≡ Menu

Moscova nu crede în lacrimi(le) altora sau despre ceasuri, orologii și ceasornicari

12.29Moscova nu crede în lacrimi(le) altora. Ea nu plânge. Te face să plângi.

Pentru ea, Мосфильм reprezintă ce reprezintă Patek Philippe pentru restul lumii.

Fusurile orare sunt problema celor mici. Pentru cei mari, ele prezintă doar ”studii de caz”.

Orologiul Kremlinului nu este interesat de ce oră arată ceasul Primăriei din Chișinău. Nici măcar ora arătată de ceasul Primăriei din Kiev nu-l aruncă în moarte mecanică.

Orologiul nu arată ora exactă. Arată ora care-i convine. Dacă-l irită diferența, orologiul arată ceasurilor secundarul.

Pentru orologiul Kremlinului, un ceas de mână sau de buzunar rămâne o miniatură. Ca și ora indicată de un asemenea ceas.

Când celor mari li se pare că ora arătată de ceasurile celor mici este luată prea în serios, Ceasornicarul-șef purcede la alinierea mecanismelor.

Ceasornicarul-șef poartă în buzunarul de ceas o cheiță universală și un magnețel.

Cu magnețelul poate potrivi – de la distanță sau de la fața locului, nu contează – limbile ceasului în pozițiile dorite.

Cu ajutorul cheiței poate întoarce – de la distanță sau de la fața locului, nu contează – ceasul sau îi poate rupe arcul.

Totuși, uneori, n-aduce anul ce-aduce ceasul.

De-aceea, ca și din alte motive, spunem “Să fie într-un ceas bun!” și nu spunem ”Să fie într-un orologiu bun!”

Trimit acest semn spre inima celor pe care-i consider “filiera mea ucraineană” și stau cu ochii pe ceasul Primăriei din Kiev.

Așa cum am stat cu ochii și pe ceasul Primăriei din Chișinău.

Nu contează că ele nici nu există sau că, dacă există, nu contează pentru un orologiu ori altul.

Dintre cei care tânjesc la ceasurile altora, nu l-am iubit decât pe grăbit-plecatul Vintilă Ivănceanu pentru distihul:

“Iubito, mă gândesc la tine

  Ca un borfaș la ceasul unui lord!” 

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Şerban Foarţă

  LUI DORIN, expert
  în мосфильмologie

  FRUМОС ФИЛЬМ
  (Mono- & bisilabe)

  Don Doneţ
  Olt Olteţ
  pod podeţ
  cot coteţ
  con конец
  фильма

  alb albeţ
  neg negreţ
  orb orbeţ
  bob bobleţ
  con конец
  фильма

  măr măreţ
  nut nutreţ
  cit citeţ
  coc cocleţ
  con конец
  фильма

  sud sudeţ
  drum drumeţ
  trup trupeţ
  dulci[ŭ] dulceţ
  con конец
  фильма

  bîrrr bîrneţ
  hîrrr hîrleţ
  os ostreţ
  dvor dvoreț
  con конец
  фильма

 • @ Șerban Foarță
  Mulțămim, boier dumneavoastră!

 • Dezideriu Dudas

  ESEUL DOMILOR CERTOCRATI

  Dom’ Gazsi ( in opinia mea, un fel de “ bandit” la “oamenii de bine” si “om de bine” la “banditi” , atat timp cat nu se lasa….) aici,
  http://www.criticatac.ro/24989/limba-matern-revoluiei/
  cam pune langa “baricada lacrimilor”, de-o parte Moscova, si de partea cealalta, la gramada, ceasurile, orologiile si ceasornicarii . Un fel de demonstratie a faptului ca politica global – local vs. national nu este o solutie….
  Altfel cum am putea interpreta cele doua “deconspirari” d-ale sale istorice, dupa cum urmeaza :
  1. Slavoj Žižek :„Demonstraţiile din Bosnia indică faptul că pasiunile etnice nu pot fi domesticite prin impunerea cu forţa a codexului liberal.Liberalii mainstream cred că trebuie să alegem între libertatea liberală şi opresiunea fundamentalistă. Pe cînd conflictul dintre permisivitatea liberală şi fundamentalism e, la urma urmei, unul fals – cercul magic al două poluri care se produc şi se fugăresc unul pe celălalt.
  2.” Ceea ce spusese Max Horkheimer despre fascism şi capitalism în 1930 (cei care nu critică şi capitalismul, să nu zică nimic despre fascism) e valabil şi pentru fundamentalismul zilelor noastre: cine nu e dispus să critice democraţia liberală, să tacă din gură în ce priveşte fundamentalismul. “

