≡ Menu

Lustrația și decorația

Aflăm că nici nu  s-a uscat bine  semnătura Robertei Anastase pe legea lustrației și lustrația și-a intrat în pâine. Nemulțumit cu doar două institute de investigare a crimelor comunismului, Vladimir Tismăneanu mai vrea un institut: cel al pe-cale-de-a-fi-lustratul Ion Iliescu.

Mai aflăm că, spre a ne dovedi că știe ce spune când afirmă că “sistemul e ticăloșit”, președintele Traian Băsescu tocmai l-ar fi decorat pe unul din foștii șefi ai Securității ceaușiste, Gheorghe Homoștean, altfel trecut în Raportul Tismăneanu printre criminalii comuniști.

A doua știre mi se pare falsă. Din două motive.

Primul – în fața unei asemenea decizii, înverșunatul vânător de comuniști și securiști, Vladimir Tismăneanu, și-ar fi dat demisia, n-ar fi umblat după un al treilea institut.

 

Al doilea – cel decorat ar fi sublocotenent în retragere, ori eu pot proba cu documente din dosarul meu de Securitate că Gheorghe Homoștean era mai mărișor în grad cu aproape un general. Ori civil cu desăvârşire.

Iată aici link-urile:

 http://tismaneanu.wordpress.com/2010/05/19/activistul-ion-iliescu-institutul-revolutiei-si-legea-lustratiei/

http://www.cotidianul.ro/115097-Homostean_seful_Militiei_si_al_Securitatii_decorat_de_Presedintele_Romaniei

Dacă informațiile sunt exacte, voi reveni.

Dacă nu sunt, îmi voi reveni.

 • li

  Cineva spunea ca Tismaneanu ar putea fi in stare sa se lepede de raportul de condamnare a comunismului doar pentru a-l valida pe tovarasul Gheorghe Homostean decoratul presedintelui . Sa ne traiasca ! Presedintele cu al sau tismanean .

 • transildania

  Absolut jalnic (to say the least) acest Don V. de Torquemada. Jubileaza cu legea lustratiei si incearca sa vanda aburi bucurandu-se de faptul ca nu vor putea candida cativa care nici nu vor mai candida. In schimb trece sub absoluta tacere exceptiile din legea “lustratiei”, care permit in continuare candidatura altor patati si vopsiti.

 • Florin Iaru

  — Frumoasă vară, spuse agentul provocator Brenschneider.
  — Ca un căcat, răspunse cîrciumarul Palivec, în gura căruia…

  P.S.: N-am cartea la îndemînă, deci nu ştiu foarte bine cum îl chema pe agentul provocator! 🙂

 • __Vali

  “Dacă informațiile sunt exacte, voi reveni.” Va rog reveniti si daca nu sunt exacte.
  “Dacă nu sunt, îmi voi reveni.” Multumesc, ar fi fost pacat sa nu va reveniti 😉

 • Florin Iaru

  Să înţeleg că e potriveală de nume? Că nu e vorba de G. Homoştean ci de G. I. Homoştean? Mă poate lămuri careva?

 • radu

  Pe blogul sau, “Biju” spune ca e o confuzie de nume. De verificat.

 • Shadow

  @Dle tudoran

  Imi e greu sa cred ca a fost decorat un “sublocotenent”. Cred ca e doar o eroare in stire in definirea gradului. In realitate homoseanu e general, probabil general locotenent. E un securist “de bine”. Poate il decoreaza si pe plesita “post mortem”.

