≡ Menu

Mă întreb, ca să nu întreb…

Administrația Prezidențială informează că președintele Klaus Iohannis a semnat decretele privind retragerea decorațiilor acordate Irinei Socol (fondatoarea Siveco, condamnată la doi ani și jumătate pentru evaziune fiscală), lui Eugen Pena și lui Viorel Traian Oprea (4 ani cu executare, cazul Hidraulica).

Mă întreb dacă ar fi posibil ca președintele Klaus Iohannis să semneze cândva și decrete privind retragerea decorațiilor acordate unor foști colaboratori ai Poliției Politice – “informatori”, “surse”, “persoane de încredere” etc. ale Securității și ale altor organe și organisme ale Poliției Politice. Unii dintre ei decorați chiar după decembrie 1989.

Desen și © DION

Desen și © DION

Nu există cadru legal pentru asemenea decizii?

Mă întreb dacă președintele Klaus Iohannis și-ar asuma un risc mult prea mare, dacă ar demara un efort de lobby parlamentar pentru obținerea unui “cadru legal” pe baza căruia să semneze și asemenea decrete. Sigur, în unele cazuri, retragerea s-ar face postmortem. Dar, dacă există decorări postmortem, de ce n-ar exista și retrageri postmortem ale decorațiilor?

Pricinos cum sunt, aș zice că e cam straniu ca doamna Doina Cornea să se afle în aceeași companie cu unii dintre cei care o turnau.

Dacă președintele Klaus Iohannis consideră că un asemenea pas ar implica un risc mortal pentru Excelența Sa, ce-ar fi, mă întreb, să ne adresăm direct formației de călușari ”Noi suntem Statul”. Poate că Generalul Izmană sau Panseluța Coldea ne-ar putea da o mână de ajutor.

Sigur, dacă nu se poate, nu se poate.

Cum se vede, deși sunt pricinos, pot fi și înțelegător.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Y.Not

  nu numai intelegator dar si foarte discret…

 • DG Ontelus

  Instituția lobby-ului este suprapusă, la noi, din câte știu traficului de influență, deși conceptual sunt, evident, lucruri diferite, dovadă că în S.U.A. această instituție funcționează, ba chiar la o capacitate considerabilă, ținând cont de fondurile strânse ori de proiectele realizate. Cât privește propunerea retragerii decorațiilor unor persoane, dacă există aviz conform al consiliului legislativ și, mai cu seamă, voință politică, pentru a întrebuința limbajul de lemn postdecembrist, aceasta ar putea deveni realitate. Cu toate că, așa cum bine se știe, vor exista oricând luări de poziție mai mult sau mai puțin înțelegătoare, atât față de cei în cauză, cât și față de cei care s-ar încumeta fie la așa ceva, fie la combaterea viguroasă a unei asemenea inițiative. Cum ar spune poetul, ,,lung prilej de vorbe și de ipoteze”…

 • Dezideriu Dudas

  E bine că, măcar indirect, ajutăm astfel sectorul de afaceri. Ref. la „sectorul moral”, afacerile-s nemuritoare…. Voi fi mai explicit de mâine. După cum v-am trimis ceva privat, mâine voi fi la o manifestare a Academiei Române. Doream să trimit în această seară o comunicare unui om de afaceri local, redirecționată public si „moral”…., pentru a se înțelege și opinia unuia de jos, față de ce vede la cei de sus, în ceea ce privește matricea canonică a socialului românesc, ca o primă etapa de relansare/reașezare a societății. Abordarea este consonantă cu solidarizarea Germaniei imediat după al 2-lea razboi mondial și se referă la principalul lor obiectiv : „nu ne vom putea reveni decât dacă vom recupera prin muncă, seriozitate și organizare ceea ce a distrus un nebun ( la noi aglomerația e mai mare ) și o stare de rătacire publică ”….O „încapsulare” aproximativă….Voi continua de mâine, dar mă leg de-acum cu promisiunea….Acțiune, acțiune, veghe, veghe, dar și somn….
  Ref. la florării și la izmene, da’, fac parte din “obiectele” supuse analizei și „încapsulării” sau nu in matrice. Cu semn pozitiv sau negativ. Avem însă nevoie pentru aceasta și de șperaclu lui InimaRea…., știti că toleranța e foarte fină iar apostazia se vinde si se cumpară la drumu’ mare….Buna revenirea lui OvidiuB. Chiar ne-a inviorat ! O să le trimit pe email, direct, lui Neamțu’Țiganu și lui InimăRea, relaționările de care am scris, deschise de dom’OvidiuB. Nu că ceilalți prezenți pe acest blog n-ar fi la fel de importanți. Îi văd, periodic, ca și pe OvidiuB, în lupte care contează si vor conta….

