≡ Menu

Luxul și păduchii de lemn

Bunica   mea – Alexandra –  vorbea  foarte   puțin. Bunicul meu – Tache – a alintat-o toată viață. Din Fetiță nu o scotea. Dacă era supărat pe ea, îi spunea Lința. Dacă vroia să o tachineze îi spunea ”Lințo, mai zi și tu ceva”. Ea răspundea ”Zic eu, când ’oi avea ceva de spus”. Pentru ea, diferența între a spune și a zice era foarte clară. Bunicului îi plăcea chestia asta la nebunie și o lăuda pe bunica printr-un fel de oximoron, nu c-ar fi știut el despre așa figură de stil: Fetița mea are multe spuse și vorbește puțin”. Adică, vorbește doar când are ceva de spus. Pentru el, o spusă era o vorbă cu sens, cu tâlc. Restul erau cuvinte. 

Mi-i reamintesc fie pe banca din fața porții, fie în chioșcul din grădină, fie pe prispa casei vechi, fie pe scările de ciment ale casei noi, unde li se părea mai răcoare în timpul verii. Muncitori și cumpătați, pentru ei risipa altora era un permanent prilej de meditație. Fără a fi deloc zgârciți – în fapt erau de o mare generozitate – nu înțelegeau risipa, sau, vorba lui Nichita Stănescu, ”nu aveau organ” pentru ea. Nu pricepeau cum poți cheltui mai mult decât produci și aveau oroare mai ales de cei care azi intră în categoria băieților și fetelor de fițe

Iată-i pe banca din fața casei, la drum, minunându-se de Vasile al lu’ Pieloiu. L-au cununat, i-au botezat primii copii, i-au împrumutat bani pe care nu i-au mai văzut înapoi. Pe vremuri, tatăl lui Vasile fusese unul dintre cei mai bogați oameni din sat – pământ, fructe, măcelărie plus dulap – adică leagănul acela cu bănci multiple, învârtind în aer cel putin doisprezece oameni deodată. Celor care la oprirea dulapului erau cu totul amețiți, oamenii proprietarilor le turnau o vadra de apă rece în cap și le dădeau banii de distracție înapoi. 

Arestați drept chiaburi și dușmani ai poporului, părinții lui Vasile au murit în pușcărie. Din multul părinților săi, Vasile a rămas cu puținul îngăduit de noua ordine. L-a risipit repede, dar se respecta. Adică trăia cu mult peste puteri. Într-o zi, proaspăt bărbierit, cu pantofii cei mai scumpi luați pe veresie de la Cooperativă, trece drumul și-i cheamă pe bunicii mei la el în curte să vadă ceva. Au văzut – o trăsură superbă. Lângă ea hamuri dintre cele mai bune pentru doi cai. Lipseau caii. Vasile se gândise că banii pentru cai i-ar putea împrumuta de la bunicii mei. Întorși în chioşcul din grădină, bunicul zâmbește, își face mustața; bunica – tace. 

Bunicul: ”Fetiță, ce zici?” Bunica – nimic. ”Fetiță, tu n-auzi? Ce zici?” Bunica tot nimic.  ”Lințo, zi și tu ceva!” Bunica: ”De, Tache. Luxu’ și păduchii de lemn.” 

Ilustraţie & Copyright © 2010: ALEX DIMITROV

Vremurile de restriște ar trebui să trezească în cei ce au foarte puţin puterea de a se chibzui; altfel, se pot trezi fără nimic. În cei ce au mult, obscen şi inexplicabil de mult, aceleaşi vremuri ar trebui să trezească o undă de decenţă şi un bob de precauţie. Altfel, până şi gesturi de sinceră compasiune pot stârni reacţii neaşteptate. 

Nu e înţelept să te duci în cizme de cauciuc Versace sau în salopetă Armani pe unde a pustiit o calamitate naturală. Mai bine nu te duci. Trimiţi nişte bani, ceva de-ale gurii, lucruri care şi aşa îţi prisosec şi la care nevoiaşii nu au acces nici pe vremuri normale. 

Nu ştiu cât de ridicat este nivelul de trai al bârlădenilor, dar un împrumut bancar al autorităţilor locale de trei milioane de euro pentru construirea unui cinematograf 3D îmi aduce aminte de spusa despre chelie şi tichia de mărgăritare. Pe de altă parte, dacă lipsurile sunt zilnice şi extrem de stresante, de ce n-ar fi şi relaxarea tridimensională? 

În sfârşit, mă întreb dacă prezentarea săptămânală a coniacurilor ce costă cam o jumătate de salariu lunar pe sticlă  n-ar putea intra şi ea în vacanţă, până mai trec urmele puhoaielor. Nu de alta, dar printre spusele bunicii mele, Alexandra, era şi aceasta “Când farfuria ta e plină şi blidul celuilalt e gol, nu e frumos să mai şi plescăi…” 

 • Pline de parfumul epocii aceste amintiri ale Dvs, d-le Tudoran. Din pacate personajul real Vasile a lu’ Pieloiu are urmasi in Romania zilelor noastre. Cunosc un caz din Timisoara, unde managerul unei firme de constructii, patron de echipa de fotbal de liga secunda, nu si-a platit angajatii (muncitorii din constructii) din luna aprilie a.c. In acelasi timp, in luna mai si-a achizitionat un Porsche Cayenne. Cand isi cer muncitorii banii, raspunsul este acelasi: nu sunt bani. Cred ca, in timp de criza sa afisezi o asemenea opulenta in contradictie cu starea materiala jalnica a propriilor angajati, denota cel putin nesimtire. Si nu afirm asta din punctul de vedere al unui stangist ci din acela al unei minime decente.

