≡ Menu

Mănuşa

Preşedintele Traian Băsescu aruncă o mănuşă adversarilor săi politici. Neîngrijorat de cât de grea şi otrăvită ar putea fi, dl Crin Antonescu o ridică de la pământ cu grăbire. Odată început duelul, ca să nu-i spun păruiala nucleară (”va fi o luptă pe viaţă şi pe moarte”), greu de ştiut cine va câştiga şi dacă victoria nu va fi cumva una à la Pyrrhus.

Dl Antonescu pare a miza pe atu-ul principal pierdut de dl Băsescu în ultimele săptămâni – Piaţa, sprijinul oamenilor, deschiderea străzii de a da, în orice situaţie, mai mult credit preşedintelui, decât adversarilor săi. Numai că Piaţa este volatilă. A fost de ajuns ca una din vocile ei să ajungă la tribuna Parlamentului European pentru ca vocea respectivă să înceapă a fi contestată de alte voci ale Pieţei care nu se recunosc în mesajul şi agenda propusă de dl Claudiu Crăciun. Dacă asta se poate întâmpla peste noapte unei voci a Pieţei, e uşor de ghicit cât de repede li se poate întâmpla şi adversarilor dlui Băsescu. Mai ales că majoritatea celor ieşiţi în Piaţă nu au făcut-o de dragul duşmanilor dlui Băsescu, ci sătui de dl Băsescu şi tovarăşii săi.

Decartând gluma după care numele dlui Mihai Răzvan Ungureanu ar fi fost propus de PDL (acest partid nu-i poate propune dlui Băsescu decât un nume pe care preşedintele şi-l doreşte foarte mult), care ar putea fi motivul principal al desemnării şefului SIE pentru funcţia de premier?

L-aş numi arătarea pisicii. Ea a început mai de mult: dl Sorin Ovidiu Vântu a revenit în atmosfera studiilor academice – puşcăria; dl Adrian Năstase, dacă nu câştigă recursul, va avea doi ani la dispoziţie spre a-şi număra ouăle pe care le recomanda altora să i le inventarieze; dlui Daniel Morar i s-a prelungit mandatul; dl Dinu Patriciu — pentru a cărui avere pierderile de la Adevărul ar trebuie să constituie un degetar dintr-un butoi — ar putea vinde trustul unor proprietari din siajul UNPR-ului, adică partidul de rezervă al dlui Băsescu; Ion Cristoiu s-a reîntors la matcă, de unde va imbulina multă lume anti-Băsescu; preşedintele are TVR-ul, B-ul şi alte vitamine mediatice prin care îşi consolideză rezistenţa în faţa atacurilor mogulilor răi etc.

Un premier venit de la conducerea SIE poate tăia bine din elanul atacurilor împotriva sa şi a preşedintelui, căci există temerea că un asemenea demnitar ştie foarte multe despre toată lumea. Eu nu cred că dl Ungureanu este omul care s-ar putea folosi împotriva adversarilor politici ai preşedintelui de cele pe care le-a aflat conducând un serviciu secret, dar nu pot convinge pe nimeni să gândească la fel ca mine. Şi-apoi, împins în malaxorul luptei politice, e greu de ştiut cum poate reacţiona un om, mai ales dacă i se va reaminti în fiecare zi că se află, volens-nolens, în mijlocul unei lupte “pe viaţă şi pe moarte”. Tot omul vrea să supravieţuiască, nu doar dl Crin Antonescu.

Desen & Copyright 2012 - DION

Dacă dl Ungureanu este confirmat în funcţia de premier, iar dnii Antonescu, Ponta şi — cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă — dl Voiculescu vor băga toate beţele de care sunt în stare în roţile guvernării, România se poate trezi într-o criză şi mai acută şi nu sunt sigur dacă, într-o asemenea situaţie, Piaţa va ridica statui Opoziţiei.

Se spune că dl Ungureanu se pregătea — şi era pregătit — pentru o candidatură la proximele prezidenţiale. Dacă există vreo umbră de adevăr în aceaste speculaţii, atunci dl Ungureanu a făcut un pas extrem de riscant. Dacă este confirmat premier, va avea un timp foarte scurt la dispoziţie pentru redresarea situaţiei în care se află ţara. Candidând la Preşedinţie la alegerile imediat următoare, cu un bilanţ de premier neconvingător, şansele dlui Ungureanu ar fi foarte mici.

Dacă reuşeşte ca premier, împotriva obstacolelor ce-i vor fi puse în cale de cei care-i spun de acum că lupta va fi ”pe viaţă şi pe moarte”, există riscul de a vedea electoratul transmiţându-i: ”Nu, dle Ungureanu. Faci treabă bună acolo unde eşti. Avem nevoie de dumneata acolo, nu la Cotroceni.” Până şi succesul prezintă riscuri majore.

Dacă dl Ungureanu nu ar fi confirmat premier şi cel căruia i-ar reveni postul de Prim ministru (şi) prin acceptul Opoziţiei, atunci şansele dlui Ungureanu la următoarele prezidenţiale ar putea fi mai mari, fiindcă Piaţa – citeşte electoratul – ar putea gândi şi aşa: ”Domne, nu l-au vrut pe omul ăsta şi uite ce prăpăd a ieşit. Poate că era potrivit. Ia să-i dăm o şansă la Cotroceni.” Până şi o primă înfrângere poate purta în rucsacul ei un baston de preşedinte.

În momentul în care scriu aceste rânduri, nu ştiu cum ar putea să arate un guvern condus de dl Mihai Răzvan Ungureanu. Ieri, o publicaţie online, care i-a jurat moarte politică dlui Traian Băsescu, alcătuia liste cu pedelişti ce ar putea rămâne în noul guvern. Evident, în fruntea listei se afla dna Elena Udrea. Numai că guvernul cu pricina era numit de publicaţia respectivă Cabinetul lui TRU. Deh, subliminalul! Evident că într-un cabinet condus de Traian Radu Ungureanu, dna Udrea ar fi cap de listă. Într-un cabinet condus de dl Mihai Răzvan Ungureanu prezenţa dnei Udrea ar constitui o contradicţie în termeni; în termenii unei schimbări de substanţă, nu a uneia de ordin cosmetic.

În timpul campaniei electorale, mai tot candidatul la preşedinţia Statelor Unite anunţă două lucruri care sunt cam unul singur – va schimba Washingtonul şi în capitala americană nu va mai fi business as usual. În realitate, ajuns preşedinte, niciunul dintre eroii electorali nu a putut schimba Washingtonul. Business as usual a continuat să rămână un modus operandi pentru toţi marii actori politici ai capitalei americane. Washingtonul i-a schimbat pe toţi cei care promiteau să-l schimbe.

În sfârşit, în aceste zile atât de încordate, există şi episoade amuzante. Dorind să confirme un recent diagnostic – elefantiazisul servilismului – un suflet extrem de încăpător şi un pupăcios iute de muştiuc, ieri dimineaţă l-a sărutat pe amândoi obrajiorii pe cel ce pleca de la Palatul Victoria, pentru ca peste câteva ore să-i trimită o bezea fierbine celui ce se pregăteşte să preia Palatul Victoria.

Business as usual şi la Bucureşti.

P.S. O întrebare cheie, de al cărei răspuns vor depinde foarte multe lucruri, este: “Cine va conduce SIE?”

 • AVP

  Da, dar titlul anului ar putea fi, totuşi, “Salvaţi de ghiocel”… 🙂 Culmea e că acest titlu teribil aparţine unui fost informator al securităţii, care însă a avut obrazul să se autodenunţe şi să rămână în presă (asta apropo de press AVP), iar nu să facă precum dl Ghişe, care nu se dă-n lături să vitupereze chiar în acest moment la A3 contra lui Băsescu şi-a oamenilor pe care ista “îi aduce din serviciul secret”, perorând Ghişe al nost în numele democraţiei şi-al libertăţii, dintr-un amvon înalt, ca şi cum el nici ceapă cu usturoi n-a mâncat altădat şi nici usturoi securizat.

 • unicornu

  nu stiu altii, dar la mine diacriticele incluse in pasajele italice din acest articol nu se vad (sau se vad ciudatenii)

  Nu prea exista garantia unui comportament onest. Din pacate. A se vedea cazurile Baconschi, Voinescu. Minciuni, furtisaguri. Tismaneanu. Si multi multi altii. Scoala oricat de buna si multa nu i-a scutit de a repeta ororile realismului stalinist ori socialist.

 • Pingback: A 26-a zi pentru România | Teologie pentru azi()

 • mihai rogobete

  Şi-ntr-un fel şi-n altul, Băse va lua multe scalpuri uslaşe, mai ales după Raportul pentru justiţie. Dacă se simte că-l simpatizez, e pentru beregăţile pedeliste în care se vor înfige, apoi, uslaşii. Alternanţa la sfârtecare !

 • Dorin Tudoran

  @AVP
  Strategia unor oameni ca dl Ghise este sa nu faca nici un pas inapoi. Ei lasa pe seama altora datoria de a-i impinge unde le este locul.
  Ca tot zisesi ceva in acest sens acum veo zi, doua: iti amintesti cine este autorul versului “Te sarut ca o gura rotunda de tun in fiecare seara ca Franta Germania”?

 • AVP

  DT, daca nici Mr Google nu stie, io cu atat mai putin… oops. Ei bine, cine ? :roll:

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Ei bine, cateodata, Mr Google e la fel de cunoscator ca EBA.
  Ei bine, nu-ti spun. nici daca ma ameninti gu greva parlamentara. Poate-ti dau candva o carte cu lucruri interesante.

 • AVP

  DT,
  Ai vrut sa spui “greva hypespatziala”, desigur… oops. Ei bine, in Iepoca lu Mr Google EBA, ca si Dobrin fata de Lucescu, n-are nevoie de licente filologice si nici de doctorate oxfordice. Nu-i trebuie decat minte, bre (si cel putin un parinte, normal… 😉 ).

  Apropo, stii cine a zis : “Gramatica nu este apanajul Regilor” ? :roll:

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  eu cred ca dl Ungureanu a fost scos la inaintare pt “salvarea” partidului(si preluarea lui) si nu in ultima instanta a dlui basescu. Ei da “salvare” pt ca nu ma indoiesc nici pe departe ca odata pierduta “puterea”(in beneficiul opozitiei) dosarele dlui basescu vor intra in lucru in regim de urgenta. Pe absolut aceeasi reteta precum a “opozantilor prezidentiali”(precedentul are legi clare). Pe de alta parte este posibil ca dl basescu sa aibe mai multa incredere in Ungureanu decat in proprii sai “dulai” precum blaga, frunzaverde, videanu and comp sacrificati si minimalizati intr-un moment sau altul. La o adica acesti “dulai” dupa cum bine au fost invatati pot si ii cred in stare sa o si faca, musca “mana stapanului”.

  Parerea mea personala este ca actualul presedinte se teme mai tare decat de opozitie de propria sa “creatie” acest nou “partid stat”.

