≡ Menu

Mai mult ca perfectul

Link-ul de mai jos deschide un text pe care l-am  publicat prima oară ca prefață la un volum de poezii refuzat în țară: DE BUNĂ VOIE, AUTOBIOGRAFIA MEA.  Cartea a apărut la Editura Nord, Danemarca, 1986, pe cheltuiala editorului Victor Frunză și a lui Ion Caraion.

În ţară, acest text a fost tipărit prima oară în revista România literară, nr. 10, 8 martie, 1990. Paginile fotocopiate aici sunt din volumul Kakistocrația, Editura ARC, Chișinău, 1998.

Reproduc  textul  spre a reaminti unora că, nici să vreau, nu pot să uit cum au contribuit ei la distrugerea vieţii atâtor oameni. Că astăzi pretind a nu fi mâncat usturoi şi că mirosul nu are cum veni dinspre ei este o stratagemă răsuflată.

Reproduc  textul şi spre a-i ajuta pe alţii să înțeleagă de ce, nici să vreau, nu pot să mă aliniez zarzavagiilor care vând astăzi anticomunism de seră cu îndemânare egalată doar de mâncatul rahatului de cabinet pe care l-au practicat cândva.

Le urez – şi unora, şi celorlalţi – poftă bună,  dar îi rog să păstreze distanța cuvenită de ce nu le aparține. MAI MULT CA PERFECTUL 2

P.S.

1. Nu găsesc în paginile dosarului meu de urmărire informativă nici o confirmare limpede că aş fi fost judecat în procedură de urgenţă pe când mă aflam în arestul Miliţiei. Este posibil ca informaţia ce mi-a fost livrată la vremea respectivă să fi urmărit înfricoșarea mea. O asemenea acţiune seamănă foarte bine cu atâtea altele pe care le găsesc în Planuri de măsuri, Rapoarte, Note ale Securităţii cu privire la “Obiectivul TUDORACHE”.

2. Direcţia Securităţii ce s-a ocupat de mine în episodul respectiv nu se numea “Contrarevoluţie”. Cuvântul îmi era trecut pe la urechi probabil tot cu scopul de a mă înficoșa, ca și cum nu eram suficient de speriat. 

3. Am apucat să-mi revăd mama după 1989.

 

 • F. Balanescu

  Cred ca e vorba de România literară, nr. 10, 8 martie, 1990.
  Poate aud si asasinii morali ai lui Caraion cu ce s-a ocupat dupa ce s-a cait…

 • Dorin Tudoran

  F. Balanescu # 1

  Da, multumesc -- 1990.

 • marianacodrut

  @Dorin
  Eu am citit paginile astea tulburatoare, în “Kakistocratia”, la apariţie.
  Probabil o sa rîzi, dar… l-am desenat pe “doctorul Xenovici”! Ba şi pe nevasta-sa!

 • victor L

  Desi le-am citit la timpul lor, rindurile astea par “palpitante” si acum.

  1. Da, de multe ori se foloseau de tot felul de tertipuri cu gind de a speria pe “dusmanul popolului”. (In multe cazuri oamenii erau amendati din nimic, ba chiar inundati de amenzi carora nu le puteau face fata.)

 • Sunt lucruri interesante. Este păcat că aceste informaţii nu reuşesc să-şi găsească forme cu adevărat mediatice ca să-şi facă loc spre conştiinţa generală. Mă aşteptam la documentare, filme artistice, piese de teatru… Aceste acţiuni sunt însă atât de rare încât constituie deja adevărate evenimente, nicidecum o normalitate.

 • Dl.Goe

  Vad eu bine coane Dorine ca azi e 13. Nu mai reusesc sa anticipez din intamplare nicio miscare necesara, nicio greseala de corectat, nimic care sa va faca sa ma mai incurajati cu o mentiune la posta redactiei, ceva acolo care sa ma tina agatat de cusca de aur a tristetilor d-voastra. Am impresia ca nu ma mai iubiti si nu ma mai existati, in nemarginita marginire a coliviei in care v-ati autoclaustrat. Va mai amintiti tonul vocii lui Ovidiu Iuliu Moldovan, recitand?

  “A fi? Nebunie trista si goala;
  Urechea ta minte si ochiul te-nseala;
  Ce-un secol ne zice ceilalti o deszic.
  Decat un vis sarbad, mai bine nimic.

  Vad vise-ntrupate gonind dupa vise,
  Pan’ dau in morminte ce-asteapta deschise,
  Si nu stiu gandirea-mi in ce sa o strang;
  Sa rad ca nebunii? Sa-i blestem? Sa-i plang?

  La ce?…Oare totul nu e nebunie?
  Au moartea ta, inger, de ce fu sa fie?
  Au ei sens in lume? Tu chip zambitor,
  Trait-ai anume ca astfel sa mori?
  De e sens intr-asta, e-ntors si ateu,
  Pe palida-ti frunte nu-i scris Dumnezeu.

  Aveti, coane Dorine, o melancolie contagioasa. Si o furie benigna.

 • Vasile Gogea

  Frate Dorin, şi eu sunt catolic, romano-catolic confirmat!
  Am jucat în “filmul” ăsta, dar în varianta “scurt metraj”. Dar cu aceiaşi “regizori”.
  Voi medita, o săptămînă, la cele cinci mistere de bucurie, cele cinci mistere de durere şi cele cinci mistere de slavă pentru tine şi familia ta!
  Pace ţie şi în casă!

