≡ Menu

Lustrația cu șpil de Dalmația

Când eram copii, vacanța venea cu trenu’ din Franța. Acum, după ce am dat în mintea copiilor de când tot așteptăm un piculeț de dreptate, a venit lustrația/cu șpil de Dalmația. Seamănă, vreau să spun, cu un dalmațian, cățelul cu pete albe și pete negre care era etalonul de măsura — pe la începutul anilor ‘9o – pentru românul abia ieșit din dictatură: nici sfânt, nici drac. Cine conducea pe atunci România? Aaa, da, cei care nu se ocupau cu “linsul de dosare”. Din păcate, s-ar putea ca legea lustrației să fi venit exact după ce ne-am lins pe bot de dosare. De marele dosare, nu cele care ni se dau unuia ori altuia dintre noi.

Unii dintre noi nu își mai amintesc nici măcar de Berevoiești, darmite de alte gropi comune în care au tot fost aruncate suflete, familii întregi, tragedii, dovezi, lalele aduse de mineri pentru a fi plantate în fața Teatrului Național din București, colț cu Piața Universității. Doar căpcăunul ăla de Marius Oprea umblă cu târnăcopul şi sapa pe unde nu se cuvine, deranjând piramidele de anticomunism-caviar.

Din primul desant de lustrabili — parașutați ba de Radio Moscova, ba de  războaie civile invadate de ideologi ce nu-și găseau locul pe la casele lor, fie că erau ei de extremă dreapta, fie de extremă stânga — nu a mai rămas nimic. Doar câteva rămurele, dar ele sunt nelustrabile fiindcă au suferit salutare mutaţii genetice – unele sunt neoconservatoare, altele doar neo, prefix deschis la opţiuni nelimitate etc.

Nici din leaturile ce au urmat descălecătorilor cominterniști — cărora le-au ținut Katiușele de dârlogi idealiști locali — n-a mai rămas mare lucru. O amintire pioasă – ici, o încruntare neprincipială – colo.  O amărăciune că lustrația ar fi ceva de natură exclusiv stalinistă. O bănuială că mergea şi fără lustrație, dacă nu rămâneam fără flotă. Și cam atât.

Prea-tinerii activişti de pe vremuri nu pot fi lustraţi fiindcă ei sunt oameni foarte bine lustruiţi. Mai toţi sunt azi antreprenori, “investitori strategici” balcanizaţi şi nu ar fi o bună mişcare strategică să laşi lustraţia să le ia investiţiile din băncile off shore. Aşa ceva s-ar putea lăsa cu un tsunami financiar, şi Bogdan Baltazar ne avertizează că nu se face. Şi când vorbeşte Baltazar, lira, euro şi dolarul tremură.

Paștele a trecut. Vara, lumea e la mare, la Tușnad. Ba, chiar la Barcelona. Toamna – Ziua Recoltei. Așa că nădejdea e tot prin decembrie cu bătaie spre ianuarie: “Cioc-cioc-cioc./Primiți cu Lustrația?”. “Cum să nu, copii!”. “Sorcova,/Moscova,/Să  trăiți,/Să vă brodiți./Tare ca fieru’,/Iute c-/Așa s-a călit oțelu’…Ne daţi ori nu ne daţi?”.

“Vă dăm, cum să nu vă dăm? Uite-aci 2 pagini de lustraţie cu frişcă şi 18 pagini de excepţii cu zahăr caramel.”

 “Tu, ăla zgribulit, de colo, din colţ. Ia d-aci , din coş, o lustraţie cu remote control. Fii atent aici: apeşi pe butonul roşu, ţac! – excepţiile pentru ăia din CC al PCR, UTC, lectori şi lectoraşi UASCR, “persoane de încrede” ale Securităţii  în presă şi cultură.  Apeşi pe butonul verde, pac! – excepţiile de la colonel în sus şi de la general în jos. Amiralii, comandaţii, şefii de agenţii comerciale şi moguluii conspiraţi sunt exceptaţi din pornire. Deci, nu căuta butonul pentru ei – nu există.”

Luați, d-aci, copii – Basmele românilor, de Petre Ispirescu. Ediție princeps, revăzută și vigilent revizuită. Prefață, postfaţă, anexe şi cotor – Pavlik Morozov.

