≡ Menu

MIRCEA MORARIU – O CRONICĂ DESPRE “ROMÂNIA CA PĂRERE”

Romania ca parere 3 copy

AICI

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Tudoran,

  Bine ati ( veti ? ) revenit/reveni… in Romania !

  Va redau la final doua pasaje ( inceputul si sfarsitul…) dintr-un email catre dvs. ( “ Instrumentarul tehnic” si…drujbitele” ) pe care vi l-am transmis acum cateva clipe.

  Cu bine,
  Dezideriu Dudas

  PASAJ 1 : “ Ref. la : Inainte de cele 2 cai, Profesiile si Absolventii…”
  PASAJ 2 : “ …S-a pierdut si acea sansa si lupta Vest-Est pe trupul Romaniei a continuat la fel de sfasietor…Din 2005, sfasierea a devenit mai usoara. Venise “drujba”….Vestea buna este ca a intrat si in “sistem”, vestea proasta este ca acum “drujba” doreste sa para “ac pentru borangic”….iar vestea si mai proasta este ca “sistemului” nu-i pasa. El da “certificatele de conformitate” pentru ace, brice si….drujbite “

 • Vasile Gogea

  Am citit. E nici prea-prea, nici foarte-foarte… Nu ştie/ştia mai nimic: a “auzit”, a citit prin Monica Lovinescu…

  Pînă la urmă, înţelegem de la recenzent, cartea are un merit cert (!): te lămureşte asupra personalităţii lui Adrian Păunescu! (Eu am înţeles, chiar din ziua postării lui pe blog, că acest text ne spune mai mult despre caracterul lui Dorin Tudoran însuşi decît despre cel al defunctului fost şef şi prieten.)

  Nici o vorbuliţă despre excepţionala prefaţă semnată de Sorin Antohi!

  Se adevereşte că uneori ar trebui să se înceapă de la dicţionar: * „Părere f. 1. mod de a fi, apariţiune, iluziune; piere ca un vis, ca o părere; 2. mod de a vedea, opiniune:după părerea mea; 3. impresiune satisfăcătoare sau regretabilă: părere de bine, părere de rău.” (Cf. Lazăr Şăineanu, Dicţionar universal al limbei române, A noua ediţiune, Editura Scrisul Românesc, f.a., p. 463.)
  Şi apoi, dacă tot nu citesc cu atenţie cartea, şi se mulţumesc doar să-i numere capitolele, cel puţin s-o facă corect: cartea are XI, adică unsprezece capitole, nu zece!

  Nici “cald”, nici “rece”…

 • Greg

  Bun text, pentru orice avocat..din oficiu.Macar recunoaste ca nu stie de ce parte este clientul. Ba chiar nici nu vrea sa afle. Asta se numeste obiectivitatea functionalismului, onesta cand nu te astepti.

 • Dezideriu Dudas

  Buna “obiectivitatea functionalismului”, din aceasta etapa, dar nu uitati de subiectivismul blocajului vesnic, post-zamolxian ( detalii in P.S. ). L-am lasat pe Marean ( Vanghelie…. )… si cred c-o sa ma supar tare pe dom’Albert ( Einstein…. / Bre’, nu-l cautati pe la Sectoare ….”A scapat” de mult….Avea “un” fizic-a….). Nu sunt de acord cu ideea lui din final, pentru ca nu infrange relativitatea realitatii ( la realitatea Realitatii TV, “dom’Albert”, “ia bataie”, ca la balamuc, de la nea’tinichigii….), in timp….In spatiu, e si mai grav….

  Albert Einstein : “ Perfectiunea mijloacelor si confuzia obiectivelor, aceasta pare sa fie principala noastra problema “

  P.S. : Dorin Tudoran, “ Eu, fiul lor ”, editura Polirom 2010, pag. 83 : “Poezia patriotica este talanga la gatul adevaratei poezii ” ( afirmatie facuta public in anul 1978, la Iasi, la primul “Colocviu national de poezie” )

 • Greg

  Poate ca trebuia sa spun ” obiectivitatea functionalismului, care produce onestitati la care te astepti sau (la care) nu te poti astepta”. Desi prima formulare mi se pare totusi mai buna, chestie de complexitate, desi nu atat de evidenta.
  Cat despre poezie, universalitatea ii este semn. Dar cu un acces concret, nu din abstract. Asa ca si cea patriotica, cea care a contribuit la formarea unei natiuni, mai ales dupa un razboi, sa zicem , are locul ei. E drept ca acum derealizarea, cu alte arme, va ajunge si la frontierele vizibile, pornind din interioritatea cea mai activa. Cea mai imprevizibila, atat de invocata si prea adesea ignorata.
  Poate.Sensibilitatile ne vor spune dinainte, cu siguranta.

