≡ Menu

Lustrează-mă doar pentru tine…

Nu mai este pentru nimeni nici o îndoială de ce se doreşte un Parlament unicameral. Constituţionaliştii din jurul preşedintelui sunt oameni cu multă carte şi nu au cum să nu ştie că soluţia pentru însănătoşirea activităţii parlamentare nu este, nici pe departe, unicameralul. Cu toate acestea, ei susţin proiectul. Pentru preşedintele Traian Băsescu, la nivelul echipei sale, discuţiile pro şi contra par epuizate.

Legea lustraţiei se dovedeşte mai puţin încăpăţânată decât Godot – vine. Aproape că a şi sosit. Că Ion Iliescu o consideră de esenţă ”stalinistă”, că Victor Ponta tace ce zice iar Crin Antonescu zice ce tace sunt, de-acum, detalii irelevante. Despre Mircea Geonă n-are rost să pomenesc. A mărturisit cu mâna pe Biblie că, în decembrie 1989, era prea tânăr spre a fi înţeles ce s-a întâmplat în România. Şi când n-ai înţeles ceva, cum să-ţi aminteşti altceva? Pare chiar o maladie de familie – soacra lui Mircea Geoană este pârâtă că, neînţelegând despre ce era vorba, ar fi dat cu piciorul revoluţiei. Când s-ar fi dumirit la ce a dat cu piciorul, şi-ar fi procurat certificat pentru piciorul eroizat pe nedrept.

Deci – legea lustraţiei se va întâmpla. Că va fi pe 20 mai, ora 11 şi un pic, cum a promis Roberta Anastase, sau pe 1 iunie – spre bucuria tuturor copiilor politici, legea lustraţiei va trece. Ce pare mai neclar rămâne cum va opera la nivel practic. Dar Roberta Anastase când înţelege ceva, nu mai e de oprit. Când a aflat din scrisoarea lui Doru Mărieş ce ştia o lume întreagă de câteva luni şi aproape un an —  că preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 se afla în greva foamei — lustraţia ne-a fost servită à la carte.

Măierean – bi sau unicameral? Ştiu, ştiu, generalul de Securitate (internă şi externă) e pensionar, merge la biserica din cartier, face opere de caritate (a nu se confunda cu opere de CARITAS!), nu se mai gândeşte la funcţii de conducere, doar la job-uri bine retribuite, că pensia de general de poliţie politică e mică după buget etc. Totuşi, cine şi cum îi va face dreptate lui Vasile Măierean, acest giuvaier al poliţiei politice?

Ureche – bi sau unicameral? Ştiu, ştiu, şi generalul ăsta de Securitate a recunoscut, până la urmă, că era una şi aceeaşi persoană cu fostul locotenent, căpitan, maior şi colonel de Securitate Marian Ureche. Şi el face opere de binefacere – Rodica Stănoiu este doar una din multele beneficiare ale mărinimiei urechiste (a nu se confunda cu trasul cu urechea la vieţile private ale concetăţenilor săi), şi el a fost un bun român etc. Totuşi, cine şi cum îi va face dreptate acestui antreprenor al sufletelor noastre? Numai cineva într-o ureche îl poate lăsa nedreptăţit pe domn’ general, nu?

Vadim – bi sau unicameral? Ştiu, ştiu, Tribunul este azi “bigger than life” – el nu mai reprezintă Europa la Butimanu, ci o staţiune românească de odihnă, uitare şi recuperare la Bruxelles. Totuşi, cine şi cum îi va face dreptate acestui patriot care îşi lua inima în dinţi — drept e, nu de unul singur, ci împreună cu Eugen Barbu – să-i spună, verde-n faţă,  temutului general Iulian Vlad că Securitatea e prea îngăduitoare cu duşmanii poporului (nu dau lista lor – e prea ruşionoasă!) sau tovarăşei Ceauşescu Elena că era doar o savantă  de renume mondial?

Eu aş mai avea nume, dar mi-e teamă că nu mai are Parlamentul lustraţie. Şi, în chestii dintr-astea, practice, ori că e bi ori unicameral, Parlamentul nu trebuie stressat. 

Pe bună dreptate, acolo se cântă –  în şoaptă şi armonie –  nemuritoarea romanţă Lustrează-mă doar pentru tine/Şi astăzi şi mâine/Mereu…

 • Vasile Gogea

  Inlustrata chestie, domnule Tudoran! Nu stiu de ce imi vine sa o compar cu “trenul de noapte” (al lui Grosan), care nici nu era “tren”, era “garnitura”,
  venea “negresit” si trecea “nevazut-necunoscut”! Raminea in urma lui doar un vag miros de trandafiri… Nu stiu ce miros va ramine dupa ce va trece “lustrufrectia” asta!

 • F. Balanescu

  Am cautat o stire de presa, nu-mi mai aduceam aminte cind a fost invinuita Rodica U. de colaborare… cica abia in dec. 2006. Oare de ce? Ghici ciuperca… Membrii Colegiului CNSAS stiau inca din 2001… le-a luat 5 ani sa faca o expertiza grafologica… stam prost la dotarili tehnice, si pina s-au schimbat guvernele, deh… e greu… nu mai e de lustrat mare lucru, dupa ce s-au lustruit dosarele…

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea #1

  Păi, asta s-ar putea să rămână — un vag parfum de trandafiri. De trei trandafiri plecaţi din buchetul iniţial în trei partide, care partide joacă mari partide de lustraţie cu morţii şi partide de tabinet cu vii…

 • Dorin Tudoran

  @ F. Balanescu #2
  I-au pus fotografiile sub nas… Abia atunci s-a tras de lobul urechii si a recunoscut că el era… Cum ar veni -- regăsirea sinelui…

 • transildania

  Legea lustratiei vine, si sunt de acord ca e important cum vine. Daca vine asa cum se anunta atunci nu stiu… cred ca vine deageaba.

  http://www.cotidianul.ro/roberta_anastase_co_i_au_delustrat_pe_emil_boc_si_traian_basescu-113510.html

  Se repeta traditionalul “Lustratie, primesc, dar sa nu se schimbe nimic” si “Lustratie sa fie daca o cer interesele partidului, dar sa stim si noi, ca sa modificam legea in asa fel incat sa nu ne priveasca”

