≡ Menu

Mama tuturor stenogramelor

Dacă  vrei  să ştii cine eşti, nu e inutil să afli de unde te tragi. Că răspunsul îţi convine ori nu, este altă mâncare de peşte. Stenogramele ce au încins tărâţa până şi în fiinţe molcome până mai ieri au şi ele o genealogie ce îşi reclamă drepturile la prezenţa publică.

În ziua de 10 iulie 1948, Secretariatul C.C. al P.M.R s-a reunit spre a discuta şi hotărî reorganizarea  Direcţiei Generale a Siguranţei Statului. Cei trei haiduci – ”Ana, Luca şi cu Dej/ bagă spaima în burgheji” – plus tovarăşul de drum Teohari Georgescu nu au hodină:

 • “Hotărăşte ca în viitor Direcţia Generală a Siguranţei Statului să se numească Direcţiunea Generală a Securităţii Poporului.
 • Direcţiunea Generală a Securităţii Poporului se va organiza pe baze militare, introducându-se principiile militare.
 • Direcţiunea Generală a Securităţii Poporului va fi organizată fără a se da publicităţii schema de organizare, principiile, bugetul şi personalul.
 • Secretariatul C.C. va da toată atenţia nevoilor de cadre a D.S.S.P. trimiţând numai elemente verificate, ca în timpul cel mai scurt cu putinţă să se poată acoperi întreg efectivul conform schemei de organizare.
 • Secretariatul C.C. însărcinează pe tov. Teohari Georgescu ca în timpul cel mai scurt să aplice în viaţă hotărârile de mai sus, astfel ca Direcţiunea Generală a Securităţii Poporului să poată îndeplini toate sarcinile ce-i stau în faţă.”

Care erau motivele acestei reorganizri în forţă? Simplu:

“Tov. Gheorghiu-Dej, Ana şi Luca consideră că la Biroul I din Direcţia I Informativă, Serv. I, care are titulatura de Biroul Partide Guvernamentale nu este just denumit, interpretându-se că toate partidele sunt supravegheate deci şi P.M.R.

De asemenea se consideră ca nepotrivit denumirea: Serv.II Naţionalităţi, interpretându-se ca urmărirea naţionalităţilor.

Secretariatul C.C. hotăreşte ca titulatura Biroului Partide Guvernamentale să se numească Biroul Urmărirea Elementelor şi a Grupurilor Duşmănoase Strecurate în Partidele Guvernamentale, iar Serviciul II Naţionalităţi, să se numească Serviciul II Naţionalişti.”

Peste patru ani (2 septembrie 1952), se întruneşte Biroul Politic al C.C. al P.M.R spre a discuta reorganizarea Ministerului de Interne. Tovarăşa Ana cam lipseşte. Nu lipsesc tovarăşii săi Gheorghiu-Dej, I. Chişinevschi, Al. Moghioroş, Gh. Apostol, M. Constantinescu, E. Bodnăraş, Chivu Stoica şi C. Pârvulescu.

Dânşii au şi nişte invitaţi: “D. Petrescu, L. Sălăjan, D. Coliu, Al. Drăghici, tov. Melnik, tov. Consilier de la M.A.I. şi tov g-ral Ştefănescu.” Urmuz nu a fost de faţă:

Tov. Gheorghiu-Dej: ”S-a întocmit un proiect de reorganizare a Ministerului de Interne în sensul scindării în două: Ministerul Securităţii Statului şi Ministerul de Interne cu scopul de a îmbunătăţi activitatea organelor noastre de stat, ca o necesitate rezultând din ascuţirea luptei împotriva duşmanului de clasă, împotriva încercărilor imperialiştilor din afară, în interesul specializării, ridicării calificării muncii acestor organe, delimitarea funcţiunilor după natura muncii respective (…).”

Tov. Drăghici: “(…) În Ministerul de Interne: închisorile sub forma de colonii de muncă în cea mai mare parte, Arhiva Statului şi Pompierii. Ceea ce este îndeosebi la Ministerul Interne că atribuie foarte mare importanţă folosirii mâinii de lucru a deţinuţilor pentru mari lucrări ale construirii socialismului.”

