≡ Menu

Mâna care le “lustrează” pe toate

Facem totul pe jumătate. Sau până unde și cum ne convine. Până și proverbele le spunem pe jumătate. “Peștele de la cap se împute”. Corect, dar unde este partea cealaltă a proverbului -“se rupe de la mijloc și se mănâncă de la coadă.” Altul – “O mână spală pe alta”. Corect, dar unde este partea a doua a proverbului – “și amândouă murdăresc fața.” Unul dintre cele mai recente  –  “O mână lustrează pe alta”. Corect. Iată și ce lipsește din acest proverb pe cale de dezvoltare “și amândouă ne dau restaurația.”

Decorarea lui George Homoștean – fost ministru de interne și cap al Securității ceaușiste – a constituit mai mult decât un scandal. A fost un test. Pentru noi toți. Evident, nu pot amesteca aici reacțiile celor foarte tineri, care n-au auzit niciodată despre acest ilustru criminal, cu felul în care au reacționat cei care știau foarte bine despre cine și despre ce era vorba. O categorie ilustrativă pentru marasmul în care ne aflăm este cea a pupinilor.

Când Traian Băsescu face un lucru bun (și a făcut multe lucruri bune), pupinii zbârnâie, înroșesc telefoanele, răvășesc claviatura computerelor, inundă blogosfera cu o imnologie înecăcioasă și defilează în rubrici aliniate mai abitir ca oamenii muncii la mitingurile de 23 August de demult.

Când Traian Băsescu calcă în gropi (și a călcat în multe), pupinii sunt și mai agitați. Revarsă peste noi cisterne de explicații, ne aruncă în ochi praful scuzelor de talcioc politologic și arată cu degetul la câinoșenia (reală și ea) dușmanilor jurați ai președintelui.

În cazul decorării lui George Homoștean, pupinii au adoptat politica struțului, în varianta ei românească: N’aude, n’a vede, n’a greul pământului, urșurința vântului…

Timp de trei săptămâni (de la 26 aprilie, ziua semnării decretului de decorare, la 20 mai, când Cotidianul și alții au spart buboiul), pupinii au mers pe burtă, au tăcut mâlc. Ideea era – lasă, e pălăvrageală mare cu lustrația asta; unde a mers mia, o să meargă și suta; vine vacanța – mai călătorim; vine toamna – mai conferențiem; mai vedem…

Când s-a spart buboiul, a fost împins în față clovnul de serviciu. Mai întâi: Hă! Hă! Hă! Sunteți proști, ați luat-o-n barbă. Homoștean ăsta nu e Homoștean ălă. Hă! Hă! Hă!

Președintele îl contrazice pe clovnul-pupin: îmi pare rău, regret, dar Homoștean ăsta e Homoștean ăla; i-am luat decorația înapoi.

Lăsat să măcăne de unul singur, clovnul își toarnă cenușă-n cap. Îi trece repede – penitența nu e un șpriț pe gustul lui. Se scoală dis-de-dimineață, își pune iarăși tichiuța de mărgăritare pe cap și ne anunță că nu președintele și echipa lui sunt de vină – e mâna ălorlalți. Asta după ce-i spusese lui Marius Oprea, acum câteva luni, să-și ia catrafusele și să plece de la IICCMER, că ei au câștigat alegerile și ei conduc totul. Păi, dacă tu conduci totul, de ce sunt ceilalți de vină când dai în gropi?

Dar conducerea IICCMER-ului ce a avut de zis,  timp de trei săptămâni, despre tărășenia cu decorarea lui Homoștean?

Nimic. E ocupată. Cu ce? Simplu: să umple rafturile bibliotecilor cu biografiile foștilor miniștrii de interne – “Imi imaginez un volum cu titlul Ministrii de interne ai Romaniei comuniste. Cu biografiile lui Teohari Georgescu, Alexandru Draghici, Cornel Onescu, Ion Stanescu, Teodor Coman, Gh. Homostean, Emil Bobu, Tudor Postelnicu.  In care ar intra si adjunctii lor gen Gh. Pintilie (Pantiusa), Alexandru Nicolski, Vl. Mazuru, Mihai Gavriliuc, Marin Jianu, Vasile Negrea, Aurel Stancu, N. Doicaru, Tanase Evghenie, Ionel Gal, Nicolae Plesita, Aristotel Stamatoiu, Iulian Vlad.  Precum si unii generali mai putin stiuti, dat teribil de influenti: Grigore Naum, Gogu Popescu, Pavel Cristescu, Hristache Zambetti, Emil Macri, Neagu Cosma.  Ori un Romus Dima, fost instructor al Sectiei de Propaganda a CC al PCR, numit in fruntea CIE/DIE dupa defectiunea lui Ion Mihai Pacepa.  Stalin a spus candva, si nu gresea, ” Cadrele decid totul”  “

Aici a greșit Marius Oprea – el credea că rafturile trebuie umplute cu biografiile victimelor știute și încă neștiute ale comunismului, iar biografiile criminalilor să fie puse în mâna judecătorilor. Să judece. Mai credea, tăntălăul ăla de Oprea că era nevoie mai degrabă de biografiile unor Liviu Babeș, Doina Cornea, Paul Goma, Carmen Popescu, Vasile Paraschiv,  Radu Filipescu, Gabriel Andreescu, Constantin Dobre, Gheorghe Brașoveanu etc.,  ca să învățăm și cum se poate rezista răului, nu doar de biografii din care să învățăm, iarăși, cum se face răul.

“Este necesar să știm cine au fost <cadrele de nădejde> ale regimului ilegitim și criminal.”

Este, nu zic nu. Dar de ce? Să-i decorăm încă o dată? Și de unde începem? Cu cine? O luăm de la începutul-începuturilor, cu toată echipa de la Radio Moscova, sau doar cu unii, ca la lustrație? E nevoie și de biografiile cuplului Mihail și Cristina Boico sau ne mulțumim doar cu  cea a lui Leonte Răutu?

Cât despre biografia lui Homoștean, elaborarea ei a și început cu prefața semnată de Traian Băsescu. Restul e pe mâna pupinilor.

Se întâmplă că George Homoștean a jucat un rol substanțial în viața mea. Iată câteva amănunte.

La 4 martie 1985, i-am trimis un memoriu – GEORGE HOMOSTEAN 2

S-a supărat tare de tot pe mine. I-a dat ordin colonelului Victor Dorobanțu, Șeful Serviciului Pașapoarte București,  să-mi acorde o “audiență”. Mi-a acordat-o, în ziua de 4 aprilie. Aveți aici transcrierea tandrei discuții –VICTOR DOROBANTU

Memoriul a fost transmis Procuraturii Municipiului București. Am fost târât pe-acolo de faimosul Horia Nelega, chiar și pe când mă aflam în greva foamei.

La 17 aprilie primeam de la Oficiul poștal 76 București o scrisoare prin care eram anunțat că nu am intrat încă în posesia  recipiselor ce confirmau primirea memoriului de către George Homoștean și alții, întrucât destinatarii nu primiseră memoriul cu pricina – plicurile se pierduseră. Ca semn de bunăvoință și confirmare a umanismului socialist, mi se cerea să prezint, în scris, pretențiile mele de despăgubire pentru pierderea corespondenței. 

Deci – amenințarea cu trimiterea în pușcărie se făcea pe baza acelui memoriu. Nerezolvarea celor pe care le ceream în memoriu era explicată prin neprimirea memoriului de către destinatar.

Este exact logica folosită azi de pupini. Lăsată pe mâna lor, lustrația ne va îmbogăți cu ce spuneam la început – O mână lustrează pe alta și amândouă aduc restaurația.

Timp de trei săptămâni, George Homoștean a dormit cu decorația primită de la Traian Băsescu sub pernă.

Timp de trei săptămâni, dumneavoastră ați coabitat cu un eșantion de restaurație, în vreme ce erați fascinați de lustrația ce vi se flutura în fața ochilor.

Deschidem ochii sau vrem să stăm cu ei închiși? Restul e lustrație.

 • Vasile Gogea

  @Dorin Tudoran
  Tocmai postasem şi eu, la categoria “Spune acum!”, pe această temă: “Lista D-lui Tismăneanu”. Reiau doar atît: “visul” lui începe să devină coşmarul meu!

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea # 1

  Dacă adăugăm și cugetările lui Mihail Neamțu cum că în comunism nu a existat numai Canalul, ci și bancuri, atunci ne putem aștepta la o lista completă de biografii… complete ale ștabilor și la o colecție — și ea completă — de bancuri spuse de victimele lor la Canal, Sighet, Aiud etc.

  Oricum, cel mai spumos banc dintre toate rîmâne cel cu poeții simboliști care au cântat Canalul și Comunismul — marca Neamțu!

  Vin lustrații grele, Vasile. Nu m-aș mira să te văd scos din casă de nepotul lui Luca-Boico pe motiv că ești nepotului lui Vasile…Luca.

 • Vasile Gogea

  @Dorin Tudoran
  Ha,ha! Mai ai încă umor, maitre!

 • Aaaaa… deci v-aţi decis să nu mai faceţi treaba pe jumătate… (“pupinii”, chestii… 😉 ).

  Altfel, rămâne de văzut ce a făcut Gheorghe Anghelescu, şeful Cancelariei Ordinelor (“moştenit” de la Ion Iliescu : http://www.colectionarul-roman.ro/stiri/572/interviu-cu-gheorghe-angelescu-cancelaria-ordinelor.htm# ), dacă a trimis, conform legii, solicitare la MAI pentru verificarea cazierului, şi ce răspuns a primit, dacă a primit.

  Aşteptăm cu interes cursa “Mille miglia” dintre cele doua Institute. Vruuum-vruuum !

 • alin

  Am imprumutat doua alineate din textul dvs. si l-am postat pe blogul clovnului .
  Va rog sa ma iertati.
  Cu consideratie si respect Alin.

 • mihai rogobete

  Disidenţi şi dividenţi…

 • F. Balanescu

  Pai, ar merge sa scoatem de la naftalina niste bancuri, se potrivesc manusa. Nu stiu in ce masura stapineste Mihail Neamtu istoria recenta. Din cite am vazut eu, nu prea…
  1. Trăim epoca marilor prefaceri: Eu mă prefac, tu te prefaci, el se preface.
  2. România pe drumul construirii socialismului
  România pe drumul construirii comunismului
  România pe drumuri…
  3. Să nu gândesti!
  Dacă gândesti, să nu vorbesti!
  Dacă vorbesti, să nu scrii!
  Dacă scrii, să nu semnezi!
  Dacă semnezi, să nu te miri…
  … si asa mai departe…

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea # 3

  Unii cred că speranța moare ultima. Eu cred că umorul. Speranța s-a cam dus…

 • Dorin Tudoran

  @ Riddick # 4

  Eu încerc să fac treaba, mai mereu, până la capăt. Uneori sunt mai lent. Motiv?
  Îi aștept pe alții — mai tineri și mai doatați — să ia o treabă de unde începe și să o termine unde trebuie terminată.