 • Dorin Tudoran

  @ translandia

  1. Când e vorba de acuratețea informațiilor oferite de Cotidianul în legătură cu Traian Băsescu & PDL, am rezerve. Articolul de față însă mi se pare destul de echilibrat. Dar, mă întreb, ce interes ar avea PDL și Roberta Anastase să împingă o lege de care sunt SIGURI că pică la Curtea Constituțională? Câștigul de imagine ca mari sprijinitori ai lustrației ar fi întors pe dos de imaginea penibilă a unei incompetențe crase… Deci…

  2. Bogdan Olteanu numai un bun exemplu nu-mi pare a fi fost/a fi.

  3. Practic, mai toate partidele au subminat apariția unei legi a lustrației. Toate știu ce podoabe se află printre membrii lor. Firește, unii sunt mai bogați în asemenea material lustrabil alții -- mai săraci. Dar, una peste alta, ar fi fost durere semnificativă pe la toți.

 • Gheorghe Campeanu

  Ca si condamnarea oficiala a comunismului, in principiu un gest necesar, dar in realitate o initiativa practic simbolica, mi-e teama ca inefabilul politic romanesc va ‘bifa’ si lustratia, dupa care se va asterne tacerea sau, in cel mai bun caz, nu se va intampla mare lucru.Desigur, nu trebuie subestimata atractia irezistibila a unui asemenea instrument retributiv pentru cei care conduc azi destinele luptei anticomuniste contemnporane.

 • pentru a salva macar viatza unui singur om (maries), lasatzi’i, dom’ tudoran sa fie penibili, inca o data !
  evident c’o sa iasa o lustratzie neconstitutzionaliota si inaplicabila, da’ macar le ies astora gargaunii din cap…
  lupt pentru pace !

 • transildania

  Domnule Tudoran, sunt absolut de acord cu Dvs.
  Si in ce priveste Cotidianul, v-am trimis linkul din mai multe motive, pentru ca il zarisem concomitent cu articolul Dvs., pentru ca mi se parea la subiect. Vi l-am trimis insa mai ales pentru ca demonstreaza ca in domeniul lustratiei se va intampla exact ce s-a intamplat si cu precedentele CNSAS, IICCCMER, legea ANI, chiar saptamana asta. Va veni o lege, si unii se vor impopotana cu ea, insa nu conteaza titlul legii ci continutul si forma. Linkul de mai sus arata ca si aceasta lege va ajunge sa fie votata intr-o stare intr-atat de diluata prin amendamente (ca si legea ANI) incat nu va mai avea nici un efect.Sunt convins ca in toate partidele exista podoabele, de aici si unanimitatea prin care trec aceste legi, opozitia facand chiar servicii gratuite puterii prin imprumutul de voturi, si acceptarea unor proceduri si amendamente scandaloase.

 • Va ieşi legea cumva, dar va fi contestată la Curtea Constituţională. Nu, nu o vor contesta unii din politicienii care simulează anticomunismul, se va ocupa, probabil, vreun personaj deja specializat (din PRM ?).
  Ca să nu bată la ochi, şi să poată continua vodevilul.

  Nu va fi unicameral, cum nu va fi nicio modificare de Constituţie. Pur şi simplu, nu se vor găsi 2/3 din parlamentari care să aplice voinţa electoratului, exprimată la referendumul din 2009.

 • mihai rogobete

  Prin interdicţia impusă încă de la înfiinţarea AFDP de a se constitui partidic, pare-se că victimele au fost cele cu proritate lustrate. Şi nu doar: câţi ştiu de cartea lui Mihai Buracu, Tăbliţele de săpun de la Itsetip,(http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=49) ? ceea ce vrea să se uite devine coşmar; legea aceasta a lustraţiei nu-i altceva decât cel al demnităţii.

 • Pingback: Asociaţia 21 DECEMBRIE 1989 » Lustrează-mă doar pentru tine…()

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Câmpeanu # 7

  Da, mă tem că aveți dreptate -- “a bifa”!

 • Dorin Tudoran

  @ Riddick # 10

  Pe unde fuseși? Ți-am dus lipsa. Ai fugit de la de filarea de 1 Mai muncitoresc?

  Pe unde se află atotputernicii 2/3 din parlamenrai când e nevoie de ei? Veneția? Barcelona? Fiji?

  Propun să li se pună la dispoziție urne de vot volante. Se poate vorbi cu cei de la BMW, Mercedes. Chiar și Lexus ori Volvo ar putea fi interesate, dacă e o comandă serioasă. Pentru ca legiuitorii să se simtă “ca acasă”, mașinile pot fi dotate cu podea de marmură, saună, caviar anticomunist -- Belluga și șampanie Crystal, recolta 1989 -- butoiul Reconcilierii Naționale etc.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete #11

  Repet -- e bine că vine. Dar dacă textul legii va continua să se îmbogășească în “excepții”, ca de atâtea alte ori, excepțiile vor fi mai numeroase decât regula.

  Așa ceva nu se mai poate numi “lege”, ci altfel…

 • Dorin Tudoran

  @ niku_elektriku #8

  Nu știu cât va trece până să acceptăm cu toți — de la bravul nostru prieten Doru Mărieș la propagandiștii anticomunismului caviar — că îți trebuie mult tupeu să spui că te apuci de Legea lustrației ca să-l salvezi de la moarte pe Mărieș…

  Grevistul putea fi înduplecat, încă de anul trecut, să renunțe la gestul său atât de brav și periculos. Nici Roberta Anastase, nici superiorii ori colegii ei nu au aflat abia ACUM de greva lui Mărieș. Acum doar s-a dat UNDA VERDE, ca și în cazul unora din blocatele — până mai de curând — activități ale unui anume institut de investigare a crimelor…

  Cu toate aceste jocuri de culise, campanii de PR, pregătire a platformei pentru viitoare alegeri etc.,dacă ceva bun iese din acest efort parlamentar, și tot trebuie să spunem că este un pas înainte. Dar, întîmplându-se atât de târziu și cu extremă precauție față de cine ne-am putea trezi că devine lustrabil, va da celor ce ar fi trebuit să fie lustrabili posibilitatea să râdă de acest “un pas înainte”, căci ei se găsesc, deja, zece pași înaintea-înaintelui nostru. Și în acest ritm, distanța înte “eroismul parlamentar” de azi și liniștea în care se află cei ce puteau, trebuia să fie lustrați crește exponențial…

