≡ Menu

Luna de fiere: mancurtizare și manciurizare

Prima lună de după o căsătorie este numită  “luna de miere”.  Prima lună a unei coabitari politice  poate fi transformată într-o “lună de fiere”.  Ce are de câștigat din asta o țară, sau măcar turismul, e greu de priceput.

Afișându-și, cândva, cu ostentație  prietenia cu profesorul Andrei Marga, astăzi, din stupide motive politice, unii sunt gata să-l acuze pe ministrul de externe de orice. Petrecerile date cândva în Washington în cinstea lui Andrei Marga s-au transformat în invitații nu tocmai subtile la sinucidere transmise aceluiași Andrei Marga.

 

Copertă & Copyright 2012 - ION BARBU

Iată la lucru și un aruncător profesionist de zoaie: ”a profitat de un scandal sexual la vârf, între activiști UASCR, și a luat-o de nevastă pe nepoata nomenclaturistului Ion Ursu, iubitul Elenei Ceaușescu.“  Suntem invitați să citim continuarea în numărul “de mâine”. De ce?

Între două cicluri electorale se lucrează în forță la mancurtizarea electoratului. La debutul unui ciclu electoral se fac ultimele retușuri la portretele candidaților manciurieni. Cine și când trebuie distrus cu orice chip e doar o chestiune de detaliu.

Ce noroc că azi ziarele au și ediție ”de print”, pentru timpul zilei, și ediție ”online”, ”de la miezul nopții”.

Noaptea din noi n-are odihnă; nici ziua, nici noaptea!

 • Daca_nu_nu

  Ioi, ioi, ioi, saraca Buna, cum o fo şi cum s-o du…
  Ca-n bancul ăla cu Ion condamnat la moarte prin ELECTROCUTARE…
  Şi spune Ion, săracu, o ultimă dorinţă:
  -- Io voi să mă ţină careva de mână…

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  Daca Prea Cuviosul Ion Cristoiu i-ar fi tinut de mana pe toti aceia la a caror electrocutare a ajutat — inainte si dupa decembri 1989 -- azi ar fi fost scrum. Nu e…

 • Daca_nu_nu

  A plecat un comment aiurea, scris numai pe jumătate. A NU se afişa.
  Thanks a lot.

 • lucid

  Marga este un neica nimeni nu numai in politica externa dar si in Universitatzile din lumea civilizata, fiind “recunoscut” numai prin Kazahstan (apropos, catzi or fi citit “originarul” mancurtului in Cinghiz Aitmatov?), Uzbekistan si alte “stane”, plus sorbonicile neplacut mirositoare de-alde Oradea manglitoare, Alba-Iulia sau Targu-Jiul tontesc.
  Mancurtizare da, uslinosii s-au dezlantzuit, numai ca opinia publica rezista alaturi de o “anumita parte” a massmediei ai carei “formatori” inca nu au fost cumparatzi de “cel mai cinstit” guvern cu amnistia fiscala privind impozitele datorate statului pe ticaloasele “drepturi de autor” ale unor latrai de joasa spetza.
  Dovada: incercarea de a prostitua si mai adanc universitatzile prin cresterea numarului de studentzi avand ca pretext cresterea cu 50% a candidatzilor la bac (provenitzi din hahalerele picate anul trecut). Amaratul ala de profesoras- sindicalist de la Viseu parasutat de masterandul in patru luni la Catania in scaunul lui Spiru Haret era convins aseara la TVR ca asta e o masura justitziara fatza de bietul tineret care ar ramane fara “diplome”, nici macar netrecandu-i prin minte ca daca se da si in 2012 bacalaureatul corect numarul actual de locuri depaseste sensibil numarul viitorilor bacalaureatzi. Azi se bate in retragere: asociatziile studentzesti si universitatzile au protestat iar nea Florica G a zis pas la orice marire a bugetului educatziei asa ca maine la guvern se va face doar o simbolica re-ajustare a locurilor in universitatzi din toamna ca sa nu se faca de cacao neajutoratul interimar de la Educatzie.
  Batalia pro- si contra- mancurtizare a inceput. Va fi grea, dar Romania eficienta, europenizata si cu valoare de intrebuintzare si dincolo de Becicherecul Mic nu se va lasa sufocata de rrrrominika asistatzilor, parazitzilor, lenesilor, manglitorilor si prostovanilor buni numai pentru uz “intern” la bagat votul in urna

 • Dorin Tudoran

  @ luicid

  Nu sunt avocatulu dlui Marga, dar sa stearga pamantul cu el… Ion Cristoiu pute rau.
  Marga este un neica nimeni “in universitatile din lumea civilizata”? Acelasi lucru spune despre prestigiul dvs. in univesitati si centre de cercetare occidentale? Acum, ce facem? Luam puseurile astea de nervi in serios?
  Da, de acord, dna Kovezi trebuie trimisa unde a ajuns si dl mang. De acord, ori trecem iarasi “un amendament” mai marea decat legea pe care o amendeaza…

 • Ioan Costea

  Mi-e lehamite că trăiesc într-o țară în care nu domnește măsura, ci fără-de-măsura! Mi-ar plăcea să citesc în presa românească informații prezentate obiectiv și articole critice onest și inteligent scrise. Iertat să-mi fie, da’ ăștia-s cam plăvani! Așa că nu mai aștept nici ediția „de print” de mâine și nici nu-i aștept online „la miezul nopții”. Ce mi-e evenimentul zilei, ce mi-e evenimentul nopții?!

 • Dorin Tudoran

  @Ioan Costea

  Va inteleg… Editia “de print” a Evz. nu stiu ce este; ultima oara cand am fost in Romania un amic al meu a vrut sa-mi cumpere ziare, toate ziarele. Cand a cerut Evz i s-a spus ca nu-l au. A intrebat cum de s-au vandut toate exemplarele atat de devreme? Care exemplare? -- i s-a spus. Nu-l mai comand de mult, ca nu-l mai cumpara nimeni. Ca e sau nu adevarat, habar n-am…

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid # 4
  No! Du-te, nu mă-nnebuni!!! Când era să zic şi eu c-om bea o bere până s-or aşeza lucrurile… Adică domnia-ta să bei o bere, că io-s cu maşina :)… Dar, orişicâtuşi…
  Vei rîde mult ori vei zâmbi, cum ar fi aşa să fie, dar, de data asta, o să te uimesc: NU te contrazic decât acilea: „…Marga este un neica nimeni…”. Haoles!
  Cât despre universităţi urât mirositoare, vorba lui Mo: „Focă, tu ţi-ai cumpărat dietătietor???…” Dacă nu…
  Link:
  http://creativemonkeyz.com/roboti/robotzi-s01-ep14-dietatietoru/

 • Margaon

  @Mockumentary + Filipov
  Haoles! haoles! a plecat Cumatrul Andrei la cules!

 • Masura pentru masura

  Intrebare: Daca “Marga e un neica nimeni”, Baconschi ce-o fi fost? (Ma rog, Cristian Diaconescu nici macar nu intra in discutia asta.).

  http://scholar.google.com/scholar?hl=en&q=andrei+marga&btnG=&as_sdt=1%2C5&as_sdtp=

  http://scholar.google.com/scholar?q=teodor+baconschi&btnG=&hl=en&as_sdt=0%2C5

 • Universitas Europaea

  @Margaon & Alii
  UMB din Cluj sa fi devenit, sub rectorarul lui Andrei Marga, cea mai europeana dintre universitatile Romaniei? Da: sub conditia, bunaoara, sa se fi extirpat de acolo nepotismul si cumetrialitatea. Ceea ce, deocamdata, nu e cazul. Ai destule catedre (ca sa nu mai vorbim de facultati) unde sotul si sotia -- sau parintele si odraslele -- activeaza cot la cot.

