≡ Menu

MERIDIAN – acum 20 de ani

Se împlinesc 20 de ani de când, avându-i lângă mine pe Jon-Dogar Marinesco (Director artistic), Vladimir Tismăneanu (Redactor asociat), Claudio Dogar-Marinesco (Fotografie) și Manuela Michailescu (Manager – corectură, distribuție, abonamente, reclamă), am lansat în Statele Unite ale Americii bi-lunarul de 90 de pagini MERIDIAN. Clădeam astfel o “revistă pereche” pentru AGORA, lansată în 1987 alături de Paul Goma, Michael Radu, Vladimir Tismăneanu și Gina Minda Grecescu cărora li s-a alăturat după o vreme Jon-Dogar Marinesco și Manuela Michailescu. AGORA avusese încă de la început un Redactor Șef-adjunct onorific la București – Mihai Botez.

Ca si AGORA, MERIDIAN se adresa în primul rând cititorilor din România. Cine  are curiozitatea de a viziona reportajele filmate ale primei vizite de după 1990 făcute în România de Regele Mihai și Regina Ana va observa că fotografia suveranului român pe care o fluturau mulți dintre participanții la mitingurile de pe străzile Bucureștiului era cea  realizată de MERIDIAN la New York (fotograf Claudio-Dogar Marinesco) și apărută pe coperta a 4-a a primului număr al revistei. Fără să fie o revistă pro-monarhistă, MERIDIAN a pus în discuție toate opțiunile unei guvernări democratice pentru o Românie post-decembristă. După vacanță, îmi propun să vă ofer articolul semnat în acel prim număr al revistei MERIDIAN de regretatul critic, istoric literar și comparatist Matei Călinescu –  Regele și problema legitimității.

Reproduc mai jos câteva imagini — coperți, pagini de sumar și editoriale — care pot da o idee despre  orientarea revistei MERIDIAN și numele celor ce colaborau la ea. Am lăsat până și erori de dactilografiere și corectură, căci sunt și erorile — de toate felurile — parte din viața noastră; așa cum a fost ea să fie.

Vă doresc o vacanță cât mai lungă și cât mai plăcută!

 

 

 

 

 

VOLUMUL I, NUMĂRUL 1

Coperta 1

Pagină Sumar

Editorial

Coperta 4

 


VOLUMUL I, NUMĂRUL 2

Pagină Sumar

EditorialVOLUMUL I, NR 3

Pagină Sumar

Editorial

Coperta 4 

 

 

 

VOLUMUL I, NUMĂRUL 4

Coperta 1

Pagină Sumar

Editorial

 

Coperta 4:

“Indiferent de genul de închisoare în care trăiește astăzi Paul Goma, indiferent de restricțiile care îi sînt impuse, indiferent de suferințele fizice și spirituale prin care a trecut, Paul Goma este un om care a dovedit că un intelectual poate să-și îndrepte șira spinării și să gîndească independent, nu numai în secretelul ființei sale, ci și în mod public.” Noel Bernard, 28 mai 1977

“Prin acțiunea sa, atîta timp solitară, Goma este martorul dintîi al acuzării în literele românești. Prin cărțile sale – martorul apărării. Azi, mai mult decît ieri, stînjenitor și necesar.” Monica Lovinescu, 1 ianuarie 1992.

 

 

VOLUMUL  I, NUMĂRUL 5

Pagină Sumar

Editorial

Coperta 4

 • Un “Meridian” de referinta, fundamental pentru toti cei care, mai vizibili sau mai discreti, au iesit atunci in “agora”! Sunt recunoscator pentru “secunda” in care m-am aflat si eu pe acel “meridian”!
  Da, “pe curind”!

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Placerea a fost de partea noastra. Pe curand!

 • Radu Humor

  Excelente articolele si inca de actualitate problemele tratate !
  Daca ati promis sa reveniti cu ele nu ma chinuiesc sa le citesc acum !
  Sau nu ?

  P.S.
  Concediu cu timp si “timpuri” bune !

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  Pe cel puse aii, cititi-le acum, daca va intereseaza.
  Pe cel al lui Matei Calinescu nu mai am vreme sa-l pun pe blog acum; o voi face dupa vacanta.