 • Dorin Tudoran

  @ transildania # 9

  Da… Mi-e teamă, repet, că aveți dreptate. Dar, hai să așteptăm și să vedem ce se alege (în afara variantei cu alegerea prafului!) din această campanie parlamentară pro-lustrație. Cine știe, poate că Roberta Anastase este mai puternică și mai carismatică decît alții ce au încercat această mare cu un deget ce s-a topit foarte repede…

 • divanuriletomitane

  ANTICOMUNISMUL CAVIAR….Limba romana poate cu greu cuprinde exceptionala viziune…Mai ales ca in franceza se spune, in traducere, STANGA CAVIAR…Sau, am ajuns la capat ? QED ?

 • Dorin Tudoran

  @divanuriletomitane #17

  “Anticomunismul caviar” este o formulă ce nu-mi aparține. Multă vreme am folosit-o mereu între ghilimele. Acum a intrat deja în circulație și e puternică. Asta se explică și prin faptul că pune degetul pe o rană reală: transformarea anticomunismului într-o imensă afacere, din care se extrag câștiguri consistente, de toate felurile -- de la imagine la bani.

  Am scăpat de monopolul comunismului și ne-am trezit imbrățișați de caracatița “anticomunismului productiv”.

 • Hantzy

  Spre deosebire de majoritate, eu nu sunt pentru o lege a lustratiei. La ce ar folosi?! Dupa experienta CNSAS, lustratia ar fi o unealta in mana atotputernicilor zilei, pentru a-si bloca contraopinentii. Nu ca n-ar merita respectivii sa fie lustrati, dar mai frica mi-e de cei ce nu vor fi lustrati!
  Insa pentru lustratie sunt, anume pentru lustratia la urne, facuta de electorat. Dar cred ca sunt prea idealist!

 • Dorin Tudoran

  @ Hantzy # 19

  Aș vrea, foarte mult, să vă contrazic, dar n-am cum -- da, sunteți cu totul prea idealist!

 • Azi e zi de sarbatoare ziua cind noi voiosii pionieri…
  Motto “Dati cite putin sa ajunga la toata lumea”.
  “E criza bre, sunt somer”, zice someru, nu-i nimic, “ia tu o bucatica de lustratie, sa-ti treaca” zice guvernu.
  “N-avem autostrazi”, striga poporu, “ia o parlament unicameral”, zice partidu
  “E criza, cresc preturile, n-avem bani de piine”, zice poporu, “ia tu cite un corupt”.
  “Mor cu zile in spitale”, zic mamele, “nu-i bai ca schimbam constitutia”.

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu # 21

  Eu încep să mă îndoiesc că trăiți în Germania. De ce? Păi, dacă ați trăi acolo, de unde ati ști toate chestiile astea despre România?

  Mă rog, mai există o explicație. Mi-e teamă să o enunț, dar o fac -- poate că sunteți spion, fiindcă tot ce spuneți constituie Secret de Stat. Nu mă credeți, întrebați alt neamț, unu’ de dă cu cădelnița politologică, doar-doar se sperie comunismul de unu’ singur și emigrează în anticomunism și ne culcăm toți liniștiți, firește, nu înainte de a citi un poet simbolist, pe seară, poet care a scris despre Canal…

  Bate neamțu’, să priceapă șvabu’…

 • Cred ca radiografierea subversivilor poeti simbolisti (unii dintre ei au degradat nepermis, ajungand sa-si spuna poeti suprarealisti in plin socialism…), mi se pare o foarte generoasa pista pentru cercetarea comunismului romanesc. E un teren aproape nedefrisat. Zac acolo cateva teze de doctorat… 🙂

 • Dorin Tudoran

  @ vasgar # 23

  Înţeleg că a fost trimis în neagra străinătate, cu o bursă de de doctorat, un nou ţârcovnic foarte, foarte anticomunist.

  Titlul tezei sale ar fi, spun surse bine informate, “Zaraza -- O iluminare şi Două Priviri Exhaustive asupra Canalului, de la Arthur la Mancurt”.

  Se înţelege, Arthur este Rimbaud iar Mancurt n-are nimic de-a face cu mancurtizarea. Conducătorul lucrării de doctorat: Omu’ cu Lustraţia.

  Păs de mai înţelege!

 • Daca_nu_nu

  Iar nu pricep nimic!!!
  Mă duc la dicţionar:

  -- Lustro, -are, -avi, -atum = 1. a purifica (printr-un ritual expiator, când se dădea ocol locului sau obiectului de purificat cu animalul de jerfă sau cu torţe, apă sfinţită ş.a.). [Tulai, Doamne!!!]; 2. a trece în revistă. [No, şi???]; 3. a parcurge, a străbate. [Vax albina, crema puca…]; 4. a cerceta. [Ahaaaaaa!!!].
  -- Lustror, -ari, -atus sum = a frecventa lupanare [No comment. Cred că şi-o-ncurcat Plaut fişele…]

  Altele, din aceeaşi familie lexicală:
  -- Lustralis, -e (adj.) = 1. care serveşte la purificare, la potolirea mâniei zeilor [Sic! Latinii ăştia ştiau ei ceva!!!], expiator; 2. care are loc o dată la cinci ani; [Hopa… Cincinaluuu!!!].
  -- Lustramen, -inis = mijloc de ispăşire. [Oare era acelaşi pentru toată lumea!!!]
  -- Lustramentum, -i = 1. mijloc de purificare; 2. excitant. [???!!!]
  -- Lustratio, -onis = 1. purificare printr-un sacrificiu. [”Lustrează-mă doar pentru tine”???!!!]; 2. parcurgere, străbatere. [de câmpi? a bate câmpii?]
  -- Lustrator, -oris = 1. purificator; 2. cel care străbate.
  -- Lustrivagus (adj.) = rătăcitor prin locuri sălbatice. (HA!-Ha!-HA!!!)
  -- Lustro, -onis = frecventator de lupanare;
  -- Lustrum, -i = 1. sacrificiu de purificare a cetăţii (realizat o dată la cinci ani de către cenzori la ieşirea lor din funcţiune; 2. sacrificiu expiator; 3. lustru, perioadă de cinci ani (uneori patru ani); [Tulai, Doamne!!! De-atunci era povestea cu cincinalu-n patru ani???]; 4. durata de arendare a impozitelor (pe cinci ani);
  şiiiii…
  Finis coronat opus:
  5. SPECTACOL CINCINAL!!! (Suetoniu).

