≡ Menu

Miorița sau “Dacă aș fi președinte”

Desen & Copyright @ Ion Barbu

Desen & Copyright @ Ion Barbu

De când nu mai este președinte, Traian Băsescu mărturisește — aproape zilnic și întotdeauna mediatic — ce ar face, dacă ar fi azi președinte.

A uitat că a fost președinte, timp de zece ani, și a lăsat în urmă-i amintiri de neuitat. De la statul de drept preferențial la ghidul Cum să sugi la țâța marelui licurici.

Noroc cu Elena Udrea, care nu și-a pierdut reflexul dobândit când cu bilețelul roz al lui Tăriceanu:  a primit sacii cu bani, dar i-a dat partidului.

Când era președinte și partidul său, sufocat sub valuri de bancnote fraudulos obținute conducea și Guvrenul, și Parlamentul, Traian Băsescu n-a putut multe.

Azi, zice el, ar putea. Probabil se referă și la o lege a lustrației, și la una prin care se asigură confiscarea averilor ilegal obținute și la multe altele.

Dar cel mai mult și mai mult din ce ar putea să facă azi Traian Băsescu, dacă ar fi președinte, ar fi, zice el, să-l facă pe Vladimir Putin să dârdâie de frică. Vorba poetului: „De-atâta curaj, mă zgâlțâie frica.”

Pentru a oferi un eșantion din cele multe pe care le-ar face azi, dacă ar fi președinte, Traian Băsescu și-a recuperat de la Elena Udrea o chestie populară.

Inițial, marca a fost înregistrată de Ioana Băsesecu, pe când tatăl era președinte – Mișcarea Populară. Când tatăl i-a dăruit Mișcarea Elenei Udrea, cea dintâi a devenit Partid.

Acum două zile, Traian Băsescu și-a luat marca înapoi, i-a dat numele inițial, a candidat la președinția ei și, deși a candidat de unul singur, a câștigat, spre consternarea lui Liviu Dragnea.

Om cinstit și cu prințipuri, redevenit președinte – deocamdată doar de Mișcare – Traian Băsescu și-a tras și imn. Dar așa, cum știe el – pe sub masă, ca la decedatul Golden Blitz.

Așa s-a trezit prietenul Șerban Foarță, autor și al textului unei melodii fanion a formației Phoenix, că se trage de brăcinari cu Traian Băsescu, pe care-l disprețuiește constant. Citiți AICI.

Dacă înțeleg că Traian Băsescu a (re)devenit Pasărea Phoenix, nu pricep ce păsărică a (re)devenit Elena Udrea.

Desen& Copyright@ Ion Barbu

Desen & Copyright @ Ion Barbu

Unde sunt vechii și străluciții sfetnici ai lui Traian Băsescu?

Nu era mai potrivit ca, în plin proces de reîntrupare prezidențială, Traian Băsescu să-și fi ales drept imn pentru Mișcarea de zi cu zi chiar Miorița?

Autorii baladei, anonimi fiind, nu pot mișca în front, iar culegătorul celei mai cunoscute versiuni a baladei, Vasile Alecsandri, și de n-ar fi mort, domn fiind, nu s-ar aștepta ca lui Traian Băsescu să-i crape obrazul de rușine.

Despre Nicolae Ceaușescu se spunea că, de teamă că nu va intra în istorie, a intrat, cât a putut, în geografie. Traian Băsescu a intrat direct în folclor și de acolo pre mulți (îi) va haiduci.

Unul dintre lacheii cu o carte de muncă ce se întinde de la Ceaușescu la Băsescu ne-o spune în stilul său inconfundabil: “Cele două zile petrecute la Madrid au evidențiat un Traian Băsescu în plin exercițiu de președinte al României.”

Eu, unul, dacă aș fi președinte, m-aș gândi că multe lucruri imposibile altundeva sunt posibile în România, fiindcă românul respinge drept inacceptabile multe lucruri care sunt acceptabile, dar salută cu entuziasm drept acceptabile multe lucruri inacceptabile.

Lacheii sunt o excelentă hârtie de turnesol.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Vasile Gogea

  Nu putea, şi Dom’ Băse’, să ia nişte versuri din Mircea Cărtărescu? Că nu se prindea nimeni!