  Cred ca ceva asemanator dorea sa spuna si dom’Muncaciu cu cele 2 parti ale baricadei ( pe partea instrumentala si pe fractalul Romania )…. El se considera pe partea antiplutocratie si cred ca pe dvs. va considera pe partea anticomunistocratie ( i-am cam citit toate postarile sale de pe criticatac )….Pare a ignora faptul ca “plutocratii” si “comunistii” se inteleg asa de bine in ultimul timp pe tema “anticomunismului”….Ceea ce Paul Goma scrisese mai demult ref. la comunism si neoconservatorism in ‘Saptamana rosie”, cu ref. la restructurarile de dupa sfarsitul razboiului rece din anii 1989-1990. Tot Criticatac aduce un alt lobbyist important la aceasi “baricada” ( nu stiu de care parte, nu cred ca sunt doar 2, la Noica sunt 6 de ex.…), Immanuel Wallerstein, cf. articolului de la linkului urmator : http://www.criticatac.ro/24855/sensul-geopolitic-al-schismei-din-ucraina/ . Ma refer la “neoconservatoarea democrata” V. Nuland…amintita ( un fel de “Amintiri despre viitor “ ? ) in articol…

  Ar trebui sa scriu ceva mai multe ref. la dl.nimeni ( nu prea merge Dom’dl.nimeni …)…Insa, deconspirarea sa cu iz de Belfegor de Nicollo Machiaveli, pe axa Ukraina-SUA, ma determina sa mai aman, sau s-o las balta ( facandu-ma ca nu vad oceanul…)…Vorba lui Dom’Neamtu, sa nu ne prinda draku’ nefasta…., ca Dom’Nicollo ne-o spusese demult…Dom’Nicollo ne spusese el mai multe, dar poate o sa mai avem sansa sa-l deconspiram pana la capat….Cu puterea “fimeii” abia si-a facut incalzirea…La puterea statului, pare a fi insasi nevasta lui Belfegor….