  No, io v-am spus ce ştiu, după cărămida lui Guţu. Domniile Voastre le-ţi lega cum v-a lumina Doamne-Doamne, de cele ce ştiţi Domniile Voastre.
  Părerea mea-i că, de când lumea, chestia asta cu lustraţia a fost strâns legată de curvăsărie.
  Oari di ce???

 • Radu Humor

  Domnule DTudoran
  Mi-ati taiat un comentariu referitor la TMaries si astfel mi-ati rapit prioritatea unui subiect care vad ca l-a preluat altcineva .
  Chiar vreti sa ma dezamagiti 😉

 • divanuriletomitane

  @ Dorin Tudoran # 18

  « VECTOR DE TRACTIUNE » PENTRU INTALNIREA DE ORGANIZARE A INITIATIVEI « DIVANURILE SCOLILOR ROMANESTI » DIN BACAU, 7 IUNIE 2010, ORELE 15.00, LA UNIVERSITATEA « GEORGE BACOVIA »

  Dupa asocierea « Anticomunismului caviar “ ( limba romana ? ) – « Stanga caviar » ( limba franceza ), ar trebui completata realitatea, cel putin cea din perceptia noastra, cu asocierea « Dreapta piranhia » ( limba globala, fondata de Orwell ) – « Anticomunismul piranhia » ( extensie a limbii romane ? ). Cu mentiunea ca in occident Stanga pare a fi revolutionara, Dreapta, conservatoare, iar la noi, invers. Nici nu se putea un anticomunism mai pur ( cum ar spune Mircea Dinescu, neantinat, de-al nostru, neaos romanesc ) daca e sa creditam ideea ca toate « vorbele de bine globale » ( extensia globala a « oamenilor de bine » aparuti la revolutia romana, de unde si ideea noastra anterioara cu « Frontul Salvarii Globale », serioasa initial, acum adaptata, sau trecuta prin filtrul reflexiv al « desteptaciunii » -- pentru claritate, termen ce nu se poate asocia « prostilor ») este doar aparenta din spatele intereselor concrete si practice ale statelor. In spriinul acestei idei « reactionare » aducem din timp opinia unui conservator, Constantin Radulescu-Motru, din anul 1936 : « Nationalismul secolului XIX nu dezvaluie resortul intim al sfortarilor pe care le face natiunea, ca totalitate (n.m. : etapa valorilor general umane ). Pentru sec. XX aceasta dezvaluire, dimpotriva, are cea mai mare importanta. Prin ce mijloc si sub ce simbol isi vede fiecare natiune menirea sa infaptuita ? La aceste intrebari raspunde fiecare natiune dupa structura ei sufleteasca. Italia raspunde cu fascismul, Germania cu rasismul hitlerist, Rusia cu sovietismul. ». Tarile mari pot interpreta creativ istoria, iar celelalte tari pot doar sa o « execute » ? Exista pozitii diferentiate in NATO si UE, unele doar de comanda, altele doar de executie ?

  In comunicarea cu colegii absolventi de liceu referitoare la intalnirea de 30 de ani, in mod paradoxal, in lipsa unor obstacole reale, s-a ivit cel al pericolului politizarii sau antipolitizarii initiativei « Divanurile Scolilor Romanesti » . Miron Cozma ( El Lider, in context, pentru d-nii Costica Dobre si Vasile Gogea ) de data asta, nu putea fi decat un prieten de-al meu ( tinand cont de acea varsta, a liceului, in memoria de acum, cu toti fostii colegi nu pot fi decat prieten, « structuralismul » lor ulterior, neputandu-li-se imputa, tinand cont de forta « societatii de bine », « corecte » ). Cand Seful Initiativei din timpul mineriadei originale, Ion Iliescu, a fost rugat de Andrei Plesu si Ion Caramitru ( relatare a lui Mircea Dinescu la Realitatea TV ) sa se intalneasca cu grevistii din Piata Universitatii, baietii structurilor asociate « societatii de bine » in formare, ce sunt tot timpul langa politicienii de varf, ca « sa-i apere », interveneau imediat ca ar fi o actiune riscanta, deoarece cei din Piata Universitatii sunt inarmati. Ion Iliescu nefiind erou, « doar » un lider politic, a gandit la rece. Si, logic, a urmat mineriada. La Colegiada amintita, eu, seful Initiativei, fiind prieten cu « El Lider », iar pe Plesu si Caramitru purtandu-i tot timpul cu mine ( valori, principii, ce par a se transforma in timp in repere de « bine »….), nu am tinut cont de « soaptele » nerostite ale « piticilor de bine » ale structurilor din gandirea mea. Si am evitat o Colegiada in strada ( cea de pe emailuri a cam avut loc, dar oprita si acolo de mine in 24 de ore in data de 1.05.2010 – TRAIASCA 1 MAI, ZIUA MUNCII ! I-am pacalit insa pe colegi si pe piticii « structurilor de bine » din capul meu, scriindu-le ca ma voi razbuna cu ZIUA CAPITALULUI, sau daca nu va fi posibil, cu ZIUA INSTITUTIILOR -- sigur au crezut ca glumesc.) .
  Acuzatia principala fiind de politizare, sau antipolitizare, aduc acum un aport la limba globala fondata de Orwell. Propun ca termenilor POLITICIANISM, POLITIZARE, sa le fie asociati termenii corespunzatori din domeniul societatii civile, CIVISM, CIVI(LI)ZARE ( ? ). Nu-mi place cum suna, de aceea va solicit sprijinul. Nu vin cu mana goala. Le-am scris colegilor ca-mi voi da demisia din Partidul Conservator ( o pozitie formala, fara cotizatie platita ). N-ar fi nimic special. Colegii insa nu stiu ca ar fi a 3-a demisie din PUR/PC. Prima determinata, indirect, de Sorin Ovidiu Vantu, a doua, determinata, tot indirect, firesc, de George Soros. A treia demisie deci, cea din contextul actual, este determinata, direct de data asta, de necesitatea imbunatatirii limbii globale fondate de Orwell. Demisionand de 3 ori dintr-un partid, acelasi, si propunandu-mi proiecte « epopeice » in societatea civila ( termenul « epopeic » mi s-a asociat inca din anul 2002, si 1 mm miscare, poate genera halucinatii in societatile impietrite ) propun, in afara de corelatiile anterioare la care mai trebuie lucrat, o corelatie politica – societatea civila, care suna mai bine : POLITICIANIST – CIVI(LI)ZATIONIST. Si ca demonstratia sa fie completa, am oferit si exemplul « banditului »… ! Trecand intr-un registru serios, mai mult decat la sindicate, patronate, de partide nu mai vorbesc, ati observat longevitatea sefilor de ONG-uri, cele care ataca POLITICIANISMUL, POLITIZAREA, sustinand pana la urma DEMOCRATIA ( ce cavant frumos….) ?