  Înțeleg… Gheorghe Angelescu e sabotorul. Păcat că nu mai trăiește Marcel Anghelescu să dăm vina pe el. Nici Grigore Vasiliu-Birlic nu mai poate fi făcut răspunzător.

  Să zicem că Gheorghe Anghelescu este sabotorul — da’, toate mințile celelalte, atât de luminate, unde au stat vreme de trei săptămâni?

 • Dorin Tudoran

  @ F. Balanescu # 7

  Bag samă că Mihail Neamțu stăpânește istoria recentă cam cât stîpânește istoria literară.

  Dar, nu e nici o problemă -- dacă Mihail Neamțu nu stăpânește istoria recentă, istoria recentă, foarte recentă îl are în stăpânire. O rețetă sigură de succes!

 • Da… şi este ciudată ( :mrgreen: ) data apariţiei ştirii, prima dată la Cotidianul : 20 mai (ziua votării legii lustraţiei).

  Numai întâmplări (ca şi minciuna veteranilor roşii de la ANVR privitoare la Homoştean).

 • Dorin Tudoran

  @ Riddick # 11

  Nu coincidențele ne omoară -- numărul lor.
  Că se umblă cu ele dintr-o parte într-alta e evident.
  Dar eu, unul, n-am nimic de-a face cu ele.

 • @) Dorin Tudoran & Alii

  Multumesc domnilor. Din dezbaterea d-voastra, macar am iesit in cistig cu un titlu -- Na-ti-o frinta, c-am lustrat-o!

 • victor L

  Dezamagire, asta e starea mea acum. Desi ma simt bine, chiar foarte, prin Italia, la Paris ori prin California.
  Ce vina o avea ITM ori Neamtu pentru ce ati patit dvoastra acum peste 20 de ani? M. Neamtu probabil ca nu stia inca sa-si lege cravata la git, iar ITM nu era in niciun caz turnator.
  Nu e bine, e clar, ca a fost aprobata de catre Parlament, legea lustratiei.
  Nu mai pot fi injurati unii ca nu-i intereseaza o asemenea lege; acum sint blamati cei care au ajutat ca legea sa apara.
  http://www.ziare.com/ion-iliescu/psd/iliescu-despre-adoptarea-legii-lustratiei-tara-arde-si-baba-se-piaptana-1017422

  Nu vreau sa spun ca nu mai inteleg nimic. Inteleg prea bine si dau din mina a lehamite.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 14

  Câteodată îmi este imposibil să vă înțeleg. Asta este una dintre ele — unde și cu ce îi fac eu vinovați pe cei doi de ce mi s-a întâmplac acum 20 de ani!?!

  Ion Iliescu -- evident că o va ține gaia mațu cu “natura stalinistă a legii lustrației”…

  Ce blamez nu sunt oameni ce au ajutat să apară lege. Blamez lipsa de voință politică a multora — nci un partid nu e fecioară în povestea asta — și faptul că o lege desenată pe interesele unor oameni ne este livrată ca o legea pe măsura lucrurilor pe care ar fi putut să le facă.

  Totuși, dvs. v-ați pus cumva întrebare de ce s-a putut face în câteva luni, ce nu s-a dorit face în 20 de ani? Și unii din oamenii care au putut mișca ceva astăzi puteau s-o facă și acum câțiva ani…

 • dom’ tudoraneee, va traitzi blogeritatea cu voluptatea unui m badea, zau !
  din (aproape) clasic al literaturii atzi ajuns un ajutor de calfa pe linga shpagatist ?
  ca altfel nu’ntzeleg de ce atzi ajuns sa’i imprumutatzi expresiile pe care are ®

 • ITM ne spune cu unorul sau nereperat ca Homostean asta a fost decorat de Basescu exact o noapte, adica perioada de timp in care Geoana P. s-a crezut presedintele Romaniei. Ce are sula cu prefectura, nu pricep. Incerc sa ii inteleg pe admiratorii actualului presedinte, care se perinda pe blogul Dvs. parcurg comentariile lor si raman siderat. Oricine este vinovat, mai putin el Presidente. Consilieri, veterani, presa, etc. Din pacate remanentele comuniste nu ne parasesc. Totdeauna este vinovat ALTCINEVA, mai putin cel in cauza. Dusmanul din afara are un corespondent si in politica damboviteana.

  Basescu a calcat pe bec in modul cel mai grav. A decorat un fost ministru de interne ceausist in perioada in care fostul reprezentat comercial al Romaniei la Antwerpen se pregatea sa promulge legea lustratiei.

  Si inca o veste deloc buna pentru cei care doreau monopolizarea cercetarii perioadei comuniste din Romania. O veste buna culeasa de pe blogul d-lui Liviu Antonesei.

  http://antonesei.timpul.ro/2010/04/24/marius-oprea-nu-poate-fi-oprit/

  Iar pentru cei care isi mai fac timp si pentru lectura intr-o tara cocosata de criza intretinuta de guvernantii pacii va recomand o excelenta recenzie la cartealui Tudorel Urian , “Vieţile lui Alexandru Paleologu”.

  http://www.observatorcultural.ro/Vietile-si-fetele-lui-Alexandru-Paleologu*articleID_23706-articles_details.html

  Asta asa, ca sa stim cum am stat cu informatorii de Secu, fara falsa pudoare, cu cartile pe masa.

  O seara buna.

 • Dorin Tudoran

  @ niku_elektriku # 16

  m.badea nu e autorul niciunei ziceri. pana si ce acu traitul in romania care-i ocupa tot timpul (taitul nu romania) e luata de la scriitor maghiar.

  cu simpatie pentru tine si mustatzile tale!

 • Dorin Tudoran

  @ Garcia Muerte

  Dacă 26 aprilie -- 20/21 mai înseamnă o noapte, o noapte să fie!

  Măcar Traian Băsescu a spus că a fost o eroare, că regretă. Adică și-a asumat responsabilitatea. Mi se pare aiurea ca alții să încerce să-l contrazică.

 • transildania

  Din cauza lipsei lustratiei veritabile, si a functionarii cel putin suboptimale a CNSAS, IICCMER etc. cred ca ar fi nevoie poate de un nou intitut: unul care sa analizeze cine, cum si de ce a blocat in perioada post 1989 lustratia, deschiderea dosarelor.

 • Pai cum sa faci lustraţie, cînd decorezi torţionarii? Faptele lui Homoşteanu sunt aceleaşi cu ale tuturor securiştilor şi adulatorilor lui ceauşescu, ba chiar cu ale celor 4 milioane de membri de partid cu care se lauda Ceauşescu. România ar trebui să se declare stat al lacheilor securişti, cu acoperire sau fara, si atunci vom şti pe cei căi trebuie să mergem. Ca România să aibă pretenţii de stat civilizat, şi nu feuda cuiva sau a unei găşti, aar trebui să plivească peste tot, de la Academie pînă la ultima primărie din cătunele îndepărtate si să-i scoată la loc liniştit, în uitare, nu la loc cu verdeaţă cum i-au scos ei pe cei mai buni români, fără să le mai dea şansa nici măcar acoliţilor lor la funcţii în stat, politice sau administrative, măcar 50 de ani. Numai aşa vom avea loc in lumea civilizată. Dar, evident, asta nu se va întîmpla niciodată.

 • radu

  @Riddick & Co. Ce vina are M. Neamtu? Hahaha! Are vina ca e incompetent, stimabile! Are o vina mare, impreuna cu colegii lui de la IICCMER-ul asta care ia cu 40% mai multi bani de la buget in plina criza, si nu ca sa sape dupa morti, ca Marius Oprea, ci ca sa gargariseasca despre poetii simbolisti cantareti ai Canalului si sa ignore cu nesimtire decoratiile date tortionarilor de presedintele memoriei!
  Anticomunism caviar, asta e! Ridicam frumos sefului cogeamite soclul de anticomunist si gata, ne luam sinecurile grase, papa bun si turism planetar neneaca! Da` baietii astia experti in bancuri comuniste de ce nu-si doneaza salariile intr-un fond de solidaritate, ca tot le iau degeaba?

 • @) Dorin Tudoran

  Absolut corect, frate! E fascinant sa vezi cum pupinii se chinuie sa-l contrazice pe idolul lor chiar si cind acesta isi asuma, totusi, barbateste eroarea!S-ar putea ca omu`, la un moment dat, sa se sature de asa admiratori…

 • @) Dorin Tudoran

  Absolut corect, frate! E fascinant sa vezi cum pupinii se chinuie sa-l contrazica pe idolul lor chiar si cind acesta isi asuma, totusi, barbateste eroarea!S-ar putea ca omu`, la un moment dat, sa se sature de asa admiratori…

 • Nicolae Prelipceanu

  Decoratia o fi si ea o lustratie. Inversa. Cum dom’ presedinte nu stia daca o sa se voteze prima, i-a aplicat-o, pana una-alta, lui nea Homo, pe a doua. Si dupa votare s-a mai gandit si si-a luat jucaria inapoi. (Dar stii ca Homo asta a fost, prin anii 60, mai exact in ’68, cand am fost si eu pe-acolo, prim secretar la Alba Iulia.)
  Cat despre “traim in R. si asta…etc.”, nu tii, minte, dom’ Dorin, raspunsul lui Sendi C. la intrebarea “ce mai faci?”? “Nimic si asta imi ia tot timpul.”

 • Dorin Tudoran

  @ transildania #20

  Mi-e teamă că şi aşa sunt prea multe institute. Cred că o instituţie precum cea pe care o propuneţi ar trebui creată abia după ce este foarte excat — cadru şi detalii — scopul muncii. SSă te apuzci să spui că scopul activităţii IICCMER este o ediţie completă a biografiilor miniştrilor comunişti de interne. Eu înţeleg anumite nostalgii, ştiu că sunt oameni care vor să-şi amintească cum arunca tanti Ana cu scrumiera după nenea Luca sau cum mătuşa Ludmila arunca cu papucii (rosii, fireste) după nenea Axinte etc. Ne-au tot povestit aceste culise sordide ale comunismului. Au avut hazul lor. Dar sa ne trezim în şcoli cu biografiile acestor haimanale, când elevilor şi studenţilor nu li se pun la dispoziţie ce au nevoie să înţeleagă pe ce lume trăies şi cum ar putea facea lumea asta mai bine mi se pare o enormitate.