  Avand suportul si sustinerea dlui ungureanu si “familiei” sale brusc “intarita”(e vorba de baconsky, udrea si compania) poate spera sa nu fie trecut la “sfartecare” in cazul in care pdl reuseste sa recastige chiar si partial alegerile. Pe de alta parte frica de “dosarele” de la sie ii va face si pe “opozanti” mult mai atenti la “nuante”.
  Puterea “informatiilor” sau a “dosarelor” de la serviciile secrete sunt deja masurate cu un exemplu din SUA. Creatorul FBI si a unei suite de dosare despre toti oamenii politici a reusit sa ramana in functie si sa influenteze politica SUA cale de vre-o 8 presedinti. Nici pana acuma nu au prea iesit la “iveala” acele dosare (decat foarte partial si selectiv) de unde trag concluzia ca “altii” au pus mana pe ele si sunt inca “fierbinti”.

  La intrebarea dvs nu am nici un dubiu. La SIE nu va veni numai cineva “agreat” de actualul presedinte ci mai ales de dl Ungureanu.

  Eu imi amintesc bine de tot perioada de ministeriat de externe a dlui Ungureanu. Nu discutam numai de “mentalitatea” avionului la scara pe care dvs nu o cunoasteti sau de cea de “cenzura” a unui sit, ma refer acum la modul “lamentabil” ar fi poate termenul dar in realitate doar “inscenat” in care atat dansul cat si dl baconsky au “gestionat” problemele Sfantului Scaun. O faceau pt “cineva” si “impotriva” opozantului sau de atunci.
  Nu o sa uit nici “cenzurarea” de informatii practicata de catre dl ungureanu fata de “proprii sai colegi de partid”(pe vremea aia) in functii de raspundere (premier si ministrii) in interes prezidential. Asa cum nu uit nici “voturile din CSAT” atat ale dlui ungureanu sau a altui aliat al sau la fel de “liberal vopsit” pe numele sau vladescu.

  Numirea actuala rezolva o parte din problemele de partid ale dlui basescu cat si subliniaza re-sustinerea sa fata de “vechea axa”. Unde atat Washighton-ul cat si Tel Avivul reprezinta “nume grele” si nu numai nume. Din pacate si atunci si azi se lucreaza la “imagine” si nicidecum la interesul cetatenilor. Totul este “atent” construit foarte bine organizat si ve-ti vedea si mai bine “prezentat”. Exista o singura institutie romaneasca care poate sa lucreze atat de “profesionist”. Inainte de “89” avea numele generic de “securitate” azi ii spunem sa zicem “comunitatea de informatii” mare “jucatoare” de politic in Romania.

 • Gheorghe Campeanu

  O adevarata incelstare a titanilor. Un candidat la conducerea SIE: dl. Mihai Caraman

 • Dorin Tudoran

  @AVP
  OK, hyperspatiala.
  Una din doua: ori John Galt, de la In-linie-dreapta, ori un cardinal iezuit.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Nu, nu poate -- dl Caraman este foarte ocupat, caci este consilierul dlui Adrian Nastase; si la bine, si la rau, si, dracu’ stie, poate si la… bulau…

 • Shadow

  tovarasul general talpes e un bon candidat pt a da bine si la “crestin democratia” afisata de “grupusculul” din care face parte si dl ungureanu. Asa macar “nimic nu se pierde si totul se conserva”.

 • AVP

  Da, desigur, “hyperspatziala”…oops. Apropo, stiai ca “hyperspatz” e o sintagma din focusul AVP, ca si “regele hyperspatziului”… ? Chiar daca “AVP” insusi e focusat mai degraba pe Alien vs Predator, decat pe poeselu of Hypernor, vai… Insa am tinut sa-mi pastrez neaparat acronimele cu care am semnat inca din 1974, inca de pe cand eram doar un dragutel baiat -- nu baiat, aloo… -- la mine-n sat or stat…

  Sincer, habar n-am cine e John Galt ista. Dar de Louis XIV -- auctoru faimoasei propozitii -- tu ai auzit, zmecherosule, n-asa…?

  Hai pa. Mai vbim.

 • Gheorghe Campeanu

  Poate pt. binele tarii intr-un moment de rascruce, vasta experienta in recoltarea de informatii si navigatia pe culuarele DIE/CIE/SIE, precum si respectul fata de varsta (are probabil cam 40 de ani peste dl. Ungureanu) sa devanseze simple chitibusuri legale.

 • AVP

  Bine, am folosit niste taguri aiurea… Se vede ca sunt obosit or sictirit de politicienii & gargaragii astia de la tembeliziunile de shiit… Sunt sastisit.

  Pe maine, my friend.

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Nu, n-am auzit. Eu stiu doar de celalalt, Louis XVI, care era cinstit si spunea ca statul e el.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Nu stiu… nu stiu… nu stiu cine va fi noul sef la SIE, dar ma bate gandul ca tot adjunctul dlui Ungureanu va conduce SIE asa cum, spun gurile rele, l-a cam condus si in trecut…

 • AVP

  Louis XIV, da 🙂 Hai pa

 • Dorin Tudoran

  @AVP
  Pe maine, caci pana atunci nu se schimba nimic decat… vorbe.

 • Pingback: Demisia lui Emil Boc: o “victorie a la Pyrrhus” pentru U.S.L.? « Gogea's Blog()

 • nc

  Perceptia mea este ca agenda lui Basescu va fi in continuare paralela cu cea a interesului public, asa ca ce urmeaza va fi o mituire in trepte a populatiei, pentru a o determina sa se retraga din piata (a si zis-o, aproximativ asa: “Prioritatea nr. 1 este imbunatatirea in trepte a nivelului de trai”). Dintr-o data vor gasi bani pentru asta.
  Nu cred ca Basescu e in stare de mai mult, si va incerca sa traga piata in jos la nivelul nevoilor materiale (sperind ca odata ce au niste bani in plus in buzunare, oamenii se vor multumi cu atit).
  Noul guvern va fi in continuare instrumentul lui, indiferent de cine-l va conduce sau de componenta lui. Parerea mea e ca jocul se joaca intre Basescu si strada, guvernul fiind doar o interfata a lui Basescu. In ce priveste opozitia, pina acum a functionat pliindu-se pe energia din strada -- asta a valorizat-o. Odata ce energia din strada va disparea, ne vom trezi cu aceleasi fete de carton stiute, care vor pierde mult din credibilitate.
  Cred ca asta-i calculul lui Basescu si, desi sper ca oamenii nu se vor lasa prostiti, ceva sanse sa-i iasa minareala sint.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Nu ca ar conta, dar “acuzatiile” de evreitate aduse de unii dlui Ungureanu sunt absolut aiurea… Nu ma refer la dvs.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  absolut ca sunt aiurea ca si acuzatiile care i se aduc lui VT atat de “evreitate” dar si cele vizavi de proprii sai parinti ca doar nu o sa poarte el “pacatul” parintilor.
  Asa cu totii purtam “pacatul originar”. Iar “alegerea” sau “choice-ul” nu ar putea in veci sa masoare propria noastra umanitate.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Cand spuneam ca sunt aiurea ma referam la doua lucruri 1) chiar de ar fi evreu dl Ungureanu, asemenea “acuzatii” sunt o porcarie si 2) sunt aiurea si pentru ca dl Ungureanu, intamplator, nu este evreu.

  celalalt caz il vad cam asa: evident, nu suntem raspunzatori de ce savarsesc parintii nostrti si e o porcarie sa ni se scoata pe sub nas asa ceva. Dar…, daca incepem sa dam semne ca ne comportam cam cum o facusera parintii nostri, oameni au dreptul sa se intrebe daca nu cumva semanam prea mult cu parintii nostri… Nuantele sunt multe…

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  a da semne de comportament “reprobator” asemanator parintilor inseamna ca “omul” a facut deja o “alegere”(uneori poate involuntara). Si atunci judecam acel “comportament”. Cu grija insa ca dupa umila mea parere “omul” nu este deja “pierdut”. Poate sunt prea optimist.

 • Daca_nu_nu

  @) DT
  „…evident, nu suntem raspunzatori de ce savarsesc parintii nostrti si e o porcarie sa ni se scoata pe sub nas asa ceva… […] Nuantele sunt multe…”

  Corect! Aşa este.
  Dar -- o spun cu toată prietenia, să nu te spueri că nuanţez (şi dacă te superi, îţi trece, ha, ha, ha) -- câtă lume cunoaştem cu sânge atât de rece încât să pună pe tată-său pe lista unui regim condamnat public de către un Preşedinte de stat (deci, implicit, de un popor întreg)?! Pentru aşa ceva îţi trebuie sânge-n instalaţie, nu glumă…
  Aici nu e vorba de evreu-neevreu. Cu toţii cunoaştem evrei -- persoane demne de toată stima! Nu cred -- şi nu susţin ideea -- că e vorba de etnie. Aici e vorba de feliul omului. Nu e problema etniei. Este problema lui şi numai a lui. Nimeni nu l-a acuzat pentru ce a făcut taică-său. Poate doi-trei bârfitori, pe ici-colo. Dar n-am auzit oameni serioşi să se lege de acest amănunt. Am auzit însă oameni foarte serioşi care au spus -- şi susţin -- că ar fi trebuit să se abţină.

  În rest, despre domnu ăstalaltu încă nu ştiu mare lucru, de aceea -- am zis -- tac. Treaba lui de ce naţie e… Numai să fie om!

 • @) Dorin Tudoran

  As fi de acord cu multe scrise de matale mai sus, master, nu ma impac insa cu mica aura de infailibitate pe care i-o acorzi dlui presedinte. In opinia mea, din animalul politic de pe vremuri, n-a mai ramas nici politicul, care oricum nu depasea stadiul unei smecherii portuare, de taverna, iar animalului i s-au redus instinctele ingrijorator, fapt care se vede in reactiile tot mai lente si mai intirziate -- de la discursul legat de miscarile populare si pina la faptul ca a ajuns la ideea ca trebuie sa lase lest, cu vreo doua mandate Boc mai mult decit ar fi fost cazul. In fond, dl presedinte nu depaseste media politrucimii romane, care este cumplit de mediocra!, decit prin tupeu si grandomanie. Ei nu discuta cu cetatenii, ci se intoarce la popor si alte vrajeli de ubnn populism gretos, care din pacate mai are ceva curs la noi, cam de 8 procente!
  Cite primeste numirea prietenului MRU drept premier de sacrificiu, caci despre asta este vorba, aceasta provine din lipsa altor solutii posibile, mai ales ca pincipalul favorit, dl Isarescu, l-a refuzat decis. S-o fi saturat si guvernatorul sa scoata castanele din foc de cite ori vreun presedinte inaripat da cu oistea in gard. Prin urmare, presedintele a recurs la aceasta solutie in absenta oricarei alteia cit de cit onorabile, ca nu avea sa vina cu propunerea Lenutei ot Plescoi sau al celui de-al VII-lea Boc drept premier. Acum, daca prezidentul a iesit cumva din strinsoare, eu nu-l vad deloc bine pe MRU, mai ales daca chiar avea un proiect serios legat de prezidentialele viitoare. Daca insa urmareste vrei cariera de functionar international, acceptul nu mai este atit de absurd, cum pare daca ne gindim la cariera celalalta.
  Recunosc in schimb talentul de maiastru pupin al celui amintit in finalul articolului -- eu l-am citit in personaj pe fostul nostru prieten transoceanic, fata de mine cind este acasa, fata de tine cind poposeste pe aici!