 • Dezideriu Dudas

  COMENTARIILE “Dupa Tube-Dube” = 1 + 3 Comentarii

  Pana nu ne-alunga dom’Tudoran din “padure” ( ca “paduraru’” in razboiul ‘cela dintre Lichtenstein si San Marino ), dupa ce “l-am zapacit de cap” de-a venit omul sa vada cu ochii lui ce-l sparia gandul…, de la “Orchestra Injinerilor”, va incantam auzul, de la piesa inceputului de an , “VA-RU-JAN CAN-TA LA PI-AN”, dupa ‘coteala “dictatorului” de la “statul de drept(i)” la “drepturile omilor”(nu pomilor), de unde noua piesa, “Adio Tube-Dube”, cu o noua uopera. La instrumente :

  1. La pian : tot Va-ru-jan ( in Romania, var cu Stan si Bran ….) / Comentarii deja facute la blogu’ ista.
  2. La Tube-Dube : dictatorul / Comentarii deja facute de “executant”, “La Romania “.
  NOTA “La dictator” : Mai usor bre’, ca nu dau “turcii”…Cel mult, iau…
  3. La comunitati : Incepem cu Constanta ( COMENTARIUL 1 )
  4. La profesii : Incepem cu injinerii ( COMENTARIUL 2 )
  5. La absolventi : Incepem cu Ferdinand I ( Take, stai bre’ bland, nu te baga in fata…Nea’Georgica, lasa-ne bre’ cu plumbu’ lu’ al’de mata’ ca ne confuzezi si nu mai intelegem nimic….) – COMENTARIUL 3

  Apoteotic, injinerii-copii minune ai manelismului institutional post-decembrist ( promitem ca noi vom plati impozite…, noi inca n-am tradat “nobilele idealuri ale fostelor combinate”…), vom trece de la arte sonore la arte vizuale. Prima uopera a noului sezon : Tabloul de consonanta fractala. Dupa ce “i-am spart” pe poieti la arte literare, iata, nu ne mai ajung nici cele sonore….Bre’, mai stiti vreo forma de arta, ca noi mai avem….

  P.S. 1 Dom’Neamtule, ma tot gandesc la gradina lui al’de mata’. Or fi existand arte vegetale ? Iti dai seama c-ai fi sef legitim si “scapam” de lupta ‘ceea dupa putere, milenara, atat de nefasta ? N-o sa lasam iarasi nefasta…., sa ne trezim (iarasi) “popor vegetal”…..Il astept si pe dom’InimaRea sa inconjuram total dreptatea ‘ceea de pe lume….Fiind nedreapta, se va preda imediat. Pe dom’Vasile, il mai las sa se mai hodineasca putin….S-ar putea sa ne-ncurce crezand ca dreptatea ‘ceea chiar e cucoana serioasa….Baza e la Liviu. Stiu ca la Pocreaca va fi decisiv. Poate fi si momentul lui Florin daca ne face pe toti academicieni. Nu cred ca nu ar zice nu nici macar dom’Niku, daca-l rugam pe d-nul RCC, un alt posibil academican, sa scrie, special pentru “La Cluj”, de 100 de ori pe hartie, ca nu mai face…. Bre’ , da’ “academician sef” egzista ? O sa ne fie greu sa-l convingem pe nea’Mihai…..Acuma, cei care nu va gasiti pe lista, nu intrati in panica….

  P.S. 2 “La profesii” ( ei au centrat, ei au dat cu capul, eu doar am schimbat tabela, dupa ce, “ca arbitru”, am validat golu’….), “mi l-au omorat” pe Valentin Ionescu ( fostul ministru al privatizarii ), dar il trec eu “ la Tablou ”…Va fi principalul meu colaborator si la acea manifestare legata de TTIP si CETA….Si pe mine “m-au omorat verzii”, dar in daltonismul actual….., mai mult m-ajuta…., e-un fel de masaj inainte de meci…Mai sunt ceva “morti” pe “la Comunitate” si “la Profesii” ( si ei intre ei…), dar de cand cu Dracula….

