≡ Menu

Monsieur Revel (I)

E vară. Pe căldura asta până şi noutăţile cele mai zgomotoase par simple reciclări ale evenimentelor, întâmplărilor, trădărilor, scandalurilor şi bârfelor de-acum o săptămână, o lună, un an. În România, toată lumea mediatică taie frunza Elenei Udrea la câini.

Peste tot în lume, marile canale de televiziune transmit reluări, în aşteptarea toamnei şi a emisiunilor ei proaspete ca apa de izvor.  Îmi zic să profit şi să retipăresc câteva texte mai vechi – oricum, în ciuda noutăţilor ce ne bombardează în fiecare zi, la o privire mai atentă, puţine lucruri din cele importante s-au schimbat în chip semnificativ. Încep cu un mini-serial publicat în 2006 şi dedicat unui om de a cărui prietenie şi sprijin am avut norocul să mă bucur. Un om care îmi lipseşte din ce în ce mai mult: Jean-François Revel .

Monsieur Revel

Caracas, august 1974. Jean-François Revel îl întâlneşte pe Carlos Rangel. Aşa cum mărturiseşte, Revel va lega cu sclipitorul gânditor venezuelan “o puternică prietenie personală şi o frăţie intelectuală”. Cu o modestie nu tocmai comună intelectualilor, Rangel îl roagă să se uite peste câteva pagini. Ajuns la Paris, Revel realizează că are în mâini miezul de foc al unei analize extraordinare. Coordonator al unei ediţii la editura Robert Lafont, îi oferă imediat un contract lui Rangel. Aşa se explică cum celebra Del buen salvaje al buen revolucionario a apărut pentru prima oară (1976) în franceză – Du bon sauvage au bon révolutionaire – şi nu în spaniolă.

Paris, 1952. Sub pseudonimul Jacques Severin, Revel publică în Esprit un rechizitoriu extrem de dur şi de bine documentat la adresa sistemului naţionalist mexican. Cum Octavio Paz se află în acel moment la Paris ca ataşat cultural în cadrul ambasadei, guvernul mexican este absolut convins (şi absolut aiurea!) că trădătorul ce a scris articolul nu poate fi altcineva decât Octavio Paz. Acestuia îi trebuie un efort uriaş spre a-şi dovedi nevinovăţia. În ce-l priveşte pe cel ce devenise bunul său prieten, după 42 de ani de la acel episod amuzant Revel îi spune lui Paz:  “Cum tot ai reuşit să te descurci, trebuie să-ţi mărturisesc că relatarea ta mă umple de bucurie. Ce ar putea fi mai flatant pentru mine decât să aflu că guvernul mexican a atribuit paternitatea unuia din textele mele de tinereţe unui viitor laureat al premiului Nobel.”

Paris, iunie 1994. Ministrul francez al afacerilor externe, Alain Juppé, organizează un dineu în onoarea lui Octavio Paz, laureatul Nobel  pentru literatură din 1990. Revel se află printre invitaţi: universitari, filozofi, diplomaţi, sociologi şi jurnalişti. Spre stupefacţia sa, mai toţi invitaţii vorbesc cu un aplomb de mari experţi despre America latină şi niciunul nu pare interesat de ce ar avea de spus despre continentul său cel ce a scris Labirintul singurătăţii şi Căpcăunul filantrop. Jenat de aroganţa colectivă a experţilor şi la îndemnul lui Alain-Gérard Slama, cunoscut istoric şi jurnalist francez, Revel îi pune lui Paz o întrebare referitoare la unele din evenimentele zilei în Mexic. Revel nu e deloc surprins să vadă că asistenţa nu e prea entuziasmată de răspunsul lui Octavio Paz, căci luciditatea este rareori binevenită printre experţi.

Ottawa, 3 mai 2006. Iau micul dejun cu RWS la Fairmont Château Laurier. Ştiind că am privilegiul să-l cunosc pe Revel, RWS îmi spune: “Nu ştiu dacă acesta este cel mai potrivit moment pentru tine să afli, dar trebuie să vezi ziarul.” Apoi îmi dă pagina de necroloage a ziarului The Globe and Mail. O deschid şi simt cum mă clatin. Ştiam de ceva vreme, chiar de la el, că Monsieur Revel nu se simte tocmai bine, dar nu exită nicicând “cel mai potrivit moment” ca să afli de dispariţia unui gigant ce te-a onorat cu prietenia sa.

Washington, 8 mai 2006. După trei săptămâni de absenţă, mă aflu din nou în biroul meu şi am în faţă şpalturile numărului din democracy-at-large dedicat Americii latine. Îmi este imposibil să scot numele lui Jean-François Revel din caseta comitetului de redacţie. Explic redactorilor revistei că Revel trebuie să fie cu noi în această ediţie a revistei. Dragostea sa pentru acest univers, profunda cunoaştere a acestei lumi fascinante, în misterele căreia m-a introdus cu tact şi fermitate, sprijinul său de neclintit pentru analiza lucidă a realităţilor latino-americane constituie pentru mine o moştenire fără preţ. (2006)

 

 • radu

  Domnule Tudoran,
  Multumesc pentru aceasta postare.
  Daca se poate si nu va deranjez prea tare poate postati niste linkuri cu relatia lui
  Jean-François Revel cu intelectualitatea ” democrata” (de stanga)franceza din anii 70
  Cu multumiri

 • Dorin Tudoran

  @ Radu # 1

  Nu este nevoie de linkuri — vorbesc in episoadele viitoare despre citeva dintre aceste relatii.