Asta-i situaţia – a venit lustraţia. Briză  în Dalmaţia.

 

 • CARAIMAN

  Ludic, domnule Tudoran, ludic! Deh! Asa-i jocul pe la noi, joc national. De-a v-ati ascunselea. V-ati ascunselea, baieti, v-ati ascunselea? Si ei s-au ascunselea, care pe la SRI, care pe la SIE, iar restul prin lanurile politicii si afacerilor, ca nici cal, nici calaret nu mai sunt de vazut. Si nici de gasit nu mai sunt!

 • Dorin Tudoran

  @ CARAIMAN # 1
  Ludică e situaţia -- “reporterul” doar relatează.

  Ăia de nu mai sunt de găsit cred că ne-ar primi cu braţele deschise, dacă i-am găsi. Ca pe vremuri -- ne-ar lua în braţe şi ne-ar strânge până ce de data asta ne-am da obştescul sfârşit.

  KONEţ

 • divanuriletomitane

  Briza din Dalmatia….. mi-a adus un email de la un fost coleg de facultate ( autorul manifestului, necunoscut mie, un posibil lider pentru “Divanurile Scolilor Romanesti ” ) . Merita citit, apoi sa le luam ” pe căprării”…..
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  Spânzuraţi-ne!

  Nu înţeleg de ce ţipă Băsescu la mine.
  De ce mă ameninţă că intră România în colaps.
  În ceea ce mă priveşte, ţara mi se pare în colaps dintodeauna. De când m-am născut.
  Comuniştii, nu ştiu cum se făcea, dar nu se ajungeau fără să ne ia la contract porcul din coteţ. Erau stăpâni pe livada noastră, pe cazanul cu ţuică, pe orătăniile din bătătură.
  Pe capitalişti i-am primit cu bucurie generoasă, aproape nefirească.Trezirea din reverie m-a dus în primul colaps. În dificultate a fost ţara şi la mica privatizare, şi la marea privatizare, şi după ce am scăpat de primul FMI, şi când duduia economia, şi când căutam luminiţa de la capătul tunelului, pe care văd că n-am mai găsit-o. Va fi fiind, probabil, lumânarea de la căpătâiul părinţilor şi bunilor noştri.
  Şi-acum aud că România se duce fix în faliment.
  Iar Traian Băsescu mă solicită să fiu solidar(ă) nu ştiu cu cine, să dau 25% din leafa mea, 15% din pensia mea.
  Mă uit la Băsescu şi nu seamănă a om aflat în criză. Nici Guvernul sau Parlamentul nu sunt în criză. Nici miile de hectare de vile nu-s crizate.
  Dar, defectul meu, am avut ochi de văzut şi urechi de auzit.