 • victor L

  -daca stirea cu Homostean, pe care mi-l amintesc eu, e adevarata, cei care propun listele pentru decorare sint niste mizerabili;
  -- pe @li il consider un tip caruia-i place sa umble cu batul in musuroiul cu furnici;
  -- un amic ma indeamna sa va intreb (si o fac in nume propriu): dece doar politicianul Roberta Anastase a declansat reactia dvoastra, dle Tudoran? ceilalti politicieni sint demni de a va fi alaturi?
  -- o atentionare personala: renuntarea la fi membru de onoare a Asociatiei, acum, imediat dupa votarea legii lustratiei, poate sa creieze suspiciuni;
  Inca una si ma duc:
  -- daca stirea cu decorarea lui Homostean, cel pe care-l stie dl Tudoran (si eu, dupa cum spuneam) este adevarata, al dracului sa fie cei ce au intocmit lista, alaturi de Basescu si Tismaneanu. Sa traiasca o mie de ani si in fiecare noapte sa aiba cosmarurile pe care mi le imaginez eu.

 • victor L
 • Loda

  Domnule Tudoran, asasinul este cel decorat ;de ja a dat comunicat Presedintia :
  http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12106&_PRID=lazi

 • Loda

  Am uitat sa va spun ca, in urma procesului ,,Autobuzul” a fost degradat ,de aici neconcordanta intre gradul stiut de dumneavoastra si cel pe care il are acum.

 • Dorin Tudoran
 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 8

  Nu vă faceţi inimă rea dintr-aşa ceva! Sistemul moare dar nu se predă. Pe un blogşor ori pe altul îl mai apără cîte un omulean ori un omuşor. Asta ea…

 • Maria R.

  A fost adevarat,tocmai a fost retrasa decoratia.
  Noi si-ai nostri!…

 • victor L

  Nu e prima data cind asociatia Veterranilor isi propune oamenii.
  Si nu e prima data cind consilierii presedintelui ( administratia prezidentiala) dorm pe ei.
  Asociatia Veteranilor oare ce reprezinta? pentru ei nu avea importanta cine este (si a fost) Homosdean si ca a fost condamnat dupa Revolutie?
  In felul asta, nicio stima, nici mindria, si la voi tot cu hotia.

  Huoo, asocitia veteranilor lui Ceausescu!

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 8

  1. Asa cum recunoaste si cineva de la Asociatie, primul document mi-a sosit trunchiat -- doar cu numele Robertei Anastase.
  2. Can mi s-a trimis lista completa, am ramas la aceeasi pozitie, caci ideea era cea a unui act politic -ca e vorba de un parlanmentar sau 5, e acelasi lucrul
  3. Personal, nu am ce-i reprosa Robertei Anastase. Anul trecut, cand organizatorii Forumului national al Organizatiilor Neguvernamentale cauta o sala pe masura agendei lor, Roberta Anastase a reusit sa le puna la dispozitie una din cele mai frumoase sali din incinta Parlamentului, desi stia ca multe din lucrurile ce se vor spoune la Forum vor fi foarte critice la adresa Parlamentului, partidelor politice etc. Prinsa de o sedinta dura si lunga, nu a putut veni la deschidere, dar a trimis un mesaj foarte frumos. La rindul meu, i0am multumit calduros si i-am urat o frumoasa carierea politica. Asadar…
  4. Suspiciuni? Exista mereu suspiciuni…

 • Dorin Tudoran

  @ -Vali # 4

  Cum vezi, nu am motive sa-mi revin. Dar, cum vei vedea, am motive sa revin. La ce?

  La rolul jucat de G. Homostean in viata mea pe cand, aflat in greva foamei, eram alergat pe la Procuratura, programat la intalniri cu tovarasi de la Generalul Gheorghe Danescu in jos spre a fi epuizat fizic si compromis ca ma declar in greava, dar umblu prin oras…

  Am pe birou memoriul trimis lui, chipurile neprimit de el vreodata, dar pe baza carui memoriu neprimit eram trimis la Procuratura.