 • Miciurinizare

  @Mancurti & Manciurieni
  La D-l Baconschi, fost Baconsky, putem vorbi oare de miciurinizare onomastica?

 • gellu dorian

  A ajuns, iaca, printr-un concurs de imprejurari, Marga in lotul lui Hrebenciuc, care pina mai ieri a tinut ciocul mic, alaturi de Roberta, in Camera Deputatilor, iar acum a iesit iarasi la ordonat lucrurile: cind trebuie sa aiba loc alegerile parlamentare, cum, cine trebuie sa iasa, unde trebuie pus, asa cum a facut ani buni la rind fara sa-l ia nimeni in serios la palme! Daca astia trebuie iarasi de aparat si de pus la loc, asa cum pui pe rana balsamul cel mai vindecator, atunci unde dracu’ ne indreptam noi, Nicolae, ca sa-l parafrazez pe Moromete? Si daca devii Tinta Vaca, de ce sa te superi? -- las’ sa traga in tine chiar si Cristoiu, ca asta a facut de o viata, fie ca a tras limbi, fie ca a tras pumni! Sau, te bagi in tarite, te maninca porcii!

 • InimaRea

  Orice surpriza e buna daca nu doare. Daca te mingiie, e chiar ff buna. Cum e aceea ca @lucid e roman adevarat, nu ca mine. Ce-i e-n gusa, si-n capuse -- da drumu’ la vorbe ca la stavilar, se dezbraca de caracter cind e vorba de dujmani, si-si pune tol de gala cind de “ai lui” (de parca i-ar fi adus de-acasa, dupa ani de nascut-crescut).
  Ce ma umple de invidie e cum opereaza cu notiuni ce pareau compromise de un Eugen Barbu, CV Tudor, ioncristoiu -- eternul. Cum ar fi “neica-nimeni”. Cind Andrei Marga e neica-nimeni, ma-nfior la gindul micimii mele. Si-al fuduliei de a-mi parea jignitoare -- pina si pentru mine -- asa eticheta.
  Dar ma-ntorc si zic: Domn’e, da’ cine stie ce inalt criteriu -- ori personaj de referinta -- are omu’ asta-n minte, de nu ma duce pe mine capu’ sa-i dibuiesc complicatele calcule antropologico-culturalo-moralo-stiintifico-fantastice (asta-i cliseu da’ nu ma putui abtine).
  Chiar, din ce mareata perspectiva e Andrei Marga un neica-nimeni?
  Fiindca ma atinge profund chestia asta. Mie-mi place ploaia la nebunie, si-am adoptat -- a la Alecsandri, vezi Penes Curcanu -- eticheta personala “fiul ploii”. Ba l-am virusat si p’al mic, stie si el ca’i nepotu’ ploii. Ca s-ajung acum sa ma rog la toti sfintii sa nu fie totuna cu neica-nimeni -- macar de dragu’ aluia mic, sper ca ma-ntelegeti…

 • Radu Calin Cristea

  Am scris un articol in “Adevarul” si voi reveni asupra subiectului: “Evenimentul Zilei” este un oficios al PDL de propaganda si manipulare. Nu are precedent in presa postcomunista. “Azi” si “Dimineata” macar isi asumau identitatea de publicatii ale FSN si, respectiv, PDSR. Singurul avantaj al existentei EVZ este ca facultatile de jurnalistica vor avea posibilitatea sa invete cum se poate minti cu sistema in presa. Totul e organizat ca la carte, intr-un trio ce include ziare -- EVZ, Romania Libera etc., o agentie de stiri -- Hotnews, Realitatea.net si mai multe televiziuni -- B1TV, TVR, DigiTV etc. Ma intreb, jurnalist batrior ce sunt, cum e sa fii mercenar? Cum e sa minti permanent si sa primesti bani pentru asta? Incotro vor apuca tinerii jurnalisti dupa ce au slujit minciuna, sunt, oare mancurtizati? Evident -- nu. Cel mai dureros pentru mine este insa altceva: oficina EVZ este slujita cu inversunare, lucid, fara ezitari, de trei intelectuali care se afunda rusinos in aceasta maree dezgustatoare. Mai e cazul sa-i numesc? Merita miza?

 • lucid

  Judecatorii cica “inaltei” curtzi se mancurtizeaza singuri:
  http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-12326537-curtea-suprema-judeca-astazi-lea-termen-recurs-dosarul-coruptie-adrian-nastase-trofeul-calitati.htm
  Inca o mica amanare si din vara prescrierea.
  Nu poarta peruci ca justitziarii de tip britanic ci “caitzele” invizibile cu care-i strang la tzeasta uslinosii. Daca cei care mai considera cinstea si profesionalismul valorile de baza nu se trezesc, Finis Romaniae!

 • Daca_nu_nu

  Acuma -- iartă-mă, Doamne dac-oi grăi cu păcat!!! -- dar io m-am trezit; şi tu, şi el, şi ea… Serios. Eu chiar „consider cinstea şi profesionalismul valorile de bază” (@Lucid, #9, r-le 10-11, asta ca să n-avem poveşti, nu de alta). Deci eu m-am / noi ne-am trezit. Ce pot face eu în problema lui Adrian Năstase? Ce poţi face tu? Ce poate face el / ea? Dacă nu l-au judecat cum trebuia în 8 ani de guvernare adversă, îşi închipuie cineva că l-or judeca taman acu? Să fim serioşi. Astea-s poveşti aşa, să avem ce povesti… Să nu uităm, totuşi, cum suna oarece slogan prin care s-au câştigat nişte alegeri: „De ce le e frică nu scapă!”… Apoi nici frică nu le-o fost şi, de scăpat, au scăpat încă de-atunci. Restul e… poveste.

 • Daca_nu_nu

  Aoleo, am greşit! Citatul din textul lui @ Lucid e din commentul # 16. Scuze. Poate mă dă în judecată… 🙂

 • neamtu tiganu

  daca nu ma-nsel Marga e min. de externe, intrebare este necesar ca un min. de externe sa fie savant de renume mondial? Citi min. de externe cunoasteti care sunt savanti? Si daca un min. de externe e savant si nu-i neica nimeni ce ar trebui sa fie un presedinte? geniu, premiu Nobel?
  Daca favoritu lu nea Dorin, Gomez, ar avea doctoratul in filozofie ar juca mai bine?

 • Margaon

  @Gellu Dorian
  Locul lui AndreiMarga, fost activist al Uniunii Studentilor Comunisti si profesor de marxism-leninism al UBB, specialist in Jurgen Habermas si Scoala Marxista de la Frankfurt, era in FSN-PDSR, alaturi de mai virstnicul sau tovaras Ion Iliescu, nu in PNT-CD, nici printre ceea ce Eminescu numea ”canaliile liberale”. Acolo, in PSD, ar fi avut un loc firesc, necomentat negativ de locuitorii patriei noastre multilateral diversificate. Iata-l acum, vai, ”tinta-vaca” si obligat sa infulece un blid de broaste raioase la micul dejun. Poate ca merita… din punctul lui de vedere. Apare toata ziua pe sticla, Borat il va tematiza in documentarele sale zeflemisitoare despre Kazahstan si noii sai DOCTORES HORRORIS CAUSA, il recunosc vecinii pe strada, Ion Muresan ii publica interviurile cu personulitati in magazinul clujan VERSO. O figura napocana, ce mai!… D..D.Rosca sau Lucian Blaga, pe linga mnealui, mi-s niste neicusori ai nimanui, niste NOBODADDIES!…

 • Mi-a placut mult: “Daca cei care mai considera cinstea si profesionalismul valorile de baza nu se trezesc, Finis Romaniae!”