  Ma intorc la simbolurile initiale : Anticomunism, Stanga, Dreapta. Fara sa ma fi intalnit cu prietenul meu, « El lider », el doar dezinformat, dar cu mult bun simt, ceea ce cred eu ca e mai important decat Adevarurle ( in miscare din pacate, intr-o societate impietrita) pe care consideram ca le detinem , noi, constructorii sociali ( cel putin in inchipuirea noastra), n-as fi inteles, cred eu, ce se intampla in fapt cu Romania. Am asociat aceasta viziune cu etapa mult mai inaintata ( in sensul Adevarului ) in care se afla UCRAINA. Cred ca, in tari ca Ucraina, Romania, elitele ce nu au apucat sa fie in prima linie a comunismului, au imbratisat rapid si cu « fata bolsevica » ( Michnik sigur e un orwellian convins ) puterea politica dupa deschiderea din anii 1990. Toate sustinerile lor din afara tarii, singurele sigure in contextul de atunci, au fost adoptate cu forta maxima indiferent de interesele nationale, locale, regionale, chiar globale. Dusmanii lor politici fiind marginalizati din afara, s-au pliat pragmatic pe aceasta realitate. Cand, dupa ani, chiar zeci ( !!! ), n-a mai tinut acest maniheism distrugator pentru politicile nationale, economice, institutionale, etc, dar, tocmai tinand cont de calitatea noastra de menbrii NATO si UE, politici distrugatoare si pentru politioca globala, cineva, din insuficienta cunoastere ( desi ar trebuie sa controleze foarte bine cunoasterea deductiva, cea inductiva fiindu-i facuta cadou de forte politice care au actionat in logica pragmatica expusa mai sus ), a inventat ANTICOMUNISMUL CIVI(LI)ZATOR. Sper sa citeasca odata aceste randuri. Dealtfel o sa i le trimit in mod direct. Ma bazez pe buna lui credinta dovedita in alte momente grele ale istoriei Romaniei. Acum insa accentueaza niste dezechilibre care pot dauna grav Romaniei. Daca nu cumva a inteles perfect ce a vrut sa zica I.D.Sarbu, reluat de mine intr-un context asemanator, cu IAVASAUA ( din « ADIO EUROPA »). Sau, poate ca a inteles mult mai mult, Daca nu el, altii ? « IAVASAUA » sa vina din « Miorita » limbajului global fondat Orwell ? Odata scriam ca « Miorita » noastra are o cu totul alta semnificatie ( eram in anul 2004, pentru 6 luni, in Franta ). Abia acum ( pot) sa si explic : ciobanului moldovean doar i s-a a aplicat o IAVASA. Si nu de catre cel vrancean si/sau cel ungurean. Chinezii au putut si pot sa-l actualizeze continuu pe Confucius, Tao,….La romani nu e voie ? Avem nevoie de « voie » de la Primaria Globala ? Primarul Orwell ar fi de acord. Directorul Michnik si el. Nu gasim noi, romanii, ucrainienii, georgienii, bulgarii, etc, un sef de serviciu mai civi(li)zationist ? Polonezii au « scurtcircuitat », avandu-l pe Michnik ( dupa 20 de ani de la tragedia basarabenilor din 1940, in Romania, in sfarsit s-a mediatizat public aceasta pagina de isorie. Stiti care a fost genericul ? « KATYN-ul romanesc » )….Noi l-am avea pe Motru, altii ca el, coleg de geeratie cu Primarul Orwell….

  Dezideriu Dudas
  Coordonator al Centrului Local de Reforma a Institutiilor Publice initiat de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor ( SPCLEP ) Constanta

 • divanuriletomitane

  PENTRU COMPLETAREA COMENTARIULUI ANTERIOR., TRANSCRIU MAI JOS UN DOCUMENT ELABORAT IN DATA DE 27 APRILIE 2010.

  Structuri institutionale posibil de asociat SPCLEP Constanta :

  1. Directia Municipala de Evidenta Persoanelor a Municipiului Constanta

  2. CENTRUL LOCAL DE TRANSFER GLOBAL

  Legea Descentralizarii ( Comitetele interministeriale…. )
  3. COMITETUL INTERINSTITUTIONAL PENTRU REFORMA, ROMANIA
  EUROPEANA

  UCRAP – Unitatea Centrala de Reforma a Administratiei Publice din MAI
  4. ULRIP – UNITATEA LOCALA DE REFORMA A INSTITUTIILOR PUBLICE

  5. ONG : “ DREPTUL LA IDENTITATE “

  6. CORPUL NATIONAL AL FUNCTIONARILOR PUBLICI
  -- politistii
  -- functionarii europeni
  -- perioada interbelica

  + / -- REPUBLICA MOLDOVA / (. Comitetul de actiune Romania – Moldova…. ? )
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  Cele 3 intalniri publice din cadrul « Intiativei DIVANURILE TOMITANE 2010 » :

  1.Reforma institutionala : « Autodeterminarea administrativa si variabilele ce
  tin de contextul istoric, constitutional, politic si
  economic. ».

