≡ Menu

Lumină lină

De colegul meu de grupă și adeseori de bancă

IOAN ALEXANDRU

îmi este foarte dor

mai ales în zilele de Paște și cele de Crăciun.

 

Iată una din poeziile sale în interpretarea lui

TUDOR GHEORGHE

 

video postat la: wiliamclaudiu

 

Lumina lina, lini lumini

Rasari din din codrii mari de crini,

Lumina lina, cuib de ceara,

Scorburi cu miere milenara.

 

De dincolo de lumi venind

Si niciodata poposind,

Un rasarit ce nu se mai termina,

Lumina lina din Lumina lina.

 

Cine Te cunoaste Te iubeste

Iubindu-Te, nadajduieste

Ca intr-o zi, Lumina lina,

Vei poposi la noi, deplina

Cine primeste sa Te creada,

Trei Oameni vor veni sa-l vada.

 

Lumina lina, lini lumini,

Rasari din codrii mari de crini.

I-atata noapte si uitare

Si lumile au pierit in zare.

Au mai ramas din veghea lor

Luminile luminilor.

 

Lumina lina, lini lumini,

Instrainandu-i pe straini,

Lumina lina, nunta, leac,

Tamaduind veac dupa veac.

 

Cel intristat si saracit,

Cel trist si cel nedreptatit,

Si pelerinul insetat

In vatra Ta au innoptat.

 

Lumina lina leac divin

Incununandu-l pe strain

Deasupra stinsului pamant,

Lumina lina, Logos Sfant.

 

 • lucid

  Coincidentza: azi-noapte ascultam la Vigilia Pascala din bazilica Sf Petru celebrul verset Lumen Christi (lumen-lumina, inca un argument al crestinarii noastre latine).
  Extradordinare versurile:
  “Cine primeste sa Te creada,
  Trei Oameni vor veni sa-l vada”, asigurarea data noua de Poet ca Sf Treime ne poate vizita pe fiecare in Sodoma din jurul nostru.
  Mare poet si mare i-a fost suferintza!

 • Dorin Tudoran

  @ lucid
  Desi astazi este duminica, va recomand sa faceti exact ce am facut eu ieri, la recomndarea prietenului si patrologului Cristian Badilita: cititi “Evanghelia dupa Nicodim, o apocrifa din sec. III-IV, cel mai vechi text despre coborariea lui Isus in Iad (Sambata Mare)”.

 • lucid

  D T: multzumesc, nu stiam de aceasta apocrifa. Cand revin in Romania dupa 1 mai o sa caut Evangheliile Apocrife publicate la Polirom, cred ca si a lui Nicodim e acolo. Am citit doar Evanghelia dupa Toma -- cam prozaica, deoarece ii vazusem manuscrisul la Muzeul Copt din Cairo. Am vazut recent o Evanghelie bilingva -- elina si romana -- ingrijita de Badilitza, parca Ioan. Pacat ca nu s-a intzeles ( cu Patriarhia?) pentru o traducere a tuturor celor patru, unii zic ca a cerut un pretz cam piperat. Gura lumii….

 • Lumina e iubire:
  “Iubirea-nseamnă actualizare
  Cel ce iubeşte l-a adeverit
  Pe celălalt în chip şi-asemănare
  Că din lumină fost-a zămislit” ,
  şi aducere aminte!

 • mihai rogobete

  Nimic nefiresc în opţiunea alegoriei, pentru hermeneuţii, “epistemologii” şi metafizicienii vremurilor de închegare a spiritualităţii creştine, pentru diseminarea ei tocmai în mentalul adam-evic, preponderent dualist, păcătuitor, al cărui spirit trebuie sacrificat, într-u învierea celui salvator. Inspirator al creştinismului, neoplatonismul “înălţase” deja erosul, ca atracţie între contrariile intrinseci entelehice, la statutul de metaforă a celor TREI valori -- bine,adevăr,frumos -- în cel al catalizatorului de ireductibile, înviind, prin disponibilitatea regeneratoare urnită, autismul morbid al autosuficienţei sistemice aristoteliene. Dragostea creştină nu-i, aşadar, o altă valoare adăugată celor trei, ci sacrificiul prin care pier pentru a redeveni. De unde jalea, dacă nu din intenţia despiritualizării, din vulgarizare? Maichia, recent, se găsiră şi cuiele-n care să fie bătută. Isis, nu Iisus.

