≡ Menu

Momentul – Sr. și Jr.

01.11Tatăl n-a ales cel mai bun moment pentru a ține un jurnal. A fost ucis pentru acele pagini și pentru altele trimise Europei libere – a fost vina lui.

Fiul n-a ales cel mai bun moment pentru a cere dreptate, chiar dacă a început demersul de peste două decenii. Riscă să fie ucis de o grevă a foamei – e vina lui.

Atât de lăudata justiție independentă a găsit momentul cel mai potrivit pentru a spăla vinovății de nespălat – o jalnică rescriere a istoriei.

Aceeași Justiție nu găsește niciun moment pentru a face dreptate, până la capăt, celui ucis cu voluptate de fosta Securitate.

Societatea civilă fusese ucisă cu mult înainte de a fi ucis inginerul Gheorghe Ursu pentru ținerea unui juranl.

Societatea civilă a mai fost ucisă de câteva ori și după 1989, așa că Andrei Ursu e mai mult singur decât al nostru.

Când a fost ucis tatăl, sensul alegerilor își pierduseră, de mult, orice sens.

Când fiul cere dreptate, mulți sunt total absorbiți de gândul că și aceste alegeri se vor dovedi lipsite de sens.

Cum am putea convinge măcar câțiva dintre candidați că și-ar asuma un risc onorant implicându-se de partea dreptății?

De ce-mi amintesc, din nou, de Andrei Sinyavsky și al său “Patrie mumă, putoare nemiloasă?”

De ce suntem blestemați să iubim ce este nemilos cu noi?

Măcar acestei ultime întrebări – pe care Andrei Ursu nu o poate rosti, din prea multă decență – m-aș bucura să-i răspundă un om politic.

Deprimant cât de inspirați sunt criminalii – din tată în fiu – și cât de neinspirate sunt victimele lor – din tată în fiu.

O societate bolnavă, redusă la doar două clase reale — inspirații și neinspirații.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 • Gheorghe Campeanu

  Da! Extrem de oportun si sobru text.

  Cineva, sau o multime de cineva trebuie sa-i traga energic si ACUM de mineca pe toti candidatii prezidentiali. Andrei Ursu este in a opta (a noua?) zi de greva a foamei (inteleg ca are deja o glicemie ingrijorator de scazuta) si deocamdata nici unul din candidatii la presedentie (cit despre clasa politica romaneasca ce ar mai fi de spus?) nu a avut timp sa se refere la nevoia rezolvarii de urgenta a modului incalificabil in care au fost escamotate responsabilitatile/complicitatile la asasinarea ing. Gheorghe Ursu.

 • Liviu Antonesei

  Am reliat, master. M-ar bucura sa ajute.

 • Dorin, cu tot regretul, nu politicienii trebuie să răspundă, ci oamenii legii. Judecătorii au făcut un pipi cu boltă istorică.

 • No Name / DP

  Binevenit text si excelent punctate tragicul si semnificatiile cazului Babu! Patria maşteră sta de aproape trei decenii cu probele asasinarii inginerului Gheorghe Ursu pe masa, lasand pe umerii nefericitului fiu povara luptei pentru implinirea dreptatii. Asasinul recidivist Marian Clita a trebuit s-o mai comita o data, tot abominabil!, in Danemarca, pentru a fi inchis la loc de patria muma, care-l eliberase cu mila parinteasca din puscarie dupa numai noua ani de detentie. Asasinii morali par insa intangibili. Colonelul in militie (in rezerva) Tudor Stanica a reusit pana azi sa scape de efectuarea condamnarii, acoperindu-se cu certificate medicale peste certificate. Pentru ofiterul de Securitate Marin Parvulescu, tortionarul care a condus anchetarea inginerului disident, momentul pronuntarii verdictului e impins in “termene” dupa “termene”, ba invocandu-se vicii e procedura, ba inlocuindu-se subit procurorul de caz. Iar societate civila arata exact ca un copil crescut de-o maşteră haină: incapabila sa-si articuleze armonios personalitatea, plina de vicii de caracter, usor amnezica si fara reactie atunci cand solictarile ii cer o mobilizare urgenta pentru un raspuns. In Romania normala -- la care inca visez -- domnul Andrei Ursu nu ar trebui sa faca greva foamei. In schimb, cetatenii de rand ar trebuie sa fie in strada, pichetand institutiile in mainile carora sta rezolvarea cazului Babu.

 • PaduchelePlesuv

  Andrei Ursu este din alt material decat invatatoarea grevista a foamei, care a rezistat 70 de zile fara sa manance si a devenit apoi senatoare a celor care fac greva foamei fiindca nu au incotro. Andrei Ursu chiar ar putea sa moara ca urmare a actiunii sale. Nu inteleg atitudinea autoritatilor si nici pe aceea a justitiei, pana la urma Andrei Ursu nu a cerut mai mult decat o informare publica, ajunsa istorica, a ceea ce a fost, ca si o judecata corecta si completa in ceea ce priveste moartea tatalui sau. As fi curios sa stiu la ce nivel a fost luata decizia omorarii inginerului Ursu. Probabil ca la un nivel mediu, fiindca, daca era luata la nivel inalt, ar fi fost pana acum pusa in carca unor leaderi comunisti morti si ei. Asa, niste indivizi mai marunti se apara unii pe altii, inteleg. Si de ce, in anii ’80 si dupa, securitatea, din cate stim, nu avea asasinatele in curenta practica. Cred ca Andrei Ursu, ca si tatal sau, ramas doar memorie, are ghinionul de a fi un cetatean de rand, care nu starneste interesul nici unui politician. Un om fara influenta, care nu poate urni rotitele mecanismului de stat. De aceea ii sugerez lui Andrei Ursu sa inceteze demersul sau si sa astepte o ocazie mai prielnica. Romanilor nu le plac eroii recenti. Iar o ocazie mai prielnica, fara indoiala, se va ivi.

