≡ Menu

Monsieur Revel (IV) – logica minciunii totalitare

Campaniile    de    reabilitare   a   poziţiilor   politice aberante îmbrăţişate de Sartre (personaj pentru care Revel a nutrit un dispreţ constant şi profund), i-au prilejuit autorului Tentaţiei totalitare comentarii dintre cele mai tranşante. Amintind că Sartre nu putea alege un moment mai prost de a deveni “tovarăş de drum al comunismului internaţional” (Congresul Mondial al Păcii, Viena, 1952) decât clipa în care Slánský şi alţi unsprezece “trădători” erau condamnaţi la moarte de autorităţile comuniste de la Praga, după un proces fireşte trucat, lui Revel nu avea cum să-i scape că în cartea sa despre Jean Genet, Sartre justifica condamnarea la moarte a lui Buharin, despre care scria că, “în mod obiectiv”, fusese “un trădător”. Afirmaţia este considerată de Revel o cădere în cel mai sinistru “jargon totalitar”.

Logica stupefiantei înţelegeri pe care Sartre o arată unor ucigaşi de tip Mao şi Castro ori unor grupuri teroriste gen Baader-Meinhof și Brigăzile roşii, Revel o găseşte într-o declaraţie făcută de Sartre, în 1973, pentru publicaţia Actuel:

“Un regim revoluţionar trebuie să se debaraseze de un anumit număr de indivizi care-l pun în pericol, şi eu unul nu văd un altfel de mijloc decât moartea”. 

Tot în 1973, într-un articol intitulat Elections, piège à cons (Alegeri – capcană pentru tolomaci), Sartre preia unul din sloganurile mişcărilor din mai 68. “Cu toată forţa gândirii sale”, scrie Revel despre Sartre, “el îmbrăţişează principiul după care revoluţia trebuie înfăptuită de o elită de profesionişti.” Revel readuce în pagină şi extrase dintr-un articol anterior celui din Actuel. Textul este dedicat de Sartre semnificaţiei raportului lui Hruşciov şi este publicat chiar în timpul revoluţiei maghiare, la 11 noiembrie 1956 în L’Express. Iată un citat ales de Revel: 

“Enorma eroare a fost probabil raportul lui Hruşciov, căci, după opinia mea, denunţarea publică şi solemnă, expunerea detaliată a tuturor crimelor unui personaj sacru, care a reprezentat atât de multă vreme regimul, este o nebunie, atâta vreme cât o asemenea francheţe nu e garantată de o prealabilă şi considerabilă ridicare a nivelului de trai al populaţiei.”     

 
 
 

Ilustrație & Copyright © 2010 - DION

Esenţa bestială a raţionamentului sartrian îi oferă lui Revel şansa unui comentariu necruţător: 

“După Sartre, conştiinţa umană suportă cu seninătate revelarea crimelor comise de un şef de stat o dată ce a avut loc o ‘ridicare prealabilă şi considerabilă a nivelului de trai.’ Păcat că maestrul nu a fixat cu mai multă exactitate venitul anual pe cap de locuitor, venit de la care se poate exercita indignarea faţă de genocid. 6.000 de dolari per capita? 4.500? 11.375? Înainte sau după impozit?” 

Dincolo de vina individuală, Revel pune în discuţie o vinovăţie mult mai complicată:  

“Sartre a fost întruchiparea dezastrului cultural francez de după război. Oare de ce scriitorul francez cel mai reprezentativ al anilor 50’-60’ a urât libertatea, tocmai el, filozoful libertăţii? Oare de ce acest gânditor atât de inteligent a acceptat, tocmai el, noaptea intelectuală? Oare de ce fondatorul faimoasei reviste Les Temps Modernes a adulat utopiile învechite şi ucigaşe ale unor timpuri revolute? Oare de ce acest  gânditor atât de ager, acest revoltat atât de suspicios a fost un asemenea nătărău păcălit de secolul nostru plin de înşelăciuni? În loc de a escamota aceste realităţi, ar fi mai bine să încercăm să le explicăm. Fiindcă problema nu este doar aceea a aberaţiilor unui om, e problema unei întregi culturi.” 

