≡ Menu

Națiunea de cenzură

 

Desen & Copyright 2013 - ION BARBU

Ni s-a spus că ”Iarna nu-i ca vara”. Adevărat. Numai toamna e ca iarna. Iată o dovadă.

În iarna lui 2012, Puterea și vuvuzelele aferente numeau Strada ”pegră”, ”ciumpalaci”, ”mahala” și ”viermi”.

În toamna lui 2013, un ministru numește Strada ”neofascistă”.

Cel mai cultural dintre miniștrii Puterii din iarna lui 2012 a fost demis Summa cum laude pentru frisonul politologic cu ”mahalaua”. Cel mai cultural demnitar al Puterii de azi este și acum bine mersi, adică tot ministru, chiar și după tiribomba cu ”neofascismul”.

Nu e drept. Trebuia demis, măcar pentru că nutrește certitudinea aberantă că doar neonaziștii pot sparge oglinizile mașinii unui demnitar de stat, când există dovezi peremptorii că și neocomuniștii sunt capabili de asemenea performanță. Până și oameni care nu sunt nici neonaziști, nici neocomuniști, ci doar extrem de nemulțumiți de contraperformanțele unei guvernări, pot, la o adică, să spargă geamuri și oglinzi.

Îi reamintesc celui mai instruit ministru al Puterii de azi primele două versuri dintr-o celebră poezie a lui Bacovia, Nervi de toamnă, cu speranța că le va murmura și la urechea unor colegi mai neinstruiți ai Domniei Sale:

 

“La toamnă, când frunza va îngălbeni,

Când pentru ftizici nu se știe ce noi surprize vor veni”

 

Dacă în această toamnă unora li se pare că ftizicii sunt tocmai demonstranții din Piața Universității și din alte “locuri rău famate”, nu ar fi chiar o surpriză dacă toamna viitoare ftizicii puși la pământ se vor dovedi taman diagnosticienii de azi.

Toată lumea e nemulțumită de toată lumea – națiunea de politicieni, politicienii de națiune. Cum politicienii se dovedesc inamovibili și nemuritori, e nevoie de altă națiune.

Aștept cu emoție patriotică strategul care va avea înțelepciunea să introducă în Parlament Națiunea de Cenzură. Moțiunile de până acum n-au rezolvat nimc.

Certocratic vorbind, de data aceasta votul nu poate fi decât unanim și “pentru”.

La vremuri noi-nouțe, națiune nou-nouță!

 

 • Ce revenire! În mare forţă, cu toate girofarurile aprinse! Vin zile grele pentru certocraţii de toate felurile. Dar, vom avea şi ce degusta pe îndelete, în serile şi nopţile lungi care urmează.
  Cu Dorin Tudoran, primăvara poate veni în orice anotimp! Să fim atenţi!
  Mulţumim, maitre!

 • Daca_nu_nu

  Bine ați revenit, domnule Tudoran!!! Scurt și limpede, la chestie vreau să spun, ca de obicei.
  *****************
  Cât despre vremurile nou-nouțe, dacă-mi îngăduiți, mi-am amintit un banc:
  O băbuță întreabă la magazin:
  -- E proaspăt peștele-ăsta?
  -- Sigur că da, mamaie, zice vânzătorul, nu vezi că-i viu!?
  -- Apoi, măi copile, așa și io-s vie…
  *****************
  P.S. Poate ne arestează că zicem bancuri vechi despre chestii noi. Sau vicevercea?!

 • @ Daca_nu_nu

  N’are cin’ ne aresta, ca nu au buget…

 • @ Vasile Gogea

  Vasile, nu uita ca azi e Halloween-ul, asa ca ne putem “sparia” unii pre ceilalti.
  Multam.

 • fumurescu

  “Îmi vine să râd fără sens,
  Şi-i frig, şi burează.”

 • @ fumurescu
  burează rău de tăt. burează cu bureți de bureți, ca replică la furtunile cu băieți de băieți. progresul este evident. halooween haios!

 • fumurescu

  @ Dorin Tudoran -- asisderea!

 • Dezideriu Dudas

  Natiunea de cenzura…, interesant titlu pentru un nou inceput.

  Studiind relatiile economice internationale, m-a marcat studiul aparitiei si cresterii noilor imperii coloniale aparute in dauna celor vechi sau “ïnventand” noi teritorii de administrat…In acceptiunea mea, ultimele 2 tari-centru venite la “masa”, Germania si Rusia, au excelat, prima prin varianta hard a abordarii, a 2-a, prin varianta soft….Dupa…., nu se mai spune, cine, ce si cum…, istoria inca se scrie….

  Intr-adevar, Romania poate fi o “natiune de cenzura”. De ce ? Nu a prins “prima tura” de Europa…si a cam ramas “de caruta”, iar Bulgaria, pare a fi mult mai putin dornica de a se “moderniza”….Iar, noile doritoare de Europa, sunt prea aproape de anti-Europa ( in opinia ultra-conservatorilor in ale razboiului rece”…. )
  La ceilalti, istoria curge, pentru ca are inca vaduri largi, la noi, istoria pare sa se fi sfarsit, dar nu in sens Fukuyama, ci intr-un sens nou, de genul in care motivatiile sociale interne aproape ca au devenit nule. A mai ramas doar sfanta lupta pentru supravietuire seculara pentru popor, si …”ce da jupanu’ ”, pentru elite…

  Elitele noastre au crezut ca apartenenta la jupanu’ NATO sau jupanu’ UE este suficienta …Nu au luat in calcul ca si NATO si UE, au jupanii lor….

