≡ Menu

Listă – legături & acțiuni

Listele de persoane întocmite de Securitate nu sunt puţine în dosaraul meu de urmărire informativă. Ce îmi propun să fac astăzi nu este neapărat să subliniez inexactitatea informaţiilor ce bântuie documentele pe baza cărora Securitatea, Partidul şi Poliţia de Partid au distrus atâtea vieţi. Vreau doar să vedeţi cum lucrau pe bânci aceşti oameni înainte de inventarea miraculoaselor programe de introducere a datelor în computer, cum ar fi EXCEL.

Cred că e bine să precizez trei lucruri.

Primul – l-am “suspicionat” pe Dan Petrescu că s-ar afla în legătura organelor de Securitate cam cât m-a “suspicionat” şi el.

Al doilea – Ovidiu Iuliu Moldovan mi-a fost unul dintre cei mai apropiaţi prieteni, dar colegi nu am fost vreodată. El era actor, eu – scriitor. De la grădiniţă la facultate, am urmat şcoli diferite. Ovidiu era cu trei ani mai mare ca mine.

Al treilea – din listă lipsesc câţiva din cei mai apropiaţi prieteni şi…turnători ai mei – “Zaharia”, “Sorin Grigorescu”, “Mîndru” şi alţii.  În acel moment, erau total conspiraţi.

Astăzi nu mai sunt.

Iată un link:   Dorin Tudoran List

 

 

 • @) Dorin Tudoran

  Ai informatii daca vreunul de pe lista a acceptat sa te “influenteze”? Nu, nu din motive de birfa intrev, vreau numai sa-mi fac o idee despre profesionalismul institutiei! Ca de muncit, recunosc, muncea sireaca, dar cu capul?

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei #1

  Da, s-a încercat “influențarea pozitivă”. N-a mers -- ori eu nu ascultam de nimeni, ori cei aleși să mă influențeze au făcut-o fără mare tragere de inimă.
  Ori amândouă.

 • lucian burjuiul

  Oare cat s-au scremut sa gaseasca formula “lucrat prin..”

 • @) Dorin Tudoran

  Da, inteleg. Si la mine, intr-un “plan de masuri”, sint enumerate niste persoane, unele cunostinte mai bune, altele mai de departe, trecute care sa ma influenteze pozitiv, care sa ma compromita… Nu au marsat multe, dupa cit imi pot da seama acum.

 • Inima-Rea

  Observ că lucrau tipizat, băieţii -- cu rubrici pentru minţi odihnite.
  Principala lor metodă de combatere “a activităţii dv duşmănoase” era dezbinarea? Urmată de “atenţionarea de a întrerupe relaţiile”? Probabil că eraţi în faza de-nceput a luptei cu Secu’ -- n-am văzut ca documentul să aibă dată.
  Cînd mă gîndesc c-am cunoscut de tot o dactilografă de pe-acolo, şi nu mi-a dat prin minte s-o exploatez şi altfel. Credeam că era o proastă lăudăroasă cînd spunea că ştia cine era urmărit şi de cine.
  Bine, nici nu m-aş fi băgat în ciorba aia.

 • Dorin Tudoran

  @ lucian burjuiul # 3

  Gândirea și discursul erau tipizate.

  S-au scremut exact cât au făcut-o spre a produce formula cu “se informează despre problemele din mediu”. Bine că nu ne-au acuzat că suntem activiști ai vreunui grup de “verzi”…

 • Dorin Tudoran

  @ Inimă-Rea # 5

  Unele din acele dactilografe s-au procopsit după 1989 — ba cu funcții, ba cu “biznisuri” mici și mijlocii etc. Acum, le cam trecut timpul — hârtiile de indigo pe care le mai dosiseră prin chiloți (nu glumesc) nu mai sunt la mare căutare. Pericolele mare au trecut…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei # 4

  Ai avut noroc. Alții au fost mai ghinioniști…

 • lucian burjuiul

  Acum aproape 20 de ani cand documentele se bateau la masina am avut un vapor cu masini la care s-au schimbat instructiunile documentare de cateva ori iar conosamentele fiind acte de banca trebuiau refacute si iar refacute pana cand se pupau cu acreditivul… sa scrii seriile la cateva sute de masini, sa verifici indigoul sa-ti iasa copiile cum trebuie, fara stersaturi, fara mazgaleli, fara greseli… ce mai, un deliciu.

  S-ar fi calcat in picioare pe vremurile alea pentru un excel …

  Nu pot sa remarc decat o inutila si costisitoare risipa de timp, de forta de munca, de creiere… sa ai in permanenta 3 generali, cativa colonei, zeci de informatori si armate de agenti de teren, contopisti, secretare… imi imaginez cate tone de hartie s-au consumat, cate tigari s-au fumat in dispozitiv asteptandu-va urmatoarea miscare numai buna de raportat. Cate deconturi s-au intocmit pentru ore suplimentare?