Tov. Gheorghiu-Dej: “Şi ridicarea lor prin muncă, redresarea celor care se pot redresa. Munca este un factor determinant şi sunt puşi în condiţiuni să nu mai poată dăuna.(…)

Dacă este adevărat ce spune tovarăşul Stalin că cadrele hotărăsc totul, atunci trebuie înţeles în sensul că nu orice fel de cadre, ci cadre de conducători, elemente care se pot orienta, aceasta stă în puterea noastră. Cu atât mai mult că avem marele noroc să avem sfătuitori şi aici iarăşi trebuie să atrag atenţia despre necesitatea de a folosi consilierii astfel încât să realizăm şi pe linia cadrelor adevărate  cadre pregătite. În jurul tovarăşilor ar trebui cei mai buni, elemnte tinere, să înveţe, să predea anumite lecţii. Sigur trebuie făcut în aşa fel să nu desconspirăm, trebuie luate toate măsurile. Ar fi o greşeală dacă nu am face treaba asta.

Aceste observaţii am avut de făcut.

Şi să găsim un ministru de interne, un om serios, capabil să cuprindă munca, energic, combativ. Ce ziceţi de Pavel Ştefan?“

Tov: Pârvulescu:  “Nu-i bun aici, e un zăpăcit.“

Tov. Drăghici: Mujic“

Tov. Gheorghiu-Dej: “Faceţi propuneri. De accord cu observaţiile şi propunerile făcute? (De acord). Tov. Drăghici ce spune?”

Tov. Drăghici: “Eu sunt de acord. Însă problema cadrelor trebuie rezolvată, aici să se vadă că este un organ special, problema compoziţiei de clasă e foarte importantă.”

Tov. Gheorghiu-Dej: ”Compoziţia de clasă şi trebuie cerut ceva nivel, trebuie să atragem şi din cadrele noastre de jos. Nu cunoaştem oamenii, trebuie mers pe teren. Să citim hotărârea.”

Tov. Chişinevschi:(citeşte)”

Tov. Gheorghiu-Dej: ”Suntem de acord? (Toţi tovarăşii sunt de acord).”

 

Apare şi acel ”ceva nivel” cerut de Dej:

Tov. Chivu: ”Rămâne denumirea <Ministerul Afacerilor Interne>? Nu se poate fără afaceri.”

Tov. Emil Bodnăraş: ”E un termen consacrat.”

Tov. Gheorghiu-Dej: ”Nu avem altă expresie. Putem să considerăm deci ca aprobat documentul, primite propunerile şi aprobată hotărârea.

Se impun două concluzii:

 1. Nu, nu se poate fără afaceri.
 2. Cine nu înţelege acest termen consacrat urmează să se sinucidă. Vezi cazul Chivu Stoica. Aşa cum ne-a spus de la bun început tov. Dej, “nu avem altă expresie”. A fi/fost sinucis nu este încă acceptat de Academia Română.

Cu toate acestea, aduc expresia mulţumirii mele A.M.R., fond microfilme, rola AS1-403, c. 597, 609-615 şi invit pe cei interesaţi să afle de unde ne tragem, cu stenograme cu tot, să citească lucrarea SECURITATEA: Structuri/Cadre, Obiective şi Metode, două volume, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2006. Coordonator: Florica Dobre. Autori: Florian Banu, Theodor Bărbulescu, Camelia Ivan Duică şi Liviu Ţăranu.

 • Florin Iaru

  @Dorin,
  Ce frumos, ce înălţător, ce eficient!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 1

  Am fost ce-am fost si vom ramane ceea ce am (si) devenit.
  Stenograma, ce inaltator suna numele tau!

 • victor L

  Avem asa:
  -- Direcţiunea Generală a Securităţii Poporului de atunci, care a mosit/nascut Procuratura si SRI-ul de azi;
  -- in locul lui Gheorghiu Dej si a lui ceata nu stiu pe cine sa trec, pe Iliescu si Magureanu ori pe Basescu si Codruta Kovesi? sau pe toti?
  -- urmaritii DGSP-ului (Securitatea de mai tirziu) au fost multi, (printre care, cu lipsa normala de modestie, ma trec si pe mine): Dorin Tudoran, Livius Cicarlie, …multi, zeci de mii de dusmani ai popolului.
  -- Procuratura si SRI-ul, azi, il urmareste pe Vintu, Chrieac (l-a mai urmarit capitanul Soare si pe Patapievici, dar aluia bine i-a facut), si pe alti patrioti.