  Mai vrei, Vali, sau ne-apucam de citit din baietii cu “Nu e, domne, Homostean. Inscenare! Provocare!”?…

 • CARAIMAN

  TREI ACTIVIŞTI, UN TURNATOR ŞI O DECORAŢIE
  Acum un deceniu si ceva, anul nu e precizat, la Editura „Match Bucureşti” a apărut cartea „Elefanţii de Porţelan” de Dumitru Popescu, cu două subtitluri, „memorii transfigurate” şi „scene şi personagii din umbra Cortinei de Fier”. Cartea este un mozaic de momente disparate care dezvăluie culisele puterii în regimul comunist, de la Gheorghiu Dej la Nicolae Ceauşescu. Perspectiva este a unui activist care a fost în ochiul ciclonului. Într-un din scene, intitulată, „Pactul nocturn”, Dumitru Popescu, deputat de Alba, petrece trei zile de vacanţă într-un complex turistic, mândria secretarului judeţean de partid. Coincidenţă, în aceaşi perioada în judeţ era şi primul ministru de atunci, Ilie Verdeţ.
  Într-o seară, după a masă copioasa, cei doi şefi de la Bucureşti şi secretarul judeţean au stat „la un pahar de vorbă”. Dumitru Popescu, zis şi Dumnezeu, a vrut sa afle de la sursă cum s-a comportat Nicolae Ceauşescu în timpul grevei minerilor din din Valea Jiului, în 1977, dacă „într-adevăr nu s-a temut”. Verdeţ fusese acolo şi fusese luat şi ostatec. După părerea lui, „lui Ceaşescu îi fusese frică”. Asta l-a stimulat pe Popescu-Dumnezeu să-şi spună câteva gânduri despre şeful partidului. După părerea lui, „Ceauşescu intrase într-o uimitoare, dramatică şi îngrijorătoare degringoladă.(…) Flerul politic începuse să se atrofieze, receptivitatea pe planul ideilor şi soluţiilor se bloca. Ieşea la iveală ignoranţa de fond, cultura precară şi unele trăsături de caracter dezgustătoare”. Verdeţ se îndoia ca a fost vreodată altfel şi a exclamat cu năduf: „un cizmar căruia i s-a urcat la cap”. După care Popescu-Dumnezeu a afirmat cu voce tare: „Rolul său pozitiv în istoria României s-a încheiat. De acum încolo ne va frâna, ne va trage înapoi, va exercita o influienţă nefastă asupra destinelor României”. Verdeţ a plusat în acelaşi sens, cu exemple din conducerea economiei, unde voluntarismul al lui Ceauşescu făcea ravagii. Incurajat, Popescu-Dumnezeu a pus punctul pe i: „A venit vremea să-l înlocuim pe Ceauşescu. Nu-l putem lăsa să împingă partidul într-o fundătură”. Cu cine să fie înlocuit? Cu el, cu Verdeţ! Verdeţ a acceptat. Apoi s-a discutat o noapte întregă ce trebuie făcut. Răsturnarea nu trebuia să fie „o lovitură de stat”, „un complot”, ci o „câştigare de partea noastră a partidului, astfel încât acesta să-l îndepărteze pe Ceauşescu politic, să-şi exprime alte preferinţe la proxima alegere a viitorului secretar general”. Era o chestiune de durată şi, evident, periculoasă. Martor la discuţia dintre cei doi membri ai CPEx, subaltern fiind, secretarul judeţean de partid s-a străduit să pară firesc, în „consens cu ei”, „cu tăceri aprobative”, dar era evident că se şi temea. După o noapte de discuţii, cei trei au „bătut palma”. „Ne-am despărţit îmbrăţişându-ne toţi trei”.
  Nu mult după această întâmplare, secretarul judeţean a devenit membru al Guvernului Verdeţ. Complotiştii erau mai aproape. Insă, relativ repede, Ilie Verdeţ a fost debarcat din fruntea guvernlui. La plenara CC care a anunţat eliberarea din funcţie, Ceaşescu cu spus enigmatic: „în realitate a fost o cădere de guvern!” Întâlnindu-l pe un culoar la CC, Verdeţ i-a şoptit lui Popescu-Dumnzeu: „Ai realizat că a aflat, nu? Aşteaptă-te, vii dumneata la rând”. „Dar cine, Dumnezeule, cine?”, s-a lamentat Popescu-Dumnezeu.
  Şi a urmat el: „Am fost trimis la cimitirul ideologic al elefanţilor. Ca să întăresc conducerea Academiei Ştefan Gheorghiu”.
  Cine era secretarul judeţean de partid intrat în micul complot al celor doi membri CPEx? George Homoştean!
  Ce a devenit George Homoştean în 1978? Ministru de Interne!
  Dumitru Popescu-Dumnzeu nu spune niciodată cu turnătorul a fost George Homoştean, dar o lasă sa se înţeleagă foarte apăsat.
  Era nefiresc ca un ministru de interne sa-şi înceapă cariera ca un turnator? De ce?
  Legea lustraţiei nu spune că un securist nu poate fi decorat! Nu! A fost decorat! I s-a luat decoraţia? Nu pentru ca a fost securist, ci pentru ca a fost condamnat!
  Şi-am încălecat pe şa…

