≡ Menu

Macedonski și Vanghelie – o neînțelegere istorică

Aflu că un cititor versat, pe nume Daniel Marian Vanghelie, consideră că poetul Alexandru Macedonski a fost un dușaman înverșunat al PSD. Ar avea și dovezi peremptorii pe care i le-ar fi pus la dispoziție eseista de partid Oana Niculescu-Mizil.

Pe cale de consecință, premierul Victor Ponta a cerut înființarea unei comisii parlamentare. Aceasta ar urma să producă Legea Retroactivității. Pe baza ei vor putea fi pedepsite resentimentele chiar înainte de a se fi manifestat ca sentimente ostile.

Bag sama că dl Vanghelie se află în eroare, drept pentru care sar, cu grăbire, în ajutorul cititorului respectiv și al colegilor săi de lecturi pe sub mână reproducând aici așa-zisul, falsul necrolog al PSD, text scris de tristul poet dintr-un motiv cu totul apolitic.

Astăzi se împlinesc 93 de ani de la moartea lui Alexandru Macedonski și a sosit momentul ca între marele poet și marele Vanghelie să nu mai existe nici cea mai mică neînțelegere. Contez, aproape irațional, pe deschiderea dnei Oana Niculescu-Mizil.

 

 

RONDELUL ROZELOR CE MOR

 

E vremea rozelor ce mor,
Mor în grădini şi mor şi-n mine –
Ş-au fost atât de viaţă pline,
Şi azi se sting aşa uşor. 

În tot, se simte un fior.
O jale e în orişicine.
E vremea rozelor ce mor –
Mor în grădini, şi mor şi-n mine.

Pe sub amurgu-ntristător,
Curg vălmăşaguri de suspine,
Şi-n marea noapte care vine
Duioase-şi pleacă fruntea lor…-
E vremea rozelor ce mor.


(Alexandru Macedosnki, 1854 -1920)

 

 

 • Dana (Mara)

  http://www.ziare.com/marian-vanghelie/psd/vanghelie-sarbatorit-de-eugen-simion-emil-hurezeanu-si-ion-iliescu-1078611
  PSD nu da semne de ofilire pentru ca nu stiu de ce si persoane respectabile il gireaza si au grija sa tot primeneasca apa statuta de la flocirele astea.
  Pina si dna Cristina Topescu a intrat cu entuziasm in PSD si culmea era incintata ca tovarasii de la pds cica au simtul umorului. Sa ne gindim numai la “virfuri” ,un Dan Sova, G.Vranceanu Firea, E. Andronescu, Rovana Plumb…si simtul umorului?
  Dna Topescu afirma -sint un om de stinga -locul meu este in psd. Dar de ce nu intr-un partid cu adevarat de stinga? Daca ar putea cataliza de exemplu dl. Vasile Dancu o stinga mai credibila, dar din pacate nu dispune de infrastructura baronilor si masinaria de vot care din pacate risca sa se permanentizeze.
  Dar poate se milostivesc “ideologii” care critica platforma critic atac sa mai sara odata si in barca de stinga si sa ne faca si o “stinga credibila” ca o singura dreapta credibila ne-au facut.

 • Olga Bancisk

  Marean l-o fi confundand pe Alexandru Macedonski cu Alexandru Macedon? De cate paranghelii nu este in stare mnealui! L-am auzit cu propriile mele urechi, una din ele (nu va spun care) avind si capacitatea de a capta inaudibilul, l-am auzit declaraindu-i tembelizual lui Mircea Dinescu, gastronomul sau preferat, ca are tata emigrat in Israel. O fi incult sau agramat partenerul Onucai Mizil, dar fraier nu e. Stie incotro bate vantul pe axa draga Matrozului Suspendabil.