  Mai sa fie.
  Acum vreo 25 de ani, la un bar, cam afumat cu niste amici, am spus ceva bancuri nesfintite si alte vorbe la adresa celui ce aparea in poze “intr-o ureche” (pina s-au sesizat organili si i-au scos poze cu ambele urechi). Ei bine, a doua zi am fost chemat la melitie si, dupa amenintarile de rigoare, cu fluturarea catuselor prin fata ochilor, am primit o amenda cit chenzina lunara.
  Azi pot sa-l injur pe Basescu ori Boc (nu-mi permit vorba la adresa dnei Kovesi), si garantez ca nu patesc nimic.

  Si apoi, pe cind eu luam amenda, prigonitul de azi, Vintu, delapida si facea puscarie.

  Saracu` Vintu, cit de prigonit este; de catre toate organili, si cele comuniste si cele capitaliste. Noroc ca ii mai sar in aparare angajatii.

  Sa fie a dracului FBI, SRI si CIA; sa ne traiasca KGB-ul.

 • maria

  DGSP- cu schema de organizare, principii, buget si personal “strict secrete”… iz mafiot din nascare !
  Se pare ca decizia asasinarii lui Chivu Stoica a avut si alte motivatii. Perioada de timp premergatoare intrarii in actiune, un adevarat “thriller”… Pentru interesati : 1989.jurnalul.ro
  In rest, “asa a fost sa fie…” desi chestia asta cu destinul e discutabila.

 • Florin Iaru

  Ca întotdeauna, ce puteai să zici, Victor L, decît o inepție? Ce legătură are ascultarea unui posibil infractor cu publicarea discuțiilor sale cu alte persoane?
  Pentru luminarea domniei tale, să-ți spun o poveste, nu cu indieni șmecheri din basm, ci una de la noi, mai adevărată. Am avut un unchi. Nefericitul avea darul sau pedeapsa jocului de poker. Într-o seară a frumosului an 1951 sau ’52, pe cînd sta cu un amic, fluierînd a pagubă, la Pleniţa, numai ce-i intră în casă un alt amic cu un necunoscut. Din trei vorbe se-nţeleg. Se pun la joc şi toacă mărunt pînă dimineaţa. În zori, necunoscutul se ridică, salută şi pleacă. Ei bine, unchiul meu a făcut Canalul. Jucase cu un… legionar, fugar în munţi.
  Cam cu asta seamănă stenogramele dumitale! La fel judeci, exact ca anchetatorii unchiului meu. Ai aceeaşi siguranţă netulburată. Amestecarea nevinovaţilor cu vinovaţii, prin simplă voinţă politică. Uite, îţi dau cuvîntul meu de onoare că, în trei ani, îţi voi furniza convorbirile de la Cotroceni. Ştiu unde sînt, ştiu şi unde, şi cînd am să pun mîna pe ele. Şi îţi jur că am să le pun pe toate gardurile. Nu pentru că ar fi infamante, sînt la fel de scîrboase sau de nevinovate ca ale lui Vîntu cu ziariştii. P…lile şi p…zdele răspîndite în înaltele conversaţii prezidenţiale, aranjamentele şi înjurăturile, batjocura şi calculele în dorul lelii vor face ocolul naţiunii. Ştiu c-ai să te simţi nevinovat: n-ai înjurat, n-ai furat, n-ai oropsit. Dar ce rahat va cădea pe capul tău – cu greu ai să te speli pînă în deceniul următor.
  Exat aşa vă comportaţi, băieţi nerăsfiraţi: cu superbia învingătorului, cu satisfacţia că adversarul a fost mînjit. Din fericire, viaţa nu se sfîrşeşte cînd scrie cineva Happy End. Există întotdeauna un “va urma”!

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Credeam ca numai “Dl.Goe”, “Canuta” si alte filozoafe au atat imaginatie incat sa vada in acest text o aparare a lui Vantu. Im pareati ceva mai inclinat spre istorie si consultarea de documente. Dar ma mai insel si eu
  Nu stiu daca aveti cu adevarat o soacra, nu stiu daca e adevarat ce ne spuneati mai prin vara — ca v-a dat drumu’ la cogniac — dar, domn Victor, mi-e jena sa va vad in halul asta de… “cherchelit”. V-am mai spus — nu-mi plac diversiunile. Nici cele facute din “betie”, nici cele facute din coterie politica…

 • @) Florin Iaru, Dorin Tudoran

  In putine cuvinte, sint solidar cu voi!