  Adevarul asertiunii de mai sus ar putea trece drept unul apodictic, daca nu am stii ca in cutiuta cu “valorile de baza” au intrat pana acum, bine-mersi, “cinstea si profesionalismul” urmatoarelor “prototipuri”: Baconski/conschi/jacuzzi, Alma Roberta -- 80 =190, cea mai “bunaaaaa!!!” d-na ministru, pre numele ei Udrea si prenumele Elena, cel mai bun constitutionalist cu cele mai multe drafturi anticonstitutionale -- pre numele d-lui Boc si prenumele Emil, cea mai buna europarlamentareasa, aka EBA, cel mai plagiator procuror general, si -- vai, cum de era sa uit? -- valoarea “bazala” suprema, cel reformist presedinte pentru cele mai reformate coordonate istorice?

  Cred ar fi cazul sa recitim “SA FIM SOBRI!”

 • erata: nu am sti / cu scuze

 • Nelly

  @Radu Calin Cristea
  Daca ”Evenimentul zilei” este ce spuneti, sa deducem ca ”Adevarul”, ziarul la care colaborati, ar fi trompeta adevarului/ la bocca della verita?

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  Domn neamtzu, sunt intrebat daca autorul comentariului de mai jos, postat in Adevarul, sub un articol al lui Florin Iaru, sunteti dvs. Eu nu cred ca sun teti dvs., dar imi fac datoria sa va intreb:

  neamtu tiganu2012-05-23 12:48:14
  O cititoare, Anna parca, se intreaba unde-i acel poet Florin Iaru ce a iesit la revolutie in ’89. Ii raspund bucuros sa fac o fapta buna: pe siteul dizidentului colaborator al Securitatii, Dorin Tudoran, se afla informatia cum ca poetul Florin Iaru din decembrie ’89 nu mai exista pentru ca a fost batut numai in cap de securisti.asa se explica diferente dintre poetul Iaru din ’89 si poetul Iaru din zilele noastre prestator la hidrant.
  Raspunde » 43

 • lucid

  @Daca_nu_nu: ca sa intzelegi rolul ticalos jucat de sorbonicile voastre judetzene in mancurtizarea bizonilor 99.99% votantzi uslinos, ia si citeste o analiza serioasa, din care citez doar un paragraf:
  http://www.contributors.ro/administratie/educatie/fabricile-de-diplome-a-doua-parte/
  “Căci aceasta e marea problemă a prezentului: după legea D-lui Funeriu (deşi, tot din raţiuni sociale, nici aceasta nu e atât de radicală pe cât ar fi dorit-o iniţiatorul ei) cu clasificările ei, universităţile din provincie – cele care au dus greul “tranziţiei” (dar au fost şi principalii ei beneficiari) – seamănă tot mai mult cu nişte carcase goale, bătute de vânt. Bacalaureatul supravegheat şi (destul de) corect notat de anul trecut riscă să le taie ultima speranţă a regenerării. Încă trei bacalaureate de acest gen şi – în mod natural (pe fondul continuării declinului demografic şi al migraţiei economice) – România va rămâne cu cinci-şase mari universităţi şi câteva filiale de provincie.”

 • lucid

  D T: acum intzeleg de ce a devenit atat de diareic-vorbitoriu poetul Rapa la toate latrinele teveu -- e vremea lovitzilor la cap, in casca sau in basca.

 • Dorin Tudoran

  @Nelly

  Inteleg ca intrebarea este pentru RCC, dar cum tableta mea a starnit aceste ciomentarii va intreb: dvs. chiar puteti da crezare pana si unei virgule publicate de IC? Ziarele sunt cum bine stim ca sunt, dar sa nu observati tocmai dvs. unicitatea intr-ale mizeriei reprezentata de EVzilei de ieri ma surprinde rau de tot. Inteleg, nu va place AM. Nici o problema. Dar, cand il arata cu degetul tocmai cel numit de Nicu Ceausescu Redactor-sef adjunct al Scanteii tineretului unde, mi-as zice, trebuie sa va amintiti cam ce facea, parca m-as uita mai senin spre AM. In sfarsit, faptul ca Ion Ursu ar fi fost amantul Elenei Ceausescu n-ar trebui cumva si dovedit? Nu l-am cunoscut pe Ion Ursu, n-am avut cinstea si onoare s-o cunosc pe Elena Ceausescu, dar, asa, de la televizor, din ziare, din poze si filmulete, imi amintesca,,, ca femeie, era un fel de “spaima pasiunii”. Daca cineva va dovedi ca Ion Ursu i-a fost amant, atunci prima crima de care s-ar face vinovat IU ar fi ce de totala lipsa de gust…
  Nelly -- cand il sictirim pe AM, dar il strangem la piept pe IC, as spune ca e ceva putred in danemarka noastra ce de toate zilele… Ma intreb, cand se vedea cu seful sau, Nicu Ceausescu, de ce nu-i spunea IC: “Bai, Nicusor, dar mare boarfa mai e si ma-ta-ta de se culca si cu Ion Ursu…”

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Cam cat mai trebuie sa astept pana imi raspundeti: trebuie demisa si dna Kovessi pentru plagiat sau trebuie sa devina membru supleant al Academiei Romane? Multumesc pentru raspuns.

  Stiti cumva cine finanteaza http://www.contributors.ro? Nu, n-as vrea sai/sa le repsosez nimc. As vrea doar sa le sugerez sa bage bani si in proiecte mai folositoare…

 • neamtu tiganu

  Nu e prima data ca cineva se foloseste de celebritatea mea si scrie in numele meu, pe undeva e magulitor ca sunt bagat in zeama. In ceea cel priveste pe nea Florin, il asigur ca-n majoritatea cazurilor sunt pe aceeasi lungime de unda cu mnealui.

 • Dorin Tudoran

  @neamtzu tziganu

  multam pentru raspuns.

  destul de viu pentru un mort sinucis Goe asta…

 • lucid

  D T: ce are sula cu prefectura? Procurorului-sef, daca i se dovedeste de catre comisia de etica a minsterului invatzamantului plagiatul, i se retrage titlul de doctor. Punct. Job-ul de procuror-sef nu are nici o conditzionare doctorala. Cangrena este la gunoaiele uslinoase precum mang-litorul sau “famiglia” cantemireasca, unde jivinele astea trebuie EXCLUSE DIN INVATZAMANTUL UNIVERSITAR. Va fi asa? Aiurea, caci s-ar da in gat unii pe altzii in lantz si s-ar ajunge si la masteratul cvadrulunar al co-pilotului, la doctoratul americanesc al lui felics si la “diploma” de la Scottish University sau cum ii mai zice dupa un “curs’ de CINCI ZILE a datorului vandut la felics, “ala micu”” de la agricultura.
  Pour la bonne bouche: azi s-a intzeles de ce ferocele procuror-controlor al guvernului bombo -- actual prim-ministru -- a schimbat intai si intai conducerea Inspectoratului de Stat in Constructzii: ca sa retraga orice cerere de daune in procesul sapte-case-rului:
  http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Cum_a_decurs_procesul_lui_Adrian_Nastase_0_705529554.html#

 • InimaRea

  Neamtule, am vazut si eu textul ala, si nici o clipa n-am gindit ca tu l-ai fi pus acolo. Dar iti mai dau o veste buna -- pe Adevarul de azi, la Iaru, n-au incaput decit injuraturile. Eu am incercat de 5 ori cu un text cumpatat si mi l-a respins softul ca pe cine stie ce porcarie. Azi, la Iaru -- cred ca softu a fost un moderator care-l vrea pe faras pe poetul nost’, ori macar sa-i dea o lectie din partea cuiva important de pe-acolo.
  Dorin Tudoran: Ma scuzati ca insist, dr nu vi se pare -- totusi -- ca @lucid e ireal? A-l soma sa raspunda la ceva -- orice -- e cum ai juca la ruleta ruseasca: niciodata nu stii cind te loveste tzacanitul, nu glontul.