  Daniel Barbu ? Neofascism ? Normal. Ne mai trebuie si vorbe frumos mestesugite si pericole…, ancestrale daca e posibil…

  Cred ca ROMANIA – NATIUNEA DE CENZURA… ar putea fi o formula de analizat pentru jupanii NATO si UE…. Altfel, iar o baga “äi nostri”, p-aia cu Grupul Bildelberg…Neo-fascismul intretinut cu ajutorul galeriilor de fotbal ca pericol in societatea elitelor romanesti, e o copilarie pe langa Grupul Bilderberg ( Fac haz de necaz ! )…”Aia mananca copii cruzi”….Si NATO si UE ar putea observa direct ca tot ceea ce intreprind este anacronic daca nu incerci sa responsabilizezi si elitele locale, mai grav, direct sau indirect, sa si incurajezi continua lor dezbinare ce are ca efect degringolada totala a poporului.

  Facand o paralela cu matematica, NATO si UE poate proba prin “natiunea de cenzura Romania”, ca formulele lor de transfer de democratie si economie de piata au devenit goale de sens ( si va mai dura foarte putin si vor fi invadati si ei de Vadimi, Bahmutence…, politicieni plini de forme si goi de fond, “tehnocrati”pregatiti tot timpul sa inlocuiasca pe oricine si oriunde, “ profesand” armaghedoane si clamand profesionalismul… ). Daca formulele NATO si UE au ajuns in Romania ca niste caricaturi, e o chestiune doar de timp sa se intample si in rest acelasi lucru. Este imposibil ca la nesfarsit sa transferi dezechilibre prin formule sofisticate soft ( tipurile de “exporturi” pomenite mai sus …) folosind structuri hard foarte stabile de prin periferii….Paralela cu matematica : O lege nu este valabila, daca nu se respecta, chiar si intr-un singur caz. Romania nici macar un caz nu a mai ramas in matematica globala ? Imi aduc aminte de un prieten din facultate care ne tot amintea de o strigatura din “matematica colhozoica” : “ Uiuiuu!!! Presedintele ma f…, brigadieru-mi pune puncte ! “ M-am autocenzurat ! Poate reusim sa extindem cenzura….si acolo unde este necesar, nu doar acolo unde ni se dau indicatii ! Cel mai grav este cand “jupanul”, dupa o “masa copioasa”, il crede pe “arendas” ca “mujicul” este de vina pentru toate…Crede si nu cerceta…., pare a fi adevarata religie a globalismului de stransura . “ De stransura”, in sensul de sistem care se autogenereaza inertial, fara nici un efort conceptual! Mint…, trebuie sa amintesc extraordinara contributie teoretica si practica a lui G.W. Bush : Tara x ne este prietena, deci sunt buni ! Tara y ne este dusmana, deci sunt rai ! Nu stiu daca “tehnocratul” Karl Rove a fost “magicianul”….

 • @) Dorin Tudoran

  Bine ai revenit in cyberspatiu, master! Si ce revenire! Imediat dau de stire pe blogul meu, pe Face Book, pe mailuri! Ma simteam cam singur, o lasasem si eu mai moale cu blogul, dupa un fel de revenire la sfirsitul verii, inceputul toamnei!

 • @ Dezideriu Dudas

  Sunteti intr-o buna masura vinovat de aceasta revenire a mea -- discutiile din ultimele zile m-au scos, oarecum, din hibernarea de…. vara-toamna

 • @ Liviu Antonesei

  Acu’ sa nu crezi ca daca mai plutim o vreme in cyberspatiu va dispare si sentimentul singuratatii…

 • @) DT

  Stiu, master, dar ma mai iluzionez si eu… Sentimentul ala e intiparit, ca sa spun asa…

 • Dezideriu Dudas

  Astazi, in ultima zi a lunii Octombrie ( nefasta’, vorba lui Neamtu’Tiganu, imi spune ca seman cu Lenin…, cand imi pun anumite sepci…) , sunt nevoit sa-mi fac a doua oara mea culpa….Ce s-o fi intamplat, ca pana acum eu eram singurul nevinovat si toti ceilalti erau vinovati ! Bineanteles, nu toti la acelasi nivel, ci dupa “fonctie, renumeratie”…M-ati facut tinta in miscare ! Pe langa “sapca lui Lenin”( dracu’ m-a pus sa scriu si de Karl Rove, ca aia cu Bush, la “colhoz”, trecea…) trebuie sa-mi mai pun ceva si de pe “partea cealalta” ( in afara de Zamolxe ce se poarta acum mai mult pe la noi, mai are cineva vreo idee ? )…Ca altfel, voi fi punct – ochit, punct – lovit si tara-mi va fi recunoscatoare….La debandada de acum din Romania, n-as sti nici macar care tara…Mai tare ca la revolutia din 1989. Atunci s-a spus : “ Noi degeaba am murit la revolutie ? “ Acum se va spune : “ Noi pentru care tara am murit ? Nu era pacat sa lasati natiunea ne-cenzurata ? Cat pe ce sa o punem de o revolutie globala ! Ma opresc aici, ca altfel va scriu planul pana maine dimineata…Si iar da nefasta’ peste noi !

 • Mirel Curea

  Anunta Cartarescu si Patapievici ca nu vor mai aparea public si reapare Tudoran! Sa mai zica cineva ca viata nu are si misto!
  Nespus ma bucur, Dom` Tudoran!

 • @ Mirel Curea

  Nu ar fi nicio bucurie ca dnii Cartarescu si Patapievici sa nu mai apara public. Nu stiu ce a anuntat dl Cartarescu, dar am citit ce a declarat dl Patapievici — ca nu isi va mai asuma roluri de intelectual pubic, ceea ce este altceva decat ca nu va mai aparea public. Dimpotriva — si spre bucuria mea — dl Patapievicia declarat ca va continua sa tina conferinte, sa apara in emisiune de televiziune etc. Este, zic eu, o nuanta foarte importanta.

 • Mirel Curea

  Aaa, nuuu, sa apara, sa apara, Dom` Tudoran, pe mine chiar ma inveselesc aparitiile domniilor lor, eu salutam reaparitia domniei voastre si ma amuza coincidenta asta cu iz de sincronicitate.