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 9

  Toata lumea stia ca este adevarat, in afara de un blogger degustator de vinuri pe foamea asta.

  Nu-i nimic. I-a retras-o de data asta, dar i-o da peste cateva luni, cand e lumea in concediu si citeste doar romane politiste nu si Monitorul Oficial.

 • CARAIMAN

  Asociaţia Veteranilor de Război este o organizaţie care cuprinde din ce în ce mai puţini adevaraţi veterani de război, dar ascunde un număr incredibil de foşti miliţieni si securişti, care s-au ilustrat intr-un singur război, cel dus de regimul comunist împotriva românilor. Nu se înţelege de militarii de carieră, aflaţi în rezervă, accepta să stea cot la cot cu foştii securişti şi miliţieni, asimilaţi şi ei ca militari, imparţind privilegii si bani, primiţi de la Ministerul Apărării, SRI si SIE, adică din impozite plătite de contribuabili.
  Asociaţia Veteranilor de Război nu e la prima isprava de acest gen. La propunearea asociaţiei, în 1998, o decoratie acordata fostului comandant tortionar Vasile Ciolpan de la Penitenciarul Aiud.

 • Florin Iaru

  În concluzie: “S-au căcat muştele pe împărat! Mi l-au necinstit, ticăloasele!”
  Acelaşi Svejk, aceeaşi comédie!
  Sigur, gestul nu i se poate imputa preşedintelui. Dar… Dar cei din jurul lui -- care ştiau -- puteau să deschidă ochii. Dar gloria? Dar ruşinea? Acum, aştept să fie dat afară cel care a întocmit raportul de decorare! Rămîne cum am stabilit!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 22

  În concluzie: deşi cel mai mare bloggărist de investigaţie ne-a anunţat că Homoştean ăla nu e şi Homoştean celălalt, muştele s-au, cum ziceai?, s-au pe investigaţia cu pricina.

  Cum şi IICCMR şi vânătorul de securişti patapix s-au făcut că plouă, un “coctăil” de muşte la domnii cu sorcovelile prezidenţiale…

 • Coane Dorine, am invins!

 • Dorin Tudoran

  @ Dl. Goe # 24

  Bravo, Goe!
  Totuşi, nu te grăbi -- vin vremuri grele; da’ grele de tot!

  Al dumitale,
  I.L. Caragiale (aka “Iancu”)

 • __Vali

  Mea Culpa !
  (n-am putut sa cred ca asa ceva ar fi fost posibil)

 • Dorin Tudoran

  @ _Vali # 26

  Multe par de necrezut dar unii le practica de dimineata pana seara, apoi ne dau lectii de toate felurile.

  Ce este de necrezut ramane ca si dupa o asemenea porcarii exista voci care incearca sa dreaga busuiocul -- c-o fi, c-o pati…

  Cele bune.

