≡ Menu

Lingușica (reeditare)

Desen & Copyright @ Alex DIMITROV

Desen & Copyright @ Alex DIMITROV

Campania electorală a mai fost cum a mai fost, dar “reevaluările” postelectorale dovedesc că buzunarele unora gem de capodopere “in the making”.

Citesc o primă piesă (prezidențială) dintr-o serie de portrete și-mi spun că o asemenea deschidere academică spre adevăr trebuie salutată cu admirație.

Drept pentru care, reproduc mai jos o mai veche Laudatio, fiindcă spectacolul postelectoral dovedește că nu e nevoie să schimb un cuvânt din ea.

LINGUȘICA

Multilateral adaptată, lingușica este și de apă  – azi, și de uscat – ieri. Și de câmp – mâine, și de pădure – poimâine.  Și de dimineață – alaltăieri, și de seară – răsalaltăieri.  Și de parc – când e vremea frumoasă, și de seră  – când vremea e ciufută. Și independentă  – pe înserat, și preponderentă  – cu noaptea-n cap.

De aceea, lingușica este întotdeauna în proximitatea Locului: și când e apa la putere, și când puterea basculează spre uscat. Și când este câmpul la putere, și când puterea o ia spre pădure. Și când la putere tronează dimineața, și când puterea se prelinge spre seară. Și când vine parcul la putere, și când puterea revine serei. Și când se poartă independența, și când la modă este preponderența.

Lingușica este și floare – când se bat filantropii cu flori la Șosea, și copac – când e nevoie de ceva în care să se suie scroafa. Și algă – atunci când Locul comandă “Seafood!”, și tufă – când Locul ordonă  ’telectuali, pe loc repaus!

Deși pretutindenară, lingușica este extrem de fragilă – să n-o atingi nici cu o floare. Cel mai indicat este s-o atingi tot cu o lingușică, fiindcă nici o lingușică nu poate face de una singură cât pot face mai multe lingușici împreună: luminarea maselor, trezirea conștiințelor, renașterea națiunii și globalizarea bunului simț.

Ce rămâne cu totul contraindicat este să cauți lingușica de șira spinării. De o faci, dai peste ceva ce seamănă cu plastelina, dar miroase urât, foarte urât și a cu totul altceva.

Și este exact a ce miroase.

 ( 19 iulie 2009)

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • vreau sa rid

  nici macar un indiciu acolo? nu zic link, da’ o idee, un capat de ata, ziarul, niste initiale, o aluzie, ceva de unde sa incepem sa cautam. ca am vrea si noi sa ridem.

 • No Name / DP

  Dezgustatoare specia asta, dar pe mine ma framanta de mult o intrebare. Este ea specia noastra vernaculara sau e una universala? in State, bunaoara, vietuiesc asemnea lingusici? Si daca da, acolo cum li se neutralizeaza toxicitatea, ca la noi as a zice ca mai usor s-ar suporta un tiran in carne si oase decat liota de lingusici care-l capuseaza.

 • Ilinca

  Articolul este delirant. Dai din ras in plans si invers. Lipseste fanfara; poate data viitoare.

  “Portret de presedinte: Despre Traian Basescu”
  Unde? Evident, pe contributors.

 • Capusile n-au nationalitate si nici nevoie de parsapoarte -- sunt pretutindenare.

 • vreau sa rid

  multumesc, dar eu nu citesc textele acestui autor. o lingurita de ulei de ricin ar merge mai usor.

 • John O’Scoolerry

  Zboara ele fara pasaport precum porumbelul pacii staliniene desenat de Picasso.
  PS. Si lichelele d-lui Gabriel Liiceanu sint ”pretudindenare”, dar ,vai, abia in a doua editie a faimosului sau ”Apel” din 1990, pina atunci lasind lumea sa creada ca se puiesc doar in ”locus mioriticus”.

 • No Name / DP

  “Pretutindenare” ca “pretutindenare”, dar si plenipotentiare?! Pana UNDE? Pana CAND? Pana CINE? CUM? Pana ce!… Cine a avut ochi de vazut si urechi de auzit sper c-a prins de mult mesajul. Daca nu… vorba ateului in cel de-al doisprezecelea ceas: Dumnezeu cu mila.

 • Dezideriu Dudas

  Important ar fi ce fac lingusitorii si lingusitii…Din pacate, la noi ei fac doar exercitii de linguseala…In politica mare ei cred ca au joc fara minge ( mingea NATO si UE le sare ca draku’ ….si dau doar lufturi…) iar in politica mica au grija doar sa nu piarda portiile de linguseala….Diferenta dintre noi si SUA cred ca sta in sursa banilor “supusi” linguselilor, valoarea lor atat pentru lingusitori cat si pentru lingusiti, ponderea lor in PIB . Daca d-na Maria – “Tinichigia” ( din serviciile de curatenie) a lui dom’Neamtu le ordona la ingineri sa ridice picioarele ca sa
  mature, “verii tinichigii” ai d-nei Maria, ceia din serviciile largite, prin linguseala prea mare fata de piramidele de putere “subordonate” NATO si UE ( acum, faza pe Audi…S-Audi ? ), pot matura direct fabricile romanesti cu ingineri cu tot (actiune deja finalizata cu succese pe ramura ). E de-ajuns sa ridice “specialistii” picioarele de pe pamant ca oricum politicienii sunt tinuti de tot si permanent in aer… Paradoxal, cu Ponta presedinte pamantul ‘cela era si mai departe, inclusiv pentru PSD ( “Al’Batran” a inceput sa sanctioneze premial si PSD-ul, poate asta ii lipsea Stangii romanesti – mai putina “dragoste”…)….
  Desi am pierdut faza pe servicii largite si suntem acum la faza pe presedintii
  largite, nu cred ca ar fi fost rau ca Andrei Brezianu sa fi fost american nativ
  si apoi emigrat in Romania….Cu istoriile noastre insa, stramosii lui trebuiau
  insa sa fi fost intial indieni, apoi probabil ceva carvunari…, Greu de crezut.
  Asa ca, desi am fost “votant de rele”, desi m-am inselat crezand ca Iohanis l-a
  chemat pe Rege la investirea sa ( putea sta la dreapta-dictatorului, care la
  stanga sa l-ar fi avut pe Paul – nu Goma…), eu cred in presedintiile largite….E
  drept, nu largite pana in spatiile galactice.

  Academia de Monitorizare a Nemtilor prin AUDI-tii sutinute “PAS CU PAS”
  ( deja 4.000 de cetateni romani si de alte nationalitati au primit “rapoarte de monitorizare” -- si au tot primit… “PAS CU PAS”, intr-atat de impresionant incat era sa le cada clestele de tabla la tinichigii de pe acoperisul librariei )

  PS 1 FARA LAMAIE : Asocierea dintre “dictator “ si Majestatea Sa Regele Mihai tinand cont de relatiile “istorice” dintre palate ( nu doar cele recente ), poate fi prea dura…Tinand cont insa de rezultatul alegerilor prezidentiale recente, poate e o buna tema de reflectat. Fara lamaie, ca la prima parte delimitata galactic.

  PS 2 CU LAMAIE : Aflu ca Mircea Geoana isi ofera disponibilitatea…Nu mai continui ca stiu ca v-ati prins…I-o fi lasat Tismaneanu un mesaj galactic pe scaunele de la B1 TV pe care le mai impart din cand in cand.
  Domnule Tudoran, ce se intampla in SUA ? Nu s-a aflat ca d-nul Geoana n-a fost indian de mic ?

WP Admin