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Credeti ori nu, m-as bucura sa aveti dreptate, dar eu cred ca omul cu pricina e pierdut…

 • Iovan Iorgovan

  Dl.Mihai Razvan Ungureanu avea necazuri cu Sereimea cind, june cercetator in tema istoriei minoritatilor etnice din Moldova, se vedea amenintat, in plin iliescism atotbiruitor, ca va fi dat pe mina justitiei pentru tradarea secretelor virgil-magureniene de stat si intelegere cu inamicul amricano-israelian. Maiorul ce voia sa-l racoleze, AS USUALLY, prin santaj se numea Chirica, acelasi cu leftenentul scotocitor, valeat 1983, la perchezitia unuia din apartenentii la Grupul-din-Iasi. Speriat, MRU intervenea la Liviu Antonesei, leader iesean la Partidul Aliantei Civice, acesta il atentiona pe deputatul Stefan Augustin Doinas, care facea o interpelare in parlament. De unde simpatia lui Iosif Sava pentru el, pentru MRU, si mediatizarea sa, ca baiat hipertelegenic si cultivat, printr-o memorabila emisiune televizuala.Poate intervine si Liviu Antonesei cu preciziuni suplimentare asupra subiectului buclucas.

 • @Dorin Tudoran

  Aruncatul manusii are daca vreti ceva noblete si se obisnuia sa fie gestul facut de reali gentlemeni nu de cine stie ce smardoi ajunsi prin diverse accidente in posturi mult prea mari pentru intelectul lor.

  Cel mai ingrijorator lucru legat de MRU este similaritatea cu PUTIN-ELTIN si cum il mai cheama pe presedintele marioneta actual al Rusiei.

  Cu atat mai mult cu cat guvernul Boc a pierdut la capitolul “competente economice” lucru pe care nu-l vad ca fiind un atuu in guvernul lui MRU

  Cat priveste “pupăciosul iute de muştiuc” astept cu interes cum o sa ne povesteasca cum a luptat impotriva mafiei guvernelor construite in jurului presedintelui Basescu. II este in fire mai ales ca citeam undeva in EvZ cum asculta dumnealui foarte duios Europa Libera incepand de la varsta de 14 si cum acele auditii l-au format intelectual dar trecand cu vederea tema din teza domniei sale de doctorat 🙂 Stiti cum se spune lupul paru-si schimba da naravul ba .

 • Ivi

  O intrebare se pune totusi domnule Tudoran: este buna aici si acum in conditiile Romaniei de astazi “competenta” domnului MRU in pozitia de primministru? (iesind putin din logica fotbalistica cine castiga puterea sau opozitia) …si cred ca “apropos de premierul de la SIE” sa ne aducem aminte ce s-a intamplat cu Varujan Vosganian cand a fost desemnat comisar european?!? …oare n-ar trebui chiar MRU sa clarifice situatia (printr-o declaratie pe propria raspundere), inainte de a fi investit? …ca sa nu mai vorbim de desemnarea unui sef de servicii secrete (“curat democratica”) direct in functia de premier?!?

 • Dorin Tudoran

  @ivi

  Desi il cunosc pe dl Ungureanu, nu ma pot hazarda sa pariez pe suficienta (ori insuficienta) competenta pe care ar avea-o pentru functia de Prim-ministru. Imi inchipui ca de vreme ce a acceptat rapid oferta presedintelui Traian basescu, dl Ungureanu considera ca are competenta necesara pentru a face fata functiei respectie.

  Fiecare hotaraste cum il taie capul in situatii de acest fel -- poate ca dl Ungureanu considera ca nu are nimic de clarificat, poate ca a si clarificat ce pare neclar, etc.

  Desemnarea unui sef de serviciu secret in functia de premier poate starni discutii, supozitii etc. de toate felurile. Comparatia care se face cu George Bush insa mi se pare subreda: pe George Bush nu l-a numit nimeni presedinte in timp ce era directorul CIA. Dupa ce a plecat de la agentia respectiva, a candidat si a castigat alegerile.

 • Caloian

  @Virgil. Sa nu exageram, fratilor! Si Octavian Paler il comparase cindva pe Virgil Magureanu, seful serviciilor secrete iliesciene, nu cu Putin, pupil al lui Eltin pe vremea aceea, ci cu redutabilul, napoleonicul Fouche, dar il punea la punct Mircea Dinescu, viitorul poet portofelios, in ACADEMIA CATAVENCU, amintindu-si, din vremuri CPUN-iste, cind mergea in audienta la Titanul din Oltenita, cum dinspre ipochimenul cu pricina, instalat la o masuta anticamerala,unde scribaluia netulburat, venea doar un usor damf de ciorapi supraelastici. MRU e de alt calibru, format la scoala revistelor studentesti iesene -- OPINIA STUDENTEASCA & DIALOG -- si are alt parcurs, mai sinuos, mai intelectual, mai filoamerican, mai diplomatic, iar SIE nu este SRI, dupa cum, vorba patronului sau, nici iarna nu este ca vara. Sa avem putintica rabdare… totusi!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Am mentionat pe ce se bazeaza increderea cam exagerata a dlui Crin Antonescu. Da, dl Basescu a pierdut atu-ul principal, dar ce a pierdut Presedintele nu s-a dus automat la adversarii sai.
  Evident, Traian Basescu are o mare problema acum avand de infruntat Piata (in sens generic), cel mai fidel aliata l sau in trecut — de la Primarie la Presedintie. ERvident, cu miscarea aceasta incearca sa castige un moment de respiro on care sa gandeasca pasii nurmatori. Evident, multe altele, inclusiv mediocritatea clasei politice. Dar, Maitre, raman la opinia mea ca dl Basescu continua sa fie cel mai puternic personaj politic al ultimilor zece ani, chiar si acum, incoltit si incurcat in plasa propriilor greseli si erori de proportii. Am vazut cateva minute dintr-o emisiune a dlui Gadea in care apareau si dnii Ponta si Antonescu -- jale mare, Maitre. Jale mare!
  Mai vorbim despre navetismul trans-oceanic si side-effectele zborului la altitudini prea inalte.
  In sfarsit, viitorul unei cariere de functionar internationalnu poate fi afectat de pasul facut acum de dl Ungureanu. Dimpotriva, consolideaza un CV si asa extraordinar de puternic pentru un om de varsta sa.

 • Dorin Tudoran

  @Caloian

  Corect. In acest moment chiar asta trebuei facut: sa avem rabdare si sa vedem cum decurg lucrurile.

 • D-le Liviu Antonesei,

  Foarte binevenita postarea d-voastra! -- un dus rece, care a spulberat inca o data, -- a cata oara? -- hainele cele noi ale imparatului. (Fiindca story-ul nostru, romanesc get-beget, seamana al naibii cu una dintre povestile danezului Andersen.).

  A fost odata un absolvent al unui institut de marina cunoscut ca mare bisnitar si traficant de “zgarci”. El a intrat in gratiile Cabinetului 2, (cunoscut posteritatii sub numele de Sinistra), care i-a supervizat intrarea in clubul micii nomenclaturi si l-a trimis la Anvers pentru ca acolo, printre multe altele, sa se imprieteneasca, pe viata, cu marele “patriot cu ochi albastri”, pe prenumele lui Silvian.
  Si pentru ca ‘mircistului” nostru ii placea atat de mult bisnita si visa “tunuri” de negot ilicit, a tasnit pur si simplu pe fereastra de oportunitate, (cum altfel?!), deschisa in ’89, direct in Politica Mare.
  In scurta vreme( o clipa, la scara istoriei), o mana de “croitorasi” (experti in facerea dar mai ales in contrafacerea de lideri), vazand un exemplar atat de motivat si interconectat, a inceput sa-i teasa personajului niste haine noi, nemaivazute pe la noi ( cel putin dupa ’89). “Croitorasii”, care treceau (mai trec oare?) de moralisti, ori de ideologi de stanga sau de dreapta (sau de loc comanda), s-au apucat de tesut minunatele haine, sub care toti cei care pana atunci trecusera drept oameni cu capul pe umeri nu l-au mai vazut pe marele aducator de beneficiu din matrasirea flotei, ci pe… cu totul altcineva. Ba pe providentialul Neo, eroul salvator din “Matrix”, ba pe cel mai drept dintre drepti, ba chiar pe “ultimul drept din Sodoma”. La limita, cei incapabili de atata sublimare admiteau, jenati intr-o masura de mica lor ‘infirmitate”, ca, daca hainele nu facusera din politrucul reinnoit chiar un fel de Mesia, cel putin il trasformasera in “raul cel mai mic dintre raii cei mai mari”. Pentru ca, exact ca in povestea lui Andersen, era CLAR ca hainele cele noi nu puteau fi vazute de orice “netrebnic” (i.e. “retrograzi, comunisti, felixisti, asistati, bugetari, nesimtiti, demodati si antenisti”). Cei care se indoiau ca antcomunismul poate veni “pe bune” de la ex-trimisul nostru la Anvers, sau ca anticoruptia se poate intruchipa “pe bune” intr-un fost traficant de “zgarci” spuneau ceea ce vedeau, si anume ca imparatul e… in pielea goala. Si asta nu pentru ca nu ar fi existat, in istorie, cazuri de reala convertire morala, ci doar pentru ca, dupa toate evidentele, in cazul nostru specific pur si simplu nu fusese cazul. Din acest motiv si “strada” il trimite acum pe imparatul nostru la culcare, ca prea indecenta ii este goliciunea pe care incep sa i-o vada pana si ziarele si agentiile mogulilor de peste mari si tari departare.
  Acum, astept vreun AVP-ist sa-mi spuna ca-s “gadist” ori “mbadea-ist” ori felixist si, pe deasupra, si antenist, ori patricist ori… ce etichete or mai fi burdusind fisierele “croitorasilor” de pomina ai imparatului.

  Cu orice risc, eu zic: sa nu mai uitam nicio clipa ca imparatul e in pielea goala si sa nu mai vorbim despre el ca si cum chiar ar fi fost marele lup alb. Caci si lupul alfa de ar fi fost, mantaua-i -- in mod evident! -- nu ar fi putut fi decat din piele de oaie laie-bucalaie.

 • @) Dorin Tudoran

  Pe mine nu ma incalzeste cu nimic faptul ca TB este cel mai puternic politruc din Romania ultimului deceniu, din contra asta imi da mai degraba fiori. As fi preferat ca un om cu atit de putina apetenta pentru democratie si atit simt al relativului in ce priveste Constitutia, sa fi ramas pe vapoarele atit de potrivite talentelor dumisale. Si, puternic in raport cu ce, cu cine? Cu Adenauer, cu De Gaule, cu Havel, cu Walesa? Nu, in raport cu politicienii nostri la fel de mediocri ca si d-sa, dar mult mai respectuoasi cu regulile. Noi tindem sa cadem in capcana pe care chiar d-sa ne-a intins-o si pe care o intretin tuterii dumisale, de la trans-oceanic la trans-canalulminecii, cea a exceptionalismului dumisale. Un inteligent ginditor liberal francez de la inceputurile modernitatii avea o vorba de duh. ma refer la Royer-Collard si la vorba: “stiu ca nu valoez mare lucru in absolut, dar cistig enorm prin comparatie…”. Ei, bine, dl Basescu insusi si uneltele dumisale de cult -- “un politician pentu alte cooordonate istorice” ne mai spune ceva? -- pleaca de la premisa ca, de fapt, este incomparabil, iar toate calitatile cu pricina devin absolute, nu rezultatul vreunei comparatii cu ceilalti agenti ai mediului politic. Daca nu sintem vigilenti, cadem biete oite in capcana lor si incepem sa supraevaluam aproape-nimicul! Cine cistiga din asta, cu siguanta nu politica democratica de la noi, nu trebuie sa fac si vreun desen.