 • divanuriletomitane

  # RH

  Am intervenit in comentariul dvs. deoarece spre deosebire de d-nul Vasile Gogea ( aveam mai putini ani in 1989…. ), eu cred ca un blog este si al comentatorilor lui nu doar al autorului. Chiar si un blog moderat de autor, atat timp cat ne asumam reciproc regulile. Reintoarcerea acasa a d-lui Dorin Tudoran in contextul dramei pe care o parcurge Romania, nu cred ca poate fi privita ca un eveniment oarecare. Eu ii dau o importanta extrema. De aceea am considerat oportun sa intervin la acel comentariu in care parca ii condamnati prea mult pe « ai nostri » ( sper ca am mai invatat ceva…daca nu, nu….), uitandu-i pe « ai lor ». Remarcasem efortul deosebit al d-lui Tudoran de a va pastra in « curtea blogului », de unde, datorita experientei sale, buna dvs. credinta….Cred ca e important sa ne imaginam, ca ceea ce intreprindem, chiar si la nivelul unui blog, se incadreaza intr-o marja de perceptie cat mai fidela a realitatii, macar pentru oamenii de buna credinta. Altfel, « avioane », de toate extremele, sunt pe toate drumurile, si aeriene pe deasupra….

  Intr-adevar, de la « razboiul preventiv », nu e greu sa ajungi la ceea ce-mi scrieti despre « jandarmul lumii ». Nu uitati insa ca Stere ( Constantin ) venise cu acea explicatie ( « tradusa » ), ref. la de ce 2+2 = 5 in Romania, intr-o perioada cand SUA erau departe de pozitia de acum. Daca veti ajunge la « Maladiile spiritului contemporan ale lui Noica » ( pe structurarea I-D-G : Individual – Determinatii -- General ), veti intelege de ce, « pericolul strain », fructificat de marile puteri, poate continua la nesfarsit un neocolonialism mai dur decat colonialismul clasic . Iar in aceasta culpa, vad, in mai mare masura, alte state decat SUA ( si ca sa evit inca un comentariu suplimentar, cine face pana la urma politica unui stat ? ….). E drept, lipseste acum un nou Ion Ratiu, care sa rescrie din nou, actualizat, « POLITICA PENTRU OCCIDENT” ( carte, care la momentul aparitiei, anii 1960, a fost prezentata de Ion Ratiu in cca. 30 de conferinte in SUA ). Sunt convins ca inca din primul capitol ar apare idei ca cele scrise de dvs. despre « jandarmul lumii ». Probabil SUA este exasperata ca nu toate statele care-si pot permite, vin alaturi de ea, in lupta pentru promovarea democratiei in lume. Iar aici, mutatis-mutandis, cu toate « matematicile » speciale in care exceleaza, face o greseala in sens invers Romaniei in « complicata » adunare 2+2. Vazand ca fiecare are un alt fel de 4, care poate si chiar viciaza orice fel de politica globala, in loc sa reconcilieze pozitiile, pluseaza. Si considera ca 2 + 2 = 3 ! Daca-l descoperim pe Cristoiu-l lor, poate vine in vizita prin Romania….Sa fi fost si Cristoiu-l nostru cand a venit Henry Kissinger in vizita in Romania anul trecut ? Oricum « treiul » lor este incompatibil cu « cinciul » nostru, daca lipsesc oameni precum Dorin Tudoran care sa ne aduca aminte ca initial era vorba de problema adunarii simple a 2 cu 2…Altfel, « ei » vor continua cursa tensionarii globale, iar noi vom continua sa speram mioritic ca vom reusi totusi detensionarea necesara. In acest caz, « Miorita » de la granita Estului cu Vestul, pare a fi benefica. Hotararea Estului ( partial ) de a lupta impotriva tensionarii globale, generand dezechilibre si mai mari, nu poate fi solutia. A fost odata marele om de stat x pentru tara y, sau z pentru q, dar mai toate realizarile erau in detrimentul altor state ( prin rapt initial, prin schimburi comerciale ulterior, acum, prin schimburi de toate felurile ). Acum nu ne-a mai ramas decat sa facem practic ceea ce se discuta de mii de ani in domeniul cooperarii, ajutorului, civilizarii…. Acceleratia de multe ori hazardata a SUA poate fi o parte a solutiei si nu a problemei. Mai amenintatoare pare a fi linistea cu care alte state accepta un statuo-quo care genereaza continua crestere a decalajelor la nivel global ( exceptiile, intaresc regula….).

  Si d-nul Mihai Rogobete pare a spune ceva asemanator cu « impunerea sau asumarea politicii globaliste »

  # DT

  Am in fata « Revirimentul democratiei » de J.F. Revel, Ed. Humanitas 1995. La pag. 199, apare o declaratie istorica a lui Gorbaciov : “ Daca nu ma ajutati – susura presedintele sovietic la urechea omologilor sai occidentali – riscati sa va treziti intr-o buna zi cu cine stie ce maresal la carma Uniunii Sovietice…”. Nu stiu ce grad avea Vladimir Putin atunci…. Majorand, consider ca Rusia, « rau absolut » odata, poate fi tot ca o parte a solutiei si nu a problemei. Dealtfel, mi-am imaginat Fondurile cu Capital Structurant in Economie, cu gandul la potentialul actual distructiv temporar al economiei Rusiei si la potentialul de crestere tot temporara a Chinei. Inversarea trendului sau consolidarea cresterii, in cazul unor tari cu potentialul lor, poate fi o tinta interesanta in edificarea afluirii economiei globale. Modelul economic rezultat, poate reprezenta o cale pentru orice alta economie….Si cu accelerari hazardate si cu curgeri line printre gunoaiele dezechilibrelor globale. Ba chiar si pentru cele din « gradina Carpatilor »….Daca se « ia la tranta », » cinci-ul nostru » cu « trei-ul lor », poate ne va da pana la urma un « patru » necesar la nivel global ( si Orwell ii semnalase lipsa….).