 • Gheorghe Campeanu

  Tehnic” vorbind, aveti perfecta dreptate. Dar tot “tehnic”, oamenii legii mimeaza cu indeminare intersul fata de cazul Ursu. Cum adica? Pai se duce sa-l vada pe Andrei Ursu (la pat) la GDS minsitrul justitiei din guvernul Ponta, dar nu Monica Macovei, nu Klaus Iohannis, nu Elena Udrea, nu Traian Basescu ? Niciun candidat prezidential (din opozitie) nu gaseste de cuviinta sa iasa public in favoarea cazului si/sau sa se faca gestul sa se duca sa-l vada citeva minute pe Andrei.

 • Dana (Mara)

  Imi rosesc obrajii de rusine pentru fostii colegi din breasla magistratilor, juristilor in general si ma felicit ca nu practic aceasta meserie in Romania. Inca o dovada ca mult trimbitata condamnare a comunismului a fost o miscare oportunista si nu a existat vointa politica pentru materializarea celor sustinute in teoreticul raport.
  Sper sa renunte la aceasta forma disperata de protest si sa fie ajutat sa se adreseze unei instante internationale daca in Romania toate caile de atac au fost consumate.

 • PaduchelePlesuv

  Ba da, m-am uitat pe lista sustinatorilor si am vazut ca MM e acolo, ca si alti partizani ai dlui Basescu. Doar ca intrebarea este cat l-au sustinut ei pe Andrei Ursu pe cand guvernau iar dna MM era, mai, mai, chiar ministru al justitiei.

 • Gheorghe Campeanu

  Eram perfect constient ca doamna Macovei a semnat apelul printre primii. Nu despre asta este vorba. Opinia publica NU citeste Revista 22, nu viziteaza websites ca GDS sau Fundatia Gheorghe Ursu. La ce ma refeream era nevoia acuta si urgenta ca participantii la campania prezidentiala (candidatii si staff-urile lor) sa preia mediatizarea cazului Gheorghe Ursu si a cauzei lui Andrei Ursusi si mai ales aplicarea presiunii asupra “oamenilor legii” (pentru a folosi sintagma dl-ui. Iaru).

 • Se intampla ca stiu multe despre una dintre bestiile de ofiteri -- T. Stanica; bagat la puscarie dar eliberat “pe caz de boala”. Acest animal se distra in chip si fel. Una din distractii. Luat un arestat, il ducea intr-o padure langa Bucuresti, il lega de un copac si-l folosea drept sac de box. Justitia lui peste prajit!

 • Ma faci sa rad, Florine, si nu am chef. Care judecatori? Tu ai citit raspunsul ultimului judecator din acest caz — acum cateva luni? Care oameni ai legii? Astia cu butoane pe care apasa politicienii sau serviciile secrete si sparg norma inainte de alegeri, dupa cum li se cere si in legatura cu cine li se cere? Povestea cu Justitia independenta este exact asta — o poveste.

 • Cu tot regretul, Florine, a fost eliberat (sentinta definitiva) si judecatorul Stan Mustata (care invartea lucrurile pentru Voiculescu). Bravos!

 • PaduchelePlesuv

  Daca isi permitea acte de dementa, atunci inseamna ca exista un sistem de auto-protectie, de grup, care functioneaza si astazi, incep sa nu ma mai mir ca justitia da rateuri atunci cand nu ar trebui.

 • PaduchelePlesuv

  Domnule Campeanu,va rog, ce intelegeti prin opinia publica (singura?)? Eu cred ca si noi doi putem avea, in anumite conditii, o opinie publica. Sau doriti a plasa revistele si site-urile specificate in zona numita a minoritatii constiente? Cu toata simpatia pe care v-o port va marturisesc ca as vedea mai interesant ca un politician sa ridice drapelul cazului Ursu dupa alegeri si nu acum, cand galagia candidatilor este mare si orientata in functie de trend. Cum, sugerati presiuni asupra justitiei? Pentru dvs., un scurt fragment de pe blogul Ursu:

  “28.10.2014 la 8:30 Andrei Ursu a avut o intrevedere cu dl. Procuror
  General Tiberiu Nitu, la care a participat si domnul Radu Filipescu.
  Domnul Nitu a declarat ca nu a vazut pana acum plangerea mea impotriva
  domnului Vasilache, adresata in iulie, plangere ce fusese repartizata
  tot domnului Vasilache”
  Adica, procurorul general, ca si ministrul justitiei, au aratat, in aceste zile, deschidere fata de Andrei Ursu, adica un atac al unui candidat la adresa justitiei ar fi un atac la Basescu-Macovei; “reteaua de protectie” din justitie se apara la nivel mediu: plangere care este trimisa spre rezolvare chiar celui reclamat, informatii care nu sunt inaintate superiorilor ierarhici in speranta ca acestia, ocupati cu altele, vor uita sa le ceara. Nu cred ca un asalt de inca 5 zile, al unui candidat, i-ar putea rezolva pe “dnii Vasilache” ci un actor politic rezistent, care sa se aiba rabdarea de a se interesa zilnic de progresele facute de caz.