 • Dezideriu Dudas

  COMENTARIUL 1 -- “ La comunitate “

  SEMINARUL “Inovare si dezvoltarea economica locala “ – Constanta, Hotel Ibis, 7 august 2015

  Poze / Agenda seminar : Pe site-ul Asociatiei MEDGreen Cluster Constanta, la rubrica “Evenimente”

  EXTENSIE ASDR-RD ( Asociatia Strategia Dezvoltarii Romaniei – Regiunea Dobrogea )
  Evenimentul se inscrie intr-o serie de manifestari profesionale dedicate reasezarilor politicilor publice in sensul eficacitatii si eficientei lor din punct de vedere al interesului general. Faptul ca dupa anul 2008 Occidentul “a ramas in ofsaid” in ceea ce priveste politicile pe care ni le-a impus ( libertate in economie, neimplicarea statului…), ar fi trebuit sa ne determine o uriasa schimbare de directie politicilor la nivel national. Nu s-a intamplat atunci, nu se intampla nici acum si de aceea, folosind comunitatile locale ( forme de coeziune sociala mai usor de decelat ), dar si profesiile ( AGIR, AGER, Colegiul Medicilor, etc…) si absolventii ( vizand educatia in general si implicarea retelelor de autoritate aferente ei ), ne-am propus continuarea demersurilor noastre. O alta directie pe care ne-o impunem tine de legitimitatea sintagmei “societate civila” si in acest sens ne propunem continuarea demersurilor noastre pe langa presedintele CENTRAS, Dorin Tudoran, pentru a reusi o “AUTODETERMINARE” in fapt a societatii, fara a neglija si influentele globale, nationale, dar asta neansemnand excluderea celor locale si regionale. Fenomene publice exacerbate la nivel global si national pot crea la nivelul comunitatilor dar si al profesiilor, institutii publice timorate, o societate pe masura. De absolventi nici nu mai poate fi vorba in afara de acea masa la restaurant ( cu subiectul principal in discutii : “conspiratia mondiala” ) si prezentarea in 2 -3 cuvinte a parcursului profesional si familial in licee si facultati la intalnirile din 10 in 10 ani.

  La seminarul “Inovare si dezvoltare economica locala” am prezentat, partial si nefinalizat, instrumentul cel mai puternic al definirii parcursului de actiune, TABLOUL DE CONSONANTA FRACTALA. Trebuia sa fie proiectat pe eveniment si pe cateva anterioare, consonante lui. Prezentam acum logica lui generala, urmand ca pe parcurs sa oferim si proiectii pe evenimentele create de noi.

  TABLOUL DE CONSONANTA FRACTALA
  -- proiectat intr-o logica post-modernista, pe triada : Om – Grup –
  Societate
  -- va fi un instrument dedicat planificarii carierelor ( la nivel de persoana ) cat si al planificarii dezvoltarii societatii
  -- la fiecare nivel se vor vizualiza cele doua componente ale autoritatii, autoritatea deontica (autoritatea bazata pe aspectele logice și structurale ale formelor de gândire normative și imperative, precum și ale sistemelor de norme și obligații morale ) si autoritatea epistemica ( autoritatea bazata pe logica moderna care grupează încercările de formalizare a relațiilor logice dintre enunțurile care cuprind termeni epistemici -- cunoaștere, opinie)
  -intuitiv si inertial, aceasta activitate de asezare logica a actiunilor viitoare la nivel de persoana si de societate ( la nivelul societatii, din pacate, doar datorita presiunii externe ), s-a facut sub o forma sau alta. La nivel de Grup insa ( institutii, asociatii, ONG-uri…, profesii….) a fost slab dimensionata. Profesionistii nu se pot indrepta spre interesul general daca Grupul din care fac parte are trairi empiric-marginale sau sultanic-cezarice ( depinde de “gusturi”… ), in functie de puterea mostenita….