Revel acceptă cu îngrijorare că talentul nu este incompatibil cu imoralitatea. Dar când scrie “S-a observat deseori: Franţa este cea mai revoluţionară dintre ţările conservatoare. E un răzvrătit paralitic.”, îngrijorarea este de o cu totul altă magnitudine. Aş numi-o îngrijorare patriotică. (2006) 

 

 

 • Radu Humor

  Ca la noi , la nimeni !
  “După Sartre, conştiinţa umană suportă cu seninătate revelarea crimelor comise de un şef de stat o dată ce a avut loc o ‘ridicare prealabilă şi considerabilă a nivelului de trai.’

  In schimb la romani li se arunca pe stomacul gol un raport al crimelor comuniste , in schimbul scaderii continue a nivelului de trai si asa cel mai scazut din Europa cu care ne-am luat 😉

 • Nicolae Prelipceanu

  Și când te gândești că și azi pelerinajul la mormintul Sartre & Beauvoir e continuu si asiduu, ce să mai spui? Poate doar să repeți titlul marii cărți a lui Revel, Cunoașterea inutilă!

 • radu

  Aoleo am vazut deabia acum ca e o postare noua referitor chiar la subiectul Sartre .
  Am postat si eu (cam mult) la subiect dar pe postarea anterioara
  Scuze!!
  http://www.dorintudoran.com/2010/08/05/monsieur-revel-iii-arta-inmormantarilor/

 • radu

  @Nicolae Prelipceanu
  Domnule Prelipceanu ,
  Ar fi o explicatie : uitam mult prea repede!!!
  Si ar mai fi ceva .
  Pun asa un pariu ca 99 % ditre cei care se preumbla pe la mormintele celor doi nu au trait nici macar o secunda in comunism.
  Sau poate exagerez eu un pic
  Unii se duc la mormantul filozofului si al scriitoarei.

 • Gheorghe Campeanu

  À propos de expresia dezamagirii lui Revel fata de contrastul intre darurile intelectuale ale lui Sartre si optinunile lui politice (si evident, retorica acestuia esentialmente totalitara). JPS este, probabil, unul dinexemplele cele mai celebre/triste al festelor cu efecte dezastruoase pe care le poate juca ceeace Hegel numea ‘viclenia ratiunii’ (viclenia Istoriei). Sa fie oare evolutia stangii occidentale in acei ani o emanatie a lipsei de umor al aceleiasi Istorii?

 • Sunt satul de excentrici din astia care fac propaganda a ceva ce nu cunosc in detaliu.
  Ce ai omis e ca Sartre pana la urma a vazut adevarul, tarziu e adevarat.
  In opinia mea nu era decat un conservator, opus Revolutiei Franceze.
  Anii ’50-’60 au fost oarecum asemanatori cu ce traim acum in Romania, revolutie sexuala si economica, ridicarea parvenitilor si a infractorilor, caderea clasei muncitoare, o Franta plina de colaborationisti nazisti reformati in aparatori ai democratiei.
  Ca ar fi vrut sa ii trimita la moarte? Oare romanii nu ar dori sa ii trimita la moarte pe tori cei care au pus la pamant aceasta tara.
  Omul a vazut salvarea in comunism, noi deja stim ce e comunismul si nu o mai vedem acolo.
  Dar oare chiar nu ne dorim epurarea societatii romanesti? Nu ai vrea ca vecinul tau care isi arunca gunoiul pe geam sau te tine treaz pana la 4 cu manele sa dispara?
  Sartre a fost un om sensibil si nobil, lucru care te omoara in orice gen de societate.
  Revel critica un idealist dar nu ofera nimic in schimb.
  Auzi, “esecul libertatii franceze”. Mi-e greata!
  Omul a crezut in idea comunismului, nu in realitatea ei.
  Revel in ce crede?
  Si chiar credeti ca daca toti romanii aveau o masina, o casa, frigiderul plin, program TV si salariu de 2000 de euro ar mai fi fost masa de manevra a unor forte straine? Le-ar mai fi pasat de victimele comunismului?
  Nu vedeti ca de cand majoritatea gandesc ca se descurca prea putin le pasa de mortii “Revolutiei” desi in toata Europa incepe sa se puna pumnul in gura vocilor libere.
  Ne reasteapta nationalism socialismul?
  Comunismul promitea o societate pentru toti, ceva ce nu a promis nici o alta organizare sociala.
  Si nu va agitati, nu toate guvernele aflate la putere au tradat societatea libera oferind ajutoare sociale contra voturi de am ajuns sa ne intrebam daca mai e profitabil sa muncesti?