  Daca ar fi fost macar cateva mii de Dorin Tudoran atunci probabil am fi fost altundeva sau si mai rau am fi avut o Securitate de dimensiuni monstruoase.

  Citeam undeva azi ca suntem la acelasi nivel de coruptie cu Grecia. Deosebirea e ca la ei s-a inventat democratia. Asa ca ei au o coruptie demna si democrata chiar flamboianta, degajata, naturala. Cine-i cunoaste pe greci va accepta ca au un spirit dramatic, o lejeritate artistica care noua ne lipsesc. Nu degeaba muzele stau pe muntele Olimp.

  In 2010 noi avem o coruptie stupida… si cam atat. Si prea multa rabdare… sarman popor.

 • Am vaga impresie ca totusi au reusit, daca ma refer la crearea de disensiuni.

 • Florin Iaru

  Hm, ia te uită cum principiul terţului exclus produce rezultate…
  Păcat că nu ştiu cine-s “Zaharia”, “Sorin Grigorescu”, “Mîndru” ş. a.

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu # 10

  Au reusit mult mai mult decât disensiuni…

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 11

  Fii liniștit: nu-i știi și nici ei nu te știau pe atunci. Fii mai neliniștit în legătură cu alții: “Martin”, “Garbys”, “Mircea Pop” etc.

 • lucian burjuiul

  “Verzi”! Legionari sau ecologisti? Niciuna nu era castigatoare… La “albastri”, pardon “ochi albastri” era deja prea mare inghesuiala. Deh, ce sa-i faci, inginerii seara nu vad nuantele…

  Aseara incercam sa-mi imaginez (comparand cu economia actuala) de unde era sustenabila risipa de fonduri. Obosit, uitasem pe moment, spre rusinea mea, cum mi-am tocit coatele pe campuri ca militar. Am uitat de detinuti, de munca patriotica, de cei care lucrau afara pe 2 lei ai lor si 20 ai statului, de marinarii care aveau 6 dolari diurna [cu o exceptie (in dreptul maritim sunt niste formule interesante -- “ucae” de ex stands for unforseen circumstances always excepted) asa si in cazul nostru “exceptional” unde de fapt unforseen implies for an abnormal occurence)] … uitasem complet de “bucuriile” comunismului. Brrr.. Si totusi avem nostalgici. Cateodata e inexplicabil cum nostagia se instaleaza peste cei care n-au beneficiat de avantaje!? Dar cum puterea actuala se straduieste din toate puterile sa avem cat mai multi nostalgici… atunci devine explicabil.

 • divanuriletomitane

  @ Lucian Burjuiul # 9

  Grecia –Romania, respectiv « Coruptie democrata » – « Coruptie stupida »….

  Domnule Lucian, depasiti limba orwelliana si intrati serios in gandirea orwelliana…

  Cum “striga” Dinescu odata ( desi la noi “soaptele fac istorie” ), atunci cand « se spunea » ca mineriadele ( ultimele ) erau determinate de forte straine ( sau nationale, nu mai retin …in logica post-decembrista, nu e mare diferenta ), oricum, nu erau plecate din interiorul nemultumirilor minerilor…Dinescu spunea ca daca era o mineriada, de-a noastra, “verde”, nu mai dadeau ortacii de-amboulea cu capul in scutul jandarmilor….Deci, daca grecii “au primit voie” de la “Primaria globala “ ( deh, grecii, fi-le-ar aristotelu’ si platonu’…au fondat-o, că al nostru Noica, tocmai i-a facut transfuzie “fratelui Alexandru”….) sa iasa in strada, romanii vor iesi degeaba, “Se va considera” ca vor da cu capul in scuturi, ori la comanda Occidentului ( Conspiratia mondiala ) ori la cea a fortelor interne ( Securismul, kaghebismul…ba, si comunismul…).

  Poate totusi Noica avea dreptate, si « fratele Alexandru » se va « prinde » pana la urma…Pana si « gogulul » original ( felicitari pentru formulare Vasgar ! ), Gogu Radulescu, se pare ca intuia bine…Va veni o vreme cand….Totul depinde deci de « goguli »…. »….GOGULI DIN TOATE TARILE, UNITI-VA …Chiar daca « alor nostrii » li se spunea, « stupid », ne spune Lucian B., acum…, sa fie mai rasfirati….. ». « Democratic », ne spune d-nul Lucian B., « gogulii » ar trebui sa se uneasca…., pentru a putea si Romania sa se infrupte din fructul spumos al « democratiei ». Domnule Lucian Burjului, faceti o bresa din interiorul « gogulilor », sau tocmai incercati sa le « fisurati » « vesnicia » ? De cca. 200 de ani, « vesnicia nu se mai naste la sat », cum gandea ne-gogului Blaga….Ci in « Gogulia ». Domnule Tudoran, asteptam materialul despre « Dacia Felix si Romania Felics ». Poate mai intelegem ceva si din limba « goguleasca »…. pentru a ne putea decripta realitatea ( inclusiv “Realitatea TV” ).