  2. Dialog Est-Vest : « Evreii si societatea globala intre binele public si
  teoria conspiratiei mondiale. »

  3. Criza economica : « Imprumuturile de la FMI si limitele necesitatii si
  dorintei de apartenenta ».

  27.04.2010
  SEF SPCLEP CONSTANTA
  Dudas Dezideriu

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 26

  Nu vreau să vă dezamogesc. Vreau să vă fac să înțelegeți că nu-mi plac glumele despre greva foamei și greviștii foamei. Am explicat, de câteva ori, de ce.

  În ziua de 9 septemebrie, anul trecut, am închis un prim blog tocmai pentru că se ajunsese la manevre nu tocmai respectabile — subiectul (Doru Maries si greava foamei) era luat peste picior, se luau în balon lucruri serioase etc. Nu intenționez să las discuțiile să o ia, din două, pe aceeași cărare.
  De altfel, ați primit prin e-mail, de la mine, un scurt mesaj prin care vi se spunea că nu pot posta comentariul Dvs.

 • Abia aştept ca preşedintele pseudo-anticomunist al României să promulge legea după votarea de către parlament şi să îşi dea demisia de lustrabil ce este. Basme… Tot peştişorii mici vor intra în plasă; rechinii sunt deja în loc sigur şi cu trecutul curat… Ce să mai spunem despre cum sunt aplicate astăzi legile în România. Una în plus sau în minus care să fie aplicată selectiv chiar nu mai face diferenţa decât poate în rău.

 • Radu Humor

  DOrin Tudoran #29
  Si credeti ca faceti bine ca nu luati in discutie asemenea subiect ?
  Dovada ca a fost preluat de altcineva ( e drept mult mai imbunatatit si bine exemplificat ) si vorba aia ,” gura lumii sloboda ” ….
  Ramane un subiect foarte delicat ,si insuficient explicat ar putea creea suspiciuni mai mari decat va puteti inchipui.
  Multumesc pentru scurtul mesaj, care din pacate n-a fost la timp receptionat .

 • divanuriletomitane

  EXPLICATII LA COMENTARIILE 27 SI 28

  Nu am explicat suficient despre anticomunismul din Romania, interesele statelor straine si comparatia cu « Colegiada » amintita.

  Dupa 30 de ani, am observat ca au devenit mai fermi si mai hotarati exact fostii « liceeni IMM-uri », « scolarii mijlocasi » ( in aceasi categorie incadrandu-ma si eu ). Fostii « liceeni transnationali » au devenit mult prea « subtili » pentru noi. Unii cetateni ai altor state, altii asociati structurilor universitare, academice, cu implicare minima in viata cetatii, datorita faptului ca isi pot permite “luxul indiferentei”. Ca sef al Initiativei, atragandu-l pe « Miron Cozma » ( un cetatean admirabil in fapt ), am iesit din sfera confruntarilor irelevante si am lasat Adevarul in matca lui fireasca…..E drept, in acel areal, nu prea avem mase. Toti colegii mei au luat la facultate.

  In planul politic antedecembrist, fostii politicieni, activisti, in general fostele elite comuniste tip IMM, dupa 1990, au avut sansa afirmarii rapide. « Transnationalii » lor, dupa 1990, au recunoscut ca au fost dobitoci, altii au demisionat ( Patriarhul Teoctist), in general au parasit spatiul public…..Ulterior, cand « s-a vazut », mai ales dupa 1996…., ca totul poate fi ca inainte, doar cu semn schimbat, au revenit in forta. Pana si Stefan Andrei dadea lectii de democratie, nu mai zic de strategie. « S-a vazut » ca totul poate fi ca inainte, dupa cum spuneam, in primul rand datorita interventiei constante a intereselor tarilor straine in mersul lucrurilor din Romania . Scopul lor era si este frumos, mijloacele insa duc intotdeauna la rau. Cum e posibil sa avem agricultura si ramuri esentiale ale economiei la pamant, exceland doar in comert, sistem bancar si alte 2, 3 ramuri, toate, doar vectori de diminuare a fortei economice a Romaniei ( cresterea continua a deficitului balantei comerciale ), si pe agenda publica sa fie doar scaderea cheltuielilor statului, cel suprafavorizat de Occident ( evident, favorizeaza Statul lor, nu pe al nostru, controlat de ei ), in cazul nostru, statul fiind singura sansa de restartare a Romaniei. Aducand ca argument macar simetria fata de Occident ( daca la ei Da, de ce la noi, NU ) si faptul ca restul societatii romanesti s-a golit de autoritate sociala si vlaga. In acest context, in loc sa ne mobilizam si sa abordam problemele reale ale tarii, « politicienii IMM » accepta sprijinul constant al tarilor straine ( in special din Occident), speriati in mod onest de fantome ale trecutului precum Vadim, Paunescu ( mai putin si mai nuantat in ultimul timp -- a venit tare din urma Gigi Becali, ca fantoma a irationalismului pur ) & co, sponsorizati de forte ne-institutionalizabile. Politicienii responsabili nu pot separa apele deoarece Occidentul se face ca ploua, chiar si atunci cand a intervenit « seceta » crunta cu implicarea statului lor pentru rezolvarea crizei financiare globale. N-au mai tinut cont de « vrajelile », pe care noi le-am inghitit, cele cu eficienta, responsabilitatea, proprietatea, etc….Toate frumoase ca scopuri, dar in practica s-au dovedit doar mijloace ale altor scopuri. De aceea as miza pe « politicienii IMM » si nu i-as culpabiliza ca au facut politica PCR pe vremuri ( nu ma refer la obiectul lustratiei in acest context ). In schimb insa, i-as responsabiliza fata de interesele Romaniei, anihiland acea forta artificiala indusa de interesele straine Romaniei. La noi exista fundatii straine care sprijina pe fata partide politice, din cate stiu, in SUA de exemplu, este interzisa orice finantare straina a partidelor politice. In acest caz avem si mase, si cred ca ele vor sustine calea politica a celor care le-ar demonstra ca tin cont de interesele lor individuale sau profesionale concrete. Cred ca Stanga pur si simplu ar trebui sa se implice concret in sustinerea intereselor profesionale ale categoriilor sociale in totalitatea lor. A participa la 1 Mai cu aceasi stare de spirit ca acum peste 100 de ani, este inutil. Dreapta cred ca ar trebui sa vegheze la pastrarea valorilor, structural patrimoniale, functionale, chiar si a celor principiale ( aici HR Patapievici e bine pozitionat la ICR ), in contextul fortei cu care Stanga ar trebui sa preseze schimbarea societatii. O treaba la fel de grea ca si prima, a Stangii, dar cu mai multa aplecare spre partea tehnica a problemelor. Stangii i-ar trebui mai multa creativitate, libertate, mobilitate si inovatie in comunicare. Din motive de status-quo, pe axa Stanga-Dreapta, Schimbare-Conservatorism, la noi, mai degraba, iar, e invers .

