≡ Menu

Mai blând şi mai drept

Reiau  astăzi  (cu minime aduceri la zi)  un  text  publicat  în  urmă  cu  şase  ani  în  ziua  de  Crăciun:

Pe 25 decembrie, Ioan Alexandru ar fi împlinit 69 de ani. Există undeva câteva fotografii deja îngălbenite. Suntem patru – Constanţa Buzea, Ioana Alexandru, Adrian Păunescu şi eu, colegi în grupa 503, Filologie Română, promoţia 1968. Râdem cu gura până la urechi.

Părem a nu avea habar de ce ne va aduce viaţa, ca să nu mai spun că suntem absolut ”în necunoştinţă de cauză” de ce aveam să ne aducem unii celorlalţi, luând cărări atât de diferite şi supunându-ne unii pe ceilalţi la atâtea rupturi violente şi definitive. Închid ochii şi îl aud pe cel dintâi dus dintre noi, Ioan Alexandru, bolborosind ca în transă:

”Lumină lină lini lumini

Răsar din codrii mari de crini

Lumină lină cuib de ceară

Sscorburi cu miere milenară”

Una dintre puţinele cărţi pe care am dorit să le iau cu mine atunci când a trebuit să părăsesc România (24 iulie 1985) era culegerea de Colinde întocmită de G. Breazul, scoasă în colecţia Cartea Satului de Fundaţia Culturală Regală ”Principele Carol”, în 1938, la Scrisul Românesc SA din Craiova. Mi-a fost “reţinută” la Aeroportul Internaţional Otopeni.

Am recuperat-o. O răsfoiesc mai ales de Crăciun şi de Paşti. Desenele lui Damian sunt o splendoare.

La sfârşitul acestui an, după atâtea luni de furii şi orbiri, m-aş bucura dacă astăzi aţi găsi vreme să vă citiţi varianta moldovenească a unui colind ce se numeşte ”Maria se preumblă”, culeasă de G. Cucu.

Rămân suficiente zilele anului când, din acest colţ de hiperspaţiu, ca şi din atâtea altele, cei ce ne citesc sunt bombardaţi cu nelinişti şi veşti proaste pentru a ne datora unii altora, ca şi nouă înşine, un moment de pace.

E mare nevoie – nevoie ca de aer! – şi de veşti bune.

Vestea pe care o aduce acest colind ne ajută să simţim dramul de dumnezeire care a fost pus în sufletul nostru, miracol pe care ne pripim prea din cale afară să-l batjocorim peste an.

Cu sau fără zăpadă, cu sau fără cetina verde a bradului, în aceste zile avem şansa să reaprindem în sufletul fiecăruia dintre noi acea lumină lină, fără de care nu putem distinge, nici măcar pentru o clipă, diferenţa dintre noi şi o haită de fiare:

”Coborât-a, coborât,

Coborât-a Duhul Sfânt,

La uşa bisericii,

La icoana Precistii.

 

Icoana maichii’ntrebară

”Ce veste-ai adus în ţară?”

Veste bună aduce’n ţară

Duhul Sfânt, când se coboară.

 

Sfânta Fecioară Maria

Va să nască pe Mesia;

Şi umblă din casă’n casă

Şi nimenea nu o lasă.

 

Dar iată că pe’nserat

Într’un grajd s-a aşezat;

Şi-a născut, pe fân uscat,

Prunc frumos şi luminat.

 

Frumos nume ce I-a dat:

”Iisus Cristos, Împărat

Frumos nume ce I-a pus

Iisus Cristos, Iisus.”

Găsiţi aici o variantă a colindului în interpretarea  unui mare artist: Grigore Leşe.

Sărbători fericite şi un 2011 mai blând şi mai drept cu noi toţi!

  • Belphegor

    La reciprocitate, un Craciun fericit va urez si eu. Si, mai ales, departe de tentatiile…balconului…

  • Pingback: Dar din dar, de la El, fratele nostru – Dorin Tudoran « Gogea's Blog()

  • Domnule tudoran . UN gand cald si bun , cu urari de sanatate , si de tot ce va doriti atat pentru dumneavoastra cat si vizitatorilor acestui blog de undeva din mai friguroasa Canada 🙂

    Craciun Fericit

  • Uuups Scuze Erata : “Domnule Tudoran” in loc de “Domnule tudoran “

  • .Volumul De cand te-a tept au inflorit magnolii este un volum al a tept rii iubirii iubirea fiind tot ce e mai pre ios in via a terestr un volum al identific rii iubirii cu lumina ca purificatoare de suflete de aceea cei care iubesc par s fie d rui i cu o aur sacr . Cand aura este amenin at s dispar poeta este cea care are rolul de a- i avertiza iubitul prin mustr ri u oare invitandu-l s se reintoarc in hora stihial armonizatoare de suflete. Exemplele ar putea fi nenum rate dar ne mul umim s d m doar cateva Un suflet jinduit de armonie In c utarea altui suflet sfant ar fi in stare dand pe veresie s -- i vand chiar i palma de p mant iubirea e identic luminii Revars tu un strop de armonie m car o dat vino in amurg i adu-mi un potir cu ap vie s stingi in ea lumina-n care curg.

WP Admin