 • @) Dorin Tudoran

  O, imi amintesc Meridianul, cred ca am citit toate numerele, nu inteleg insa de ce nu gasesc vreun exemplar prin casa! In schimb, am gasit patru numere din Agora! Are dreptate RH, editorialele isi pastreaza actualitate, dar nu stiu daca sa adaug “din fericire” sau “din pacate”!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Nici eu nu stiu daca “din fericire” sau ” din pacate”, dar stiu, sigur — certocrat, vezi bine — ca indiferent cum ar sta lucrurile, nu editorialistul de de vina…

 • Mara

  Felicitari pentru activitatea onesta de-a lungul anilor.
  Astazi am citit pe Evenimentul zilei “stiri calde” vestea ca veti fi invitatul domnului Nicolae Manolescu intr-un interviu care suna interesant:”Un ideal pierdut: normalitatea”, pe data de 30 mai. Sper sa fie transmis si pe TVR International.
  Imi permit sa va fac o sugestie. Sper sa fie o sonorizare buna, pentru ca din inregistrarile pe net.(you tube) cu dvs. mai ales cele la IRIR pe care am vrut sa va aud, desi mi-am ciulit urechile la maxim nu am auzit mare lucru. Si o voce stridenta deranjeaza, dar si daca auzi slab sau auzi numai frinturi nu este bine, se poate pierde mult din mesaj.
  Succes.

 • Dorin Tudoran

  @Mara

  Multumesc.
  La sonorizari (locuri publice) nu ma pricep…

 • Zitta

  @) Mara: din cele doua saptamani petrecute in Israel, am stat trei zile in mirifica Galilee.
  A fost foarte frumos, m-am gandit la dumneavoastra.
  In asteptarea dialogului dintre domnii Tudoran (aflat in concediu 🙂 ) si Manolescu de la Ateneul Roman, va pun mai jos doua linkuri cu inregistrari de buna calitate, ale unor emisiuni in care a fost invitat domnul Tudoran, primul cu cea mai recenta, din ianuarie anul acesta.
  Daca le stiati, scuze, daca nu, vizionare placuta!
  Shalom!

  http://www.tvr.ro/inregistrari.php?file=DATA-2011-02-09-15-48.flv&id=Literatura%20de%20azi

  http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/diverse/dorin-tudoran

 • Ah! Mi-aţi răscolit un întreg sertar mnemonic cu printurile de mai sus. Primul număr al Meridianului l-am avut în mînă. Agora o căutam înfrigurat pe la chioşcuri şi nu mă lăsam pînă n-o găseam. Lăsam chenzina prin librării (spre disperarea familiei). Erau vremuri de mare sete.

 • Mara

  @Zitta, multumesc, toda raba, sukran( sotul meu este minoritar, am fost colegi in Romania, si deocamdata “oficial ne merge bine”.) Sper din tot sufletul sa fie pace. Toate cele bune.

 • mariana

  Intr-adevar, din inregistrarile pe youtube ale “Intalnirilor IRIR” care au debutat in 11.01.2011 se aude orice ( zgomot de sirene, galgait de baut apa direct din sticla, scrasnet de scaune mutate de participanti chemati la alte alea in toiul discutiei, etc.) in afara vocii oaspetelui de onoare.
  Ar fi suficienta o reglare audio a microfonului acestuia care, imemore de unele obisnuinte locale, risca sa fie complet acoperit de zgomotele ambientale dar si de vocile rasunatoare ale moderatorilor pe la alte emisiuni…
  PS.
  Dle. Tudoran, daca tot m-am pus pe criticat, atentie la… cravate ! Unele culori si imprimeuri “sbat” la filmari (si nu numai…)

 • Dorin Tudoran

  @mariana

  In acest moment in Romania se poarta o singura culoare pe orice imprimeuri: portocaliul. Asa incat a “dezbate” ce “zbate” sau “zbat” e inutil. Voi face o cura de portocale…

 • mariana

  Scuzati, am pierdut din vedere…
  De fapt, ma gandeam ca daca tot va place atata Napoli, la prima ocazie ati putea trece pe la “Marinella”, marca preferata si a vecinilor d.voastra de Casa…Alba ! Ca si a multi altora. In ciuda pretului, sunt dispusa sa va fac un cadou, dar n-as stii unde sa-l trimit in primul rand si apoi, nu stiu ce inaltime aveti. Cravatele astea, cu totul speciale, se fac “pe masura” !
  Multumesc pentru corectare. Scrisesem “zbat” si… m-am corectat!!!!!

 • Mara

  Un pic de violet se spune ca face minuni. Dar dvs. nu aveti nevoie sa vrajiti publicul ci sa-l dezmeticiti. Deci nu cred ca este indicat violetul.

 • SI

  Domnule Dorin Tudoran,

  Felicitari peste ani pentru “Agora” si “Meridian”. Pastrez si acum in biblioteca toata colectia celor doua reviste, daruite de prieteni generosi, in vremuri cind ne uneau toate sperantele (si iluziile de normalitate).

  Intotdeauna m-am intrebat de ce, imediat dupa decembrie 1989, ministrul Andrei Plesu nu v-a chemat sa va incredinteze conducerea unei reviste din Romania, in vremea cind erau chemati de domnia sa regizori si scriitori din exil sau din tara, rezistenti sau (mai putin) disidenti, ca le ofere teatre, edituri, reviste (care se aflau atunci in subordinea Ministerului Culturii).