 • @) Iovan Iorgovan

  Da, e o poveste adevarata. Eu am scris un articol, am atras atentia conducerii PAC, SAugDoinas a facut interpelarea, o televiziune i-a luat un interviu lui MRU, a iesit mare tambalau. Tot pe atunci avea loc si episodul Patapievici -- capitanul Soare. Interesant este ca in ambele cazuri, aceste timpenii securiste practicate de SRI au avut efect propulsiv, dind un puternic impuls carierelor publice ale celor doi…

 • Demnitate

  Un link mișto:
  Marius Oprea: Scrisoare deschisă pentru cine o citeşte şi pentru Vladimir Tismăneanu

  http://www.observatorcultural.ro/index.html/articles|details?articleID=26489&pageID=1#comments

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  In raport cu produsul local net de “politruc” pe cap de locuitor, ca pe vremea lui Mircea Crisan, care, dupa ce incepea un scheci spunind ca ar vrea sa fie ministru, ministru adjunct, secretar de stat, “concluziona”, cum se zice azi, ca mai bine se face cap de locuitor ca uite ce bine e sa fii asa ceva: 50 de tone de otel pe cap de locuitor, 100 de kile de malai pe cap de locuitor; intelegi, cetatsene Antonesei?

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  …cariere publice ale securistilor Soare & celalalt?…

 • @) Dorin Tudoran

  A, nu, nu inteleg! M-a invatat Noica o vorba si, desi n-am invatat multe de la el, vorba asta n-o uit: trebuie sa iesi din statistica!

 • @) Dorin Tudoran

  Bag sama ca n-am fost foarte clar -- carierele publice reusite ale victimelor!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Nu, desen il rog pe Ion Barbu sa faca. Daca nu-l gasesc la Petrila, iau unul din “desenele” celuilalt Ion Barbu pe care ti le-am “povestit” dimineata si “ilustrez” cu el. Pentru care ai opta “Bag sama ca e vorba de o eroare…” sau “Domnule Barbu, tot te mai tzine…”?

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonese

  Stiam, dar imi place cand te enervezi.

 • @) Dorin Tudoran

  Iaca, am ajus sa parfrazez titlul unui film cu Bruce Willis -- “greu de ales”. Dar s-ar putea face, cred, o ilustrare dubla…

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei
  Maitre, iesi, dar sa nu te prind ca intri in Cabinet!

 • @) Dorin Tudoran

  M-am enervat? Nici nu mi-am dat seama! Dar, ma rog, asa e la firile impulsive!

 • @) Dorin Tudoran

  Doamne fereste! Bate in lemn. Iaca, pina si dna Vass a refuzat ministeriatul economiei! Tocmai s-a anuntat asta!

 • mihai rogobete

  A face politică înseamnă a organiza şi gestiona lumea. Inclusiv etica. Politica nu este etică, ci gen-etică. Nu morala de cuceritor ne face învingători, ci intuiţia, ambiţia şi curajul; laşitatea şi lenea fac moralismul.

 • Ivi

  Inca o intrebare domnule Tudoran: spuneti ca l-ati cunoscut pe MRU …ceea ce ma nedumireste este faptul ca in momentul in care a acceptat sa fie premier desemnat nu si-a dat demisia din functia de director SIE (am inteles ca in plus este si ilegal, dincolo de bunul simt….)
  Si atunci in ce tara traim (…oare ambasadorul SUA ce ar spune…) ?!? Din America cum se vede?!?

 • napocitaniu

  @ dom tudoran,

  “dar mult mai respectuosi cu regulile”?

  uhhhh!!!

  viitoru’ suna bine!

 • @) No Name

  Multumesc! Am simtit nevoia sa intervin pentru ca contracara tendinta asta de a idealiza personajul, mediocru, cum spuneam, care se manifesta pina si la multi dintre criticii si chiar adversarii sai. A-l zeifica, precum pupinii tot mai putini, sau a-l diaboliza, cum inamicii tot mai multi, este la fel de daunator. Personajul trebuie fixat in dimensiunile sale reale, iar cel mai corect calificativ scurt ar fi “mediocritate cu fandacsie la bord”.

 • Dorin Tudoran

  @Ivi

  Nu cunosc regulile, dar banuiesc ca pana in momentul in care guvernul trece, este confirmat, dl Ungureanu nu are de ce sa demisioneze si ca in ziua in care guvernul este confirmat, isi va prezenta demisia de la SIE. Poate ma insel.

  Nu am de unde sa stiu ce crede ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti.

  Depinde cu cine discuti — nu toata lumea de aici vede in acelasi fel ce se petrece in Romania. Unii nici nu prea sunt interesati; numai unii dintre romani isi inchipuie ca Romania este buricul lumii si ca, de cum se scoala, toti americanii, de la vladica la opinca, alearga sa vade ce e nou in Romania.

 • @) Napocitania

  Cred ca viitorul nu suna deloc bine, suna abia mai foarte putin rau! Tot ca dracu`, prin urmare, chiar daca a invatat intre timp si niste nuante!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Tocmai am ajuns acasa. Domne’, matale chiar nu ti-e teama de ce va spune VT cand i se va raporta ce zisesi? Vrei sa-l bagi in tremurici colapsic pe TRU? Si asa Romania s-a trezit cu o populatie de sub 20 de milioane -- matale vrei sa faci prapad si mai mare?

  P.S. Daca ma faci, in continuare, pupin, scot de sub teascul… Cenzurii gandurile Dlui Goe despre matale si, rusinos cum te stiu, nu mai scoti capul in urbe o juma’ de an… bisect.

 • @Liviu Antonesei

  Suna foarte bine si e absolut corect: “mediocritate cu fandacsie la bord”.
  Dar ce masinarii propagandistice s-au pus in functiune si cati bani s-au pompat in ele pentru a-i inlesni “mediocritatii ” sa ne arate “fandacsia”!

 • @) Dorin Tudoran

  Nu, nu mi-e frica de Volo, nici de TRU, iar ei fiind cetateni straini, nu populatia Romaniei va mai scadea, ci a concurentei euro=atlantice!
  Nu, nu cred ca m-ai citit bine, unde te-am facut pupin?! Stim amindoi la fel de bine cine sint pupinii cu pricina. Iar amenintarea nu tine -- nu m-au ucis pe mine paginile intregi dedicate de Azi, Dimineata, Romania Mare, de bietul Motiu personal si o sa ma caspeasca, fie si la moral, un Dom` Goe ori altul?!

 • @) No Name

  Asta e drept, mare risipa!

 • InimaRea

  Simt eu ca urmeaza ceva cam lung; mai simt si ca merit asta dupa ce am citit 60 de comentarii + link-uri. Cine nu simte la fel, sa nu citeasca.
  Eu vad in schimbare guvernului o lovitura de stat -- soft, eventual. Executata militareste -- planificat, organizat, intocmai si fara zabava. Daca ideea a fost a “d-lui Presedinte” ori “i-a fost sugerata” de ambasadorul SUA (eventual) ramine de aflat. Ma gindesc la “efectul Obama” datorita alegerii lui RMU, ca premier.
  Numirea lui la SIE a fost fie “o lovitura de imagine” a Adminstratiei Basescu, fie tot urmarea “unei sugestii”. MRU are buna imagine peste ocean. Pe buna dreptate, cred. Mai cred ca e om politic pur singe si ca sefia SIE l-a otelit. Mai curind, e tinut “d-l Presedinte” la curent cu ce se-ntimpla (cu-adevarat) in lume, de catre MRU, decit e acesta din urma tutzarul celuilalt. Cumva, seful SIE “e adevaratul ministru de Externe”, celalalt e decorativ -- da bine la-ntrunirile acelea simandicoase din consiliile UE, pe probleme de politica externa. De altminteri, in nici o tara a UE ministrul de Externe nu mai e o figura de prim plan. (Apropo, spuneti repede cine e ministrul de Externe al UE! Vorba lui Kissinger -- stiti cine raspunde la telefon cind Washington DC apeleaza Europa?) Apoi -- mai ales, la noi -- Afacerile Externe sint la mina SIE, ca informatii, evaluari, prognozari. Chiar daca sint -- la MAE -- directii-mamut cu specialisti de toate soiurile si proveninentele. Dar asta e alta poveste, buna de Borta Rece si numa-ntre pretini adevarati.
  Nenorocirea noastra de romani este ca nu doar politica e de toata jena, nici media nu-s mai acatarii. Astfel ca, in zilele astea, media se tin de fusta politicii, de un’se stie ce mirosuri grele vin, fiind matroana cam indigesta. Dar pina si flatulatiile politice sint mincinoase -- asa sint politicii astia setati, sa raspindeasca minciuna, efluvial (daca-mi permiteti). Asa ca ne-au tinut de vorba pina s-a pus planul in miscare-aplicare.
  E de remarcat -- parerea mea -- harnicia cu care “Palatele” si partidele coalitiei si-au interpretat partiturile. Coordonare simfonica as zice ca s-a produs in arta simularii politice.
  Perfect natural (pariem?) Opozitia a fost luata prin surpindere. Daca aplica bine ceva din biografia sa legendata, “d-l Presedinte” aplica perfect compartimentarea -- una din legile de baza ale muncii de Securitate. Astfel ca, la Opozitie nu ajunge absolut nimic din ceea ce i-ar putea provoca o reactie macar decenta. Ei i se anunta rasaritul pe la amiaza, normal s-o orbeasca vestea. (Ori i se fura ceasul tocmai cind sa indice ora exacta.)
  Am remarcat ca lipseste tema alegerilor din discursurile de investire/acceptare. Corespunzator, se abuzeaza de tema “programului de guvernare”, in media la culme excitate. Intr-o tara normala, “ciinele de paza al democratiei” ar simti mirosul singelui. Al nostru il simte pe-al macelariei -- e gata sa linga singele de pe oase.
  PS: Relatia dintre directorul SIE si prim-adjunctul sau este cea dintre boier si birjar. Acum, ce-ar vrea unii -- sa se urce boierul pe capra? Nu ca n-ar fi-ncercat unii dar nu-i prea ascultau caii, bagau mai multa baliga decit viteza.

 • sierra

  Preluare DCNews

  O acuzație mult mai importantă a fost lansată împotriva lui Ungureanu în 2009, de către fostul purtător de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru care a spus, într-o emisiune a lui Răzvan Dumitrescu, că Ungureanu ar face jocul unui stat străin.

  Ulieru spunea atunci, în cadrul emisiunii “Realitatea zilei”, moderată de Răzvan Dumitrescu, că e gata să ofere probe în acest sens, dacă va fi audiat de comisiile parlamentare de resort, de control al SRI și SIE.
  “A avut o ascensiune fulminantă pentru condiţia lui de tânăr istoric anonim de la Iaşi. A fost adus de Pleşu secretar de stat în Ministerul de Externe, a rămas secretar de stat şi în Guvernul Năstase, apoi a fost numit ministru de externe de către liberalul Călin Popescu Tăriceanu, recuzat de acesta pentru că nu i-a dat nişte documente, şi după ce a fost recuzat de premier, preşedintele l-a numit şeful SIE.
  El a adăugat: ”înainte de a fi secretar de stat, Mihai Răzvan Ungureanu a avut, ca istoric la Iaşi, o poveste, un scandal care l-a scos din anonimat. A făcut o conferinţă de presă în care a denunţat faptul că un ofiţer de la secţia judeţeană al SRI a încercat să îl racoleze. Şi ca urmare a acestei conferinţe de presă s-a constituit o celulă de criză în cadrul SRI, care a hotărât să îl demită pe ofiţerul respectiv, iar purtătorul de cuvânt din vremea aia, Nicolae Ulieru, să dea un comunicat care să condamne practicile nelegale ale acelui ofiţer. Relevanţa e următoarea, că acel ofiţer nu a fost un ageamiu. El a încercat recrutarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pe nişte motive foarte întemeiate. Iar sacrificarea acelui ofiţer a fost făcuta la dorinţa expresă a unui serviciu străin şi stat străin”.