 • Lista din revista 22 este incompleta. Semnatura lui Livia Antonesei si semnatura mea nu apar. Ce sa-i faci, centralizarea datelor e defectuoasa sau “pe spranceana”. N-am semnat ca sa-mi vad numele in revista 22, am semnat fiindca era moral necesar sa o fac. Dar pentru Andrei Ursu ar fi bine sa se intocmeasca o lista generala spre a se vedea ca sunt mult mai multe semnaturi decat pe lista din 22.

 • Gheorghe Campeanu

  Mult stimate PaduchelePlesuv

  Am folosit termenul “opinia publica” (singura) intr-un registru de oarece sarcasm, ceeace constat ca a putut produce nedumerirea si/sau confuzia Dvs. Oricum, va sint recunoscator si pentru simpatia pe care mi-o purtati, si pt. tonul urban cu care intelegeti sa dialogati cu mine. Poate ca am fost intr-un fel cam ‘elitist’ cind am facut mica gluma cu intentii anti-elitiste. Ramin la parerea mea ca publicul larg nu consulta revistele si website-urile mentionate (si nici altele, nementionate), si ca eventuala interventie publica a unor candidati prezidentiali ar fi “a real shot in the arm” pentru Andrei Ursu, si poate pentru grabirea unui raspuns la apelul lui.
  Fragmentul pe care mi-l oferiti este totusi putin diferit de intregul comunicat (mult mai sumbru si aparent lipsit de speranta). Desi vizitat de ministrul justitiei si procurorul general, Andrei Ursu nu a primit ceeace urmarea, si continua greva foamei. Am inteles ca Dvs. il povatuiti sa adopte o alta strategie. Deocamdata el nu pare sa aiba asemenea ganduri, si deci, in interesul (minimal poate) al sanatatii lui , cele 5 zile pot fi de rau augur. In plus, dupa votul de duminica, va ramine probabil un singur candidat care ar putea fi inclinat sa sprijine apelul. Timpul nu lucreaza (acum) in favoarea solutiei de moment pe care o propuneti.

 • Gheorghe Campeanu

  Incercind sa vad numele celor care si-au pus semnatura sub apelul lui Andrei Ursu, am consultat la sfaristul saptamanii trecute intai lista de pe site-ul Fundatiei Gheorghe Ursu, lista aparuta dupa primele doua zile de la anunt. Erau acolo numai 40 de nume. Apoi am cautat lista in Rev 22, und numarul era simtitor mai mare, dar, lipseau cam jumatate din numele semnatarilor de pe lista Fundatiei. Ce m-a suprins cel mai mult a fost discrepanta creata prin ignorarea semnaturii a trei fosti disidenti (unul dintre ei fost grevist al foamei): Dorin Tudoran (care i-a trimis un splendid mesaj personal de sprijin si solidaritate lui Andrei Ursu), Gabriel Andreescu si Liviu Antonesei. Poate inapetentele elective sa fi jucat un rol, poate stilul managerial sa fi fost superficial…

  Am postat acum citeva zile un comentariu in subsolul apelului aparut in Rev 22

  “Lista semnatarilor care apare mai sus este una incompleta. Evident ca apelul a fost semnat de un numar mai mare de sustinatori ai familei Ursu si ai nevoii de rezolvare cit mai urgenta a cazului ing. Gheorghe Ursu. Nu este de fel in intersul stabilirii responsabilitatilor pentru asasinarea ing. Gheorghe Ursu, al carui fiu a intrat acum in greva foamei, ca expunerea publica sa fie limitata prin omisiunea celor care i s-au alaturat. Mai mult, pentru posibilii sustinatori potentiali ai apelului, aceasta deficienta de proiectie publica poate deveni un factor de descurajare.”

  Ulterior am vazut ca lista s-a largit simtitor (de la 50, la 78, la 96, la 135). Este inca departe de a fi completa (inteleg dintr-un text publicat de M Stan ca “au fost strinnse sute de semnaturi”) , dar, cu consecventa, numele celor trei mentionati mai sus, desi semnasera printre primii, cointinua sa fie absente. Daca si intr-un astfel de context se fac selectii si liste de dezirabili/indezirabili, cazul lui Andrei Ursu nu are decit de pierdut.

 • Ultor

  Se dovedeste fara drept de tagada ca ultimii 10 ani au constituit o sinistra farsa la adresa temei morale a anticomunismului. D-nul basescu a fost tratat deosebit ( suspect ) de gentil in raport cu trecutul sau pre si post ’89; Calitatea sa de informator ( cu acte in regula ) al fostei Securitati si statutul de nomenklaturist ar fi fost suficiente pentru a-l transforma intr-o persoana nefrecventabila. Paguboasa aplicare a dublei masuri a dezintegrat insa si bruma de societate civila ce mai exista in Romania. Asta face ca d-nul Andrei Ursu sa joace de unul singur, ca in celebrul film “In numele tatalui”

 • emil miroiu

  Si totusi: Emil Constantinescu, sfatuitul de legendarul Calugar Vasile, nu a avut ideea, fie si sugerata de un altul decit profesorul Vladimir Tismaneanu, ideea, dara, a unei condamnari oficiale a Regimului Comunist si a Securitatii sale. Lui Base i-a reusit figura. Ca un fost securicomunist condamna regimul pe care l-a servit vrind-nevrind, mai mult vrand decit nevrind, mi se pare un lucru mai degraba de apreciat, nu de batjocorit sau minimalizat. Cum spunea si InimaRea mai la deal, Presedintele Jucator a fost, judecand la rece, nu emotional, un rau necesar: n-ai ce-i fu, n-ai ce-i fa.