  P.S. Urmatorul eveniment public organizat de noi va fi dedicat Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) si Acordul Eco­nomic şi Comercial UE-Ca­nada ( CETA ). De ce ar fi importanta o asemenea initiativa de la nivel local ? Poate vom reusi sa schimbam temele majore ale dezbaterii publice la nivel national…. si spre ceea ce conteaza…

  23 August 2015

 • Dezideriu Dudas

  COMENTARIUL 2 -- “ La profesii “
  ( preluare de pe site-ul AGIR Constanta, categoria “Evenimente” )

  Seminarul „Inovare şi Dezvoltare Economică Locală”, 7 august 2015, Constanţa

  A fost organizat de Asociaţia „Cluster pentru promovarea afacerilor specializate în ecotehnologii şi surse alternative de energie MEDGreen (Regiunea Sud-Est şi Regiunea Bucureşti -Ilfov)” pe data de 7 august 2015, la Hotelul Ibis din Constanţa.

  Putem, fără a intra în detalii, să remarcăm următoarele:
  Au fost prezenți reprezentanți importanți în domeniul cercetării/inovarii (exemple: prof. dr. ing. Tudor Prisecaru, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifica și Inovare – ANCSI, dr. Simion Nicolaev, directorul INCDM „Grigore Antipa”, prof. Sorin Rugină, rectorul Universității Ovidius,etc) și dezvoltării economiei locale (dr.ec. Danuț Jugănaru, președintele Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, ing. Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia. Prin luările de cuvânt au delaliat stadiul actual și au punctat câteva perspective pe domeniul lor de competență. Detalii despre agenda seminarului la adresa http://www.medgreen.eu/evenimente.php .

  Temele dezbătute au fost deosebit de interesante și au fost prezentate de specialiști reprezentativi în domeniul respectiv. Conținutul prezentărilor poate fi accesat de pe site-ul prezentat mai sus.
  M-am implicat în organizarea seminarului atât ca Președinte ASDR RD – Asociația Strategia Dezvoltării României Regiunea Dobrogea cât și ca membru fondator AGIR ( Asociația Generală a Inginerilor din România ) Constanța prin: susținerea unei prezentări și prin participarea membrilor celor două asociații la acest eveniment .
  La simpozion am prezentat tema „Instituțiile publice și dezvoltarea economiei și societății” cu exemplificări pentru regiunea Dobrogea. În plus, am prezentat, parțial, instrumentul cel mai puternic al definirii parcursului de acțiune, TABLOUL DE CONSONANȚĂ FRACTALĂ. El trebuie să fie proiectat pe eveniment și pe câteva consonanțe anterioare lui. Vom veni cu detalii la următorul eveniment dedicat lui.

  DEZIDERIU DUDAS
  Presedinte ASDR RD – Asociația Strategia Dezvoltării României Regiunea Dobrogea
  Membru fondator AGIR ( Asociația Generală a Inginerilor din România ) Constanța

  P.S. Special pentru “La blog”(dom’Tudoran), categoria “dom’Neamtu”: Bre’ m-au spart ‘istia cand am vazut ce vorbe-mi pun in gura, da’ am zis, lasa bre’ c-asa-mi trebuie daca tot imi zic “ca ca mine nu mai e”….E drept, doar in perioade nefeste….In rest, piua-ntaia, tot “ca ca mine nu mai e”, dar “la viteji”….”Tabloul” insa-i pe bune…Atat i-am zapacit cu el, ca i-am suparat ( e mult spus “tandru” la injineri”…) si au reactionat : “Ia-ti bre’ tabloul si umbla !”