 • @) Dorin Tudoran

  Da, incearca sa dreaga un busuioc care nu poate fi dres nici macar cu apa sfintita de la Ierusalim! Da` poate ca ei cred in miracole!

 • li

  @victor e L
  Daca eu care nu am nici un fel de implicare stiu cine este Gheorghe Homostean , sa nu fi stiut Basescu care este atat de preocupat cu condamnarea comunismului si cu lustratia ?

 • li

  @Dorin Tudoran
  I.T.Morar nu se inseala . El inseala .

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei # 28

  Mai rău e să vezi echipa de lingăi ba negând evidențele, ba “explicând” situația, ba acuzându-i pe dușmani că l-au sabotat pe președinte.

  Mă întreb, când are de gând acesta din urmă să șteargă podelele cu cârpele astea pupin’…

 • Dorin Tudoran

  @ li # 30
  .. am zis și eu o vorbă, acolo…; nu există funduri cât pot pupa unii…

 • li

  @Dorin Tudoran
  In momentul urmator gandului ca nu-i mai sunt folositori . Cu viteza gandului .

 • Dorin Tudoran

  @ li # 31

  La ce i-ar putea fi de folos — pun si eu de-un nume — clovnul asta fara umor, Nea Morcovel? Dar un sughitz blogosferic precum… precum alti catziva?…

 • Vladimir Tismăneanu nu face decît nişte observaţii absolut corecte juridic. Faptul că, după adoptarea legii lustraţiei, devine ilegal pentru Ion Iliescu să mai ocupe funcţia de preşedinte al Institutului Revoluţiei, eu l-am scris încă din 29 aprilie: http://mariusmioc.wordpress.com/2010/04/29/un-amendament-la-legea-lustratiei-doreste-sa-l-elimine-pe-ion-iliescu-de-la-conducerea-institutului-revolutiei-romane/
  Institutul Revoluţiei Române a dat dovadă, în repetate rînduri, de lipsă de obiectivitate în cele publicate. Tismăneanu doar pe scurt vorbeşte despre asta, mai multe argumente găsiţi pe blogul meu, unde am o categorie separată “Institutul Revoluţiei”. Eu am deschis din 2005 discuţia despre acest institut pe forumul revoluţiei http://www.piatauniversitatii.com/forum/viewtopic.php?t=202
  Este regretabil că, din dorinţa de a plăti nişte poliţe lui Tismăneanu, sînteţi surd la problema falsificării istoriei pe banii contribuabililor, la institutul lui Iliescu (îl numesc aşa fiindcă întreaga conducere a fost numită personal de Ion Iliescu).
  Din punctul meu de vedere Ion Iliescu nu are ce căuta la conducerea Institutului Revoluţiei, independent de legea lustraţiei, fiindcă acţiunile sale trebuie să fie obiect de studiu pentru acest institut, ceea ce nu se poate face cu obiectivitate cînd el este şeful acolo. Precizez că am exprimat acest punct de vedere înaintea lui Tismăneanu.

 • Dorin Tudoran

  @ mariusmioc # 35
  1. Observațiile ar putea fi corecte din punct de vedere juridic. Corelate însă cu declarații anterioare în care se spunea că institutul respectiv are la conducere oameni ca Ion Iliescu, Razvan Theodorescu, Gelu Voican etc. și că așa se falsifică de ani de zile istoria; și cercetarile despre crimele comunismului, caderea comunismului etc. trebuie centralizate, coordonate spun clar ce se urmareste. Precedentul institutelor conduse de Marius Optrea și Dinu Zamfirescu vorbește de la sine planul de a extinde monopolul asupra anticomunismului-caviar.

  2. Că ați vorbit înaintea dlui Tismăneanu despre anumite lucruri, nu este de mirare. O vreme dânsul a fost ocupat să se tot întalneasca, să discute si să scrie acea carte, cat o caramidă, împreună cu Ion ILiescu.

  3. “Surd la problema falsificării istoriei pe banii contribuabililor”? Eu?