  DOMUL ALB DE LA MALUL MARII NEGRE

  PS 1. O veste buna pt. Dom’Niku ! Pe directia, “pishetului boului”, vine tare din urma nea’Valerica…Pacat ca nu-i place si taria…, ca doar cu vin, nu o sa ne spuna prea multe…Ultima data ne spunea ca doar 4 ani nu sunt suficienti intr-o guvernare pentru a reusi ceva constructiv…Acum ar trebui sa ne spuna, din partea cealalta a maretiei baricadei vorbei de vorba, daca in 10 ani se poate distruge totul….”Argumentul” : http://www.avincis.ro/lansarea-cartii-o-istorie-literara-a-vinului-in-romania-la-libraria-bizantina-din-bucuresti-s9-a52-ro.htm
  PS 2 Dom’Stoica nu poate scapa asa de usor…, asa ca-l mai deconspir cu o “vorba de vorba” recenta de-asa….
  “Intre statul de drept si dezvoltarea economica exista o legatura mult mai profunda decat sunt tentati sa creada unii politicieni. Dezvoltarea economica a Romaniei este indispensabil legata de consolidarea statului de drept.
  As replica : Si reciproca e valabila…Dar vorba lui Dom’Tudoran, mi-e ca ramanem fara ace la ceas….Si iar vin nea’Mitica si Giovani si ne fac teoria cu licuricii si vrabiutele, imbunatatita recent “bombonelic” cu cea a girafelor care nu fac puscarie….Aici cred ca e si greseala lui Dom’Adrian, nu a facut “gat” destul !.Sau nu sunt eu informat, ca pentru d-astea nu se pot da linkuri…Stie careva vreun Dom’Link d-asta…?
  Sursa: http://www.ziare.com/pdl/traian-basescu/valeriu-stoica-dreapta-nu-va-putea-sa-castige-alegeri-decat-prin-reunificare-interviu-1281070
  PS 3. Nu poci ca sa ma abtin. Dom’Ciufulici si Dom’Burepista ( vad ca n-am diacritice romana-engleza pe bara de jos la aista’ Dom’Calculator…) au sarit la “gatul” bietului Andon…Ce-a mai ramas din acel „Fir-ai al naibii, Majestate!”….Un fel de detronare a “Domului de la Adevarul”….Nu “Adevarul” ala de care scrie Dom’Muncaciu…. http://www.telegrafonline.ro/1393365600/articol/260855/concursul_pentru_studenti_8222dezbate_romania8221_la_a_via_editie.html
  SCUZE PENTRU “DOMII” NEMENTIONATI. Spre deosebire de altii ( glumesc Dom’…), eu dau macar un vin…Chiar daca de la Nea’Valerica…de la Universitate…Cred ca mi-e dator.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Coincidenta paralizanta. Nici nu stiu cind a fost ultima data cind am auzit de sau vorbit despre Bursi Ivanceanu, dar trebuie sa fie cel putin 40 de ani. Tocmai azi dimineata mi-a povestit un prieten apropiat din Bucuresti despre o seara la Clubul A unde Sebi Reichmann a evocat tineretea lui (a anilor 60’s) populata de personajele sacre ale literaturii acelor timpuri (Dimov, Tepeneag, Ivanceanu, Mazilescu). Si acum citesc versurile de la incheierea textului. Ciudat!
  Mi-l aduc aminte pe Bursi pe la mijlocul anilor 60’s (aveam cred 15-16 ani) in casa unor buni amici. Un barbat cu o figura extrem de interesanta, si de un exotism si excentricitate cuceritoare.

 • @GC
  Vintila mi-a fost tare drag. Sebi si eu ne-am cunoscut in casa marelui poet Gelu Naum…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  In jurul lui Gellu Naum se ‘miscau’ avantgardistii tineri ai acelor vremuri. Banuiesc ca pe linga Sebi, erau acolo si Valeri Oisteanu, Sanda Rosescu, s.a.
  Despre ispravile literare ale lui Buris imi aduc aminte ca scriau si Cioculescu si (mai ales) MRP. Alta planeta. Nu mai stiu nimic de el.

 • @Gheorghe Campeanu

  Cu VO nu am avut, niciodata, “comertz”.
  Pe SR nu am cunoscut-o.
  Pe MRP l-am cunoscut -- a fost prieten cu familia mea iar dupa divortul de Sidonia Dragusanu, mama a ramas in relatii foarte bune si cu Sidonia.
  Vintila a murit in Maroc, in anul 2008…

 • Ontelus DG

  Măsurând neantul temporal, ceasul este simbol al superstițiilor tehnologice, tehnica fiind magia timpurilor moderne, pe de o parte, și simbol al nimicniciei omenești, pe de altă parte. ,,Timpul mort și-ntinde trupul și devine vecinicie.”

 • @) Dorin Tudoran

  E un poem, unul foarte frumos, la care maitre Foarta raspunde adecvat, cu un alt poem. Daca m-as simti in forma lirica, asa as face si eu. Cum nu ma simt, ma multumesc sa apreciez dialogul WDC -- Timisoara…

 • Şerban Foarţă

  Erratum: antepenultimul vers al aşa-zisei mele poezii e dvor dvoreţ!

 • Dana (Mara)
 • Gheorghe Campeanu

  @ Şerban Foarţă

  Iesind din cadenta Dvs. nu pot spune decit прекрасный скороговорки

  @ Dorin Tudoran

  Maroc? Complicate cararile; stiam ca plecase in Austria si pe linga scris devenise si editor de carti.

 • Şerban Foarţă

  Domnului Gheorghe Câmpeanu -- Поблагодарю вам!