 • 1. Profesorul Tismaneanu nu i-a sugerat presedintelui Constantinescu o condamnare oficieal[ a Crimelor Regimului Comunist; probabil ca tocmai lucra la intrebarile pentru cartea cu presedintele Iliescu.
  2. Presedintele Basescu are meritul de a fi acceptat recomandarile facute (nu doar de profesorul VT ci de foarte multi altii; mai ales de Alina Mungiu), desi o vreme a tot spus ca nu are niciun motiv sa condamne Comunismul. Cum a infiintat Tariceanu institutul propus de Marius Oprea, Basescu a inteles ca pierde cursa “Cine este cel Mai Mare Anticomunist” si a infiintat Comisia Prezidentiala. Asa e — cum o fu, cum n-o fu — a facut-o si meritul acesta nu i-l poate lua nimeni.

 • No Name / DP

  Din cate stiu, Emil Constantinescu a condamnat comunismul inaintea lui Traian Basescu. E drept, a facut-o simplu si firesc, prin ’97, in cadrul Memorialului de la Sighet, fara comisie prezidentiala remunerata de la buget (pentru a elabora un raport cel putin discutabil), fara circ parlamentar transmis pe toate canalele media si, mai ales, fara armata de laudatori ai “gestului pentru alte coordonate istorice’. (Ori nu gestul fuse pe coordonate nepotrivite, ci presedintele?) Dar cum sa-l fi omagiat basistii, in cel mai lucarativ mod cu putinta, pe fostul mic nomenclaturist comunist si om al serviciilor si-al Cabinetului 2 la Anvers, daca nu le-ar fi oferit si el, colea, un pretext cat de mic de care sa traga si ei ca de-o peltea pret de doua mandate?

  Cat despre succesul figurii condamnarii comunismului, e suficient sa se citeasca interviul acordat de presedintele condamnator-jucator unei reviste austrice, la doar vreo doua- trei saptamani de la istorica condamnare. Ideea presedintelui -- va va soca si pe dumneavoastra! -- era, in ianuarie 2007, ca lustratia nu mai e fezabila, din moment ce, oricum, marea masa a securistilor nu mai e in servicii, ci in politica! Nu de pomana Herta Muller a spus, la vremea respectiva, ca Basescu a facut “o condamnare de opereta a comunismului”.

 • Exact. Ăia.

 • Dezideriu Dudas

  Don’ Florine,

  Morituri te salutant !

  Dom’ Tudorane ( co-productie Cluj – Constanta )

  Sa lasam nemuritorii sa-si vada de nemurirea lor…Avem destule de facut pe pamant…Vorba lui Victor Rebengiuc din reclame : “ Mai avem multe drumuri de facut”…Norocul nostru ca “s-a terminat hartia igienica”…”Dictatorul” a fost consumatorul perfect in apocalipsa indigestiei noastre nationale ….

 • Pingback: Dorin Tudoran despre “momentul adevărului” într-o epocă a minciunii, sau din nou despre uciderea nepedepsită a lui Gheorghe Ursu | Gogea's Blog()

 • PaduchelePlesuv

  Sa stiti ca v-am vazut numele in lista semnatarilor, ca si numele Liviu (Livia?) Antonesei. Cred ca pe blogul Ursu.

 • PaduchelePlesuv

  Stimate domnule Campeanu, imi dau si eu cu parerea ca sa ma umplu de blogdaproste. Notiunea de opinie publica are mai multe intelesuri si nu imi era clar pe care l-ati avut in vedere. Atunci cand am citit ce ati scris despre “22”,… m-am intrebat, pentru o clipa, daca acelea au facut ceva mai mult pentru ca mai multa lume sa le viziteze, totusi. Nu ofer sugestii pentru Andrei Ursu, tot asa cum nu mi-am permis, pe spatiul dlui Tudoran, sa aduc citate mai lungi de prin alte parti. Andrei Ursu stie, fara indoiala, mai bine ca mine cum sa procedeze. Ii doresc succes si constat, in cazul sau, cu bucurie faptul ca tot mai multi romani sunt sensibili la situatia sa.

 • Gheorghe Campeanu

  Stimate PaduchelePlesuv,

  Daca v-am dat cumva impresia ca mi-a sarit tandara sau ca ma ratoiesc la Dvs. doresc sa va asigur ca nu este cazul. Dimpotriva! Daca utilizarea “opiniei publice” era cu intentii sarcastice, cind v-am scris ca apreciez stilul civilizat cu care va exprimati diferentele de pareri nu eram de fel sarcastic.
  Ma intorc la informatia care vi se parea ca arata un interes al autotritatilor si “oamenilor legii”. Da, ministrul justitiei l-a vizitat pe Andrei Ursu; da, procurorul general si procurori militari s-au intalnit cu fiul celui asasinat. Dar este o distanta enorma (pt. a ma exprima diplomatic) intre ceeeace se numeste ‘photo op’ (de ochii lumii) si intentia reala de a a gasi solutiile legale pentru rezolvarea cazului impotriva maiorului Marin Parvulescu si al superiorilor sai din conducerea Securitatii.
  Daca doriti sa aflati ce se intampla de fapt, cred ca gasiti o relatare completa (si fara accente politice) pe website-ul Romania Curata (nu cred ca este politicos sa pun aici link-ul). In realitate oamenii procuraturii dovedesc acelasi cinism, aceleasi dexteritati de siluire a adevarului, acelasi spirit de ‘omerta’, iar Andrei Ursu, confruntat cu spectrul perpetuarii acestui cosmar, isi continua greva foamei.
  Intretimp, doamna Macovei, o veche prietena lui Andrei Ursu, l-a vizitat cu ocazia conferintei de presa de la GDS. Poate isi gasesc si alti candidati timpul sa o faca. Banuiesc ca stiti ca nu locuiesc in Romania, si deci ca nu fac aceasta remarca din motive de aliniere politica sau preferinte electorale.