 • Radu Humor

  Da! Interesanti si intelepti bunicii !
  Probabil de aia se zice :
  Da-mi Doamne mintea cea de pe urma ! (acuma, fara a mai astepta sa ajung la batranete 😉 )
  Ferice de cei care au, s-au au avut de la cine sa invete cate ceva !
  Eu zic ca factorii de decizie, cum le place lor sa-si spuna si noua sa-i injuram, ar putea sa invete foarte multe de la niste consilieri care n-ar avea decat sa citeasca unele bloguri (ar merita toate, dar imi dau seama ca-i imposibil ) !

  Cunoscand de-acuma cate ceva despre portocalii care ne conduc, marturisesc ca doar de la unul din ei aveam asteptari mai venite de la mediul in care a crescut.
  Pentru nimic in lume nu puteam sa prevad modul groaznic in care i-a fost deformat caracterul lui de copil simplut de la tara, ajuns mare boier la oras !
  Parca numai pe politica n-as da vina ! :roll:

 • Radu Humor

  Asteptari mai mari, venite de la….

 • T.Monica

  Iata un citat de…

  “Departe în nord, în umbra clăilor de fân, în peisajul de o lărgime de necrezut a dealurilor cu garduri şi fâneţe, cu câte-o veche căsuţă de lemn din loc în loc, în zona Sângeorzului care de ani de zile mi-e mai familiară şi mai dragă decât înseşi locurile în care m-am născut, am să încerc din nou, ca-n fiecare an, să renasc, să-mi reînprospătez mintea şi inima.

  Nu mai vreau să vorbesc cu miniştri, nu mai vreau să mă sune televiziunile, nu mai suport imbecilităţile de pe forumuri, nu mai pot accepta să-mi umplu viaţa cu păpuşile de cârpă ale unui Muppets Show autohton: Geoană, Năstase, Băsescu, Ponta, Antonescu, Vadim, Patriciu -- ce-au oamenii ăştia cu mine şi eu cu ei? De ce mă joc de ani de zile cu efigiile lor goale, fără nicio legătură cu persoanele lor adevărate? De ce particip la fanatismele, disputele ideologice, parti-prisurile şi încrâncenarea pasională din jurul lor? Merită oricare dintre ei să-ţi ruinezi viaţa şi scrisul ca să le ţii partea? Să scrii zeci şi sute de articole în favoarea sau împotriva lor? Să te trezeşti după zece sau douăzeci de ani că ai făcut numai asta şi că din toată munca ta s-a ales praful, când în tot acest timp ai fi putut să faci un lucru frumos, un lucru decent, un lucru care să rămână?”

  Daca va place va spun de cine e. Daca nu, nu.

 • Nicolae Prelipceanu

  Astia se numeau, tot in limba celor de pe vremea bunicilor tai, dom’ Dorin, parveniti. Tin si eu minte cu cat dispret se uitau parintii mei la insii anilor 40 sau 50 care umblau spilcuiti si bogat invesmantati, in timp ce in casa nu aveau de nici unele. Ca sa para. Or, nu traim noi vremea “imaginii”? Care ce inseamna decat raclama mincinoasa! E limpede ca asta e cazul guvernantilor din Romania (era sa spun romani, si nu-s numai romani). Niste parveniti. De altfel, probabil cu regula de la pecere in cap, majoritatea au intrat in politica tocmai sa parvina.
  Or, de unde sa stie o toapa cum te imbraci la inundatii, ea se crede tot la parada modei, acolo unde ii e bine, ca doar gandeste ca si cele de pe podium!
  Mai trist e ca nu sunt sperante de nici un fel si ca astia sunt cei cu care o sa defilam pana la moarte si dupa aia tot cu ei o sa defileze si tinerii de azi si copiii lor. Aia care n-or sa faca pasul sa treaca de partea cealalta, a parvenitilor. C-asa-i romanul cand se veseleste! Pe spinarea celorlalti e mai placut, nu?
  Daca le spui ca ar fi mai bine sa chemam niste nemti sa ne guverneze macar un timp sar in sus ca arsi. Cum adica, pe noi? Poate-n…scuzati, pardon, bonsoar.

 • Florin Iaru

  Să fie la ei, în Bîrlad. Io, însă, mă mir de altă boiereală: avem fonduri europene nerambursabile, dar, galantoni, nu vrem să le accesăm. Treij’ dă miliarde, nu se face să ne dăm jos din pat, vorba Lindei. Care Linda? Hai să vă văz!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # %

  Cm care Linda? Linda Rondstadt -- Blue Bayou.
  http://s0.ilike.com/play#Linda+Ronstadt:Blue+Bayou:34613:s8508729.8095849.5861.0.1.84%2Cstd_bf9bc52ec56f66fa92c4c7ab8baecb16

  Sau, Linda Belinda by Puși Dinulescu

 • Dorin Tudoran

  @ Nicolae Prelipceanu # 3

  Parveni-m-aș dar n-am cui/Parveni-m-aș Bocului…
  (Din Folklorul Moț)

 • Maria R.