  -- Da. Aparatul de stat este uriaş. Dar nu populaţia l-a făcut uriaş.Voi, clasa politică,
  l-aţi transformat în monstru.
  -- Dacă există un monstru care căpuşează mediul privat, acela nu este profesorul, doctorul, inginerul, funcţionarul public; monstrul care a încălecat ţara asta sunteţi voi, clasa politică. Şi pentru că sunteţi la putere peste tot, voi, PDL, sunteţi grasul care l-a încălecat pe slab! Cu contribuţia anterioară, în ordine procentelor de reprezentare în structurile politice, a PSD (30%), a PNL(15%), a UDMR (6%) etc… Aţi devastat România cum nici popoarele migratoare n-ar fi reuşit. Şi-apoi aţi călărit ţara , aţi luat-o sub asuprire. Nici nu mai poate respira, de câtă clientelă
  i-aţi vârât pe gât.
  -- Aţi spart instituţiile statului nu pentru că aşa era necesar, ci pentru că vă trebuiau posturi de conducere pentru clientela de partid.
  -- Aţi creat instituţii noi nu pentru că nu funcţiona statul fără ele, ci pentru că aţi avut un mofturos căruia, fiindcă i s-a năzărit să fie mare director, mare preşedinte, i-aţi fabricat o instituţie.
  Şi nu v-a ajuns: an de an, legislatură de legislatură, aţi mai creat alte structuri; aţi adus directori noi, ceilalţi au rămas în sistem.
  -- Nu populaţia ocroteşte fărădelegea în ţara asta, ci voi, cu cercurile voastre de interese cu tot.
  -- Nu populaţia a votat pensii de 370.000.000 lei vechi. Şi venituri de 100.000 de euro pe an, de la stat.Voi, clasa politică, aţi făcut-o: în guvernele formate din partidele voastre, în parlamentul format din partidele voastre, iar legile le-a promulgat… instituţia preşedintelui României.
  -- Nu mama -- mare din pământ a distrus industria, a vândut petrolul şi rafinăriile, a tăiat pădurile şi a mânărit pământurile. Ministere conduse de voi, clasa politică, au făcut-o. Prefecturile voastre, consiliile judeţene ale voastre, primăriile voastre.
  -- Nu populaţia a prăpădit banii statului – sute şi mii de miliarde de lei, munţi de bani- pe licitaţii trucate, pe lucrări proaste, inutile, pe şosele cu gropi, pe autostrăzi care înghit bani cu ghiotura, ci primarii voştri, ai clasei politice; consilierii voştri, ai clasei politice; miniştri voştri, ai clasei politice.
  -- Nu populaţia a organizat doi ani întregi de dănţuieli, de parcă venea sfârşitul lumii. Voi, clasa politică, aţi făcut-o. Pe banii cui?!! Pe ăştia pe care-i tăiaţi azi de la pensionari!
  -- V-aţi construit un aparat uriaş de represiune: ministere, agenţii, deconcentrate conduse de voi şi clientela voastră politică. Prin ei, controlaţi tot, terorizaţi înstituţiile mai ceva decât poliţia politică a lui Ceauşescu.
  -- Nu populaţia se află în AGA şi CA din companiile şi băncile de stat, plătite, am văzut, regeşte, ci voi, clasa politică.
  -- Nu populaţia a stricat ţara asta la fiecare patru ani, ci voi, clasa politică. Cum aţi venit, aţi distrus tot ceea ce a făcut guvernul de dinainte şi aţi luat-o iar de la zero. Şi-apoi, aţi rostogolit vinovăţii între voi, partidele politice, de parcă aţi fi jucat ping-pong cu România.

  Daţi-vă afară întâi pe voi şi clanurile voastre şi-apoi să v-atingeţi de părinţii noştri!

  Şi veniţi, acum, să mă trageţi de urechi pe mine. Să ne trageţi de urechi pe noi, că se duce România de râpă.
  Vreţi s-o scoateţi din criză pe spinarea şomerilor, a pensionarilor şi a bugetarilor de execuţie, cei care vă ţin în spate aleşii şi numiţii, în funcţiile de conducere.
  Ce ce curaj? Cu ce moralitate?
  Până să vă atingeţi de pensionarul ăla slăbănog, de profesorul care v-a pus creionul în mână, restructuraţi-vă întâi pe voi!
  Daţi-vă afară şi în şomaj pe voi, pe oamenii voştri, ai clasei politice, şi după aceea scuipaţi pe noi.
  După aceea umblaţi la salariile şi pensiile necăjite.
  După aceea să-l certaţi pe bătrân că mai are îndrăzneala să trăiască, să ducă România-n faliment, cu venitul lui… gras, de 500 sau 600 de lei.

  1.Dacă nu sunteţi capabili să comasaţi sau să desfiinţaţi instituţiile de pomană create de voi, clasa politică, măcar reduceţi numărul de directori. Aveţi o droaie de şefi. Aţi umplut ţara de şefi. Pe ei daţi-i afară întâi şi după aceea ajungeţi la pensionar. Sau la doctor.
  2. Trei sferturi dintre directorii voştri pe care i-aţi instalat, moţ, în instituţiile bugetare, au afaceri acasă. Fac afaceri cu banul public. Daţi-i pe aceştia afară! Nu ei să mănânce cu două guri, şi de la firma lor grasă, şi de la buget, iar altul să crape de foame!
  3. Luaţi-vă clientela politică din toate AGA şi CA-urile companiilor de stat, de pe lângă primării, consilii judeţene şi ministere. Aveţi deja directori acolo, există specialişti.
  4. Daţi-vă afară consilierii de la birourile demnitarului. De ce aţi crede că ei sunt mai puţin paraziţi pe buget decât profesorul?
  5. Daţi-vă afară consilierii de pe lângă miniştri, secretari de stat, subsecretari de stat, primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, căţel, purcel, directori generali, din companiile de stat, din parcurile industriale.
  6. Încetaţi să mai căpuşaţi ministerele (primăriile, consiliile judeţene) cu clientela pe care o serviţi cu miliarde de euro.
  7. Voi, clasa politică, aţi creat şi întreţineţi evaziunea fiscală şi munca la negru. Oamenii voştri, ai partidelor, îi protejează. Îi apără de funcţionari, să nu-i descopere. Îi apără de lege.
  8.După ce veţi face toate astea, abia atunci să aveţi îndrăzneala să vă legaţi de bătrânii acestei ţări.