 • Anna Chapman
 • Revel e cel care mi-a deschis ochii asupra abuzurilor mediatice (dar nu numai !) ale stângii din ultimele decenii, prin “Cunoaşterea inutilă”…

  Deşi continui să le simt, chiar pe pielea mea, totuşi … acum mi se pare depăşit, modelul Revel. Din cauza ineficacităţii. În afară de câteva cărţi curajoase -- şi şi acestea numai pentru cine-a auzit de ele, sau pentru cine poate să le aprecieze realismul -, nu a furnizat lumii dominate de stânga prea multe instrucţiuni de supravieţuire…

  Sper să nu fiu înţeles greşit. Revel e bun, e esenţial, dar acum, când stânga a câştigat clar războiul mediatic cu cei ca el, e nevoie de mai mult…

 • Revel e cel care mi-a deschis ochii asupra abuzurilor mediatice (dar nu numai !) ale stângii din ultimele decenii, prin “Cunoaşterea inutilă”.

  Deşi continui să le simt, chiar pe pielea mea, totuşi … acum mi se pare depăşit, modelul Revel. Din cauza ineficacităţii. În afară de câteva cărţi curajoase -- şi şi acestea numai pentru cine-a auzit de ele, sau pentru cine poate să le aprecieze realismul -, nu a furnizat lumii dominate de stânga prea multe instrucţiuni de supravieţuire…

  Sper să nu fiu înţeles greşit. Revel e bun, e esenţial, dar acum, când stânga a câştigat clar războiul mediatic cu cei ca el, e nevoie de mai mult…

 • mihai rogobete

  Alta bună… rău, de pe forumul Evz., la V. Tismăneanu, (de rovenienţă Ileana R), că şi … Stoic a fost platonician.

 • AVP

  D-le blogger,

  In virtutea dreptului la replica, rog sa postati pe blogul dvs urmatorul text (referitor la mesajul semnat curajos, “Anna Chapman”, de la nr.4):

  1) Site-ul care analizeaza “periculozitatea” blogului meu a fost creat chiar azi, ba chiar special pentru a-mi da o “lovitura nimicitoare”, caci vad ca nu are decat un singur topic, iar arhiva mai nainte de august nu exista.

  2) Orice pusti detinator de blog pe wordpress.com stie ca-n dashboard, la rubrica “comments”, jupan WordPress.com iti serveste pe tava si IP-ul vizitatorului blogului tau (deci invers de cum sustine “specialistu” lu pesce, cum ca mi-as fi creat un “counter spion”, cu care sa vanez IP/urile vizitatorilor, fiindca WordPress.com nu mi-ar livra si IP-urile cu pricina), iar prin e-mailul pe care il primesti odata cu postarea pe care vizitatorul o face ti se comunica nu doar IP-ul, dar chiar si numarul de la pantofi, daca vrei, prin raspunsul la intrebarea: “Cine e?” ;

  2) Orice blogger are counter pe blogul sau, fie vizibil (pentru cei care sunt interesati de publicitate), fie invizibil (pentru cei care vor sa analizeze traficul de pe blogul lor, asa, de pamplezir). Faptul ca io am doo countere cica invizibile, dar pe care le-a phootut observa pana si adminul de pe blogu lu pesce (care vazuram cat de dastept or de competent gandeste), inseamna ca alea sunt doar niste jucarele inofensive, care egzista de altfel multe siteuri, fie ele si din burkina faso or din papua. Io folosesc tdstats, de ex., drept counter si pentru blogurile mele de pe blogspot.com, de ani de zilisoare, fara sa se fi plans cineva pana acuma, iar pe celalalt counter, ritecounter.com – pe care il utilizeaza sute de mii de bloggeri din intreaga lume – il folosesc ca numarator pentru vizitatorii unici (iar nu pt IP-uri, fiindca pe alea mi le ofera, tot gratis, jupan WordPress.com).

  Va atrag amical atentia, dle blogger, ca “Anna Chapman” (care semneaza la spamul de pe blogul meu “radu”), e in realitate un tip care pare a nu avea alta menire decat de a ma insulta si calomnia oriunde ar posta, drept care va rog sa fiti mai atent atunci cand dati drumul pe forum insultelor, calomniilor si intoxicarilor cu care ma improsca acest troll intr-un mod incalificabil.

  Thank you

 • Nicolae Prelipceanu

  Toata lumea ar trebui, cred, sa citeasca macar Cunoasterea inutila, daca nu si Obsesia anti-americana.

 • Dorin Tudoran

  @ AVP # 6

  1. Dupa cum observati, dreptul dvs. la replica a fost respectat. Noroc ca nu-mi da prin cap sa va cer si eu sa-mi respectati dreptul la replica pe blogul/blogurile dumneavoastra, fiindca intr-un asemenea caz ar trebuie sa-mi angajez un secretar; poate chiar doi.

  2. Spre deosebire de altii, nu ma ocup cu datul “luminii verzi” pentru calomnii, insulte, calomnii etc. Ca mai scapa si aici asemenea lucruri, e posibil. Si regretabil.

  3. Cunoscund umorul dvs., iau in gluma chestia cu “atrasul atentiei”. Ar trebui sa stiti ca n-am reactionat niciodata prea bine la mesaje de genul acesta si ca pentru mine “atrasul atentiei” are o conotatie usor coroziva…

  4. Nu am cunostintele dvs. tehnice, nu ma preocupa verificarea celor ce scriu, nu imi pierd vremea sa vad ce scriu unii si altii pe alte bloguri si sub ce pseudonime, nu imi place jocul “de-a hotii si vardisti”, nu ma preocupa traficul si sporirea lui prin te-miri-ce metode “excentrice” etc. Tot ce fac este sa fiu atent ca blogul acesta sa nu fie transformat in arena singeroasa in care si-au dat unii mina sa tranforme un prim blog al meu.