 • victor L

  Dixtractie maxima, dle Tudoran, ar zice soacra mea. Cea in asteptare. Cealalta mi-a si taiat portia de coniac “nu mai bea, ca se vede”.
  S-o luam usurel, ca ametesc:
  -- sint, hic, betiv, cum cu delicatete spuneti;
  -- ei si? multi betivi au fost si sint poeti mai buni decit dvoastra; (ati devenit abstinent?)
  -- gluma era cu doua soacre, dar nu v-o mai spun, nu aveti pic de umor;
  -- unde dracu am scris ca ii luati apararea lui Sorinache? ziceam: ” Noroc ca ii mai sar in aparare angajatii.” Nu stiam/stiu a fi angajatul lui SOV. Daca sinteti, scuze. Ma refeream la unul care a si sarit ars.

  Nu raspund de cei ce posteaza pe bloguri, eu am un nume din certificatul de nastere si initiala orasului. Daca cineva se intreaba dece sint analfabet si il scriu cu initiala mica, le reamintesc ca am ramas cuplat de la literatorii romani care asa scriau titlurile cartilor, pe care le semnau la fel.

  Nu de jena dvoastra ma tem eu, dle Tudoran, ci de incorectitudinea cu care imi tratati cele scrise. Tot pe linga sinteti, deloc la obiect, “tu vorbesti, betivule/tebecistule”?

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 8:

  Ideea ca v-as fi facut betiv va apartine. Aminteam DOAR ce ne marturiseati acum nu mai stiu cite luni.

  Spuneti: “Saracu` Vintu, cit de prigonit este; de catre toate organili, si cele comuniste si cele capitaliste.” Cum va refereati la articolul meu, e greu de crezut ca un cititor al comentariului dvs. ar fi inteles ca va referiti la… alt articol in care se spune ca Vintu e prigonit…

  Daca e prigonit cineva/ceva, acela este mai degraba un proces in sine, nu Vantu.

  Nu, nu sunt abstinent.

  Va plac numai glumele dvs., ale altora — va jeneaza. Atunci imi retrag gluma: nu insinuati ce insinuati pentru ca v-ar fi trimis soacra la un paharel, ati insinuat la trezie. Daca o insinuare facuta la trezie vi se pare mai onorabila decat una facuta sub influenta unui spritz, erati treaz, dle. Victor.

  Cat despre poezie, evident ca sunteti un poet mai bun ca mine. Sunt primul care sa o recunoasca.

 • mihai rogobete

  Personal, ţin să spun că n-am nimic de zis. Soacră-mea era imobiliară din cauză de obezitate la pat şi eu trebuia să sparg lemnele, cumpărăturile şi birurile, campionându-mă în alergări la fugă şi măturat viteză. De asta m-am şi declarat de naţionalitate biciclist fără să semnez.

 • victor L

  Ieftin, dle Tudoran.
  Deviati discutia si ma ridiculizati graruit.

  Eu cind il “plingeam” pe Vintu ma gindeam la eroul la zi al “stenogramelor”.
  Dar el era si eroul stenogramelor din epoca de aur. Au gresit serviciile de fiecare data? sau sint uneori necesare?

  Nu putem, vorbind de stenograme si Servicii, sa facem abstractie de partea intunecata a societatii. Si sa punem semnul egal.

  Dar, cu incapatinarea literatului roman in a avea dreptate, nu e bine sa te pui.
  Criticii care nu lauda sint prosti.

 • victor L

  Ma indeamna soacra sa va trimit:
  “Un barbat suna la pompieri si zice speriat:
  -Domnule soacra mea vrea sa se arunce de la etaj!!
  -Si care e problema?
  -Nu se deschide fereastra!!!”

 • napocitania_napocala

  dom’ tudorane,

  noo ne cad migurile iar d-voastra va certaz pe cine, si cui, i se (vox)publica, sau “desconspira”, diverse convorviri private, unele de privata.

  mai bine v’atz pune’n fruntea unor convoaie de f-16, second hand, “din ajutoare”…

  numa s’avetz grija sa dea numa’ cite unu’, s’ajunga la toata lumea !

  ps, daca e voe 🙂

  chiar nu’ntzeleg deoloc aeru’ “revansard al lu’ don’ iaru, si de un’ stie el atit de multe lucruri pe care, dac’ ar fi un simplu “tzivil”, n’ar prea avea de un’ sa le stie !

  daca tot e vorba de stenograme, pasaju’ asta


  Uite, îţi dau cuvîntul meu de onoare că, în trei ani, îţi voi furniza convorbirile de la Cotroceni. Ştiu unde sînt, ştiu şi unde, şi cînd am să pun mîna pe ele.

  p’arca’i desprins dintr’una avindu’i drept protagonisti pe marean vanghele si gheneralu’ voicu in car’ asia isi “negociaza” arhivele diverselor servicii, adica piele ursului din padure, ca sa n’aduc in discutzie alta piele…

 • Mitica

  Intreb, nu dau cu paru.
  Pai daca “Urmuz nu a fost de faţă” cine dracu a scris’o pe “Mama tuturor stenogramelor”?
  Nu cred ca procesul verbal il scria Chivu Stoica, poate o fi fost un “rapsod popular” din ala de care am invatat scoala?

