi delicioase daca am apela la Caragiale, dar se pare ca genul acesta nu prea au afinitati cu autori gen Caragiale.
  O zi buna si sa ne bucuram fiecare de vacantele noastre.

 • Gheorghe Campeanu

  “Bratosin”: o situatie care in mod …normal (???) nu s-ar putea descrie decat ca fiind sideranta. In cazul Parlamentului din RO insa, termenul mai potrivit ar fi … uber-sideranta. Dar vorbim totusi de “Absurdistan” (citez, evident), unde tupeul cinic este pe steroizi.

  Printr-o (stranie coincidenta), “Bratosin” era si numele de cod al unuia dintre membrii in ilegalitate ai PCdR/PCR. Am dat cu ochii de el (numele) in niste documente olografe ale lui Zevedei Barbu, care se refereau la perioada in care o fost si el inchis in anii 40’s in lagarul de la Tg. Jiu (si poate pentineciarul Caransebes). Inca nu am reusit sa deduc cine era personajul. Insa, din cele citite ar rezukta ca acel “Bratosin” avusese un rol important intr-un episod de denuntare si condamnare a unor detinuti politici “intelectualisti”.

  Taraboi rimeaza cu … usturoi, dar si cu…. hoi polloi. Mai interesanta mi se pare intrebarea gramaticala (pe care am mai incercat sa mi-o ‘iluminez’ prin osmoza de la intelepciunea altora, cindva pe blogul domnului Gogea): um se articuleaza bun-simt, bun-simtul sau bunul-simt? Si, in continuare, este substantiv (compus) sau alt animal? Si daca da (sau nu) are plural? Dunque, cum se aplica la ipostaza lipsei de apetit pt. taraboi: are bun-simtul sa nu faca taraboi, sau are bunul-simt sa nu consume usturoi cu alde hoi polloi?

 • Mensch

  Bine-bine, nimic de zis împotriva unei emisiuni (sau unei rubrici) satirice. Dar să nu ne închipuim că cei care scriu aici ar pute fi scutiţi de scărmăneală.

 • Mensch

  “ar pute” : nu am greşit acordul, am “uitat” doar un a.

 • Securitatea (prin ea inteleg nu doar Securitatea, ci si toata plasa de relatii din jurul ei — structuri de partid, “externisti”, baietii de la Stefania Gheorghiu si CEPECA, agentiile navale ale Romaniei si tot ce tinea structura lor, Comertul Exterior si to ce tinea de el, popimea turnatoare etc.) a cam pus mana pe multe. Ca nu doar asta explica situatia de azi a Romaniei este adevarat. Dar nici nu o poti explica (intelege) daca elimin exact in ce s-a transformat Securitatea (cu toate cele pe care le-am mentionat, ba si altele).

 • InimaRea

  Korrect! Eu zic că toată ”plasa” asta e doar una din explicații. După mine, nu cea mai tristă, care-ar fi aceea că toți -- ori aproape toți dar ce mai contează? -- s-au prins în vîrtejul ”privatizării”. Înainte de asta -- și-asta am trăit pe viu -- s-au lăsat prostiți de canalii care li s-au urcat în cap, ca lideri sindicali, politici; nemaivorbind de ce-au votat pe plan local, de cele mai multe ori știind că votau niște nenorociți puși pe jaf.
  Chiar pînă-n 2000 -- cam prin 93-95, li se părea firesc să fie unii care să taie și spînzure-n orașele și comunele lor: să stabilească ei cine poate face afaceri și ce nu; cine să fie împropietărit și cu cît. Și-n loc să le dea la mir ori să-i dea dracu jos de-acolo, s-au băgat pe sub pielea lor, i-au lingușit ”să capete” și ei ceva. Își dădeau frații-n cap pentru o palmă de pămînt dar nu-i dădeau primarului care le dăduse nici jumătate din cît li se cuvenea.
  Oamenii pămîntului ăstuia și-au bătut joc de soarta lor -- de libertatea care-a venit peste ei pe neașteptate, și pe care-au înțeles-o ca pe marfa pe cartelă, de se băteau ca chiorii s-apuce cît mai mult, pînă se termină. Iar asta a venit din lipsa demnității personale, ceea ce e cu-adevărat odioasa moștenire a bolșevismului.
  Din cauza asta, ”clasa de mijloc” e acum una de nesimțiți: parveniți, îmbogățiți peste noapte, oameni fără nici un Dumnezeu. Cum să producă asta intelectualii care să lupte pentru o țară civilizată aici?
  Bomboana pe clivă: ”elitele” și-au tras partea cu-aceeași ”curată lăcomie” -- vorba lui Marin Preda.