  @Nicolae Prelipceanu,#3:ba,eu sunt una dintre cei care ar zice”da”la un referendum ce ne-ar cere sa aducem/sau nu guvernanti germani ori…nordici.
  Oricine,numai sa se rupa odata panza asta ingalata de coruptie si parvenitism si nesimtire.

 • victor L

  Pen`ca prima data cind am deschis ochii am dat de Sadoveanu, si apoi de Gheorghiu-Dej si de Uciga-l Toaca, ciuruitul de la Targoviste; pen`ca in timpul Tezelor de la Mangalia eu ma simteam indemnat sa-i citesc pe Breban, Manolescu si multi alti scirta-scirta pe hirtie; pen`ca ii citeam si pe domnii Prelipceanu, Iaru, Dorin Tudoran si alti urmasi; pen` asta si altele, ma intreb asupra cui vitupereaza acesti domni acum, insotiti de Antonesei si Gogea si alti urmasi, si unde erau in perioada guvernarii Tariceanu?

  Par egzamplu, poetul Iaru este angajatul turnatorului SOV si acum lupta eroic impotriva dictatorului Basescu; cinste lui, cinste dizidentului.
  Dl Antonesei fu` ceva demnitar ca liberal; acum a imbracat si dumnealui armura dizidentei. Pina o sa ajunga Crinulet prim ministru; atunci zaiafet si guleai, taica.

  Cind incerc o mica socoteala (vorba sa fie) citi idoli pe care-i citeam au pactizat cu fostul regim ma ingrozesc de ce-o sa afle fi`miu despre pactizarea cu diferite “regimuri” a celor acum degraba plingatori ca au scazut subventiile si ca a venit timpul sa recladim ce am distrus cit am trait bine.

  Acum ceva ani vreo doi vecini sareau pina-n tavan de bucurie cum le cresteau pensiile; acum, ca a venit scadenta, injura spumos.

  Dar poate am fost neclar: unde erau domnii Iaru, Antonesei ,Gogea In timpul guvernarii Tariceanu?

  Da, aceasta guvernare nu cred ca e in masura sa guverneze tara in criza. Pe care au adus-o aici toate partidele in frunte cu criminalul Iliescu.
  Si mai stiu ca e mai usor sa critici decit sa pui umarul; noua trebuie sa ni se dea.
  Sa ni se dea.
  Vrem sa traim ca nemtii si americanii.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran # 6

  Parfum si nostalgii ale spuselor.
  Cit despre Linda, sint un traditionalist
  http://s0.ilike.com/play#Roy+Orbison:Blue+Bayou:35543:s312832.11694270.18249863.0.2.133%2Cstd_bc7e22c42c314d08ab542e1747108df1

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu # 10

  Am (video) concertul acela fabulos de la Los Angeles. Orbison este, in opinia mea, uriasul generatiei sale. Si nu doar al ei.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 9

  Sa va enervati atat de tare pentru nimica toata si sa ma intrebati unde eram pe timpul guvernarii Tariceanu?

  Daca va ajuta cu adevarat, va raspund: unde sunt si acum. Si un amanunt: guvernarea Tariceanu, cea initiala, cea care ar fi trebuit sa-i faca pe romani sa traiasca bine (vorba colegului de guvernare al lui Tariceanu — Traian Basescu) a murit, practic, doar dupa cateva luni.

  Va mai amintiti cine a aruncat-o in aer? Basescu sau Tariceanu? Nu ca unul ar fi sfant si celalalt diavol, dar, asa, de dragul clarificarilor.

  Va mai amintiti cine a scos inelul grenadei ce a aruncat (public, caci in particular sangele curgea de multisor…) in aer guvernarea Tariceanu? N-a fost doamna cu “biletelul roz” de la Cotroceni, astazi cu tocuri de 12 centimetri, ca sa nu-i fuga malul adus de ape de sub portofoliu?

  In sfarsit: dvs. chiar ati putut crede ca un om trimite altuia un asemenea bilet, daca nu au mai facut asemenea targuri si inainte? Ce Dumnezeu, sunteti om serios.

  Dle. Victor, nu este un pacat sa fii suporter al unei formatiuni politice (in cazul de fata al PDL-ului), dar este o eroare sa crezi ca altii sunt dusmanii formatiunii respective doar pentru ca vad ce se vede cu ochiul liber.

 • Daca_nu_nu

  @) Victor L

  Victor, dragule, ştii că am faţă de domnia ta o afecţiune aparte. Din acest motiv am acordat mereu o atenţie deosebită spuselor domniei tale.
  Rugăminte:
  Spune-mi şi mie -- dar serios şi fără băşcălie -- cum pui domnia ta umărul. Concret, nu pe poveşti.
  Că eu vreau să ajut, dar nu prea văd cum. Şi nici nu mă lămureşte nimeni…
  Încă o dată:
  Ce faci domnia ta -- concret!, pe puncte dacă nu e prea greu, să pot pricepe şi eu -- în sprijinul românilor?

 • Dorin Tudoran

  @ Nicolae Prelipceanu # 4 & Maria R # 8

  Intrebarea adevarata ar fi daca de data aceasta vreun neamt ori nordic serios ar accepta sa vie in Romania sa… guverneze.

  Discutand cu Arghezi, unul din regii germani precuti pe aici ii marturisea poetului ca nu mai intelege nimic, ca a adus strunguri din Germania, batoze etc. La care Arghezi i-a spus “Sire, a venit vremea sa aduceti si niste nemti”.