  Domnule Dorin Tudoran, puteti fi un « Sef al Initiativei » care sa opreasca declinul Romaniei daca veti sustine deplina responsabilizare a elitelor ei. Orice interventie straina in Romania inseamna, conspiratie mondiala. evrei, masoni, americanism, d-astea…Fiti convins ca mai repede putem sa determinam politicienii romani sa-si faca treaba, daca nu le oferim o argumentatie atat de spumoasa ca cea a pericolului strain, pigmentat cu culorile mentionate mai sus…. E drept, pana acum ar fi fost sinucidere curata pentru Romania daca s-ar fi procedat asa ( ne-am fi sinucis si mai tare….). Nici de acum nu se pot opera schimbari bruste, pentru ca instantaneu s-ar instaura starea de bine in « status-quo-ul » romanesc. Un prim pas, poate, ar fi cel de restructurare a politicii ONG-urilor in sensul delimitarii Stanga-Dreapta in politica, propusa mai sus. « Divanurile Scolilor Romanesti » poate sustine atat descatusarea energiilor ( specifica Stangii ) , dar trebuie sa asigure si frana necesara pastrarii a ceea ce trebuie conservat, macar provizoriu ( specifica Dreptei ). Si in SUA tezele de doctoral, cele de masterat, lucrarile de diploma, nu au nici o legatura cu realitatea, cel mult o urmaresc, fara a o determina ? Ne intoarcem din nou la militantismul clamat de Gherea, versus exigenta formei sustinuta de Maiorescu ? Din delimitarea mea Stanga-Dreapta, si la nivel politic, si la nivel de ONG-uri , raspunsul ar fi si-si, si nu ori-ori, cum a fost perceputa dezbaterea Gherea –Maiorescu in cultura romana.

 • Dl. Goe

  Coane Dorine, bag sama ca si pe blogul d-voastra, cand mai implicit, cand mai explicit, se acrediteaza idea (stupida daca n-ar fi subversiva) ca incercarile de reforma politica precum legea electorala, legea lustratiei, modificarea constitutiei, trecerea la parlament unicameral, reducerea numarului de parlamentari, masurile anti-coruptie sunt doar praf in ochi si un fel al autoritatilor de a se pieptena cand tara arde. Altele sunt prioritatile iar nu aceste frectii la picior de lemn. Corifeii (profesionisti) de dinafara blogului d-voastra, coane Dorine, ai acestor idei sunt Ion Iliescu, Adrian Nastase si epigonii lor. Ca fost formator de opinie (si poate si viitor) ar trebui sa explicati cititorilor ca una-i una si alta-i alta si ca nu din cauza ca se lucreaza la modificarea constitutiei se intarzie cu autostrazile. Sunt proiecte diferite de care se ocupa echipe diferite si ca fortele retrograde au reusit mereu sa promoveze idea ca exista alte urgente decat cele in discutie.

 • dan

  @ D. Tudoran
  @ Transidania

  Articolul din Cotidianul.ro este unul…moale. Grozavia este si mai mare decat se relateaza pe site. Probabil, nu probabil, sigur, autorul nu a avut la dispozitie atunci cand a scris toate documentele. Printr-un concurs de imprejurari, am intrat in posesia tuturor documentelor -- teoretic publice -- din procedurile parlamentare. Atat va spun, e grozavie mare acolo, e total neconstituitionala procedura.
  In ceea ce priveste rasucirea brusca a PD-L (+ Roberta), nu este vorba doar de imagine, este vorba in primul rand de relansarea unei teme de discutie care sa mai obtureze planul realitatii. A se vedea si problema cainilor, a se vedea, a se vedea multe multe altele.

  PS

  Tare ciudat, pe site-ul Camerei Deputatilor NU apar respectivele documente. Unele dintre ele se pare ca sunt din 2007-2008, dar nu apar pe site. Ca si in cazul revotarii legii ANI (un fals grosolan, in sala nefiind mai mult de 150 de parlamentari), si in cazul Legii lustratiei, cei din PNL si partial PSD baga capul in nisip si tac din gura pentru ca le este teama sa nu fie atacati cu “ati suparat Europa”.

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor #31

  Știu -- “Suspiciuni au fost, suspiciunisunt încă/și-or fi cât neamul românesc…”

  Știu — suspiciunile nu fac bine. Dar o cale de a le ocoli este de a nu lebăga în seamă. Dar, dacă într-o zi, o suspiciune se dovedește mai mult decît o suspiciune, nimeni nu ne împiedică să discutăm UN FAPT real pe acest blog.

  Numai bine.

 • victor L

  Ca spectator (impartial ca tot românul) marturisesc a nu vedea utilitatea unei legi a lustratiei acum. Poti sa-i spui frectie la piciorul de lemn sau inafara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul.
  Mai pe scurt, inca un motiv de cearta. Pentru ca la asta ne pricepem, si chiar ne place.
  Desigur, marii vinovati sint Basescu si Boc(PDL). Care ar fi anticomunisti caviar. Nu singuri, bineinteles, ci impreuna cu “intelectualii lui Basescu”.
  Mai pe scurt, ma repet, nu-i bine nici `şa nici `şa.

  Ca spectator (impartial ca tot romanul) ma amuza dizidentii caviar. Nimic nu e bun, nici legea invatamintului, nici legea lustratiei, nici legea ANI si nici legea CNSAS; mai pe scurt, nimic. Ce sa mai zic, condamnarea comunismului de catre presedinte a fost inutila.