 • Dezideriu Dudas

  Oricine nu respecta “regula” era exclus. “Regula” insa a fost sustinuta doar de cativa. Ceilalti au crezut ca era chiar realitatea….

  Da, resursele asa au fost capturate. Intr-un email privat ii multumeam d-lui Vasile Gogea ca m-a ajutat sa gasesc “traducerea” ETERIALITATII lui A.Toynbee, ca ” ruperea status-quo-ului”.

  ETERIALITATEA ar avea un efect asemanator revolutiei, schimbarea. Doar ca ea s-ar baza pe conservatorism, pentru a re-echilibra societatile post comuniste, suprasaturate de “schimbari revolutionare”… O viziune contradictorie care ma duce cu gandul la cel mai contradictoriu concept, DEMOCRATIA. Daca democratia este conducerea de catre popor, poate ca eterialitatea va fi munca depusa de elite… Scriu va fi, deoarece A.Toynbee, autodeclarat anti-marxist, nu a insistat asupra termenului de eterialitate, proiectandu-i doar forta uriasa de schimbare si cateva elemente pe care le voi evoca la sfarsit, in EXTENSIE….

  Forta ETERIALITATII insa, nu are de-a face cu vinovatii colective la elite si la clasa de mijloc. Adica, buna, ar fi tot “clasa de jos” ?

  Cine a construit acest mecansim al alinearii fata de realitate ? Nimeni. Era construit.

  Cine a creat contextul si siajul care a accelerat cresterea dezechilibrelor ? “Povestile nemuritoare”, de pana in anul 2008, ale Vestului, piata libera, neimplicarea statului….

  Bre’, n-ai inteles ? Conteaza fapta, nu faptasul !

  Degeaba i-au trecut pe faptasi pe linia de tragere. Daca in loc de arme, faptasii primesc “chitare” ?

  MAI DATI-MI O CHITARA

  PS O sa ma combateti cu totii…, ca cine dracu’ a auzit ca
  utopie mai mare, e de necrezut….O sa va raspund linistit : Hai, bre’, parca pe “ei” ii crede cineva ?

  EXTENSIE DEDICATA “ETERIALITATII “

  Si totusi, « situatiile limita » pot asigura evadarea din capcanele istoriei, daca e sa re-evaluam conceptul de ETERIALITATE al lui Arnold Toynbee, o parghie de de balansare a conceptiei lui Marx de preminenta a economicului in societate…Conform lui A.Toynbee, ETERIALITATEA presupune :
  – autodeterminare
  – adevaratul progres, depasirea piedicilor materiale
  – degajarea energiilor unei societati care va putea sa dea RIPOSTA unei PROVOCARI
  -o importanta mai mare decat valurile tehnologice ( agricultura, industria, IT-ul ! ) ; n.m.- presupune o revenire de la intaietatea Normelor tehnice la intaietatea celor sociale ?
  – un transfer al campului de activitate de la macro – la micro…
  De fapt, toate acestea vizeaza in fapt o solidarizare sociala initiala, ceea ce nu s-a reusit defel prin actiunile de pana acum ale « societatii civile » post-decembriste. Am putea spune, din contra…
  As aduce in discutie si ideea lui Mihai Botez ca societatea civila este sediul social al nemultumirii.
  Poate ca nemultumirea sociala produsa de continuarea bataii de joc asupra Romaniei (inca nu stim de unde vine determinant, de la «fanarioti » sau de la « boierii nostrii » ?… ), ne va ajuta sa ne solidarizam

  I.D. Sarbu : « Noaptea de Craciun »
  « Sunt atat de singur, atat de departe de oameni si izolat de lume, incat, nu ar fi deloc exclus, ca tot ce visez sa fie atat de fals incat sa fie adevarul-adevarat. »