  Nu intru in jocul stupid -- cine a scris primul Mioc ori Tismaneanu?
  V-as aminti doar ca inca din decembrie 1989, cand multi erau entuziasmați de ce văd si pe cine văd la Revoluție, eu am fost foarte sceptic. Nu se foloseau blogurile personale atunci, dar am în spate o istorie publicistica de peste doua decinii care dovedeste ca am scris ce am scris nu ce pretindeti dumneavoastra ca m-as fi facut ca nu vad. Texte din Agora, Meridian, Kakistocrația, Absurdistan, cele din rubricile permanente din Romania literara, Vatra, Jurnalul National, Ziua etc. dovedesc care a fost pozitia mea fata de asemenea teme.

  4. Nu am nici o polita de platit dlui Tismaneanu. Mai degraba, repetand ca ati facut si dres inaintea sa anumite lucruri, dumneavoastra sunteti cel ce pare a va cere niste prioritati — merge si in sensul platirii unei polite, nu?

  5. Ceea ce pare ciudat in Romania este ca sunteti prea multi, sufocant de multi cei care pretindeti ca ati fost primii in a face ceva, atat de multi si atat de primii, incat nu au mai ramas suficient de multi oameni sa va urmeze, sa consolideze ce ati facut dumneavoastra, primii-si-singurii-pioneri ai tot si a toate.

  6. Inlocuirea (necesara si naturala) a conducerii Institutului Revolutiei tot cu o gasca nu va rezolva nimic. Ce trebuie redat romanilor este sensul, semnificația și responsabilitătilea a ceea ce a început ca o revoltă, a fost blocată de o lovitură de palat și transformată într-o contra-revoluție topita intr-o democratie originala. Varianta celalată, care se pune la cale acum — “Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor” — nu reprezint[ o solutie.

  7. Daca Legea Lustratiei ar fi fost cea gandita la inceput, multi din campionii atat de vocali si interesați ai lustratiei de catifea de acum ar fi fost ei insisi printre lustrati. Si aici se ascunde murdaria variantei foarte bibilite de lustratie la care s-a ajuns.

  Dar sunt sigur ca ati fost primul (cu mult inaintea dlui Tismaneanu) care a scris si despre asta.

  Cele bune.

 • @ Dorin Tudoran

  Vă rog să îmi îngăduiţi domnule Tudoran să completez răspunsul pe care i-l daţi, la postarea #28, domnului Liviu Antonesei.
  Scrieţi: „Mă întreb, când are de gând acesta din urmă să șteargă podelele cu cârpele astea pupin’…”

  Vă răspund cunoscându-mi foooarte bine domeniul şi subiectul-obiectulş dar extrem de bine spre disperarea lor: Nici nu îşi închipuie ei cât de repede. Puţintică răbdare, vorba lui Nenea Iancu. Bonus: nu îşi închipuie ce va veni. Dar va veni.

  Despre echipa de specialitate la care faceţi referire: Da, şi pe mine m-a uluit Dacă vă uitaţi, acum au ajuns vinovaţi Geoană şi Emil Constantinescu. E un pic de … ceva ce-mi scapă.
  Aştept de mai bine de 24 ore reacţia domnului profesor Tismăneanu. Asurzitoare tăcere!
  Gânduri bune,
  C. Oprea

 • Dorin Tudoran

  @ Cristian Oprea # 37

  1. ASta încercam să-i explic dlui Marius Mioc era simplu -- ar fi fost normal ca Vladimir Tismăneanu să reacționeze mai întâi față de decorarea lui Homoștean. Apoi, avea tot timpul să ne explice de ce vrea și Institutul Revoluției. Il va avea -- nu e nici o îndoială și nici o grabă.