 • Gheorghe Campeanu

  @ Chrysthyan # 6

  Desi banuiesc ca nu eram vizat de mica Dvs. diatriba, ma intreb totusi daca este oare absolut necesara o astfel de interventie care nu ajuta foarte mult discutia despre Revel si Sartre, ci dimpotriva. Cred ca obiectul unei dezbateri ar implica un modicum de minima toleranta a ideilor contrare. In definitiv nu vad cum demonizarea unuia sau a celuilalt dintre cei doi ganditori francezi (sau a sustinatorilor acestora) poate fi dezideratul amfitrionului acestui blog. Frustrarile noastre nenumarate si insolubile nu ne faciliteaza claritatea empirica, si mai ales, cea a discursului rational.
  In plus, daca imi permiteti, cred ca tocmai un ‘loc’ virtual ca acest spatiu de dezbatere ne ofera exact posibilul antidot si adapost in fata asprimii din celalalt spatiu, cel real al vietii cotidiene (unde metafizicul s-a evaporat). Poate din respect fata de noi insine (daca nu pentru cel care ne faciliteaza comunicarea aici), ar fi cel putin util, daca nu si o mostra de civilizatie, sa lasam la usa acest animus irepresibil de sorginte romaneasca postmoderna.

  Cu scuzele de rigoare,

  Gheorghe Campeanu

 • Radu Humor

  @ Crystyan are pe blogul sau o continuare absolut originala :

  ” Off comment:
  Nu neg ca Sartre e un om demn de dispret si admiratie in acelasi timp. Dar fata de occidentalii si americanii ce prefera sa tina jumatate de lume in intuneric numai pentru a le fi lor bine nu pot nutri decat dispret.
  Rusia s-a dovedit a nu fi Diavolul in persoana, doar o tara locuita de oameni, Estul Europei si Africa sunt niste tari normale cu alte obiceiuri si cu o cultura echivalenta tarilor occidentale.
  Ce s-a intamplat dupa caderea comunismului? SUA si-a cautat un nou dusman: tarile arabe si asiatice au inlocuit dusmanul malefic ce il reprezenta URSS.
  Ca sistemul capitalist nu s-a dovedit a fi mai bun decat cel comunist… am aflat la 20 de ani dupa asa zisa revolutie.
  Ca oamenii isi doresc un “tata suprem” care sa aiba grija de ei este evident, pana si americanii s-au indreptat spre Stat pentru a fi salvati.
  Ca politica nu a evoluat dincolo de “avem un dusman extern” iar mi se pare la mintea copiilor.
  Poate ar trebui sa ne atace extraterestii, astfel nu ar mai fi omorati copii si adulti in numele unei libertati si prosperitati care nu mai vine.

  Macar Sartre a crezut intr-o idee, voua vi se pare ca Berlusconi, Obama, Sarkozy si Basescu cred in ceva? “

 • Radu Humor

  Din pacate al nostru se potriveste ca nuca-n perete cu ceilalti 😉
  Eu spuneam mai de mult ca in primul mandat Basescu l-a reabilitat pe Iliescu, in acest inceput de al doilea pe Ceausescu, iar daca-l duce pana la capat reabiliteaza intreg sistemul, deoarece nici in cele mai negre vise nu-ti puteai inchipui ca asa va arata societatea dupa care am tanjit vreme de 50 de ani :mrgreen:
  Desi s-a plecat gresit cu Iliescu, lucrurile pareau sa se indrepte sub guvernarea Constantinescu-Ciorbea, cand acelasi malefic s-a dovedit inca de pe atunci specialist in a mina din interior o coalitie, iar dupa obtinerea puterii, pana la distrugerea tarii n-a mai fost decat un pas :mrgreen:
  Criza din perioada Ciorbea , reala, nu ca asta , s-a dovedit mult mai usor suportabila pentru romani decat cacealmaua asta portocalie !