 • Dorin Tudoran

  @ marianacodrut # 3

  Am văzut desenul?

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 4

  Nu pentru că sunt “palpitante” le-am reprodus aici…

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea # 6

  Ortodox -- după mamă, greco-catolic -- după tată, botezat, la Timişoara, greco-catolic, graţie scoterii Biserricii Unite în afara legii în 1948, educaţiua mea religioasă a fost, în întregime, opera bunicilor mei ortodocşi.

  Am început să descopăr cealaltă biserică târziu, cu sfială şi am rămas cu gândul insuflat de bunicii mei -- important este să crezi. Celelalte sunt, mereu, sub “vremi/vremuri”

 • divanuriletomitane

  « Voi muri nu acasa » s-ar traduce astazi prin « vom invia doar acasa » ….Insa, doar daca vom reusi in continuare sa recuperam de la Stat ( precum dvs. acea colectie de cantece romanesti de Kiriac ), ceea ce ar trebui sa apartina in fapt societatii. Stat si societate, de data asta, intr-o acceptie mai ampla, ca stat global, societate globala, in care ar trebui sa mai poata da determinatii si cele nationale….Va scriam de analistul financiar Niels Schnecker si vizita sa la Constanta. M-a mahnit mult faptul ca « statul global » ia de buna ideea « neo-xenovistilor » ( cei mai multi, tot « doctori », dar acum in mai toate domeniile ) cu care incearca sa-si convinga pana si propriul popor : ca romanii au probleme de mentalitate, de civilizatie, vechea « placa »…., usor de « vandut », iata si la « export » ….

  Domnule Dorin Tudoran. Noi ne propunem sa ne ocupam de « doctorii » nostrii, mari « producatori » autohtoni, ce asigura masiv « piata romaneasca » cu defetismele necesare lor ( si la noi, la orice discutie serioasa, in max. 3 min. se ajunge la problema « mentalitatilor », parca astea fura, mint s-au se comporta dictatorial…)… , in plus, mai au sa dea si pentru « export »…Nu puteti dvs. sa va ocupati de « doctorii » internationali care « importa », fara nici-un discernamant ( ar fi rau sa gasim asa ceva… ), idei la umbra carora « xenovicii » de ieri si de azi prolifereaza paralel cu destinul societatilor in care traiesc ?

 • Daca_nu_nu

  Da, am citit. Terifiant!
  Mulţumesc pentru răspuns, domnule Tudoran.
  Altfel, constat -- pentru a nu ştiu câta oară -- că e, totuşi, mică lumea, iar oamenii au multe şi nebănuite lucruri în comun, chiar dacă habar n-au unii de alţii.
  Salutări de la capătul lumii. Poate din Roma, poate din Carthagina, oricum dintr-o cetate…

 • Vasile Gogea

  @Dorin Tudoran
  Dragă Dorin,
  revin, acum de dimineaţă, pentru că am meditat la paginile tale mult, în “lumina” orelor de noapte. Aici e esenţialul, diferenţa de neanulat între practica suferinţei şi “filosofia” ei! De mult, şi mai ales în aceşti ultimi ani, am ştiut unde îmi e locul. Sunt mulţumit cu locul meu.

 • Dorin Tudoran

  @ divanuriletomitane #11

  Mă creditaţi cu puteri pe care nu le am. Sunt un simplu cetăţean. E drept, cunosc nişte oameni — ici, colo. Numai că problema ridicată de dumneavoastră este una sistemică. Şi sistemul ascultă rar la vocile cetăţenilor. O face, mai ales, când are nevoie de votul cetăţeanului. În rest — cetăţeanul cam ascultă de sistem.

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu #12

  Roma este foarte frumoasă în acest anotimp -- nu că în altele, n-ar fi. Toată lumea vrea la Roma — aud că şi la diplomaţi e o coadă lungă, lungă pentru Roma.

  Pentru Roman şi Tecuci bataia este mult mai mică!

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea # 13

  Singura nici practica suferin’ei nu e mare lucru -- dacă nu înţelegi nimic din ce-ai suferit…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran
  Intr-un vartej atit de traumatic, episodul confiscarii Dvs. impreuna cu fetita imi apare ca fiind cel mai greu de mistuit. Apasarea pe butonul anxietatii supreme, cel fata de care eram total vulnerabili. atit de frecvent folosit in parnafernalia intimidarii, este fara indoiala o bucata din trecut care ramine in git pe veci. Definirea conceptului de ‘politie politica’ capata o dimensiune speciala in asemenea situatii, as spune.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu # 17

  Voi spune în prefaţa cărţii ce cred despre Poliţia Politică.

 • marianacodrut

  @Dorin Tudoran
  Nu ai vazut desenul! Dar ar fi o idee sa-l pun pe blog. Trebuie doar sa-l scanez!

 • marianacodrut

  @Dorin Tudoran
  Dar e doar o aschimodie, o caricatura facuta pe un colt de hirtie!

 • marianacodrut

  @Dorin Tudoran
  Le-am gasit in computer, uitasem de ele. Le-am postat, dar sint hidosele -:)

 • Darla ROCKS 🙂

WP Admin