 • Dezideriu Dudas

  Înger şi demon

  Noaptea-n Doma întristată, prin lumini îngălbenite
  A făcliilor de ceară care ard lângă altare. ¬
  Pe când bolta-n fundul Domei stă întunecoasă; mare;
  Nepătrunsă de-ochii roşii de pe mucuri ostenite,
  ……………………………………………………..
  Ea un înger ce se roagă -- El un demon ce visează;
  Ea o inimă de aur -- EI un suflet apostat;
  El, în umbra lui fatală, stă-ndărătnic răzemat ¬
  La picioarele Madonei, tristă, sfântă, Ea veghează
  ………………………………………………………
  Ce-ţi lipseşte să fii înger -- aripi lungi şi constelate.
  Dar ce văd: Pe-a umbrei tale umeri vii ce se întinde?
  Două umbre de aripe ce se mişcă tremurânde,
  Două aripe de umbră cătră ceruri ridicate.
  …………………………………………..
  Dar de-i umbra ei accea -- atunci Ea un înger este,
  Însă aripile-i albe lumea-a le vede nu poate;
  Muri sfinţiţi, de-a omenirii rugăciuni îndelungate
  Văd aripele-i diafane şi de dânsele dau veste.
  …………………………………………..
  Ea? -- O fiică e de rege, blondă-n diadem de stele,
  Trece-n lume fericită, înger, rege şi femeie;
  El? -- răscoală în popoare a distrugerii scânteie
  Şi în inimi pustiite samănă gândiri rebele.

  Despărţiţi de-a vieţii valuri, între el şi între dânsa
  Veacuri sunt de cugetare, o istorie,-un popor,
  Câteodat’ -- deşi arare -- se-ntâlnese, şi ochii lor
  Se privesc, par a se soarbe în dorinţa lor aprinsă.
  ………………………………………
  Ea-l vedea mişcând poporul cu idei reci, îndrăzneţe;
  Ce puternic e -- gândi ea; cu-amoroasă dulce spaimă;
  El prezentul îl răscoală cu-a gândirilor lui faimă
  Contra tot ce grămădiră veacuri lungi şi frunţi măreţe.
  …………….
  Am urmat pământul ista, vremea mea, viaţa, poporu
  Cu gândirile-mi rebele contra cerului deschis;
  El n-a vrut ca să condamne pe demon, ci a trimis
  Pre un înger să mă-mpace, şi-mpăcarea-i… e amorul.

  poezie de Mihai Eminescu (1873)

 • @) All

  Nasol, Putin a obtinut acordul Parlamentului pentru interventie militara…

  http://adevarul.ro/international/europa/crimeea-simferopol-1_531103b7c7b855ff56c13ef9/index.html

 • Şerban Foarţă

  Dragă Liviu (& Comp.), este de-a binelea nasol.
  Se pare că Maica Rusie e gata să… serbeze secolul scurs de la debutul Întâiului Război Mondial, prin muncă!

 • Hantzy

  Vrui sa zâmbesc, sa ma destind recitind articolul dlui Tudoran. Sa-mi ridic capul prin nori, sa incerc un haz de necaz, dar chiar deasupra cuvintelor “Leave a Comment” am citit stirea transmisa de dl Antonesei si am revenit cu picioarele pe pamant. Nasol tare!

 • dumitru ungureanu

  „Iubito, mă gândesc la tine
  ca un borfaş la ceasul unui lord
  şi se ciocnesc în carnea mea drezine
  şi caii au atac de cord…”

  (deşi, la situaţia ceasornic-actuală, nu se prea potriveşte…)

 • Ontelus DG

  Parafrazându-l pe Leonard Cohen, first we take Crimeea, then we take Berlin. Statalitatea românească modernă are ca naș geopolitic, la mijlocul secolului al XIX-lea, tocmai războiul Crimeii. Și, în pofida apărării Filderman-Șafran-Rosen, doar România suportă încă efectele înțelegerii din 23.08.1939, fiindcă nu trecerea Prutului, ci aceea a Nistrului nu are cum să fie scuzată în logica Moscovei, aparent-juridic contrabalansată de soft-power-ul occidental. ,,De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris și pentru noi,/ Bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război.” It’s not cold war, it’s just a big dilemma: Faust or Don Quijote… Perhaps Hamlet…

 • Dezideriu Dudas: ati dori sa fiti mai precis in ceea ce priveste dl.nimeni?

