≡ Menu

Lista mamă și urmașii lui Vadim

România trăiește din nou zile — ba chiar și nopți — în care toate taberele patriotice alcătuiesc liste negre. În ele sunt înghesuiți, claie peste grămadă, dușmani ai democrației, membri ai statului paralel, lichele ale statului perpendicular, masoni albigeni specializați în lovituri de stat, comeseni din tribul Noi suntem Statul, masculi Alfa, lesbiene Omega, androgini politici Alfa Romeo, agenți ai lui Soros, sugaci la Lupoaica recondiționată, rezistenți prin (in)cultură politică ș.a.m.d.

De fiecare dată când citesc enumerările incriminatorii, îmi amintesc canțoneta “Păstrează copia, da’ nu uita originalul”, fiindcă nicio listă de azi nu atinge rigoarea bestială și imaginația suprarealistă a listei fondatoare – Lista lu’ Vadim. Și nicio pedeapsă cerută astăzi împotriva demascaților nu atinge sublimul celor promise de “Tribun” — executarea “trădătorilor de țară, a huliganilor politici și a hoților care au jefuit România” pe gazonul fostului Stadion 23 August din București.

LISTA NEAGRA II (1)

Lista mamă apărea în 1993. O particularitate aproape postmodernă era aceea că, deși în titlu era anunțată drept “o listă neagră”, în introducere devenea doar “un tabel, care nu este o listă neagră, ci o o evidență” alcătuită pe baza sesizărilor trimise revistelor România Mare și Politica de oameni sătui “de fapte(le) săvârșite împotriva intereselor poporului român în perioada 22 decembrie 1989 – 1 iunie 1993” de cei denunțați.

O altă trăsătură – întocmită nu în ordinea gravității faptelor comise, ci în ordine alfabetică, lista acoperea aproape exhaustiv spectrul ticăloșiei primilor trei ani și jumătate postdecembriști. Tripletele de inculpați oferite de listarea alfabetică purtau cu ele, deseori, un aer urmuzian:

Ana Blandiana – Aurelia Boriga – Silviu Brucan; Corneliu Coposu – Doina Cornea – Ion Cristoiu; Crin Halaicu – Mihai de Hohenzollern – Ion Hristu; Virgil Ierunca –  Virgil Ivan – Mihai Lupoi; Ion Mihai Pacepa – Dan Pascariu – Andrei Pleșu; Moses Rosen – Mircea Răceanu – Gheorghe Robu; Sanda Stolojan – Adrian Severin – Dan Stanca; Octavian Stoica – Liviu Ioan Stoiciu – Victor Atanasie Stănculescu.

Eu, aflat pe poziția nr.167, nu aveam a mă plânge, încadrat fiind, pe Dreapta, de Mircea Toma și, pe Stânga, de Radu G. Țeposu. Susținerea financiară ne venea din partea managerului Ion Țiriac. Trai neneacă, pe banii babachii! Ca să nu mai spun că ordinea alfabetică mă avantaja, urmând să fiu executat printre ultimii. Și, cine știe, până îmi venea rândul, poate soseau, în sfârșit, americanii așteptați  de aproape o jumătate de secol.

Finalul comunicatului era de o generozitate specifică marilor stâlpi ai societăților original-deschise: “Lista rămâne deschisă propunerilor venite de la cetățeni.”

Deschise rămân și listele întocmite azi, așa că nimeni nu poate nici măcar picoti liniștit. De dormit, nici nu poate fi vorba. Așa că, apucați-vă de întocmit liste, altfel nu veți deveni actanți politici.

Și dacă nu ești actant politic, nu ești nimic.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • mihaidg

  Titlul pare a fi o adaptare dupa “Antologia rusinii” a lui Ierunca. O buna parte din arsenalul retoric al lui Vadim era compus din asemenea rastalmaciri.