 • Vasile Gogea

  Magistrului Şerban Foarţă:

  înclin să cred că TB s-a gîndit (iată că i se întîmplă şi una ca asta!) la… “motanul Felix”, da’ “consiglierii” n-au înţeles!

 • Dezideriu Dudas

  Asta-i cea mai tare pe anul ‘ista ! Dom’Vasile, morituri te salutant !

 • Damian Giurca

  Nu putea. El ia doar de la alții. Levantul este singura lui carte…citită. E ca și a lui. Ca și Constituția.

 • Vasile Gogea

  Nu ştiu ce vor face, în cele din urmă, Domnii Şerban Foarţă şi Nicu Covaci, dar îmi amintesc acum de “scrisoarea deschisă” a celui din urmă, de acum vreo patru ani, privitoare, şi aceea, la nişte drepturi de autor neplătite de statul român membrilor formaţiei Phoenix, care se încheia aşa:

  ” Simaţi domni şi doamne, vă cer părerea, pentru că sunt sigur că răul nu va conduce lumea la infinit. Sunt sigur că nu sunt singurul exploatat şi furat de această societate. Dacă există undeva dreptate, atunci să se facă. Eu, după cum mă cunosc destui, nu voi ceda. Îmi trebuie totuşi suportul opiniei publice, care să-mi ţină spatele şi să mă încurajeze că merită să te baţi până câştigă BINELE şi DREPTATEA.”

  (http://ro.netlog.com/mihaigeorgevici/blog/blogid=1314799)

 • Dezideriu Dudas

  Sunt convins ca d-nul inginer Paul Enigarescu n-are cum prinde un loc la “Orchestra inginerilor”….Acolo-i disciplina…..si fratie intre profesii !

  Probabil d-nul Dorin Tudoran ar trebui sa fie numit presedinte de onoare la Asociatiei Inginerilor din Romania ( chiar dublu – nu exista, dar inventam noi acum functia …). Cand a zis in anul 1984 ( sau in 1983, cu 1 an inaintea plecarii ?… ), anul plecarii in lumea libera atunci, ca va fi “puternic si periculos” ( ceva asemanator ) ca 2 ingineri, in asteptare, “ca sa scape”…, cred ca deja ne-a pus, pe noi, inginerii ( doi cate doi ? ), in fruntea luptei…Dom’Neamtule, iti dai seama ca aici, pentru noi, tot timpul, “acuma-era atuncea” ?

  Desi au trecut 4 ani, tinand cont ca ma voi intalni in urmatoarea perioada cu cativa colegi de la Asociatia Expertilor Tehnici si Judiciari, o sa le cer parerea si ref. la “sansa haiducului”….Pentru Romania, “solutia haiducului” este de a oferi muzica Pheonix partidului pe care-l va infiinta, Partidului Renasterii Nationale…., dupa ce “Solutia Foarta” l-a cam incurcat deoarece “dictatoru’” apucase sa-l decoreze anterior….Cu expertii tehnici si judiciari urmaresc acea RECALIFICARE A PROFESIILOR, in prim planul spatiului public romanesc ( alaturi de absolventi, diaspora, comunitatile locale, depozitele digitale – ca baza de date pentru reforma necesara a administratiei si a justitiei ) .

  Revenim in coordonate europene si afirmam : “ Calatoria continua ”….cu o precizare insa, “ Atentie la haiduci ! “ ( daca politica-i ca o baba stafidita de peste ‘jde ani, poate nu-i o veste rea…)

  P.S. Stiti cand “a scapat” domnu’Tudoran ? Cand nu l-a mai cautat nimeni…Cineva sceptic ar putea spune ca nu exista “cautatori” care sa se opreasca….Asa e, dar exista si “cautatori mai mari”, ceea ce-i face foarte drepti si justitiari pe cei mici ….E drept, nu foarte rapid. De multe ori poate dura si 25 de ani….

 • Nicu Covaci a fost decorat de Traian Basescu, si, desi a protestat, ca si Serban, e greu de crezut ca nu se va adresa unui avocat… Iar “avocatul poporului” face ce stie el mai bine -- doarme si bea ciorb(e)a.

 • Damian Giurca

  există păsări pheonix și printre „căutători”…așteaptă doar imnul. Foarță, România!