 • victor L

  Doamnele au prioritate.
  @Daca_nu_nu,
  la scoala, e mult de atunci, am fost intr-o situatie asemanatoare cu ce-mi ceri tu acum.
  Scuze pentru lipsa de modestie.
  Fusesem dat ca exemplu la invatatura, si directoarea intreaba citeva loaze dece nu pot si ei sa faca la fel ca mine. La care unul, era un oltean smecheros, se ridica si zice:
  -Pai, sa ne spuna cum face de invata asa bine, ca am vrea si noi sa stim. Pentru ca si noi sintem prezenti la ore, citim acasa, dar poate are el o metoda pe care n-o stim.
  Ei bine, nu am stiut ce sa zic, si am fost ridicol cu balmajelile mele. S-a ris minzeste in jur.

  Nici tie nu stiu ce sa-ti raspund: ce fac concret? parca asa zici.
  Pai, eu nu sint om care poate lua decizii, sint un simplu salariat.
  Cred ca am fost destul de clar: eu nu scriu, eu citesc.
  Si am pretentii de la fictionarii care stau cu Crin(ii) in mina sa nu-mi ceara sa-i cred.

  Si, ceea ce ori nu ai inteles ori te prefaci ca nu intelegi: eu nu sustin niciun partid, cred ca toate partidele au oameni corupti pina in maduva oaselor si care influenteaza enorm mersul tarii. In rau. Dar dupa ce ai dus tara in ripa sa ai pretentia tot de la hoti sa o scoata mi se pare prefacatorie fara margini.

  Acum citiva ani, cind mie si colegilor ne-au crescut salariile mai ceva ca fătul din poveste, s-a gasit unul sa fie mai catolic decit Papa si sa ne spuna ca o sa vina si decontul (i-am spus ca e prost). A venit. Acum toti injuram pe Basescu si pe Boc. Ne mai racorim. Dar trebuie sa platim. Am consumat mai mult decit produceam.

  Multumesc pentru aprecieri, dar o sa te dezamagesc in continuare.
  In plus, soacra mi-a taiat portia de coniac. E prea cald, zice.

 • victor L

  Dle Tudoran,
  -- nu ma refeream la dvoastra cind cu intrebarea “unde au fost…” Dadeam niste nume.
  -- dar dvoastra de unde stiti ca n-a existat biletelul roz?
  -- dar dvoastra va amintiti cine a incalcat intelegerea de a nu mai tine alegeri anticipate?
  Atit, pentru ca eu nu discutam politica.

  Daca ati umbla prin satele romanesti ati observa ca pantofi cu toc nu se poarta doar in Bamboo. Exista lume (si fiţe) si pe ulitele satelor. In satele romanesti nu sint doar babe uscative aratate de iRealitatea si Anatema.Asa ca zeflemeaua cu Elena Udrea e prea usoara. Ati preluat-o din presa noastra. Care e sub orice nivel.

  Imi cam rastalmaciti spusele (m-a pus dracu sa ma contrez cu fictionarii).
  Unele lamuriri le veti gasi in raspunsul pentru @Daca_nu_nu. Nu ma mai acuzati ca as fi “suporterul” PDL-ului. In felul asta pot sa cred ca sinteti avocatul lui Tariceanu.
  --

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 17

  1. Cand si unde am afirmat ca nu a existat biletul roz?!? Am spus altceva: nu cred ca un om care nu a avut discutii anterioare, de acelasi fel, cu un altul, se da pe mana acestui trimitandu-i, hodoronc-tronc!, un asemenea bilet. Si mai cred ca scoaterea biletului “la vedere” a declansat multe mizerii care au doborat coalitia.

  2. Da. Imi amintesc.

  3. Cine va spune ca nu calc prin satele romanesti? Calc.

  3. Zeflemeau cu Elena Udrea? Doamna ministru a provocat-o singura; si nu o data, desi este o persoana desteapta.

  4. Nu fictionalizez mai mult ca dumneavoastra. Sper, insa, ca nici unul dintre noi nu o face cu intentie.

  5. De ce credeti ca atata lume va banuieste a fi un suporter PDL (repet, nimic nefiresc in aceasta optiune)? Chiar se inseala toata lumea? De ce nu sunteti banuit de a fi suporter PNL? Sau PSD? Chiar nu va inteleg…

 • Daca_nu_nu

  @) Victor L
  Hai, să trăieşti, Boiarule, că elocvent mai poţi fi!!!
  Ptui, să nu te deuăchi!!!
  Ptui, ptui, ptui!!!
  Numa că domnia ta spuneai, aci, la dl Tudoran, câteva postări mai încolo, că „în tot ce-ai scris… în reviste”… bla-bla-bla-bla, nu mai ţin minte amănunte. Mi-ar plăcea să nu negi, că, după cum mă ştii, sunt în stare să caut şi să-ţi aduc „monstrul”, pardon -- mostra.
  Spui că domnia ta nu eşti unul care să ia decizii. Te cred. Dar ce decizii ia/poate lua dl Gogea, de exemplu, sau dl Iaru (ca să nu zic dl Antonesei, că dup-aia zici că ţin cu profesorii…)?
  Victor, ştii ceva?
  Toţi privim spre cei care sunt în măsură să ia decizii. Numai că unii privesc de-acilea, alţii privesc de-acolo. Vezi? M-am specializat şi eu în operarea cu abstractul: „unii”/„alţii”. Învăţ repede, bag de seamă.
  A, şi încă ceva:
  Domnul Tăriceanu e un bărbat frumos.
  Dacă nu mă crezi, întreab-o pe soacră-ta şi vezi ce părere are…

 • Maria R.