 • DG Ontelus

  listology// ajungându-se la o precizie cu adevărat înspăimântătoare/ cum ar fi spus virgil mazilescu/ respectiv până la paisprezece zecimale/ zilele trecute se confirma relativitatea generalizată einsteiniană/ și totul devine groaznic de-a dreptul/ adică relativitatea este și absolutizată/ când constați similitudinea viziunii asupra regelui mihai/ între autorul saturnaliilor și președintele cel mai votat și iubit de către intelectuali

 • NUP! Erai bolnav și te-a menajat. Aștepta să te rafaci, ca să te împuște … de și pe viu. Dar ești pe unele liste de azi, așa că apucă-te te întocmit liste, ca să fii actant politic, nu perdant de pe tușă.

 • DG Ontelus

  răbdarea față de scrib era pe sfârșite însă cererea de funny îl determină pe cenzor să se uite în altă parte// nevoi administrative și simbolice impun alcătuirea unor liste/ dar subiectivitatea tuturor listelor e o fatalitate/ manie e totuși listarea/ în enciclopedia din treizeci pe care am cumpărat-o de la anticariat/ prin optzeci și șase imaginile ce reproduceau chipurile lui carol i și ferdinand/ fuseseră blurate total cu creion chimic/ ura și cenzura marchează maniheist istoria/ făcând la rându-mi zeci de liste cu preferințe culturale mai cu seamă/ propun la final o listă cu zece cuvinte importante pentru mine/ pace natură credință scris patimă suflet reflecție speranță resemnare infinit

 • Piesă mică, domnule!

 • DG Ontelus

  rămas în teleferic victor petrini o sperie oengistic pe suzy culala și implicit pe cenzorii de la partid ori stat// și iar spectacolul rătăcirii/ lumea îți propune fel de fel/ încearcă-mă și pe mine dar și pe mine dar și pe mine/ evident intervine saturația ajunge basta/ eh se acționează subtil se apelează la coarda sensibilă/ sau se insistă pe funcția x pe averea y pe acea persoană z/ haide pune botul/ și-l pui că un bot ai și te gândești că mâine poți să nu-l mai ai/ acum frate profită deschide-te la caracter/ ignoră caracterul iluzoriu al unor oferte nu vezi că sunt babane totuși/ ba pe alocuri chiar barosane și cu gust de mentosane din aceeași ‘mondo cane’/ sigur mahmureala de după se mediatizează mai puțin/ animăluțele pe care noi le dresăm trebuie să știe cât mai puțin/ doar să întindă boticul și să-și ia păpica/ mânca-le-ar mama pe ele de animăluțe drăgălașe/ în fine dulcegării lumești măi dar tu pe ce lume ești/ cum nu ești de-al nostru aaa păi nu ne mai jucăm marș de-aici potaie jigărită/ cu coada între picioare potaia părăsește lumea adică magnificul câmp de bătălie/ ave caesar imperator morituri te salutant/ cum bine zic clasicii și da la friptură murăturile sunt bune/ din off băieții salută cum știu ei ca băieții hă hă hă

 • DG Ontelus

  un poem care a declanşat o anchetă a acelei instituţii nu nu aia cealaltă aha nasol// s-a întâmplat demult/ acelora le era frică să vorbească/ dar nonverbal făceau semne pe umăr cu două degete/ adică se înţelegea că/ în sfârşit/ ce bullshit/ l-ai hrănit pe cel mic cu cavit/ negreşit/ moşu-a aţipit

 • DG Ontelus

  ghidul solicitantului la nemurire cu o procedură specială privind posteritatea avizată de organele abilitate// prima dată pui două degete ale mâinii drepte pe umărul stâng/ apoi două degete ale mâinii stângi pe umărul drept/ cele două degete ale mâinii drepte le duci la tâmpla dreaptă/ le lipești de tâmplă apoi brusc le depărtezi în sus zece centimetri/ aceleași două degete ale mâinii drepte le duci la ceafă și repeți gestul anterior/ dar nu la zece ci doar la doi-cinci centimetri/ astfel vei obține cea mai eficientă metodologie cu accente epistemologice/ prin care statul ori organizațiile private își gestionează raporturile cu terți bizari/ în frumoasa modernitate entitățile menționate asigurându-se astfel/ că totul va merge natural încurajator optimist pozitiv/ lumea este splendidă

WP Admin