 • @ Mirel Curea

  Va multumesc.

 • Pingback: Natiunea cenzurata/ TALIBĂSISMUL SAU PRETENTIA ALINIERII BISERICII LA IMPERATIVELE ”STRATEGICE” ALE FRACKINGULUI - Recomandari()

 • InimaRea

  Pesemne că toamna-nfloresc craii de curte veche, ca trandafiri nostalgici ai nopţilor de neuitat. Ei, dacă-nflori şi bătrînu’ crai de la capătu’ pămîntului, poa’ să vină iarna -- avem ce povesti.
  Pînă la cenzură, ne mănîncă cezura -- unde-o punem, să ştim pe ce picior dansăm? Dacă mai băjbîim mult după soluţie, dăm în levitaţie că nu mai avem nici un’e pune piciorul. Ca la jocul copilăriei anilor ‘950, Ţările -- unde-ţi pierdeai teritoriul dacă nu ştiai să dai cu şişu’, de-ajungeai să stai pe poante ca să mai exişti pe harta desenată pe pămînt.
  Aşa simţim noi cum ni se-ngustează pămîntu’, de nu mai avem nici călcîiul unde-l pune, că de vîrf -- nici vorbă, poate fi interpretat. Ajunserăm de nici nu mai ştim -- cum “era mai bine”, aşa ori să ne fi fugit pămîntu’ de sub picioare?
  Eu zic să mai cujetăm o vreme, poate ne-a’ cădea-n cap şi ne-am scos.
  PS: Îmi veni în minte o vorbă a măică-mi despre nenorocirea unui om: A căzut ceru’ pe el!
  Cîn’dracu’ se-ntoarseră pînă şi-astea, cu fundu-n sus?

 • Sorin Camner

  Bine ati revenit, domnule Tudoran!

 • Noi vă mulţumim, parcă rămăseserăm orfani… Vedeţi şi spusele lui Liviu Antonesei!

 • sierra

  Ha! Ce bucurie nesperata! Nu stiu altii cum sunt, dar eu duceam dorul cuvintelor dvs. Bine ati revenit!

  “Toată lumea e nemulțumită de toată lumea – națiunea de politicieni, politicienii de națiune. Cum politicienii se dovedesc inamovibili și nemuritori, e nevoie de altă națiune.”

  Trasatura fundamentala a politicienilor din toata lumea este ca se bucura de impunitate. Oricare le-ar fi faptele, nu platesc pentru ele. Cuvantul acela esential pentru orice democratie, “accountability” a ramas doar o fosila de dictionar. Sper sa ma insel, dar eu nu vad decat un singur drum cascat in fata omenirii: the road to hell.

  PS: Multe multumiri domnului Dudas pentru “vinovatia” Domniei-Sale. Va plati cu varf si indesat, ca doar nu-i politician. 🙂

 • @ Inima Rea
  “Cîn’dracu’ se-ntoarseră pînă şi-astea, cu fundu-n sus?” In timpul vietii noastre.

 • InimaRea

  Pesemne că da, don Tudorane, dar atunci nu viaţa era în altă parte, noi eram.

 • Gheorghe Campeanu

  Se implinesc 100 de ani de la aparitia “Du côté de chez Swann”, si iertata-mi fie inferenta, eu vad un soi de metafora proustiana si o sansa de foarte scurta durata. De duminica trecuta Romania este (in timp) cu 14 % mai aproape de America, unde paralizia legislativa a devenit quasi-endemica. Scurtarea distantei in timp dintre Washington si Bucuresti poate oferi membrilor Congresului oportunitatea de a vedea de mai aproape cum se pot rezolva in mod eficient disensiunile politice, in cazul in care o mobilizare parlamentara de urgenta rezolva adoptarea Natiunii de Cenzura. Dar intervalul este foarte scurt, caci de teama unui contrast mediatic nefavorabil, America is va regla ceasul maine noapte.
  Salut si eu revenirea domnului Tudoran, dar dintr-o perspectiva usor reductionsta. In timp ce pe meleagurile romanesti, unde spiritele lui Proust si Camus sint la indemina celor multi, oferta de analize politice este practic nelimitata, pe la caminul meu cultural din indepartata provincie transoceanica, domneste penuria. In acelasi timp, cu vadite inclinatii de incertocrat, sint nemultumit ca dl. Tudoran nu a publicat acest apel catre Parlament inca din zorii duminicii trecute, pentru a oferi suficient timp dezbaterilor din augustul sobor.

 • @ Gheorghe Campeanu

  Parca va impartasisem candva fascinatia mea pentru o anumita situatie si anume aceea ca, in vreme ce Francia poate opera cu un singur Proust, Romania are peste doua duzini de prusti: 2-3 in literatura, 2-3 in filozofie, 2-3 in politologie, 2-3 in fotbal, 2-3 in Parlament s.a.m.d.

  Despre halul in care a fost adusa America prin eforturile conjugate ale republicanilor si democratilor, ce as putea spune decat ca e nevoie de o prostie suprema si o iresponsabilitate exemplara pentru a reusi sa pui, inca o data, aceasta tara pe butuci. Cand vezi coruptia uriasa din America si diplomati americani dand altor tari lectii despre statul de drept te apuca — in cel mai bun caz — rasul. Diferenta intre coruptia (mai ales cea profesata de factorul politic) din America si cea dintr-o tara ca Romania este data mai ales de diferenta intre subtilitatea coruptiei din America si grosolania, marlania cu care se practica in draci coruptia in Romania. Marii corupti americani “au clasa” in comparatie cu marlania majoritatii marilor corupti romani.

  Radeam — in timpul vizitei premierului Ponta aici — citind textul involburat al unui gazetar roman care se intreba cum a fost posibil ca un om ca vicepresedintele Joe Biden sa-l primeasca in vizita pe plagiatorul Victor Ponta. Lasand deoparte faptul ca JB nu s-a intalnit cu plagiatorul VP ci cu premierul VP, in materie de plagiat JB se afla inaintea lui VP cu ani lumina. Din facultate pana in discursuri politice si electorale a plagiat pe rupte. Altfel, e un om foarte agreabil.

