≡ Menu

Marele Licurici vs. fluierașul de cireș

101

A fost o vreme când Sebastian Lăzăroiu nu putea să sforăie decât dacă dormea Traian Băsescu. Astăzi, situația este exact “pe invers”: ca să sforăie, Traian Băsescu așteaptă să ațipească Sebastian Lăzăroiu.

În august, 2012, adresându-se lui Crin Antonescu, fostul consilier prezidențial Lăzăroiu ne lăsa pe toți să aflăm motivul pentru care Washingtonul îl trimisese la București pe subsecretarul de stat Philip Gordon:

Crin, de ce nu spui public ce mesaj ţi-a dat Gordon. Vrei să rezum eu? ‘Fuck off, kid!’ ” (AICI)

Nici Ambasada Statelor Unite la București, nici Departamentul de stat al Statelor Unite și nici Philip Gordon nu au dezmințit cele afirmate de Lăzăroiu. Mai mult, emisarul american a întărit – sigur, într-un limbaj mai puțin colorat decât idiomul lui Lăzăroiu — cele spuse de acesta din urmă:

Voi fi perfect sincer – suntem îngrijorați în Washington în legătură cu evenimentele de aici – le monitorizăm foarte atent. Nu aș fi aici în mijlocul lunii august, dacă nu ar fi fost ceva ce – despre care credem că este foarte important și care se se îndreaptă în direcția greșită, așa că este importnat ca eu să vin aici.” (AICI)

02.16

În noiembrie 2015, fostul președinte Traian Băsescu găsește inacceptabilă o declarație a ambasadorului american la București, Hans Klemm, consideră gestul diplomatului american drept un amestec în treburile interne ale României, declară că pe vremea când el, Băsescu, era președintele României, americanii nu ar fi îndrăznit așa ceva și cere chemarea lui Klemm la Ministerul de Externe, unde diplomatului american să i se frece ridichea:

”M-a surprins intervenția ambasadorului SUA. Numai nu a spus să rămânem în Piață. Asta au făcut cu Egiptul. A plecat Mubarak și au venit Frații musulmani. E greu de înțeles.  Pot fi și politici în care aliații vor să te vadă slab, ca să le mănânci din palmă, să te folosească. În timpul meu, nu au îndrăznit să facă astfel de politici. Marea problemă e cu acești demagogi care ne spun <<luați refugiați sau vă tăiem fondurile de coeziune!>>. Acești demagoci ne iau mii de doctori, mii de ingineri IT, mii de specialiști în orice alt domeniu. România trebuie să înceapă să se apere. Eu am spus asta de câteva ori în Consiliul European. Ambasadorii ieșeau să consolidieze mesajele mele nu să aibe inițiativă și poate pe urmă să iasă președintele să spune ce a zis ambasadorul. Acum a rămas spațiul gol. Dacă nu joacă politicieni, joacă ambasadorii.Nu vreau să fiu jignitor, dar să spun: obrăznicia, acțiunea unor ambasadori a unor state de multe ori în ultimele luni e fără mandat de mesaj. Ambasadorul spune <<stați în stradă să destabilizăm și România că nu ne ajunge Republica Moldova și Ucraina>>. Ar fi trebuit (ca ambasadorul american n.r.) să fie chemat la Ministerul de Externe și atenționat.” (AICI)

Ce era acceptabil în 2012, pentru a împiedica îndepărtarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, printr-un referendum, nu mai este acceptabil pentru Traian Băsescu azi, când altcineva este la Cotroceni.

Altfel spus, marele geostrateg de la Nana, autor al doctrinei “Să sugem scula (românii înțeleg ce spun) Marelui Licurici!”, a lăsat goarna alianțelor, a devenit un fel de Avram Iancu de operetă și a luat calea codrului, doinind cu jale din fluierașul de cireș.

În fața unei schimbări genetice de asemenea proporții, sunt obligat să mă declar de partea sociologului monocromatic Lăzăroiu: “Fuck off, Popeye!”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 • Dezideriu Dudas

  Bre’, chiar nu-i dreptate pe lume ! Tu lupti ca un erou
  sa-ti salvezi patria si vine banditii si se rade de tine…Auzi, “fluierasul de
  cires”, desi consacrarea a fost prin “tuba ( duba) de alama”….In istoria Romaniei
  s-a trecut de la “jug de lemn” la “jug de fier”, nu invers….

 • Damian Giurca

  …iar acum se trece la brățări electronice și la …scut.

 • Pingback: Marele Licurici vs. fluierașul de cireș « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Dezideriu Dudas

  Asta cu “de la
  jug de lemn la jug de fier” am (re)”furat-o” aseara, de la un expozeu al unui
  profesor universitar care conferentia despre relatiile Romaniei cu Turcia. L-am intrebat in ce masura Max Weber a
  avut dreptate cu legatura dintre etica protestanta si capitalismul, daca se
  poate discuta de o etica islamica, ortodoxa…Mi-a replicat ca Weber trebuie
  citit cu atentie ( “cel putin de 10 ori “ !!! ) pentru ca are multa dreptate in
  cartea “Etica protestanta si capitalismul”. Afirmasem anterior ca nu cred ca Occidentul are avea vreo predispozitie mai naturala spre capitalism, datorita (
  neo)protestantismului…. As adauga, acum, mai ales datorita neoprotestantismului…Asta
  la practica, ca la teorie….”, etica duduie”, mai ceva ca fostele combinate romanesti…Nu mai scriu pe unde “duduie” mai tare….

 • Se imparte Viagra la Evenimentul Zilei. Dupa ce lui Mircea Marian i s-a sculat curajul, iata ca si conducerea gazetei recunoaste, sub presiunea probelor oferite de TVR, ca Traian Basescu minte: http://www.evz.ro/cum-a-fost-dat-afara-traian-basescu-dintr-o-emisiune-a-tvr-fostul-presedinte-pe-facebook-dupa-sssu-si-tanase-alta-sluga-alta-definitivare-pe-post.html

 • Stefana

  Domnu’ Tudoran n-am mai auzit pana acum de fluieras de cires. De soc, de fag, de os ( cf. folclorului), da. Iar site-ul nu il gasesc pe nicaieri, desi citisem ceva despre el. In rest aveti dreptate, cam ca de cele mai multe ori.

 • Da, fluierasul lui Avram Iancu era de cires. Gasiti mentiunea in acest text, capitolul “Sfarsitul vietii”: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Avram_Iancu

WP Admin