≡ Menu

Marius Turda și Cartea Anului 2014

Eugenism și Modernitate. Copertă&Copyright@Polirom 2014

Eugenism și Modernitate. Copertă&Copyright@Polirom 2014

În anul 2010, Marius Turda, istoric britanic de origine română, profesor de istoria biomedicinei la universitatea Oxford Brooks, publica la editura Palgrave Macmillan volumul Modernism and Eugenics.

Anul trecut, la inițiativa lui Adrian Șerban, director editorial la Editurii Polirom, cartea lui Marius Turda a apărut și în limba română, în colecția Historia, în traducerea lui Răzvan Pârâianu.

Iată ce scrie Roger Griffin, profesor de istorie contemporană a Europei, la universitatea Oxford Brooks, despre cartea lui Marius Turda

“O carte inovatoare ce pune accentual pe relația profundă care există între eugenism și anumite strategii moderniste de regenerare a societăților moderne. Astfel, Marius Turda demontează mitul conform căruia naționalismul biologic sau preocupările legate de ‘igiena’ rasei s-au limitat la al Treilea Reich și îi încurajează pe toți cei interesați de istoria lor națională să analizeze temeinic modul în care eugenismul și biopolitica i-au sedus pe unii dintre intelectualii de marcă ai renașterii naționale chiar și în țări ‘culturale’ precum România’.”

Maria Bucur, profesor universitar de istorie est-europeană la catedra John W. Hill din cadrul universității Indiana, SUA, remarcă: “Deaparte de a fi un grup izolat de doctori, profesori de biologie sau alte discipline academice, eugeniștii și-au pus amprenta atât asupra structurii instituțiilor de stat și a politicilor publice, cât și asupra opiniei publice mai largi în legătură cu rolul statului în viața cetățenilor. Etatismul și tendința către totalitarism care au urmat în România începând cu anii 1930 au rădăcini importante în această mișcare.“

Marius Turda nu este un “vânător de eugeniști”. Demersul lui decurge nu atât din dorința întocmirii unei liste exhaustive a vinovățiilor sau/și din datoria unui procuror de a indica numele vinovaților, ci dintr-o vocație a lucidității confruntate cu spectrul unei atracții irezistibile pentru mulți și probabil inepuizabile – ingineria socială, asigurarea presupusei sănătăți a statului (statul-națiune, firește) prin pârghiile biopoliticii.

Pe scurt, ce putem afla prin cercetarea istoriei eugenismului european ne-o spune autorul în Introducerea volumului:

“Istoria complexă a eugenismului european nu numai că servește, de exemplu, pentru ilustrarea modului în care a fost folosită știința în scopuri politice, ci indică totodată existența unei anumite atracții pentru idealul eugenic de proiectare și control al populației umane, un ideal pe care toate ideologiile politice și culturale ale modernității l-au găsit irezistibil.”

Marius Turda este un cercetător strălucit (pe care istoricul Sorin Antohi a mizat și căruia i-a recomandat să facă Modernism and Eugenics accesibil și cititorilor români), unul dintre numele care fac cinste, cu adevărat, țării lor de origine.

Traducerea apărută la Polirom este, în opinia mea, una dintre Cărțile anului 2014!

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Vasile Gogea

  Dorin, pe mine m-ai convins! Voi căuta cartea. Mulţumesc pentru semnalare!

 • Mihai Rogobete

  Unde sunt eugeniile de altădată ?!

 • Eugenio d’Ors

  Une sa hie? La Brasov, Maria Ta, la Brasov, dimpreuna cu moldovenii fugiti dupa victoria de la Podu Inalt. Putini dintre dinsii au ajuns insa si la Turda, dornici sa coboare cu liftul in minunata salina europeana de acolo, ghidati de Marius T & Sorin A.

 • Dana (Mara)

  Se pare ca “eugenismul” este nitel importat si finantat masiv de “vizionari” de prin America si a cam fost sursa macabra de inspiratie si pentru nazisti cu consecintele tragice si victimele care au platit pretul acestor aberatii “stiintifice”.
  Bunul simt ne indeamna de multe ori cind auzim de vreo teorie de genul acesta mai “incrincenata” cu tenta de teoria conspiratiei sa fim rezervati. Si totusi… cum a fost posibila tragedia si ororile celui de-al doilea razboi mondial pornind din tari cit se poate de civilizate, de ce sa nu admiti ca mai pot fi minti infierbintate care sa mai cloceasca planuri diabolice prin “laboratoarele” unor potentati ai lumii moderne care se cred fie la lumina fie din umbra dumnezei? Din pacate in istorie raul nu piere total, parca se metamorfozeaza. Scandalul recent privind controlul demografic in India este graitor, femeile fiind sterilizate fara acordul lor.