 • neamtu tiganu

  e pe undeva omenesc, nu neaparat romanesc sa-ncerci sa-ti scuzi nereusitele prin “interventia fortelor straine, mostenirea grea, sau am fost bolnav cind eram mic.
  Dar nu de asta-i vorba in propozitie, ci de o anumita moralitate. E drept ca nu-ntotdeauna moralitatea duce si la reusita, nu e obligatoriu ca o societate morala sa fie si de succes, da orsicit!
  In acest sens ar fi frumos ca unii, care au facut mai mici sau mai mari magarii, sa se simta si sa faca un pas in spate, macar din functiile publice.
  E adevarat ca printre acestia au fost chiar oameni de valoare profesionala, sa nu ne lasam prada mitului ca turnatorii sau propagandistii de partid ar fi fost doar cei fara valoare profesionala. Ca daca ar fi sa luam un doctor, apropos unde e menschu nostru(?), unu care salveaza vieti, ar fi o timpenie sa nu poata profesa pt. ca a fost securist, comunist etc. Chiar si un inginer care inventeaza motorul cu apa, am auzit ca cele mai multe motoare cu apa au fost inventate-n Romania, ar trebui sa poata sa-si exercite in continuare meseria.
  Dar macar in politica nu ar trebui sa se bage, desi mi se pare extrem de trist ca acestia nu numai ca se baga, dar chiar au succes, desi in multe cazuri electoratul stie cu cine are de a face!

 • InimaRea

  Eterialitatea ta -- poate ca si a lui Toynbee -- e curat catharsis, bre!
  S-a găsit, pe la noi, o mandibula femeiască de-acum patruj’de mii de ani. Mitocondrial, conține 6-10% ADN de neanthertalian. Ca sa vezi de unde ni se trage Eterialitatea.

 • InimaRea

  Neamtule, competenta profesională nu-i de-ncredere fara componenta etica. In fond, competenta e abilitate personală, asa ca-i important ce principii o pun la treaba. Doctorii tai pot face minuni dar, daca le fac numai pe bani, sint șperțari. Injinerii tai pot face minuni tehnice dar, daca telul lor e o cariera de succes (inevitabil, exprimat in valuta forte) minunile lor ajung marfa de contrabanda.
  Vezi Eterialitatea lui Dezideriu, in acest sens.

 • Mensch

  @inimarea:disqus Înţeleg că americanii ar fi trebuit să renunţe la contribuţia lui Wernher von Braun la programul lor spaţial. Ca să nu mai vorbim de Robert Koch, care a folosit oameni (e adevărat, doar negri…) din coloniile germane în loc de cobai pentru experienţe medicale.

 • InimaRea

  Pretine, înțelegi mai mult decit spun eu, si intram in alta dimensiune -- unde Von Braun a fost bun la americani si rău la nemți, pentru aceeasi competenta. N-am avut pretentia unei generalizări etice dar pledez “vinovat” la acuzația de incitare la.

 • Mensch

  Mulţumesc pentru oferta de “pretinie”, pe care o apreciez pe măsură. Veţi avea însă, sper, înţelegere pentru faptul că nu pot să o accept fără să reflectez o vreme: experienţa mea de viaţă (destul de îndelungată până acum, şi mai sper încă!) m-a învăţat că trebuie să fiu foarte atent la alegerea prietenilor.
  Cât priveşte generalizarea de care vorbiţi, o consider totuşi dată (sau implicită), şi nu doar “incitare la”. Şi dacă eu vă voi fi înţeles greşit, poate mai sunt şi alţii ca mine.
  PS (Off topic)
  Interesantă construcţie: “vă voi fi înţeles”, n-am mai scris aşa ceva niciodată, dar mi se pare totuşi corect… am zis hai să risc.

 • Doru

  vorbesti mult cand e ziua lunga. tupeu mult ptr un spion imputit. Ai uitat cu greva aia foamei de fetiscana cum ai ajuns in Germania si ai semnat nenorocitule? crezi ca RO nu a stiut ce jigosieceati? un imbecil care face pe nepeihanitul. Iulian Vlad nu te mentiona pre ca erai un NIEMAND/ NIMENI

 • von Braun nu a candidat si nu a fost ales membru in Congres

 • “va voi fi inteles” este corect.

 • Mensch

  Nici n-am afirmat asta, a fost însă directorul unui birou de planificare al NASA şi sufletul programului spaţial, deci cu greu se poate considera că realizările sale ar fi ajuns, aşa cum spune InimăRea, doar “marfă de contrabandă”. Spun aceasta luând drept sigur faptul că etica l-a preocupat cam la fel de mult ca şi pe Richard Nixon.
  Singurul aspect pe care l-am criticat a fost, de fapt, generalizarea. Etica a jucat, cred eu, un rol mai puţin important în istoria omenirii, decât ne place nouă să credem. Fără ea ar fi fost însă şi mai rău.
  Pe de altă parte, nu mi-aş fi dorit să-l ştiu pe Wernher von Braun nici membru al Congresului american, nici prieten de-al meu. Dar asta-i altă căciulă.