 • DG Ontelus

  Sună poate cinic, dar în lumea asta nu contează decât șmecheria, în absența căreia neutralitatea tot a fi fraier înseamnă. Dacă nu te dai cu o parte sau alta, o iei instant în barbă. Sigur, dacă ești cu o parte sau alta, se consideră că aduni puncte, merite, sanchi, urmând a crește în: ierarhie, șmecherie, glagorie, poezie, inginerie. Cooperativa precizia, cu peronul pe nicio parte, ci din părți.

 • DG Ontelus

  în plus// este evident că omul/ conștient sau nu/ desfășoară o activitate de agent de influență/ id est provocator/ etalând nume concepte judecăți de valoare/ autopromovându-se/ într-o manieră selfie/ sau în traducere liberă/ da noi putem și din când în când/ te atenționăm/ ca să știi cine-i jupânul/ astfel încât oricum a-i da-o/ și orice-ai face/ este mereu prezent/ la post ca-n fișa de post în avanpost/ mândru că-și face datoria/ suprema rațiune a existenței sale/ altminteri la fel de banală ca a oricărui muritor

 • DG Ontelus

  a fost odată ca niciodată// istoria literaturii române/ începută cu scrisoarea lui neacșu/ o turnătorie asimilată literaturii/ și încheiată provizoriu cu mizerabilismul douămiist/ snobii modernității ignoră epoca veche și pornesc de la pașoptiști/ extaziați în fața memorialului de călătorie al lui dinicu golescu/ cu cât alunecăm în neantul tehnologic/ cu atât realizăm excepțiile valorice numite/ junimism și interbelic/ căci din păcate postbelicul predecembrist/ este marcat de cenzură și negura istoriei/ așadar rămân pentru cei sensibili față de frumosul literar românesc/ eminescu vizionarul întemeietor de limbă modernă/ caragiale spiritul critic și tragic observator al omului social/ bacovia apostol al disperării/ arghezi versatilul htonic/ sadoveanu povestitorul prin excelență/ rebreanu revelator al etern-umanului/ hortensia papadat-bengescu o poetă a naturalismului/ blaga solist al luminii din umbră/ ion barbu pariorul câștigător/ g.călinescu sinteza de creație și critică

 • Dinu

  Unii cam uituci, ca mine, se întreabă de ce persoana pe fizică k.w.Johannis nu poate decora persoana pe funcție, întâmplător aceeași. Pentru merite deosebite în stabilizarea și fasonarea unui regim autocrat securist de cea mai înaltă ținută?
  Este drept, corespondentul său afin, D. Trump, nu știe cât bine a făcut cu apariția sa intempestivă pe scena lumii. Mai are timp să se dezamăgească.
  Condominium-ul securist român era să pună capac tuturor considerațiilor inactuale despre literatură, bani și trecut. Recent a mai recunoscut un berbec, aparent chelner prin Gara de Nord din Paris (unde dormea) vreo 6 luni extraordinare, că tutela l-a onorat, și prezervat, și că nașul său, finul altui naș, era destinat să îi dea meditații lui KW Johannis.
  Deci eu propun ca decretul să poarte pe auto-decorarea Excelenței Sale. Deci și a viitorului excelent, care va reuși să închidă cercul deschis de un domn Asztalos, prin 1990, fără să mai aibă nevoie de greutatea unei decorații.