  In sfarsit, diferenta intre datele la care America si alte locuri ale lumii incep si sfarsesc “ora de vara”. Daca tot e “de vara”, ora respectiva ar trebui sa tina, zic eu, strict pe durata verii, nu din martie, care nu cade vara, pana in noiembrie, care nu cade nici dansa, luna respectiva, vara. Prostia de a crede ca se consuma mai putina electricitata cand oamenii se scoala pe timpul beznei, pleaca pe intuneric la servici, se intorc pe intuneric, cand pentru multe ore totul este operat cu mai multa electricitate, fiindca e operat pe timpul beznei, etc. mi se pare tipica ipocriziei anglo-saxone. Multi arunca vina pe Ben Franklin, dar unii sunt de parere ca nu e chiar intelept sa-l blamama pe “parintele intunericului” din primavara pina in iarna. Iata un link:
  http://www.geek.com/geek-cetera/dont-blame-ben-franklin-for-daylight-savings-it-was-kind-of-a-joke-1327801/

  Are si dl Tudoran slabiciunile sale. Data viitoare va publica apelul catre Parlament “la tzanc”.

 • mihai rogobete

  Nici chip să-mi vâr salutul pe-aci, printre uralele unanimate antemergătoare, mai ales în Ziua tuturor morţilor, după un năucitor “Halloween fericit !” încasat ieri în plină figură. Adevărat a-nviat !

 • Dezideriu Dudas

  @ sierra # 21

  Cand eram “nevinovat” se stricau unii de râs cand apaream prin preajma…Acum, “vinovat”, cred ca se vor strica de râs ceilalti… D-nul DT pare a nu intelege hazul lor…, sau o face pe “ proustul”…

  ———

  Dezideriu Dudas

  @ Gheorghe Campeanu # 24

  @ Dorin Tudoran # 25

  Ref. la “ vinovatia” din Comentariul 10 al d-lui DT….

  Pentru “ayatollahii Stangii” stiam ca “reductia” mea continua la un “vinovat” si mai mare decat mine, Ion Dezideriu Sarbu, imi va accentua “vina”… Nu stiam ca si personajul prostian Odette imi poate sugera o “reductie” prin care si “ayatolahii Dreptei” ma vor vedea dubios pur si simplu ! Precum si Odette a lui Proust, recunosc ca sunt “ bisexual”, adica si de Stanga si de Dreapta, ba, mai grav, si de Centru ( un fel de “sexualitate” infinita ?…, sau asexualitate care de fapt incumba un pericol si mai mare, o sexualitate perversa, ascunsa …)…, ca majoritatea cetatenilor care traiesc in realitatea ce rezulta din actiunile politicienilor de toate “sexele”…

  D-nul Tudoran indirect prin titlul ales ( dar direct in comentariul sau 25 ), eu direct si d-nul Gheorghe Campeanu vad ca accentueaza directia…, sustinem ideea ca nu atat politicile “piticilor”, oricat de “sexoase” pot fi ele, ar conta in “Tara piticilor”, cat faptul ca in “Tara uriasilor”, se merge din ce in ce mai mult in “mersul piticului” ( te poti lasa mai usor pe spate…), indiferent de “sex”…E drept, “afrodisiacele” piticilor le-a cam luat mintea “uriasilor”…Ce rost are sa-ti mai bati capul…, cand vezi ca la “pitici” se poate…, unde mai pui ca, la o adica, “o furie” mai poate trece si de la o “piticeala” de cateva milioane de dolari ( sau euro, sa nu-i “nedreptatim” nici pe “uriasii” UE…) prin Balcani…Mai ales ca imediat, “plosnitele piticilor”, vor da vina pe mentalitatea balcanica, Miorita, Mesterul Manole…, intre instruirile pe care trebuie sa i le faca lui Ogica, Tolea Ciumac et. co…Ca altfel, ce dracu’ ne-ar mai da la TV ?

  Dezideriu Odet Dudas

  PS : Vad ca mi-a iesit o modalitate plastica de a readuce in atentia spercialistilor termenul INTERDICTIA INCESTULUI folosit de Claude Levi-Strauss in antropologia sa. Eu ii intuiesc si extensia institutionala, apropo’ de exportul “sexos” de “democratie” si “economie de piata”…

 • Bine ati revenit Dopmnule Tudoran. Chiar am intrebat ce se intampla pe Megiesul dumneavoastra (domnul Antonesei) si dumnealui mi-a spus ca sunteti ocupat cu alte planuri

  Cat priveste diferentele dintre cele doua tabere eu cred ca de fapt ele nu exista . Faptul ca cel cu pelagra a disparut nu s-a datorat reactie societatii ci faptului ca a incurcat alte planuri. Deci eu nu vad nici o diferenta intre ei.

 • @ virgil

  Vedeti dvs., cumva, ca as zari eu vreo diferență cu totul semnificativă?

 • Domnule Tudoran,

  Ma adaug si eu celor care v-au urat “bine ati revenit!” si va marturisesc (din prima) ca am tot târcolit blogul dvs., in ultimele luni, cu speranta ca voi regasi o lumina aprinsa, o usa deschisa… Si, dintr-o data, aflu, via blogul dlui Antonesei, ca ati aprins toate luminile si-ati deschis larg usile pentru un nou sezon de festinuri intelectuale! Si cu ce aperitive alese!…

  Nu-i vorba, ca si piata e neasteptat chiar de ofertanta.