  Ca mare dreptate aveti,si dvs.,si Arghezi!
  Si ceva,totusi,se intampla:pleaca tinerii nostri,adica viitorul,inclusiv la nemti si in tarile nordice.
  O fi bine,o fi rau?

 • Dorin Tudoran

  @Maria R. # 19

  E foarte, foarte rau!

 • victor L

  @Daca_nu_nu,
  greseala, soacra mea nu il crede barbat frumos pe T (niciuna dintre soacre si nici amanta). Nu se poate sa nu stii ca nu-i frumos ce-ti place tie, ci.

  “Numa că domnia ta spuneai, aci, la dl Tudoran, câteva postări mai încolo, că „în tot ce-ai scris… în reviste”… bla-bla-bla-bla,” zici tu. Daca bati apropouri la afirmatia mea ca nu se gasesc niciunde spuse de-ale mele in care sa apăr PDL-ul, da. Cauta unde apăr partidul. Adu-mi “monstru” .

  ” că dup-aia zici că ţin cu profesorii”. Sint ruda apropiata cu “cadavrele didactice”, nu am nimic impotriva lor, dar absolut nimic, ci o deosebita stima pentru breasla. Cu exceptiile care, vrem nu vrem, exista.

  De la oamenii de condei am pretentia (vorba sa fie, nu-mi sint datori cu nimic) nu sa ia decizii, ci sa nu influenteze partizan lucrurile fara sa declare clar de care parte a baricadei sint. Oamenii de condei pot influenta foarte mult “prostimea”. Oamenii de condei aduna in jurul lor si o sumedenie de lingusitori. Ne place sau nu, exista.

 • victor L

  Dle Tudoran,
  o ultima vorba, ca ma trimite soacra dupa pîine.
  Am mai spus-o dar ma vad nevoit s-o repet.
  Bunicul meu nu a mai votat in noiembrie 1946 cu liberalii, cu care votase pina atunci, din cauza lui Tatarascu. Si a votat cu a lu` Maniu, desi n-ar fi vrut. Dar dupa `89 mi-a lasat “cu limba de moarte” (glumesc) sa revin la vechile obiceiuri. Si am votat cu liberalii. Cu toate ca eram in grea dilema :se rupsese cu timpul in aripi si aripioare. Am votat si cu PAC. Ultima data cind am votat cu liberalii a fost in toamna lui 2004. Nu e chiar mult de atunci.

  Ei bine, acum, cind nepotii lui Tatarascu au pactizat cu nepotii lui Dej, dati-mi voie sa ascult vocea bunicului, care altfel s-ar rasuci in mormint.

 • mihai rogobete

  Una bună… rău: Compătimind cu Devis Grebu, de aniversarea frumoşilor ani ai domniei sale, Cornel Ivanciuc sugerează că nici talentul său n-ar fi fost “descoperit”.

 • Hantzy

  Biletelul roz?!
  Pe mine m-a frapat un lucru pe care putini l-au sesizat si inca mai putini l-au comentat. Cand a iesit E.U. pe post cu intamplarea respectiva, a afirmat ca Presedintele a respins vehement memoriul insotit de biletel spunand ca nu intervine pentru un mafiot. In bucuria ca avem un politician care se opune, cel putin aparent, inselatoriilor, nu a fost remarcat faptul ca reactia corecta ar fi fost ceva de genul “presedintele nu poate interveni in actul de justitie”. Din afirmatiile vremii rezulta insa ca Presedintele ar fi putut-o face, dar n-a vrut! Ori asta inseamna ca e posibil ca alta data sa fi intervenit,nu?! De exemplu in favoarea duduii, la recenta ancheta parlamentara condusa de Organ.

 • Dorin Tudoran

  @victor L. # 22

  Spuneti:

  ” De la oamenii de condei am pretentia (vorba sa fie, nu-mi sint datori cu nimic) nu sa ia decizii, ci sa nu influenteze partizan lucrurile fara sa declare clar de care parte a baricadei sint. ”

  Nu am nici o obligatie sa declar de ce parte a baricadei ma aflu. Chiar daca as avea o asemenea obligatie, tot nu v-ar ajuta prea mult declaratia mea, caci nu ma aflu de nici una dintre partile baricadei. Ba, spre surpriza dvs., am si… declarat acest lucru inca de cand am deschis primul blog. Ca m-ati crezut ori nu, e problema dvs.

 • Daca_nu_nu

  @) Victor L
  „De la oamenii de condei am pretentia (vorba sa fie, nu-mi sint datori cu nimic) nu sa ia decizii, ci sa nu influenteze partizan lucrurile fara sa declare clar de care parte a baricadei sint. Oamenii de condei pot influenta foarte mult “prostimea”. Oamenii de condei aduna in jurul lor si o sumedenie de lingusitori. Ne place sau nu, exista.”