  4. In rest, dle blogger, numai bine!

 • Dorin Tudoran

  @ Nicolae Prelipceanu # 7

  Cititul nu mai este “la moda”. De aceea, unii dintre noi se dedica intens recititului — ca sa ma acopere “norma’ pe care nu si-o fac unii.

 • radu

  Stimate Domnule Tudoran ,
  Se pare ca domnul Viorel Padina zis si AVP sufera de mania persecutiei.
  Pe langa faptul ca posteaza off topic poetul mai si minte pe deasupra.
  De acea va rog sa publicati urmatoarele precizari:
  1. Nu am nici o legatura cu postarea Anna Chapman
  2. Este insa foarte interesant linkul la care ne trimite. Putem sa ne ferim de virusi si alte comedii asemanatoare cand intram pe blogul avp.
  3. Domnul poet are obiceiul sa publice Ip urile celor care il contrazic
  4. Conflictul meu cu sus numitul poet nu are nicio legatura cu blogul dvs. pe care il respect dupa cum cred ca ati constatat.
  PS.
  Unul dintre motivele de conflict cu respectivul a fost o polemica despre cine a fost cu adevarat dizident in Romania comunista.
  Dansul crede ca a fost singurul dizident adevarat.
  Eu nu am fost de acord si deci m-a considerat ”trol”(???)
  In consecinta cred ca de data asta a sarit rau calul dar cred ca i-ati raspuns la cum se cuvenea
  PS 2
  E mult mai interesant subiectul Jean-François Revel
  Sa auzim numai de bine

 • Dorin Tudoran

  @ Radu # 10

  1. Ma bucur sa afla ca nu va ascundeti in spatele numelui “Anna Chapman”.

  2. Linkul la care trimite acea postare, l-am citit din pura curiozitate tehnica, dorind sa vad cum se pot realiza performantele respective.

  3. Nu stiu ce dovezi are dl. AVP sa va acuze ca sunteti “Anna Chapman” si este singurul raspunzator pentru afirmatia respectiva.

  4. Nu urmaresc ce publica dl. AVP pr blogurile sale. Ma uit foarte rar, atunci cind mi se semnaleaza lucruri iesite din comun. Daca publica — asa cum sustineti — IP-urile comentatorilor ce-i displac, asta este o decizie pe care prefer sa nu o comentez. Fiecare traieste dupa cum hotaraste.

  5. Regret sa aflu ca aveti un conflict cu dl. AVP, dar ma bcur sa aflu ca el, conflictul, nu are nici o legatura cu blogul meu. De altfel, nici nu vad cum ar fi putut fi acest blog al meu motivul unui conflict intre dvs. si dl. AVP.

  6. Dizidenta este un subiect aruncat in ridicol de pretentii dintre cele mai amuzante, de acuzatii dintre cele mai idioate si de comentarii de toate felurile. In aceasta chestiune foarte “spinoasa” eu prefer datele sigure, controlabile, documentele de incredere, amintirile de incredere etc. Si — daca mi se permite — prefer modestia. Batutul cu pumnul in piept imi repugna.

  7. Ma bucur sa aflu ca va intereseaza subiectul JFR.

 • AVP

  Dle blogger,

  Contrar a ceea ce credeti, nici io n-am timp de pierdut in hyperspatz si nu citesc blogul dvs decat cand mi se semnaleaza, de catre binevoitori, atacurile inamicale -- ca sa folosesc un eufemism -- contra mea, intretinute mocnit pe acest blog, cu voia, dar mai ales fara de voia bloggerului, pai cum drea…

  As phootea veni c-un car de exemple, dintre cele semnalate de prietenii binevoitori, cum ar venea, dar n-as vrea sa va rapesc timpul pretios cu asa-ceva ; insa o data si o data, si daca aceste atacuri ignobile nu vor inceta, o sa va prezint toate dovezile si concluziile ce se impun, pe blogu dvs, daca-mi veti permite, or pe bloaga mea. Aveti putintica rabdare, dle, please…

  Chiar in replica sa cica onesta, de mai sus, trollul “radu” profita de ocazie spre a baga, cu concursu dvs generos, o noua stramba bine tintita contra mea, insinuand ca daca vii pe my blog te umpli de purici, pardon, de virusi, care ar proveni de la cele doo countere “invisibile” (dar vizibile totusi de catre clarvazatoarea “ana chapman” -- apropo, ati comparat IP-ul “anei chapman” cu alte IP-uri de pe your blog… ? :roll:), countere pe care intre timp le-am si scos de pe my blog, fiindca nu-mi foloseau practic la nimic si ca sa nu mai existe absolut niciun prilej de noi discutii… ; ca respectivele countere nu erau deloc “periculoase” -- cum insinueaza “radu”, cu voia dvs -- o dovedeste faptul ca trollul “radu” exista inca in carne si oase, desi s-a aflat de aproape un an, de cand ma spameaza vartos pe my blog, subt influenta lor hyperpericuloasa, iar pe de alta, o dovedeste faptul ca milioanele de countere din lumea intreaga, inclusiv cele ultraprofesioniste de pe blogul dvs “Vox Publica”, vizibile or invizibile, n-au omorat inca pe nimeni, aloo… Si inca o precizare: daca le-am publicat trollilor IP-ul si adresa de e-mail, am facut-o pentru ca indivizii au incalcat avertismentul de pe my blog, acela de a nu fi, in manifestarile lor de acolo, antisemiti, rasisti, xenofobi, fundamentalisti, totalitaristi si agresivi, care-i problema…? Am, de altfel, onoarea sa va informez ca daca trollul “radu” (ii zic asa, intrucat desi l-am rugat de cateva ori sa ne lase in pace si chiar am fost nevoit sa-l banez, acesta continua sa apara sistematic la spam si sa ne insulte, asa cum va pot dovedi, la rigoare, desigur)e “numai” agresiv, trollul “radu humor”, un alt individ ce se da mielusel pe your blog, atinge cu brio toata gama interdictiilor de pe my blog (de la antisemit cat cuprinde, pana la agresiv cu asupra de masura… oops)