 • Dinu

  Da’ nu-i bai, că oricând putem înțelege prostirea noastră temporară urmând- alții ar spue urmărind- un curs special de etică susținut de alții și oferit noii lumi de un prim-adjunct cu certificatul expirat de la încadrare, când a fost falsificat. Este valabil pentru toți adjuncții, primi sau nu, directori sau nu, vice- sau nu.
  Azi aflăm că un șofer de TIR (domeniul traficanților cu acoperire legală, din Băneasă, de unde pleacă absolut toți demnitarii patriei) a ucis luni 5 oameni, deși avea permisul suspendat.Tot așa era și Bernevig, șeful Direcției de Dezinformare a Armatei, tot 5 oameni a ucis, și a primit o pedeapsă cu suspendare. Ceilalți generali, primi, adjuncți ori vici, pot ucide sute, mii și chiar zeci de mii de oameni, constant, prin firmele lor acoperite, prin serviciile lor de protecție și contrainformative, prin planurile promovate de ei și făcute de alții.Și nimeni nu îi întreabă dacă sunt sănătoși, și dacă da, de ce.
  Din toate aceste motive Johannis se poate decora, pe sine, și prin sine îi mai decorează și înaintează în grad pe toți acești criminali cu licență în regulă.
  Aceasta este frumusețea destinului împărtășit!

 • Dinu

  Și, deși îi enervez pe unii zafii (sau zarafi mai…botaniști) cu auto-replicile mele, aș propune în acest context o chetă. Cine are o avere patrimonială de peste 100.000 de euro, adică, cum ar zice un prostălău angajat de SIE de pe băncile liceului probabil de marină, echivalentul în lei,
  și pierde brusc cam exact sursa planificată a corupției sale pe circa 3-5 ani,
  să îi donăm 50 de bani lui și 50 de bani securiștilor care îl protejează. Poate au și ei cheltuieli, poate statul care suntem noi nu lucră destul să le dea lor cât este necesar pentru securitatea lor.
  Jumi’juma, un leu ct un mic, pentru patrie.Să vă donăm.
  Poate PDL-PL să ne furnizeze un cont. Dacă nu, poate că o televiziune ne poate ajuta.Cea care nu știe dacă face parte din grupul de la Cluj sau din cel de la Băneasa. Că nu au fost încă informați.

 • Pingback: Dorin Tudoran – Mă întreb, ca să nu întreb… | @ntonesei's blog()

 • Liviu Antonesei

  Preluat, Sir! Deși te întrebi ca să nu întrebi, eu aștept răspunsurile! Nu, nu de la tine desigur, ci de la adrisant!

 • Maitre, azi, cand esti mai matur decat pana in ziua de 25 aprilie (La multi ani!) cred ca stii ca nu voi primi niciun raspuns. Si e mai bine asa, fiindca, deseori, raspunsurile venite din locuri foarte inalte ne fac sa ne simtim si mai mici decat suntem in naivitatile noastre…

 • Liviu Antonesei

  Sigur că îmi imaginez, dar sîntem deja doi!!!

 • DG Ontelus

  Speranța nu poate fi, în cazul păcătuirii, decât în Dumnezeu. Am învățat în timp să nu mai judec oamenii, să îi iau așa cum sunt, inclusiv pe mine. Adam și Eva sunt copiii lui Dumnezeu. Îi accept ca oameni chiar și pe atei, agnostici, eretici, schismatici, indiferenți etc. Pur și simplu, noi, oamenii suntem slabi, iar dacă am putea, fie și pentru o secundă, să ne obiectivăm, am înțelege că mila este sentimentul pe care îl stârnim. Groaza, pentru a aminti celălalt sentiment generat de tragedie, istoria omenirii nefiind decât o continuă și zguduitoare tragedie, nu poate veni decât din faptul că sunt, totuși, prea puțini oameni care, prin comportamentul zilnic, să realizeze că doar mila este trăirea potrivită pentru soarta omenească. Groaza vine din orbirea generalizată, iar mila este rezultatul iluminării.