 • Mensch

  Mulţumesc pentru confirmare.

 • Dezideriu Dudas

  Bre’, iar ai dreptate. Nu mi-o pot compara cu aia a voastra.

  O sa ai insa o surpriza cand vei citi ca “am adus-o pe piata” la un eveniment organizat de Iosif Constantin Dragan. Fraier eu, ca daca o aduceam la stat de-atunci ( cum incerc acuma ), nu mai erati in decalaj de perceptie….Bre’, schimbati bre’ mai repede procedurilii….Zapacim si agenturilii…. si e pacat, ca erau singurele lucide….atat timp cat tot capitalul strain e “fata mare” iar “ai nostri” le vand bilete pe centura, “sub acoperire”….”Acoperirea” aia de pe centura…, de li se vad toate alea….

  Tot la acel eveniment “l-am adus pe piata” si pe Noica. Cred ca ai tai colegi au murit atunci…, de ras…pentru ca stiau ca n-am cum scapa daca “am gresit” asa….Le transmit acum ca ei s-au inselat si nu eu. Nu i-am dat degeaba “Cartea alba a securitatii” lui Vasile Paraschiv ( iti reamintesc de incidenta Claudiu Iordache-Noica- Cartea alba a Securitatii si, ultimul pe lista, eu…)…Bre’, dar nu s-au inselat doar la mine ( indirect la mine ), ci direct la Noica. N-au inteles asta nici curatorii sensibilei mosteniri nicasiene…Nici n-au urmarit de fapt asta. Era excedentar “apelului la lichele”. Bre’, cand i-a tras un cap in gura nea’Gabriel lui Tatulici atunci iar acesta a adus peste 15 ani la Nucsoara tot Humanitas-ul ( lor de ‘telectuali…), m-am simtit si eu catharsian, cum va place voua…

  PS N-ai bre’ vreun coleg mai nebun cu capu’ care a citit “Studiul istoriei”, cartea lui A.Toynbee ( care reuneste, sintetizate, peste 18 volume ale autorului in cca. 1.000 de pagini )? Sa nu-mi spui ca-i stii doar pe aia care au citit cele 18 volume ca iti raspund ca inca avem in arhiva BNR studii ale Manoilescu netraduse din franceza si germana. Daca era Persil, il traduceam si-n japoneza, ca-n chineza nu puteam ca se opunea Falung Gong….
  Nu (mai) puteti suna un prieten ? Daca da eterialitatea peste voi ? Sa nu se supere….

 • Dezideriu Dudas

  Nea’ Dorule imi place de mata’ ca pare ca te-ai prins din prima. Transmite-i te rog salutarile mele lui nea’Iulian. Abia astept sa-l intalnesc ( Bre’, sa nu intelegeti gresit, sa nu ma trimiteti pe mine primul la locul ‘cela de intalnire, comun tuturor…., ca sigur vom fi amandoi la “aia bunii” …). Nea’ Filip ( Teodorescu ) vad ca nu mai vrea sa dea nici-un semn. E drept, la prima ( si ultima ) noastra discutie nu putea sta stana de piatra…, atat timp cat in sala a fost “masina de cusut” impotriva “activistilor”…El vorbea in numele lu’ “Singer” si sala vuia de “clinchete” ….

  Cetatean vigilent, veghetor, patriot.

  PS La singura mea intalnire cu Dorin Tudoran -- de cca. 5 min ( cam tot atat cat cea cu d-nul Filip Teodorescu ), n-am simtit ca “miroase”…. Bre’, promit ca data viitoare voi fi mai vigilent, mai veghetor ( aici cred ca deja observati cu totii ca nu-l iert o clipa…), mai patriot. Daca-l prind, ti-l predau. Unde ?

 • Dezideriu Dudas

  Am citit mai tarziu aici. Daca-mi scriu CV-ul adorm preacinstita adunare. De aceea te provoc la duel. Te astept de 23 august la Neptun ( anul asta mai greu, dar mai stii, daca-m dat drumu la eterialitate… si voi la catharsis…), cu “baioneta mica de infanterie”. Martori : 1 inginer si 1 poet. Publicul : Toate profesiile. Cine “se baga” ( martori, public…).