  Bla-bla, bla-bla, bla-bla.
  Deci tu ai pretenţii de la oamenii de condei, dar „pretinzi” ca oamenii de condei să n-aibă pretenţii de la oamenii legii… Adică de la alţii, nici măcar de la tine. Măăăăăăăăăăăăăăi, să fie…
  Asta una.
  Două:
  Nu te supăra, dar ştii de ce nu puteţi voi merge înainte? De teama linguşirii!!! Expresia acestei temeri este cea mai bună armă de anihilare a oricărei bune-intenţii din partea cuiva de la care n-ai mare lucru de câştigat pe moment. Cunosc foarte bine această modalitate de a para, cum mai ales cunosc şi o grămadă de nime-n drum care se cred, vezi Doamne, victime ale linguşirii. Oamenii de calitate, Victor, sunt de bună credinţă, şi de o parte şi de cealaltă a ceea oamenii de calitate îndoielnică numesc linguşire. Dacă ştie că-i bun, ştie şi că vorba bună i se cuvine. Dacă nu, nu.
  Nu că spun, da numa zic…

 • radu

  @victoras
  Unii s-au dus dupa paine si s-au intors dupa 20 de ani.
  Ai avea unde sa te duci?

 • Radu Humor

  @Mihai Rogobete
  Cand e vorba de talentul celor doi adusi in discutie mi se pare ca zicala aia cu
  “ce mi-e Tanda , ce mi-e Manda ?! ” se potriveste de minune, ba mai cred ca daca Ivasiuc era sustinut de artileria lui Grebu, nici nu-ti dadeai seama ca pe niciunul nu-l da afara talentul din casa !
  Si totusi Devis Grebu ameninta din nou cu plecarea, desi l-au facut si pe el membru de onoare al Asociatiei 21 decembrie 1989, dar el probabil vrea si bani, ca-i merg degetele (pe penel).

 • Radu Humor

  @Victorel ca s-ajunga sa-l faulteze pe Tariceanu ( ce-i proasta soacra-sa, sau nevasata-sa sa recunoasca in/la fata lui, ca-i Tariceanu-i barbat bine 😉 ) o ia de la Tatarascu si Maniu, pe care i-or fi votat bunicii lui, dar ce folos, daca unul ca el a ajuns sa-l voteze in draci pe Basescu , si nici nu-s sanse sa-si revina (nici unul, nici altul, din familia lui, ca dupa cum vad el o conduce strasnic , paharul de coniac si uneori, cand e cald si painea sunt sau trec pe la el :roll: )

 • mihai rogobete

  Ivanciuc, dom Radu: al cu CNSASoleala.

 • Vasile Gogea

  @T.Monica
  Autorul din care ati citat a uitat să spună că pleacă “în nord” şi pentru a-şi lansa cartea cea mai recentă. Ceea ce e admirabil, de altfel.
  @Victor L
  Eram exact unde sunt şi acum şi unde am fost şi înainte de “guvernarea Tăriceanu”! Nu am spus niciodată nimănui ce să facă, dar sunt lucruri care, de “orice parte a baricadei” te-ai afla, nu se fac. Sau, dacă “se fac”, trebuie sancţionate.
  @Dacă_nu_nu
  Iau zilnic decizii, dar doar în ceea ce mă priveşte şi la limita libertăţii de decizie a celorlalţi.
  @Dorin Tudoran
  Iertare pentru aceste “ziceri”.
  Treaba cu “păduchii” e că, deşi nu-s rari, sunt mari!

 • @) All

  Pentru cei care vor sa afle mai multe despre poetul Dorin Tudoran, un articol, al meu, in Observator Cultural, mai precis aici

  http://www.observatorcultural.ro/DIN-FOI%C4%B9%C2%9EOR.-Poetii-mei-Dorin-Tudoran*articleID_23998-articles_details.html

 • @Dl Tudoran
  Frumoasa povestirea.

  @Maria R. #20
  E si bine si rau in functie de care capat al batei e mai aproape de observator. Pentru tinerii care pleaca este evident mai bine, altfel nu ar pleca. Pentru cei care raman in urma e mai rau pentru ca teascul fiscal se strange asupra mai putinor taxati dar cu acelasi debit de zeama. Ce inseamna asta pentru viitor? Ramane de vazut, eu inca sper sa mai avem o generatie pasoptista.

 • Radu Humor

  Scuze dom Rogo ! ( “Dom Mihai” are ceva celebre similitudini cu niste uriasi purtatori al apelativului pe care nu indraznesc sa vi-l atribui )
  Il cunosc f. bine pe Cornel Ivanciuc , brunetul de la Academia Catavencu acuzat de ceva legaturi nesanatoase cu niste baieti cu ochi albastri.
  Pe Ivasiuc doar l-am citit si mi-a fost deajuns spre a-l intipari mai mult in subconstient de unde si greseala….

 • Hantzy

  victor L: Ei bine, acum, cind nepotii lui Tatarascu au pactizat cu nepotii lui Dej, dati-mi voie sa ascult vocea bunicului, care altfel s-ar rasuci in mormint.

  Pai, luati un loc, sa nu va vina rau: bunicul dv. s-a rasucit deja in 2004! Pentru ca atunci liberalii, nu doar ca au facut pact, ba chiar au inregistrat notarial o alianta cu fratii nepotilor lui Dej, adica pana la urma … si ei nepoti ai aceluiasi Dej (pe atunci internationali socialisti, autodeclarati ex-comunisti, crescuti dintr-o tulpina samd).