 • Liviu Antonesei

  @) DT, GhC

  Adica, in asemnea imprejurari dramatice, cei de la 22 se ocupa de purificarea listei semnatarilor?! Stiu ca pentru ei si eu, si GA, si DT sintem indezirabili, dar sa se amestece in lista Fundatiei? Pai, de asta are dreptate motto-ul acestei pagini…

 • Mulțumiri dnei Monica Macovei.
  M-aș bucura să văd și alți candidați făcându-și timp să-l întîlnească pe Andre Ursu

  https://www.facebook.com/MonicaMacoveiUE/posts/704860232942490

 • Ultor

  Ar fi multe de spus in ceea ce priveste mandatele celor doi presedinti; conteaza insa ca intr-un singur mandat ( si acela de 4 ani ), cel al lui Emil Constantinescu, s-au pronuntat mai multe condamnari ale unor demnitari comunisti decat in cele doua mandate ale lui Basescu. Si sa nu uitam contextele in care au evoluat cele doua personalitati, total favorabile ultimului si inca actualaului presedinte. Cat despre faptul ca Basescu reprezinta un rau de care am fi avut nevoie nu sunt deloc convins de acest lucru. E ca si cum am spune ca pentru democratia romaneasca CPUN-ul lui Iliescu era un rau necesar…Avem nevoie de forme cu fond, nu de surogaturi, fiindca asta a fost Basescu in ultima instant.

 • Dido

  Constantinescu a condamnat cel mai tare comunismul cind era, inainte de 1989, secretar PCR al Universitatii din Bucale si aduna cotizatiile colegilor sai din respectiva institutie, ratoindu-se la ei cind nu era platita la zi, sau poate si cand, sub numele de cod ”Geologu”, instiinta pe cei in (ne)drept despre ce si cum. Un fel de Ponta al vremii sale : monarhist cind se ducea la cules de voturi printre romanii de peste Atlantic, republican si calugar-vasilist, cind isi facea campania in patrie, incapabil, desi presedinte, sa rezolve niste treburi simple cu CNSAS, iute la semnat tratat pagubitor cu Ucraina,ca unul insurat cu o rusoaica microfonata la bijboc, ”un invins de structurile pe care el insusi le servise cu zel”. Ca tot vorbiti de Sighet si memorial, acolo, da, recunosc, a avut Tapul o contributie temeinca decorindu-l solemn pe fostul comandant (la sugestia consilieritei ZP?), comunist si el, al peniteciarului cu detinuti politici de acolo. Cat despre comentariul Herthei Muller, on s’en torche le prosibus. Banatenii din Aktionsgruppe, superutecisti, intai au ouat carti dculpabilizare a parintilor lor implicati in istorii prohitleriene, apoi, dupa Caderea Zidului si apropierea Nobelului, si-au amintit si de svabii deportati de sovietici, in masa, spre Siberia, ori de cei deportati in Baragan. Goma dixit. Sa ne scuteasca de lectiile lor inalt oportuniste sau de antibolsevismul lor cu adevarat de opereta rogu-va! Antifascisti, da, asta cred, ca tot e la moda,

 • enea

  Ei, antifascismul e la moda, o moda comoda, cam de cand au disparut fascistii de pe glob. Cind va disparea comunismul, in Coreea de Nord, Vietnam + Cubadaiancheiinu, or sa se iveasca si adevaratii, mindrii anticomunisti, prin toate catunele noastre, nu numai la tembelizor.

 • No Name / DP

  Ce as putea sa va mai spun? Orice as zice, pentru unii Basescu a fost si ramane intaiul anticomunist al tarii! Asta e si n-are leac, fiindca TB are si patalama de condamnator oficial, de la Vladimir Tismaneanu et comp., si n-are nici dosar la CNSAS. Cristi Preda ii recunoastea totusi unele merite seniorului Coposu, bunaoara, alaturi de cale n-a ezitat insa sa-l aseze pe Basescu, fiindca, nu-i asa?, presedintele nici securism pe paine n-a mancat si, in consecinta, nici gura nu-i miroase. Ieri, hop!, si dna Udrea fu cocotata pe-aceeasi creanga cu prezidentul, langa Corneliu Coposu.