 • Şerban Foarţă

  Un distih (citat din memorie) al lui Vintilă Ivănceanu, de prin ’68 sau ’69, pe vremea lui Ceaşcă (şi soţia):

  Eleno, n-am avut onoarea
  cu sânul tău să mă-ntâlnesc…

 • Chiar e un articol frumos si care, zic eu, ar merita un spatiu mai vizibil decit un blog. Mai inainte de a fi pamintul tatarilor, rusilor si rusilor kieveni, pamintul Crimeii a fost al romanilor. Cind il vom lua inapoi?

 • @Șerban Foarță
  Bietul “Burși”, neavând onoarea cu pricina atrecut dincolo fără onoruri miliotare.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Domnului Șerban Foarță @ Domnului dumitru ungureanu (ortografierea autorului) c/o CERTOCRATIA chez Dorin Tudoran

  Pe mine m-a zdrobit “Cor de copii” (mai ales l-a recitat in acea casa de amici, cind am aflat si ca absolvise liceul I L Caragiale in anul in care intram eu acolo in scoala primara):

  “S-a-ntors tata din razboi
  Fara cap, fara cap,
  Noi ne-am dus pe la vecini,
  Topaind, topaind,
  Si ne-am laudat ca tata
  N-are cap, n-are cap.
  Si pe tata l-am culcat
  Fara plans, fara plans, intr-un pat de-argila alba
  Fara arcuri, fara arcuri.
  Mama singur-a tipat,
  Numai mama, numai mama,
  A-nceput sa-si smulga parul.

  Negru, negru, negru, negru.
  Popa a cantat frumos,
  Dupa carte, dupa carte
  Apoi am plecat acasa
  Fara tata, fara tata.”

 • Dezideriu Dudas

  @ dlnimeni # 20

  Nu mizati prea mult pe o auto-executie in piata publica…Mi-am facut atatea, ca nu ar mai conta una in plus sau in minus….Una in plus, m-ar intari ca morts-vivant, de unde jale si mai mare dupa…pentru corectitudinea politica, una in minus, ar insemna timp mai mult pentru constructie…si fuga spre apostazie a banditilor….

  Ma refeream la intalnirea noastra anterioara de pe blogul d-lui Nastase. De ce nu, poate, si la retragerea noastra concomitenta….Remarcasem doua pozitii ale dvs. acolo,
  PRIMA, atunci cand d-nul Tudoran venise cu o intrebare, desi toate raspunsurile de acolo ( ma refer la intreg sistemul, nu la fraierul de serviciu…) erau intotdeauna pre-calculate, de unde faptul ca personal nu m-am mirat ca intrebarea d-lui Tudoran a ramas fara raspuns ( nu avusese nimeni timp sa o pre-calculeze, Cozmin Gusa abia ii dusese cu cativa ani in urma biblia anticomunista a lui Tismaneanu lui Miron Cozma la puscarie, si trebuia sa se mai odihneasca la cap… ). Chiar i-am transmis atunci d-lui Tudoran ca AN n-are nici-o vina…. S-a demonstrat ulterior ca intr-adevar am avut dreptate, altfel cum ar fi posibil ca intr-un stat de drept, dreptul ( cel mai cel mai, chiar…, s-ar spune pe surse…) sa mearga la puscarie…
  A DOUA, atunci cand l-am lovit la neaAndrei pe unul de-acolo si dvs. m-ati prins cu lejmajestatea la suturile in fund date la regi ( bineinteles, nu direct, doar ca a fost fix urmatorul comentariu…)..Am aflat atunci ca nu sunt permise tuturor ! E ca si cum dreptatea la dulai este seminarizata de catei….Mi-am zis atunci mie, mars de-aici, mai baiete ! Sa n-ajung de rasu-plansu blogului….