  Daca Ulieru n-a fost bagat la balamuc din 2009 si pana acum, deci n-a zis nimeni ca-i dus cu capul, pot sa ma intreb de ce nu s-a cercetat veridicitatea spuselor sale?
  Si ar mai fi semne de intrebare. Legate de felul in care MRU a dublat salariul postului pe care urma sa-l ocupe dupa plecarea din MAE, de interventiile stranii ale MAE in cazul Hayssam (descrise de Ovidiu Ohanesian, jurnalistul rapit in Irak), de tot felul de declaratii tampite, incepand de la Romania -- land austriac, pana la declaratia detaliata de CTP in ultimul sau articol.

  Totusi, nu-i prea mult pentru un premier desemnat?

 • @ Liviu Antonesei

  Risipa pe toate fronturile, domnule Antonesei: atata irosire de bani, de energii, de timp, (mai ales de timp!), in beneficiul exclusiv al catorva, n-am mai avut noi de mult. Atatea tinte false, atatea obiective in care eu, una, nu m-am regasit (“unicameralizarea” parlamentului fiind primul dintre ele), asemenea deturnari ale atentiei publice spre agende iluzorii ori in mod grosolan-false, atata risipa de cuvinte si imaginatie pentru “imbracarea” politrucului si acum, iata, pentru “despuierea” lui (de “hainele cele noi”)… atata risipa de sentimente si resentimente, antrenand asemenea mase de oameni…

  Sper ca tiranicidul asta simbolic sa aiba un efect cathartic, fiindca ceva mai putred inca decat putregaiul danez au coagulat in noi si, implicit, in Romania, “fandacsiile” acestui exponent (fara jena, fara limite, fara teama) al drojdiilor nationale, adanc ascunse, (pan’ la el), in subconstientul colectiv.

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Stiu, am citit acuzatiile la vremea lor. Le-am recitit reluate acum cateva zile. Nu-mi place sa-mi dau cu parerea despre lucruri pe care nu le stiu. O marturisire: dl Nicolae Ulieru nu mi-a inspirat niciodata incredere.

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Stiu site-ul; este, intr-adevar, foarte interesant. Multumesc ca l-ai recomandat.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea
  1. Nu cred ca relatiile dintre Washington si Bucuresti sunt de la centru la colonie, asa incat mi se pare putin probabil ca miscarea facuta de dl Basescu sa -i fi fost sugerata de… mabasadorul Statelor Unite la Bucuresti.

  2. In legatura cu P.S.: exista speculatii potrivit carora SIE a fost, in realitate, condus in toti acesti ultimi ani de principalul adjunct alSefului institutiei. Dar in chestiuni ce tin de “lumea clar-obscurului” este greu sa-ti consolidezi o parere “din afara” lumii respective. Sa vedem ce si cum urmeaza.

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Am bagat… frica in tine, dar nu o sa-l las pe Dl Goe sa te sfartece.

 • AVP

  @InimaRea -- pt comentaru misto de la nr.59 te iert ca mai alaltarea m-ai cam interpelat ca un no name oarecare or ca un titircă inima-rea din aborigena dotare 🙂

 • sierra

  Corect! Da individul asta a fost purtatorul de cuvant al SRI-ului o gramada timp! Chiar nu s-a putut deranja nimeni din ditamai parlamentul pentru a cerceta daca nu cumva Ulieru e dus cu pluta, sau poate e el insusi o cartita, sau poate are interese dubioase in denigrarea lui MRU. Adica sa faca ceva, cineva, ca acuzatiile nu veneau de la cetateanu gogu, ci de la un sereist. In ce dracu de tara traim, intr-una africana?

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Daca s-ar face lucrurile pe care le sugerati, multi oameni care o duc bine in Romania ar incepe s-o duca mai rau. Flecareala iresponsabila e o “profesiune” la moda si bine retribuita. Dar, poate ca dl Ulieru apare acum cu probele, nu?

 • sierra

  De-ar fi fost doar flecareala, treaca-mearga, dar au fost actiuni iresponsabile care au pus Romania pe catafalc. Nu-i vorba, am si fost ajutati. Inima-Rea are dreptate, Romania este o colonie. Nici nu mai conteaza unde-i centrul. Unde-i USA, hop si Israelul si daca-s astia doi, greii Europei de ce ar sta deoparte? Ca sa nu mai vorbesc de rusi.

  Azi colonizarea nu se mai face cu tancurile, se face prin ofensiva economica. Ne cumpara bucata cu bucata si cand nu mai ai niciun control asupra propriei economii si propriilor resurse, suveranitatea devine o vorba-n vant.

  Dvs nu v-a zgariat timpanul insistenta obsesiva cu care Basescu a sustinut proiectul Rosia Montana in fiecare din ultimele lui discursuri? Ar fi ilogic sa credem ca mesajul era pentru interior, din moment ce mare parte a societatii romanesti s-a pronuntat impotriva proiectului. Mesajul era pentru exterior, pentru “utilizatorii” externi ai lui Basescu, adica “domnilor eu va dau ce mi-ati cerut, voi tineti-ma la putere”.

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Nu cred in scenarii de tipul “Unde-i USA, hop si Israelul si daca-s astias doi, greii Europei de ce s-ar da deoparte?”
  Stiu foarte multe despre Rosia Montana, dar am preferat sa nu ma amestec. Adica: am incercat sa mediez intre parti, am citit sute, daca nu peste o mie de pagini de analize, prognoze, variante etc. A fost imposibil sa aduc la aceeasi masa organizatii neguvernamentale pro si contra RM, politicieni, reprezentati ai firmei canadiene. In acel moment, oamenii politici nu doreau sa isi asume nici un risc fie si macar doar discutand despre RM (era un an cu alegeri…), iar organizatiile neguvernamentale pro si contra nu au dovedit nici o flexibilitate care sa duca la dialog. Prin dialog eu intelegeam o dezbatere PUBLICA, TOTAL TRANSPARENTA si de o durata nu mai scurta de TREI-SASE LUNI, pentru ca toate argumenetele pro si contra sa fie discutate. Reticentele au fost majore nsi atunci mi-am vazut de ale mele. Deci: nu cred in scenariul cu presedintele Basescu transmitand utilizatorilor externi nu stiu ce mesaje. Oh, da, interesele fata de RM sunt mari, dar nu cred ca mesajele se transmit in acest fel. Dac Traian Basescu a dorit sa transmit un mesaj, acela era de alta natura. O parere…

 • Gheorghe Campeanu

  @Liviu Antonesei

  Interesant website. Multumiri.

  Vad ca te-ai invesmantat in armura de cruciade politice si te pregatesti sa incaleci. Vezi totusi ca nu tot ce pupta se si vede

 • Gheorghe Campeanu

  pupta = lupta

  Eventual pot fi retinute serviciile unui alt vestit vinator de guvernamentali agenti ai serviciilor straine. Ma gindesc la dl. Adrian Severin care trebuie sa aiba mult timp liber acum. Expertiza ca a dansului nu se gaseste la orice mall

 • sierra

  Maruntaiele lumii asteia sunt putrede, dar duhoarea lor razbate mai greu in sali de conferinte, aule academice sau saloane cu staif. Ca sa nu mai vorbesc de omul de rand, preocupat sa supravietuiasca, nu sa adulmece duhori. Si cand ne mai vine cate un damf in nari, zicem ca ni se pare si mergem mai departe.

  Va marturisesc ca uneori invidiez privirea dvs inocenta asupra lumii, o spun fara pic de ironie. Tare mi-as dori sa mai pot privi si eu lumea cu ochii dvs.

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  As vrea sa fiu inocent -- citez dintr-un mare poet, Cezar Ivanescu “Cand eram mai tanar si la trup curat” — dar nu sunt. Incerc doar sa nu ma las prins in plasele speculatiilor de tot felul. Lumea nu e intotdeauna ce pare a fi, dar nu e nici ce credem noi ca nu poate fi… altfel.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Dl Severin n-a avut niciodata mult timp liber, caci a fost mereu ocupat sau, cel putin, preocupat.

 • sierra

  Nici mie nu-mi plac speculatiile si scenariile, dimpotriva imi plac lucrurile exacte, verificate. Eu doar pun cap la cap niste informatii si trag o concluzie. Constat. Ce va fi maine, nu stiu, nu fac speculatii. 🙂 Dar permiteti-mi sa cred ca inteleg ce se intampla in jurul meu astazi. Fie si pentru faptul ca am castigat toate pariurile pe care le-am facut pana acum. 🙂

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Din principiu nu fac pariuri sau le fac extrem de rar. Deci, ati castigat prin neprezentare…
  Si eu ma uit atent la lucruri, pun cap la cap informatii si trag concluzii. Uneori, sunt suficient de sigur ca am ajuns la o concluzie intemeiata si ma incumet sa o fac publica. Alteori, am indoieli si mai culeg informatii, mai cantaresc lucrurile…

 • Nelu

  @Dorin Tudoran: un pic mai intelegator fata de consilieri se poate? In fond sunt niste visatori!

 • Dorin Tudoran

  @Nelu

  Incerc, dar nu-mi prea reuseste. Una dintre probleme este ca visele consilierilor pot deveni cosmarurile societatii… Ca de atatea alte ori….

 • sierra

  🙂 Nu va propuneam niciun pariu, n-as fi avut indrazneala. Dar daca se intampla ca eu sa am dreptate, nu am nimic de castigat, dimpotriva, avem toti de pierdut.

 • unicornu

  http://www.ghimpele.ro/2012/02/mihai-razvan-ungureanu-numire-bine-controlata-coriolan-draganescu-basescu-guvern-caragiale-obama/

  “Aceasta numire la fel de bine controlata ca demisia lui Boc, vorba lui Cristoiu – insa nu de acelasi actor politic, este de rau augur pentru Romania. In primul rand asistam prin ea la o intoarcere in Caragiale. Substanta politica a domnului Mihai Razvan Ungureanu nu e cu nimic diferita de cea a obsedantului personaj de schita Coriolan Draganescu. Vajnic lider de opinie insa student eminent, om plin de energie, aparent curaj si reala ambitie arivista, acest Coriolan Draganescu se transforma din conducatorul revolutionar al studentilor in “calaul antropofag” ce conduce politia.
  Ceva mai subtil, MRU s-a metamorfozat din “supleant” in sef de serviciu. Din liberal, in democrat – liberal (sic!). Din profesor de istorie, in premier al subistoriei lui Traian Basescu.”

