≡ Menu

Lupoaica moare, dar interfaţa nu se predă

Pe coridoarele Puterii e forfotă mare. Se șoptește de-o schimbare. Alta? Ce să se mai schimbe? Cine au fost schimbați acum câteva săptămâni, știm. Știm și cu cine au fost schimbați. De ce au fost schimbați, habar n-avem. De ce? Păi, cine suntem noi să ni se spună de ce? Noi suntem cei mulți și proști care-i votează pe cei puțini și deștepți care ne trag în piept. Singuri? Nu. Prin interfețe.

Unele dintre ele au început să facă fețe-fețe. Nu, nu mă refer la oameni onești, care au crezut în niște politicieni și programul lor spre a sfârși prin a înțelege că oamenii aceia au cam schimbat macazul. Mă gândesc la cei ce au supt la toate țâțele Puterii: instituții, institute, comisii, comitete, mini-ministere, decorații, sinecuri pe termen lung şi mediu, prezidii, sponsorizări, turnee, chiolhanuri, contracte, ambasade, reprezentanțe, consulate, aeroplane oficiale, vilan și intravilan, acareturi etc.

Acum, unele interfețe vin și zic: c-o fi, c-o păți, că sunt dezamăgite, că încrederea le-a fost înșelată,  că vai de soarta interfeței, numai interfaţă să nu fii pe lumea asta, nici pe cealaltă, că vai și iarăși vai, că nu li s-a dat pe cât de mult merita dezamăgirea la care au fost supuse etc.

Ce și cum să se schimbe, interfețele nu știu. Tot ce știu este că nu se opun schimbării, atâta vreme cât ele rămân cu tâța Puterii în gură. Nu prea mai e lapte? Nici un bai. O gură de aer n-o fi foc, până se dă drumul iarăși la lăptic.

Cum? Să se schimbe și ele, interfețele? Are you kidding me? Adică, într-o traducere mai liberă chiar decât cea în care s-au angajat unii, Lupoaica moare, dar interfața nu se predă. Face doar o eschivă. Fandează la stânga, la dreapta, spre centru-stânga sau centru-dreapta, în funcţie de schimbare, de unde o fi să pice, că, dacă nu cade, pică. Sloganul brandului de interfață – ”Poa’ să ningă/Poa’ să plouă/Eu țin țâța/N-o las vouă.”

Ilustrație & Copyright © 2010 - ALEX DIMITROV

Mapamondul a fost bătut în lung și-n lat în numele: culturii, agriculturii, procuraturii, acupuncturii, conjuncturii, ciupiturii, progeniturii, nomenclaturii, contra-nomenclaturii etc. Timp de două decenii, țara a fost belită, popită şi răspopită. Integrată, dezintegrată și păpată.  Ca să nu miște în front, a fost bătută peste bot, sistematic, cu muchia mesei. Acum, luați-o de unde nu (mai) e!

Nu-i nimic, mai e loc de o carte de dialoguri cu ceilalți în care să  explic că asta, cu ăștia, și-au scris-o singuri și m-au semnat în mod fraudulos. Eu usturoi n-am mâncat, gura nu-mi miroase. Ca și dățile trecute. Și, în fond, care-i problema? Scuzaţi, pardon, bonsoir – nema problema, problema nema!

E mare forfotă pe coridoarele Puterii. Tragedia interfețelor miroase a dramoletă, căci toată tărășenia se rezumă la istorica dilemă: să se schimbe modificarea ori să se modifice schimbarea? Parola acestei operațiuni sângeros-revoluționare: Status quo ante. Cu mențiunea că ante ăsta este și marca unui after shave. Nu e clar cine va bărbieri pe cine şi de ce, dar after shave-ul Ante face minuni: la feţe noi, interfeţe ca şi proaspete.

Între cine și cine sunt interfețele astea interfețe?

Între v-ați ascunselea și nu le-ați găsitelea.

 • M.N. Rusu

  Ai perfecta dreptate si ai gasit si limbajul adecvat pentru a-l comunica. Subscriu. Ma bucur ca sunt contemporan cu tine, ca ne cunoastem inca din pruncia noastra literara… desi tu esti inca un… tanar de viitor, iar eu un spectator batran…
  Uite , eram invitat la intalnirea din asta seara cu tzoc-boc si nu m-am dus, e drept si din motive obiective… Te imbratisez.

 • @) Dorin Tudoran

  Frate, problema cu interfetele astea (de fund, daca o sa-mi permiti licenta!) nu e ca n-au rusine, sint in fond atitia nerusinati pe lumea asta!, ci mereu cad in picioare!

 • Dorin Tudoran

  @ M.N. Rusu #1

  Mircea, multumesc pentru comentariu. Chestia cu batranetea nu trebuie discutata — vine de la sine; batranetea, vreau sa zic.

  Sper ca esti bine. Intr-un fel regret ca nu ai fost la intalnirea cu marele personaj — printre altele, ai fi avut prilejul sa vezi cam cine sfaraie prin suita premierului si pe langa sfaraiacii din suita…
  Sanatate.

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antinesei # 2

  De fund, zisesi? Pai asta este secretul pentru care can tot timpul in… picioare. Sunt facuti dupa modelul acelui Hopa-Mitica/Ccade-n fund si se ridica!” al copilariei noastra. Este vorba de plumbul ce li se toarna acolo unde trebuie pentru ca acesti Mitica sa revenina mereu , Hopa!, in picioare.

 • Radu Humor.ro

  Pai, daca fetele sunt asa cum sunt, interfetele cum ati vrea sa arate ?!
  Ca pica de obicei in picioare , nu-i mare scofala, deoarece nici fetele nu se deosebesc prea mult intre ele si sunt obisnuite cu aceste dezgustatoare antifete !
  Pana la urma isi aleg si ele (fetele) niste specimene care sa nu-i eclipseze :roll:
  Ma gandesc de exemplu ca unul ca ITMorar , pe cine ar putea lasa in umbra, sau in offseid , si continui sa ma mir, cum de n-a fost remarcat mai demult, pe post de paratrasnet !?

WP Admin