  Asta este România, dle Băsescu. O ştiţi, o cunoaşteţi, dar nu îndrăzniţi să vă apropiaţi de clanuri. Dar vă este la îndemână să-i jupuiţi de vii pe bătrâni. Sunt inofensivi. Ascultători. Mult prea blajini. Tăcuţi. Loviţi-i cu nădejde! Nu ţipă.

 • Loda

  He, he, domnule Tudoran, cati mai stiu cine a fost Pavlik Morozov ? 🙂 Haideti sa-i punem si o concluzie, tot,,clasica” Legii lustratiei : ,,Asa s-a calit otelul” 🙂

 • Dorin Tudoran

  @ Loda # 4

  Concluzia nu se va lasa mult asteptata. Vom pricepe, dupa o vreme, ca nu de “bate fieru’, cat e cald” a fost vorba, ci de batut apa in piua…

 • CARAIMAN

  Saracu’ Ion Iliescu! Iar a ratat intlnirea cu istoria!

 • marianacodrut

  @Dorin Tudoran
  Muscatura functioneaza clar. Eu cred ca trecerea timpului nu o slabeste, dimpotriva…

 • divanuriletomitane

  Continuare la postarea # 3 :

  “Căprăriile” trebuie sa fie organizate si pe nivele de relevanta si importanta, ordine de prioritati :

  Nivelul 1 :

  Stupefianta este accelerarea catastrofica pe care o dau sistemele democratice ( nesăvarsite , as completa ) problemelor societatii. Intr-o incredibila inconstienta, toate partidele, la alegerile din 2008 si 2009 au exploatat la maximum toate caile de distrugere ale bugetului pentru a prelua puterea sub o forma sau alta ( national, local, cea « apolitica » prezidentiala….). Si in perioada 1990-1996 si in cea 2000-2004 a actionat “mana invizibila”, nu a pietei…, ci a fostului sistem…Si realitatile nu au escaladat spre dezechilibre majore. In perioadele 1996-2000 si dupa 2004, probabil ca opozitia traditionala, invingand « hidra comunista » ( imagine atent re-construita continuu, dupa 2006, inclusiv prin Comisia Tismaneanu ), a considerat ca isi poate permite orice. Atat timp cat Occidentul , parea ca este « apolitic » in Romania… In 2000 tara s-a mobilizat si a putut fi intrerupta decaderea din 1996-2000 ( decaderea economica, institutional au fost si realizari ). Dupa 2004 insa, presedintele Traian Basescu, un foarte bun cunoscator al parghiilor de putere ale vechiului sistem, a putut sa treaca peste dezechilibrarea bugetara din anii 2004-2008, fiind reales. Chiar daca pentru a-si invinge partenerul de moment, PNL-ul, devenit adversar, s-a aliat cu adversarul clasic, PSD-ul, facandu-l aliat. Dupa octombrie 2008 insa, Occidentul s-a dovedit a nu mai fi « apolitic », in sensul de a nu-si avea interesele sale concrete in tari ca Romania ( nu ma refer la state, guverne, politici conspirationiste, ci doar la faptul ca in capitalism inertia si aranjamentele institutionale clasice avantajeaza firmele private din marile state, pentru pietele externe, transnationalele ). Suferind un grav dezechilibru prin criza globala, Occidentul instantaneu a implicat statul, devenind pe loc « politica » tot ajutorul pe care ni l-ar fi dat pana atunci. Aici intervin « ai nostrii », ca brazii… Obositi de gestionarea inflatiei din primii ani postdecembristi, BNR-ul a observat ca poate trai regeste si sterilizand economia printr-un control macroeconmic exacerbat. A oferi bancilor comerciale posibilitatea de a nu investi in economie, la profituri mai mici ( !!! ) si riscuri mai mari, ci de a castiga, mai mult, imprumutand statul roman, este o crima economica de un efect structural covarsitor ! A tine dobanzile sus in Romania lasand posibilitatea oricarei banci straine sa ia bani ieftini de acasa si « sa-i investeasca » in Romania ( imprumutand statul roman), genereaza un perpetum mobile al neputintei economice romanesti. Cand a aparut spectrul disparitiei acestui « dolce farniente » al sistemului bancar, a devenit urgent imprumutul de la FMI. Dorit si de bancile straine si de firmele lor transnationale care nu se mai puteau imprumuta de acasa din cauza crizei. Presedintele Traian Basescu nu are cum sa inteleaga aceste lucruri. Iar “consilierii” lui, componenta “baieti destepti” ( ceilalti nu conteaza ), fac intotdeauna « ce (le) trebuie ». In schimb, presedintele Basescu, recunoscut pentru simplitatea si percutia deciziilor sale, a incizat intregul sistem ( mai putin legatura cu Occidentul, interesat ca banii sai sa vascularizeze economia lumii, idee benigna, ne-conspirationista, cat se poate de logica in capitalismul concurential ) si a luat masurile anuntate cunoscute. Nu s-a impiedicat nici macar de forma necesara prin acordarea intaietatii guvernului. Se spune ca ministrii lui Petru Cel Mare ii erau un fel de consilieri. Macar consilieri ar trebui sa fie ministrii guvernului, cu atat mai mult Primul-ministrul, pentru Presedinte …..