  Ce bine am inceput sa ma simt in tara asta cu atatea repere morale, cu omul nostru din Havana, pardon, din Anvers, (Silvian Ionescu), la dreapta presedintele jucator de-a condamnarea comunismului, cu Tudor Stanica in libertate, desi condamnat la inchisoare pentru bestialitate, si cu dl Andrei Ursu in greva foamei! Mi-e si groaza sa ma gandesc ce s-ar fi ales de noi daca Traian Basescu n-ar fi codamnat -- oficial si solemn! -- comunismul. Hu-hu-hu-hu, ma sparie gandu’, nu alta…

 • No Name / DP

  la dreapta presedintelui jucator

 • No Name / DP

  Si apropo de “tratatul pagubos cu Ucraina” -- avea un fel de perioada de gratie, in care clauzele lui ar fi putut fi modificate la cererea Bucurestiului. Ce sa vezi mai departe? Perioada a coincis cu mandatul in care presedintele condamnator-jucator tuna si fulgera impotriva termenilor in care semnase Emil Constantinescu tratatul! Asa ceva!…

 • Vasile Gogea
 • seferdin

  D-Voastra, care v-ati pltit cotizatia la PCR pina in ianuarie 1990, alaturi de alte patru milioane de compatrioti, le veti cauta totdeauna noduri in papura celor ce condamna comunismul sau se dezic de el, fie si post festum. Presupun ca pe Vladimir Tismaneanu il detestati, in sinea D-Voastra, pentru ca nu e roman neaos la baza, iar , in structura de suprafata, deoarece provine din parinti nomenclaturisti, iar doi bani nu dati pe nici una din cartile sale. Fiecare cu pasarelele sale. Cred ca nici cei exclusi violent din PCR, precum Dinescu, Plesu, Tudoran, Mihai Sora, Goma , nu va fac o impresie prea buna. Cuum? Nu puteau sa fie cuminti si sa astepte pina in decembrie 1989 (cind ceausismul tot avea sa cada pe moale cu de la sine putere)?

 • Ultor

  Faza cu ” geologu’ turnator e o intoxicare rasuflata de la momentul lansarii sale in apele tulburi ale Dambovitei.Faptul ca o reluati la o asa distanta de timp ma face sa nu prea fiu sigur pe buna d-voastra credinta. E ca si cum eu as lua de bune si exacte intoxicarile cu miliardele de euro ale lui Basescu din China…Revenind la anticomunismul nostru cel de toate zilele/noptile, ce sa vezi:? Pe Emil Constantinescu il gaseste fenomenul Piata Universitatii la celebrul balcon, pe cand viitorul viitor presedinte se afla la dreapta lui ilici multumind minerilor pentru demonstratia de constructivism critic ca urmare a plantarii ideilor feseniste cu tarnacopul in captele mai incapatanate ale studentilor…Da, pe acelasi viitor viitor presedinte il regasim ca deputat in Parlamentul Romaniei in circumscriptia electorala Vaslui, circumscriptia in care FSN-ul lansase propria Proclamatie pentru a o condamna pe cea a Opozitiei de la Timisoara…Curat anticommunist,monser, pe onoarea mea!

 • delian

  Uitati intentionat ca dupa Regimul Tapului a fost Regimul Burghezomosiliesc II, 2000-2004, cind se mai putea renegocia tratatul cu Ucraina, care nici nu era conditie pentru primire Romaniei In NATO sau UE. Dar cine sa-l renegocieze? Ilici Filomoscovitul, rusofonul? Tapul spusese cinic: ”De acum inainte nu mai avem nimic de cedat!”

 • volintir

  Asta cu condamnarea unor demnitari comunisti sub Constantinescu e, presupun, o gluma. Citati-mi macar trei si va cred. Va referiti poate la Afacerile TIGARETA I, II, III, IV (in care era implicat un consilier prezidential important) si colonelul Trutulescu, simplu gainar. Sau la Luceafarul Huilei? Sau la generalul Zaharia, adus la Bucale de Tap, dar simpatizant al lui Vadim, afacerist veros, generalul, si incapace sa opreasca minerii in drumul lor impetuos spre Capitala, unde la bariera ii asteptau Tribunul si lici? Zoe Petre, consiliera lui EC, intr-o emisiune cu CTP, propunea chiar o lege a amnistiei, cu interdectie de a se mai vorbi despre ce a fost inainte de 1989. Ticu Dumitrescu, da, el s-a straduit, saracul, dar, ca fost detinut politic, nu prea era simpatizat de Tap. Nici Coposu de altfel.

 • No Name / DP

  Ce sa va mai spun cand vad ca stiti totul despre mine, Inclusiv ca mi-am platit cotizatia PCR, desi n-am fost membru de partid. Si asta pentru ca -- dar trebuie sa stiti dvs, mai bine! -- nu am vrut. Nu, nu am fost disidenta (nu toata lumea are stofa necesara!), dar, cand mi s-a oferit o functie administrativa sub conditia de-a intra in partid, am multumit pentru oferta, pe care am declinat-o insa pretextand ca sunt prea absorbita de familie si profesie. Astfel, odata cu “fonctia”, a picat si “conditia”. Mi-am acordat un fel de “privilegiu” de-a face aproape numai lucrurile in care am crezut si am platit nota corespunzatoare fara cracneala.

  Cred ca am cotizat totusi la FDUS, desi nu mai sunt sigura ca se cotiza si acolo! In privinta celorlalte supozitii ale dvs…. chiar nu ma mai obosesc c-un raspuns.

 • michel trouniais

  Lasat, domnu, ca si in tara mea de peste Rin adevarata rezistenta a francezilor a inceput dupa retragerea trupelor germane din a doua jumatate a anului 1944. Doar ca la voi, in Rrromanistan, ii suduiti pe viteji chiar si daca apar dupa razboi. Asta ar fi diferenta dintre tarile noastre, amandoua de geanta latina.