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid # 25
  O, ţucu-te, să dea Dumnezeu să fie bine! Că io vreu.
  Numa vezi să nu pice sorbonicile judeţene şi să te trezeşti cu monopol Spiru Haret, c-atunci, să fie cu iertare, ne-am c…t la barieră! Asta una la mână.
  Două: Mihai Maci ştie carte (dacă-i ăla care cred eu…). Dacă tu crezi că-mi dai în cap cu teoria lui, greşeşti din nou. Întâmplarea face că şi eu gândesc la fel şi nu o dată am condamnat diverse practici „universitare” în mod public şi pe faţă! Deci… Nu m-ai prins! Am plecat la drum cam odată şi cred c-om ieşi tot odată din schemă; ce mi-i sorbonica mea, ce mi-i sorbonoaia lui?!
  Trei: Uite ce spune Mihai Maci: „…aproape toţi cei ce deţineu doctoratul sau aveau o carte publicată s-au văzut promovaţi (în regim de urgenţă) profesori, doctoranzii s-au trezit conferenţiari iar gradele inferioare au fost rapid acoperite cu rude, cunoscuţi şi “obligaţii” ale celor superioare.” Au-au-au-aaaau… Mie-mi spui?
  Patru: Da de asta şie pareri ai? „De asemenea, cei de pe poziţiile inferioare ale ierarhiei academice au fost imediat împinşi la doctorate (fie cu iluştri visiting profesori care au inaugurat materiile de bază ale noilor facultăţi, fie chiar cu superiorii lor ierarhici din acestea)…” Să-ţi spui io? A fost o vreme când universităţile îi curtau pe doctoranzi şi pe doctori, ca să-şi acumuleze capital pentru acreditări. După ce s-au văzut universităţile cu sacii-n căruţă, n-au mai contat cei de dinainte, că s-a procedat exact la ce spune Maci… Oare numai în sorbonicile judeţene? Aud?
  Cinci: „…parte din fosta protipendadă a oraşelor (foşti ingineri de pe la foste fabrici, directori de teatre, muzee, spitale, personaje din “servicii” care absolviseră la timp dreptul sau economia, politicieni locali indiferent de profesie) fusese integrată – pe poziţii cheie – în noile universităţi.” Spus-am acelaşi lucru?! No, vezi?…
  Aşa că nu mă mai sfădi pe mine, că nu mă sperii eu aşa uşor. Dacă soarta învăţământului de la noi se-mpiedică de mine, eu mâine-mi iau ţanghilele şi mă car. Dar dacă se-mpiedică de tine, faci acelaşi lucru? Şi vezi că eu nu am doi-trei ani până la pensie! Eu sunt din generaţia lui Maci, a lui Funeriu, a lui Ponta… Dl Boc ce-i mai trecut, aşa. 🙂

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Cam are, lucid. Cam are. Nu e vorba ca pentru postul de Procuror Sef al republicii ai sau nu nevoie de doctorat. Problemea este ca doctoratul a fost obtinu prin plagiat. Pe cale de consecinta, demisia ar cam fi obligatorie. Dvs. chiar va simti in siguranta in mainile unui Procuror Sef al republicii prins cu furatul.

 • napocitaniu

  @dom’ tudorane,

  mi’atzi luat vorba de la gura, in ceea ce priveste prostu’ gust la fimei al numitului ursu, ca domn nu’i mai putem zice (iar cu “tovaras” nu stiu daca e voe sa ne adresam unor decedatzi), daca ar fi fost adevarata mizerabila prezumtzie de amantlic cu leantza lu’ zapacitu’ de ceashka pe care a aruncat’o oficiosu’ in tentativa d’a se ‘nscrie ”pe linie” cu pohta ce’o pohtesc finantzatorii din umbra, ca doar nu credem careva ca domnii fratzii&fiii paunescu ar baga bani in asa ceva (oare “curierul natzional” mai exista?), ca despre dan andronicus stim ce hram poarta (el e doar cu “încasatul”, indiferent cine marca banu’ -- dom’ tariceanu stieeee!).

  de altfel, “oficios”, in adevaratu’ intzeles al cuvintului aruncat pe piatza de mbadea, a devenit abia dupa venirea lui andronicus, care, la rindu’ lui, l’a readus pe “parintele lui spiritual” ion cristoa, pe linga sarsanalele cu banet de provenientza nespecificata care miros a (w) brinza cu peruca blonda.

  pina atunci fusese o varianta destul de “soft”, dupa gusturile mele (nu si dupa cele ale d-voastra si cele ale d-lui cristea), cum sint acu’ hotnews si contributorspunctro, pe care inca le pot parcurge fara punga asociata, indiferent cine le’ar finantza, ceea ce nu’i cazu’ cu destule alte oficine si oficioase de pe partea ai’lalta (nu fac referire neaparat la voxpublika, care e destul de “pestritza” si “toleranta” in ultima vreme; nu stiu daca mai are legatura cu sov asta).

  realitatea a devenit pro-basesciana? habar n’aveam!

  acuma, daca d-l cristea se simte in largu’ lui alaturi de marii ‘telectuali publici chireac, srs or ciuvica, n’ai cum sa te pui cu gusturile d-lui, cum nici d-sa n’are a’mi reprosa ca eu ii citesc cu mai mare placere pe un aligica, sorin ionitza, ghinea sau chiar amp!

  era parca mai “pe gustu’ meu” (si mai ponderat) cind era la rfe.

 • @Lucid Tocmai cand incepuse lumea sa te ia in seama ai dat cu m…ii in fasole in stilul Romanesc.

  In primul rand marota cu bolsevismul este probabil numai in capul tau. Reciteste ce a declarat Marga si in ce contest si vezi ca se referea cred ca mai mult la relatii bilaterale (probil economice cel mai mult) cu fostul spatiu sovietic decat o relatie de subordonare Moscovei.

  2. Da, Marga a fost comunist inrait in acele vremuri. Intrebare la care trebe sa raspunzi la fel de sincer. Oare fostul Prim Ministru ce a fost in aceleasi vremuri Nu cumva mare activist de partid participant si finalist la concursurile de Materialism Stiintific (concurs castigat de Cristian Preda daca iti spune ceve numele asta )
  Sau ultimul Prim Ministru mult eruditul Mihai Razvan Ungureanu nu a fost in acele vremuri Membru Suplean al CC al PCR ?

  Astia doi nu sunt cuva si ei bolsevici ?

  3). Daca Marga este un neica nimeni ce poti spune de :
  EBA;
  UDREA ,
  Presedinta Camerei Derutatiilor ,
  Traian Basescu ?
  si altii ?

  Marga are pacatele lui (cel putin din perioada cand a fost ministrul invatamantului cand a pacatuit cu universitatiile de elita cu acea “finantare per capita” Insa faptul ca doctorii de exemplu pleaca pe capete din Romania in Europa si isi fac in continuare meseria de doctor si de capsunari i se datoreaza lui Marga can a aliniat universitatiile romanesti la ceea ce se numea atunci “documentul de la Bologna”

 • eratta

  in loc de si de capsunari va rog sa cititi si NU de capsunari

 • lucid

  D T: eu nu ma simt in sigurantza cu o justitzie care nu e in stare sa dea macar o sentintza pentru de-alde voicu, costiniu, bombo, voiculescu, sov sau patriciu. @Daca_nu_nu: nu de tine se impiedica deparazitarea sistemului universitar ci de “famiglia” sorbonicii tale. Te impiedica ceva sa concurezi in viitor la un post la o universitate serioasa gen Cluj? Chiar intr-o echipa de 12 (sau 13?), traducerea Sfantului aquinez e un atu. Apropos, spune-le alora de la Polirom sa livreze si exemplare ne-mumifiate in plastic, ca nu am gasit unul sa-l rasfoiesc sa vad capitolu-tzi (sau or fi mai multe). Iar noua sute mii lei sa dau…..