  In speranta ca veti publica acest modest drept la replica, va asigur de distinsa mea consideratiune, dle blogger…

  Yours,
  avp

 • Dorin Tudoran

  @ AVP # 13

  1. Bine faceti ca nu cititi acest blog. Este plicticos -- aici nu se ridica statui, nu se darama statui, nu se fac propuneri pentru decorari etc.

  2. Orice terta parte care ar pune pe doua coloane gesturile inamicale si ignobile ce ar fi orchestrate pe acest blog impotriva dvs. si ce se scrie pe blogul dvs. despre altii ar ajunge la o singura concluzie. O stiti.

  3. Nu, pe acest blog nu voi da drumul “dovezilor” si “concluziilor” la care va referiti. V-am mai semnalat ca nu doresc sa vad si acest blog sarind in aer sub presiunea intrebarii planetare al carui raspuns este implicat de intrebare: Cine este cel dintai, cel-mai-cel-mai si unicul? Pentru asemenea “dezbateri” exista alte bloguri mult mai potrivite.

  4. Desi la ani-lumina de cunostintele dvs. in Arta Blogului la Romanai si Ceilalti, mi-a trecut prin cap sa verific IP-urile. Am o veste proasta si o veste buna pentru dvs. Cea proasta — “Anna Chapman” si “Radu” nu sunt…. unul si acelasi IP. Deci, ati adus o acuzatie neintemeiata. Vestea buna -- daca cuiva “i s-a pus pata” pe altcineva si nu vrea sa fie prea usor identificat sub tot felul de pseudonime, poate lanasa atacuri de la… IP-uri diverse. Numai ca, in cazul in discutie, nu “Radu” trebuie sa dovedeasca,,,ca nu el este faptasul, ci dvs. trebuie sa dovediti ca “Radu” este “Anna Chapman”. La proba de IP, acuzatia dvs. nu a rezistat. Sigur, sunteti liber sa considerati veste cea proasta drept vestea ce buna, si vestea cea buna drept vestea cea proasta. Totuna.

  6. De trolli, nu duce nimeni lipsa. De la stelutza de pe malul baltii constans la alte vuvuzele hiperspatiale si hipertensive, exista, slava Spatiului, trancanitori de toate felurile. Nu-i salutati din parte-mi; nu merita.

 • mihai rogobete

  Vă rog, dle. Tudoran, acordaţi-mi clauza de musafir: cleveteala mă tracasează.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete # 16

  Nu inteleg ce-mi cereti!?!

 • mihai rogobete

  Dovedit, niciun combatant nu învinge folosind armele adversarului, ambii fiind înfrânţi de ele; victorioasă în sine, delicateţea ultimelor topicuri vă asigură că trebuie să răspundeţi tăcând.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete # 18

  Aha!

  Da, aveti dreptate. Dar, de cele mai multe ori am tacut la asemenea acuzatii, suspiciuni etc. Unele sunt prea de tot…

  Nu cred ca folosesc armele preopinentului. Incerc doar sa pazesc acest spatiu de transformarea lui in arena de razboaie ce-mi sunt straine.

 • mihai rogobete

  Sper să vă pot susţine cu mai mult decât cu prezenţa.

 • AVP

  Domnule Dorin Tudoran,

  Cand un oarecare anonim “radu” are trecere si cuvant in fata dtale, in timp ce pe acela pe care nu mai departe de acum un an il numeai un “nelinistit de geniu” si statuai vizionar cum ca: “ce nu i se va ierta niciodată acestui poet extraordinar este totala inaderenţă la mediocritate. Pe orice parte întorci lava, ea rămâne incandescentă, strălucitoare, şi asta înnebuneşte scrumul, praful şi gloriile de hârtie creponată” il dojenesti acum si-l pui la colt tocmai pentru ca este perfect congruent cu sine insusi, asa cum ai profetit domnia ta, ei bine, dle, permite-mi sa-ti spun ca in acest caz ceva este nu doar putred la Danemarca, dar ca pute de-a binelea…! oops

  Ia uite ce-mi striga anonimu “radu” al dtale, pe care-l creditezi contra cuvantului fostului tau prieten, un oarecare, n-asa?, aici, aici sau aici ! Am inteles, de altfel, ca dta insuti esti foarte necajit -- zilele astea -- de faptul ca trollii anonimi de pe Vox Publica te fac in fel si chip -- turnator, securist etc -, in pofida legendei de real hero anticomunist si a multitudinii de probe de la CNSAS, din care orice om de minimala buna credinta, onoare si demnitate isi poate face o opinie justa despre domnia ta, si deci nu ma indoiesc ca vei lua atitudine ferma contra trollului anonim care ma balacareste chiar pe mine, fara nicio proba si fara o minimala buna-credinta, macar, ascus subt un anonimat las si aflat acum -- iacata, din intamplare ! -- chiar subt aripa dumitale protectoare ! Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face, n-asa ?! Iti cer -- daca intr-adevar esti omul acela de integru si responsabil, pe care-l stiam cu totii -- sa-l banezi imediat pe trollul “radu”, pentru insultele si calomniile penale pe care mi le adreseaza (daca n-ar fi fost un anonim, as fi avut eu grija de el, evident!), precum si pe trollul “radu humor”, care pe acelasi blog al extrem de dubiosului “goe” isi permite sa aiba -- din acelasi las anonimat -- un limbaj absolut incalificabil contra mea si a unor doamne perfect identificabile, fiind de altfel si un antisemit notoriu, absolut dizgratios. A se vedea in acest sens postarile ipochimenului de pe spelunca lui Goe (care este banat pe blogul meu, ca si ceilalti doi trolli).