 • Dinu

  M-aș întreba, dacă nu aș fi sigur, certocratic provizoriu, dacă are sens să mai spunem un adevăr. Devenit inutil. Oricât se screm marii analiști ai patriei, care nu au emis vreodată, în viața lor, o idee. Cu excepția lui CTP.
  Johannis este președintele tutror celor care vin, fragezi, fără markeri de frăgezire, celor care se revarsă liberi, fără să știe cât plătesc părinții și bunicii lor . Încă plătesc, încă susțin, cu vorbe selecte, ștampilate, răsplătite, patria care se susținea prin limbă, cultură și civilizație.
  Johannis este vidul fabulos al viitorului perfect. Imberb, fără datorii, fără proiecte, fără vreun sine. Johannis este perfect.
  De aceea nu poate fi atacat. Dar se va sparge singur. Noi nu vom putea ști nimic.
  Odată cu el se vor sparge toți bulangii criminali, infractori în fața eternității. De asemena, va fi ceva exterior nouă.
  M-aș întreba, cei ascunși, știu că au devenit nu marginali, ci niște numere la Evidența Populației, irelevanți pentru propriul lor destin providențial?

 • Dinu

  Nu am văzut adolescență și primă tinerețe așa de senină, nicăieri. Nici măcar în Spania.Nici în trecut, și evident sigur nici în viitor. De aceea asemănarea este o identificare, spre nenorocul tuturor celor care s-au mulțumit cu speranțe popești, sau umane, sau …
  Cine nu moare la timp trăiește toată nenorocirea contemporanilor săi.Îi lăsăm pe cei care pretind că știu să știe. Poate mai …fiind.

 • Dinu

  Nu v-aș fi deranjat, dar Rebreanu este cel mai inutil prolific scriitor al României. Bistrițenii săi, de asemena cei mai dăunători patrioți care pot îmbrăca înfățișări diverse (româna a produs această formulă incredibilă, nu ambiția mea).În special preoți, popi- cum spun chiar bistrițenii. Năsăudenii sunt cei mai penibili dintre acești inutili.
  Toată viață mea am avut de-a face cu aceste specimene. Care și-au făcut și o asociație, a escrocilor celebri din Cluj.
  Chiar și în seara asta am întâlnit un exemplar. Cu ochi curați, neobișnuit de curați, pentru cineva care știe ce nu trebuie.
  A venit vremea distrugerii escrocilor eminamente morali.

 • Mai usor cu “escrocii eminamente morali” pe scari, fiindca riscati sa va rupeti si mainile, si picioarele. Nu de alta, dar familia tatalui meu e din Bistrita-Nasaud, Bichigiu-Telciu, asa ca…

 • Dar stiu ca aveti chef de vorba. Totusi, nu va plictisiti sa vorbiti de unul singur? Cum vedeti, ii complesiti pe cei care ar dori sa intre in vorba cu dumneavoastra. Daca va tenteaza si dialogul, poate mai seceratzi din monolog.

 • Dinu

  Eu nu mai risc nimic. Afară, poate, de a fi nedrept, dar asta a devenit o miză minoră.Când este vorba de apartenențe.
  Dacă mă banați, mă voi simți la fel. Predestinat să am de-a face cu bistrițeni, rău, foarte rău, și cu psihologi, ceva cumplit.Nu știu cine de la cine trebuie să învețe. Cert este că asta nu se va întâmpla în capitala mafiei bine acoperite, Clujul.

 • Dinu

  Credeam că îi verbalizez pe cei care nu pot vorbi. Dacă asta doriți, este în regulă, nu mai emit nimic.Trebuia să mă opresc de mult. Nu că nu aveam dreptate, dar știam că așa sunt oamenii care știu ce știu, și mai provin și din zona grănicerească a patriei. Adică știu multe lucruri pe care nu aveau cum să le știe.
  Dar trebuie să îmi interziceți prezența.
  Toate cele bune!