 • Dorin Tudoran

  @ Nicolae Prelipceanu # 24

  Mia-duc aminte, cum nu? Dar există atâţia oameni care cred că lumea a început cu şpagatistul, iar acesta crede că tot ce-i iese din gurtă e bun naţională şi marcă înregistrată. Trece şi asta — boală de tinereţe.

  Da, ca la tenis — lustratie pe rever(s)…

  Da, mi-l amintesc pe dl Homoştean când era la Alba Iulia. După decorare, cred că ar trbui să-i păună fotografia pe etichele sticlelor de şampanie.

  Aşa, ceva ca între Grigore H. şi Nae V.: “Mai luăm un Homo? De, dar numai Sapiens.”

 • Dorin Tudoran

  @ Gellu Dorian # 21

  Plivitul din Mercedes, BMW, Bentley sau de la vilele de protocol e cam… peste mână.

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei # 23

  Acelaşi scenariu ca în cazul video-casetei cu Geoana.

  1. Preşedintele vorbeşte de o casetă compromiţătoare pe care a cerut echipei de campanie să nu o folosească. O va da el lui geoană după alegeri,.
  2. UIn chiar yiua alegerilor un suporter infocat al presedintelui vorbeste despre videocaseta cu “sex oral”.
  3. Sevr Voinescu declară că nu ştie nimic despre o semenea caseta. Caseta l-a care s-a referit preşedintele are alt continut.
  4. Cel cu interviul dă vina pe reporterul spaniol — ca şi cum acesta avea cum scoate din burtă poveşti de felul respectiv fără să fie ajutat.
  5. Apare caseta. Conţinut grioaznic, e drept -- mită 5,000 de Euro. Dar nu ştiu de institu de invbestigare a nu ;tim exact bine ce va scoate cândva un studiu despre “Sexul oral în campaniile electorale anti-Băsescu”

 • Pingback: Adevărul e că 20 de ani au fost protejaţi bogaţii. Iliescu egal Băsescu egal Patriciu « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Pingback: Adevărul e că 20 de ani au fost protejaţi bogaţii. Iliescu egal Băsescu egal Patriciu | e-Opinii.ro | doar opinii... atât! | by George Fedorovici()

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Iertati-mi va rog ignoranta de vechi diasporez, dar cine era “faimosul Horia Nelega”, si, daca sinteti la curent, cum s-a adaptat la tranzitia si integrarea euro-atlantica suavul Dvs. interlocutor de la pasapoarte, Victor Dorobantu?

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu # 29

  1. Horia Nelega era Procurortul Sef-Adjunct al Capitalei. Un om de o cruzime si badaranie legendare. Cine iesea de la el din birou “nelegat” incepea sa creada in Dumnezeu. Este cel care m-a amenintat (o spun si dopcumentele din dosar) ca ma baga in celula cu cei mai borfasi-dintre-borfasi si intr-o jumatate de ora sunt violat de toata echipa si o sa-mi treaca cheful de proteste politice.

  Dupa 1989 a publicat un text in care spunea cum facuse parte dintr-un complot anti…Ceausescu. Complotul esuase dar Ceausescu ii lasase bine mersi pe toti!?! Te si intrebi, atunci de ce au mai omorat romanii un om de zahar ca Nicolae Ceausescu. L-am plesnit pe Nelega intr-un articol.

  2. Inteleg ca amandoi — Horia Nelega si Victor Dorobantu — au trecut intr-o lume mai linistita.

 • Tudor

  Buna seara,

  Subiectul imi aduce aminte de o intamplare de acum 4 ani cand am participat, impreuna cu alti tineri, la o actiune organizata intr-un weekend la Camera Deputatilor, intitulata “Parlamentul Tinerilor”. In cadrul respectivei actiuni, 150 de tineri din toata tara au vazut cum e sa fii parlamentar timp de 3 zile. Cineva probabil ca a incercat sa transmita un mesaj prin intermediul nostru, deoarece una dintre legile care ne-au fost propuse spre dezbatere si vot era Legea Lustratiei.
  S-a intamplat taman pe dos, presupusii tineri naivi au dat cu legea de pamant, cu Constitutia in mana. Oricat de bine-intentionati eram unii dintre noi, trebuie sa recunosc ca forma care ne-a fost prezentata era intr-adevar “necorespunzatoare”. Poate chiar asta s-a si urmarit… cine stie… Cert e ca presa a titrat ceva de genul “Tinerii au spus ‘nu’ legii lustratiei”.

 • Dorin Tudoran

  @ Tudor # 31

  Una din intenţiile politicianului este de a transforma cât mai multă lume în masă de manevră.

  Una din pasiunile presei este de a pune titluri şoc, chiar dacă ele nu au nimic de-a face cu lucrurile relatate.

  Între parşivenia Politicii şi cea a Presei, ne aflăm, de cele mai multe ori, singuri, bazându-ne doar pe bun-simţ şi ceva intuiţie.

  Bănuiuesc că atunci v-aţi simţit dezamăgit, dar ceva îmi spune că astăzi vă simţiţi mai apărat împotriva manipulărilor de acest fel — fie ele ale politicului, fie ele ale presei!

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran # 30

  Multumiri pentru luminare. Utila si din pacate evocatoare de consecinte tragice. Grosolania amenintarii lui Nelega (prisnita cu cianura, am impresia) nu era de privit cu usurinta, mai ales cind ne amintim de soarta oribila a lui Gheorghe Ursu, azvarlit tot cu borfasi in celula din care nu a mai iesit viu (nu mai vorbim de rezolvarea juridica a acelui caz dupa ’89).
  Deplasarea celor doi satrapi pe alte taramuri scuteste politicul de alte regretabile erori potentiale cu decoratii si onoruri, si, mai mult, reduce cheltuielile bugetare pentru pensiile supradimensionate alocate acestui gen de patrioti.

 • Orlando

  Actuali guvernanți fac la fel parte din “Cupola securități”,vezi doamne nu este momentul astăzi sa facem curățenie în societate.
  Foarte rapid și ușor astăzi ar avea majoritatea în Parlament sa modifice legea de funcționare a CNSAS după modelul german sa funcționeze normal,dar nu se dorește dimpotriva foști torționari securiști sunt protejați și recompensați cu pensi foarte mari în comparație cu restul pensionarilor.
  Din păcate și în PDL sunt la fel de mulți agenți ai fostei securități ca în toate partidele!
  Sunt ca furnicile de mulți …o infinitate greu de numărat asta este România din păcate o țară cu peste 500000 de informatori ai securități încă ne deconspirați.

 • divanuriletomitane

  Ref. la :

  DEZBATERILE PUBLICE ANUALE ALE ABSOLVENTILOR DE LICEU SI FACULTATE DIN CADRUL INITIATIVEI «DIVANURILE SCOLILOR ROMANESTI»

  Pentru :

  -- Intalnirea deschisa din data de 7 iunie 2010 orele 15.00, de la Bacau, Facultatea George Bacovia ( str. Pictor Aman nr. 96), pentru organizarea primei DEZBATERI PUBLICE
  DE LA BACAU a « DIVANURILOR SCOLILOR ROMANESTI »

  -- Invitati speciali pentru urmatoarea intalnire, cea din luna Octombrie 2010 de la Bacau :
  Absolventii ai clasei XII C, Liceul George Bacovia promotia 1980 : Dan Stefanoiu, Oscar Ghelber, Dan Ghitescu, Olimpiu Roatis, Livia Hotar
  Profesorii : Stefan Antohe, Dr. Jean Ciuta

  PREAMBUL

  Chiar daca proiectul poate parea utopic, analizarea lui va putea genera intelegerea faptului ca societatea civila, pe componente, nu poate fi reprezentata doar de 21 de persoane ( fosta lege a ONG-urilor ), cu atat mai putin de 3 ( actuala lege a ONG-urilor )….Nici macar federatiile, confederatiile sau forumurile de ONG-uri nu pot suplini reprezentarea reala a societatii civile. Daca ne-am putea raporta la un singur ADEVAR, atunci da, si un singur OM ar fi indeajuns pentru a-si putea sustina interesele….Ne lovim insa de ADEVARURILE profesiilor, religiilor, nivelului local, al celui national, celui global, de cel stiintific, academic, de cel umanitarist, etc….

  « Fascia », manunchi de nuiele stranse intr-o legatura, a fost imaginea simbolica a fascismului unor societati care, suparate pe democratie si partidele lor slabe, s-au lasat conduse de un dictator a carui vointa suprema a legat intr-un manunchi toate interesele profesionale, sociale, economice ale natiunii….Ulterior ( sau anterior, in unele tari ) comunismul si-a imaginat ideea ca interesul comun va fi argumentul suprem si ca Scop si ca Mijloc, ce va putea justifica orice, atat timp cat actiunile acestuia pareau a « semana » doar Bine si Adevar pentru societate ( in fapt, celor care conduceau partidul unic conducator, s-a dovedit pana la urma ). Ambele mosteniri istorice schizoide impun astazi defractalizarea cresterii continue a complexitatii generate de miturile lor fondatoare artificiale….Proiectul nostru : Decorporatizarea structurilor de putere mostemite din era totalitarismelor. Structuri de putere bazate pe Adevaruri partiale ce se individualizaeza din ce in ce mai mult in timp prin cresterea continua a complexitatii domeniului lor…., facand imposibil un singur ADEVAR ( ADEVARUL = « moartea » dupa George Orwell sau « idol » dupa Mihail Kogalniceanu ).