 • Gheorghe Campeanu

  @ (N)neamtu (T)tiganu #19 #29

  Eu merg pe mina domniei voastre, in idea ca prestigiul academic in sine (acela care este) nu este un criteriu, si nici macar un mare avantaj pt. indeplinirea functiei de sef al diplomatiei unei tari moderne. Ar fi prezumtios si grosolan sa ofer fragmente din intelepciunea proprie in ce priveste cariera stiintifica a dl-ui. Marga, despre care nu stiu decit ca se plaseaza in zona filozofiei si culturii. Pot insa spune ca spre deosebire de unii ministri de externe din alte parti, care fusesera la rindul lor “culesi” din mediul academic pentru expertiza in domeniul relatiilor internationale (Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski sau Madeleine Albright, de pilda), dl. Marga nu are nici o conectiune cu acest domeniu.
  Nu citesc “Adevarul” decit arareori cind primesc invitatii catre link-uri specifice, si in orice caz nu-mi irosesc vremea frunzarind coemnetarii. Si totusi, citind fragmentul postat de dl. Tudoran, nici mie nu mi-a “sunat” ca fiind al Dvs. Nu stiu ce l-a posedat pe autorul respectiv. Chiar daca dl. Iaru este cineva care pare sa se infierbanteze relativ usor, si are uneori tendinte de combatant peren (dar eu SI pentru asta il simpatizez), remarcile astea sub centura sint pus si simplu épouvantable!

 • Dorin Tudoran

  @ napocitaniu

  dan andronic… nastase-tariceanu-ralitatea-basescu un drum mai lung decat cureau ecuatorului…

  recunosc, hotnews si contributors sunt mai “soft”, mai “atarna” in spatiu si lucruri corecte, balansate, critici la adresa… finantatorilor, dat sunt ale cui sunt…

  ion cristoiu… i-am dedicat o carte cerandu-i doar sa afle si sa-mi spuna cine era ofiterul de Securitate “Timaru”, aflat “in rezidenta” la Casa Scanteii…

  in documentele dosarului meu de urmarie informativa, intr-un anume volum, se afla si fotocopiile TUTUROR scrisorilor primite in timpuri grele de la dl Liviu Ioan Stoiciu, aflat izolat la Focsani. Cum consider ca a publica fragmente din corespondenta privata fara acordul celeilalte parti este inacceptabila, n-am publicat nimic din acele scrisori. Dar, poate a venit timpul sa-i cer dlui ILS acordul sa public macar un paragraf dintr-o scrisoare in care imi spunea de ce a avut parte din… partea dlui IC intr-o intrevedere la Bucuresti… Si pe urma mai vorbim de “trecutul comunist” al lui AM; nu ca ma apuc sa contest aici acel trecut al dlui AM -- e singurul care poate raspunde la intrebari referitoare la trecutul sau

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Nici altii nu se simt, dar nu se simt in siguranta nici in mainile cam grabite ale dnei Kovessi. Vad ca — surprize!surprize! surprize! — despre problema Domniei sale nu prea vreti sa discutati. Nici o p[roblema, caci si tacerea e un raspuns, nu?
  Ce se mai aude cu Apostu, Falca etc, toti baieti curati ca lacrima, nu?
  lucid, hotia nu are culoare politica.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  V-am spus ca sinucisul Goe e mai viu ca niciodata. Se (auto)inmulteste prin sciziparitate: isi taie limba, ii cresc 7 altele; isi reteaza gatul, ii cresc 7 altele; renunta la un pseudonim, ii vin prin posta 7 altele…Nemuritor, ce mai?

 • Il Maestro di Gugesti

  @Nelly, Magraon, Dorin Tudoran & Radu Calin Cristea
  Sigur, dati fiind “Titanul din Gagesti” (fruntas in paradigma ziaristului mercenar sub toate regimurile) si actualul Ministru de Externe, fost bun Ministru taranist al Educatiei Nationale, l-as prefera, eu, pe ultimul: din solidaritate postuniversitara -- ca sa nu-i zic pensionara -- sau, cum ar spune psihologii socialului, din “narcisism intragrupal”, ” oui, mais… preferer n’est pas choisir”. O bere Tuborg la terasa as imparti, insa, cu Andrei Marga, nu cu Marga Barbu, necum cu Leana Ceau,” l’imbaisable virago”, ori cu amantii ei platonici de la SLAST.

 • Alina Noor

  @Il Maestro di Gugesti
  Uitai (uita-m-ar durerile de masele!) cine este dedicatarul cartii EU, FIUL LOR. Dar mi-am reamintit, cu regretabila intirziere: “Monstrul” (dar nu acela din titlul povestirii antonesiene… ci: alalalt, “din Gagesti”). Asa-i spunea Tribunul, Trinebunelul Vadim, eu continuind a-l titaniza ca pe Ilici, “Titanul din Oltenita”, dragalindu-l cu “Titanul din Gagesti”, dar in nici un caz cu “Piticul Sovietic”.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Dvs va doriti un dialog cu “lucid”? Nu o sa aveti decat “ipocrizie”. Cf teoriei “domniei sale” nici mang nu ar fi trebuit demis ci doar ar fi trebuit sa i se retraga “doctoratele”. In ambele cazuri pt sanatatea sistemului fie el de invatamant sau de justitie nu poti “defila” cu hoti. Fie ei si “unici” hoti de “copy paste”. In rest ma amuza la lucid cum nu e el din categoria “asistatzilor, parazitzilor, lenesilor, manglitorilor”, el omul “Romaniei eficiente”. Sa fi contribuit el pana acuma(in ultimii 20 de ani macar) din “mediul privat” cu niscaiva banuti pe “plus valoare” la “impozit” sau tot din “asistenta” de la stat traieste? Ar fi o “noutate” pt mine “induiosetoare”.

  Ce “bun si frumos” ar fi fost dl Marga daca ar fi facut parte si ar fi sustinut fara rezerve “aberatiile prezidentiale” si de “partid aproape stat”. Ce “multilateral dezvoltat” ar fi dat el in “decor”. Dar nu si nu. “Amaratul ista” de domn Marga se opune maretei “viziuni” prezidentiale. Daca nu ar fi comic ar fi “trist” sarmanul lucid.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Din camuflaj Caragialesc prin metamorphosis Kafkian pare sa aiba rezilienta de flesh eating bacteria care tot merge “la bulivard”

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid # 38
  1. „…traducerea Sfantului aquinez, CHIAR intr-o echipa de 12 (sau 13?)…”
  2. „…nu am gasit unul sa-l rasfoiesc sa vad capitolu-tzi (sau or fi mai multe)…”
  3. „Iar noua sute mii lei sa dau…”

  Răspund:
  1. Echipa este formată nu din „atâţia” oameni, ci din astfel de oameni: teologi, filosofi, lingvisti. Iarta-ma, dar să traduci Summa de unul singur este o muncă de o viaţă. În zilele noastre, aproape imposibil. Cine ştie cunoaşte. Adio ISI-PISI! Afirmaţia te descalifică.
  2. Am tradus nu un capitol, ci şapte. Din motive neştiute, două au fost trecute pe alt nume. Am primit asigurări că volumul al II-lea va face corectura necesara. Cum sunt suparacioasa de felul meu (tot un fel de genus irritabile, ar spune cine mă ştie), mi-am văzut de drum.
  3. Corect! Nici eu n-aş da atâta bănet pe o lucrare la care nu mă pricep.