 • No Name / DP

  N-am uitat, dar dumneavoastra ignorati pur si simplu adevarul istoric. Tratatul era valabil pe o perioada de zece ani, urmand a se prelungi pentru ca inca cinci, daca niciuna dintre parti nu solicita renegocierea lui. Faceti socoteala: a fost incheiat in 1997. In 2007, presedintele Basescu putea sa ceara renegocirea lui. N-a facut-o! Ce mai contau interesele Romaniei, cand la mijloc era un subiect de atac la adresa dlui Constantinescu? socoteala: A fost incheiat in 1997, in 2007ratatul de stat
  cu Ucraina, acesta era valabil timp de 10 ani. El se prelungea pe
  o nouă perioadă de 5 ani numai dacă niciuna din Părţile
  Contractante nu anunţau, cu un an înaintea expirării sale,
  intenţia de a-l denunţa. În 2006, în calitate de şef al statului
  român, dl. Traian Băsescu putea provoca renegocierea Tratatului
  cu Ucraina; prin acordul său tacit, domnia sa l-a reînnoit.

 • No Name / DP

  Textul pe care am vrut sa-l postez era mai scurt, mi-a intrat insa si o portiune din documentare. Cu scuzele de rigoare, il reiterez, de data asta insa potrivit intentiilor:

  N-am uitat, dar dumneavoastra ignorati pur si simplu adevarul istoric. Tratatul era valabil pe o perioada de zece ani, urmand a se prelungi pentru ca inca cinci, daca niciuna dintre parti nu solicita renegocierea lui. Faceti socoteala: a fost incheiat in 1997. In 2007, presedintele Basescu putea sa ceara renegocirea lui. N-a facut-o! Ce mai contau interesele Romaniei, cand la mijloc era un subiect de atac la adresa dlui Constantinescu?

 • PaduchelePlesuv

  Ma voi uita pe site-ul Romania curata, ma intereseaza subiectul. Nu stiam ca nu locuiti in Romania. Nu am avut impresia ca v-a sarit tandara.

 • EU

  Principal, esential, in postarea despre incheierea tratatului cu Ucraina era ca a fost opera lui Emil Constantinescu. Ce a urmat, e secundar. Nu s-au ostenit nici Ilici, nici Base sa-l renegocieze, asta e adevarul, nu va contrazic, dar constituie un pacat ceva mai mic decat incheierea lui, eroare diplomatica de proportii ( mai mare poate si decat a lui Ilici semnand un tratat cu URSS inainte de implozia acesteia. Vorba ceea: de unde sa stie bietul politruc ce avea sa urmeze?) Daca avem pretentia de a fi oameni de buna credinta, raspundem la obiect, nu ducem discutia in derizoriu sau in secundar.

 • Acelasi apolitic activ

  Nu mi-am dorit vreodata sa fiu comunist, dar nici anticomunist -- si am reusit sa fiu… necomunist, asta da. Pe cat s-a putut. In rest, revenind la Base si Constantinescu, amandoi au fost comunisti, nomenclaturisti, iar scena cu balconul a fost exploatata in scop electoral. si de fesenistii iliescieni si de oponentii lor. Au fost comunisti sau anticomunisti (adicatele comunisti pe invers) in functie de meschine interese personale. Anticomunismul lui Base e de pus in simetrie cu religiozitatea de fatada, mimata, a lui Emil Constantinescu, de la care au deprins-o, tot din ratiuni populiste, Ilici Insusi + liota toata a pesedistilor adoratori interesati de moaste paraschivice. Base mi s-a parut sincer (poate ca era baut) doar in scena tembelizuala cu Nastase, la alegerile din 2004, cind i-a scuipat rivalului sau ceva de genul: ” Ce tragedie pe acest popor, Adriane, ca sa aiba de ales intre doi fosti granguri comunisti!” Poate ca era sincer, deci baut, poate mima un rol, nu stiu. Eu unul nu ma simt anticomunist, nici comunist, poate cei doi, dar nu ma bag. E treaba lor.

 • No Name / DP

  Ar fi haios daca n-ar fi caraghios ceea ce spuneti. O povestioara incropita ad-hoc v-ar ilustra spusele cam asa: Cineva, din nebagare de seama, scapa o bomba cu ceas pe-o linie de cale ferata. Un “om de bine” vede bomba, are si mijloacele si timpul necesar pentru a o dezamorsa sau inlatura chiar. Nu o face insa, ci asteapta cu rabdare sa treaca peste ea un tren plin cu persoane, doar pentru a-l infiera apoi pe cel care-a scapat bomba, si asta numai fiindca are o raca mai veche pe el. Mare caracter de anticomunist, omul asta de bine! Oximoronic spus, curat murdar!

 • No Name / DP

  Va mai marturisesc un lucru, apoi puteti considera ca dpmdv subiectul e inchis. Din cauza unor sustinatori care-si argumetau optiunea pentru presedinte ca dumneavoastra nu l-am mai votat pe TB pentru al doilea mandat. Pur si simplu m-am speriat, fiindca n-am inteles nici atunci si nu inteleg nici azi cum a putut sa provoace un asemenea ‘fenomen’ de masa? Ce v-o fi facut?

 • Vasile Gogea

  Dacă n-am vorbi despre o situaţie extremă, aş zice că mă simt onorat să fiu ignorat…

 • Gheorghe Campeanu

  Pe site-ul respectiv exista un mesaj recent de la Andrei Ursu care explica ce se intampla cu dosarul maiorului Marin Pirvulescu aflat (regasit???) deja din ziua de luni in mainile procuraturii militare.
  Nu am fost prezumtios cind va ‘banuiam’ ca stiti unde nu locuiesc. Oricum, scuzele mele. Ma bucura ca nu v-am dat acea impresie.