  Al dtale,
  Viorel Padina

 • AVP

  Din cauza unui tag pus gresit ultimul paragraf a iesit in intregime linkuit. In realitate, pasajul respectiv trebuie citit astfel:

  “Ia uite ce-mi striga anonimu “radu” al dtale, pe care-l creditezi contra cuvantului fostului tau prieten, un oarecare, n-asa?, aici, aici sau aici ! Am inteles, de altfel, ca dta insuti esti foarte necajit -- zilele astea -- de faptul ca trollii anonimi de pe Vox Publica te fac in fel si chip -- turnator, securist etc -, in pofida legendei de real hero anticomunist si a multitudinii de probe de la CNSAS, din care orice om de minimala buna credinta, onoare si demnitate isi poate face o opinie justa despre domnia ta, si deci nu ma indoiesc ca vei lua atitudine ferma contra trollului anonim care ma balacareste chiar pe mine, fara nicio proba si fara o minimala buna-credinta, macar, ascus subt un anonimat las si aflat acum -- iacata, din intamplare ! -- chiar subt aripa dumitale protectoare ! Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face, n-asa ?! Iti cer -- daca intr-adevar esti omul acela de integru si responsabil, pe care-l stiam cu totii -- sa-l banezi imediat pe trollul “radu”, pentru insultele si calomniile penale pe care mi le adreseaza (daca n-ar fi fost un anonim, as fi avut eu grija de el, evident!), precum si pe trollul “radu humor”, care pe acelasi blog al extrem de dubiosului “goe” isi permite sa aiba -- din acelasi las anonimat -- un limbaj absolut incalificabil contra mea si a unor doamne perfect identificabile, fiind de altfel si un antisemit notoriu, absolut dizgratios. A se vedea in acest sens postarile ipochimenului de pe spelunca lui Goe (care este banat pe blogul meu, ca si ceilalti doi trolli).”

  Multumesc.

  avp

 • radu

  Domnule Tudoran ,
  Din partea mea cazul avp este inchis.
  Spre surpriderea mea vad ca genialul poet a pornit un razboi cu dvs.
  Vad ca da linkuri de pe alte blogul
  Uita insa felul incalificabil cum ati fost tratat de ce trei ” doamne perfect identificabile” pe blogul sau.
  Remarcati ca nu eu am adus acesta polemica pe bloguldvs.
  Eu speram sa vorbim de Jean-François Revel
  Poate se potoleste si putem continua.
  Asta este ultima referire la domnul poet genial care o mai fac pe acest blog.
  Multumesc

 • Dorin Tudoran

  @ AVP # 22

  Domnule Viorel Padina,

  1. “Radu” nu are la mine “trecere si cuvint” in defavoarea lui Viorel Padina. L-ati acuzat ca este “Anna Chapman” si mi-ati sugerat sa veric niste IP-uri. Le verificasem deja si s-a dovedit ca “anna Chapman” si “Radu” nu sunt acelasi “glas”. La testul IP-urilor acuzatia dvs. a cazut. Dar recunosteam ca asta nu exclude posibilitatea ca on blogger sa injure un alt blogger din bratele unor IP-uri de imprumut.

  2. Stiu foarte bine ce am scris despre poetul si publicistul Viorel Padina. Stau acolo unde am pus cuvintul meu. Dar mai spuneam ca puteti fi si foarte nedrept. Si sunteti, mai ales cand preocupat peste poate de imaginea dvs. publica. V-am mai marturisit, “intre patru ochi” electronici ca reactionam diferit la multe lucruri. Nu este un “clasament” — cutare reactioneaza mai bine decat cutare. Este o constatare.

  3. Nu doar pe VoxPublica mi se aduc acuzatii dintre cele mai aberante. Si nu toti cei care mi le aduc in spatele unui psudonim ori al altuia sunt straini de conclavurile de pe blogul dvs. Dar, ar fi o tampenie sa cred ca sunt instigati de dvs. sau ca se afla sub protectia dvs., nu?

  4. Dl Goe? Interesant. Si la mine mesajele sale se duc la Spam sau Trash. Am incercat, in cateva randuri, sa-i public lucruri pasabile. A inteles din asta sa o ia de la capat cu ale sale. Nu sunteti singura victima a dlui Goe. Deci nu inteleg de ce ma trimiteti sa citesc spelunca lui Goe. Am fost acolo de doua ori, sa vad despre ce este vorba. Am vazut, m-am dumirit si cu asta basta.

  5. Banarea pe care mi-o cereti pentru “Radu” si “radu humor” este problematica. Pe CERTOCRATIA pot bana doar pentru ce se trimite pentru acest blog. Pot cenzura comentarii — integral sau partial — asa cum o si fac si pot ajunge la banare. Dar nu pot bana in numele unor polemici, insulte, calomnii etc. etalate pe alte bloguri. Inca o data, daca v-as cere reciprocitatea, unele din posturile dv. ar ramane fara… comentatori. Glumesc -- dar nu prea mult. Exagerez -- dar nu prea mult. Tot ce pot face este sa spun ca nu invit pe nimeni sa practice calomnia si ca nu impartasesc toate opiniile ce va sunt dedicate.