  PS Dom’ Peter Manu va fi “observator global”. E singurul care si-a dat seama ca n-avem cum sa nu ne-ntalnim de 23 august ….

 • InimaRea

  Bine era să fi sesizat ironia din ”pretine”

 • Mensch

  Ironie sau nu, un lucru am sesizat totuşi: această formă de adresare putea fi orice altceva, numai ofertă de prietenie nu. Răspunsul meu a fost scris PE MĂSURĂ, cu ironia cuvenită. Sper că acum ne înţelegem.

 • Mensch

  Sigur că da, gest bărbătesc ar fi fost dacă făcea grevul foamei.

 • InimaRea

  Sa ne fi fost inteles de la-nceput, am fi fost lipsiți de tema comunicării -- si-ar fi fost păcat! Singura neînțelegerea e productiva -- mai ales ca-ntrebare retorica dar arțăgoasa. De si mai mare efect, intre persoane (unii?) necunoscându-se-nde ele.

 • Mensch

  Întrebările retorice dar arţăgoase mi-au plăcut dintotdeauna. Consider însă că orice răspuns (arţăgos sau nu) la o astfel de întrebare este fie o impoliteţe, fie o tâmpenie…
  Eu vă cunosc, adică, mai bine zis, ştiu cine sunteţi. Dovada:
  “”Adică, stiați comptarioți, ”un” despărțit de substantivul cărui-ai este articol nehotărît devine numeral ordinal: un cetățean, doi cetățeni.””
  Întrebare retoric-arţăgoasă: nu consideraţi că cineva, care caută noduri gramaticale în papura limbajului, ar trebui să fie mai atent cum scrie?
  În ceea ce mă priveşte, eu îmi ascund lipsa de celebritate în spatele unui pseudonim. Război asimetric.

 • Da, etica a jucat mereu un rol “mai putin important in istoria omenirii”. Este, probabil, unul dintre motivele pentru cAre omenirea rata cum arata.

 • Activitatea romaneasca a maramureshanului Tom Gallagher cunoaste mai multe ipostaze. Niciuna dintre ele scutita de o anumita invazie a trancanelii…

 • TITUS B

  Aş interveni cu exemplul americanilor care spulberă orice acuză
  antidemocratică.

  Campionii democraţiei mondiale, USA, la sfârşitul războiului, l-au salvat
  de la judecarea criminalilor de război de la Tribunalul din Nürnberg pe cunoscutul general nazist
  Reinhard Ghelen, şeful spionajului lui Hitler.

  De ce ? Pentru ca să-i înveţe, cum
  să-şi creeze un serviciu de spionaj la fel ca cel al Reichului! Şi le-au fost
  consilier 10 ani, l-au protejat şi plătit!

  Americanii au folosit o oportunitate, expertiza lui Ghelen, în folos
  propriu.

  După anumită logică, americanii trebuie condamnaţi, izolaţi, blamaţi, ca au
  folosit un criminal de război!

  Nu un amărât de colaborator, mai ales că are expertiză !

 • Mensch

  Reinhard Gehlen (numit de dvs. incorect Ghelen) nu a fost nicidecum “şeful spionajului lui Hitler”, această poziţie i-a revenit lui Wilhelm Canaris. Reinhard Gehlen a fost şeful organizaţiei “Abteilung Fremde Herre Ost”, care se ocupa exclusiv cu spionajul din zona de est. Gehlen (împreună cu o parte a echipei sale) a predat americanilor tone de documente secrete fotografiate pe microfilme, care se refereau în marea lor majoritatate la situaţia militară a ruşilor, previzibilul viitor adversar al SUA, şi prin aceasta a câştigat favoarea americanilor şi a evitat să fie predat ruşilor. Gehlen nu a fost incriminat (şi cu atât mai puţin judecat) la Nürnberg, afirmaţia că ar fi fost criminal de război este, din punct de vedere juridic, nesustenabilă. Personal nu cunosc nici un fel de dovezi sigure care ar putea să confirme această supoziţie. Controversata organizaţie Gehlen, care a fost înfiinţată în Germania în 1946 şi finanţată de SUA, s-a transformat în 1956 în Bundesnachrichtendienst BND, al cărui control a fost preluat de autorităţile germane.
  Gehlen a fost un nazist şi un anticomunist convins, care a chiar ajutat altor nazişti să fugă din Europa. Dar asta, între noi fie vorba, a făcut şi Vaticanul.