  Pe de-o parte. Pe de alta parte, m-as bucura sa mai fi inselat. Sau, chiar daca nu m-am inselat, sa fiu mai putin precis ( cum sper sa fie mai putin precise loviturile in tranta post-tatareasca Ukraina-G 8 vs. Rusia –Crimeea ) … Oricine are dreptul la apostazie. Sau daca eu m-am inselat, as avea si eu dreptul ( vorba desteptilor, ce aia-mea…, declarata nula de HRP… ), ca prost de frunte, sa ma apostaziez intr-un murdarit de desteptaciune…Prea ne-am impartit in Romania in prea prosti sau prea destepti…Problema tine de murdarirea cu desteptaciune in tari ca Romania…Nu este de capul ei, cu atat mai putin de capul prostilor….Ma bazez insa pe d-nul DT cand ne cearta ca vom ramane fraieri in istorie….Fraier prost e ca siropul de trandafiri…Fraier destept insa, acid sulfuric….

  PS. Am incercat sa rezolv problema cu diacriticile si am rezolvat-o definitiv…pe acest calculator. O sa ma duc la un baiat destept de la IT….Macar in cei de la IT cred ca putem avea incredere. Chiar daca webmasterii par a fi doar o extensie a altora, mai generalisti…Care era primul slogan al capitalismului in Romania ? Parca, SA VINA OAMENII DE LA MINOLTA ! Pe unde-or fi intrat in Romania ?

  FINAL PRECIS
  NU I-A RASPUNS D-NUL A.N. D-LUI D.T., DAR VA RASPUND EU LA INTREBAREA DE LA # 22

  CAND ROMANIA VA DEVENI MEMBRA G 8.

  ( IAR NUMARATOAREA STEAGURILOR O VA FACE ION CRISTOIU, CARE, IAR LASA DE LA EL IN ULTIMUL TIMP….
  2 + 2 + 2 + 2 + 1 =8 )

 • Dezideriu Dudas: nu stiam ca am un gen de rafuiala cu dvs de pe blogul dlui Nastase (blog pe care sa stiti ca mi-am scris strict opiniile fara sa fiu inregimentat pe undeva), iar in ceea ce priveste un comentariu al dlui Tudoran acolo, mai mult ca probabil ca era normal sa raspunda gazda blogului si nu comentatorii. Dar, orice ar fi fost, nu stiu daca merita sa transportam acel orice ar fi fost pe blogul dlui Tudoran. Ca sa folosesc chiar sloganul acestui blog si ca sa inchei, deoarece nu il sicii pe dl Tudoran -- din cind in cind -- cu comentarii ca sa ma angajez in conflicte, nu fiti prea certocrat fiindca atunci va veti umple de bogdaproste.

 • Dezideriu Dudas

  Sa nu fim certocrati pe Certocratia ? Sau kakistocrati in Kakistocratia ? Aista nu se poate in religia asta… ! Poate doar daca re-devenim atei cu totii…., in sens de umanistii necesari de dupa evul mediu…S-a prezentat insa la apel, primul, VoIculescu-Deveselu…Din pacate, daca nu se prezenta, era si mai putin vesel pentru el…Nu si pentru noi, s-a dovedit ulterior…, din pacate, inca nu decisiv. Cand era cat pe ce sa se faca demonstratia cu PUR, dupa cateva vizite, stiintifice, la ceia de la Albion, PUR s-a transformat in PC….Si demonstratiile au trebuit sa fie reluate de la inceput…

  P.S. Rafuiala nu am avut niciodata cu nimeni. Sunt convins ca nici cu dlnimeni. Eu va cred. Mai ales ca numai procuror nu m-am considerat vreodata…
  Numai bine !
  ( Nu as insista sa comunic cu dvs. pe blogul d-lui Tudoran -- ma refer fix la aceasta replica, ce ar putea fi evaluata ca excesiva -- daca as considera ca e vreo problema personala pe-aici…).

 • L.L.Meletiev

  Gheorghe Campeanu, Dorin Tudoran
  L-a cunosct vreunul dintre voi pe Tudor Eliad (cel avind, la un moment dat, cuvinte dure, in scrisurile-i franceze, pentru Moise Trandafirescu)?