  Hamlet din Danemarca

 • Dorin Tudoran

  @ Radu # 23

  Ma bucur ca v-ati autobanat cand este vorba de acest subiect. Oricum vroiam sa va transmit ca nu doresc sa vad aceasta polemica luind proportii.

  Stiu foarte bine cum m-au tratat cele trei “doamne”. Si nu doar pe blogul dlui Padina. Dar mai ales pe acel blog. Fiecare este “doamna” cit o/il duce mintea.

 • AVP

  DT,

  le pasa lu “radu” si lu “radu humor” de J-FR cat imi pasa mie de Ho-Si-Min, bre… Hai naiba sa nu devenim caraghiosi de-a binelea…oops Trollii de care incerc sa te feresc in extremis sunt -- si asta ti-o spune auctoru lu “Aesopus altfel spus”… -- niste specimene clasice de secaturi. Spre deosebire, doamnele pe care tu le pui intre ghilimele sunt chiar doamne, dle, ele nu te-au facut in niciun caz -- maalageste si infractoriceste -- securist, turnator, prost, urat, milog, handicapat or jidan cu pistrui, ci doar sunt consternate de fatza pe care mi-o exhibi de la o vreme, precum si de bizara-ti afisare cu indivizi de cea mai joasa spetza (care n-au nici macar minima dignitate de a-si da un nume real, spre deosebire de doamnele cu pricina, al caror nume real il cunosc pana si trollii); si nu intamplator, aloo, nea misu rogobete, ale carei afinitati elective cu murdaru troll antisemit “radu humor” nu sunt deloc intamplatoare, asculta ce-ti spun io, se ofera, iacata, sa-ti sara si el, de-acuma, in vajnic ajutor… Asta ne mai lipsea, mey…?

  Te asigur ca nu te voi mai deranja niciodata pe your blog. Tot ce voi avea sa-ti spun de-acum incolo, voi scrie pe my blog, ca sa fiu sigur ca acolo va ramane for ever…

  avp -- The King of Hyperspatz

 • AVP

  In loc de “ale carei afinitati elective…”, se va ceti: “ale carui afinitati elective…”, iar in loc de “avp – The King of Hyperspatz”, se va ceti: “The King of The Hyperspatz”

  Thank you

 • Dorin Tudoran

  @ AVP # 26

  VP,

  1. Nu ma apuc sa controlez cui ii pasa si cui nu de Revel. Eu scriu (sau republic) ce ma intereseaza pe mine. Daca mai exista musterii -- bine. Daca nu -- nu.

  2. Dupa ce si cum scriu “doamnele” dumneavoastra, n-as zice ca sunteti mai pazit de trolli decat sunt eu. Faptul ca isi dau numele adevarate este de respectat; ce spun, nu prea. Nu pot determina decat gradul neghiobiilor afirmate despre mine. Si gradul este foarte inalt — oricum mai inalt decat cifra octanica a benzinei de pe piata romaneasca. Constatand acest lucru, nu am cum sa cred ca opiniile “doamnelor” despre altii sunt mai intemeiate decat aberatiile debitate despre mine.

  3. Nu prea inteleg la ce “fatza” va referiti — raman un admirator al ceea ce cred ca este de admirat la dvs., si intristat de lucruri care asta imi trezesc: intristarea.

  4. Ar trebui sa stiti ca ma pot ajuta si singur.

  5. Nu m-am plins ca m-ati “deranjat” pe acest blog. Ce nu ma atrage este sa o luam de la capat, over & over again, cu discutii care au un singur sens; sens pe care eu il cam consider… fara sens.

  6. Evident ca este o investitie infinit mai buna sa postati pe blogul dvs., nu pe acesta. Ca toate produsele muncii dvs., ce postati acolo este destinat Eternitatii. Blogul meu este doar un blog; ca multe altele Trecatoare. Si asta nu ma nelinisteste. Nu sunt terorizat de “Pactul cu Eternitatea”.

  Ma bucur sa aflu ca ati fost incoronat. Sire, eu ma multumesc cu ce sunt,

  Al dvs,

  Dorin Tudoran

 • Dorin Tudoran

  @ AVP # 27

  Nici o grija, Sire: spre deosebire de alte bloguri si platforme, pe blogul acesta nu ia nimeni un scriitor drept analfabet pentru greseli de tastare sau dezacorduri provenite din revizuiri ale textelor pe care refresh-ul uita sa le ia in seama.

 • AVP

  Nu te poti abtine sa-mi bagi cate-o strambutza ori de cate ori ti se ofera -- crezi tu -- nesperata ocazie, n-asa…? Am semnat “The King of The Hyperspatz” pentru ca si tu semnasesi, mai modest, pai cum dreaq, “Hamlet din Danemarca” (daca ai fi zis Hamlet de la Danemarca, precum Jean de la Craiova, ar fi fost cu adevarat hazos… 😉 ) Fac precizarea asta, pentru ca unii footili de pe your blog, bine stimulati chiar de domnia ta, de altfel, dle bloggere, cred realmente ca io sunt un megaloman patologic,neacordandu-mi nicio circumstanta atenuanta sau neavand, mai degraba, destula stiinta de carte or perspicacitate spre a decripta subt masca-mi paranoica jocul Bufonului, al celui care jongleaza prin cuvinte or gesturi malitios metaforizate cu toti si cu toate si ia-n balon orisice auctoritate & miturile caraghioz impostate, chiar si -- or mai ales -- propria-i personalitate, pe care n-o scoate deloc din hâtre, in realitate, autoghioante…

  Dar despre “radu” si “radu humor”, trollii trollilor la messa boiarilor, nemic, nemic…? :roll: Hai ca m-amuzasi, mey… oops

 • Dorin Tudoran

  @ AVP # 30

  Strambutza? Cine? Eu? Fii serios, Sire!