  Mitica
  PS. Desii am auzit formula de multe ori, tot ma minunez:
  ”Suntem de acord? (Toţi tovarăşii sunt de acord).”
  Scurt si precis ca un upercut!

 • Anca

  Mi-a placut retrospectiva.Am realizat cat de mult m-au marcat acei ani,desi eram copil.Mai tragic este ca acei ani si cei care au urmat dupa Gheorghiu Dej (imi amintesc de la jurnalele de stiri care precedau orice film ca era agramat) sunt cu bataie lunga;o mare parte a politicienilor de acum precum si cetatenii-alegatori sunt cea mai buna dovada.Am ajuns rau de tot.D’voastra mai vedeti o cale de indreptare ? Eu nu vad si stiu ca voi muri plina de naduf.

 • Nu stiu cum se face dar romanii s-au cam imbolnavit de scenarita. In special cu acest articol toti au sarit de fund in sus probabil triggerati de similitudinea dintre actiunile lui “Ana, Luca şi cu Dej/ bagă spaima în burgheji” si “Base Boc si Laura cum o mai cheama baga spaima in moguli” .

  altfel nu vad de ce oameni care par din cand in cand ca au uzul ratiunii se fastacesc rau de tot cand vad astfel de lucruri . Iar daca mai au si unele sechele de “mania persecutiei” amestceate cu ceva alcool portocaliu probabil la un moment dat scurtciuiteaza ceva la nivelul sinapselor si de aici toata tevatura. Asa ca la un anumit moment de timp ar trebui sa avem ceva intelegere fata de acesti domni si sa-i tratam cum se cuvine. Nu de alta dar au devenit atat de necredibili incat isi autprovoaca accese de manie

 • Florin Iaru

  @napocitania_napocala
  Simplu: nu am nici o sursă militară. Lucrez -- aproape -- în presă. Băieţii de la butoane curtează pe toată lumea. Pe absolut toată lumea, deşi îi servesc numai pe cei de la putere. Întîmplarea face să fi fost martor al unei oferte. Unui tip ascultat i se oferea stenograma completă, nu ce ieşise-n presă. Din aia completă, el renăştea, la rîndul lui, mult mai bine. Cu ocazia asta am aflat că se înregistrează tot. Ăsta e, vorba comunitarului, stat în stat şi şantaj viitor, de asigurare.
  Acum, pentru luminarea domniilor voastre: nu procuratura a făcut interceptările, ci SRI. O fi bine? O fi rău?

 • Dorin Tudoran

  @napocitania_napocala # 13 & Florin Iaru # 17:

  nikule-le-le: STOP.confirm. STOP. cele spuse de. STOP. florin iaru.STOP: SRI.
  D’aia am si adresat o scrisoare deschisa acu’ fo’ saptamana, cand vazui ca serviciile fura laudate cu asupra de masura pentru profesionalism si… apolitism.

  Si, cum sper ca ai bagat de seama, ma refeream la toate serviciile: cele recunoscute ca institutii de stat si la cele “alternative” infiintate de gusteri de stat in coada/la coada ca sa devina si ei “Statul e MOI!”

  Si ca sa-l linistesc si pe Florin: nu, monser, nu e bine ca interceptarile a fost facute de cine au fost facute. Si, desi e adevarta, nu e bine nici ca, atunci cand se va schimba calimera, altii vor folosi stenograme impotriva celor ce au foslosit azi stenograme impotriva lor…

 • napocitania_napocala

  dom’ tudoran
  io ‘ntzelasei de primaş data cum vine traba, da’ cu mig-urile cum ramine ?

  @ florin iaru

  e clar da’ nu’i frumos !