  În rest, iar ai luat-o pe arătură. Mi-a mai spus cândva un domn că, dacă vreau catedra -- catedra mea, pe care am dat concurs! -, să-mi vând casa şi să mă mut în Alba Iulia. Îţi răspund ce i-am răspuns şi lui: DACĂ VREODATĂ VOI DECIDE SĂ MĂ MUT ÎN ALT ORAŞ / LA ALTĂ ŞCOALĂ, ATUNCI MĂ MUT UNDE VREAU EU, NU UNDE VREA X ORI Y! Ce-am vrut eu, de fapt, a fost să revigorăm şcolile de învăţători de la Blaj. Că unii s-au crezut mai savanţi decât alţii, şi asta-i adevărat. Om trăi şi om vedea. Coboară numai d-ta de pe soclu şi renunţă la morga asta atotsfătuitoare / atoateştiutoare, că te clatini, nu de alta…

 • neamtu tiganu

  nea Gheorghe #39, n-as vrea sa existe confuzia ca l-as sustine pe Marga, sau cum il cheama, nici nu stiu cine e, vroiam doar sa stabilim impreuna criteriile dupa care se alege, ma rog, se evalueaza prestatia unui politician, ministru, in cazu de fata.

 • @All

  Nu prea mai am incredere in Cotidianul dar chiar este adevarat ca Speedy Gonzales a fost schimbat din functie ?
  http://www.cotidianul.ro/tismaneanu-dat-afara-de-la-institutul-de-investigare-a-crimelor-comunismului-183667/

 • InimaRea

  Despre trecutul comunist, asadar.
  Toti cei nascuti inainte de 1980 au trecut comunist. Cei mai tineri au apucat a fi soimi si pionieri -- au invatat si cintat chestiile alea “patriotice”.
  Toti cei nascuti inainte de 1970 au solid trecut comunist. Pina la 30 de ani, fusesera formati ca oameni in regimul comunist. Nu-nseamna ca erau comunisti dar ca dibuisera cum mergea treaba si se pregateau de “performanta” in acel sistem. Ceea ce presupunea si “pregatire politico-ideologica”, pe linga pregatirea de specialitate; mai presupunea “calitatea de membru de partid” ca garant oficial al calitatii umane; ceea ce, la rindu-i, presupunea ca-n sedinte de partid, sindicat si-n tot felul de adunari politico-ideologice si patriotice, sa faca acel compromis de constiinta pentru a-si putea continua nu doar cariera ci si viata. Compromis cuprinzind. obligatoriu, venerarea “Geniului din Carpati”. (Altadata, am sa va povestesc ce se poate-ntimpla la o sedinta de alegeri de partid -- intr-o organizatie de baza mica -- atunci cind nu pune suflet cel avind onoarea de a citi mesajul de adeziune la propunerea ca Nicolae Ceausescu sa fie reales secretar general .)
  Nu mai vorbesc despre cei nascuti inainte de 1960 -- generatia mea si a atitor sexagenari: crescuti in spiritul dragostei de Moscova, rasaditi apoi in ghiveciul nationalist al lui Ceausescu (care-ntorcea totul pe dos, Kremlinul fiind mai curind periculos decit prietenos, cel putin in doctrina oficiala); suportind avatarurule ceausiste -- de la “deschiderea democratica” a lui 1965, la Conferinta de la Mangalia si-apoi la atitea teze si congrese in care totul amortise-n ideea ca se tot strecura aceeasi apa, in aceeasi oala coclita, pina aveam a fi mincati toti de rugina.
  EvZ scrie: Andrei Marga si-a ascuns trecutul comunist. Intelegeti mai mare idiotenie decit asta? Cum sa-l fi ascuns? Pretinzind c-ar fi fost exilat in acel timp, ori ca se nacuse-n anii ‘980 -- poate. Negind c-ar fi fost membru de partid, secretar de partid la diverse nivele universitare (fiindca si universitatile erau organizate politic)? Cind si functiile administrative din universitar erau conditionate politic -- de la sef de catedra, la rector?
  Cind te prinde anul 1990 profesor universitar, n-ai cum iti ascunde trecutul comunist de succes. Cum n-ai cind te prinde comandant militar ori de nava de cursa lunga, diplomat, inalt functionar de stat, deputat, primar, prim-secretar de judet samd. Nemaivorbind de membrii CC/PCR ori de ai conducerii UGSR, Cooperatiei, Uniunii CAP-urilor, a FUS (pentru cine-si aminteste ca avea si Frontul asta candidati la alegeri generale -- de forma dar avea).
  Ok, asa stind lucrurile cu “resursele umane” din Ro -- la anul de gratie 2012 -- care-ar fi solutia ca-n ranguri ministeriale -- macar -- sa nu apara oameni cu trecut comunist?
  Prima ar fi ca virsta maxima sa fie 30 de ani -- nu? Ce sa fi dovedit pina la virsta aceea, nu conteaza cita vreme e conditie obligatorie. Cum, obligatoriu, competenta nu conteaza -- doar inlaturarea suspiciunii de a fi avut trecut comunist compromitator (pleonasm, nu?)
  Apoi, sa fi fost dizident politic. “Cheia” a ratat sansa de a curata aparatul de stat de oameni cu trecut comunist. Dreptu-i ca n-a avut nici legea lustratiei dar sa ne amintim ca Corneliu Coposu -- reperul moral al rezistentei la comunism -- l-a desemnat pe Emil Constantinescu candidat la presedintie, om cu trecut comunist cel putin la nivelul celui al lui Andrei Marga. In acest context, e ilogic a-l pretui in continuare pe Corneliu Coposu si a sustine ca oamenii cu trecut comunist n-au ce cauta in guvern (parlament etc). Dreptu-i ca teama de ridicol e cea mai mica dintre temerile romanesti dintotdeauna.
  Sau sa fi fost selectatati numai cei ce n-au avut carnet PCR -- erau, totusi, “doar” 3,5 milioane de membri ai PCR -- nu? Numai ca nici asta n-a fost posibil, din totalul celor cu carnet PCR, aflati pe cai mari (politic vorbind) s-ar putea usor reconstitui nu chiar tot PCR dar macar CC-ul sau daca nu cvorumul pentru un alt congres al PCR. Daca toti “fostii” se simt absolut confortabil in piele democratica, de ce le-ar puti cei aidoma lor? Mai curind, “ailalti” le-ar -- mi se pare normal…
  Asadar, fara trecut politic comunist (inca) nu se poate ajunge la pozitii importante in statul roman. Nu c-ar fi bine asa dar asta e.
  In loc de a invoca trecutul comunist pentru a demola imaginea adversarului politic, “clasa politica” si media care-i maninca din palma (cind n-o iau la suturi, tot din acelasi motiv) ar putea macar incerca sa stopeze accesul “penalilor” in ranguri ministeriale. Dar uite ca nici asta nu se poate. Pe de o parte, fiindca cvasitotalitatea “clasei politice” are dosar penal. Dupa cite-mi dau seama, a fost o manvera isteata “penalizarea” tuturor -- nu mai conteaza penalitatea nici macar cind ai facut pirnaie (vezi cazul Voicu).
  Pe de alta parte, insasi accederea la inalte ranguri in stat aduce -- automat -- postura penala fiindca aceia care i-au selectat pe “curati” sint dintre penalii care aveau un gind cu ei -- deloc crestinesc. Drept pentru care, daca nu raspund la comenzi , “curatii” dispar de parca nici n-ar fi fost vreodata. Raspunzind, devin penali.
  Clar? Nu e un cerc vicios e o realitate descurajatoare: penalii se-nmultesc in mod obiectiv, “in slujba statului”. Ce-ar mai conta, atunci, daca au ori nu trecut comunist?
  Ce-ar trebui sa ne doara pe noi este ecuatia clasa politica -- clasa penala. Macar atit de i-am putea impune, sa nu mai apara “penali” in inalte functii de stat, si-ar fi un urias pas spre insanatosirea climatului general de pe la noi. A-ncercat societatea civila cu “Romania curata”. I s-a raspuns cu ANI -- adica, a ramas ca-n tren. Atunci, singura solutie ramin masive si continue demosntratii de strada, pina ce prim-ministrul desemnat garanteaza personal ca-n guvernul sau nu exista “penali” -- inainte de investire. Pare iluzoriu scenariul, stiu. Dar tot ce-i in afara acestui demers de proportii e birfa si-atit, cita veme invoca ridicole motive -- ca “trecutul comunist”. Mai ales ca-s valabile doar pentru dusmanii poltici, nu si pentru cealalta tabara.