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Cam acesta este rezultatul unor pariuri de acest fel, dar baietzilor ce se ocupa cu barbutul politic nu le pasa…

 • Dorin Tudoran

  @unicornu

  Interesant si haios. Totusi, acolo unde sunt trimis la o vorba ori alta a lui Ion Cristoiu ma apuca, cum sa spun, ma apuca… reticenta. Exista cineva mai “controlat” decat “controlorul” Ion Cristoiu? Hai sa fim seriosi!

 • InimaRea

  Eh, presupun si eu -- ca n-am acces la informatii top secret; si de-as avea, as fi legat de Angajamentul ORNISS sa nu cumva sa dea dracu’! Dar n-am zis “colonie” (desi Cologne -- ce apa-avea la’dat’!) N-am zis nimic da’ zic acum -- parteneriat strategic. Care-nseamna coordonare a actiunilor, politicilor, fi’nca interesele sint deja coordonate, batute-n cuie. Orice gindeste un partener, strategicul alalalt preia si aplica. Cam care-ar fi scorul intre partenrii “nostri” strategici? Eu zic ca mult la nimic desi rezultatul e-intotdeauna echitabil, democratic, in deplin acord cu principiile care stau la baza (ca n-or sta la virfu’) relatiilor dintre state suverane, independente etc. Unirea-n cujet si-n simtiri e asa deplina (cea mai deplina, parol!) incit ni’ nu-i nevoie sa piarza timpu’, p’aci, mari diplomati, politicieni versati, minti care stralucesc ele harvardian de-ti taie respiratia. Orice invitat la dineul-parastas-cu-dar (din campania electorala, unde se-nnadesc prietenii nodale) poate usor face facilul job de reprezentare a intereselor strategice, si de prezentare a apdatarilor.
  Dar se poate sa ma si-nsel, ca serviciul asta sa-si ia lejeritatea in sens invers: cita minte sa ai sa trimiti la Casa Alba ultimele dispozitii ale aliatului nostru strategic de la Bucuresti? Totul e sa iesi pe propriile picioare de la Cotroceni, de-acolo raspunde escorta de reusita exemplarei aliante strategice. Or, dineurile alea la ce mama supararii ar mai servi daca nu la stratejica rezistenta la libatiuni cu tarie repetate?

 • unicornu

  ah … ghimpele nicidecum nu il apreciaza, il pomeneste doar in trecere pe spalatorul de “cadavre” cristoiu.

  de ex.
  http://www.ghimpele.ro/2012/02/concurs-cati-bani-costa-spalarea-lui-ioan-niculae-de-catre-ion-cristoiu/

  am dat de curand de ghimpele, au nerv, verva, impung bine.

 • Dorin Tudoran

  @IniumaRea

  Corect, eu am folosit termenul de “colonie” (de la Koln….) pentru ca mi se parea ca indica statutul la care va gandeati dvs. Da, parteneriatele sunt dure. Unele dintre ele (UE, NATO, to parteneriate si ele) sunt ca niste cluburi. Daca esti acceptat sa intri si, neavand suficiente resurse, iti platesc altii buna parte din “cotizatia anuala”, cam trebuie sa inchizi ochii la anumite luycruri. …un lucru de cand lumea, nu? Aliatii/partenerii pe “picior de egalitate” sunt foarte putini. Unii chiar incep “pe picior de egalitate” si, daca nu sunt atenti termina intr-un…picior. Si ala de lemn…

 • Dorin Tudoran

  @unicornu

  Mi-ati luat o piatra de pe inima, caci, de cand am publicat “Eu, fiul lor -- Dosar de Securitate” si i-am dedicat, din motivele cunoascute, cartea dlui Cristoiu, tot astept din parte-i (mai astept oare mult?) sa afle cine era “bagabontul” ala de “Timaru”, “rezidentul Securitatii” la Casa Scanteii de strangea toate vorbele unora cum le scoteau din gura si apoi arunca vina pe oameni nevinovati, vezi dl Cristoiu. Ca daca e nevoie sa “dam de pamant” cu,,, raul, pot sa muncesc chiar si alaturi de dl Cristoiu…

 • sierra

  Ati pus punctul pe i.
  Multumesc pentru gazduire si pentru timpul acordat. Pe curand.

 • Dorin Tudoran

  @sierra

  Pe curand.

 • unicornu

  tare asta: cristoiu nu stia (exact) cine era si ce facuse DT inainte de 1989.
  Stiam io asta -- cititor de presa culturala si ascultator de RFE -- si nu stia el 😀

  as fi vrut sa-l definesc pe cristoiu. Nu pot. Imi vine sa(-l) injur.

 • Dorin Tudoran

  @unicornu

  Da, amneziile, ce sa-i faci? Nu stia cine sunt decat cand vorbea cu cine vorbea, cum arata “docomentele”… Baietzi deshteptzi….

 • Dorin Tudoran

  @unicornu

  Mi-a placut foarte mult “inalta pretuire” de care se bucura doamna Vass in sanul partidului:

  ” Ce să caute la Economie când nu ştie care este
  diferenţa dintre watt şi volt?” “

 • !Mă străduiesc, dar (ca să parafrazez o zicere din Piaţă) tot nu pot eu “citi” (a se înţelege: prelucra) atîta cît comentaţi domniile voastre aici!
  Nu ştiu de ce, de fiecare dată cînd reiau lectura, un “nod” nu mă lasă a descîlci aţele: care o fi (dacă o fi) sîmburele logic în succesiunea cronologică Irak -- Iran, care marchează două cote importante în ascensiunea d-lui MRU? Şi, dacă e cumva vorba de vreun “nod gordian”, cine o fi… Macedon?

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Tot ce stiu este ca lui Gica Hagi i se spune “Machedonu’ “…

 • unicornu

  incep sa am mari dubii relativ la inzestrarea intelectuala a desemnatului.

  “Legea 51/1991, a siguranței naționale, prevede la art.26 următoarele: salariații organelor de informații și ai celor cu atribuții în domeniul siguranței naționale nu pot face parte din partide sau din alte organizații cu caracter politic ori secret și nu pot fi folosiți în scopuri politice.”

  si el ce zice ?

  nici premierul Boc nu a demisionat de la primăria Clujului după nominalizarea ca premier, ci numai după validare, în consecință nici el nu va demisiona.

  Nesimtire sau … ?

 • O.K. aşa, mai avem şi caracostea, caraion, caramitru, caraman… daţ nu se pune! corect, nu?

 • scuze: corect “dar”.

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Nu, nu se pune. S-are pune doar daca ne-ar… da ei, dar asa, de sa le-o datzi?….

 • Dorin Tudoran

  @unicorn

  Am vazut… Daca lucrurile sunt atat de serioase, de ce nu se auto-sesizeaza Curtea?…

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Dar din dar se face rai! D’asta isi si fac ei daruri precum :un minister, un teren intra-vilan, doua “terene” extra-vilane etc. Ce, mai? Niste “vilani”

 • @D.T.
  Exceptional cuvint: “vilanii”! Ce “Cordovanii”! “Vilanii” -- roman fluviu, roman caspic, roman total!
  Merci, maitre!

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Ce-a fost greu, a trecut. Acum nu ramane decat sa scrii matale romanul, caci, deocamdata, eu nu mi-s prozator si-mi fac mana scriid doar românul

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Din pricina de detasare pe terenul Diasporei, imi scapa destul de multe. Deci, habar nu am cine era/este number two (no pun intended) care conduce de facto SIE. Dar, ma incumet si eu, asa ca neavenitul:
  Ma gandesc totusi, ca pentru binele tarii, un atare serviciu de informatii poate beneficia ‘anew’ de expertiza unor maini incercate deja. De ce nu s-ar recurge acum (yet again) la asistenta unui numar de sociologi “vechi si noi”. Breasla noastra a dat cadre de nadejde care nu trebuiesc (inca) ignorate total. Ma gindesc la unii cu nume (chiar fostul sef al SIE dl . Gheorghe Fulga, la cineva ca dl. Liviu Turcu) si altii “fara nume” desi cunoscuti fauritori de sondaje sau sefi de cabinet.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Nu-mi place sa-mi dau cu parerea in chestiuni de acest fel -- lumea de care vorbim, cea a unor entitati precum SIE, este de un clar-obscur in care… clarul este din ce in ce mai… obscur.

  Amicul nostru comun din Bethesda va poate confirma ca prin el am aflat ca as fi refuzat sa fiu ministru in timpul unuia dintre mandatele prezidentiale ale dlui Ion Iliescu, fiindca m-as fi incapatanat sa cer Ministerul de… Interne si premierul n-a avut curajul sa-mi dea pe maini un asemenea “minister de forta”?!?

  Cred ca doar dl. Iliescu a fost mai amuzat ca mine, afland despre un episod care nu a avut vreodata loc.

  Asa ca, nu-mi dau cu presupusul, altfel aflu ca am vrut sa fie numit Ghita Muresan la Ministerul Piticilor Reconciliati National…

 • mihai rogobete

  De cine putea fi corect judecat Socrate: de un juriu presocratic, sau de unul neoplatonic? Fiecare dintre cei de azi ne aflăm cu un picior într-o lume şi-n alta cu celălalt. Nici n-am scos capul bine din schizofrenia dinainte, şi acum iată-l în două luntre. De unde: să şovăi, să nu şovăi…

 • Dorin Tudoran

  @mihai rogobete

  “solomonic”, asa ca si in alte situatzii.

 • Demnitate

  Să schimbi peste noapte un guvern prost cu unul din juniori și ucenici pare inconștiență. Să planifici această mișcare de luni de zile, ar putea părea strategie. Dar s-o faci împreună cu SIE se numește pur și simplu CONSPIRAȚIE.

  http://despredemnitate.wordpress.com/2011/06/19/lasati-ma-sa-gandesc-in-locul-vostru/

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Entendu. Evident, comentariul meu era o incercare stingace de descretire a fruntilor.

  Buna povestea candidaturii la ministeriat. Si, fabuloasa idea ca fostul nostru concitadin sa fi condus acel minister de vis (insa fara piticul Sovietic).

  In rest, Roger and out.

 • Mara

  @ Domnule Vasile Gogea, nu ma emotionati cu iminenta “invadare a Persiei” pentru ca imi imaginez deja tragedia si daca zapada a paralizat in citeva zile Romania, nu vreau sa ma gindesc decit ca la un cosmar cum ar putea evolua un conflict deschis in zona.
  Si eu cred ca numirea controversata a domnului Ungureanu are legatura cu “agenda internationala”. Cred ca si acolo este un “cod portocaliu spre rosu” pentru ca subiectul este prezent zilnic in mass media aici.
  Altfel mie imi inspira incredere domnul Ungureanu. Am facut eforturi zilele acestea sa urmaresc Antena 3 live.net. si m-a impresionat neplacut prezentarea domnului Pirvulescu: premierul propus este specialist UTC. Eu aveam 18 ani in 89, dar imi aduc aminte ca de ex. comandantii la pionieri (detasament, unitate) erau sefii clasei, cei mai buni elevi la invatatura. Probabil si in facultate mai ales la cele cu profil uman se regaseau formal in acel UTC. Dar eu cred ca pina la terminarea facultatii tinerii nu pot fi incriminati ca au facut politie politica sau au apartinut PCR. Practic doreau sa-si definitiveze studiile si toti credeam ca acesta este formatul de urmat. Si cei care au fost racolati de securitate si li s-au luat datele cred ca au trait o drama personala, poate multi nu au comunicat absolut nimic si figureaza numai cu numele in aceste evidente. Mi se pare absurd, o psihoza sa fie amestecati toti , redusi la buni de stigmatizat si taiati de la sansa unei cariere.Cei zelosi, lasi si oportunisti care au colaborat cu securitatea, categoric isi merita soarta.
  Eu sper sa fie alegeri corecte si daca este posibil cele din noiembrie sa fie devansate, nu mai este posibila comasarea cu cele din primavara, dar se pot tine la o distanta de citeva saptamini. Nu se poate ignora blocajul din Parlament si sentimentul cetateanului ca nu este reprezentat de actuala coalitie” artificiala”.
  Poate este cam deplasat, dar am o mica dilema, desi peste tot lumea este incrincenata din motive legitime, totusi mie analizele doamnei Tia Serbanescu mi se par mai realiste.
  Toate cele bune.