  Cat despre neofascistii (?!) “celui mai instruit ministru al Puterii de azi’, nici nu mi-as fi inchipuit ca i-ar fi putut lipi strazii revoltate vreo alta eticheta gugumana, si asta nu de ieri, de azi, ci de cand l-am vazut si auzit intaiasi data (pentru prima oara!) perorand, pe la Antene si alte RTV-uri, cu un aer si o inflacare demne de un comiliton de-al lui Antonio Gramsci, nu alta! 🙂

  De unde se vede din nou, daca mai era nevoie, si cu atat mai mult daca nu era!, ca, pentru politrucii nostri, totul depinde doar din ce parte privesc. Patania dlui Claudiu Craciun, -- ieri, erou eliberator, plimbat in fala in Parlamentul European, azi, agresor, invinuit penal, -- ar fi de tot hazul , daca nu ne-ar arata ce giruete penibile am cocotataram noi, si de asta, la Putere.

 • Gogu Kremlinologu

  @Dezideriu Dudas
  O idee de vreme secetoasa: in loc de sapca lui Lenin, proletareasca, sapca magica lui Zalmoxis cumparata din talcioc de Pavel Corut, in contextul in care mai validam o data, anul viitor, alternanta patafizica, la oistea Romaniei Mici, a cheliei cu pilozitatea (:: Gigi Dej, plesuv -- Ceasca, paros; Ilicescu -- plesuv, Constantinescu -- pilos; Ilici II, chelios; Base I + II, plesuvios -- Antonescu Berlinerwurst, tufos… si asa mai departe). Numai de-om avea anul viitor, la carma prezidentiala a Valahiei Miculute, un chelios cu nume nesufixat in ESCU, o sa se poata conchide ca ceva-ceva tot s-a schimbat in politicaria dadanubiana.
  NB. La Rusovietici, la fel: Lenin chel -- Stalin flocos; Hrusciov chel-Berejnev stufos; Gorbi chel-Etltin pilozitos; Putin chel … i tak dalshe.

 • @ No Name/DP

  Bine v-am regasit.

  Da, atitudinea fata de dl Claudiu Craciun constituie o buna hartie de turnesol. In 2011-2012 era “demascat” drept agent al USL, in toamna lui 2013 USL il “demasca”drept” neonazit si agent al celorlalti. Pentru faptul ca, ascultand in 2012 discursul dlui CC la Bruxelles, am scris un text in care marturiseam ca vazusem, cu mare placere, un om cu un discurs in favoarea normalitatii, asta cand Romania fierbea de potlogarii politice si rabufniri razboinice non-stop, sunt luat ASTAZI la refec. Autorul amuzantului rechizitoriu incepe prin a marturisi ca ca pana acum cateva zile habar nu avea cine este dl CC (“Unii au auzit de el încă de la protestele din iarna anului 2012 împotriva guvernului Boc, (tot) din Piaţa Universităţii. Eu, cu ruşine trebuie să mărturisesc, abia acum câteva zile.”), dar acum, dupa 18 luni de inocenta ne lasa sa intelegem ca a priceput totulin legatura cu cine este si ce face/desface dl. CC. Dar, iata linkul care va duce spre textul respectiv: http://paultumanian.wordpress.com/2013/10/10/ecologismul-metoda-sigura-de-a-drena-nemultumirile-populatiei/

  Spuneam inca de acum 18 luni ca nu stiu cum va evolua dl CC, dar ceva ma face sa cred ca oricum druml sau e ceva mai respectabil decat bulevardul celor care-l acuza ba de USL-ism, ba de PDL-ism, ba de toate cele. Ca suntem ori nu de acord cu pozitia pe care o reprezinta si apara azi dl CC e una, ca vrem sa-l transformam in ceea ce nu este e alta poveste.

 • Multumim . Interesant articol . Si mai interesante comentariile.

 • Dezideriu Dudas

  @ Gogu Kreminologu # 31

  Tin bine de cal… Au mai incercat si altii… Nu poate fi furat ! La o adica il dau eu gratis cand ma plictisesc !

  Altii au patit-o mai rau ! Au zis ca nu-si vand tara !!!…., si au dat-o gratis !

  „Alternanta patafizica” a zis ca i-a prins…si cand a ajuns in paradis, au adormit si ei pe camasa, prea era bine acolo…

  Eu mai degraba m-as uita la alte „alternante”…Regizorul Mircea Danieliuc, intr-un „glissando” perpetuu in viata profesionala ( nu vrea „”s-o alterneze” si pace…), foloseste niste alegorii in cartile sale ( violon d’íngres…), aducand in acelasi spatiu sosiile dictatorilor…Adunarea istorica a sefilor de stat in „frizerii” pe grade de „vinovatii” succesive, pare din acelasi univers post-caragialeEan extrem…

  Intr-un context asemanator, adica la fel de „important”, colegii de facultate m-au indemnat : Zi-i si tu ceva ! Si am zis, intr-un stil complet dadaist : Hidrocentrala ! Acum, la comentariul dvs., va raspund mai focalizat, in stil existentialist constitutionalist : Sa ne dea Curtea Constitutionala solutia ! Cateva curente de gandire ayatollahice, au rabufnit si au introdus conceptul de justitie divina ! Imediat adversarii lor au „bagat-o pe aia” ca daca intr-o viata trecuta sau viitoare ai gresit, in viata asta poti sa suporti pedeapsa nevinovat…Deci tot exista dreptate ! La viziunea dvs. atat de laborios formulata, va propun asadar conceptul de CONSTITUTIE DIVINA…Asa ca un chel din viata asta poate fi paros intr-o viata viitoare, sau invers, ceea ce un CCR divin poate accepta ca si constitutional…CONCLUZIA ? N-O SA MAI TINA NIMIC ! NU O SA MAI AVEM SCAPARE ! Asa ca, nu e nevoie sa ni se mai spuna : „VOM STA LINISTITI LA LOCURILII NOASTRE”.