  DE CE consideram necesar acest proiect ? Nu mai functioneaza AUTORITATEA DEDUCTIVA precum nici AUTORITATEA INDUCTIVA . Nu mai exista AUTORITATE in general in societatile capitaliste, desi multi considera inca « autoritatea » un element periculos………Andrei Plesu se referea la competenta necesara unui domeniu. In numele carei autoritati ? Autoritatea de comanda ( in general, inductiva ) sau autoritatea de cunoastere ( in general, deductiva ) ? In anul 1997 i-am propus d-lui Andrei Plesu un nou tip de autoritate, autoritatea de incredere ( cea care, neconstientizata, favorizeaza filozofia : « INFERNUL E CELALALT », data prin « edict » de J.P.Sartre, un corolar logic al totalitarismelor secolului XX ) caruia ii adaugam acum ingredientele : 50 % autoritate deductiva + 50 % autoritate inductiva ). Prin actualul proiect propunem si mijlocul de infaptuire

  Proiectul poate sugera si « tinerea in loc » a unei generatii d.p.d.v. al conservatorismului necesar, infranand derapajele si complexitatile inutile ( « pretioasele ridicule »…), aducand alaturi de noi profesorii nostrii, valorile si principiile pe care ni le-ai insuflat, intr-o (re)transmitere de a II-a generatie, de data asta, in ambele sensuri, avand ca reper esential principiile si valorile in comun acceptate si nu interesele de moment ale profesorilor sau ale fostilor elevi si studenti. Conservarera necesara a valorilor si principiilor transmise de dascalii nostrii se poate face folosind aceste « curbe de recunoastere » aduse acestora ( valorilor si principiilor ) din 10 in zece ani, pentru a nu mai fi nevoie de « curbele de sacrificiu » din viata reala…

  NIVELELE DE ORGANIZARE ALE INITIATIVEI DSR – « DIVANURILE SCOLILOR ROMANESTI » -- in comentariul urmator

  @ DESPRE secretariatul Initiativei,
  -- Comitele locale, pe nivele, ulterior site….Strategie de comunicare….Secretariatul, la coordonatorii pe nivele….

  @ PLANUL nostru de actiune,
  -- etapizat, in functie de aderenti / varianta unui ONG ( ? – in general, in Romania, informalul este mai eficient….)

  @ POZITIA noastra fata evolutia institutionala a structurilor administrative, corporatiste, asociative,

  -- pe fiecare nivel, luari de pozitie adecvate ( limitele de « competenta » vor fi stabilite in « Regulile comunicarii DSR », document orientativ pentru structurile de la diferite nivele ). « Inadecvarile » se rezolva prin votul absolventilor prezenti la manifestarile publice dedicate ( prin sedinte anuntate in presa locala cu cel putin 7 zile inainte de desfasurare ). Votul : 50 % + 1 dintre cei prezenti in sala. Invalidarea unei pozitii anterioare = Vot de blam pentru conducerea de atunci a structurii. Solutia : Sedinta de alegeri a unei noi conduceri ( nu este obligatoriu ca cea veche sa fie demisa, daca aduce agumente ce-i sustin pozitia publica luata )

  @ IMPLICAREA politica echidistanta prin intermediul « Divanurilor Scolilor Romanesti ».

  -- DSR -- rezervor de cadre pentru politica, in primul rand insa, « rezervor » de principii si valori, « placa turnanta » de determinatii constructive….

  @ « DECLARATIA de principii si valori »
  ( vizand MIJLOOCISMUL necesar, dupa definirea SCOOPISMULUI de catre Paul Goma, anticipand diferentierea sau integrarea Raportului Mijloc-Scop, esenta teoriei Scop-Mijloc- Raport S/M a prof. Liviu Drugus, Universitatea George Bacovia Bacau : « cele 10 porunci… »…)

  1. BINELE** si ADEVARUL** necesar societatilor sa fie singurele noastre Scopuri.
  2. Sa nu urmarim al Scop decat BINELE si ADEVARUL necesar societatilor.
  3. Sa nu ne batem joc de BINELE si ADEVARUL necesar societatilor chiar daca situatia personala ne obliga sa le neglijam o perioada.
  4. Sa ne aducem aminte de BINELE si ADEVARUL necesar societatilor atunci cand viata pare a ne obliga sa le negam. Sa le cinstim chiar si in aceste conditii deoarece este singurul mod in care putem fi solidari in fata istoriei.
  5. Sa-i cinstim pe inaintasii nostrii care si-au dedicat viata BINELUI di ADEVARULUI necesar societatilor.
  6. Sa nu distrugem creatia celor care isi dedica viata BINELUI si ADEVARULUI necesar societatilor.
  7. Sa nu incercam a deturna in interes personal energiile curate indreptate intru BINELE si ADEVARUL necesar societatilor.
  8. Sa nu ne prezentam ca si autorii creatiei intru BINELE si ADEVARUL necesar societatilor daca aceasta nu este infaptuita de noi.
  9. Sa nu mintim dezavuand autorul creatiei intru BINELE si ADEVARUL necesar societatilor.
  10. Sa nu ne insusim nimic din beneficiile creatiei intru BINELE si ADEVARUL necesar societatilor daca nu suntem indreptatiti.

  ** Papa Ioan Paul al II-lea a definit ca valori primordiale : Binele, Frumosul, Libertatea si Adevarul…Din pacate, Frumosul si Libertatea s-au dovedit a fi valori care nu intotdeauna contribuie la BINELE si ADEVARUL necesar societatilor. Intr-un fel, netransarea disputei culturii romane, respectiv Implicarea solicitata de C. Dobrogeanu- Gherea versus Exigenta formei la Titu Maiorescu, a alimentat departarea Libertatii si Frumosului de Bine si Adevar generand.DEZECHILIBRE aproape de incomensurat in societatile actuale. Libertatea si frumosul raman valori primordiale, dar, NU CA SCOP IN SINE….

  EXEMPLE CONCRETE : Germania cumpara cu bani date personale ale clientilor germani din bancile din Elvetia…La noi : Patriciu & co ( „Dreapta” nenecesara, in fapt, extensia Stangii mascate…) genereaza realitati in care desi pretul petrolului scade, pretul benzinei creste….REGULILE ECONOMIEI DE PIATA SI ALE DEMOCRATIEI, ne spun cu totul contrariul, si in cazul guvernului german, si in cazul „desteptaciunii” alor nostrii….LIBERTATEA „alor nostrii” si „FRUMOSUL” necesar Germaniei, nu e totuna cu LIBERTATEA si FRUMOSUL ca valori primordiale si, in acelais timp, sunt in profunda discordanta cu BINELE si ADEVARUL. E nevoie de alte REGULI ? Noi zicem ca nu ! Zicem ca trebuie sa ne reconsideram pozitia fata de ADEVAR, BINE, dar si fata LIBERTATE si FRUMOS, legandu-le pe primele 2 de Scopurile societatilor ( fiind astfel determinante ) iar pe ultimele doua de Mijloacele societatilor ( fiind astfel subsecvente primelor doua ).

  Agora externa – Agora interna / idei care ar trebui sa conteze dar nu mai conteaza + stari de spirit…. + legatura cu facultatile si liceele respective…..
  Paul Goma Doina Cornea

  Vasile Paraschiv Dorin Tudoran
  ( Infinitul Scopului comunist ) ( Infinitul Mijlocului capitalist )

  Claudiu Iordache Dr. Ionel Cana
  Constantin Dobre ( Lupeni 77 ) Marian Munteanu
  Elvira Iliescu Teodor Maries

  Liviu Turcu Viorel Padina(„avp”, in cyberspatiu )
  Vladimir Tismaneanu Florin Postolachi ( Brasov 87 )

  IN NUMELE UNUI GRUP DE ABSOLVENTI AI LICEULUI GEORGE BACOVIA BACAU ( ACTUAL FERDINAND I ), PROMOTIA 1980, PROMOTOR AL INITIATIVEI “DIVANURILE SCOLILOR ROMANESTI “

  Data : 24 mai 2010

  Initiator,
  Dezideriu Dudas

  Pentru detalii, contactati-ne la adresa de email : absolventibacau@gmail.com

  Parte integranta a acestei structurari este si « Manifestul « Divanurilor Scolilor Romanesti ».

 • divanuriletomitane

  NIVELELE DE ORGANIZARE ALE INITIATIVEI DSR – « DIVANURILE SCOLILOR ROMANESTI »
  ( toate activitatile : prin VOLUNTARIAT ! Doar proiectele care necesita bani vor fi finantate)

  1*. LICEE -- Comitetele absolventilor…

  2*. FACULTATI ( ce facem cu exemple gen Spiru Haret ?…. ) – Comitetele
  absolventilor…. : cu reprezentanti de la fiecare sectie ( sau
  facultate, in cazul universitatilor), daca e posibil…

  * 1+2 = NIVELELE cele mai importante : legatura cu absoventii la
  intalnirile de 10, 20, 30…. de ani de la absolvire . In cadrul acestor
  intalniri, prezentarea Initiativei, Platforma de comunicare ( site ? ),
  organizare, reprezentare ? MOTIVATIE : Punctaje
  in diferite licitatii ( de afaceri ), imbunatatirea CV-urilor pt.
  participari la proiecte….
  -- Institutionalizare prin MEC + ISJ locale….

  3. CENTRE universitare
  3.1 Traditionale : Iasi, Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov
  3.2 Bacau, Constanta, Oradea…..

  4. LOCALITATI
  -- Legatura Centre universitare localitati : Comitetul absolventilor de
  la Universitatea X, in orasul Y ( Ex. : Comitetul absolventilor
  Universitatii din Brasov in Constanta ). Comitetele absolventilor de
  la toate facultatile vor forma un Comitet comun de
  reprezerntare a absolventilor de facultate din orasul respectiv.

  -- Comitetul absolventilor pe licee ( Comitetul absolventilor de la Liceul
  X + Liceul Y…) . Alegerea unui Comitet comun de reprezentare.

  -- Comitetul absolventilor de facultati + Comitetul absolventilor de
  licee va forma Comitetul absolventilor din orasul….

  DIFERENTIALELE 50 -- 50 / MOTOARE DE (R)EVOLUTIE :

  5. NIVEL national,
  -- PENTRU DSR – « Divanurile Scolilor Romanesti » : 50 % Centre universitare + 50 % entitati administrative

  -- Regula 80 / 20 Centre universitare 3.1 = 80 % / Centre universitare 3.2 = 20 % 80 / 20 Asociatia Municipiilor Oraselor Comunelor = 80 % / UNCJR = 20%

  -- Forumul ONG-urilor -- DSR…. 50 % -- 50% ( pentru PROIECTE si atragerea de
  fonduri europene ) ( Alaturi de administratiile locale, centrale, IMM-uri, ONG-uri….la obtinerea de fonduri structurale …. un fel de legitimare si de conformare cu necesitatile
  comunitare )

  -- Asociatiile AGIR -- inginerii, AGER- economistii, UJR -- juristii, Colegiul Medicilor + alte profesii ( ex. oamenii de afaceri ) – DSR , 50 % -- 50 % pentru relevarea INTERSULUI PUBLIC si nu a INTERESULUI DE CASTA !