  Iar in privinta anticipatelor pentru eliminarea solutiei imorale, nu Xulescu sau Yuceacu stabilesc cine e “solutia imorala”! Varianta anticipatelor reprezinta o solutie pentru iesirea dintr-o criza politica, iar nu o “usita legala” pentru satisfacerea unei necesitati politice. Asta face SOV in lumea finantelor, si de aia ma intreb daca obtinerea unui avantaj electoral, prin astfel de metode, nu e la fel de imorala precum cea financiara?!
  De altfel, pentru a vedea asemanarea dintre tacticile a doi fosti comunisti, ne putem aduce aminte un fapt: pe la finele 2002 nastase a avut si el o tentativa de fortare a anticipatelor, motivat de neintelegerile cu UDMr pe seama Constitutiei si bazandu-se pe sondajele ce aratau un PSD in crestere. Societatea civila a reactionat atunci spunand ca nu e corect, nu e in spiritul Constitutiei, ca electoratul a vorbit etc.
  Eu ma intreb de ce ar fi fost mai corect daca acest lucru e propus de Base?!
  Iar daca da, acum are ocazia a o face! Circumstantele sunt asemanatoare celor din 2005, iar solutia imorala e reprezentata de UNPR, adica cei votati pentru optiunile lor stangace, dar care sustin, ca si PC d’antan, o putere de dreapta.

 • victor L

  @ Daca_nu_nu, July 16, 2010 at 19:59,
  mai-mai sa cred ca au inviat fostele activiste PCR, asa pare cuvintarea ta militanta.

  Cu ceva ani in urma am auzit pe unul spunind unor amici de pahar ceva “memorabil”:
  -- Ma, io daca as sti sa scriu, Creanga ar fi mic copil pe linga mine.
  Omul avea “material”, dar nu stia, saracul, sa construiasca.
  Recent am terminat romanul “Noapte buna, copii” de Radu Pavel Gheo. Mare brinza, si io am avut asemenea copilarie si prieteni de care m-am despartit. Dar autorul si i-a omorit violent.
  Eee, daca as sti si io sa scriu l-as baga in buzunar pe Gheo.
  Si poate ca nu e gluma; daca as sti sa scriu.

  Eu nu am pretentii de la niciun om de calitate, cum le zici tu. Mai ales ca dl Tudoran spune ca nu are nicio obligatie sa-mi spuna pe care parte a baricadei sta. Corect. Dar sa-mi dea voie sa nu-i impartasesc opiniile, in acest caz.Eu am zis “pretentii”. Nu revendicare de drept.
  Oamenii de calitate sint la fel ca mine, muritorul de rind, daca facem abstractie de “calitatea” lor, talentul. Si nu, nu imi arunca in spate gindurile tale: nu am spus niciodata ca nu au dreptul sa-i traga de mineca pe politicieni, ci sa nu fie partizani fara sa se declare. Altfel doar TRU, Tismaneanu, Liiceanu, Patapievici si liftele care-i insotesc sint demni de dispret.

  E sigur ca in jurul politicienilor se aduna lingusitorii, dar nu mi-e rusine nici cu lingusitorii din jurul fictionarilor. Daca lingusitorii fictionarilor ar si citi cartile pe care le scriu, tirajul cartilor ar creste semnificativ.

  Observ insa ca ocolesti incorect declaratiile mele cinstite, care nu depind de “facultati”: dece nu mai am incredere in liberalii de azi si nu-i mai pot vota, ca nu sint nici membru si nici simpatizant Boc si ca nu ma incinta cei cu Crin(i) in mina.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7590851-video-antonescu-nu-intru-polemici-mahala-iliescu-ponta-liberalii-injura-mai-mult-noi-decat-basescu.htm

  @Vasile Gogea,
  am pretentia ca lucruri de bun simt spun si eu; dece doar dvoastra?

 • Maria R.

  @Dorin Tudoran#21 & mihai#34″cu acel”o fi bine,o fi rau?”ricanam.
  De fapt,in plan personal,ma doare,este unica fiica a surorii mele,si lumina ochilor mei;pe de alta parte,inteleg perfect ce”damage”produce exodul atator tineri(prietena cea mai buna a nepoatei mele pleaca la Oxford,cu aceeasi intentie de a nu se mai intoarce).
  Dar si acesti tineri resimt aceeasi lipsa de orizont pe care o resimtim toti ceilalti,si ce le poti spune ca sa le schimbi intentiile?

 • Daca_nu_nu

  @) Victor L
  Ha!-Ha!-Haaa!!!
  Bingooooooo!!!
  Victoras, iubitule, sa-ti spui ceva>
  Eram la un `sempozeuon`… De-ala unde s-aduna ai cu scoala sa se dea mari unii fata de altii. Si Cigaltoaca adusese acolo pe unul de care eu habar n-aveam cine-i, dar de care-mi placea foarte mult, ca-l vazusem in tot felul de imprejurari placute. Si m-apuc de-a grairea si din una-ntr-alta, il laud pe domnul de-mi placea mie de el -- fara sa stiu cine e, repet! -- acolea, de fatza cu toata lumea. Si se trezeste un respectabil domn poet trecut bine spre 70 sa ma luxeze drept: `Va rog sa treceti la subiect! Lasati gargara, ca nu tine!` I-auzi una, zic… Si-i sar in cap poetului, acolo, pe directa. Astia mai batrani, asa ca domnia ta, se tavaleau de ris. `Ce dracu aveti, mai -- zic eu cand se gata intreaga tarasenia -- de rideati asa, aiurea???` `Ei, nu stii domnia ta… Ala de-l laudai era… bla-bla… (urmara titlurile), iar ala de te-apostrafase era unul de-i cantase-n struna regimului trecut, iar tu i-ai servit o mostra de pioasa amintire…`
  Vezi, Victoras, puiule, ca mai invatai ceva si de la domnia ta?
  Multam pentru nimic.

