≡ Menu

LUCA

luca_pitu

(1947 – 2015)

În ultima vreme, veștile de la el erau din ce în ce mai rare.

Cele care-mi veneau despre el, prin Sorin, erau din ce în ce mai descurajante.

Azi a venit și ultima: Luca s-a retras definitiv.

Cu Luca dispare un intelectual extraordinar și un eseist de-o originalitate care face imposibilă încadrarea lui într-o serie.

Omul a fost și serios, și poznaș; și generos, și neîngăduitor. 

Va fi greu să ne obișnuim să trăim fără el.

Luca a fost și rămâne un brand cultural. 

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

De recitit: aici, aici și aici

 

 

 

 

 

 

 • Radu Călin Cristea

  Mi-a fost tare drag mai ales în anii din urmă. Gîndea cumva miraculos, ajungînd unde voia pe cărări nebătute de nimeni. Cuvintele lui Luca! Cînd mi s-a părut că mi se termină limba, că mi se încleștează vorbele în gură, că încremenesc, răsfoiam la întîmplare cîte o carte a lui Luca. El îmi dădea dezlegare la vorbe. N-am ratat niciodată cu terapia asta. Pleacă de la noi o minunăție de om: spirit paradoxal, umor, cultură fină, cărturărie nobilă. Aș fi putut sta de vorbă, doar cu Luca, pînă la sfîrșitul lumii. N-a mai putut să aștepte, dragul de el…

 • Liviu Antonesei

  De-acum s-au facut 12 ore de cind am primit, ascult muzica lui, frantuzeasca, Brassens, Brel, Gainsbourg, postez la fic automat, inclusiv frumosul tau articol, frate Dorin, si tot nu pot sa cred. Nu pot.

 • Plănuiam -- cu el si cu Sorin -- sa ne vedem, in Octombrie, la Iasi; cu tine si cu altii. Sa tragem de Dan si Tess sa ni se alature…

 • Gheorghe Campeanu

  Tristetea acestei vesti este cumplita si o resimt fizic, fara sa-l fi cunoscut “live”. Un gol imens si fara posibilitate de recurs. Inimitabil si indomitabil. Oribil sfarsit de duminica.

 • Ontelus DG

  Dumnezeu să-l ierte pe Luca Pițu!

  S-a stins un cărturar autentic, membru al deja-intratului-în-mitologie ,,Grup de la Iași”, un creator de limbă românească postmodernă. Va fi încântat pe unii, va fi mâhnit pe alții, dar întâlnirea cu Luca Pițu, fie și doar mediată scriptologic, nu te putea lăsa indiferent.

 • Dana (Mara)

  Dumnezeu sa-l odihneasca! Am recitit trimiterile la serialul cu dosarul de urmarire si comentariile unde am gasit la vremea respectiva trimiterea dnului Rogobete la melodia Imagine care era insotita atunci cu alta urare. Ca si doamna Marcela de care sint apropiata de virsta, ma intreb cum a fost posibil jocul dement al Securitatii? Cum a fost posibil ca romani sa hartuiasca si sa batjocoreasca romani, frati, cu atita voluptate? Oamenii acestia mici sufleteste din solda securitatii care isi rontaie linistiti pensiile nesimtite si-au cerut vreodata scuze, macar in gind? S-au gindit ca au otravit sufletul si trupul unor oameni de caracter? Pentru ca acest stres a declansat in multe cazuri si boli incurabile. De ce nu sintem capabili sa ne cinstim si onoram valorile, oamenii alesi, daruiti cu spirit si caracter cit mai sint inca in viata? Nici dupa 90 nu au fost pretuiti si publicati asa cum meritau.

WP Admin