  Sora White de la White House

 • Karacsony

  Aud ca, mai nou, si-a deschis bar Claudiu Craciun, impreuna cu niste asociati, in fostul sediu al unei institutii strategice a statului de nedrept. Pare sa aiba veleitati de bun capitalist baiatul, nu doar de portavoce a unora sau, mai ales, altora. Sa-i uram, dara, succes in noile sale intreprinzaturi, iar Mircea Cartarescu si Patapievici sa ia aminte la izbutitele lui, avind chiar sanse reale, daca-s descurcareti cum se spune, de a-i calca pe urme.

 • @ Karacsony

  Domne, sa fie intr-un ceas bun! Lumea libera mai naste si capitalisti instariti nu doar “conversatori” ca noi…

 • InimaRea

  Am citit despre CC. Pare produs de laborator (“de laboratoare”?). Poate sa fi avut discurs normal, si-un computer de bord poate avea (visez la o voce sexy, care sa ma-ntimpine dimineața -- Bonjour Georges, on est bien ce matin, hien?)
  Poate fi si-ntreprinzator de succes dar conteaza si a cui mai e faimoasa clădire de pe Dianei.
  De plano, insa, nu-s de acord co bloggerul acela, cum ca ecologismul ar fi o drena. Si ca imagine -- aduce a postoperatoriu, ce dracu’!

 • Dragă Dorin, gînd la gînd cu bucurie (vorba vine).
  La acelaşi lucru mă gîndisem şi eu, aproape concomitent!
  http://adevarul.ro/news/politica/fata-mare-maritat-1_526feef6c7b855ff56947188/index.html
  P.S.:
  Bine ai revenit!
  Trecusem de marginile melancoliei, intrasem în depresie -- şi asta numai din cauza ta!

 • Ghita Bizonu’

  Ce sa-u faci dom’le asa este teleptaulu roman chiar si plimbat prin cele strainatauri -- cam .. neinformat, urechist si se da Koreckt politic. Asa ca el (teleptualu roman mai ales posesor de titluri cacademice) repeta ca papagalu ..
  Asa ca este nitel prea mult sa ii cerem teleptualui roman sa stie ca mai dau cu piatra si anarhistii (mai ales ca el cacademicu e in stare sa creaza ca tot anarhistu este si liberatrian adica din gasca lui liberaloida) , trotzchistii (mai ales ca Lev ehe .. era “altceva” decat Lenin si sa nu fie acuzat el ca e antise…) , maoistii (ca se pune rau cu le con Bandit samd) samd din vastu bestiar al “stangii radicale” care considera ca partidele comuniste erau cam ramolit burgheze si prefera sa uite de Brigati Rossi,. Action Directe, Rotte Arme Fracktion samd (asta daca a aflat vreodata!!! ) macar ptr ca “aia” erau deh mai sociologi si alti ologi cu studii din astea de dat din gura sau unu Fischer s=-a ajuns sinistru german (asta avea studii de piatra si briceag)
  Asa ca deh barba non facit filozofu’ chiar ca cand el este si conducator de doctorat in stiinte politice iar trecerea sa prin Orasul Luminilor (unde anarho-trotzchistii, maoistii, ghevaristii samd sunt bine preprzentati) nu face decat s valideze vechiul proverb ca s-a dus la Paris intr-un fel si a venit altfel . Mai avem unu care dupa ce a stat la Paris sa studieze nu a auzit de coabiitare..
  Astia ne e tepeltualii si cu astia defilam!!! Cu ei si maidanezii

 • Pingback: Națiunea de cenzură…plus 3 vorbe |()

 • neamtu tiganu

  O, ce veste minunată!
  În Betleem ni s-arată
  ******************
  chiar incepusem sa-mi fac griji, la virsta noastra stim ca ni se pune ceva in pensii, d-aia io inca nu ies.
  Fantastic cit de repede s-a dus vestea, mai repede ca celebra dati din mina-n mina, pina-n fund la taxatoare.

 • @Karacsony
  Fara nicio legatura cu dl Craciun, ci doar de dragul paradigmei in sine: pe la inceputul anilor ’90, un anumit domn, dotat si dumnealui cu portavoce, intra una-doua in greva foamei, de ma rugam la D-zeu sa-i dea zile, vazandu-l cat de emaciat ramanea dupa fiecare repriza de autoinfometare! Desigur, respectivul a facut totul din altruism, numai de dragul capitalismului si-al binelui public. Foamea de atunci avea insa sa si-o potoleasca -- cine ar fi banuit macar? -- doar cativa anisori mai tarziu, cand, ce sa vezi?, omu’ nostru a facut ce-a facut si-a reusit sa se aseze cu dosu-n toate luntriile posibile, adica era concomitent si lider sindical, si membru in CA, si mic intreprinzator privat, si toate in cadrul aceleasi institutii pentru a carei emancipare se infometase voluntar de-atatea ori!

 • @ Florin Iaru

  Deh, toamna se numara polit — ologii.
  Citesc cu grabiere.

 • @ InimaRea

  Mi-e greu sa cred ca, incepanad cu dl Marian Munteanu (martirul devenit coleg de afaceri, si ce afaceri!!!,cu ce-l care-l martiriza, dl Virgil Magureanu) toti acesti oameni tineri care apar ca o speranta sunt nimic altceva decat “facaturi”. Vorba lui Ghita Dinu -- ” ‘om muri si ‘om vedea”

 • @ Ghita Bizonu

  Nu cred ca este cazul sa-i punem in carca dlui Daniel Barbu si lucruri de care nu este vinovat. Ideea cilimiturii mele era ca, dintre toti demniatrii USListi, numai la dl DB nu ma asteptam sa comita o asemenea eroare. Strada e pestrita — un amalgam de interese, principii (unele deloc principiale), disperari, nemultumiri, infiltrari de toate felurile, de la servicii secrete la ranchiunosi de profesi etc. Orice generalizare devine o eroare si inteteste flacara… Banuiesc ca dlui DB nu i s-a dat nicio sansa la dialog. Trebuia “bruiat”. Altfel spus, unii dintre cei implicati in activitatile Strazii i-au intins o cursa. A cazut in ea. Fireste, este doar o supozitie. Repet — eroarea de a arunca cu etichete in asemenea situatii nu este tocmai una minora.