  Vladimir Tismăneanu conduce un institutut care ar trebui să se ocupe de investigarea crimelor comunismului, iar în Raportul Tismăneanu Homoștean e trecut printre criminali, nu printre eroi.
  Vladimir Tismăneanu nu a avut, cum spuneți dvs., 24 de ore să spună ceva pe această temă. Decorarea lui Homoștean s-a făcut mai de multișor și e greu de crezut că tocmai Tismăneanu & Comp. nu știau. Au creyut că nu se prinde lumea de ce s-a întâmplat.

  2. Nu mă număr printre cei care cred că președintele Băsescu l-a decorat pe Homoștean din cinism. Sunt, încă, înclinat să cred că semnează tot felul de tâmpenii ce i se pun pe birou. Nu este o scuză… Dar a vedea cum echipa de pupin’ ba tace, ba neagă că Homoștean e chiar Homoștean, ba zice, da, e Homoștean, dar de vină pentru decorarea lui nu este Președintele și echipa lui ci alții, care îl sabotează este de un cinism aiuritor.

  3. Cred că vă înșelați și în privința urmărilor -- cei puși pe căpătuială, pe monopolizare, pe lustrații selective etc. nu vor dispare așa de repede din jurul borcanului cu miere.

  Borcanul este pe masă, deschis, atrage, bâzâitoarele s-au obișnuit cu binele și se vor ține cu mâinile și aripioarele de borcan, de masă, de scaun, vor găsi explicații pentru orice etc. Ideea a și fost enunțată, rămâne doar Raportul final -- ceilalți l-au decorat pe Homoștean! Măcar Traian Băsescu a recunoscut că a fost o eroare, a retras decorația…

  Este exact ca situația de la alegerile prezidențiale:

  a. Traian Băsescu anunță că are o casetă compromițătoare dar că a cerut oameninlor săi de campanie să nu o folosească, să nu spună ce este pe caseta.
  b. Unul din oamenii președintelui afirmă că este vorba de o partidă de sez oral cu Mircea Geoană în rol principal.
  c. Sever Voinescu anunță că președintele și echipa sa nu au cunoștință de așa ceva, pe caseta nu despre sex oral este vorba.
  d. Totul rămâne în coadă de pește și toți prosperă la capitolul integritate!

  Așa se va întâmpla și acum. O variantă interesantă ar fi -- “Adevărul este că Homoștean s-a decorat de unul singur drept pentru care a fost condamnat la 10 ani de temniță grea cu suspendarea pedepsei. Huo, Homoștean și sezon plăcut la Herculane! “

 • Domnule Tudoran,

  Ironic-şchifuitor ca întotdeauna. În rest, m-am amuzat ce am descoperit că publicase în, pardon ! organ, domnul profesor Tismăneanu. Pe 20 a apărut în Cotidianul.ro articolul scris de mine cu decorarea lui Homoştean, pe 19, cu o zi înainte, V.T. îl pomenea de rău pe subiectul articolului meu şi al ulterioarelor scuze ale Excelenţei Sale domnul preşedinte al României. Iată linkul: http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-stapanii-comunismului-romanesc-895318.html E mai mult decât interesantă lectura ăn contextul de acum.

  În rest să îmi îngăduiţi să vă semnalez că greşiţi. Destonicul tovarăş ministru nu numai că s-a decorat singur dar… singur s-a dus şi şi-a depus decoraţia. Nu putea să primească decoraţia de la un anticomunist şi un acuzator public al ciumei roşii, precum Excelenţa Sa. Că doar Excelenţa Sa nu este aşa cum i s-a adresa ireverenţios disidentul anticomunist Vasile Paraschiv cu prilejul unei alte sesiuni de decorări, moment pe care îl puteţi revedea la finele articolului scris de mine în Cotidianul.ro de vineri, http://www.cotidianul.ro/115196-Basescu_ii_retrage_decoratia_ministrului_comunist_al_internelor_Homostean

  În rest, mă regăsesc în argumentaţiile dumneavoastră, argumentaţii pe care le-am folosit, iată, degeaba în toamnă.

  Toate cele bune,
  C.O.

