≡ Menu

Lingușica

Multilateral adaptată, lingușica este și de apă  – azi și de uscat – ieri. Și de câmp – mâine și de pădure -poimâine.  Și de dimineață – alaltăieri și de seară – răsalaltăieri.  Și de parc – când e vremea frumoasă și de seră  – când vremea e ciufută. Și independentă  – pe înserat și preponderentă  – cu noaptea-n cap.

De aceea, lingușica este întotdeauna în proximitatea Locului: și când e apa la putere și când puterea basculează spre uscat. Și când este câmpul la putere și când puterea o ia spre pădure. Și când la putere tronează  dimineața și când puterea se prelinge spre seară. Și când vine parcul la putere și când puterea revine serei. Și când se poartă independența și când  la modă este preponderența.

Lingușica este și floare – când se bat filantropii cu flori la Șosea și copac – când e nevoie de ceva în care să se suie scroafa. Și algă – atunci când Locul comandă “Seafood!” și tufă – când Locul ordonă  ’telectuali, pe loc repaus!

Deși pretutindenară, lingușica este extrem de fragilă – să n-o atingi nici cu o floare. Cel mai indicat este s-o atingi tot cu o lingușică, fiindcă nici o lingușică nu poate face de una singură cât pot face mai multe lingușici împreună: luminarea maselor, trezirea conștiințelor, renașterea națiunii și globalizarea bunului simț.

Ce rămâne cu totul contraindicat este să cauți lingușica de șira spinării. De o faci, dai peste ceva ce seamănă cu plastelina, dar miroase urât, foarte urât și a cu totul altceva.

Și este exact a ce miroase.

 • Frumoasa fabula in proza, maitre! Am citit-o cu mare placere si, de buna seama, mai astept. Asa e omul, prinde gust de lucrurile bune si mai vrea! Auguri!

 • Dorin Tudoran

  Mulţam. O duminică plăcută şi răcoroasă…

 • Dezideriu Dudas

  Poate ca si PRAGMATISMUL “ baietilor destepti” (…care altul , ca la “prosti” nu mai ajunge …! ) a facut ca Determinatiile, asociate, in ordine, Individualului si Generalului sa fie mai importante decat , in aceasi ordine, Individualul insusi si Generalul insusi….De ce ? Pentru ca daca e mai greu cu “lingusica de sira spinarii”, mai usor pare a fi cu “lingusica de sira puterii “…Iar aceasta, de la maladiile lui Noica incoace, nu pare a iesi din triada I-D-G, Individual-Determinatii-General…..”Baietii destepti” fiind mai aproape de “sira puterii”, sunt mai eficienti….La “prosti” mai ramane doar “sira spinarii”….Ceea ce nu ar fi rau daca s-ar si intampla cu adevarat…, in democratie, insemnand ca “prostii”, majoritari, vor putea odata sa impuna ADEVARUL ce tine de “sira spinarii” in fata ADEVARULUI ce tine de “sira puterii”…Dealtfel, rezultatul ar trebui sa fie simplu : UN SINGUR ADEVAR ! Si nu ADEVARURI ETNICE, NATIONALE, GLOBALE, INSTITUTIONALE, ALE EXILULUI EXTERN, ALE EXILULUI INTERN,…ETC…., aflate intr-un continuu conflict intre ele….

 • Dorin Tudoran

  Există o mare deosebire între pragmatism și căpătuiala cu orice preț. Deosebirea este dată — printre altele — de ce se pierde în fibra unui adevăr în drumul lui, nefericit, de la — vă citez -- “șira spinării” la “șira puterii”.

  Nu există adevăr în lipsa unei coloane vertebrale funcționale. Sau, dacă există, este ușurel…tetraplegic.

  Vom vorbi, în curând, și despre “proști”, “deștepți”, prea-din-cale-afară de proști” și “prea de-necrezut-de deștepți”.

  Toate la rândul lor.”

 • Flori Balanescu

  Buna seara, fereasca Sfintul de lingusica limbusica de te seaca la lingurica!
  Tarimul lor s-ar putea numi oare Lingushetzia?
  De acord cu Liviu!

 • Dorin Tudoran

  Binențeles, ferească.

  Ce coincidență!!! Capitolul unei cărți la care lucrez se numește “Republica Popular-Liber-Consimțită Lingușeția”

 • Flori Balanescu

  Pai, ma bucur ca am fost… coincidenta!
  Linguşeţia o fi comitatul vecin Limbuşeţiei (unde totu-i limbuşit!) 😀
  Asteptam cartea!!!

 • Dorin Tudoran

  @ Flori Balanescu

  S-a dovedit a fi mai mult decât un comitat!

WP Admin