 • @ neamtu tiganu

  Deh, diferente dinte Germania si SUA sunt multe. Acolo, in G., se pune vateceva in pensii. Aici, in SUA, ti se ia cateva din pensie. Etc. Dar diferenta esentiala este ca desi toata lumea asculta pe toata lumea (aliati, dusmani, neutri viitori prieteni fosti dusmani etc.) numai astia de aici sunt asa de imbecili sa tradeze in serie. Ma intreb, cand dna Merkel primeste rapoarte in legatura cu ce i-a spus Obama lui… Mao Tze Dun (aleg un mort, sa nu-mi fac dusmani in viata, ca am destui) cum de nu-i trece domanei cancelar prin cap ca serviciile germane il asculta si ele pe presedintele Obama.
  Mai vorbim, ca de castigat, razboiul impotriva dusmanilor trebuie sa-l castigam impreuna. Cun conditia de a ne dumiri cine si de ce ne este dusman…

 • mihai rogobete

  Dac-aşteptăm să dea alţii tonul, consimţim. Fiindcă numai la un loc îi fac lumina, culorile culturale ale unui popor sunt egale. De la infrasunete la radiaţiile gama, spectrele celorlalte culturi îşi fac treburile fie prin sălile de concert, fie prin cabinetele radiologice, descântându-ne sau tratându-ne tumorile de mentalitate. Democraţia este un soi de cultură, nu de burtă. Nu-s de dispreţuit cârnaţii pe varză ai neamţului : ţin de o cultură. Piroştile, coq-au-vin-ul, cuscous-ul,… nu-şi sunt nici inferioare, nici superioare, decât în lagărele de exterminare. Tonul altora este sinistru.

 • mihai rogobete

  …ale curcubeului unui popor…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Daca isi face cineva pomana cu dnasa, si daca stie destul de bine engleza, doamna Merkel se poate lumina putin conspectind ultimele “confidente” ale lui Snowden din The Guardian:
  http://www.theguardian.com/uk-news/2013/nov/01/gchq-europe-spy-agencies-mass-surveillance-snowden

 • @ Gheorghe Campeanu

  Stie, stie, cum sa nu stie. De altfel intelegerea semnata de curand, prin care SUA si Germania promit sa nu se mai spioneze reciproc, e o recunoastere limpede ca cele doua “tari fratesti” s-au spionat pana acum in draci. Tot asa vor face si dupa semnarea intelegerii. In acesta privinta — spionarea reciproca — angajamentul dintre SUA si Germania are acelasi iz de opereta ieftioara precum Pactul de Coabitare intre/dintre dnii Basescu si Ponta.

 • InimaRea

  Lucrez cu tipare, haute coutourerie -- ce mama supărării! Casa de Mode Pippidi, par exemple, are-n colecţia toamnă-primăvară croiu’ Politici publice, designerat (se poate, am văzut eu) la Stafford-on-Avon (pentru tuşeul dramatic, if you please).
  Prezentarea, la galeria SNSPA -- dacă nu un LaFayette modern, măcar un Fane Babanu contemporan.
  Lansarea în piaţă, ca la navetele spaţiale americane -- cu fiecare ocazie care poate fi ultima lor ocazie. Fiind genul dronă, nu se riscă viaţa echipajului, doar a nobilului kamikadze.

 • OvidiuB

  Bine-ati revenit, domnule Tudoran! Si bine ne-ati redat sansa nu doar a articolelor dumneavoastra, ci si a comentariilor de pe acest blog.

  Cat despre subiect, cum bine ziceti pe frontispiciu, “in Romania se intampla mereu lucruri foarte interesante”… ministrul Mediului se chinuieste sa ne convinga ca cianura nu-i chiar ultima dintre substantele toxice, ministrul Culturii se opinteste sa nu bage Rosia Montana in UNESCO, iar primul nostru ministru aproba cu veselie legi impotriva carora abia asteapta sa voteze ca deputat. Cum ne-am putea plictisi? 🙂

 • ca(li)strat anteportas făsui

  dom’ tudorane,

  cit timp atzi lipsit, “fortuit”, dintre noi, probabil c’atzi avut alte lucruri mai importante de facut, c’altfel nu’m explic cum de n’atzi aflat ca nazziunea’i pe centura, n’are ea timp de cenzura, dupa cum bine remarca si doamna pippidi in ultimu’ d-sale editorial, nazzia, de stinga-dreapta(tăete)’mprejur, s’a reunit sub ‘naltele auspicii ale iubitorilor de carosabil, mai exact -- pentru liberarea carosabelului d’ocupantzi vremelnici platitzi de soros, bine atzi revenit printre noi!

 • @ ca(li)strat anteportas făsui

  nu ma dadui lipsit nici fortuit, nici fortat, nici fortat de intamplare.
  orinde te duci, oricat timp stai acol, cand te intorci, nazziunea e brava si unde trebuie.
  dna pippidi remarca foarte bine si de multa, foarta multa vreme, dara… insa… totusi… “statiile” nu sunt pe receptie. unii canta “vanare de vant”, “altii vorbesc in vant”.
  Cum se observa, dom niku-le!, constanta celor doua atitutindi este, “vantul”.

 • @ OvidiuB

  Nu, nu, de trei ori nu -- nu de plictiseala se poate muri in Romania.

 • Dezideriu Dudas

  Plecand de la constanta celor doua atitudini, in fapt una pro – Stat ( neexprimata dar efectiv “lucrativa ”), alta pro –Piata ( de fapt, o atitudine “sub acoperire “, in spate fiind baieti mult prea “destepti” ca sa lase pietele sa si functioneze ), i-am propus odata lui Dom’Niku sa plecam, ref. la Stat, de la Cluj, iar ref. la Piata, de la Constanta. Nu mai era vorba sa “mutem fuşte” eoliene, adica, nici “vanare de vant”, ca bi-actiune, nici “vorbe chiar in vant”, ca mono-actiune…, cum ne certati dvs., d-le Tudoran, cand ne mai prindeti din cand in cand….