 • @ Dorin Tudoran

  Gradul mic din acte al lui Homoştean arată încă o dată, dacă era nevoie, că nu e doar anectodică vechea vorbă românească: “Foncţia bate gradul”.

  În stresul documentării unui asemenea subiect şi al consemnării reacţiilor ulterioare, nu am apucat să scriu un lucru: MAI a fost condus de un căprar politic.

  Gradul de sublocotenent e, în cele mai multe cazuri de război, unul dat la “excepţional”.

  În acte, la “Cadre”, probabil că nu avea cum să i se asimileze licenţa de fasonator de pietre în studii militare post doctorale, cum presupun că li se cerea tovarăşilor generali.
  C.O.

 • Domnule Tudoran, trăim într-o lume în care orice gest se interpretează tendenţios. După ce Tismăneanu a criticat Institutul Revoluţiei nu mai poţi să critici institutul ăsta sau pe Ion Iliescu fără să se interpreteze că eşti “pupin” care faci nu ştiu ce jocuri politice. De aceea am subliniat că am criticat Institutul Revoluţiei înainte ca această temă să fie preluată de Tismăneanu şi de PDL, ca să nu se spună că sînt un oportunist care atacă în haită cînd a primit semnalul politic.
  O idee corectă nu-şi pierde corectitudinea dacă e susţinută de Tismăneanu. În general, ar trebui apreciate ideile pe baza argumentelor şi calităţilor lor intrinseci, nu pe baza persoanelor care le susţin. Dacă Tismăneanu scrie anumite lucruri corecte (şi despre Homoştean a scris corect, pare-mi-se), acest lucru trebuie recunoscut.
  Nu cunosc nici un articol al dumneavoastră despre Institutul Revoluţiei, completaţi-mi vă rog lacunele de informaţii dacă e cazul. Acest institut a început să funcţioneze în 2005, publicistica dumneavoastră anterioară nu putea să se refere la acest institut.

 • li

  @mariusmioc
  Pe vremea cand Dorin Tudoran avea meciuri de box ideologic cu Iliescu si comunistii lui , Tismaneanu se lupta sa ajunga la fundul lui Iliescu .Si ghici cine a ajuns primul .

 • li

  @Dorin Tudoran
  M-am grabit sa-i raspund lui @marius mioc la 35 inainte de a citi raspunsul dumneavoastra de la 36 .

 • Dorin Tudoran

  @ mariusmioc # 41

  1. Eu vreau sa trăiesc într-o lume în care tendențiozitatea trebuie redusă la minimum.

  2. Repet -- conducând un insititut ce ar trebui, ca pe vremea lui Marius Oprea, să investigheze și să condamne crimele comunismului, V. Tismăneanu trebuia să fie PRIMUL care să spună că decorarea lui Homoștean este o CRIMĂ împotriva celor ce au mai fost cândva uciși — la propriu sau în spirit — de oamanei ca Homoștean. Tismănmeanu a TĂCUT, deși știa din aprilie de decorarea respectivă. Ca și ceilalți pupini. Ce vreți să adaug. Că cei ce au tăcut sunt niște LEPRE? Credeam că se înțelege.

  3. Evident că o idee nu își pierde valoarea dacă este susținută de Tismăneanu. Vă întreb încă o dată -- ce a scris Tismăneanu din ziua decorării lui Homoștean până a sărit “o anumită parte a presei ” despre CRIMA de a decora un CRIMINAL?

  4. Nu am afirmat niciodată că am scris despre Institutul Revoluției. Am scris — și scuzați-mi îndrăzneala, nu simt nevoia să mă justific față de dvs., orice merite ați avea — că despre cum a fost furată revoluția și oamenii ce se învârt prin jurul institului am avut o atitudine constant-critică din 1989 până azi. Cu titlu de amuzament, porecla de “Ciufulici” de la mine a căpătat-o Răzvan Teodorescu, nu de la Tismăneanu.

WP Admin