 • Am totusi doua mici nedumeriri:

  1 Versurile lui Macedonski apar acum si-n “almanahe”?

  2) Sigur, sigur, Macedonski a avut in vedere trei roze? Nu de alta, dar, dupa cum se prezinta trandafirii-n teren, se pare ca trage sa moara mai mult cel din soliflora portocalie, in timp ce, in amurguri lesioase si-n jeluiri calamandroase, rozele rosii isi umfla muschii si isi salta fruntea cu un aplomb despre care prea repede crezut-am unii dintre noi c-a raposat.

 • Mogul Mick

  I-auzi, bade, si Cristina Topescu se trandafireste! Dar cu Christel Ungar cum stam? Ce anvizajeaza oare dumneaei pentru viitorul imediat ( ca pe Teo Trandafir, fugara de la PeDeLei, nimeni nu mai pune baza/varza/viezure)?

 • nina forison

  @Mogul Mick + NO nAME/DP
  Die Rose blueht ohne warum. La rosa sin porque florece porque florece.Nici rozeta/rozasa lui Felix nu pare a fi chitita sa se ofileasca prea repede in gradinile Palavramentului. Semne bune anul 2014 are.

 • @ nina forison aka nina facon

  Eu tocmai am ascultat discursul unei doamne “de bine” parfumata cu Rosa Luxemburg.

 • @nina forison

  “A rose is a rose is a rose is a rose. “( Stia ea, Gertrude Stein, ce stia.)

 • Carpe Rosam

  @DT
  Rosei Luxemburg i-o prefer pe Rose Auslaender (parfumata insa cu… ”Elegiile de pe Prut”).

 • InimaRea

  Rîdeţi matale, People, rîdeţi -- de parcă n-aţi şti că şi rozele-au fost interzise cîndva. Şi culoarea roz, da-da…
  Numa’ apa de trandafiri, nu -- never!

 • Nina Forison

  @NO NAME/DP
  Stia ea, Gertrude Stein, ce stia: de la Alice B.Toklas cumva? Nu cred ca dinspre Federico Garcia Lorca (vease su PRECIOSA Y EL AIRE: ”Abre en mis dedos anticuos/La ROSA AZUL de tu vientre”), prea putin contemporan cu dinsa. Nici din PARIS AT MIDNIGHT, filmul lui Woody Allen, nu aflam prea multe. Necum din a lui Hemingway SARBATOARE DE NEUITAT.

 • @Nina Forison

  Eu cred ca de la Zelda, via Scott.

 • Calin Nebunu-Goagal

  Un posibil raspuns rrromanesc la provocarile globalizarii: vangheliocratia.
  (Dar nu-l uitam, din simpatie pentru CTP, nici Sobolonania Rozalie.)

 • Persona Grata

  @Calin Nebunu-Goagal
  Presupun ca, intre paranteze, ati lasat loc la doua interpretari: 1.Sobolania Sa Rozalie, ”pe persoana fizica”, vorba faimoasa a lui Marean; 2. Sobolonania Rozalie… ca varianta tare, cit o maciuca hrebenciuca, la Vangheliocratia Dadanubiana a viitorimii curinde.

 • Bune porecle au dat romanii politicienilor, dar si mai bune si-au dat ei inde ei. Sobolanul Rozaliu e, bunaoare, de la Javra Ordinara. Carpa kaghebista era totuna cu Batranul Edecar, caruia Chioru’ i-a pupat de doua ori papucu’, cand Cocosu Rosu l-a investit ministru in doua cabinete succesive. Bombonel a facut pace cu Prostanacu, iar Buldogu mimeaza, maraind, pacea cu Duduia, in timp ce fostul premier Alifie viseaza-n papuci sa fie reloaded. Pana una-alta, doar Tzapu pare impacat cu soarta…

 • Firfirel

  @Goagali-m-as-si-n-am-cui
  E prea miezoasa interventia D-Voastra in poreclologie politicara. Dezvoltati-o, rogu-va, intr-un vast eseu de macar paispe pagini. O cosemnez entuziast cu toate cele douazeci de degete din dotare!

WP Admin