 • Dinu

  O să remarc anume că nu vorbesc de unul singur. Niciodată nu am făcut-o, nici când aveam microfoane în casă, întotdeauna m-am adresat cuiva. Vizibil sau invizibil.
  Monologul intern este o formă cognitivă pe care marii oameni și-au suprimat-o.Nu mai comentez de ce.
  Nu știam că deranjez așa de mult. Mai ales pe cei care știu foarte multe lucruri, oameni, fapte, fenomene, consecințe, deși nu au nicio posibilitate rațională să le afle, cu atât mai puțin să le știe.
  Istoria mea îmi este suficientă. Nu am ignorat niciodată nimic, mai ales ce era impropriu. Interpretarea a fost diferită, consecințele vor fi nu lipsite de interes, adevărul este că realitatea întreprinderii acceptate a fost aproape sublimă.
  Ei, este rău să ai dreptate.

 • Dinu

  Dacă ar exista o posibilitate obiectivă de verificare, un arbitru credibil,ceea ce este imposibil în România, am putea vedea că nu doar membrii, ci și asociația amintită nu putea exista fără aportul decisiv, deși invizibil, al Securității.
  Fără Securitatea Bistrița era un Vaslui mult mai bine împădurit. Și Clujul ce era cândva.(Sălajul s-a mutat la București, definitiv)
  Asta nu este rău. Rău este când selecțiunea naturală a Securității a distrus tot ce a putut în cale. Și o face încă.Din liceu, cel mai probabil, în continuare.
  Ascendențele sunt personale, și indiscutabile.Niciodată nu am gândit în acești termeni, și nu o voi face niciodată.
  Dar asta nu are importanță. Important este că nu trebuie să vorbim niciodată despre aceste lucruri.

 • Dinu

  Regret.
  Numai bine !

 • DG Ontelus

  ,,Eram însurat de doi ani și jumătate cu o colegă de la Universitate și bănuiam că mă înșală.” (Camil Petrescu, ,,Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”) ,,În casă, Florica stătea acum ghemuită de groază, pe laviță, lângă fereastră. – Ce-ai făcut, omule? murmură femeia, întinzând brațele spre dânsul, ca o apărare sau o rugăciune. – L-am omorât! răspunse scurt George.” (L. Rebreanu, ,,Ion”) ,,Pe Josef K. îl calomniase pesemne cineva căci, fără să fi făcut nimic rău, se pomeni într-o dimineață arestat.” (F. Kafka, ,,Procesul”) ,,Înainte de a întreprinde descrierea evenimentelor atât de stranii, survenite recent în orașul nostru, în care nu se petrecuse până atunci nimic remarcabil, mă văd nevoit, din lipsă de experiență, să arunc o privire fugară într-un trecut mai îndepărtat și să dau câteva amănunte biografice despre Stepan Trofimovici Verhovenski.” (F.M. Dostoievski, ,,Demonii”)

 • Dezideriu Dudas

  După cum intuiam, întâlnirea de la Academia Româna de care scriu mai jos a fost relevantă ref. la subiectul dvs., chiar dacă într-o circumscriere mult mai largă decât poate permite comunicarea pe un blog. Acad. Daniel Daianu i-a dat măsura, ambasadorul Cristian Diaconescu i-a facut o sinteza in matrice praxiologica iar acad. Ioan Aurel Pop, acad. Victor Voicu si Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre, i-au trasat limitele. Măsura lui Daniel Daianu, fenomenologic si esențializat este sugerată de formularea lui : ” trebuie să atragem societatea in dezbaterile noastre și chiar grupurile de afaceri, mai mult sau mai puțin onorabile”…Ca și fondator al Asociației Consultantilor de Investiții, consider că nu atât omul de afaceri local menționat de mine mai jos poate reprezenta un reper al re-construcției, cât “omul de afaceri colectiv” ( care-l poate cuprinde și pe cel/cei local/i…. )…, lipsă până acum in Romania, idee care avertizeaza asupra lipsei afacerilor generate prin intermediul pietei de capital. FONDUL SUVERAN însă, asumat politic, obligă.
  Voi reveni cu detalii de la conferință și cu explicația mesajului meu actual, încă încriptat de lipsa de Timp dar și de lipsa de Geografie, care trebuie construită. Măcar Timpul se descurca singur….

