≡ Menu

Mama lui Ștefan cel Mare, Cleopatra de Monte Carlo și stabilopodul Mazăre

 

Foto & Copyright: MEDIAFAX

Foto & Copyright: MEDIAFAX

Prin anii ’70-’80, ”Radio Vacanța”, care inunda ”întregul litoral al țării noastre”, avea și o rubrică foarte haioasă.

Reporteri ai postului de radio băteau plăjile și puneau întrebări unuia și altuia dintre cei care se “bucurau de frumusețea inegalabilă a naturii noastre.”

Unii răspundeau întrebărilor, declinând-și chiar identitatea, alții – ba. Dintre cei dintâi, mulți se prăjeau nu doar din cauza soarelui.

La întrebarea reporteriței ”Ce este un stabilopod?”, am auzit nu puține răspunsuri de un comic nebun – ba că ar fi un termen filozofic, ba unul aviatic, ba ceva legat de fizica nucleară etc.

La sfârșitul sondajului, reporterița i-a spus ultimului dintre intervievați – “Inexact. Uitați-vă la digul acela – e făcut din stabilopozi.”

Intervievatul s-a considerat luat peste picior, a spus că e o glumă de prost gust, că răspunsul său era cel exact, ba a făcut-o ușurel incultă pe reporteriță.

Aceasta a scos blocnotes-ul în care își notase definiția stabilopodului și a citit:

“STABILOPÓD, stabilopozi, s. m. Bloc de beton în formă de stea, cu patru suporturi prevăzuți la capete cu protuberanțe de forma unor creste rotunjite, constituind ansambluri stabile, folosit la împingerea apei. – Din rus. stabilopod.”

Interlocutorul reporteriței, intelectual fin și cu mare trecere la București, a dat în clocot și a amenințat-o cu o reclamație la șefii ei. Reporterița a imprimat, firește, toată discuția, și a difuzat-o “tel quel”.

Cum ne aflăm în plin sezon estival, am și eu niște întrebări:

Cine e, domne’, stabilopodul ăsta, Mazăre, care ba se dă pirat somalez, ba Ștefan cel Mare? Care este apa la a cărei împingere ajută el și spre ce ținuturi secetoase vrea el să mute apa respectivă?

Singurul rol în care nu a reușit să intre stabilopodul a fost cel de nepot al marei actrițe Maia Morgenstern; prea îi ieșise bine defilarea în uniformă de general în Wermacht.

Eșecul era previzibil – una e cultura și alta e să fii “plantă erbacee de cultură, din familia leguminoaselor”, chiar dacă ești dotată cu “patru suporturi prevăzuți la capete cu protuberanțe de forma unor creste rotunjite.”

În cazul de față, nu se vede capul, de atâtea creste!

http://www.agentiadepresamondena.com/mihaela-radulescu-costumata-in-cleopatra-la-mamaia/

http://www.agentiadepresamondena.com/mihaela-radulescu-costumata-in-cleopatra-la-mamaia/

Dar stabilopodul e obiect cu noroc.

Dacă “Maria-Oltea” nu l-a recunoscut drept fiu, “Cleopatra” de Monte Carlo l-a iertat pentru acel tandru “o haimana” și l-a luat sub aripa ei aurită încă din antichitate.

De unde se vede că cine se aseamănă offshore se adună și intravilan și că în garderoba PSD-ului se află uniforme de o diversitate electorală nelimitată – de la stabilopodul local la clemența planetară.

ovidiu-tristele-si-ponticele

Aud că, în vremea din urmă, dl Ponta s-a apucat să copieze, de mână,”Ponticele”, fiindcă nu mai are încredere în niciun software.

Dacă le va semna în clar – Ovidius -, ar fi prudent să nu le dea anonime, altfel iar îl bagă în seamă revista de “politică externă” Nature și dl Funeriu abia așteaptă să-i pună premierului funia în jurul gâtului prezidențiabil.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Dezideriu Dudas

  Fata de emailul privat, am mai adaugat doar acel “FUNDAMENTAL” din final. Sa vedem, la sfarsitul zilei, daca “HABEMUS …”….

  Intre prietenii studentiei, la intrebarea “Cine-i asta ? “, raspunsul scurt era invariabil, “UNUL MIC CU MUSTATA MARE “, va asigur, intr-un stil complet dadaist, fara nici o urma de “strategie”…Ideea era ca oricum nu conteaza, pentru ca oricum facem noi ce vrem ( la o adica ocolim…).. Si eram doar studenti TCM-isti, dar stiam deja ca pentru acceptarea in “sistem” era deajuns ca, desi puteai sa nu ai dreptate cu indienii ( muncitorii… ), sa fim fermi, scurti si autoritari in comunicarea cu “rezervatia…”…Occidentul, dupa 1990, a fost si mai tare, a rezolvat-o aproape definitiv si cu “rezervatia” care, acum, pune gresie si faianta pe la ei…

  La Mazare, acum, pe langa raspunsul scurt, ” DA, MAZARE, E UNUL MIC CU MUSTATA MARE” ( asta cu “Stefan Cel Mare” vine la fix…), trebuie sa completez si cu raspunsul lung….Astept insa sa se sfarseasca ziua de azi ca sa vad cum vom sta de maine cu “purtatul mustatii” si cu “cei mici”…S-ar putea sa ne aflam in cazul in care clementa planetara e prea mustacioasa si stabilipodul local e prea mic ( aici nu ma refer la Mazare ) sau, dupa atatia ani de la revolutie s-ar putea sa avem ocazia, pentru prima data, sa respiram “aer public” neviciat FUNDAMENTAL in Romania …

  Vorba lui dom’Niku insa, de la Cluj, ” nu poci pentru ca sa spun”…Mustata unora a fost atat de mare ca nici macar nu stim, nici acum, despre ceilalti, daca au fost mari sau mici….