  6. EXIL romanesc global
  ( exista deja forme de reprezentare acceptabile ? Daca nu, aceasi organizare, doar facultati, centre universitare, mai putin licee….Oricum ar exista si structurile din tara….)

  -- Forumul Exilului Mangalia. – DSR, 50 % -- 50% ( echilibru forte interne – forte externe, categoria « salam cu soia »…, pentru integrarea dupa aderarea la UE, NATO, in consonanta cu evolutia Rusiei, Chinei…)

  7. REPUBLICA Moldova ,
  -- UE – RUSIA …. 50 % -- 50% , in consonanta cu strategia SUA de stabilizare a
  Capitalismului prin cooptarea Rusiei, Chinei, alaturi de statele responsabile ale lumii.
  ( Romania 50 % -- Moldova 50 % : abordarea de strategii comune pentru promovarea unor modele globale, economice, sociale, culturale, politice… in scopul stabilizarii structurale a evolutiei capitalismului – triada FICSE – Fonduri de Investitii cu Capital Structurant in Economie / IMESS – Institutii de Modelare cu Efect Structurant in Societate / VFSSS – Vectori Fractali de Structurare a Stabilitatii in Societati ) )

  EXEMPLU DE FRUCTIFICARE STRUCTURA :
  -- fructificarea si adecvarea sociala a lucrarilor de doctorat, masterate, licenta….

  -- idei practice : OSIM + Piata de capital. ( bani pentru finantarea
  Planurilor de afaceri in cazul ideilor fezabil de aplicat in practica –
  prezentarea lor publica.
  -- idei
  -- idei valoroase : Academie, Institute cercetari….un fel de
  Google….- prezentarea lor publica.

 • @ Orlando

  Sa imi fie cu iertare, ai dreptate in fiecare cuvintel in cea ce priveste numarul informatorilor si disiparea lor pe orizontala in societatea romaneasca. Insa eu nu cred ca guvernanti actuali fac parte din Cupola Securitatii. Mai repede eu zic ca vin de Sub Cupola Circului. E mai realist.

 • Ioan Costea

  Nu ar putea autorul comentariilor 35 si 36 sa revina, sa arate legatura lor cu tema lustratiei si sa le explice mai pe larg? Multumesc!

 • Dorin Tudoran

  @ Ioan Costea # 38

  Poate vă aude, că pe mine…

 • divanuriletomitane

  Lustratia actuala pentru fostii lucratori din securitate, militie ( ? ) si din activul de partid de la un anumit nivel in sus, adica pentru cei cca. 500 000 de “tovarasi” pe orizontala de care se face vorbire in comentarii, facuta dupa 20 de ani, nu cred ca va avea vreun efect pentru societate . Dar nici nu o consider maligna ( desi poate crea “perdele de fum” necesare pentru alte obiective, ascunse de ochii “prostilor” ). Si-apoi, cum vine deconspirarea, dar numai a celor care dupa 1990 nu au ramas in serviciile speciale ? Asa de bine a dus-o Romania dupa 1990, ca pe acestia din urma sa-i consideram in continuare “fete mari” ? O retea de solidarizare a absolventilor, insa, poate “lustra” ( in sensul de a “deconspira” si a fi “lustrat” apoi prin evitare si blamare publica a angajatorului sau a afacerii persoanei respective, mijloace posibile si acum….) orice “lup in piele de oaie”, nu doar daca vrea sa faca politica, administratie, ci si daca vrea sa faca afaceri ce necesita incredere. Stie cineva cati “lupi in piele de oaie” sunt in banci ( care primesc bani pentru refinantare de la FMI, reducandu-li-se rezervele minime obligatorii , dar nu vor sa scada dobanzile atunci cand BNR isi scade dobanda de referinta ), in societatile de administrare a fondurilor de pensii ( care nu au standarde minime de eficienta, in sensul ca nu exista un randament minim anual garantat al depunerilor ) ?

  Domnule Tudoran, tocmai ca va aud, incerc sa va conving ca a privi doar intr-o singura parte poate fi daunator. De ce incerc ? Pentru ca ati demonstrat odata ca ganditi cu mintea si cu sufletul dvs. Lucru extrem de rar, intr-un spatiu istoric vitriolat periodic de tensiunile dintre Orient si Occident ( dupa cum scria CR Motru, doar variatiuni pentru autosustinerea intereselor statelor mari )….Sunt insa foarte aproape de ceea ce scria odata Vasile Gogea despre acest blog. Pana la urma dvs. sunteti gazda legala….S-ar putea sa ma fi inselat in ceea ce va priveste. In sensul ca e posibil sa fiti mai ingrijorat de estetica “gradinii” din jurul legendei Dorin Tudoran, decat de telurile luptei care v-a facut cunoscut. In acest caz, ca si in atatea altele, va rog sa-mi scuzati “nenimereala”, asigurandu-va de tot respectul meu. Nu e putin lucru starea de spirit pe care o puteti crea…Stare de spirit extrem de necesara pentru inaintare….Numai inaintand putem ajunge din urma “grasii” din spatele “slabilor” ( punandu-i in competitie intre ei ) , imagine care face istorie de peste 2000 de ani pe aceste meleaguri.

  Romania reala este infinit de departe ( sau de aproape…, d-le Costea, acum cca. 3 ani ii propusesem d-lui Radu Sarbu sa devina lider al “Divanurilor Scolilor Romanesti “, citindu-i articolele din “Bursa” – probabil o sa revin acum, dar intr-o formula mai diversificata….) fata de tot ceea ce se incearca acum pentru salvarea Romaniel legale. De fapt tot timpul vorbim de tema (auto)lustratiei, a noastre si a Romaniei. Eu, nu doar in comentariile 35 si 36 . ..

 • Ioan Costea

  @#40
  BTW “(auto)lustratie”: http://www.albion.com/netiquette/corerules.html

 • Domnule Tudoran, am citit cu interes articolul Dvs., vă consider un reper moral și intelectual al României contemporane; am doar o întrebare și sper să nu mi-o luați în nume de rău: puteți să îmi dați și mie câteva exemple de „Traian Băsescu face un lucru bun (și a făcut multe lucruri bune)”?
  Ca om care l-a(m) votat în 2004 și care regret(ă) acum, am uitat sau n-am știut niciodată ce a făcut Băsescu bun.
  Toate cele bune!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Dia # 43

  De ce aş lua întrebarea dvs. în nume de rău? Recunosc însă nu e una uşoară.

  1. Traian Băsescu mai are nişte ani de stat la Cotroceni, aşa că un bilanţ e prematur.

  2. E neplăcut să nu-ţi aduci aminte ce a făcut bun cel pe care l-ai votat cândva, sau dacă a făcut cu adevărat ceva bun.

  3. Explicaţia situaţiei de la punctul # 2 stă şi în faptul că Traian Băsescu a început multe lucruri (bine) şi le-a terminat în coadă de peşte.

  4. Un lucru bun a fost aducerea la Cotroceni a unor oameni ce ar fiu putut ajuta instituţia Preşedinţşei să opereze bine, decent -- Andrei Pleşu, Renate Weber, Cristian Preda chiar Adriana Săftoiu. Cum a făcut de i-a pierdut pe drum pe unii, numai Traian Băsescu ştie.

  5. N-a fost o idee tocmai rea să aducă în fruntea diplomaţiei un om tânăr, bine pregătit (istoric) având în spate cn mentor ca Andrei Pleşu. Cred că migrarea lui Mihai Răzvan Ungureanu spre SIE este o mişcare proastă, deşi se zice că cine are informaţia e mare şi tare.

  5. Condamnarea Comunismului (după ce a fost extrem de reluctant la idee) a fost iarăşi un pas extraordinar. Cum s-a făcut, că nu a mers nimic mai departe, că anticomunismul a fost monopolizat de o gaşcă este iarăşi un “Model Băsescu”.

  6. Decizia de a se da drumul la kilometri de dosare de Securitate pana atunci “date lipsă” este iarăşi o decizie importantă. Cum sunt periate dosarele, cine nu dă totul din ele etc. subminează, ce-i drept, ideea iniţială

  Cum spuneam, problema lui Traian Băsescu nu este că nu a făcut nimic bun, ci că a început multe lucruri pe care nu le-a dus (nu a fost ajutat sa le ducă?) până la capăt.

  Energia pe care a insuflat-o atâtora dintre dvs. care l-aţi votat în 2004, ba si apoi, a fost un ingredient important. În ce s+a transformat, deseori, acea energie este altă discuţie.

  Cele bune.

 • radu

  Bine v-am regasit!
  Apropo de lustratie
  Aveti un ”prieten ” ”dizidentul ” megaloman Padina care va tot canta pe blogul lui
  Iata ce am gasit despre el pe la anul 2006
  ”26 noiembrie, 21:50. casandra
  D-nule Viorel Abalaru.Ai ramas la fel de incoerent asa cum te-am cunoscut in perioada de student foarte intarziat(1972-1976).Am mari dubii vizavi de pretinsa d-tale dizidenta fata de regimul comunist.In fond Poemul de otel, o insailare incoerenta de genul poetului Ion Gheorghe nu a aparut din cauza faptului ca reprezenta un lung delir lipsit de orice valoare poetica ci nu pentru faptul ca ataca la fundament regimul comunist.In realitate “dizidenta” d-tale a fost cu voie de la politie.Cum se explica faptul ca cochetai cu seful securitatii Slatina, pentru a interveni la coducerea CAP-ului la care lucrai de mantuiala sa-ti primesti salariul.Saracii tarani, erau de bun simt, nu intelegeau sa plateasca pe cineva, pentru ceva ce nu facea, chit ca acesta era un geniu neinteles.”
  Sper ca nu va suparati ca am umplut spatiul dar e prea mult chiar si pentru unul care vrea sa lustreze numai pe aia care nu-i recunosc geniul!

 • Dorin Tudoran

  @ radu # 45

  1. Dl Viorel Padina nu-mi mai este prieten.

  2. Continuu să-l preţuiesc foarte mult pe poetul Viorel Padina.

  3. Acuzaţiile în legătură cu dizidenţele cu voie de la Securitate apar mai des ca turiştii occidentali la Butimanu. Fiecare cu propria-i conştiinţă — acuzaţi şi acuzatori. Fiecare cu felul în care găseşte de cuviinţă de a răspunde (ori nu) la tot felul de acuzaţii.