 • mihai rogobete

  Gândirea politică diferă de cea militant-activistă ca geometria de croitorie. Casele de modă Pitagora şi Euclid au dat liniile, măsurile, ritmurile şi proporţiile organizatorice a două milenii. Logic, etic şi estetic. Divizând pentru a stăpâni metodic realitatea – divide et impera -- sistematizând-o, nicidecum fărămiţând-o, împilând-o. Nu Platon a imaginat tiparele puterii de a cunoaşte, ci, odată figurate, le-a tăiat şi cusut. Pe tivurile ireductibilităţii: noncontradictorialitatea, nederivabilitatea şi autosuficienţa -- acestea fiind criteriile evidenţialităţii axiomatice, zis-a Aristotel, nicidecum, definibile numai post-sistemic, binele, adevărul şi frumosul. Definiţiile lumii nu mai apelează la contrarietate, (binele prin rău, adevărul prin fals şi frumosul prin urât), ci, intrinsec, prin ireductibilitatea generic-sistemică logic-etic-estetic. Altfel de bine, altfel de adevăr, altfel de frumos – altfel de cunoaştere şi, deci, de putere – altfel de politică! Atemporal şi ne-auto-regenerabil, sistemul în care este adevărat, bun şi frumos numai ceea ce corespunde criteriilor sistemiste ale ireductibilităţii pune, ori perfectibilitatea fiinţei umane, contradictorie, combinativă şi insuficientă sieşi, ori pe sine în criză. Câte cetăţi, regate şi imperii nu s-au prăvălit!
  Năucitoare, inculparea creştină a comunismului! Para-sistemic, sesizând neumanismul raţionalismului, în loc să intuiască înc-o ireductibilitate, croitorii umanismului creştin adăugară binelui, adevărului şi frumosului ceea ce au socotit c-ar umaniza moda sistemului – dragostea – ignorând că, dacă numărul ireductibilităţilor îl stabileşte pe cel al ireductibilelor, (valorilor) componente, forţarea criteriului pune în criză hibridul altoit. Sudând lupta şi ura de clasă în locul iubirii creştine, comunismul a accelerat degradarea şi aşa vulnerabilului para-sistem creştin-umanist încropit – a fost, nu ateist, ci, (teologic zis) satanic, anti-creştin.
  Dacă n-ar fi fost dublată de dispreţ şi ură faţă de om, imperativul profitului clamat ca criteriu de Sorin Ovidiu Vântu ar fi, trans-sistemic, cea de a patra ireductibilitate – cea a autoregenerării. Viabil, însă, dacă n-ar izbi anarhist-antisistemic logica,estetica,etica.

 • Dorin Tudoran

  @napocitania_napocala:

  Mi-e teama ca MIG-urile vor mai fo scoase, pentru o vreme, la aratul ogoarelor tarii. Eu am doua F-uri personale, ultimul racnet al cerului instelat de Colorado. Le-as darui, dar mi-e teama sa nu fiu acuzat de “amestec in treburile interne ale Romaniei” si “violarea spatiului aerian al PRM-Partidul Poporului”…

 • Florin Iaru

  Da,
  Ar fi grețos să apară. Chiar dacă numele meu e tîrît în rahat numai pentru că lucrez ca tehnoredactor în trustul Vîntului, nu mi-ar plăcea să fiu spălat cu mizerie.
  De fapt, reglementarea drepturilor de autor și ascultarea și turnarea ziariștilor au reușit să facă exact ce n-a izbutit nici un regim. Să pună presa cu botul pe labe. Să o împingă definitiv în ridicol și neîncredere. Cînd ți-e foame sau frică de ziua de mîine, ești mai atent pe cine, ce și de ce investighezi! Și ce ar putea fi mai potrivit pentru un stăpîn (orice stăpîn) decît o trupă de căței ascultători? Din două mișcări umilitoare s-a făcut și asta.
  Ce mă uimește e că acelora care înjură și acuză nici nu le trece prin cap că și ei, la rîndul lor, ar putea fi obiectul ascultării de mîine! Dar și mai interesant e că acuzatorii, cei care se oripilează la auzul cuvintelor neaoșe, folosesc un limbaj de două-trei ori mai deocheat. Hm, la ai noștri nu se pune!

 • ha, I will try out my thought, your post bring me some good ideas, it’s really amazing, thanks.

  -- Mark

 • I am doing research for my college thesis, thanks for your brilliant points, now I am acting on a sudden impulse.

  -- Lora

 • sweet

 • I’d have to check with you on this. Which is not something I usually do! I really like reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

 • I haven¡¦t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it friend 🙂

WP Admin