  O zi buna in continuare,

  Dezideriu Dudas

 • Eu insuti

  Cred ca idea uschita cu intrebarea despre stabilopozi a fost a lui Paul Grigoriu, care asigura, vara, emisiunea in French de la Radio Vacanta, dar nu bag mina in foc. Bedros Horasangian stie mai bine. O sa-l intreb zilele acestea fix, asteptind totodata sa se bronzeze corespunzator Mazare, Fazare si Nicusor Transatlanticu,

 • Vasile Gogea

  Am făcut o “încercare la disc”, dar se pare că a foast “depăşită”. Mai încer o dată, doar pentru a aminti cine a fost invetatorul stabilopozilor: http://adevarul.ro/locale/constanta/inginerul-mircea-ulubeanu-inventatorul-stabilopozilor-7_5155f6d600f5182b8564d771/index.html.
  (sper că n-am dat cu “discul” în plasă, de data asta!)

 • Vad ca a trecut…

 • Șerban Foarță

  De la Șerban Foarță

 • De la “Evolutia speciilor” la “Involutia…”

 • Pingback: Nasul TV » Mama lui Ștefan cel Mare, Cleopatra de Monte Carlo și stabilopodul Mazăre()

 • Nu c-aș fi eu picat din nuku_kare_duce_la_duku, dar alegoricii ăștia au împuțit locul cu totul -- cal, soclu, călăreț, călăreață etc.

  Dar, dacă poporul se omoară după asemenea alegorii, să nu se mai mire (tot el, Măria Sa poporul) că în loc de pâine va mânca din ce în ce mai mult circ, în loc de carne -- din ce în ce mai multă alegorie referitoare la carne, și în loc de Busuioacă de Bohotin va bea din ce în ce mai multă Galbenă de/din mazăre.

 • Pingback: Mama lui Ștefan cel Mare, Cleopatra de Monte Carlo și stabilopodul Mazăre | România curată()

 • Dezideriu Dudas

  Nu mai conteaza ca nici azi nu s-a terminat ziua de ieri…La fel cum
  revolutia din 1989, care a dorit sa schimbe societatea de dinaintea ei nu s-a
  terminat nici azi, cum probabil nu se va termina curand….
  RASPUNSUL LUNG, a fost lung doar in partea lui de elaborare ( multumesc
  d-le Vasile Gogea pentru “ajutorul ingineresc”…)…
  Fiind din Constanta, chiar plaes al “fiului mamei Rasdaq-ului”, e normal sa
  raspund eu concret la intrebarea d-lui Dorin Tudoran : “ Cine e dom’le, stabilodul asta Mazare ? “
  RASPUNSUL ( lung ) : Mazare este de fapt o “draculaforeza”.
  Ce inseamna DRACULAFOREZA ( am promovat odata proiectul Dracula dar am
  evitat sa cumpar actiuni acolo pentru o structura institutionala pe care o
  conduceam, deci, foreza nu mi-a functionat atunci….)?
  DRACULAFOREZA ( “DEX” anul 4891, post-anul 1984 ) = formatiune constitutiva a unui fractal fara forma definita, cu suporturi prevazute la capete cu terminatii ascutite, folosit la taierea (Tomis – de la taiere, vs. Cluj -- de la a lega )
  texturilor constitutive a unor structuri civilizationale retrograde si revolute.
  PERICOL : a nu se confunda cu “dracul gol”, care taie ce trebuie consolidat
  si leaga ce trebuie distrus.

  Pt. Dom’Niku : Cum stabilopozii, la ape, nu rezolva decat partial problemele, la fel, draculoforezele, la gaze, nu rezolva decat partial mirosurile….

  Stimate Domnule Tudoran,

  Ideea “inginerului originar” i-a venit de la “ciorchinele de strugure despodobit
  de boabe”. Ideea mea, al doilea inginer ( va scriam odata ca mai caut un
  inginer…), un fel de “eu insuti” ( colegul nostru de blog )…, ma determina
  sa renunt la ideea de MODEL DE ADMINISTRATIE TOMIS si sa-l denumesc MODEL DE ADMINISTRATIE OVIDIUS. De unde vine ea ? De la boabele ‘celea… indepartate de pe “ciorchinele social”….Ovidius, pentru Imperiul Roman, chiar a fost “o boaba”…., din pacate, pierduta.

  Tu insumi

 • Tot ce inteleg, din descrierile tehnice, despre acest Amedeo Mazzare este ca e “mare sculă/pe basculă”. Să nu ia într-o zi potecuța spre Poarta Albă…

 • dumitru ungureanu

  Mazăre este expresia concretă a versului acela care proclama că suntem un popor vegetal…

 • Marian

  A rămas pe dinafară Făt Frumos Măzărean.

 • Maria Rusu

  Ba sa o ia,ca e de ce…

 • Daca_nu_nu

  PROBA!!!

 • Nota zece cu,,, coronita!

 • Daca_nu_nu

  Ieeeeeeeeeeee!!!

  :))

 • Daca_nu_nu

  Și el ce conduce? Orașul?! Când?

  Marghit îi figură (v-am mai zis io de ea, cu poantele ei). Zice, suav: Tu, pe mine nu mă doare capul că face el spectacole cu voievozi și cu cezari. Mă deranjează numa că tăt el îi în rolu principal!!!
  :))))))))))))))))))))))))))))

 • Styx

  Stabilopodul, oricat o fi el de stabil, trebuie ca intra si el in rezonanta. Problema e doar ca foloseste frecvente pe care nu le mai prinde “Radio Vacanta”, ci doar vacantza unor functii. Da’ e misto ca Ramses, sau Tutenkommen, parca!

WP Admin