 • radu

  @Chrysthyan
  Ce anume sa cunoastem in detaliu ?

  Aici e vorba de alegere.
  Sartre a ales.
  Daca nu sunt de acord cu alegerea lui si mai ales cu derapajele de genul :
  ”Un regim revoluţionar trebuie să se debaraseze de un anumit număr de indivizi care-l pun în pericol, şi eu unul nu văd un altfel de mijloc decât moartea”
  inseamna ca sunt excentric din ăia ?
  Aşa să fie !

 • radu

  PS
  Chrysthyan are un blog care mi-a placut.
  In numai cinci minute m-am edificat.
  E de vazut
  Ma mai duc daca nu are nimic impotriva.
  Chiar daca nu suntem de acord (partial) in privinta lui Sartre

 • victor L

  Pentru unii ca @Chrysthyan nu mai e scapare.

  Pentru cei interesati, poate articolul de mai jos e bine venit:

  „Războiul rece“ al lui G.M. Tamás

  de N. Manolescu

  (Adevarul, 31 iulie 2010)

  Asta pentru ca prezentul ne este invadat de trecut si nostalgici. Bolnavi de inteligenta.

 • radu

  Da Victoras , stiu de ce pentru tine @Chrysthyan nu mai are scapare.
  Nu-i place Basesescu ! Asta am inteles-o de pe blogul lui.
  Cred ca de acolo ai tras concluzia aia inteligenta.
  Ce sa-i faci iar ai nimerit printre oamenii mari.

 • victor L

  @ radu,
  ai imbatrinit uscat; vorba aia, si un tramvai numit dorinta daca ti s-ar flutura in fara ochilor, tu tot pe Basescu il vezi. Injura-l si pe Manolescu pentru articolul pe care l-am indicat si in care il lauda pe Basescu.

  Ar trebui sa-ti fie rusine pentru asemenea vorbe: “Ce sa-i faci iar ai nimerit printre oamenii mari”
  Tu esti uaminii aia mari? hai, nu ma-nnebuni ;))

  Da` chiar devine agasant: poti sa confirmi ca te-a insarcinat dl Tudoran sa imi ceri socoteala pentru intruziunea pe blogul dinsului? sau te-ai oferit singur, ca o credincioasa sluga. Mai degraba, pentru ca dl Tudoran imi spunea ca nu are vasali pe blog.

  Asa ca daca te crezi om mare ai doua solutii: sa renunti la a te mai crede om mare sau, mult mai bine, sa nu mai fi nesimtit.

  Acum astept ca dl Tudoran sa-mi atraga atentia ca-i stric armonia blogului. Tu nu, ca esti MARE.

 • Stiu un pic ca este off topic dar mi-a placut foarte mult clipul asta

  rel="nofollow">
  Zice Poetul
  Ponta si Crin si-o trag putin si urla tare… Base e cu barca, Boc e cu vaca..