  Oricum, interesante timpuri traim.
  Daca am fi fost tot atit de combativi in timpul epocii de aur ratam faurirea omului nou.
  Care ne inconjoara.

 • Radu Humor

  @Domnule Dorin Tudoran
  O sa merg pe mana dvs. !
  S-auzim de bine !

 • Pare imposibil, dar, cu puţin efort am putea contracara sofistica constituţionalistă. Mă bazez pe incoerenţa şi pe echivocul textului constituţional. Şi mă gîndesc că ARTICOLUL 40 poate fi exploatat în interesul lustraţiei. Să vedem întîi ce spune Constituţia la art.40:

  (2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.

  (4) Asociaţiile cu caracter secret sunt interzise.

  Paragrafele (2) (sub incidenţa căruia intră PCR) şi (4) (Secu) ar fi suficiente pentru fundamentarea lustraţiei, ţinînd seama că:
  a) persoanele vizate au fost plătite direct de organizaţiile cu pricina, şi au activat în ele, iar apartenenţa lor în trecut, la una, sau la ambele, poate fi (încă) dovedită.
  b) condiţia de reabilitare este o declaraţie individuală de abjurare, ce poate reduce durata staţionării pe bară la 5 ani, sau pe viaţă, în cazul refuzului.

  Interpretarea art. 40 (2) şi (4) este legitimată de raportul din 18 decembrie 2006, document oficial al statului, prin care cele două organizaţii sunt clar categorisite ca fiind îndreptate împotriva drepturilor fundamentale ale omului.

  Rămîne ca un grup de avocaţi să traducă ceea ce am scris mai sus, în păsăreasca judecătorilor.

 • great post as usual!

 • Inima-Rea

  Cu voia dv, d-le Tudoran, aş răspunde incursiunii etimologice a Marcelei Ciortea (Dacă-nu-nu): Etimoanele pot da şi măsura îndepărtării de sensul iniţial. Astfel, aqua clara e -- la noi -- apă chioară, un fel de lustraţie la zi.
  În context, ar merge şi “a(-ţi) aprinde paie-n cap” -- formă de protest, în epoca fanariotă; curat sinucidere, azi.
  D-le Tudoran, în materie de practică politică şi referitor la cea a lui Băsescu, mi-am fixat un aparat hermeneutic cît se poate de sumar: Nu ştiu la ce-i foloseşte dar ştiu că la ceva îi.
  Activînd funcţia “Ce i-ar (mai) putea folosi”, aparatul dă: Doborîrea altor popice.
  În tinereţile noastre -- poate v-amintiţi -- românii erau campioni mondiali la popice. Aş putea paria că Băsescu este -- ori a fost -- un pasionat popicar.
  De mine, nu s-a lipit sportul ăsta fiindcă pur şi simplu nu aveam nimic cu bietele popice -- de ce să le tot dobor, doar ca să le pun la loc, apoi? Dar cînd a apărut bowling -- iar popicele se ridicau singure, să şi-o mai ia -- iar şi iar -- mi-a fost clar că omul are de ales: popic masochist ori sadic popicar.
  Cel mai tare-mi palce ideea că-n capul de lemn (plastic) al oricărui popic, naşte visul de a ajunge şi el popicar.

 • Inima-Rea

  Completare (sorry!): Pe jumătate împlinit visul, popicul ajunge bilă neagră.
  Acum, nu sînt sigur că, la noi, e browniană Mişcarea Bilelor Negre, dar bezemtică n-are cum nu fi.

 • Shadow

  Dle Tudoran spuneti dvs :
  “Câștigul de imagine ca mari sprijinitori ai lustrației ar fi întors pe dos de imaginea penibilă a unei incompetențe crase… Deci…”

  Ori tine poate la dvs si la putini in fata celorlalti va suna ca vechea melodie “sistemul nu se lasa”, incompetenta este in ultima perioada extrem de usor “explicabila”.

 • Daca_nu_nu

  Cu voia Dvs., domnule Tudoran, aş răspunde recenzentului George Tudor (Inimă-Rea):

  Mulţumim Domniei-Voastre, Boierule, pentru grija ce purtaţi paielor din capul nostru, care grijă -- dacă este -- ne încântă şi ne măguleşte preste măsură.
  După cum din vechi-vechime ştiut este, orişicare una pasăre pre limba ei piere, iară noi nu ne-am făcut a nu pricepe asta una cugetare. Dar tot din moşi-strămoşi s-ar zice că unele păsări, prin ţări străine stătătoare şi pre lacuri plutitoare, o dată-n viaţă -- din păcate când să sîmţesc de-a dusulea -- prind putere de grăire, iar asta una figură grăitoare în grai filologhicesc-eufemistic cântec de lebădă să chiamă.
  Au întrebatu-s-a oareşicine dacă pasărea cu pricina ştie-n nimicnicia ei de ce cântă, ore ba?
  Asta numa dacă voroava poposeşte pre paiele din capul nostru.
  Dacă nu, nu.

 • Daca_nu_nu

  Cât despre ”popici”, din partea mea ridice-se până la stele şi mai sus decât atâta. Mie-mi plac ”pupicii”. Drept îi că, dacă eram mai ocoşă, aş fi pupat unde pupă ăia mulţi.
  Da-s a dracului de urâcioasă, nu-ş cum să spui, şi mi-e o greaţăăă…
  Prefer să pup unde pupă mai puţini, că-i mai sănătos, chiar dacă mai periculos.

 • Inima-Rea

  Inimioară, parc-ar fi de bine pînă la urmă, părerea mea…

 • Dl.Goe

  great post as usual!

 • Daca_nu_nu

  @ Inimă-Rea
  No, vezi ce cuminte eşti când vrei?

 • dl.Goe

  Ce se intampla coane Dorine de intarzie noul topic? Eu vreau sa vie. V-a atins lenea, lehamitea sau sentimentul zadarniciei? Hai, sus cugetul si firea. Sunteti dizident, volintir. Ca n-oti avea naturelul chiar asa de simtitor…

 • li

  Bip , bip , bip…la al cincilea semnal a fost … legea lustratiei … bbbbbbbbbbiiiiiiiiiiiiiiiippppppppppppppppppppppp

WP Admin