 • InimaRea

  Gheorghe Campeanu: Silviu Predoiu se cheama “number two” din SIE. Pina sa ajunga asa mare sef, a fost mai intii mic sef la Protectie (ceistii contemporani). Cel care i-a citit potentialul a fost Gh Fulga (despre care eu stiam ca-si datora sociologia Academiei Stefan Gheorghiu).
  Exista o traditie postdecembrista a excelentei ceistilor, in SIE. Vine de acolo ca, inainte de 1990, exista o unitate in DSS, condusa de un general Motz -- care era tatal si mama spionilor si neoperativilor din ceea ce fusese DIE, cindva. Dupa ‘990. la cele mai mari succese profesionale au ajuns fostii ceisti ai lui Motz, in conditiile in care tara era vraiste (cel putin “sub aspect contrainformativ”). Daca e sa faca cineva vreo legatura intre succesele ongurilor Intellingence -- din toata lumea interesata -- si prezumtia de excelenta de la care se pleca in aprecierea fostilor ceisti insarcinati cu protectia contrainformativa a tuturor camarazilor lor, n-are decit sa o faca pe cont propriu.
  Pour la bonne bouche, pentru Postelnicu (ala care-a fost un dobitoc) singurii securisti in care avea cit de cit incredere erau ceistii. Asa ca si-n Sie, SPP, STS si cite-or mai fi, tot puii de Motz tre’ sa fie la butoane -- parerea mea.
  E adevarat ca selectia naturala isi face datoria dar, socotind ca Predoiu abia dac-a-mplinit 50 de ani, ar mai fi ceva de asteptat pina sa dispara “rasa Motz”.
  In aceasta frumoasa traditie, doar in treacat sa pomenim ca marele succes al “Operatiunii din Irak” (cu jurnalistii pina la urma pe bune rapiti) s-a datorat tot puilor de Motz care si-au reactivat arapii cu care-si facusera mina, pina sa-si dea masteratul in sobra lor activitate.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Absolut corect.

  Am scris si eu doua paragrafe despre cum intelege SIE (adica dl, general parca, Predoiu) sa ofere documente. Cele 60-70 de pagini trimise de SIE catre CNSAS din dosarul meu de urmarire externa, prin DIE, SIE de dinainte de 1990, urmarire decisa insa de mai multe capete ale Securitatii de toate felurile, sunt aproape ilizibile. Ele mi-au fost puse la dispozitie si pe un disc -- aceeasi calitate, daca nu mai proasta. Si eu ce trebuia sa cred, ca paginile acelea sunt singurele ce ma privesc ca urmarit la DIE/SIE si ca originalele sunt la fel de ilizibile precum copiile puse la dispozitie de SIE celor de la CNSAS?

  Totusi, stau cu mult mai bine decat altii. Asa cum scriam, despre N. C. Munteanu, cea mai “rea gura” de la Europa libera, aceeasi institutie sustine ca nu are un dosar pentru N.C.Munteanu.
  Toate acestea fac parte din ceea ce numeam in cateva texte, unul chiar recent, “gandirea mitocana”. Oameni destepti care fac prostia de a-i crede pe toti ceilalti niste idioati…

  Cam acesta e jocul…

 • Gheorghe Campeanu

  @ InimaRea

  Multumesc pentru pletora de informatii. Nu ma hazardez sa comentez sau dezbat detaiile respective, si pentru ca nu le cunosc de fel, si pentru ca am plecat din Romania cam de 35 de ani.
  Insa in ce-l priveste pe domnul Fulga, fara a dori sa va contrariez cumva, va rog sa acceptati faptul ca informatia Dvs. nu este cea corecta. Mi-a fost coleg de grupa la sociologie, si va asigur ca eu nu am fost la Stefan Gheorghiu.

 • InimaRea

  Mara: Doua precizari, in ordinea importantei lor (pentru mine):
  1) MRU tine de tipul competitiv in orice sistem. Pastrind proportiile, cam ca Putin. Politica este un joc de putere si inteligenta, la regulile caruia te adaptezi daca ai teribila ambitie din care-i croita, de regula, stofa de invingator.
  2) MRU n-a fost un simplu utecist, a fost membru (supleant dar era acolo) al CC al UTC. Avea reusita asigurata in RSR. Si-a asigurat-o si dupa RSR.
  Romanticii ar spune ca e condamnat sa invinga. Neromanticii -- ca e doar damnat sa-si calareasca propriul demon. Postura care, de regula, are putin de aface cu soarta celor din jur -- victime colaterale, potrivit regulilor jocului. (Nu e cinsim, asa e jocul. De pilda, aplicatiile militare -- un fel de jocuri de razboi -- nu erau socotite reusite in Armata Populara daca nu rezultau si victime, de ambe felurile -- morti-raniti.)

 • @Mara
  Doamna, va inteleg si ingrijorarea si speranta. As vrea dintoata inima ca acestea doua sa se afle intr-un raport de inversa proportionalitate.
  @InimaRea
  Tocmai a confirmat Saftoiu identitatea lui #2 in SIE.
  (simpla coincidenta de nume cu primul ministru interimar?)

 • IimaRea

  Gheorghe Cimpeanu: Adevarat, m-am intins la vorba -- de unde, pletora de informatii. Imi inchipuiam, posibil gresit, ca povestea asta cu ceistii merita mai mult decit o simpla informare.
  Va multumesc pentru precizarea referitoare la Gh Fulga. Dar credeti-ma ca n-ati mai fi vrut sa-i fiti coleg de ceva -- de orice -- inca de cind era consilierul lui Ilici sau partenerul de inginerii al lui SOV.
  Cred ca nu-i musai sa faci Stefan Gheorghiu ca sa arati ca de la. In postura oficiala, Gh Fulga asa arata.

 • Gheorghe Campeanu

  @ InimaRea

  De acord, nu era musai sa fi fost ‘reciclat’ la Stefan Gheorghiu pentru a satisface cerintele contextulae pe care le mentionati. Iar precizarea mea nu schita un gest in directia atenuarii circumstantiale a traiectoriei dl-ui. Fulga. Era chiar numai atit: o precizare. In memoria mea de stravechi absolvent, imaginea dansului este o umbra palida (gris, de fapt) caci nu se remarca prin nimic notabil.

 • Shadow

  @Mara
  Eu eram primul in clasa ani la rand si nu am fost niciodata nici macar “comandant de grupa”. “Originea sanatoasa” era un criteriu inca in vigoare in scoala generala. Copil fiind “jinduiam” si eu la “snuruletzul ala” de “sefutz” ca aducea a eroi din povesti. Tata, Dumnezeu sa-l ierte, imi zicea bine ca invatatul nu era pt “snuruletz” ci pt mai tarziu. Si mare dreptate avea.

  Iar in facultate sa fim seriosi, aveam colegi cu functii in partid si de “origine absolut sanatoasa” care “sopteau” continuu la secu depre colegi. Daca aia nu era “politie politica” macar “gainarie” tot se chema. E drept ca si “notele” acestor “specimene” erau tinute “sus” chiar si cand rareori un profesor refuza sa le dea 10(dl Chalera Dumnezeu sa-l ierte nu dadea 10 pt partid ci pt cunostinte dar deh el era mai “burghez” asa). Se facea atunci o “comisie adhoc” cu “profesori” mai “speriati de bombe” sau santajati cu “pacate umane” care sa schimbe nota “impricinatului” din marea “pepiniera de partid”.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Sunt informat ca dl Boc era pe cale sa rezolve situatia, dar a venit schimbarea peste planurile Domniei sale. Un numar de 9 experti janopezi erau in zbor spre Palatul Victoria:

  1. Nimika Nuimoka

  2. Yaspaga Shidute

  3. Vreypostu Daybanu

  4. Undeypliku Katesparg

  5. Winoakuma Kuosuma

  6. Furatzara Kutotu

  7. Bagabany Labayatu

  8. Totkumita Madeskurk

  9. Nufurytu Furyo

 • Shadow

  @Dle Tudoran
  dvs aveti intotdeauna cele mai “calde” informatii. As fi “votat” cu ochii inchisi un astfel de “guvern”. Macar erau “profesionisti” in “lipsa de scrupule” :-).

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Pacatele mele -- nu, nu am mai niciodata informatii mai cale decat au altii. Daca le am si sunt prea calde, adica “fierbintzi”, astept pana mai toata lumea poate pune palma pe oinformatie si sa zica “Este!”

 • cinic

  Mara,imi pare rau sa-ti spun da gresesti:nimeni nu ajungea turnator sau colaborator ”pasiv”fara voie. oricit de timpiti,securistii nu-si furau singuri caciula,falsificind rapoarte,gaseau cai sa ajunga la inima celui racolat:santajul,cind erai santajabil,zaharelul cind iti doreai ceva la care nu ajungeai altfe;.
  Un om la 20 de ani,nu e un minor care nu stie ce spune!
  Multi tineri asc-isti s-au complacut in a inchide ochii si a ”merge cu valul”,eram naivi,cei mai multi,desi nu mai credeam in comunism si ascultam Europa libera ,discutam cu febrilitate despre greva din 77 din valea jiului,nu speram ca v-a pierii curind comunismul.
  Asa ca faceau compromisuri,UNII MAI MICI ,ALTII MAI MICI(sa nu uitam ca o activitate sustinuta in cadrul asc se puncta cu 50 de sutimi la reparitie)
  Unul dintre beneficiari(cred),cu parere de rau o spun,este un cunoscut politician!

 • Mara

  @Shadow, poate eu am fost o norocoasa, dar pentru mine nu a fost traumatizanta viata de pionier. Am urmat pina la treapta liceul “N.Balcescu” din Cluj unde era o atmosfera placuta, poate mai putin politizata, cu profesori deosebiti. Din pacate puteai tine ritmul acolo la matematica doar prin meditatii. Avind “origine sanatoasa” nu luam meditatii, nu ma ajutau parintii la teme, mai rau decit atit nu imi puteam face temele pentru ca acasa “nu aveam liniste”. Suna patetic dar este povestea clasica a multor copii din Romania unde in casa se bea, tata Dumnezeu sa-l ierte era un om “hitru” pe care il evitam in acele momente cu “diplomatie”. Acum nu-mi mai amintesc decit cu nostalgie cum ma apostrofa cind ma vedea citind cite un roman gen “Agnes Grey” : “Iara citesti romane?…pune mina fatu meu si invata engleza. Avea el un fix cu engleza parca ar fi putut sa-ti deschida toate drumurile. Si totusi am reusit sa urmez un liceu de filologie si Facultatea de Drept (la stat) este drept la f.f. fiind in paralel bibliotecara. Asa ca nu am fost nici eu comandant la pionieri,sincera sa fiu nu imi doream, dar am cistigat concursul “Tinerete, frumusete, harnicie” cred ca asa se numea. Dar nimic nu se compara cu amintirea cind am fost facuta pionier tocmai la Alba Iulia in Cetate (una dintre putinele excursii care nu putea sa nu te impresioneze). Am incercat sa spun aceste lucruri cu “umor” dar nu cred ca mi-a reusit, dar macar are efect “terapeutic”. Scuze.
  In schimb m-am amuzat teribil de numele “japonizate”. Asta ma duce cu gindul ca poate nu ar fi rau sa aducem la anumite companii cu miza gen “Hidroelectrica” manageri chinezi sau japonezi. Nu am inteles de ce trebuie privatizata aceasta companie care teoretic trebuie sa aduca numai profit statului roman.