 • Pingback: Momentul – Sr. și Jr. | România curată()

 • Liviu Antonesei

  Exact, frate! Cind e stare de urgenta, reununti si la a fi onorat…

 • Tot eu

  Aveam unele motive personale de a-l vota pe Marinar. Cand a fost ministru la transporturi, inainte de 2000 deci, a deblocat fonduri pentru asfaltarea drumului principal din satul meu natal, care, intimplator, e si satul natal al sotiei dumisale, un sat bucovinean marginas, uitat de istoria mai veche. L-am votat in 2004, deoarece mi se parea, ca multor altora, ca va fi mai putin nociv decat Nastase Multicasosul, iar presa nu va mai fi cumparata, aproape in totalitate, cu publicitate de la buget. Nu mai pun la socoteala facilitarea accesulului la dosarele cenesasice, descaunarea mastodontului Gusti Buzura de la viitorul ICR sau incheierea cu succes a procesului de integrare in NATO si UE. M-am abtinut in 2012, prea putin incantat de alianta paguboasa a lui Crin Antonescu, pe care-l votasem in turul intai valeat 2009, cu Varanul si Haznalele Sale. M-am abtinut si nu m-au arestat varaneii pontaici, cum ne amenintau tembelizualmente. Am fost invitat, de profesorul Vladimir Tismaneanu, si la sedinta parlamentara de condamnare a comunismului. Nu mi-a parut rau, fiindca am avut astfel posibilitatea de a schimba doua vorbe cu Doamna Cornea, pe care o vedeam pentru prima si ultia data in viata mea, sau de a sta, cu ocazia cocteilului de la Cotroceni, la cinci metri de Lech Walesa, legendarul lider al Solidaritatii poloneze, si la doi de fostul suveran al Romaniei precomuniste. In rest, Dumnezeu cu mila si pomenile sale. Imi asum optiunile de atunci si nu ma alatur corului injuratorilor profesionisti dind copite de magar interesate in leul aproape mort .

 • Acelasi EU

  ”Prin poiene si prin vii/E plin de analogii.” Or fi caraghioase spusele mele, dar analogia D-Voastra cu bomba de pe sine este puternic trasa de par (sau poate chiar de chelie). Tratatul cu Ucraina nu-i o bomba cu explozie intirziata, ci o nereusita diplomatica de care-i responsabil Regimul Emil Constantinescu in principal. Romania poate trai fara greturi si cu acest tratat. Fiti fara grija, nu va sari in aer din cauza lui.
  PS. Aproape toate cele patru milioane de comnunisti romani au devenit, peste noapte, dupa puscarea Ceausimii, anticomunisti, unii chiar revolutionari cu patalama de la Ilici . Base nu e mai prejos nici mai presus decat ei.

 • No Name / DP

  Inteleg. V-a raspuns unor asteptari personale, dar raspunsurile n-au avut aceeasi rezonanta in toti alegatorii dumnealui. Mie m-a displacut rolul de samanta de scandal pe care si l-a asumat in guvernarea CDR, prima care a pus Ro pe sinele integrarii (in benficiul politic al guvernarilor ulterioare, e drept). Mi-au displacut unele invarteli de primar general, bine documentate de presa momentului. In cele din urma, n 2004, l-am preferat totusi lui A. Nastase, in 2004.

  Mi-a placut si mie felul in care s-a lasat rebrenduit si am sperat ca, din exterior, metamorfoza ii va cuprinde si interiorul. N-a fost asa. Mi-a displacut imediat ambitia lui (de om al stangii atunci, integrat in Internationala Socialista) de-a ingloba PNL, la ora respectiva singurul partid mai de dreapta si mai putin legat de PCR, si de a declansa alegeri anticipate in 2005, cand inundatiile faceau prapad la sate, (probabil nu si in satul pe care il asfaltase cand a fost ministru). M-a socat interviul acordat in 2007 revistei austriece, in care admitea ca i se pare firesc faptul ca securistii sunt in politica de unde n-ar mai trebui deranjati, ceea ce, din pmdv a aruncat in farsa actul solemn al condamnarii comunismului (in raport cu care consecintele au fost ioc!) In general, mi-a displacut tot mai mult natura dumnealui conflictuala si inclinatia de a intretine si imbogati o Curte de laudatori, precum si serviciile secrete si-o parte a camarilei, atunci cand majoritatea populatiei gemea literalmente sub cele mai dure masuri de austeritate pe care le-a cunoscut Europa lovita de criza. Mi-a displacut ideea uninominalului, pe care, in sfarsit, a ajuns si dumnealui s-o socoteasca gresita, ca si obsesia parlamentului unicameral si, mai mult decat orice mi-a displacut, ba chiar m-a speriat orbirea simtului critic fata de el al laudatorilor de Curte si exacerbarea pana la isterie a celui fata de rivalii lui. M-a dezgustat peste masura toata isteria si clivajul care au decurs de aici.Lista repugnantelor e lunga -- Boc, Boc, Boc si iar Boc, Udrea si numai Udrea, si exclusiv Udrea etc. Daca trag linie si calculez, bag de seama ca mie mi-a oferit mai putine motive de satisfactie personala decat dumneavoastra, ceea ce nu ma impiedica insa sa va pretuiesc sinceritatea din postarea de mai sus, care m-a facut sa revin asupra subiectului.

 • No Name / DP

  Erata: In cele din urma, in 2004, i l-am preferat totusi lui A. Nastase, din motivele enumerate de dvs. mai sus.

WP Admin