  Si tu ma amuzasi: deci nu esti cel mai important si singurul, cum ne anunti in chip regulat?

  Doar glumesti si noi, tolomaci si lipsiti de stiinta de carte nu ne prindem?

  Pai, Sire/ asta este cea mai buna stire/ pe care am primit-o/ in ultimele zile.

  Mi-ai luat o piatra de pe inima, ca incepusem sa te cred cu totul pierdut. Dau sfoara in tara ca totul a fost o gluma si ca esti mai umil in fudulia ta chiar decat mine.

  Mai stii aria Bufonului din a 12-Noapte (cel putin in varianta ei de la Teatrul Bulandra), cu muzica de Dan-Andrei Aldea si cu Motzu Pitis cantand: “Daca v-a placut bufonul, mai venitzi si maine seara…”

  Venim sau stam acasa sa ne uitam la Divertis?

 • AVP

  Hai, lasa vrajeala, mai bine spune ce facem cu trollii… 💡 Chiar ai de gand sa-i oplosesti in casa ta, bre…? :roll: Se duce dreaqului giudetzu, aloo, colega mai umil in foodulia-ti si ca mine… oops (in orisice caz, maestrul DG -- cu care m-am certat la cutite, din cauza ta… evil -- e convins ca esti un mare arogant, subt masca-ti de baiat de treaba… 🙂 )

  Hai ca mai vbim, poate… Si totusi, trolli trebuie distrusi… 💡

  Paa, pai cum drea…

 • Dorin Tudoran

  @ AVP # 32

  Rolul nostru pe aceasta lume (daca avem vreunul) nu este distrugerea trollilor, ci domesticirea lor.

  In fiecare din noi zace un troll; important este sa-i rupem gatul la timp.

  Si in fiecare troll (cu urme de bun-simt) zace un baiat bun.

  Despre doamne nu ma pronunt, caci abia am inceput sa ma pricep la troli; pana sa jung la troalle, mai am de invatat.

  Nu te certa cu DG din cauza mea: are dreptate. Uite o dovada de aroganta: imi plac multe din lucrarile lui DG, mai cu seama cele ce nu practica redundantza.

  Dupa mine desenul nu este facut sa “ilustreze” cuvintele. Sincer vorbind, nici nu imi plac termenii de “ilustratie”, “ilustratori”. Ii folosesc, fiindca sunt… folositi.

  Tin’te bine, abia acum urmeaza aroganta aia mare, dar mare de tot: daca doar ar desena si nu s-ar juca cu scrisul, chiar mi-ar fi drag de tot DG. Dar si asa imi este suficient de drag, caci are si aroganta mea limitele ei, bai, tovarasi artisti!

 • Daca_nu_nu

  Fiuuuuuuuuuuuuuuu…
  Plaudite, Spectatores!!!

 • AVP

  DT,

  Trollii casnici, ca si bivolii domesticiti, nu pot fi folositi decat pe post de boi, deci nici macar de ciobani la oi, darmite de daraghia moi intr-un plan mai balsoi ? :roll: Cand nu rumega or nu mugesc, astia nu stiu decat sa se frece-n ‘oi.

  Trollii din noi…? Ei, aici e alta poveste, insa iti dau o trista veste, pretine, pe care de fapt ar cam trebui s-o stii, hire-ai sa fii… oops Trolli proprii se transforma cat ai clipii, cand sunt apucati de fandacsii, gratie unui convertor ce zace in ingenii, in poesii, filosofii, desemne, muzichii et alii producte cilibii & fistichii, nevinavate ca ingerii din tarii, aloo… Or, daca-i rupem gatu trollului creator -- cum propui tu -- e nasol… oops

  Despre doamne nu te pronunta, caci se vede treaba ca oricum nu prea sunt febletzea ta. A nu se supala (doamnele, pai cum drea…). Asta e situatia.

  Cu DG m-as impaca, dar mi-e ca n-ar cam vrea…oops Atat de mult l-ai supalat cu aroganta ta.

  Dar mai ales cu vba asta (pe care a mai spus-o un anume scucerai, vai…), cum ca DG nu e decat un ilustrator (SC ii zicea cartoonist…), iar nu un mare creator or artist. Trist, dar neadevarat, pretine, caci my DG e un artist postmodern great, iar your Dion -- de-un paregzamplu -- un baiat de mingi in editorialu’ cartoonat (vezi ca n-am zis altcumva, ce de asemenea ar fi rimat…? :roll:)

  Hai ca te-am lasat, caci n-as vrea sa intru iar in colimatoru marelui supalat…oops.

  Mi-a parut bine de recunostinta, mey… 😉

 • Dorin Tudoran

  @ AVP # 34

  Doamnele, da, sunt febletea mea. Troalele, nu. Asta e — fiecare cu lipsurile sale.

  DION nu este al meu. Nu deseneaza pentru mine, nu ilustreaza textele mele. Mi-a dat o serie de desene, i-am facut o pagina si din desenele acestea aleg eu ce mi se pare ca merge cu un text ori altul -- Eu sunt ilustratorul, nene AVP.

  Nu este nici baiat de mingi, ca pe la noi nu se poarta asa ceva — te-ai gandit la Mihail Svabu-Pupinul. Asa-ti trebuie, daca te joci cu trollii sinecuristi!

  Cat despre postmodernism, de multe ori este un postmofturism.

WP Admin