 • Gheorghe Campeanu

  L.L. Meletiev

  Il stiam doar din vedere, in special in verile de la 2 Mai in anii 1965-70, cind zburda pe plaja intr-o gasac de tineri mondeni (playboys and socialite vixens) din care-mi amintesc pe el, Dan Nutu, Bebe Ignat, Lou Ghelerter, Munette Gheorghiu, Marina Carafoli, Luminita Rosescu. Cred ca era regizor la TV impreuna cu Tudor Marascu. L-am cunoscut vag pe semi-fratele Matei Perahim. Pe vremurile alea, Tudor nu scria in franceza, nici macar despre Eminenta Sa.

 • Teama mi-e ca, din perspectiva istorica, edulcorata de mituri si legende, Kievul e inca pentru multi dintre pentru rusii lui Putin ceea ce a fost Campia Mierlei pentru sarbii lui Milosevici: un fel de punct de referinta al identitatii nationale.

  http://www.cotidianul.ro/merkel-lui-obama-putin-a-pierdut-contactul-cu-realitatea-233192/

 • @NO Name/DP

  Tewmeri sunt multe. Una dintre ele: fiecare pasare pe mierla ei piere…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran @ No Name/DP

  Iata ce poate cauza recolta celor 33 de medalii olympice (si sandwich-ul feeric al spectacolelor despre maretia imperiului). Lasind gluma la o parte, nu cred de loc ca Putin a pierdut contactul cu realitatea, daca respectiva realitate este cea pe care se straduieste sa si-o construiasca de atitia ani. Nu este, nu a fost, si nu va fi niciodata realitatea la care se refera dna. Merkel sau Presedintele Obama.

 • @Gheorghe Campeanu
  Rusia (comunista ori “doar” tzarista) a trait intotdeauna intr-o realitate “paralela”; Ea, Rusia, poate spune acelasi lucru despre “Occident”.
  Punctul slab al cestiunii la zi este: Crimeea nu prea poate fi considerata de Ucraina un “teritoriu istoric”.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Evident ca realitatile erau si ramin paralele si fara sanse de tangente. Cu istoria in Crimeea, Rusia si Ukraina, ramin la idea ca granitele internationale recunoscute si sanctionate de atitea corduri internationale (ca sa nu intram si in cel din 1994 intre Rusia si Ukraina) nu pot fi incalcate de cite ori cuiva nu-i convine schimbarea politica dintr-o tara vecina, invocind dorinta de a proteja co-etnicii rataciti la vecin. Totusi, pina la bascularea rapida a puterii de saptamna trecuta, rusii din Crimeea (Harkiv, Kerci, etc.) tot in Ukraina erau si Putin nu a trimis periodic trupe sa-i “protejeze”. Daca acceptam retrasarea granitelor in realiateat lui Putin pe temeiul discutiilor de istorie, care ar fi gestul aprobator si pasul urmator: reintrarea in tarile baltice, in Moldova?

 • Revolutionerii parizieni din 1830 trag in orologii -- nu pentru a comite orori, ci -- ”pour arreter le jour”, catind ei sa sfarme continuumul istorial, daca nu cumva fantasmeaza si un nou calendar. Cfr. Walter Bejamin: ”Conceptul de istorie”. De ce trag clopotele la noi, si nu, spre Sulina, tunurile Armatei Rosii de la Krim sau din Insula Serpilor, o stie Mitica, poate si regizorul filmului sau, cu siguranta si Gaspadinul Tavarisci de la Kremlin.

 • a notarius

  Tocmai aici este problema.
  Occidentul, care de 1000 de ani se cam termina incet si usor in pusta maghiara si pe culmile Carpatilor -, cu incercari germanice de Drang nach Osten, spre plaiurile mitice ale facerii -, incearca acum sa patrunda in aceasta “realitate paralela”.
  Ucraina, ca realitate istorica statala in aceasta dimensiune, exista de 23 de ani -- spre deosebire Moldova, ca un fel de twighlight zone, are, totusi, o prezenta continua de cel putin 700 de ani -, asa incat smulgerea ei din aceasta realitate paralela prezinta probleme grave, asa cum se vede chiar in aceste zile…

WP Admin