  Fugim insa repede, si daca pe dom’Niku inca nu l-am convins, asta nu inseamna ca ne-am lasat pagubasi…Ca in matematica, daca exista un 1 care infirma, regula nu mai e valabila…Asa ca, orizontul ramane deschis, chiar daca la corifeii democratiei si economiei de piata bat niste uragane de vantul nostru pare un mic copil…Unde mai pui ca unul din „copii” lui, a devenit chiar profesor universitar la Cluj… La Constanta, in materie de universitati si academii, era s-o comitem, ca la „piata”… Era cat pe ce sa-i acordam titlul de DHC lui Paul Goma si abia apoi am vazut ca s-ar fi aflat pe o lista cu multi dintre tortionarii lui, spirituali, ca aia gen Plesita, „lucrau” deja la externe, de „destepti”ce erau…Daca ne prindea „politologul transoceanic”, aia eram ! De la Constanta, in materie de vant, putem sa ne mai laudam doar cu faptul ca SOV Invest ( firma care a administrat FNI ) , ayatollaha firma a pietei de capital romanesti care a dus prima si ultima societate romaneasca la Bursa, Sanevit SA Arad ( sau sora ei geamana GELSOR ), a avut stabilit sediul social aici ( la un camin al personalului de la SC Mamaia SA )…Am descoperit atunci repede ( prin 1995 ). Nu ne-a folosit insa la nimic. Sau o fi folosit ceva…, dar pare ca totul s-a oprit in … N-ICA… De-atunci, tot suntem certati …Si de unii si de altii.

  Tu quoque, fiii mi Brutus ?

  PS : Cand ati ales acel titlu, „Eu , fiul lor”, nu v-ati gandit ca nu dvs. sunteti cel care poate certa, ci (doar ) cel care poate fi certat ? Dvs., doar …. puteti sa va ingrijiti „parintii”, sa-i duceti la azil, sa-i conduceti la groapa…

 • Dezideriu Dudas

  …fili…

 • @ Dezideriu Dudas

  Nu cert pe nimeni. Mai tot timpul, vorbesc cu mine insumi. rareori vorbesc cu mine…”insiva”.
  Nu v-a folosit la nimic? Nici omului din Tecuci nu i-a folosit “motorul” la nimic, dar asta nu l-a dezarmat.

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran

  Mi-a folosit ! Am devenit un atlet de exceptie… Fug asa de tare pe langa meciurile de box, singurele care aduc glorie si putere la Romanika…, ca am ajuns sa nu ma (mai) bage nimeni in seama ( dvs. probabil aveti o “ratacire”, globala…)… Acum, ca s-ar putea schimba lucrurile, ma gandesc ca aceasi fuga mi-ar prinde bine cand combatantii s-or opri si m-or vedea…Ramane sa vedem. Cum spuneati si dvs. : om muri si om vedea ! La mine, social, ar fi a doua oara !

  Recunosc insa, ca doar o “ratacire globala” ne-ar mai putea salva…Anghel Rugina, nu a putut-o avea atunci in anii ‘90 in lipsa crizei din 2008, si putea fi evaluata doar ca previziune sau vedenie, dupa gust…La noi insa, oamenii calificati in previziuni au vedenii, si iar cei “calificati” in vedenii, fac previziuni aproape zilnice in piata publica…Efecte ale politicii de personal…Astazi i-am trimis lui Liviu Antonesei materialul unui analist interesant care, spre deosebire de Anghel Rugina, nu a trebuit sa se chinuie a demonstra necesitatea punerii la punct a unui sistem complex….Ideile lui au o aura ce va aduc o validitate deosebita conceptului dvs. de “Romania, natiunea de cenzura “…Nu in stil hard, cum sugerati dvs. si am facut si eu extensia in primele comantarii de pe acest material, ci intr-un stil soft, care imi aduce aminte de proiectele mele de baza !

  PS. Am facut liceul la Bacau, nu departe de Tecuci…Acelasi liceu l-a facut un europarlamentar extreme de valoros, Sabin Cutas, care sper sa aiba viata lunga in politica sau administratie/economie de varf…Un alt bacauan interesant este actualul vicepresedinte roman al Adunarii Parlamentare a NATO. Nu am avut timp sa vad daca a facut tot liceul George Bacovia ( actual Ferdinand I )…Tecuciu’ ca Tecuciu’ ( nu trebuie insa uitat ca si Anghel Rugina e din Tecuci… ), dar pe-aproape e si Tg. Ocna, si nu stiu daca stiti ce “perverse” se dau pe-acolo ! Ca sa scap, pe langa fuga, poate ar trebui sa iau niste lectii de “perverse”…La fuga m-am antrenat singur…La “perverse” e mai greu…Nu poti sa ti le dai singur…, desi tactica principal a “baietilor” asta este, sa se execute singuri ne-aliniatii prea “agitati” pentru gustul lor…Cum scrie si InimaRea, pe care-l salut…, despre “nobilii kamikadze”…Eu insa nu am nici un Imparat…, ci doar o vedenie…Si cum nu ajung pana-n piata publica…, aparata vitejeste de CTP de “Erostrati”, va stressez pe dvs…Sper ca ati revenit odihnit !

 • marianacodrut

  Te salut, Dorin! Mă bucur că ai revenit!
  Cu drag, Mariana

 • @ marianacodrut

  multumesc. imbratisari.

 • Pacat ca familiile de securisti din administratia Romaniei nu au obiceiul sa citeasca. Nu l-au avut niciodata. I-ar puca furia si depresia la ce scriu unii despre ei, unii care nici nu au cate diplome au cumparat ei.

Next post:

Previous post:

WP Admin