  AICI intervine legatura cu subiectul materialului legat de lustratie. « Structuri » interesate au tinut tot timpul in vinovatie sau nu, clasa politica pe de-a intregul ( cand nu mai merg « termopanele », desi « bordurile-s » cat casa, atunci fiind « etapa » pe partide….), clase sociale si clase profesionale diverse…Nici macar materialul primit de la colegul meu de facultate, atat de bine scris, nu cred ca e natural. E simplu ca din 4 in 4 ani « sa arunci peste bord » ceea ce consideri ca impiedica « vesnicia pe plaiurile vanatorii »…. Mai degraba cred ca ar trebui sa vedem ce resurse avem, inclusiv cele politice, ce nivel de raportare la adevar ne putem permite ( folosesc aceasta formula aiuritoare deoarece aiuritor mi se pare ca dupa 20 de ani ne-am imbăţoşat cu lustratia, Basarabia, pactul Ribentrop – Molotov…., desi pana acum parca am fi trait pe planeta Marte dupa ce in 1989 am zis ca rezolvam lucrurile pe planeta Pamantul pentru Romania…). CRED CA NE VOM PUTEA PERMITE CEVA DOAR IN FUNCTIE DE PUTEREA NOASTRA DE SOLIDARIZARE . Exceptis excipiendis….

  Celelalte nivele ale “căprăriilor” prin care trebuie sa ne organizam viitorul ? Tot ce intreprind tine de acestea…Deocamdata urmaresc posibilitatea.AUTODETERMINARII noastre, de aceea cred ca proiectul « DIVANURILE SCOLILOR ROMANESTI » este o etapa necesara

  Un alt coleg, de liceu de data asta ( scriam ca aici abordarile sunt mai ample….), imi trimite un email in care predomina teoria conspiratiei mondiale. Ma aflu insa printre cei care cred ca « Protocoalele inteleptilor Sionului » nu este o opera evreiasca ci mai degraba a Ohranei tariste….Totusi, concluzia emailului primit, este buna. Nici eu nu sunt de acord cu imprumutul de la FMI ( nici Ilie Sebanescu, cu care ma voi intalni peste 2 zile in Constanta, crede acelasi lucru ). Este acolo si o petitie de semnat ref. la imprumutul de la FMI. O voi semna si voi semnala mentiunea ce o voi face acolo si pe acest blog, in speranta ca se vor aduna mai multe semnatuiri ( acum sunt cca. 14.500 – mai avem 500 si deja ne facem « 15.000 de specialisti »….)…..