  Daca am cita din Amos Oz “Cum sa lecuiesti un fanatic” -Saminta fanatismului zace in sentimentul superioritatii categorice.
  Contra fanatismului putem lupta cu ajutorul umorului, al imaginatiei si al empatiei.

  La multi ani!

 • Donkeypapuas

  Am adăugat şi eu un comentariu în urm cu câteva ore. Cum, însă, conţinea şi un link spre pagina de Wikipedia dedicată lui Julian Huxley, se pare că a ajuns la spam.

 • Mihai Rogobete

  …de pe timpul (în)locuitorilor paSpartani.

 • Afrikaans

  Ei, englezii au fost precursori si ai lagarelor de concentrare, ca sa nu le zic de exterminare. Unde? In Africa de Sud, pe vremea razboiului cu Kruger si Burii/Boerii acestuia, ba chiar si dupa acesta. Au bagat in ele, la hurta, mame, copii, batrini, tineri, iar foarte multora dintre ei, de ordinul miilor, le-au ramas oasele acolo. Kruger are monument la Pretoria, nu si exterminatorii.

 • Prajitorul de orz

  Amos Oz se considera oare categoricamente superior palestinienilor din zona? Daca da, l-am prins cu fofarlica. Speram insa ca nu.
  PS. La bibligrafie puteti trece si o GENEALOGIE DU FANATISME, textula cioraniana incipitoreasca din LE PRECIS DE DECOMPOSITION. Merita.

 • scridon bucsa

  Merita citita (Sorin Antohi nu gireaza decat carti esentiale), dar nici Arthur de Gobineau -- cel cu ”eseul asupra inegalitatii raselor” -- nu trebuie neglijat, macar ca e pesimist in privinta viitorului ”caucazienilor”, iar opul sau magn se reediteaza, cu aparat critic, doar in colectia ”Pleiade” a Editurii Gallimard.

 • Neke Zo(i)l

  Cam asa, Maria Ta, cam asa.

 • nelu varzaru

  Eliade avea in birou portretul unuia dintre Huxley, dar nu pe al lui Aldous.

 • The RAPED RAPPER

  Dar despre violatorii recidivisti ce accepta sa fie castrati chimic… nimica? Sau asta nu are legatura cu eugenismul bine temperat?

 • Dana (Mara)

  Multumesc pentru bibliografie, domnule profesor. Poate ma insel, dar aveti totusi un stil inconfundabil. Oricum multumiri si daca nu sinteti dl.profesor si scuze pentru o remarca mai repezita de anul trecut. In privinta scriitorului Amos Oz nu pot spune ce este in sufletul omului. Oricum face macar exercitiul de a se pune in pielea altora, pe cind altii nici nu concep asa ceva. Sint foarte vocali si o categorie de “om nou, recent” cu aspect si vorba aspra de soldatel, care apara status-quo-ul (cuvint pe toate buzele media) mai valoros se pare decit stat de drept, democratic, valori ca libertate, demnitate, democratie, toleranta, empatie devenite desuete. Asa ca A.O. este voce care se aude tot mai slab, intr-un context tot mai apasator. Acuma se pare ca iese timid societatea civila cu varianta mai transanta “Buji versus Bibi”, dar poate ca este numai o supapa pentru a “calma” situatia. Pentru ca tot pragmatismul invinge si acesta este rezultatul operatiei de adunare si daca insignifiant mai sint si alte ingrediente. Unitatea este de granit. Asa ca nimic nou pe frontul de est.
  Numai bine.

 • Pingback: Marius Turda și Cartea Anului 2014 « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Lori

  Cea mai cautata oferta de lucru a anului! Vrem sa extindem
  fenomenul care s-a declansat deja! NU este necesara niciun fel de experienta!
  Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent
  dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor
  realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul
  liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a
  invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti
  textul ”Info” la adresa de email lorigraur@yahoo.com

 • judit gherghiteanu

  cine a facut traducerea?

WP Admin