 • Vasile Gogea

  Eu numar zilele pina la expirarea “ultimatului” dat de Dorin Tudoran -- in fond, o ultima sansa de a mai salva putina demnitate, niste cioburi, dar o sansa pentru “o restaurare” -- si nu se aude nimic! Dom’le, ca lasitatea ti-ai “asumat-o” anonim, inteleg, dar poti sa-ti reasumi demn identitatea si n-o faci. Adica, noroc cu accidentu’ pe trecerea de pietoni ca te-am prins cu picioarele nespalate inainte sa faci cangrena si tot nu vrei sa schimbi sosetele! Aici nu mai inteleg.

 • lucian burjuiul

  @ divanuriletomitane

  Mergeti prea departe…

  Grecii joaca teatru. Sa nu-i plangem. Ca n-are statul grec bani, asta-i alta problema. Fiecare al doilea grec e patron, armator, taximetrist, hotelier, plecat pe mare… si nu, nu s-au intins mai mult decat le e plapuma. Si-au vazut bine merci de-ale lor, s-au distrat bine, au mancat bine… Si au fost chiar harnici. Unul din directorii mei, pe cand lucram pentru o companie greceasca -- eram undeva prin Dobrogea, pe langa Histria -- se uita imprejur, cat vedeai cu ochii camp verde! Si-mi spunea ca parintii lui au carat pamant cu caruta cale de cativa kilometri pentru a-si face o mica gradina de flori in fata casei. Ne invidia sincer.

  Coruptia la noi e stupida, sistemul deasemenea si trebuie schimbat.
  Pe langa ca au furat tot ce se putea fura, evident fara prea mari ascunzisuri sau delicate inginerii financiare, in prezenta unui popor care a fost dus de nas si pacalit la fiecare 4 ani (cand oare se vor trezi romanii din vesnica contemplatie?), acum au hotarat sa loveasca in pensionari si in bugetari. Acum cateva luni in schimb si-au marit bugetele lor. De ce spun stupida? Pentru ca platim pentru ce avem gratis… Pentru ca se asteapta si de data asta sa nu le zica nimeni nimic… iar DACA romanii vor iesi in strada nu vor juca teatru. In schimb vor incasa bulane adevarate si promisiuni desarte. Sarman popor.

  Nu fac nici o bresa nicaieri… am ochi caprui, nicidecum albastri. Iar la lovilutie aveam 21 de ani, eram student, eram indragostit, proaspat casatorit de cateva zile, tocmai repetam anul II, aveam alte preocupari.

  Iar daca eu m-am surprins uitand pentru o secunda cum a fost inainte de ’89, cei care s-au nascut dupa ’89 n-au nici o sansa sa inteleaga ce-a fost, ce sansa am avut, ce-am fi putut castiga si ce departe am fi fost acum.

  Poate intr-o zi vom afla si din cartile de istorie ca in decembrie ’89 lovitura de stat a fost urmata de o revolutie. Iar apoi revolutia a fost confiscata de cei care au facut lovitura de stat. Si ca pret de 20 de ani o parte din romani au fost si sunt inca o masa de manevra. Din pacate…

 • Dorin Tudoran

  @ lucian burjuiul # 14

  Evident, ecologiștii. Ei sunt preocupați de mediu. Ceilalți…

 • lucian burjuiul

  D-le Tudoran,

  mai in gluma mai in serios nici ecologist nu era o optiune. Din doua motive:
  -- denota ca ai convingeri/orientari personale; iar atunci trebuia sa ai convingerile lor, de masa, bine fundamentate de partid.
  -- ca ecologist e foasrte posibil sa ai ceva impotriva expansiunii economice si industriale -- iar nu e bine; adica cum sa te pui de-a curmezisu’ dezvoltarii pe culmi nebanuite…

 • divanuriletomitane

  @ Lucian Burjuiul , Dorin Tudoran

  Desi am in biblioteca « Teoria culorilor » a lui Goethe, mai sunt si inginer « colac-peste pupaza », agreez totusi ideile pozitive despre Provocare ale lui Arnold Toynbee si Lucian Blaga, de aceea nu sunt asa de atent la nuante atunci cand ma bazez pe infinita onestitate demonstrata pana, acum, fata de toti actorii din « teatrele de razboi romanesti ». De aceea citarea celei idei ale lui Dinescu am facut-o probabil in confuzie, de unde si provocarea neintentionata. Stiu ca SOV sustine ecologismul in Romania, dar asta nu ar fi un motiv ca ecologismul sa aiba vreo problema. « Dormi linistit, ecologismul lucreaza pentru tine », nu-i mai poate fi imputat lui SOV….Ca si la Patriciu mai jos, dintr-un extras al unor materiale prin care promovez, maine, pe 10 mai, cateva evenimente pe directia crizei economice asociata Divanurilor Tomitane, si SOV are multe de rectificat in activitatea sa ( prima a inceput sa-l « certe » Alina Mungiu ). Eu am ales sa incep cu Dinu Patriciu, care este foarte prezent in televiziuni, de doua zile, de cand « dusmanul » sau principal, se afla la ananghie. Ce spune ? Cititi mai jos.