 • Damian Giurca

  e timpul murăturilor…

 • Dezideriu Dudas

  Eram sigur ca cea mai tare a anului ( a lui dom’Vasile, mai jos…), nu va ramane fara urmari. Dom’Vasile a plusat. A aparut “inginerul bandit” ce a amenintat si ameninta inca “ordinea prestabilita”, si hop si dvs. cu …PASAREA PHEONIX si IMNUL ! Tot lucrez de vreo 3 bloguri ale d-lui Dorin Tudoran la titlul imnului. Inchei aici lucrul la titlu. Poate fi intuit. Dvs. i-ati surprins zborul…. Cum nu sunt insa din Tecuci si nu e vreun Grup pe-acolo ( ati auzit de vreun “Grup de la Tecuci”, asta si tinand cont ca eu am facut scoala la Bacau, iar acum, si mai grav…, locuiesc in Constanta ? / vorba lui dom’Vasile, daca eram de la Cluj, “nu se prindea nimeni”…. ), mi-e insa sa nu patesc si eu ca omu’ din Tecuci, cel cu motoru’, de maine, cand m-apuc de versuri….Dom’Foarta, “arpegiul” la versuri e tot do-mi- sol-do ? Mi-e frica de “RE”-ul ‘cela, ca toti vor zice ca-i RESTAURARE….La “FA” vor zice ca nu-i treaba menscha ( persoanele de fata se exclud, indiferent de sex ) ci schmucka iar la LA, ca-i “tra-la-la”….

  P.S. Dom’Vasile a incurcat-o rau cu nea’Andrei . Fiti atenti : ” Cum să vrei să atragi intelectuali, cînd nu dai doi bani pe Mircea Cărtărescu ….“. Bre’ nea’Andrei, vezi ca s-ar putea sa nu fie rau la dom’Vasile ! Daca el vrea sa atraga doar “tinichigii” ? Adica cum bre’ ? Dom’Base era bun cand cauta “la tinichigii” iar dom’Vasile nu ?

  P.S. la P.S. Domnu’Mensch, s-a mai dus gustu’ ‘cela de la muratura ?

 • Mensch

  Dacă aş putea găsi ceva de admirat la comentariile dvs., d-le Dudaş (remarcaţi, vă rog, conjunctivul), aceasta ar fi probabil consecvenţa. Consecvenţa dvs. în a scrie atât de subtil, încât oamenii de rând ca mine nu înţeleg nimic.

 • Damian Giurca

  scrie pentru ingineri …bine conservați.

 • A.David

  Științele politice-frauduloase metodologic, epistemic, etic și practic-- se pot îmbogăți cu doua sau trei noțiuni care luptă corp la corp pentru statutul de bun explicativ public.”Delegația” și “acoperirea”. Ambele fac parte din energiile bune ale concetățenilor, depășindu-i în direcția pe care toți vectorii de opinie dedicați actelor nepublice și-au asumat-o cu patriotism.
  Nu există sfetnici, ori consilieri, nici acum. Există însă detașați și delegați.- Dinspre entități care sunt exceptate legal, dar neconstițional, de la principiul legalității. Și constituționalității. Irelevantă gazdă, evident, și acum- . Se și vede, că habar nu au pe ce lume sunt, spre deosebire de antecesori, dar știu că nici nu mai pot întreba pe nimeni. Să afle cine sunt cei care i-au delegat, și cu ce scop de interes național.
  Acoperirea este însă forma perfect ilegală și anti-constituțională de a lupta contra propriului stat de drept. fir’ar al dracu’, că nici membrii CSM nu știu ce este speța asta.
  Delegația, chiar interimară, apoi acoperirea, fie și pe viață, asta face tot ce trebuie. Ne introduce în universalitatea științei, și ne scoate pe vas-ist-das-ul practicii celor demult destinați nimicului.
  Pe scurt, destinul nostru este acela al check-and-balance autohton. Separăm puterile, apoi le unim, apoi le dăm cap în cap, apoi ba cu una, dă-i cu alta, un menage a trois, ceva, ehe, toate astea doar cu ceea ce va îmbogăți fatal și ceea ce se înțelege prin profesionalism tehnocratic, deloc cibernetic.Spiritul nostru operativ. Unic în lume. Care demonstrează că nu există lachei, ci doar flori ale soarelui.