 • Pingback: Ea îl iubește pe el mucho | Teologie pentru azi()

 • lucid

  @Daca_nu_nu: te superi degeaba. Tzi-am spus ca nu am gasit pana acum in librariile bucurestene -- si intru destul de des in cele mai reprezentative -- vreun volum ne-sigilat. Stii bine ca pe coperte nu e nici o informatzie despre CINE si CE a tradus. Pierderea nu e numai a noastra, cititorii, dar si a voastra cat si a editurii nepermitzand ca macar un exemplar de librarie sa poata fi rasfoit.
  Si nu fi trista, co-pilotul cu masterat ultra-rapid tocmai a marit cu PATRUZECI LA SUTA locurile la masterat si A DUBLAT numarul de locuri la doctorat fatza de ceea ce propusese Funeriu. Fabricile de diplome au liber la depasit planul la productzia de tampitzi. Problema este de unde iau banii pentru granturile pe cap de vita masteranda si doctoranda, ca euroiul a ajuns la 4.46 RON iar capitalele tzarilor UE au primit semnal verde sa pregateasca planul de urgentza referitor la scoaterea Greciei din zona euro. Noroc cu Moscovici jr care poate ajuta un pic Polirom-ul sa continue cu volumul II, in amintirea studiilor universitare iesene ale tatalui sau pe cand se numea doar Shtrul Moscovici -- vezi diploma de absolvire (in 1947?) pe care si-a publicat-o Serge Moscovici in volumul de memorii publicat tot de Polirom.

 • Radu Calin Cristea

  Nelly
  Am lipsit mai multe ceasuri din preajma computerului, asa incit va raspund cu intirziere. Va creditez ca fiind o atenta cititoare a “Adevarului”. A colabora e una, a scrie ca angajat al redactiei, ce respecta o anume linie editoriala, e cu totul alta. Pozitia mea la “Adevarul” este una delimitat insulara, asa cum desigur ati observat. Directia generala a redactiei este balansata in favoarea lui Basescu et comp., in timp ce eu sunt un veteran al contestarii regimului Basescu. Deci, daca ati sesizat existenta unei trompete, nu eu sunt cel care sufla intr-insa.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  “cap de vita masteranda”? dati-o-ncolo de treaba, chiar sunt cu toti niste vite?!?

 • Gheorghe Campeanu

  @ neamtu tiganu

  Eu chiar in acest fel citisem metafora Dvs. cu Mario Gomez. Adica despre criteriile respective, nu despre om (cu sau fara trecut/prezent politic).
  In alta ordine de prioritati, inteleg ca dna. Merkel a facut bine cind s-a grabit sa-si gaseasca in mod preventiv un alt partener romantic in Mario Monti, caci olandezul care ocupa acum Palais de l’Élysée s-a uita imediat spre vest.

 • Radu Calin Cristea

  Margaon
  1. Am aflat ca prima mea postare a produs vibratii in unele eteruri culturale. Ma intorc si zic, ca sa nu fie niciun dubiu: cei trei intelectuali ce ma dezamagesc prin servilismul jalnic cu care servesc organele de propaganda basesciana nu sunt Vlad Nistor, Sorin Ionita si Ion Cristoiu.
  2. Pastrati-va combustia polemica pentru texte barbatesti, publice, la vedere. Si inca un sfat. Aveti grija ca folosirea abuziva a mastii (de fiere, in cazul Dvs.) incumba un risc periculos: s-ar putea sa vi se lipeasca de figura.

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid # 51

  1. Nu mă supăr deloc; pe lângă instituţia librăriei există şi aceea a bibliotecii (cred că ai cam uitat de ea).
  2. Habar n-am cine e Moscovici jr. şi nici nu pricep o iotă din ce îndrugi acolo. De Serge ăla cu psihologia am auzit. Dar nu-i cunosc urmaşii, să fie cu iertare.
  3. „Copilotul” a mărit numărul de locuri la master numai la „fabricile de diplome”? Cum a făcut? A zis „tu, da; tu, ba; tu, da; tu, ba”??? Sau a mărit la TOATE universităţile?
  4. Probabil noi „avem un plan la producţia de tâmpiţi”, dar nu-l putem atinge şohan fără voi, oricât ne-am dori… Caută şi vezi în ce loc dau pe-afară…
  5. Mi-a stat pe limbă să te-ntreb dacă ai copii… Da, ai tăi, personali. Dup-aia m-am gândit că poate fi o întrebare prea… personală; deci, dacă vrei, îmi răspunzi, dacă nu, nu… Oricum, mai gândeşte-te la aia cu „vită masterandă şi doctorandă”. Nu trebuie să-mi spui mie nimic. Numai gândeşte-te bine.

 • @) Dorin Tudoran

  Profitind de faptul ca esti timisorean de obirsie -- dar si pentru a insenina atmosfera de aici ce tinde sa devina una demna de razboiul rece -- iti cer ingaduinta sa postez linkul care urmeaza

  http://antonesei.timpul.ro/2012/05/23/timisoara-phoenix-blues-si-alte-stari-de-spirit/

 • Nelly

  @Radu Calin Cristea
  Daca asta stau lucrurile, e OK. Va citesc in continuare. Si fara prejudecati.

 • Miratu

  @Daca-nu-nu
  N-ati auzit de Pierre Moscovici. fiul lui Serge? Pai, e ministrul Economiei in guvernarea socialista recenta din Franta, la Externe aflindu-se Bernard Kouchner (amicul lui Sarkozy). SAPIENTI PAUCA.

 • Diac tomnatec si alumn

  @Thomas de Aquino ac Interpretes valachici SUMMAE THEOLOGICE
  QUID DE SURU?

 • Idem

  @Thomas de Aquino ac interpretes valachici SUMMAE THEOLOGICAE
  Cum mai stam cu Suru si polemicile din “Vatra” stirnite de transpunerile dumnealui?

 • @Daca_nu_nu Mai bine intreaba-l pe maretul Lucid cati doctori or master a format in ultimii ani ,cate lucrari a publicat si la cate conferinte a participat (exclus cele din Quebec City )

 • Om intrebator

  @Lucid
  E adevarat ca Serge Moscovici a cerut, pe cind era student la Iasi, extinderea URSS pina la Siret? Pun o intrebare, nu zvirl cu papucul in interlocutor.

 • lucid

  D T si @Daca_nu_nu: caz concret din administratzia centrala. Impingator de hartii angajat prin pile care a urmat IN PARALEL TREI masterate: la Spiru, la Cantemir si la UniBuc facultatea condusa acum de cioroianu. Titulatura una mai aiuritoare decat alta: de la studii ioropene cu accent pe estul continentului la patrimoniu cultural -- aspecte juridice. In ce tzara civilizata se permite asa ceva?
  @Daca_nu_nu: las-o balta cu bibliotecile si recunoaste ca nu e normal -- chiar daca pretzul e mare -- ca o carte de asemenea valoare precum Summa Sfantului Toma sa nu poata fi deschisa intr-o librarie decat daca o cumperi in prealabil. Iar Moscovici jr e Pierre, actual titular pe Quai d’Orsay, intr-un palat ceva mai jos de Muzeu, aproape de podul tzarului Alexandru III.

 • mihai rogobete

  Şi, dac-au scăpat copiii la facultate, facem alţii ?