  CRISTOS A-NVIAT !

 • Daniel StPaul

  Am cultivat, din motive ce-mi sint obscure -dincolo de o subiectivitate funciara-, asocierea cintului acesta al lui Ioan Alexandru (da, asta cred ca este poezia de mai sus, fara adausul lui Tudor Gheorghe) cu Sarbatoarea Nativitatii . Ma in-cinta si acum, la Pasti, si in orice zi se nimereste sa ma strabata. E sound-ul unei hierofanii in care lumina capata textura si se materializeaza nu doar in inul scutecului unui Pruncut divin, al tunicii lui Isus umblind pe ape, ori transfigurat, ori al lintoliului din care vine direct a ne lumina ziua Invierii, ci si in statornica nadejde consolatoare :”Iata, eu sint cu voi pina la sfirsitul lumii…”
  Nu doresc sa fiu desobligeant ori rautacios cu Tudor Gheorghe, mai ales nu astazi. Pentru mine , cintecul lui nu aduce nimic in plus versurilor originale, a caror puritate se cinta singura, fara adaus necesar; nu sint un fan al poetului maramuresan, dar poezia asta imi pare dictata din transcendent, transcriere si mostra a ceea ce e un mono-log/os (in sensul din versul final ) polifonic, melodism -- dar si contrapunct- genuin al intelesului si al intelesurilor ce se face/fac simtire.
  Cer iertare pentru tevatura.

 • Domnule Dorin Tudoran,

  Va multumesc pentru “acompaniamentul” vibrant -- care indeamna la regasire, autoreflexivitate si autenticitate, pe ni l-ati oferit, cu discretie si generozitate, pe toata perioada sarbatorilor pascale.
  Sa purtati cat mai mult in suflet lumina lor speciala.

  @lucid
  Puteti citi “Evanghelia lui Nicodim si aici”, daca suportati disconfortul unei mai lungi lecturi on-line:

  http://www.scribd.com/doc/1387769/Evanghelii-apocrife-Evanghelia-lui-Nicodim-Amintiri-despre-Domnul-nostru-Iisus-Hristos-compuse-sub-Poniu-Pilat

 • Radu Humor

  ” Lumina lina, lini lumini ”
  Cel mai scurt poem ( si ce poem !) :roll:
  Ce foloseste doar doua cuviinte (dar ce cuvinte ?!).
  Scris de un mare poet ( dar ce OM ?!)

  Cui nu-i este dor de Ioan Alexandru, nu-i este dor nici de Dumnezeu…

 • Daca_nu_nu
 • Radu Humor

  Stie cineva de ce acestui exceptional cantautor care este Tudor Gheorghe i se interzice de ceva vreme accesul la emisiunile TV (mai ales TVR, Realitatea, Antene)?!

 • mariana

  @ Dorin Tudoran

  De foarte multi ani, imi place poezia asta si tot de atatia… impartasesc parerea dlui. St Paul, din a doua parte a comentariului sau.
  * * *
  As avea o rugaminte, daca nu deranjez si este posibil… Ceva, orice frumos, de ridicare a moralului gasiti pe undeva ? Ia auziti ce lucruri minunate (!?!) bantuie pe web : pe 11 mai un cutremur va distruge complet cel mai frumos oras din lume -- Roma, iar pe 21 mai voi muri in cel mai catastrofal tsunami provocat de eruptia vulcanului submarin Marsili, aflat la doi pasi de unde locuiesc eu !!!! Pe alese…

 • elena

  Hristos a inviat!
  Abia acum parcurg cu mare drag postarile Dvs pascale. Stiam ca nu are rost sa car laptopul cu mine, precum bine stiam ca imi veti lipsi mult. O saptamana am fost la tara la ai mei- cu miei, lacramioare la coltul casei gata-gata sa dea in floare si…sumedenie de trebi casnice pe langa doi parinti ninsi si o ograda de nepoti…
  Multumim mult pt lumina.
  Paste fericit tuturor!