 • Arleqin

  TB este si a fost SINGUR in fata mafiilor… atat ca Primar de capitala cat si ca Presedinte sau Capitan de petrolier…
  nimeni dintre voi toti nu ati fost si nu aveti educatia asta…
  nu’l stiu, are si el probleme si defecte dar pina astazi este singurul roman care s-a comportat corect fata de Romania post decembrista, cel putin la fel ca acei dintre voi care o faceati din occident inainte de 1989…
  alta comparatie nu am, iar TB a condus cu ardelenii o tara mincata de olteni si moldoveni… de ce-l critica ardelenii, cand ministrii lui TB ardeleni nu fac nimic ptr “tara” lor …?
  munca asta cu cuvintele, munca cam stearpa… nu credeti?
  odata ce veti studia materiile care l-au educat pe TB si veti studia si legislatia in care s-a lucrat poate ca veti intelege de ce spun astea si cam cum este sa fi responsabil si sa accepti sa fi primar si presedinte la un popor de peste 85% analfabeti… polemizam!?

 • Îmi pasă

  Fiind doar un slogan, ma rescriu mereu. Imi place atentia celor care au crescut la sanul Directiei Dezinformare a Securitatii, dar si a tinerilor care au trecut prin partidele istorice, prin Piata Universitatii, pentru a sfarsi acoperiti de nadejde ai unor predoi, vasilici, florieni si ardeleni.Toti zooficiali. Cand ma enervez, imi reneg apetenta pentru singurul individ care a devalorizat lira sterlina, dar momentele astea, din fericire, imi trec rapid.Si redevin mandrul “Imi pasa”.
  Pentru ca “imi pasa” imi asigura sprijinul comun si conspirativ al unor gunoaie a caror putere pute atat de puternic incat acopera orice bun simt, muta nasul oricui ar vrea sa fie si nu doar sa asculte,indica tuturor ca publicitatea este o facatura si operativul o infractiune indispensabila patriei.
  Nu imi pasa de voi, de aceea imi pasa. Cand ma rescriu, aproape automat, prin gurile si digitalul celor care au nevoie de o legitimare echivalenta cu cea a Revolutiei ulterior Lovitura de Stat, nici macar nu ma mai uit la banii care au fost necesari sa ma creeze si sa ma intretina.Ca in formula lui Kennedy, pe care toti informatorii dovediti ai Securitatii o folosesc, inca, pentru a acoperi avansarea lor in ordinea conspirativitatii. Si a raului comunist degradat, adica securist.Vorbim aici de toti cei care prezinta si reprezinta increderea, liberalismul, autoritatea. Universitari, juristi avocati, procurori si judecatori, medici, preoti si popi, psihologi si psihiatri, diplomati si actori, scriitori si ziaristi.
  Deoarece eu sunt “Imi pasa”, nascut printr-o vorba a unui inger de-al lui vasilica, din toamna lui 2011, ma simt totusi nelalcul meu in gura tuturor.Si asta pentru ca am aparut public in urma a ceea ce nu poate pastra urmele unui atentat terorist la democratia imposibila, nici chiar daca le putem astfel marca cat se poate de obiectiv, temporal, dar asta totusi ma trimite mereu la vasistasiul unui nihilism impropriu, importat de gardienii nostri angelici de toate zilele.
  De aceea va rog sa ma stergeti din mentalul colectiv, daca nu din uzul si abuzul excedant, in caz contrar va amenint ca nu va voi face decat nimicul pe care mi l-ati facut voi mie.

 • Îmi pasă

  N-as fi indraznit sa imi cer dreptul la o existenta fara gunoaie securiste, mereu,
  daca nu m-as fi vazut renascand, dupa Vasilica Zarca,
  exact atunci cand ma scriam sub forma “vas-ist-das-ul’ celor demult destinati nimicului. Data nu o pot preciza, dar inca nu aparusera primele benzi galbene cu un incendiu.
  Coincidenta, singura coincidenta care nu poate fi suspicionata!

 • Radu Florian

  Daca numitul conspirat Radu Florian, prieten al corespondenței private de pe vremea cand era un biet țigan (poate)nonetnic al Securității, deci dacă acest Radu Florian încâ este șef al inteligenței in Dâmbovița
  eu zic
  trăiască România Securistă!
  Singurul slogan viabil.Deci ma redenumesc.
  Imi pasă de România Securistă!