  Domnule Lucian Burjuiul, daca sunteti in Constanta ( am citit cate ceva pe google ), dati-mi un mesaj pe adresa forumuldelaneptun@yahoo.com. Va voi invita la unul din evenimentele de maine.

  Dezideriu Dudas

  EXTRAS materiale Evenimente DIVANURI TOMITANE 10 mai 2010

  SOLUTII / Ordine de prioritati….

  De facut o arhiva in cadrul « Divanurilor Tomitane » cu idei ale marilor personalitati despre reforma economica, a societatii in general. Poate fi formulat si un set de intrebari standard la care sa raspunda inclusiv structuri asociative.
  ( ex. Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, Ion Tiriac, AOAR, UGIR 1903 , CNIMPPR )

  EX : Arhiva Dinu Patriciu ( Emisiune Realitatea TV 8.05.2010 )

  -- AVAS, sa vindem tot ? …Ce s-a facut cu ce s–a cumparat pana acum ?

  -- Fonduri de pensii – Patriciu CNVM – Rompetrol, manipularea pietei ? ….

  -- Amnistia fiscala… .3 % impozit pe sumele readuse in tara. In Italia : din Elvetia, 65 mld Euro / in Romania suma ar fi de 18 mld Euro

  -- Falimentul Romaniei, mai bun pentru oamenii simpli, decat strategia prin banci ? Este o idée de Dreapta ?

  -- 600 000 de functionari dati afara ? Or sa scada costurile ? Ajutorul de somaj nu se pune ?

  COMENTARII.
  Daca sectorul privat tot va vinde terenuri si va face blocuri pentru destinatii miraculoase, existente doar in capul dezvoltatorilor, dupa incetarea ajutorului de somaj, mai facem 600.000 de « cersetori », spre deliciul francezilor ( « Si-l vous plait … » ) ? Raspunsul la problema sta exact in esenta mesajului hackerilor romani la aceasta jignire nationala : « predarea francezilor », cu mainile sus, unei strategii globale care ii tine totusi pe val ? Dinu Patriciu vrea sa se predea doar el, din partea Romaniei ( a cumparat odata si niste benzinarii acolo ….) ? Vrem si noi sa ne predam….Unde se pun sacosele la coada ?

  Daca Dinu Patriciu se va implica constructiv in aducerea de fonduri structurale, in sustinerea sectorului privat ( nu in utopia, din nou de Dreapta ?, cu 3.000 de antreprenori asociati …in Vest merge, pentru ca la ei economia are capacitatea de echilibrare, la noi tocmai aceasta capacitate este subminata de oamenii de afaceri autohtoni, si tocmai aceasta trebuie sa fie vizata de ei, in sens constructiv). La comert ( proiectul lui Dinu Patriciu), suntem « doctori ». Nu vom scadea nici un pic inputurile din economie umflate grosolan acum, ceea ce genereaza preturi faraonice fata de salariile de lumea a 3-a . Aici e nevoie de concurenta iar in acest domeniu, Dinu Patriciu tocmai a actionat in sens invers….Degeaba spui unei batrane ca poate ii aduci o floare ( « margele » ar suna si mai bine….), dupa ce ai dat-o afara din casa ei, asa comunista cum era….Floarea poate fi capitalista, dar cat ar fi ea de capitalista, tot floare ramane…. A face 3000 de antreprenori care sa poata trai decent, dupa ce piata petrolului a dus pretul acestuia in Romania la cele mai mari nivele din lume, e intr-adevar o actiune capitalista cu o imagine buna. Atat timp cat se poate manipula imaginea de pe piata petrolului.

  Deci, Domnule Dinu Patriciu, implicati-va in sustinerea unor afaceri de productie ( cum ii scria Alina Mungiu odata lui SOV despre educatie ). Si sigur veti avea alaturi de dvs. o mare masa de luptatori care n-au ce cauta in faldurile « guvernului de la Vichy »….Cunosc persoane, chiar din « Legiunea straina » din Franta, care si-au afirmat acest crez pentru Romania. Poate totusi considerati aceasta idee prea de Stanga, in timp ce dvs. va plac cele de Dreapta….

WP Admin