 • neamtu tiganu

  scuze ca ma bag cu intirziere, da fusei la o nunta, la unu Figaro, nu-l stiti voi, si mi-am dat zeama ca e greu sa fie si dasteapta si frumoasa si devreme acasa, asa ca de multe ori ne multumim cu nu-i frumoasa da-i batrina!

 • Dezideriu Dudas

  Te rog sa nu mai intarzii pe la nunti ca dam divort. Nu puteai sa ne iei si pe noi ? Ne-ai lasat in fata tribunalului…
  Macar daca ne lasai la vreo biblioteca, cica au bagat carti de autori celebri, Bergenbier, Pils, Tuborg….”Cartea cartilor” din berocratie cica e una noua, “De ce berea neagra iubeste berea blonda”…. Cel mai mare moralist al berii cica ar fi scris “Apel catre drojdii”, atat de vehement incat lui Berulici i-a parut rau ca i-a dat numai o palma lui Berisor cand a fermentat berea la ultima tulburare din decembrie… Noroc cu Berelalitru ca i-a spus lui Binescu sa-si ascunda fermentatia, “ Bircea, fa-te ca esti limpede “ ….Blesu ar fi scris “Minima fermentatia” dar tot “Niste berari” pare a fi la putere….E unu’ Breban care spune ca macar la beri nu-l poate contesta nimeni. Budoran n-are nici-o sansa, aici. Dincolo, la oameni, are, ca si Baclav Bavel breptate. Adica, doar ….dreptate.

  Ultimul berar de pe lista, “brept intre beri” ( poate-l rapim si pe dom’Peter la o b-schmucka…/ B-mensch sigur vine, a trecut la noi…)

  P.S. 1 Autorul celebrei beri, “Zbor in bataia rachiului”, a afirmat ieri la B-IGI TV, “Faceti-va autocritica, mai betivilor”. Oare asa pot/putem * scapa ?
  * Nu sunt betiv de profesie…dar de la atata aghiazma….
  PS 2 Va dati seama ce poate insemna BREXIT ? Ar fi bine sa nu combinam fermentatiile…..
  PS 3 Bre’, si berea tot in butin-e se tine ? Nu poa’ sa fie de capu’ ei ?

 • Dezideriu Dudas

  Scuze, de la atata bere, am uitat…Dedic lui FermentatieRea comentariul de mai sus. Mi-a cam scapat eterialitatea prin curte, da’ noroc cu catharsis-ul lui ca nu mergea nunta fara lautari, ca sa evoc un mare b-aforism al berocratiei….Ar fi usor cu berocratia daca n-ar exista si b-economia de biata…., tara.

  Bretenul b-nou

  PS Bretene, pentru viitorul nostru promit ca data viitoarea cand dai catharsis-ul jos din pod voi tine eterialitatea bine-stransa cu b-(i?)lantul. Dupa, mai vedem….Fiind b-nou, nu ma risc sa ma angajez la prea multe si prea mult timp…. RECTIFICARE : In loc de PREA, BRE’A, adica bre’a multe si bre’a mult, bre’ !

 • InimaRea

  Ai ratat epoca, bre-tine -- am trecut si de filtrare, nu doar de fermentare. Amu, mi-s i na marș întins spre tulburare. De ma si-ntreb ce din filtrare mai pot evapora, cind pamintul de tulburare tânjește.
  Ca te-am alertat cu catharsis -- sa ma ierți si sa ma iubești, ca si eu -roman. Uite-o varianta light -- neaparat blonda, asta e! Empatie ambidextra -- simpatie/antipatie. Te las sa ghicești care-i Stinga, care-i dreapta.

 • Dezideriu Dudas

  Et in Vacancia ego !

  Bre’ carciumar, mai ad-o bere !

  Noroc bretene !

  PS Abia acum am inteles centralismul-democratic al lui nea’Mihai. Si cu Stanga si cu Dreapta, tot acolo-ajungi….

 • AT

  Eu sunt un tip simplu. Vreau ceva. Adevar. Nu ma raportez la nefericitii de bulgari. Vreau sa vad ca noul establishment, Presedinte, plus doi sefi de deservciii, face ceva in sensul noului ev anti-antiausteritate. Nu ca nu as sti ca sunt protejati, de 20 de ani, de alti nefericiti (bine garnisiti). Vreau sa stiu cum ii protejeaza. Hmm?

Next post:

Previous post:

WP Admin