  4. Cum, de ce şi cât mă “cântă” dl Padina pe blogurile Domniei sale este o chestiune ce îl priveşte personal.

 • radu

  Aveti perfecta dreptate.
  Vroiam numai sa semnalez un aspect al modului total anormal in care e tratata dizidenta adevarata in Romania.
  Pacat ca ”modelul Basescu” in condamnarea comunsmului a fost imbratisat de o serie de intelectuali de marca pe care inca ii stimez. E adevarat ca fac eforturi foarte mari
  In rest numai de bine!

 • Coane Dorine, Viorel Padina nu va mai este prieten, nici Vladimir Tismaneanu. Cu Mihail Neamtu nici n-ati apucat sa fiti. Imi amintiti cumva de America lui Bush care o tine-a pe a ei cu legitimitatea invaziei Irak-ului chipurile detinator de arme de distrugere in masa si se certase cu toti prietenii importanti. Un articol dintr-un ziar de larga orientare democrata constata cu umor ca nu-i nimic. Ne-am certat cu Franta? Germania ne e ostila? Nu-i bai avem parteneri mai de soi in tanara Europa de est. Bulgaria in loc de Franta e un schimb rezonabil. Privindu-va rollblog-ul am impresia ca stati mai rau decat Bush. Desigur exagerez. Stati la fel.

 • radu

  @dl Goe
  Cred ca daca a-si fi in locul domnului Tudoran sa am pe blogroll pe Zoe Petre ar fi mult mai linistitor decat pe Viorel Padina sau Tismaneanu.

 • DR IONEL CANA

  STIMATE DOMNULE TUDORAN,
  SUNT DR IONEL CANA, FONDATORUL S.L.O.M.R.,PRIMUL SINDICAT LIBER DIN LUMEA COMUNISTA.
  IMI AMINTESC CU PLACERE DE CONVORBIREA TELEFONICA PE CARE AM AVUT-O LA WASHINGHTON CU DVS.,IN TIMPUL EXILULUI MEU AMERICAN.
  GOMA, IN TOATA PERIOADA EXILULUI MEU, N-A CATADIXIT NICI MACAR O DATA SA-MI TELEFONEZE, DESI POPA CALCIU IL DADUSE DE GOL CA VORBISE CU DANSUL DE MINE. E VORBA DE COMPLEXUL CELUI CARE STIE CA EL A INITIAT O MISCARE DE GRUP AMORF CE URMAREA FUGA DIN TARA PRIN ASA-ZISELE PASAPOARTE-GOMA.
  S.L.O.M.R. PE CARE EU L-AM ORGANIZAT ESTE PRIMA SI UNICA FORMA DE DISIDENTA ORGANIZATA DIN ROMANIA COMUNISTA,CARE ESTE AZI, DE O DUREROASA ACTUALITATE,IN CONDITIILE ACESTEI CRIZE ECONOMICE SI MAI ALES MORALE FATA DE CARE S.L.O.M.R. ALEGE LUPTA, NU FUGA…
  IN ACESTE CIRCUMSTANTE,NU E CUVIINCIOS SA VORBIM DACA VREUN SECURIST
  A PREMIAT SAU NU VREUN ALT SECURIST….
  DACA DORITI SA ABORDAM PROBLEME SERIOASE,PUTETI SA-MI TELEFONATI LA
  021 665 4110
  CU STIMA,
  DR IONEL CANA
  FONDATORUL S.L.O.M.R.

 • Dorin Tudoran

  @ DR IONEL CANA

  Dragă dle dr. Cană,

  Ce plăcere să primesc acest semn de la dvs.! Au trecut atâția ani de la acea convorbire telefonică.

  Plănuiesc să vin pentru o săptămînă în România (chestiuni de familie și, probabil, lansarea unei cărți) -- cum am o iedee mai exactă în legătura cu perioada în care voi reuși să vin, vă dau un semn și, negreșit, un telefon cum ajung.

  Sper că sunteți bine — în condițiile în care acceptăm cu toți relativitatea natura acestui bine — și să vă pot vedea în acest an.

  DT

 • @Dorin Tudoran, indivizi precum Horia Nelega, care după 1989 pretind că au făcut parte din comploturi anticeauşiste, sînt cîtă frunză cîtă iarbă pe plaiurile mioritice. Avem deasemeni ziarişti şi public care să-i ia în serios.
  România -- singura ţară comunistă din Europa în care în 1989 s-a deschis focul împotriva populaţiei. România -- ţara cu cei mai mulţi complotişti împotriva regimului din toată Europa de Est.

 • divanuriletomitane

  Stimate Domnule Dr. Cana,

  Sper ca retineti discutiile noastre telefonice din anul 2006, vizita pe care v-am facut-o acasa, intalnirea de sfarsit de an de la IRDD la care ne-am intalnit. Dealtfel ulterior, ati primit de la mine in cadrul proiectului “ INITIATIVA D.A. -- DIVANURILE ADEVARULUI », alaturi de d-nii Vasile Paraschiv , Paul Andreescu ( AFDPR Constanta ), prof. Stefan Antohi ( Lic. G.Bacovia Bacau), prof. dr. ing. Florea Dudita ( Universitatea Brasov ) si d-nele Doina Cornea si Elvira Iliescu , la fiecare sfarsit de an ulterior, cate o corespondenta legata de matricea initiativei de pana in anul 2013.

  Sunt de accord cu dvs ca « nu este cuviincios sa vorbim daca vreun securist a premiat sau nu vreun alt securist », in schimb sper sa fiti si dvs. de acord ca nu este cuviincios sa vorbim, « in contextul actualei crizei economice, si mai ales morale » doar de « securistii nostrii » in timp ce « securistii lor » « se bat pe burta » dupa ce economia Romaniei a ajuns complet dependenta de capitalul strain. Iar acum, cand am ajuns la greu, problema se rezolva « amorf », ca pe vremuri, tot de cetateni….

  Retin extrem de bine pozitia dvs fata de d-nul Vasile Paraschiv dupa Premiul primit de la GDS in anul 2006 ( el nu prea intelegea nimic ). De aceea, ref. la intalnirea din Bacau de luni 7 iunie 2010, orele 15.00 de la Universitatea George Bacovia Bacau ( mai multe in comentariul urmator, si mai multe in comentariile 35 si 36 ale acestui material al d-lui Dorin Tudoran ), va voi da un telefon in cursul saptamanii viitoare. D-nul Vasile Paraschiv nu va veni, fiind intr-o stare de sanatate precara. Il voi ruga pe d-nul Bogdan Hossu, daca va veni la manifestarea de la Bacau, in drum, sa-i faca o vizita d-lui Paraschiv, pentru a prelua cateva idei ale acestia pentru manifestare. Desi « amorfa», actiunea lui Vasile Paraschiv din perioada comunista, ne-a demonstrat tuturor, ca daca mergi pana la capat, pana si sistemele totalitare se inclina in fata evidentei. Acum, in capitalism, cred ca ne revine mai mult noua, cei care incercam sa organizam “amorful”, sarcina de a adecva sistemul cu necesitatile oamenilor. Din pacate, actiunea de la Bacau, in aceasta faza, nu poate fi perceputa, decat ca amorfa….Luni va voi trimite prin prioripost ( aveti si o adresa de email ? ) materialele din aceasta etapa legate de intailinirea de la Bacau din 7 iunie.

  Pentru a intelege mai bine cele transmise, va transmit in comentariul urmator, un material, transmis pe adresele de email primite in cadrul unei comunicari anterioare, catre cei cca, 240 de membrii sau colaboratori ai EURAST Center, dintre care enumar mai jos cativa : Gabriel Giurgiu, Liviu Antonesei, Niels Schnecker, Sorin Ionita, Vasile Puscas, Victor Ciorbea, Adrian Cioroianu, Alina Mungiu Pippidi, Andrei Plesu, Basarab Nicolescu, Bogdan Murgescu, Cristian Preda, Dan Dungaciu, Florin Iaru, Radu Ioanid, Marius Oprea, Luca Niculescu, Mircea Diaconu, Sandra Pralong, Sorin Vieru, Vladimir Socor, Gabriela Vranceanu Firea, Zoe Petre

  Cu salutari,

  Dezideriu Dudas

  Occidentul a incearcat sa organizeze « amorful » postdecembrist in Romania preluand ca simbol prim actiuni ca acelea ale d-lui Vasile Paraschiv. Totul a fost cat de cat logic pana in octombrie 2008 odata cu inceputul crizei mondiale, data la care Occidentul a implicat Statul in salvarea economiilor lui, ceea ce noua ne interzisese timp de 18 ani. Mai mult, acum noi ne « restructuram » Statul « a la Procust » in timp ce ei inca se gandesc la reduceri simbolice de 5 %, in continuare pompand banii statului in economia privata pentru a o sustine. Acum, intr-adevar, s-a dovedit ca aveti dreptate cu depasirea « amorfului » in actiunile noastre…Atata timp cat acesta s-a dovedit a fi doar un « pretext » inertial pentru mentinerea diferentei de competitivitate care ne-a distrus economia. Occidentul nu a avut o strategie conspirationista in acest sens, pur si simplu acestea au fost legile economiei de piata pana in octombrie 2008. DE ATUNCI INSA, CE SE INTAMPLA ESTE EXTREM DE « NECUVIINCIOS », IAR « AMORFUL » A DEVENIT HAOS GENERALIZAT ( nu in sens stiintific, pentru ca acel haos este nedeterminabil, la nivelele care ar conta in domeniul social….). Ma gandeam ca peste cateva secole ar putea apare un film de succes despre vremurile actuale : « NOILE CRUCIADE. », avand in rolul « PAPEI », « CRIZA MONDIALA ». Cine fructifica « noile cruciade » ? Probabil cei care iubesc « amorful ». Si « ai nostrii », dar si « ai lor »…Va asigur ca nu ma situez printre ei….

 • divanuriletomitane

  ASOCIATIA STRATEGIA DEZVOLTARII ROMANIEI – REGIUNEA
  DOBROGEA / ASDR RD
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  27 mai 2010

  Pentru membrii si colaboratorii Geopolitikon & Eurast Center

  Spre stiinta : D-lui prof. dr. univ. Liviu Drugus – Universitatea George Bacovia
  Bacau, vicepresedinte ISINI ( Societatea Internationala de
  Intercomunicare a Ideilor Noi – fondata de Anghel Rugina in
  anul 1988 )

  Ref. la : INVITATIE

  Buna Ziua,

  Va supun atentiei Proiectul „ Divanurile Scolilor Romanesti „ ce va avea intalnirea de organizare luni, 7 iunie 2010, orele 15.00, la Universitatea George Bacovia din Bacau. In acelasi timp va transmit si invitatia de a participa dvs. sau colaboratorii dvs. din Bacau sau din zona la eveniment..