  De ce, avand dumneavoastra experienta a doua reviste de exceptie din lumea libera, nimeni nu v-a propus nimic, in timp ce, inca din primavara lui 1990, ministrul Plesu ii incredinta domnului Breban revista “Contemporanul”?

  Sau poate domnul Plesu v-a chemat sa va reintoarceti in Romania (eu stiu ca erati in Romania in primavara lui 1990, cam tot atunci cind se reintorsese si domnul Breban de la Paris), poate v-a oferit conducerea unei edituri, a unui reviste sau poate, mai tarziu, cand a ajuns ministru de externe, v-a propus ambasador si dumneavoastra ati refuzat totul si nu stim noi.

  Insa acum, ca “sarbatoriti” cei 20 de ani ai “Meridianului”, nu pot sa nu ma gindesc ce ar fi insemnat pentru opinia publica de la noi daca ati fi condus, in Romania, o revista sau un ziar, asemena lui Adam Michnik in Polonia.

  Si nu pot sa nu constat, dupa atitia ani, cu mahnire, ca nimeni nu v-a vrut in Romania libera. De ce? -- este inca un “mister al revolutiei” de dezlegat.

 • Dorin Tudoran

  @SI

  1. Ma bucur sa aflu ca exista intr-o casa colectiile celor doua reviste.
  2. Uite o intrebare pe care nu mi-a dat niciodata prin cap sa i-o pun lui Andrei Plesu… Cum nu e in Romania, cad trec eu prin Bucuresti in acesta luna, ramana sa-l intreb altadata. Cred ca se va prapadi de ras. Bine ca i-a dat “Contemporanul ” lui NB, ca sa fie cineva care sa-l injure… Vorba cu “facere de bine,…”
  3. Nu dramatizati. Cativa oameni ma vor fi “vrut” in Romania, dar asa s-a intamplat sa fie: Romania -- unde este, eu -- unde ma aflu. Nu asta a fost sau este problema…

 • Vă deranjez cu o întrebare care cred că am mai pus-o, dar tot nu m-am lămurit: sînteţi sau nu membru de onoare al asociaţiei “21 Decembrie”? Reţinusem că aţi demisionat, dar foarte recent văd pe saitul asociaţiei reiterat faptul că sînteţi membru de onoare al acesteia http://www.asociatia21decembrie.ro/2011/05/dorin-tudoran-membru-de-onoare-al-asociatiei-21-decembrie-in-dialog-cu-nicolae-manolescu/

 • Dorin Tudoran

  @mariusmioc
  nu cred ca am vreo obligatie sa va raspund de fiecare data cand imi adresati o intrebare (aceeasi) la care v-am raspuns.

 • lucid

  Asteptam o relatare de la dialogul manolescian de la Ateneu (btw, de ce l-atzi amanat?). Nu am gasit nimic la “confratzii” de massmedia electronica (corect “electronice” ca e medium-media, asta o stiu de la amicul nostru @InimaRea). Si, chiar sunt foarte curios, o parere despre “Fereste-ma, Doamne, de prieteni!”. D T: daca suntetzi in tzara, azi la ora 22 pe TVR1 un interviu banuiesc “tare” cu Larry Watts.

 • Zitta

  Marți 31.05.2011, domnul Dorin Tudoran a participat la o emisiune difuzată pe TVRi, ”Articolul 7”, o discuție despre dreptul la normalitate în România.
  Pentru cei interesați, iată linkul:

  http://www.tvr.ro/inregistrari.php?file=DATA-2011-05-31-21-49.flv&id=Articolul%207

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Eram la Bucuresti in ziua respectiva dar nu ma intereseaza foarte mult opiniile lui Larry Watts. In domeniul pe care il discuta exista prea mult clar-obscur iar unele din paginile sale mai vechi sau mai recente m-au determinat sa mai astept pana a fi cu adevarat interesat de ce spune. Asta nu inseamna ca nu spune niciodata lucruri interesante. In sfarsit — “tare”. Dorinta unora dintre noi de a spune mereu numai lucruri “tari” nu este echivalenta cu putinta de a spune si lucrui interesante. Senzationalul nu ma fascineza intotdeauna… Deoseori, senzationalul tine loc de “interesant” si asta nu ajuta discutia; dimpotriva, o face si mai incurcata…

 • Mara

  @Zitta, multumiri pentru trimiterea la emisiunea inregistrata. Am urmarit-o cu interes si simpatie.
  Este o buna oportunitate ca sa va cunoasca mai multi romani, domnule Dorin Tudoran. Si prezenta domnului psihoterapeut a ajutat la derularea unei discutii firesti, care a ridicat probleme pe care in fond romanii sint in masura sa le rezolve, dar mai intii trebuie sa le constientizeze ca erori sau lipsuri si apoi sa le repare.
  Toate cele bune.

WP Admin