  Oare cine e Vaca ? (zicea ceva Domnul Antonesei aici http://antonesei.timpul.ro/2010/07/30/nu-ne-saturam-de-cretini-nici-de-vaci-incaltate da nu vad mogulul

  iar cea mai tare

  “asta-i criza de la noi fara LEI dar cu multi BOI”

  Victoras nu te uita la clip ca e pentru aia vanduti si care nu inteleg marile ratiuni de stat 🙂

 • Dorin Tudoran

  @ Virgil # 15

  Clipul cu DIVERTIS dovedeste ca anumite crize merg mana inb mana. De pilda , cea financiara si ce de inspiratie. DIVERTIS este aici cu mult sub ce a fost candva.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 14

  E posibil ca Radu sa-l vada in fata ochilor pe Traian Basescu chiar si atunci cand Basescu nu joaca in piesa respectiva, dar nici dvs. nu va poate scoate nimeni din cap ca pe blogul asta Tudoran nu are vasali. E amuzant sa vad ca stiind mecanismele ce pun in miscare discutiile de pe alte bloguri, sunteti convins ca si aici lucrurile stau la fel. Nu stau, dle Victor.

 • victor L

  Dle Tudoran,
  daca nu va repezeati sa ma puneti la punct ati fi reusit sa intelegeti: “sau te-ai oferit singur, ca o credincioasa sluga. Mai degraba, pentru ca dl Tudoran imi spunea ca nu are vasali pe blog”.
  Nu spuneam ca l-ati angajat, ci ca s-a oferit. Nu sinteti singurul inconjurat de admiratori/laudatori din instinct.

  De data asta, insa, nu inteleg dece ati sarit la mine! Sa consider ca erati intre “oameni mari”?

  Uitati un alt caz de obsedat, @Virgil:
  “asta-i criza de la noi fara LEI dar cu multi BOI”

  Victoras nu te uita la clip …”

  Uomul are umor de grajd, nu pot intra sa-l combat.
  Doar ca pe astia nu ii “vedeti”.
  Eu aduc in discutie articolul unui om validat intelectual si moral, iar el vine cu texte de kk-maca.
  Distractiv.

 • radu

  Victoras
  Ai primit raspunsul adecvat de la Dnul. Tudoran.
  Nimic de adaugat.
  PS
  Ba da .
  Daca zici ca pentru unul ca si Chrysthyan asta unde se incadreaza.
  La : M-a trimis soacra dupa paine?
  PS2
  Inapoi la topic . E mai bine pentru toata lumea.

 • radu

  Erata
  Se va citii :
  Daca zici ca pentru unul ca si Chrysthyan nu mai e scapare asta unde se incadreaza ?

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 18

  Daca orice clarificare vi se pare “o punere la punct”, nu mai intervin si luati-va peste picior unii pe ceilalti pina obosoti. Numai ca, in momentul in care lucrurile devin prea agresive, le voi cenzura fara sa mai “pun la punct” pe nimeni.

 • Daca_nu_nu

  Bună după-amiaza, Lume!!! Adică bună seara, că s-a-ntunericit de la ploaie…
  Venit-am să văz ce ai faceţi. Văd că faceţi bine, mersi.
  Numa nu vă sfădiţi, mai ales când sunt şi doamne de faţă. Cum ce doamne???
  Adică eu!!!
  Dacă Radu Humor îngăduie, pot fi o doamnă.
  Dacă nu…
  🙂 🙂 🙂

 • Daca_nu_nu

  @) Radu Humor # 9
  Ca să-nţelegi domnia ta la ce mă refer:
  „…iar daca-l duce pana la capat reabiliteaza intreg sistemul…”

  Puşchea pre limbă!!!
  (Să nu m-apuc iar de bodogănit, doară mă ştii…)

 • @all
  Va rog eu nu va mai certati din cauza mea.
  Mie nu-mi plac nici Ceausescu, nici Iliescu, nici Constantinescu si nici Basescu.
  Eu nu cred nici in virgine, nici in opusul lor.
  Revel si Sartre nu au trait “comunismul estic” si asta e adevarul, de aici poate mi-am permis sa ii cataloghez pe amandoi ca “excentrici” pentru ca eu am un ascendent asupra lor: “l-am trait”.
  Si datorita faptului ca l-am trait nu imi permit ganduri complicate legate de subiect, pur si simplu resping organic orice fel de dictatura.
  Ca nu mai am scapare… tot ce e posibil, dupa ce ajungi sa intelegi anumite lucruri e cam greu sa te reintorci la fericirea lipsei de cunoastere.

WP Admin