 • DG Ontelus

  în tradiția inaugurată// cu naratorul lui dan-dionis care anticipa exodul de refugiați din 2015/ deși semne au mai fost și înainte/ pentru cunoscători/ astăzi news punct ro preluat de către hotnews punct ro/ anunță că un secretar de stat a declarat că se lucrează/ pentru legiferarea conceptului de lobby/ întrucât acesta este confundat cu traficul de influență/ impietând asupra activității funcționarilor publici/ precum și a antreprenorilor/ este doar suferință transfigurată

 • DG Ontelus

  echimoză// noaptea s-a lăsat peste oraș/ timide zgomote/ acea motocicletă cu ataș/ și oameni-clopote/ străbat cu mintea în trecut/ și mă avânt și peste veacuri/ am mai aflat și ceva leacuri/ pe oameni încă-i mai ascult/ durere nu mai simt acum/ căci la ce bun să stau să sufăr/ în stânga mi-a-nflorit un nufăr/ e-așa frumos iar mâine-i scrum

 • Dezideriu Dudas

  Cum am promis, redau acum, mai jos, cateva insemnari de la intalnirea de la Academia Romana dedicata unui Laborator pentru Analiza si Comunicare Strategica. Transcriu cateva idei din discursul d-lui Daniel Daianu, identificate de mine anterior ca “masura”….Nu aduc acum detalii in plus fata fata de “limitele” identificate de mine la d-nii acad. Victor Voicu, Ioan Aurel Pop si la d-nul Dan Dungaciu, nici la sinteza praxiologica a d-nul Cristian Diaconescu. E nevoie de o conceptualizare si operationalizare mai ampla….Vor reprezenta insa baza unui un raspuns matricizat, precis, la intrebarea dvs. …. Cum dvs. va intrebati singur, la fel o fac si eu intr-un exercitiu de retorica sufleteasca romaneasca si imi raspund singur…. Cu cifra 1 incepe insa matematica … :

  -trebuie sa facem un efort de RE-CONCEPTUALIZARE…Ce este inedit ?
  -- rolul Societatii Civile + Grupurile de afaceri, “mai mult sau mai putin onorabile”….
  -CE E INEDIT (?) :
  1 Confuzie generala / 2 Criza cognitiva ( ex. chiar la bancile central europene – nu mai sunt modele…). “A murit” EXPERTIZA ? / 3 Anxietate + Frica ( amplificatorii ) /4 Noi tehnologii informationale / 5 Spargerea COEZIUNII / 6 Apar grupuri noi….Fragmentare…. partide noi vulnerabile si fara perspective…./ 7 Transparenta…cresterea ponderii…./ 8 Disputa Democratia liberala / “Etatismul social” ( n-a formulat antonimul democratiei liberale…., l-am adaptat…)/ 9 Criza geopolitica / 10 Criza UE / 11 Sistemele totalitare au implodat….
  -- Relativizarea adevarului….Daca Relativizam totul….extrem de periculos….
  -De revazut limite supraveghere / incalcarea drepturilor omului / 1/x Țopăitul….

  CE E DE FĂCUT (?) :
  1 Întărirea institutiilor / 2 Educatia …”platitudini”…? / 3 Politici publice , Incluziune, Sanse egale / 4 Etica, echitatea / 5 Evitarea bigotismului intelectual / 6 Pragmatism / 7 Combaterea extremismului / 8 Cum sa ne adresam FRAGMENTARII din societate ? / 9 Cum marim REZISTENTA si REZILIENTA sistemului ? / 10 IDENTITATEA societatii….
  -- Ne sapam singuri groapa ….Mai ramane sa vina unu’ care sa ne dea brânci…./ NU TREBUIE SA DAM VINA DOAR PE PROPAGANDA !!!
  -Sa combatem cu Argumente / Nu doar cu ZGOMOTE si LUMINI…..

WP Admin