 • Daca_nu_nu

  @) Vasile Gogea
  Bineinteles.
  Dar ce sa-i faci, daca n-ai cu cine te-ntelege…
  O tine pe-a lui si pace…

 • Florin Iaru

  @Dorin.
  Uf, te-am prins. Era Linda Evangelista.

 • Florin Iaru

  @Victor L
  Greşit, ca de obicei! Dar ce mă mir? Un om care nu-şi cere scuze pentru afirmaţii calomnioase sau acuze nedovedibile o va mai face, de cîte ori i se iveşte ocazia. Aflaţi, stimate domn, că nu sînt obişnuitul angajat al “turnătorului” Vântu (apropos, vă luaţi angajamentul să vă cereţi scuze dacă “infractorul” Vântu nu a fost şi turhnător?). Adică, dacă un tehnoredactor la Academia Caţavencu (asta sînt, ha, ha, ha) vinovat că tehnoredactează o revistă (Caţavencu) şi, în acelaşi timp, responsabil de dărîmarea balivernei băseşti… Nu iau bani de la post, să fie clar o dată pentru totdeauna. Nu că n-aş merita.
  Ca om ce l-a prins pe Gheorghiu Dej, ar trebui să fiţi mai precaut cu lupta de clasă.
  Vă aştept, în continuare, scuzele. Să reamintesc oamenilor, că, de un an, poate s-a uitat. Am afirmat atunci că va chiţăi lumea de foame pe stradă. Aţi rîs şi m-aţi întrebat unde e foamea? Am răspuns între timp, foamea a fost ascunsă cu miliardele împrumutate de la FMI. Acum a venit termenul, iar situaţia e şi mai gravă. Guvernul şi preşedintele dvs. au neorocit o naţiune şi nici măcar scuze nu vă cereţi! Daţi-i înainte. Nici eu n-am să vă iert!

 • Florin Iaru

  Citind mai jos, îmi scuip în sîn şi-mi fac cruce cu mîna stîngă, că-i dracu’ bătrîn.
  @Victoraş, ai grijă de copii! De ce? Pentru că profesorii sînt plecaţi să-şi ia cei 50% în plus la salariu. Şi să-l calce-n picioare pe Tăriceanul de l-a implorat pe idolul dvs. nehotărît să nu semneze. Şi acela? A semnat (alături de haita pdl şi psd) şi a cîştigat alegerile. Frumoase alegeri! De şic! Aşa că mai uşor cu inteligenţa pe scări!
  Trei ani l-a f… Băsescu pe Tăriceanu. Poate că ne mergea mai bine dacă-l lăsa să respire. Dar nu, asta a fost pohta ce-a pohtit. Acum are, de un an jumătate, prim ministrul personal. Hai să vă explic ca la puiuţi: dublarea datoriei României, 2,7% fonduri europene asimilate, rata şomajului de aproape 50%, blocarea economiei şi înflorirea contrabandei, dispariţia investitorilor, externalizarea afacerilor, evaziune fiscală 40% (adică economie la negru cît cuprinde). Păi, numai pentru una singură d’alde astea, lui Tăriceanu i s-ar fi luat capul. Repet, acel prim ministru (cu toate păcatele lui -- cel mai mare, ultima mărire de pensii) a pierdut un an din guvernnare ca să se lupte cu monstrul lacom de la Cotroceni.
  Şi -- ca să tai orice replică inutilă -- în 2007, patronii se rugau de populaţie să vină să muncească. Erau locuri de muncă neacoperite şi lumea strîmba din nas. Acum acest ghinion uriaş şi minuscul din vîrful dealului guvernamental ne trimite pe toţi la muncă. De acord. Unde la muncă? Păi să nu vă zic ceva de dulce? Asta e contribuţia dvs. la bunăstarea României? Stai jos, elev Victor L! Nota patru. Şi data viitoare să vii cu lecţia învăţată!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 41

  M-ai…

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 42

  Cum adică, nu iei bani de la post — Realitatea, că de la Postul Paștelui știm că nu iei bani?

  Cum nu iei bani “de la post”, când, aflu de la unul ori altul care trage cu urechea la tâmpeniile unui fir de mărar oligofren că până și eu iau bani, și incă mulți “de la post”, pentru simplul fapt că am acceptat ca voxpublica să preia articolele de pe blogul meu.

  Aha, zice mărar și patlagina de lângă el, el știa de mult că lucrez pentru Vântu. Dau să întreb, dacă eu lucrez pentru Vîntu, fiindcă am acceptat ca voxpublica, să preia textele de pe blogul meu personal, mărar & rasol, firmă de croncănit, pentru cine “lucrează”?

  Vai de păsărica ei — nici o legătură cu vrăbioare guvernamentale! — de logică!

 • radu

  Domnule Tudoran ,
  Cred ca aveti prea multa mila crestineasca in dvs.!
  Pai dvs. acordati prea multa importanta semiscriitorului IT Morar daca il pomeniti pe blog.
  Nu merita!
  Maine -poimaine o sa aflam ca si el si Patrasconiu au fost dizidenti mascati si ca datorita lor a cazut comunismul.

 • Dorin Tudoran

  @ radu # 46

  Nu prea l-am… pomenit!? Aud insa ca ma ameninta cu niste documente CNSAS?
  Daca este adevarat, chiar devine amuzanta situatiunea.

WP Admin