 • Dorin Tudoran

  @mariana

  Napoli este un loc unde traiesti incontinuu cu ideea ca intr-o zi… se va intampla. Pana se va… intampla, bucurati-va de acel loc fabulos. Ultima oara cand am petrecut acolo o saptamana-zece zile, nu-mi venea sa mai plec.

  Cat despre sfirsitul lumii si sositul lui in varii forme iata o “incurajare”: exasperat de intrebarile pe care i le tot puneau in legatura cu sfarsitul lumii (ca si acum, era planificat sa vina si atunci, se stia ziua ora etc.) tinerii sai ucenici la Paltinis, Constantin Noica le-a explicat ca, la urma urmelor, nu e nimic de regretat in asta, ci chiar un motiv de mandrie, adaugand, spune-se, “Chiar vi se pare de colea sa fii printre cei care au vazut
  sfarsitul lumii?”…

 • mariana

  @ Dorin Tudoran

  Grazie per la sua generosa risposta, da parte mia.
  Grazie infinite a nome di tutti i napoletani per i bei sentimenti che nutre nei confronti della loro adorata città.
  Dar,
  presupunand ca voi avea privilegiul (…?) vederii sfarsitului lumii, mi-as dori sa-l am si pe acela al alegerii ultimei imagini. Care nu este in nici un caz lava Vezuviului si nici un perete imens de apa deja murdara. Nu, prefer splendoarea Romei a carei ipotetica distrugere, oricum, mi-ar ucide sufletul.

  * * *
  Spre deosebire de Vezuviu si Etna care sunt monitorate de ani de zile 24 de ore din 24, “monstrul” asta de vulcan submarin numit Marsili, lung 70 Km, larg 30 Km, inalt 3000 m si cu varful la numai 450 m sub nivelul marii, da semne de nervosism si, asa cum afirma cei mai reputati vulcanologi, poate erupe in orice moment cu consecinte catastrofice pentru coasta Tirrenica a Italiei de la Napoli in jos.
  NB. Nu poate fi monitorat… din lipsa fondurilor uriase necesare ! Si atunci, ori mori de inima rea inaintea evenimentului, ori devi fatalist si-ti vezi de treaba, ca de ceva tot trebuie sa moara omu’…
  Cat zicea cineva ca este pretul rachetelor alea folosite prin Libia ?!???…

 • Dorin Tudoran

  @ALL

  AMENINŢĂRI PASCALE…

  S-ar cuveni ca zilele şi nopţile de Paşte să fie pentru creştini un bun prilej de meditaţie, reculegere şi reînnoire a unor echilibre mult încercate de-a lungul anului. M-am străduit, după puteri, să asigur blogului în aceste zile liniştea de care avem nevoie toţi.

  Cineva, care, până şi în asemenea zile, este mai preocupat de tărăboiul pe care doreste sa-l intretina in jurul propriei persoane decât de linişte, pare a fi avut o cumplit de agitată a doua seară de Paşte. În interval de 11 minute(18:33, 18:39 si 18:44) mi-a trimis cateva somaţii si o amenintare drept comentarii la postarea “Lumina lina”. Iata-le:

  1. “Las-o dreq de Evanghelie apocrifa or de lumina lina alexandrina…oops. Mai bine ceteste ce zice @Radu Humor, homu pt care tu l-ai sacrificat pe avp, nerusinatule!Fatarnicule!” (18:33)
  2. “Tu oi crede ca Dzeu e un tampit si nu vede cat esti de nedrept, ipocrit mic ce esti? Vai de cooru tau!” (18:39)
  3. “Daca vei continua s-o faci pe mironositza, in timp ce-l vei publica pe nenorocitu talhar la tine pe blog, pe care AVP va fi in continuare bannat, titlul urmatorului meu articol va fi <>, fariseule!” (18:44)

  Dumnezeu cu mila!

 • Daniel StPaul

  Domnul Tudoran, canonul Saptaminii Luminate e clar, pornind de la onomastica insasi; exercitiile de mortificare, individuale, colective, sint fie aberante, fie anacronice (ori poate both) . Nu e vina nimanui, nici macar a dv., ca inca mai exista analfabeti care nu pot citi lumina, mai ales lumina lina . Ne spune si acela pe care-l omagiati la centenar: “Lumina -- ce buna…”

Next post:

Previous post:

WP Admin