 • Margaonul de Vilna

  @Radu Calin Cristea
  Daca asa stau lucrurile, dam la pace, contemporanul meu (dar masca -- de miere… sau fiere constantinesciana -- tot nu o scot: deocamdata!), ca sa nu fie cu banat…

 • lucid

  @Om intrebator: nu, nu stiu de asa ceva. Memoriile sunt sincere -- chapeau! -- pomeneste de exemplu cum a vrut in iulie 1940 sa se repatrieze in URSS (familia era din sudul Basarabiei), dar tatal sau -- negustor stabilit la Braila -- l-a “convins” cam brutal sa ramana pe loc. Scrie si despre activitatea in presa comunista sub comanda lui Miron C in 45-47. A dat usor cu bata-n balta in cartea-interviu cu nu-mai-stiu-care literator roman cand a afirmat textual “romanii s-au nascut antisemitzi”. Ulterior a dres-o zicand ca s-a referit la formarea statului in anii 1860-70, cand cu aparitzia problemei israelite -- legea contra vagabondajului a lui Ion Bratianu, etc etc
  @Diac tomnatic si alumn: incredibil cate frumusetzi putzinj cercetate sunt in opera “proto-legionarului” -- apropos de ce spunea Serge M -- scolit la Czernowitz si Wien:

  Răpiți paharele cu palma,
  Iar pe pahar să strângă pumn
  Și să cântăm cu toți de-a valma
  Diac tomnatic și alumn;
  Cântăm adânc un: De profundis.
  Perennis humus erit rex.
  Frumoase vremi! Dar unde-s? unde-s?
  S-au dus pe veci! Bibamus Ex.

 • InimaBuna

  @InimaRea
  Aproape ca as co-semna interventia D-Voastra, adaugind insa ca, pe linga manifestatiile publice contra penalilor guvernamentali, sint folositoare si ciorovaielile noastre, civilizate, de pe bloguri, nu numai interventiile articleriei grele din presa centrala sau ONLINE.

 • Nelly

  @Miratu
  Ei, socialistul Bernard Kouchner a tinut Externele o vreme, sub Sarkozy, pina l-au prins cu nu mai stiu ce spaga incasata de la un liderel african. Acum insa le tine varul sau Laurent Fabius, cel co-responsabil de Legea Fabius-Gayssot, contestata de unii, dar nu de catre toti, pentru ca reintroduce (pentru o perioada nedeterminata), si inca pe usa din dos, delictul de opinie, abolit definitiv in 1870

 • Gaonul din Baia de Arama

  @Mihai Rogobete
  Daca nu mai concoctam copchii, boierule, cine o sa mai studieze in sorbonicile judetene si alte universitati private (de unde isi iau leafa atitia posesori de patalamale imaginate)? Aud?

 • Nina

  @Miratu
  L-ati confundat cumva pe Bernard Kouchner cu varul sau, tot socialist, Laurent Fabius (dar care nu s-a dat cu Sarkozy pentru un minister important)? Sau numai ne-ati pus la incercare stiinta de carte precara?

 • Florin Iaru

  Hoţii noştri sînt mai cinstiţi decît ai lor. Căcănarii noştri sînt mai parfumaţi decît ai lor. Iar curvele noastre sînt mai virgine decît ale lor. Cîtă @luciditate, atîta dramă. Numai de nu i-ar sta-n gît.

 • Florin Iaru

  Mulţam, neamţule, ţiganule…
  Acum un an, un soi de căcănar semna prin acelaşi “Adevăr” cu nume de-mprumut.
  Cît despre argumente, toată demonstraţia lui @lucid legată de madame Kövesi e o înjurătură. Caragiale curat: Atunci @lucidul e un stupid… Ce bine că n-a avut funcţii mari în vremea comunismului. Ar fi fost un ‘ercul al organelor (cu care a colaborat, fie vorba între noi, foarte bine, da’ l-au ţinut pe bară).

 • Florin Iaru

  @InimăRea,
  Da’ io, io, gestionar cinstit la Cartea Românească, nemebru, hîc, nembru, flir, filtru… io intru în categoria “toţi am fost comunişti”? Ca să ştiu cum şi dacă să beau bruderşaft şi cu Băselu, şi cu nen-tu Ilici!

 • Daca_nu_nu

  @) Mihai Rogobete # 65
  Da, da, da!!! 🙂 Ca să ne lămurim -- în caz că ne-a scăpat la prima tură -- că nimeni nu s-a născut învăţat şi că datoria profesorului este să-i înveţe nu să-i trimită din start la staul… Nu că spun, da numa zic. 🙂 Şi-n plus, faceţi un bine şi ţării şi… tuturor!!! 🙂

  @) Lucid # 64
  No, vezi? Tu ţi-o cânţi, tu ţi-o joci… Spui că e Univ. Bucureşti în chestie. Vezi că se-ntâmplă şi (mai ales!) la case mari, nu doar la sorbonici?
  În problema Summei ai dreptate numai pe jumătate: da, nu e normal să nu fie o carte desigilată, la dispoziţia publicului. Dar poate fi politica librăriilor, nu neapărat a editurii. Şi doi, cine vrea să cumpere Summa, cam ştie ce cumpără, aşa cum, în faţa Arcului de Triumf, nu cred să se mai întrebe cineva oare ce-o fi asta, un arc de triumf ori un obelisc…

  @) Virgil # 62
  Nu-l mai întreb de-alea. Cunosc -- din nefericire -- şi alţi profesori care-s mari savanţi, sunt nemaipomeniţi -- de unii moare şi-aşa n-are! -- numai că au o mică problemă: îi cam încurcă studenţii / masteranzii, pe unii şi doctoranzii… E aşa, o chestie sub demnitatea lor să vină în amfiteatru şi să explice unor „vite” ce-au înţeles ei din cercetările lor… Apoi, dacă-i încurcă studenţii, să rămână în cercetare şi să lase catedra celor care se pricep să explice (dacă ei nu-s în stare să se explice pe ei înşişi). Aşa cum scriitorii noştri nu-s toţi universitari şi pentru aia nu-i deranjează să fie studiaţi la curs prin intermediul profesorului, aşa ar trebui să fie şi la ăilalţi, fizicieni, chimişti, medici, ingineri etîcî… Mai ales că, spre deosebire de scriitor -- care e artist! -- unii savanţi nu prea ştiu ce scrie-n cărţile lor. Şi-atunci, normal că-i greu la curs, iar studenţii-s nişte „vite” care nu-s în stare să înţeleagă ce n-a fost în stare să înţeleagă „profesorul” lor…

  @) Miratu # 59
  N-am auzit de el. Acum m-am lămurit. Thanks! (Ăsta era să-mi scape! 🙂 🙂 🙂 )

 • InimaRea

  Iaru: Tu ai atitia inamici publici ca nu mai conteaza ce-ai fi fost, conteaza ce cred ei c-ai fi ajuns. Si -- apropo de cacanar -- nu mai e vorba de ocara, s-a facut renume din porecla, ca gunoier, mafiot, interlop. Iar puscarias e deja blazon, mai tare ca orice patalama sorbonitica si sorbonitazoare, care nu sodomizeaza deci nu conteaza.
  InimaBuna: Multumesc de vorba buna! Or fi ajutind si astea la ceva, ca-ntr-o psihoterapie de grup. Ceva gen Democratii anonimi.

 • napocitaniu

  dom’ tudorane,

  stiu ca nu e “la topic”, da’, pentru ca tot ziceam undeva mai sus ca nu potzi sa te pui cu gusturile omului,  tziu sa semnalez un pupici, apasat si  lipicios, din partea unui “rapidist d’al meu”!

 • mihai rogobete

  @Gaonul din Baia de Arama
  Industria intelectualizării partidice s-a dezvoltat şi diversificat prin cercetările indiscuplinare: linguşeală, buleală, ciordeală, canibalăreală, manipulăreală, sforăreală, cotonogeală, beleală şi mahalageală -- toate cu titlul Mangla cum laude.

WP Admin