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Oare clarviziunea celui care conduce destinele anti-comunismului girat de guvern a anticipat promulgarea lustratiei prin crearea in prealabil a aunei divizii jacobine a retributiei in cadrul IICCMER? Daca da, cine este vizirul care va manui iataganul, sau, in cazul in care cumulul de functii nu este neaparat considerat un ultragiu, sa speram ca rolul va reveni by default celui mai iscusit artizan de rechizitorii?

 • Dorin Tudoran

  @ CARAIMAN # 6

  Nu e singurul si — spre surpriza unora — s-ar putea ca istoria sa retina mai mult din el decat din altii.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu # 9

  Cumulul de funcții este o adicție. Se scapă greu de ea.

 • Dorin Tudoran

  @ divanuriletomitane #8

  Nu e loc pentru nici un “mai degrabă: este opera Ohranei!

 • transildania

  Din pacate tot ce preconizam s-a adeverit: legea lustratiei vine foarte tarziu si este un simulacru. Contine exceptii cu dedicatie. Atat dalmatienii cat si labradorii vopsiti in alb trec “testul”.

 • Dorin Tudoran

  @transildania # 13

  Trebuie să acceptați gloria de a fi avut dreptate cu cel care prevedea că primul pas concret al lustrației va fi trecerea unui anume institut de cercetări (studierea Revoluției) și introdus în portofoliul aceluiaș aprig colecționar de institute. Cu asta, monopolul asupra anticomunismului se consolidează cu încă o cărămidă…

 • victor L

  @divanuriletomitane,

  Cu parere de rau, dar textul dvoastra seamana cu “manifestatiunea” de ieri.
  Mrita vazuta si secventa video.

 • Shadow

  Asta e Dorin Tudoran pe care il recunosc. Scrisul fin, rapid, vesel, sprintar. Citind eu legea lustratiei, versiune atent revizuita :-). Nu as fi putu scrie decat un “pomelnic” de critici. Eu nu am stofa pt “vers” dvs insa dle Tudoran o aveti din plin. Aproape ca as putea fi gelos pe stilul dvs.

  -- piramidele de anticomunism-caviar.
  -- ne dati ori nu ne dati “2 pagini de lustraţie cu frişcă şi 18 pagini de excepţii cu zahăr caramel.”
  -- mutatiile : “unele sunt neoconservatoare, altele doar neo, prefix deschis la opţiuni nelimitate etc.”
  -- Ispirescu si Morozov .

  aveti talent cu carul dle Tudoran.

 • Vasile Gogea

  Şi, deşi fac “karaoke” pe partitura Monicăi Lovinescu, exilează tot “fondul Monica Lovinescu-Virgil Ierunca” la Oradea, în arhivele Bibliotecii judeţene!
  Adăpostite intr-o clădire care a fost cazarmă-comandament chiar şi a armatei
  sovietice “eliberator-cuceritoare”! Iar casa Lovinescu de pe B-dul Regina Elisabeta , din Bucureşti găzduieşte scu”fundaţii”!

 • Ioan Costea

  Domnule “divanuriletomitane”, regret, dar nu va mai citesc, pentru ca vad ca scrieti prea mult si ca sa va admirati!

 • victor L

  Cum la postarea #15 scriam ca “mrita” (adica merita) vazuta si postarea video, dar vad ca nu am dat link-ul, repar greseala.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7293194-video-fotogalerie-filmul-protestului-din-fata-guvernului-cum-vazut-mitingul-sindicatelor-prin-ochii-locatarilor-unui-bloc-din-piata-victoriei.htm

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 19
  Multumim!

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea # 17

  Ascuzându-se la adăpostul unor nume ca Monica Lovinescu ori George Şerban, asemenea monopoliţti ai anticomunismului comit, în fond, un act de impietate.
  Lăcomia, dictatul, centralizarea cercetării şi puterii etc. justificate prin folosirea numelui Monicăi Lovinescu!

WP Admin