  In aceasta etapa va transmit corespondenta cu fostii mei colegi de liceu, din care se detaseaza fisierul „ Baza conceptuala proiect reforma societate „ . Daca acceptam formula Presedintelui Basescu de „datorii suverane”, dupa conceptualizarea FICSE – Fondurilor de Investitii cu Capital Structurant in Economie, intre fondurile de investitii occidentale si fondurile suverane orientale, ar trebui sa constientizam si faptul ca cei care ne ofera „creditele suverane”, nu prea sunt „suverani” pe propriile lor resurse. Redam in acest sens, la sfarsit, „ Lista datoriilor publice a fiecarui stat european „. „Blestemul datoriilor lui Ceausescu” pare a fi nesfarsit. Comunisti fiind, ne-am bucurat ca am scapat de datorii. Devenind capitalisti, deodata ne-am desteptat, si am considerat ca Ceausescu a gresit ca s-a rupt de creditele occidentale, devenind indiferenti pentru creditorii internationali. Acum, luptam din nou sa ne platim datoriile, desi creditorii nostrii sunt mai „inglodati” decat noi….

  In emailul 2 va redirectionez materialele „ la zi”ale evenimentului, axa centrala a initiativei : 2 profesori remarcabili ai Liceului George Bacovia Bacau, ca transmitatori de „ principii si valori” si…ne-profesorul Vasile Paraschiv, care ne-a dat tuturor o lectie extraordinara despre democratie. Lectii, valabile si necesare, si in capitalism si in comunism. D-nul Vasile Paraschiv a reusit sa convinga Guvernul comunist roman sa-si respecte promisiunile si datoriile doctrinare umanitarist-comuniste. In capitalism ar trebui ca statul sa-si respecte in primul rand promisiunile si datoriile doctrinare capitaliste . Din pacate d-nul Vasile Paraschiv nu mai poate acoperi si aceasta necesitate…..
  Un alt plan al acestui mesaj tine de arahnoida organizare a sistemului de ONG-uri, atat de arahnoida, incat, atunci cand societatea „striga dupa adevar si libertate” ( tot saracu Vasile Paraschiv a scris o carte cu acest titlu…), se aude doar ecoul. Si aceasta, doar daca „e necesar” sau „pragmatic”.
  E o „povara” prea mare pe care i-o asociez d-lui Vasile Paraschiv, de fapt vizez acea inconsecventa a noastra care, dupa exacerbarea la maximum a autoritatii de comanda, am ajuns la excesele interbelice nationaliste ( astazi, percepute in politica populista ), iar apoi, odata cu venirea „iernii” de la Rasarit, am ajuns la exacerbarea la maximum a autoritatii de cunoastere, excesele ducand la ruperea de realitati ( astazi, percepute in politicile „progresiste”).

  Cu bine,

  Dezideriu Dudas
  Presedinte ASDR RD
  Sef Serviciu Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor Constanta

  Lista datoriilor publice a fiecarui stat european :
  « ….Vezi mai jos datoria publica a fiecarui stat european, exprimata atit ca procent din PIB, cit si ca suma nominala.

  1. Italia 115,8 % (1.795 miliarde de euro)
  2. Grecia 115,1 % (300 miliarde de euro)
  3. Belgia 96,7 % (326,6 miliarde euro)
  4. Ungaria 78,3 % (75 de miliarde de euro)
  5. Franta 77,6 % (1.489,025 de miliarde euro)
  6. Portugalia 76,8 % (125 910 miliarde de euro)
  7. Germania 73,2 % (1.700 mld. Euro)
  8. Malta 69,1 % (3,948 miliarde de euro)
  9. Marea Britanie 68,1 % (950,3 miliarde lire)
  10. Austria 66,5 % (184,1 miliarde de euro)
  11. Irlanda 64 % (104,6 miliarde eur)
  12. Olanda 60,9 % (347 miliarde euro)
  13. Cipru 56,2 % (9,5 miliarde euro)
  14. Spania 53,2 % (559,65 miliarde eur)
  15. Polonia 51 % (684,3 mld PLN)
  16. Finlanda 44 % (75 miliarde eur)
  17. Suedia 42,3 % (1.293,753 miliarde SEK)
  18. Danemarca 41,6 % (689,036 miliarde Dkk)
  19. Letonia 36,1 % (4,7 miliarde LVL)
  20. Slovenia 35,9 % (12,5 miliarde euro)
  21. Slovacia 35,7 % (22,5 mld eur)
  22. Cehia 35,4 % (1.282,29 miliarde coroane cehe)
  23. Lituania 29,3 % (27,1 miliarde LTL)
  24. Romania 23,7 % (116,526 miliarde lei)
  25. Bulgaria 14,8 % (9,79 miliarde de leva)
  26. Luxemburg 14,5 % (5,4 miliarde euro)
  27. Estonia 7,2 % (15,5 miliarde EEK)
  Uniunea Europeana 73,6 % ( 8.690,3 miliarde de euro) »
  Sursa informatiilor: Eurostat
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7312002-harta-datoriei-publice-tarilor-din.htm
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  G E O P O L I T I K O N & EURAST Center

 • Tilica Prostul

  On June 21, 2008, the United States by and through the following agencies: Federal Bureau of Investigations, United States Department of Homeland Security, Immigration and Customs Enforcement, National Security Agency, United States Custom Office, United States Immigration Department of Defense Criminal Investigation Service, Department of Treasury -- Office of Foreign Assets Control, Plantation Police Department, Broward County Sheriff Department, Plantation Fire and Rescue Service, Department of Commerce, United States Department of State – Directorate of Defense Trade Controls, Department of Justice, United States Marshall, did raid Traian Bujduveanu’s residence.
  This raid requiring over 30 agents to overwhelm any resistance which may have been offered by Traian Bujduveanu or his eighty-four year old blind mother, permitted the government to seize extremely valuable assets which according to the lead prosecutors for the United States were claimed in Court to be worth more than “$ 100,000 from the boxes alone”, not including the cash or computers.
  Contrary to the representations made by the assistant United States attorney in her place as an attorney before the bar in the open court, during the preconvention motion, the assets seized were less than $ 10,000.00 rather than considerable “ over $ 100,000.00” aircraft parts and consisted of antiqued aircraft parts, this even after an extensive search involving dozens of agents digging holes in the Traian Bujduveanu’s garden.
  The patently ridiculous television type drama did not harvest anything more than would have been recovered if the United States had chosen to detain Traian Bujduveanu while at or on the way to Publix the previous day, or had the United States calmly knocked on the door with a search warrant instead of terrorizing an eighty-four year old blind woman and sending her to the hospital by striking her.
  According to the witnesses that have been questioned or interrogated, Traian Bujduveanu was under surveillance since 2007, which represents considerable time before the raid, and could have been detained without the need to break in and breakdown doors, causing unneeded damages to the property and by standers.
  Apparently, the bureaucratic imperative of needing to justify the expenses of this misadventure create sufficient rationale for the United States Attorney’s Office to behave in a manner more consistent with Romania’s former communism regime than the spirit of the “taking clause” in the United States Constitution.
  It is regrettable Bujduveanu’s prior counsels, openly admitted, they were afraid to challenge the United States otherwise this matter could have been more promptly addressed.
  A current colleague of Bujduveanu has said it is a shame to hear this type of fear comment from any citizen, let alone attorneys, because when the government’s citizens have become afraid of the government, especially where it involves the citizens willingness to speak the truth, “the government no longer has legitimate authority to govern”.
  The government conducted a massive investigation to get a handful of used parts, which if presented to a jury would have resulted not only in acquittal, but made the government a laughing stock.
  Bujduveanu regrets buckling into the coercion of the government and his innate fear of government instead of properly presenting the case to court and public and having his day in court.

 • Vasilica Linistitul

  A New American Story

  “World events do not occur by accident. They are made to happen, whether it is to do with national issues or commerce; and most of them are staged and managed by those who hold the purse strings”
  Denis Healey, former British Defense Minister