 • Shadow

  @Mara

  Eu consider ca am avut o copilarie fericita chiar si la scoala. E drept eram toti facuti pionieri la norma dar din nou “ne doream” asta ca sa ne diferentiem de cei “mai mici” sa aratam ca am crescut :-). Totusi nu pot sa uit nici noptile in care tata era la “militzie” (am inteles mai tarziu ca nu era militzie ci altceva si mai macabru) pt ca nu vroia nici sa “toarne” colegi si nici sa-si “toarne” sau sa-si contacteze rude din strainatate pt “interesul” nu al tarii ci al “partidului” si al “bratului sau armat” secu.

  In scoala generala aveam profesori foarte buni si simpatici dar nici ei nu puteau trece peste “indicatiile” ci-istului scolii.

  Am intrat fara meditatii la liceu (Cantemir din Bucuresti) si am trecut si treapta a doua tot fara meditatii cu note mari. Am avut meditatii doar pt facultate. Deh am picat in primul an la Automatica, eram 80 pe loc (al 8-lea dupa lista cu medie foarte mare, facuse-m o pneumonie exact in perioada de examene ca eram si mare “sportiv” si la Dinamo nu aveau “piscina” acoperita si antrenamentul se facea in piscina deschisa si iarna iar doctorii nu s-au prins din prima ce aveam :-(). E drept cu toate ca eram in lotul olimpic la matematica si la fizica eram tinut rezerva tocmai pt a nu fi trimis “afara” pe motiv de “origine sanatoasa”. Singura chestie era ca titularii lotului(nu rezervele) nu dadeau examen de admitere la universitati ci erau inscrisi by default :-). Asta nu inseamna ca ceilalti colegi titulari nu isi meritau locul. Erau foarte buni.

  Proful de mate era Rizescu( cel care facuse si manualele- el si familia, un fel de clan) un exceptional profesor care insa a fost “schimbat” de sistem. Cand eram in clasa a XI-a a fost facut director si s-a transformat din sublimul pedagog in ultimul activist de partid existent. Orele de mate cu el si cercul sau de informatica (ei da exista cerc de informatica fara calculatoare :-)) s-au transformat in “sedinte de partid” presarate cu voturi de blam, etc, doar eram “utc-isti”. Nu am inteles niciodata cum un asemenea om a putut sa se schimbe atat de brusc si imediat. Dintr-a XI-a incolo am devenit cam indezirabil cumuland si cateva voturi de blam ba pe motiv de tata si familie, ba pe motiv de jucat baschet in curtea scolii in timpul liber. Nu mi-a interzis insa sa particip la olimpiade :-). Gazeta matematica si problemele de fizica la ora aceea erau pt mine “un sport” :-). Ma cam durea undeva de “frecusurile lor”, eram la varsta primelor “amoruri” :-).

  Cum nu am intrat din prima la facultate am dat la sesiunea din toamna la Petrol si Gaze (doar 60 pe loc) dar cum nu ma refacusem inca dupa pb de sanatate care trenau din iarna am fost prost clasat la proba sportiva.
  A trebuit sa-mi iau un servici anul urmator, tatal meu nu mai putea dintr-un singur salariu(maica-mea murise cand aveam 8 ani) sa plateasca si meditatii. Initial doream sa dau la drept dar mi s-a explicat ca dosare ca al meu nu erau tocmai acceptate. M-am antrenat tot in ceea ce stiam”. Am intrat al doilea an la TCM la seral(pb de sanatate de anul trecut trecusera si nu puteam sa risc 2 ani de serviciu militar). L-am facut dupa facultate.

  In 89 in Decembrie eram in strada ca student in anul doi si totui s-a schimbat. Am avut o perioada de facultate grea (la 6 dimineata la servici, la 4 dupamasa la facultate nu prea se putea “chiuli” pe vremea aia) dar intensa si superba, cu prieteni buni si cu profesori unii sublimi precum dl Chalera sau dna Malancioiu si altii complet imbecili precum tovarasul Rogalsky la fizica care venea de pe platforma de la magurele. Examenul cel mai dur a fost binenteles cel de “rezistenta a materialelor”. Dar materia era frumoasa si nimic altceva decat fizica aplicata.

  Sper ca si eu am reusit sa fiu cu umor pt ca nu pot spune ca am suferit. Sufeream mai mult din motive de “inima zburdalnica” decat de discriminarile sistemului. In realitate eram obisnuit cu ele.

 • Mara

  Oricit pare de absurd eu am aflat “la batrinete”(4o de ani) de “discriminarile sistemului”. Si puteam foarte bine sa nu aflu deloc, sa fac urechea suta si sa nu ma intereseze cum fac mai toti romanii “medii”. Mai ales daca esti realizat material (“vila, piscina, masina”), s-a ajuns chiar sa risti sa fii suspectat ca esti ticnit daca te intereseaza cite ceva despre discriminarile, ororile si crimele sistemului comunist. Eu am trait chiar si o mica drama personala. Aici unde sintem precum plantele frumoase in sera si esti numai stapina casei cea senina si placuta apoape zece ani aveam o prietena pe masura, draga mie,in compania careia mai petreceam momente placute conversind in limba romana (ceea ce ne ungea la suflet), sorbind cafele si ceaiuri in timp ce vegheam rabdatoare copii zburdalnici. Pina cind aceasta pace superba a fost spulberata de o “cearta politica”. S-a instalat intre noi o raceala iremediabila, o politete penibila, suspiciune ironica care dureaza pina in prezent. O sa va prapaditi de ris dar motivul a fost alegerile si candidatii la ultimele alegeri pentru Presedinte. Eu cu Base dar gindind mai mult la reformare si Monica Macovei, ea cu PSD si Geoana, avind o admiratie aparte pentru pedantul Adrian Nastase pe care il considera un tip fin, rafinat, profesionist si politician perfect. Eu mai patimasa din fire incercam sa-i demontez adoratia pentru un ins fals precum A.N., incercam sa aduc in discutie personalitatea nefasta a sefului Ion Iliescu. De unde am primit replica usturatoare ca ar trebui sa recunosc ca domnul Ion Iliescu a avut un rol decisiv la revolutie si a stabilizat tara.(In fond imi amintesc in 90 ca si eu si mama eram topite dupa vorba buna si impaciuitoarea a domnului Ion Iliescu si farmecul si inteligenta dl Petre Roman, in timp de tata (Dumnezeu sa-l odihneasca) tuna si fulgera, injura cu naduf si folosea cuvintul “fariseu”,”fachir”pe care a trebui sa-l caut in dictionar, intorcindu-ma incruntata la el “Hai ma tata fii si dumneata mai optimist ca ne strici bucuria. Ai sa vezi ca totul o sa fie bine. Diferenta este ca dinsul ascultase ani de zile cu incrincenare Europa Libera si noi nici nu stiam ce transmite, doar aveam un soi de ciuda si uimire sa-mi vad tatal lipit cu orele de radio, fumind nervos si uneori cind era si “aptiguit” vorbind “injurind” singur. Acum imi dau seamna ca tata era nervos pe regimul comunist si poate era frustrarea cea mai mare care l-a facut sa se refugieze in bautura pentru ca nu avea cui sa se destainuie si cu cine sa comunice.)Dar revin la “drama cu prietena”. Cu lacrimi in ochi l-am invocat pe Corneliu Coposu, Campeanu, Diaconescu, si mai simpaticul Ion Ratiu in speranta sa aduc discutia spre un fagas in care am putea comunica. Am realizat ca daca eu eram o tabla goala, stateam in fata uneia lustruite. Cel mai tare m-a durut, aproape fizic, replica spusa sint convinsa intentionat ca regreta enorm ca au disparut Antenele din transmisia prin satelit pentru ca se obisnuise cu acele programe si prezentatori atit de “spontani, spirituali, spilcuiti”. Aveam un nod in git dar nu i-am dat satisfactie sa-i spun ca o invidiez ca acum prinde doar TVRI si nu stiu poate are alta altena sau un ochi in plus dar prinde si TVR Cultural, canal excelent pe care eu din pacate nu-l prind. Si asa s-a incheiat o prietenie care se poate spune ca “se masoara in aur” aici unde daca schimbi o vorba in romaneste simti ca l-ai prins pe Dumnezeu de un picior si-ti merge bine toata ziua. Mai greu a fost sa le explic copiilor de ce nu ne mai vedem “cu placere” desi adora sa se joace impreuna. Degeaba m-am destainuit mamei telefonic la Cluj ca mi-am pierdut buna prietena, “jurista ca si mine”, simpatica, desteapta, nepoata de preot si maramureseanca pe deasupra pe care o indragesc si astazi. Degeaba. Mama mi-a spus doar a vorba. Sper sa nu supar pe nimeni: “Lasa mama, nu te necaji ca asa-s maramuresenii, incapatinati”. Dar eu stiam ca-s oameni dintr-o bucata si sint incapatinati pentru ca au dreptate mai totdeauna. Eu personal ii respect foarte mult.
  In general lumea evita lucrurile grave, triste, apasatoate. Schimba programul cind incepe “Memorialul durerii” dar are o mare disponibilitate de a asista la balacarelile de la aceste emisiuni promovate de Antena 3 in special. Publicul are deja dependenta, daca la inceput din curiozitate, contrariati, sfirsesc prin a simpatiza aceste personaje. Pina si Vadim Tudor a ajuns un personaj “simpatic”, nu stiu daca ati observat, in curind va fi “bunicutul neamului”, asa cum aberant il vedeam si noi la TV FSN-ista din anii 90 numai pe nefastii Iliescu si Brucan.
  Nici eu nu stiam nimic despre toate aceste lucruri acum 2, 3 ani de cind TVR a transmis si pe TVRI citeva dintre emisiunile preluate de la TVR Cultural, emisiunea ARticolul 7 unde am aflat ca exista domnul Dorin Tudoran (citindu-i biografia am gasit blogul) am avut o revelatie descoperind ca exista aceasta lume demna, de pe blogul Certocratia am aflat ca prietenii dinsului sint demni de tot respectul, de la domnul Vasile Gogea am aflat ca a existat doamna Monica Lovinescu si ca a fost privilegiat sa le consemneze gindurile si impresiile, premonitiile, framintarile si ingrijorarea ca Romania risca sa nu se descurce in democratie la fel de onorabil precum alte state aflate atunci la start. Din Voci in vacarm cu Monica Lovinescu (care este actuala si astazi) am retinut pe linga analizele lucide si speranta ca aceste “forme fara fond” se vor umple totusi de o substanta buna, sanatoasa.
  O zi buna.

WP Admin