 • Dezideriu Dudas

  COMENTARIUL 3 -- “ La absolventi “

  Fiind absolvent al Liceului centenar din Bacau, George Bacovia, actual Ferdinand I, intelegeti din primul comentariu supararea mea pe Ferdinand I ( don’Duda, Sa traiti ! ), de unde o usoara unda de simpatie pentru dom’Take ( daca trece nefasta pe-aici….mai vorbim dupa, posibil si cu nea’Georgica, dom’Take…) si o usoara mustrare pentru nea’Georgica, ca doar pentru el toate astea….si el cu plumbu’ lui, cenusiu, cand afara plumbii, jdemii, ca_curcubeele….
  Va redau mai jos o corespondenta de-a mea cu membrii Asociatiei ALUMNI ( a Absolventilor ) ai FERDINAND I, tinand cont ca Take ‘cela-l nost’ a fost “mic copil” pe langa actualul “Take global”….. Si cu “plumbii” stam la fel….I-am dat pe margele….cand inca mai aveam de-o cafteala….infrangatoare, ca la noi ( asta-i de fapt veste buna ! )….Am sters datele concrete. Sa nu-i caute cineva….Mai ales pe Grupu’ ‘cela….
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Buna seara,
  Buna relationarea “colegei…”. Nu mi-a venit sa cred cand am discutat cu “colegul…”, directorul de la ( Grupul…, “coleg” cu Bill Gates ), absolvent al Liceului Bacovia ( el asa a prins denumirea ), ca pentru sponsorizari, Centrul le cere, inclusiv directorilor, DECLARATII ( !!! ) ca nu au legaturi sau relationari speciale cu cei ce solicita fonduri !
  Cand ne-a prins mirajul NATO si UE, ei ( Grupurilii…, “lor”….) tocmai isi perfectionau actiunile comerciale prin off-shoruri pentru a nu fi depistate alocarile de fonduri nelegale la ei “acasa” ( incepusera mai vartos prin anii ‘90)… Acum au descoperit coruptii din “colonii”. Ai lor, “de-acasa”, se mai hodinesc…Trebuie sa fie in forma cand “fraierii” isi vor reveni, daca vor mai putea…Dar, cum ei nu au vazut reclama cu “Suntem cetateni europeni si avem, drepturi”…., vor avea o surpriza.
  Avem meci greu….., daca nu acceptam continua marginalizare !
  ( m-am uitat in tabelul cu membri si trebuie sa stiti si ca sunt presedintele, fondator, al Asociatiei Strategia Dezvoltarii Romaniei – Regiunea Dobrogea / “Colege…” , trece-mi si aceasta “calitate indoielnica” la “Ocupatie” sau la “Observatii”- observatie in sensul de “sa nu mai faci asa ceva”…)
  PS Poate ar trebui sa devenim mai creativi. De ce nu am organiza la nivel de Primarii, COMITETE CONSULTATIVE EDUCATIVE, conduse de foste cadre didactice votate de absolventi ? Din Partea Primariiilor, diplomele de genul celor propuse de a noastra ALUMNI, ar fi semnate la Primarie, de acea persoana, si “nu ca primarul”…De ce nu s-ar implica “Primaria” cu responsabilitate ? E clar ca formularea din lege se refera de “determinari neoneste a unor decizii” dar “nu cred ca trebuie sa fi mai catolici decat Papa”….E o propunere retorica in aceasta etapa Nu putem incepe asa…
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  To “Colegul…”
  Buna seara,
  Va transmit cateva date despre Asociatia Absolventilor ALUMNI Ferdinand ( absolventi ai Liceului Ferdinand, fost Bacovia…). Cred ca tabelul cu membrii ei e cel mai important si de aceea va transmit un email primit de la “colegul ”, fost coleg de clasa, trezorierul asociatiei, la care-l asociez . In email apare si subiectul
  despre care am discutat…Interesant este ca o colega din Asociatie, “ colega…”, parca a asistat la discutia noastra, facand referire la conditiile unei eventuale sponsorizari Nu vad insa unde ar fi problema…
  Pentru ca i-am promis, am totusi rugamintea sa-i redirectionati acest email colegului de la Grupul….central despre care am vorbit la ultima noastra intalnire. Sau sa mi transmiteti mie sau lui “colegul…” coordonatele lui.

  On Thursday, October 8, 2015 11:33 AM, Colega wrote:
  CAPITOLUL IX --
  Rezultate. Publicitate
  Art. 16 -- Promovarea Proiectului
  (1) Beneficiarul are obligaţia de a face referire explicită pe toate materialele şi produsele obţinute în urma finanţării primite, precum şi cu ocazia tuturor evenimentelor şi actiunilor desfăşurate pe durata Proiectului, la următoarea expresie: “Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău şi al Consiliului Local al Municipiului Bacău. Conţinutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziţia Primăriei Municipiului Bacău şi nu implică nici o responsabilitate din partea acesteia”.

  PS Pentru “La blog “ : O sa ajunga, “colege…”, precum “cetatene….” odata ? Putem face o asemenea “intovarasire” ?
  Intrebare “ La Tovarasi “ : “ Se poate ? Cine trebuie sa dea voie ? “

WP Admin