  On January 3, 2011, Traian Bujduveanu will be released from a federal halfway house to return to his family in Plantation, Florida. And halfway is precisely how it feels to him. He will have his freedom, but not his good name.
  The government took that from him in June of 2008 when they used explosives to blast open the doors to his home in order to execute a raid at six o’clock in the morning. They took it when they struck his blind and elderly mother as they marched through his home, eventually dragging Bujduveanu in handcuffs from his bedroom into the backyard.
  It was a scene reminiscent of war time videos taken by imbedded photo journalists in Iraq or Afghanistan, but the similarities are not just visual. The details are all too remindful of stories of betrayal at the hands of the American government. The same government that, in times past and present, seeks out the help of Iraqi or Afghanistan, or Vietnamese, citizens to overthrow their government, only to be thrown themselves beneath the wheels of democracy when it suited American interests to do so.
  Like his name, Bujduveanu’s story is complex, until you break it down into smaller parts and review it a few times so that it becomes familiar. Traian Bujduveanu, a naturalized citizen of the United States, was recruited by the American government back in the 1980’s to assist in its plans to overthrow the communist regime of his native Romania. Two decades later, that same government accused Bujduveanu of conspiring to export military aircraft parts to Iran. In the process they were sufficiently able to threaten and intimidate him until he plead guilty to a crime he didn’t commit. The question of why – why did the government fabricate this case, is just as complex and, yet, just as simple.
  Bujduveanu came to the United States, to New York City, from Romania in 1974 with his family. He was 18 years old and filled with optimism. This was America, land of the free, and a place where anyone could succeed through hard work and determination. After six years in the United States, Bujduveanu applied for and was granted citizenship in his adopted home. His parents and two sisters also became naturalized citizens.
  But they were not the first in the Bujduveanu family to take this path. His family and all ancestors were born in Greek-Macedonia, near the ancient city of Pela. By the late 1930’s Greece, through the Greek Secret Services, had begun an aggressive campaign to confiscate territory and property from ancient Macedonia and its people, employing a form of ethnic cleansing in its wake. By 1939 there was a mass exodus from Greek-Macedonia, also known as ancient Macedonia, with half settling in far away Australia, Canada and the United States. While Traian’s grandfather fled to Romania, his grandfather’s brother immigrated to the United States, settling in New York. There Traian’s young uncle, Ionel, enlisted as a pilot in the United States Army during World War II.
  Along with thousands of other pilots, Ionel was assigned to Operation Ploiesti, making dangerous daylight bombing raids against petroleum refineries in oil rich Romania. During the latter stages of World II, Romania, in the concert with the German/ Italian axis of power, was supplying as much as a third of petroleum Hitler’s forces needed on the eastern front against Russia. Because of Ionel’s extensive ties in Romania, the U.S. Army agreed to change his legal name to John Nicholas should he be shot down in one of the raids and there be reprisals against the Bujduveanu clan.
  It was this story of his uncle that inspired Traian to enter the Spartan College of Aeronautics in Tulsa, Oklahoma, with the goal of getting a pilot’s license. He graduated in 1980 with a degree in Avionics and Instruments.
  In 1984 Bujduveanu moved to Florida where he began working for a company called New World Aviation. He quickly found himself in sales, assisting the company as it grew and expanded, selling to foreign governments and their military, throughout Central and South America.
  A year later, agents of the United States government approached Bujduveanu to enlist his assistance in its efforts to bring down the dictatorial government of Nicolae Ceausescu. After World War II, Romania had fallen under Russia control and influence, leading to a succession of repressive communist leadership, ultimately culminating with the installment of Ceausescu in 1965. Ceausescu vacillating between support of Russian submission and Romanian independence, but maintained absolute control throughout, never wavering in his fervor for the Marxist concept.
  Bujduveanu possessed all the qualities the U.S. government desired. Although born in a small village, his family moved to Bucharest, Romania’s capital, when he was still an infant. He grew up with Romania’s political elite, many of whom attained important government offices themselves when their time came. Some were even placed in highly sensitive security positions. Bujduveanu had been able to maintain friendship and contacts from his childhood as he returned to Romania year after year on holiday, and occasionally business.
  He was obviously fluent in the Romanian language, as well as Macedonian. He was additionally fluent in English and had picked up some Spanish-language skills during his travels throughout Latin America. Although a Romanian citizen by birth, Bujduveanu was a proud citizen of the United States and a firm believer in democracy.
  “If Greece was the cradle of democracy,” Bujduveanu is fond of saying, “then Macedonia was its birthplace.”
  Of course he would help the American government in its opposition to the corrupt communist regime in his home country in the name of democracy. Although he was a willing soldier in the cover war, he was not a spy, not in the Hollywood sense of the word. He was not involved in any kind of assassinations or death squads. His job was to target high level assets and gather information.
  He left New World Aviation and began his own business, Orion Aviation Corporation, a modest company which he operated from his home in Florida. But it was more than a front for his clandestine services, it was part of his dream, the same American dream that brought his family here in the first place.
  Ultimately, the Ceausescu regime was toppled over the course of a single week, from December 16 through 22 in 1989.
  “Minor incidents in the Transylvania city of Timisoara led to violence, which quickly spread to other cities.” – Encyclopedia Britannica, 15th Edition (1995).
  Ceausescu was arrested, tied and executed on Christmas Day. Bujduveanu’s picture had been taken shaking the leader’s hand only months before.
  “I am familiar with these events and the role of the U.S. government in them,” Bujduveanu admits. “But it’s not important. What is important is that Romania is once again a democracy, and a better democracy than what we have here now. Of course I’m talking about the government, the corruption of the United States government in recent years.”
  Bujduveanu is quick to add, “It is the government and not the American people. But if they don’t wake up, if the American public does not begin to hold their government responsible for its actions, they will lose what rights and what democracy they have left.”
  After the fall of Ceausescu, all seemed right with the world. Orion Aviation was doing well, following the same line of business as his former employer, but with more of a focus in Eastern Europe and Pacific Rim countries. But the U.S. government and its agents were never far behind, contacting him regularly for input on a variety of issues.
  Bujduveanu’s arrest and search warrant were executed on June 21, 2008, and he and his family were not very fortunate.
  The sound of the explosion when government agents blew open his front door, combined with the ensuing smoke, prompted a neighbor to jump over his fence to investigate, worried that something was wrong. He was met by half a dozen men dressed in SWAT-style gear who told him to return to his home. When he asked what had happened they told him he could read all about in the tomorrow’s newspapers. But what his neighbor wouldn’t read about was Bujduveanu’s mother, who suffered was later diagnosed as a heart attack. Officials called a fire and rescue ambulance for her, but later sent it away after she was stabilized in an attempt to cover up the incident.
  Frustrated in not being able to find what they were looking for, a squad of agents and officers began digging, literally, with shovels found on the property.
  Interestingly, the government claims to have “found boxes of military aircraft parts stored on Bujduveanu’s property, including hundreds of parts for the C-130, the F-5, and other military aircrafts.”
  The court, in its limited wisdom, has decided not to allow Bujduveanu to present a multitude of proofs on appeal by granting the government’s “Motion in Limine”, filed after it saw the defensive evidence he planned to present on appeal. It is an obscure legal maneuver that “preclude(s) the Defendant from challenging these (parts) classifications in Court or at trial,” or otherwise in public.
  The government’s motion goes on: “In the sampling of the Defendant’s filings attached hereto …, the Defendant attempts to explain that the parts at issue are not military or are not suitable for military use because they are used antiqued parts. This “explanation” would be irrelevant to any judiciable issue at trial.
  At this Bujduveanu’s demeanor change and he is no longer the stoic protagonist. Struggling to maintain his emotion he asks, “What are they trying to hide? Why don’t they discuss this in the open? In fact, Iran has a firm order for 250 MIG-29 and 250 SU-27 aircrafts, or because the Iran Aircraft Industry manufactures its own aircrafts including a variant of the F-5 aircraft, or because the Iranian Helicopter Industry has been placed there and is manufactured its own Bell Helicopters. Do they really need 40 years old junk parts? Or is this the kind of noise that we need to make before we enter into Iran in order to create another revolution there? Can anybody see that we are a total failure when it comes down to foreign policy and relations?” Bujduveanu’s frustration grows with each question. He is frustrated with the court’s compliance with the government in keeping him silent when they have so publicly humiliated him. There was no court stepping in to stop the federal government, or the multitude of separate government agencies from putting out their own press releases after his arrest. No judge to keep government friendly websites, indeed some government sponsored websites, from presenting a one-side view – the prosecution’s view, before he had been arraigned. No higher authority to protect him from being tried in the press, at the behest of the government, so that this same government could use it all against him in pressuring him to plead guilty. Everyone questioned and interrogated by the government where quoting the federal agents saying, “There is a lot of pressure from above …” Pressure by whom? Who were these people above?
  “And these lists – the Munitions Control List and the Commerce Control List, they are available to anyone on the Internet. They show the part numbers and descriptions. They show the classifications. So what are they afraid of? Why won’t they let me make my case in the court?”
  But Bujduveanu did have his day in the court, and he pleaded guilty to the charges. On April 2, 2009, Bujduveanu appeared in the Southern District of Florida courtroom and capitulated to the government’s singular charge of conspiracy to illegally export military and dual use aircraft parts to Iran. He reentered the same court on June 11, 2009, for sentencing: 35 months in federal prison to be followed by 3 years of supervised release.
  “You must understand how the government works. When they arrested me they put me in a SHU (Special Housing Unit), completely isolated and sleeping on the floor for the first ten days. My attorney had to plead with the court to take me down to the general population area. This is here in the United States, not some Third World country.”
  “The government threatened me with other charges, crazy charges. All lies. But remember, I’ve seen them lie. They are very good at lying. This I’ve experienced first hand,” Bujduveanu says with an almost casual reference to his past dealings with government agents during the Romanian plot. “I had to think of my elderly mother and my son.”
  Bujduveanu has a seventeen year old son who lives with his ex-wife only a few miles from his home. Their residence was also searched, computers confiscated and his son’s vacation money seized.
  Additionally, Bujduveanu had no access to his documents or the Internet in order to properly aid in his defense. He went through three different lawyers before he was able to find someone with the expertise to help him. By then he had pled guilty and had been sentenced, but still held out hope for his appeal. Then the court, in alliance with the government, instituted the gag order, giving him little to hope for at this point, like being halfway home.
  All were in the overused name of national defense and homeland security. Indict and convict, but don’t allow the defendant to put on a defense or appeal by confronting their accusers or challenging the evidence. With the stroke of an executive order pen here and a government sponsored gag order there, a new American story is told.
  But that still doesn’t answer the original question. Why? And why Traian Bujduveanu? As one recent U.S. president said, simply because they can.
  The United States foreign policy efforts since the Iraqi war have been dismal. Friendly or otherwise empathetic countries around the world have been hesitant to give America the same kind of carte blank support they once did in the immediate aftermath of 09/11. This is particularly true of the cautious, or even skeptical, view countries take with regard to America stands regarding Iran.
  In a related case this past May, a French court refused an American request to extradite an Iranian businessman who was accused of violating an American embargo on exports to Iran. Majid Kakavand, 37, had been arrested at a Paris airport in March of 2009 on an American warrant. But the French government prosecutor opposed the extradition request noting that Kakavand had not violated French law and that the equipment involved “was not necessarily military in nature.” (The New York Times, Thursday, May 6, 2010)
  So the American government seeks to achieve their goals by finding scapegoats here at home, backed by the courts and, in particular, a conservative Supreme Court found to be even more conservative in its interpretations of the War Powers Act.
  Lastly, through fear and intimidation, the government acquires the assistance of its citizens in combating the “axis of evil” at every turn. The message is: “Be afraid, be very afraid, to do business with anyone of Iranian decent or affiliation.” The government may not be able to get away with racial profiling, but its citizens can.
  Everyone involved in this case have disappeared. The PSI officer, the lawyers, the state attorney, the federal agents, and none of the agencies involved in this case faded away. The only two people remaining in this case are Bujduveanu and Judge Seitz.

  Case in point: Arizona’s new illegal alien law makes it a crime for anyone to give aid to an illegal alien. If a driver pulled over for a simple traffic stop is found to have an illegal alien in their vehicle, they have committed a crime by giving them a ride. Average citizens are required to determine if each passenger is legally on this side of the border. The simplest way to achieve the goal is to not give a ride to anyone with a Spanish surname, a Spanish accent or a brown skin tone not attribute to the Arizona sun.

  But that’s another new American story.

WP Admin