 • Eduard

  Stai linistit ‘Imi pasa’. Lasatu Secu’lui ne pasà nu tuturor, ci pe toti, pe neobservate. Inclusiv pe arnautii lor, ai tuturor.
  In fond ce vrei, sa fii liber intr-o tara unde neliberii se simt ca acasa? Nu este doar ceva nefezabil, s-ar putea sa devina o chestie imorala, si atunci nu o sa mai poti vedea pasa…

 • Eduard

  Ba mai mult, nemaifiind de munca, singura Internationala care a mai ramas este a lor. Nu se stie pana cand, ca marile puteri s-au cam suparat pe ei, dar avand in vedere ca loialitatea lor nu se cumpara, ci se impune cu forta- oameni liberi, daca tii neaparat la ideea asta tampita-, treaba devine complicata prin tarisoara.
  Atlfel spus, lasa-i in pace, nu doar ca ei iti pot demonstra mereu mai bine ca le pasa,si tie nu, dar si invers, cum vor sefii lor, dar acest lucru se va intampla cu siguranta pentru toti. Doar de aceea 2 si-un sfert a fost refacuta, restaurata, remilitarizata.
  Nu poti avea un regim autoritar fara sa controlezi cat se poate de bine, stiintific, lumea interlopa. Sau inalta si cea mai centrala lume, daca ne uitam la Timisoara.
  Dei atentie la neatentie!

 • Mattei

  Complicat. Indignat, deci, dar fără forța morală a indignării, ca la francezi, spanioli? Ba chiar fără nicio forță, dacă mă gândesc puțin.
  Domnule, aveti dv. dreptate, dar asta este mai puțin decât nimic. Nu folosește la nimic, nimănui, doar agită, dacă, niște spirite mai slăbuțe. Și are consecințe, dar nu cum ați crede, la alții, ci în propria dv. curte.
  Eu sunt de acord, dar eu mai știu un lucru fundamental, pe care dv. nu îl știți. Securiștii nu există, de fapt. Sigur, ei au funcții, grade, putere vexatorie, dar altfel practic nu există. Nici în privința fișei postului, nici în familiile lor, nici în societate. Într-atât se prefac de parcă ar fi, că atunci când îi lovește realitatea rămân niște minciuni ambulante. Deranjante chiar și pentru ei înșiși.Și ăsta este un spectacol atât de grotesc că niciun om sănătos nu îi poate rezista.
  Altfel, în afară de cei de care se tem chiar și ei, sunt pe punctul să regrete toate infracțiunile pe care le-au făcut, la ordin sau din proprie inițiativă.
  Ok. Răbdare, că deja se știe cam tot. E drept, aveți totuși puțină atenție la ultima zvârcolire a unor capete. Și, mai ales, aș zice eu, ocupați-vă de alte lucruri, mai simple, că viitorul este mult mai periculos.

 • Mattei

  Aveți dreptate, interlopii de stat au controlat societatea prin interlopii vizibili. Și o vor face și mai acut, de data asta legal, grație unui proiect inițiat de un băiet crescut în Băneasa. Twin Peaks, nu altceva, cu bufnițe, cu dispariții, cu tot ce trebuie…
  Dar și Internaționala Țiganilor are de suferit. Putin i-a bombardat, americanii nu le mai dau viză (ce surpriză!), îi obligă să ia calea Mexicului, ca vechii KGB-iști.
  Dar autoritarismul nu a pierit niciodată, că doar pe acești doi piloni s-a bazat regimul Băsescu. Faraonii și securiștii.
  În curând va înțelege asta și marele tăcut, cu puii săi de strânsură…

 • Imi pasa

  Mda. Ce stiu eu nu veti sti voi. Niciodata. Pericol? Nici macar nu va imaginati, desi pareti informati.
  Nu vorbim aici de rebusuri, ori ghicitori. Vorbim de ceea ce se va intampla.Irezistibil. Ca parfumul pe care il resimti pe strada, dupa 20 de ani, dovada ca nimic nu s-a schimbat, doar niste generatii.Nici macar iluziile nu s-au schimbat.
  Fiti destepti in legea voastra. Cat veti mai putea.

WP Admin